Hirdetés

2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23651) Atomgeszi válasza King Unique (#23649) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Világos. :R Akkor nekem a MyPassport kell, ha már az elvileg a jobb.

(#23652) Atomgeszi válasza Atomgeszi (#23651) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Ezek amúgy mennyire bírják a ki-be huzogatast? Gondolok itt arra, hogy inkább arra van tervezve, hogy 2 havonta össze van dugva menteni, vagy pedig azért napi 1 ki be húzást kibír?

(#23653) King Unique válasza Atomgeszi (#23652) üzenetére


King Unique
titán

Ha USB-nél a fizikai csatlakozásra és annak strapabíróságára célzol, akkor nyilván igen a válasz, mármint maguk a különféle USB-csatlakozók és aljzatok általában több 1000 / 10 000 csatlakoztatást és szétválasztást kibírnak (pl. a Type-C elvileg 10 000-et). Gond max. akkor lehet, ha túl erősen van feszegetve az USB-kábel csatlakozója az aljzatban és emiatt esetlegesen leválik az eszköznél az USB-aljzat a PCB-ről (példa), ami a WD-knél az integrált USB-s kivitel miatt ugye szívás. De ehhez azért általában erős feszegetés és ebből adódóan nem megfelelő használat kell, mert ugye normál esetben és megfelelő használat mellett nem szokott ilyen gond lenni napi többszöri csatlakoztatásnál sem.

Ha a külső házban lévő HDD strapabíróságára célzol, akkor arra szintén igen a válasz, mármint ahogyan egy belső, úgy nyilván egy ilyen külső merevlemez is alkalmas napi használatra.
Gond esetleg egyrészt akkor lehet, ha folyamatosan túl intenzíven, nagy terhelésnek kitéve van használva a külső HDD és emiatt a passzív hűtéses, zárt, műanyag külső házban nagyon melegedik a HDD, de az 40-45, illetve max. 45-50 °C-ig még általában úgy-ahogy elmegy. Meg ha csak alkalmankénti, vagy akár napi pár-néhány óra használatról van szó és nem 0-24-ben lesz járatva folyamatosan nagy terheléssel (pl. intenzív írás) és túl magas üzemi hőmérsékleten, akkor nem kell ezzel különösebben foglalkozni.
Másrészt a külső házban lévő HDD mechanikáját a sok indulás-leállás megterhelheti, hosszabb távon élettartam-rövidítő tényező lehet, akárcsak a túl magas üzemi hőmérséklet. De itt is pl. a napi pár-néhány indulás-leállás még beleférhet, meg a 2,5"-os merevlemezek amúgy is sokat kibírhatnak ilyen téren, lásd pl. a 18 ezres vagy akár 62 ezres példákat. + Szükség esetén akár tiltani is lehet a merevlemez leállását és akkor pláne nem téma.

[ Szerkesztve ]

(#23654) Atomgeszi válasza King Unique (#23653) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Köszönöm.
Nem lenne feszegetve, meg semmi. Igazából csak ritkán vinném ide-oda.

Sajnos a notiban csak SSD-t lehet rakni, vagy HDD-t. SSD-ből a nagy tárhely drága, HDD meg SSD-hez képest már lassú. :D Tehát ilyen öszvér megoldásként gondoltam erre a MyPassportra.

Bár még gondolkodom valami ügyes informatikuson, hátha valaki meg tudja nekem oldani ezen a külső winyon felül, hogy képes legyen a noti HDD+SSD -re is. :(

(#23655) bugizozi válasza King Unique (#23644) üzenetére


bugizozi
őstag

Szia!

Köszönöm a részletes választ, valószínű a My Passport lesz akkor a befutó a 3 év gari miatt.

:R

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#23656) nOvOp


nOvOp
senior tag

Sziasztok!
Családi képek, videók mentésére/tárolására szeretnék 2TB méretű külső adattárolót. Windowsról menteném át a tartalmat és néha TV-n is megnéznénk. Ezt a kettőt néztem ki. A kérdésem, hogy ezek megfelelőek ebben az árkategóriában és a kettő közül melyik (az inkább) ajánlott? Köszi!
Silicon Power Armor A85M 2TB 5400rpm 32MB USB 3.0 SP020TBPHD85MS3S
ADATA HC660 2.5 2TB USB 3.0 AHC660-2TU3-C

(#23657) King Unique válasza nOvOp (#23656) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt az említett célra nyilván mindkét külső merevlemez megfelelhet, sőt kb. akármelyik másik is. Bár ha tévével is lesz használva az már más dolog, amivel kapcsolatban lásd pl. ebben és ebben a válaszban leírtakat.

Másrészt el kellene dönteni, hogy most pontosan milyen külső merevlemez kell és akkor lehet választani az említett 2, vagy akár más termékek közül, lásd mások példáit + ezeknél az eseteknél leírtakat. Ahol ha ütésálló, vízálló, robusztus Type-A fizikai csatlakozós és részben fémházas 2,5"-os külső merevlemez kell, akkor adja magát az Silicon Power Armor A85 / Armor A85M (utóbbi a Machez tervezett sorozat, PC-hez elég az előbbi). Ha a külső hatásokkal szembeni nagyobb ellenállás nem feltétel és elég a standard Micro-B fizikai csatlakozó, ellenben a (részben) fémházas kivitel és a vékony, stílusos dizájn szempont, akkor meg értelemszerűen az ADATA HC660 a megfelelő választás.

[ Szerkesztve ]

(#23658) nOvOp válasza King Unique (#23657) üzenetére


nOvOp
senior tag

Köszi a részletes választ!

(#23659) XARAI


XARAI
tag

Sziasztok!

Vettem egy 1Tb-os külső HDD-t.
Szeretném kérni a véleményetek.
Most formázom alapbeállítás szerint NTFS-re.
Képeket tárolnék rajta és fílmeznék tóla tévén.
Szerintetek érdemes több partíciót csinálni rajta, vagy nyugodtan maradhat egybe az egész 1Tb?
Hogy érdemes kialakítani a HDD-t?

Üdv

(#23660) King Unique válasza XARAI (#23659) üzenetére


King Unique
titán

Ha ez egy gyárilag készre szerelt külső HDD - aminél része a gyártási folyamatnak a particionálás és formázás is - , akkor felesleges volt külön megformázni, hacsak nem gyárilag FAT32 / exFAT / egyéb fájlrendszerű NTFS helyett.
Partícióból meg alapesetben 1 db szokott lenni gyárilag is az ilyen tárolóeszközökön, illetve GPT partíciós séma - amit így lehet megnézni Windowson - esetén egy rejtett MSR partíció is van a lemez elején, de azzal nem kell foglalkozni. Több partíciót létrehozni akkor szokás, ha cél pl. egyes tartalmak elkülönítése, eltérő fájlrendszerek használata, külön egy titkosított partíció használata, stb., ellenkezelő esetben viszont felesleges és elég 1 db partíció. Na meg ha tévéhez csatlakoztatva is használva lesz a külső merevlemez, akkor ott nem minden készülék kezeli jól a több partíciót, valamint a GPT partíciós séma szerinti lemezeket sem, az utóbbira is célszerű odafigyelni, lásd egy másik válaszban leírtakat.

(#23661) XARAI válasza King Unique (#23660) üzenetére


XARAI
tag

Köszönöm szépen a részletes segítséget, akkor marad az egy partíció.
Üdv

(#23662) adamssss


adamssss
veterán

Sziasztok!

Családi emlékek, illetve egyéb file-ok hosszú távú tárolására keresek külső USB3-as tárolót.
A sebesség abszolút nem lényeges (tudjon írni olvasni 100MB/s körül).

Ami fontos a relatív nagy tárhely (több mint 4TB) és az időtállóság. Nem lesz hordozva otthon fog állni de a lényeg, hogy ha lehet akkor 10 év múlva is lehessen használni és ne szálljon el róla minden. Időszakosan lesz csak használva amikor mentek rá vagy keresek róla valamit egyébként a szekrényben lesz pormentesen elzárva.

Mit javasoltok? A max határ 50 000 de nem muszáj kimaxolni.

Köszönöm

Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...

(#23663) King Unique válasza adamssss (#23662) üzenetére


King Unique
titán

Ez így elég általános megfogalmazás, ennél konkrétabban kellene megadni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell, lásd példaként mások korábban leírt eseteit, + az ennél leírtakat. Ahol ha pl. 2,5"-os fizikai méretű kell, akkor az a téma az itteni téma összefoglaló "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül + az alábbi blogbejegyzésben is külön részletezve van konkrét példákkal.

A megbízhatóság, tartósság témában meg számtalanszor le lett már írva itt, hogy nagyban függ a megfelelő használattól is, fontos adatok tárolása esetén elengedhetetlen a biztonsági másolatok készítése és ne csak 1 db külső merevlemezen legyenek tárolva, stb. + Egy másik esetnél bővebben ki van fejtve a téma, illetve a hosszú idejű adattárolásra vonatkozóan.

(#23664) PeterMate21


PeterMate21
friss újonc

Üdv! Segítségre lenne szükségem. Van egy Adata HV620 típusú 1tb os külső HDD m amit rátettem egy LG smart tv re, ami megformázta hogy lehessen rá felvenni. Azonban pc re rákötve lemez formázásakor azt írja ezután hogy a lemez írásvédett. Hogyan tudnám ezt megszüntetni, és újra pc vel használni?

(#23665) King Unique válasza PeterMate21 (#23664) üzenetére


King Unique
titán

Ha Windows fut azon a PC-n, akkor az alább leírtak szerint lehet megnézni és beállítani / megszüntetni az írásvédettséget lemez / partíció szinten.

How to Enable or Disable Write Protection for a Disk Drive in Windows
How to enable or disable write-protection on a USB flash drive

Parancssorban megnézed, hogy írásvédett-e a lemez / partíció. Ha igen, akkor kikapcsolod, aminek kivitelezéséről egy másik topikban is volt szó korábban, ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#23666) oszy válasza szatomi30 (#23603) üzenetére


oszy
veterán

TV-re "akasztható" adattárolót keresek.
Amit most használok az egy régi (WD My Passport Essential 500 GB USB 2.0), ami hangos. Néha van, hogy éjszaka bekapcsol (nem tudom miért). Pár dolgot erről szoktam nézni. Nem felvételhez kell. Tudtok valami halkat ajánlani, ami nem túl drága? Nem a NASA adatait tárolom rajta. :D

Szinte ÚJ Xiaomi légmosó E L A D Ó!

(#23667) King Unique válasza oszy (#23666) üzenetére


King Unique
titán

Ahhoz ennél jobban kellene részletezni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell, lásd példaként mások korábban leírt eseteit, + az ennél leírtakat. Ahol ha pl. 2,5"-os fizikai méretű kell, akkor az a téma az itteni téma összefoglaló "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül + az alábbi blogbejegyzésben is külön részletezve van konkrét példákkal. + Ha tévével (is) lesz használva a külső merevlemez, akkor lásd pl. az ebben és ebben a válaszban leírtakat.

Működési zaj tekintetében egy 2,5"-os, 5400 RPM-es külső merevlemez általában halk szokott lenni, meg halkabb mint egy 3,5"-os típus, de nyilván nem teljesen zajtalan. Ha olyan megoldás kell, ami közel zajtalan, akkor külső SSD-t célszerű venni és használni, illetve a gyárilag készre szerelt mellett akár a külön vásárolt külső ház + SSD = külső SSD megoldás (példák) is opció lehet.

(#23668) PeterMate21 válasza King Unique (#23665) üzenetére


PeterMate21
friss újonc

Köszönöm, végigmentem az opciókon, végül az segített, hogy a windowsos partíciókezelőben jobb klikk és MBR rendszerűvé konvertálás, utána írható lett, és az LG tv is jól látja

(#23669) King Unique válasza PeterMate21 (#23668) üzenetére


King Unique
titán

A konvertáláshoz törölni kell a meglévő partíciókat a lemezen és amúgy az MBR/GPT-nek alapesetben semmi köze az írásvédett állapothoz. Ahol ha engedte a lemezkezelő a törlést és a konvertálást, akkor valószínűleg nem is volt ténylegesen írásvédett a lemez, máskülönben nem lehetett volna megoldani. Illetve lehet csak a hozzáférési engedélyek nem stimmeltek az NTFS fájlrendszerű partíciónál, abba piszkált bele a tévén lévő OS, amit Windowson a saját tulajdonba vétel megold.
Az MBR/GPT partíciós séma a tévénél viszont valóban lényeges lehet, mivel sok készülék csak az MBR-t kezeli és a GPT-t nem, lásd egy másik válaszban leírtakat.

[ Szerkesztve ]

(#23670) Energie X


Energie X
őstag

Sziasztok!

Külső 2.5" merevlemezt szeretnénk vásárolni hölgynek.
Az ő szempontjai:
- Ne legyen marha ronda...
- 1 TB
- Win10 + USB3 laptoppal lesz használva van amikor gyakran, van amikor meg3-4 hónapig ellesz magának a fiókban

Az én szempontjaim:
- A külső hdd csatija lehetőleg Type-C legyen (hidd el be tudja dugni fordítva a kábelt...)
- Jó lenne ha legalább 32Mb de inkább 128 Mb Cache lenne benne
- Seagate hdd-kkel az elmúlt 15 évben nincsenek jó tapasztalataim főképp a 2.5"-ekkel, illetve a WD Green-ért sem rajongok...

Remélem tudtok segíteni! Köszönöm!

>>> ÚJ dobozos Galaxy S21FE tokok és üvegfóliák! Lesd meg adatlapomon! <<<

(#23672) King Unique válasza Energie X (#23670) üzenetére


King Unique
titán

A társtopikban már kaptál választ ez ügyben, meg linkelve lettek a vonatkozó hozzászólások.

De akkor legyen itt is teljes a válasz konkrét példákkal. Ha annyira tetszetős külső merevlemez kell, akkor ott van pl. a Silicon Power Armor A75. Az az eszköz felől Type-C fizikai csatlakozós, részlegesen ütésálló, itteni beszámolókban jókat írtak róla, a 2 TB-os modellhez hasonlóan az 1 TB-osnál is a benne lévő Seagate SMR HDD-nél 128 MB a cache, ahol amúgy nem a cache mérete a lényeg, mint már említve volt a társtopikban, stb. Az egyes 2,5"-os Seagate HDD-k meg amúgy nem olyan rosszak, a belső merevlemezekkel foglalkozó topik összefoglalójában is megtalálhatók az ajánlottak között, meg ugye a 2,5"-os 3,5"-os. De ha annyira nem felel meg számodra a Seagate és mindenképpen másmilyen kell, hát akkor adott a WD és a Toshiba, főleg az utóbbinál vannak egész tetszetős 2,5"-os külső merevlemezek, az összes többi gyártó termékeiben meg általában Seagate HDD szokott lenni. Ja, a WD és a Toshiba 2,5"-os külső merevlemezeinél integrált USB-s megoldás szokott lenni, lásd az alábbi blogbejegyzésben kifejtve.

(#23673) 1stVikman


1stVikman
senior tag

Üdv!
Vásároltam egy wd elements 10tb külső hdd-t. A kérdésem az lenne, hogy ennél is érdemes-e HD sentinellel egy teljes felület tesztet lefuttatni használatba vétel előtt?

Anno saját magam összeszerelt (sharkoon ház +wd EFRX red) külső hdd esetében ez javasolt volt, le is futtattam. De ilyen készre szerelt cuccnál vajon kell-e erre időt szánni, hogy egyszer tele legyen írva teljesen?
Előre is köszönöm : Vikman

(#23674) King Unique válasza 1stVikman (#23673) üzenetére


King Unique
titán

A társtopikban korábban az lett leírva, hogy egy vadonatúj HDD, illetve külső házba tett HDD esetén elég alapesetben a gyorsformázás és nem feltétlen kell órákat nyúzni írástesztekkel, mivel újan feltételezhetően hibátlan állapotú és nem jelez hibát a SMART (HDS). Ha gyárilag készre szerelt külső HDD-ről van szó mint pl. a WD Elements Desktop, akkor pedig még gyorsformázás sem kell, mivel azoknál a gyártási fázis része a particionálás, formázás, stb. A lassú formázás vagy a HDS tesztjeinek futtatása meg max. tesztelési/javítási céllal és indokolt esetben javasolt, illetve ha a SMART alapján oké a külső meghajtó állapota, akkor csak opcionális és nem kötelező.

Egyébként a tiedben is WD100EMAZ HDD van, mint korábban másnál?

(#23675) d33jay


d33jay
csendes tag

Sziasztok! Kis segítségre lenne szükségem. Lehet volt róla szó korábban, de nem találok ilyen témát.
Van egy Asrock E350M1/USB3 lap. Rajta eSata3 . Na most ez a csatlakozó már poweres vagy nem? Vagy "csak" 6Gb/s -s port? Egyáltalán honnan lehet tudni hogy poweres vagy nem?
https://www.asrock.com/mb/AMD/E350M1USB3/index.us.asp#Specifications
Előre is köszi, ha valaki tudja aválaszt.

(#23676) King Unique válasza d33jay (#23675) üzenetére


King Unique
titán

A tápellátással megtoldott eSATA portok eSATAp / eSATApd és EUHP néven futnak, ahol azok aljazata is kissé más mint a sima eSATA portnak, ami az alábbi ábrán jól látszik és az alapján is eldönthető melyik melyik. Ellenben az általad linkelt alaplapnál az eSATA3 csak normál eSATA port lehet, illetve SATA3, azaz 6 Gb/s alapon. Vagyis ez utóbbi csak adatkapcsolatot biztosít, ami egy 3,5"-os külső HDD esetében még oké, ellenben önmagában egy 2,5"-os külső HDD-t nem tud meghajtani és annál a tápellátást külön kell megoldani USB-n.

Egyébként miért kérdezed, pontosan milyen külső merevlemezhez kell neked Power Over eSATA port? Illetve ha már vannak az alaplapon USB 3.1 Gen 1 = USB 3.0 portok is - amik és az olyan tárolóeszközök manapság eleve jóval elterjedtebbek - , akkor miért az eSATA a kérdés? :F

[ Szerkesztve ]

(#23677) 1stVikman válasza King Unique (#23674) üzenetére


1stVikman
senior tag

Ok, használatba vettem.

WD100EDAZ van benne, HD sentinel szerint 5400 fordulatos.
~1 óra (250GB) másolása után 44 fokig ment el.
Crystal disk mark tesztje szerint fürge, Total commanderben másolva ~90-150MB/s körül ír, bár ez a forrás miatt is lehet alacsonyabb.
Dobtam alá egy gumilapot (autó műszerfalára szánt "magic anti slip"), ezzel mellette ülve is alig hallható a hangja.
Gyárilag NTFS-re formázva jött, 9,09 TB, (9314 GB) a használható kapacitás.

(#23678) d33jay válasza King Unique (#23676) üzenetére


d33jay
csendes tag

Köszönöm szépen, meg nézve a képet, és összehasonlítva látható a különbség.
30Gb ssd, omv alá, és gyakorlatilag visszafordítva belső rögzítéssel akartam esata-n, mert akkor a 4 belső sata mehet adattárolásra, de így marad az USB-s megoldás.

(#23679) King Unique válasza 1stVikman (#23677) üzenetére


King Unique
titán

Tehát akkor mikor éppen milyen HDD kerül bele, aminél ugye lehet találgatni, hogy most eredeti WD, vagy valamilyen átcímkézett HGST. Meg a HDD Platter Database listájában sem szerepel ilyen modellszámú, max. a WD101EDAZ, ami 7200 RPM-es HGST, legalábbis ott azt írják. + Azt is írják, hogy az EDAZ modelleknél hardveres titkosítás van, de az megint érdekes, mert az a My Book sorozatnál jellemző, nem az Elements Desktop esetében.

Köszönjük a beszámolót! :R

(#23680) csucsu21


csucsu21
aktív tag

Sziasztok egy kingston v300 as ssdt szeretnék bele rakni egy külső házba media box mellé felvenni rá. Kérdésem a Boxon csak usb 2.0 van az ad neki elég áramot vagy ahoz nézzek valami külső tápos házat ?
Előre is köszönöm a választ.

Az élet olyan, mint a motor be kell rúgni másként nem megy !!!

(#23682) King Unique válasza csucsu21 (#23680) üzenetére


King Unique
titán

A külső házakkal 2,5"-os (és M.2) méretformátumnál a külső 2,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik, ami az itteni téma összefoglaló elején is le van írva és linkelve, valamint a téma tudnivalóknál is fel van tüntetve és linkelve társtopikként, + amit már ráadásul ismersz. :B Legközelebb inkább ott kellene feltenni az ilyen kérdéseket!

Egyébként a társtopikban korábban már érdeklődtél hasonló ügyben és akkor a válaszban le lett írva a lényeg, ami a jelen esetnél is érvényes. Illetve mivel egy 2,5"-os SSD energiaigénye, áramfelvétele akár valamivel kisebb is lehet mint egy 2,5"-os HDD-nek, ezért az előbbinél jó esetben akár 1 db USB 2.0 port tápellátása is elég lehet, 2 db porté Y-kábellel meg nyilván pláne. Ki kell próbálni, aztán kiderül melyik oké és melyik nem, ennyi.

(#23683) Pano


Pano
addikt

Sziasztok!

Szeretném tőletek megérdeklődni, hogy a külső HDD-k (2,5") mennyire bírják azt ha egész nap működnek és bizonyos programok cache arra ír? Vagy erre inkább jobb lenne egy hdd dokkoló és bele egy 3,5-es vinyó?

(#23684) King Unique válasza Pano (#23683) üzenetére


King Unique
titán

Itt nem az a kérdés, hogy mennyire, hanem az, hogy max. meddig, amit nem lehet előre pontosan megmondani, pláne konkrétumok nélkül. Meg a meddig USB-s használatnál a megfelelő tápellátás stb. mellett alapvetően a HDD tartósságától is függ. Ahol ha valaki annyira 0-24-ben akarja járatni, akkor ennyi erővel vannak 24/7-es üzemre tervezett sorozatok, modellek, illetve adott a külső házas / dokkolós megoldás is, lásd egy másik válaszban leírtakat.

"bizonyos programok cache arra ír"

Erre nem világos mégis mi szükség van, pláne USB-s meghajtót használni ilyen célra. :F Ha egy rendszermeghajtóként használt SSD-nek a kímélése, illetve az írásmennyiség csökkentése végett, akkor az totál felesleges, mivel normál használat mellett általában úgysem ír rá annyit a felhasználók többsége, hogy elérje/túllépje a TBW-t.

(#23685) Pano válasza King Unique (#23684) üzenetére


Pano
addikt

Nehéz elmagyarázni miért és hogyan van erre szükséd, de talán úgy tudnám a legjobban szemláltetni, hogy olyan igénybevételnek lenne kitéve, mint ha torrentezésre lenne használva. Bár nem tudom mennyire jó hasonlat, de kb így lehet elképzelni.

Toshiba Canvio Basic vagy hasonló kategóriás Seagate-t néztem, 2TB méretben.

[ Szerkesztve ]

(#23686) King Unique válasza Pano (#23685) üzenetére


King Unique
titán

Hát ebből továbbra sem derült ki pontosan miről van szó, de normál esetben egy program nyilván az OS-t futtató rendszermeghajtóra van telepítve, arra megy a cache stb., nem egy különálló USB-s meghajtóra. Az SSD-ket erővel kímélni az írástól meg totál felesleges normál, általános használat mellett, mint már említve volt.
Ha torrentezéshez, vagy ahhoz hasonló igénybevételhez kell külső merevlemez, akkor volt már szó itt arról többször, lásd a legutóbbi eseteknél leírtakat: [link], [link], [link].

(#23687) Pano válasza King Unique (#23686) üzenetére


Pano
addikt

Azért nem írom miről van szó, mert céges dolog és köt a titoktartás.
Köszönöm szépen a segítséget!

Pano

(#23688) reelc


reelc
veterán

Sziasztok!

Egy külső adattárolót szeretnék.
Annak ellenére, hogy van 2 nagyon ősi darabom, nem ismerem ezt a világot (3,5" kompaktok).

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?
Elsősorban 2,5"-re gondolok, és 2TB kapacításban.
2. Egybeépített (kompakt), vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?
Kompaktot szeretnék.
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá?
A fémház gondolom jól jönne a hűtés miatt. De nem ragaszkodom semmi extrához.
4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n történő lejátszás / felvétel, játékkonzol stb.)?
Windowson, időként bekapcsolva backup miatt. Sem tv-re, sem konzolra nem csatlakozna.
5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló anyagi keret (ha Machez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?
25000 körüli összeg.
6. Mennyi legyen a garanciaidő, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
Gondolom 2 év a szokásos, ennyi legyen meg.

Először sokat másolnék rá, utána párszáz MB-okat. Az 5400 rpm rendben van részemről.

Elsőre ez tűnik szimpatikusnak: Western Digital Elements Portable 2.5 2TB USB 3.0 (WDBU6Y0020BBK)
De más márka is szóba jöhet, ha jobb ajánlat.
A későbbiek lehet, hogy vennék egy másikat is - az lenne a backup backupja - ha addig a bányászok, áramszünet stb. miatt nem megy egekbe ezeknek az ára is. De ez még távlati terv.

Előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#23689) King Unique válasza reelc (#23688) üzenetére


King Unique
titán

Lásd egy másik esetnél leírtakat, az ottani egyik válaszban linkelve vannak példák 2,5"-os fémházas és egyéb típusú modellekre is gyárilag készre szerelt kivitelben. Ahol pl. a (részben) fémházas ADATA HC660 még bele is férhet a megadott 25 ezer forint körüli keretbe, nem integrált USB-s a bene lévő HDD, valamint 3 év gyártói garancia van rá. Ellenben a WD Elements Portable háza műanyag, integrált USB-s (lásd itt bővebben) a benne lévő HDD és 2 év gyártói garancia van rá, bár adattárolási célra nyilván az utóbbi is megfelelhet.

"Először sokat másolnék rá, utána párszáz MB-okat. Az 5400 rpm rendben van részemről."

Igen, általánosan az 5400 RPM-es külső merevlemez nyilván elég lehet ilyen célra. Ami inkább lehet téma, az az SMR technológia és amiatt az esetleges belassulás írásnál, amiről itt is volt szó többször és jelenleg 1-2 kisebb tárolókapacitású (pl. 1 TB) kivételtől eltekintve kb. minden 2,5"-os belső és külső HDD-t érint. Viszont ha nem lesz túl gyakran nagyobb adatmennyiség másolva (írva) a külső merevlemezre hanem csak alkalmanként, valamint egyszer jobban tele lesz másolva és utána csak kis adatmennyiségek másolása + inkább olvasás történik, akkor nyilván nem téma az SMR és nem lesz érezhető a továbbiakban a hátránya, meg nem kell ezzel különösebben foglalkozni.

[ Szerkesztve ]

(#23690) reelc válasza King Unique (#23689) üzenetére


reelc
veterán

Köszönöm a részletes választ!

(#23691) fematthew89


fematthew89
tag

Sziasztok!

Nem tudom, hogy a megfelelő fórumra hoztam-e a kérdésem, elnézést ha nem.
Szeretnék iPad-hez venni külső tárhelyet 64 GB - 128 GB kapacitás között. PC-ről másolnék fel meséket, videókat, tehát jó lenne, ha írási sebessége ehhez megfelelő lenne.
Tudtok ajánlani a fenti kritériumoknak megfelelő terméket, ami stabilan működik almás terméken?

Köszönöm előre is! :R :R

Ne mássz fára, ha nem tudsz úszni, mert elüt a villamos! / Tel.: 30/820-2515 E-mail: FEMatthew89@gmail.com / PH! megbízhatóság: http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=fematthew89

(#23692) King Unique válasza fematthew89 (#23691) üzenetére


King Unique
titán

Lásd nemrég egy másik esetnél leírtakat, az ott linkelt információkat, ha Machez illetve Apple hardverhez kell külső merevlemez. Ahol esetedben nem derült ki, hogy pontosan milyen külső HDD kell és mennyiért, de ott is kb. 500 GB / 1 TB lenne a minimum tárolókapacitás, 64 - 128 GB a memóriakártyáknál, pendrive-oknál, külső SSD-knél van. Illetve ha tényleg csak 64 - 128 GB tárolókapacitású meghajtó kell, akkor célszerűbb lenne inkább memóriakártyát / pendrive-ot, vagy külső SSD-t venni. Ahol a külső SSD opció lehet gyárilag készre szerelt kivitelben, meg külön összerakott belső SSD + külső ház = külső SSD megoldással (példa) is. + Egy memóriakártya, pendrive és külső SSD tápellátás terén is kedvezőbb (kisebb energiaigény) lehet, mint pl. egy 2,5"-os külső HDD, ami az iPad esetében pont téma lehet, lásd egy másik válaszban leírtakat.

[ Szerkesztve ]

(#23693) Daywalkerke


Daywalkerke
aktív tag

Sziasztok!

Egyik ismerősöm 5TB-os USB áramellátású 2.5 méretű külső HDD-t szeretne venni, elsősorban archiválási céllal.
Árukeresőn nézegetett, hogy ezen 5TB-os méretben jelenleg mik kaphatóak, viszont az alábbi HDD-nél nem igazán talált információt, hogy milyen HDD van benne:

ADATA HD710 Pro 2.5 5TB USB 3.1

Van esetleg valakinek ilyen HDD-je vagy információja róla, hogy WD, Seagate vagy Toshiba HDD van ezen termékben?

Ezen kívül szeretnék még érdeklődni, hogy a WD 5TB-os 2.5 külső HDD-k közül melyik az inkább ajánlottabb a My Passport vagy az Elements, illetve Seagate-ből szintén 5TB méretben a Basic vagy a Onetouch, esetleg a Backup Plus az ajánlottabb?

[ Szerkesztve ]

(#23695) King Unique válasza Daywalkerke (#23693) üzenetére


King Unique
titán

Mivel 2,5"-os 5 TB-os HDD-t jelenleg csak a Seagate és a WD gyárt, illetve a WD terméke csak a saját külső merevlemezeibe téve érhető el, ezért nem nehéz kitalálni, hogy az egyéb gyártók 5 TB-os mobil külső merevlemezeiben mind Seagate BarraCuda (ST5000LM000) HDD van. Ahol még mielőtt jönne az aggodalom, hogy a Seagate nem oké, nem feltétlen ez a helyzet, meg ugye a 2,5"-os 3,5"-os, használok magam is 4 TB-os modelleket (ST4000LM024) eddig gond nélkül, stb. Max. pl. a nemrég említett SMR lehet hátrány, de az manapság kb. minden 2,5"-os belső és külső HDD-t érint, illetve a mostani 2 - 5 TB-os modellek eleve mind olyanok, + pár kivételtől eltekintve az 1 TB-osak is.

A 2,5"-os WD My Passport és Elements Portable sorozatok közötti főbb különbségekről lásd az alábbi összehasonlítást, a Seagate termékeivel kapcsolatban meg egy másik esetnél leírtakat, az ott linkelt információkat.

Ha 2,5"-os fizikai méretű és 5 TB-os tárolókapacitású külső merevlemez kell, akkor lásd az alábbi blogbejegyzésben leírtakat, az ott lévő kínálatot, ahol a melyiket értelemszerűen attól is függ, hogy pontosan milyen kell. Ha szempont az egyes külső hatásokkal szembeni nagyobb ellenállás - meg ha már az ADATA HD710 Pro is eleve olyan - , akkor meg lásd egy másik esetnél leírtakat, az ott linkelt részlegesen ütésálló, vízálló stb. 2,5"-os külső merevlemezeket.

"ADATA HD710 Pro 2.5 5TB USB 3.1"

Itt az USB 3.1, valamint a gyártó által használt USB 3.2 jelölés nyilván csak Gen 1 = USB 3.0 alapon értendő, ahol egy 2,5"-os külső HDD esetében amúgy is bőven elég amit az USB 3.0 szabvány tud (bővebben).

[ Szerkesztve ]

(#23696) Daywalkerke válasza King Unique (#23695) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Köszönöm a részletes információt.
Az általad írt SMR a WD 2.5-es külső HDD-kben is van vagy csak a Seagate termékekben?

(#23697) King Unique válasza Daywalkerke (#23696) üzenetére


King Unique
titán

"a nemrég említett SMR lehet hátrány, de az manapság kb. minden 2,5"-os belső és külső HDD-t érint, illetve a mostani 2 - 5 TB-os modellek eleve mind olyanok, + pár kivételtől eltekintve az 1 TB-osak is."

Egyrészt a leírtak alapján szerintem kellően egyértelmű, hogy nyilván nemcsak a Seagate, hanem a WD és más gyártók merevlemezei is érintettek, sőt az egyik linkelt példában is pont 2,5"-os WD merevlemez van, ahol már az 1 TB-os is SMR.
Másrészt ha kifejezetten pl. az 5 TB-os WD My Passport modellt nézzük, akkor annál pl. ezen tesztben is írják, valamint a The HDD Platter Capacity Database weboldalán is, hogy a benne lévő WD50NDZW merevlemez SMR technológiát használ, meg az SSD-knél jellemző TRIM is nyilván csak az egyes SMR HDD-knél használatos.

[ Szerkesztve ]

(#23698) Tarokk79


Tarokk79
aktív tag

Sziasztok,

Mit ajánlotok RPI 4-hez külső HDD-nek 4TB-os körül. Külső áramforrásra gondoltam, ezért a 3,5"-ra. Ext4-re formáznám és kétféle adat lenne rajta. Naponta ide menteném a NAS-omról a fontosabb állományokat este egyszer. Illetve családi fényképek, videók és filmek. Nem lenne nagy terhelése, mert a szüleimnél van és egyszerre sok minden nem szokott rá csatlakozni. Az RPI 1Gb-es hálózaton van.

Az előző most talán meghalt, így szempont, hogy gyorsan be tudjam szerezni.

Előre is kösz!

(#23700) King Unique válasza Tarokk79 (#23698) üzenetére


King Unique
titán

Nem olyan régen már érdeklődtél itt hasonló ügyben és annál az esetnél le lett írva a lényeg többek között a torrentre vonatkozóan is, valamint linkelve pl. a 3,5"-os fizikai méretnél a külön vásárolt külső ház és merevlemez = külső merevlemez megoldáshoz a társtopikok + konkrét példák, stb. Vagy ha gyárilag készre szerelt 3,5"-os külső merevlemez kell, akkor meg lásd pl. ennél és ennél az esetnél leírtakat.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.