Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#24451) King Unique válasza King Unique (#24449) üzenetére


King Unique
titán

A garancia a vásárlás helyén, valamint közvetlenül a gyártónál is érvényesíthető, utóbbi RMA formájában. A garanciális cserét kizáró tényező az lehet, ha pl. a felhasználó által okozott sérülés van a terméken és arra vezethető vissza a meghibásodás, már lejárt a garanciaidő, stb. Ha másé a külső merevlemez és nincsen meg ez eredeti számla, stb., akkor az inkább belföldi ügyintézésnél lehet gond az adott boltnál / webáruháznál, ellenben RMA esetében nem feltétlen, ott csak regisztrálni kell a terméket a gyártó weboldalán, majd követni az instrukciókat, amit az előbb linkelt WD RMA példa is jól szemléltet.
Az 1 év használat után tönkrement a WD My Passport meg kb. semmit nem jelent, egy ilyen példa alapján nyilván nem lehet általánosítani. Ahol a gyártóra és az említett termékre (WD My Passport) vonatkoztatva nyilván az a negatívum, ha eleve gyári hibás volt a termék, ellenben ha a nem megfelelő használat okozta az idő előtti meghibásodást, akkor nyilván nincs miről beszélni.

[ Szerkesztve ]

(#24452) tpotyka válasza King Unique (#24449) üzenetére


tpotyka
junior tag

Mivel nincs (nem lesz még) rajta semmi adat, ezért tűnt értelemszerűnek az átvétel utáni és használatbavétel előtti (=bármi rámentés előtti) kezdeti átformázás NTFS-re, nem pedig később babrálni a rendszert.

Köszi a szerteágazóan sorolt vizsgálati opciókat – ezek még FAT32 rsz mellett is azonos idővonzattal végezhetők, vagy azzal lassabb?

Ez az „X óráig eltarthat” nem jó hír, túlfeszíti a logisztikát. A menetrend ez lett volna: bemegyek a webshop átvevőhelyre, HDD a kezembe, rögtön laptopostól cuccokkal a fixált időpontra át a jelen állás szerinti szervízbe, ott együtt megsasolva a HDD diagnosztikáját (én is látni akarom és nem órákat számoltam rá), megbeszélve a formázást is, aztán a szakember (amennyiben valóban annak bizonyul) folytathatja a – számodra nem ismeretlen – lényegi teendőkkel, beleértve azt is, hogy előtte a HDD-re pakol, amit szükséges (átmenetileg vagy véglegesen – ahogy eldől). Nem aznap kell minden adatmásolást intézni, nincs kiélezett adatvesztési helyzet, de ami művelet történik, ahhoz azért kellene alapvető megbizonyosodás, hogy rendben a HDD. Úgy véltem ehhez elég lenne a HDS.

Nyilván, engem is erősen érdekel, milyen a belső HDD és stb. a kinyerhető infók, de szét kellene választanom, mi az, ami szükséges és elégséges állapotdiagnosztikai vizsgálat, meg ami informálódásként valójában ráér akció után is, vagy később.

(#24453) tpotyka válasza Lauda (#24450) üzenetére


tpotyka
junior tag

Lauda:
1. A 3 év még most is tart, legalábbis én 2021-ben kaptam a rápakolt adataimmal ezt a WD My Passport HDD-t.
2. Nem kaptam hozzá külön garancialevelet, de nyilván beazonosítható, adott a sorozatszám, s a hologramos matricás dobozában van most is.
3. Nincs infóm, hogy a Kürt (mondjuk úgymint viszonteladó) mikor vette a HDD-t, tehát honnan számolandó a 3 év.
4. A Kürt és a WD közötti szerződéses keretekre nyilván nincs rálátásom. Ami szerintem nem lehet azért mellékes.
5. A történéskor felocsúdásomkor éppen a Kürtöt kérdeztem, s 3 évről is onnan tudtam elsősorban, mert a WD doboza hirdeti, hogy ez miként befolyásolja az adatmentési árajánlatot.
(Miként? – Sehogy, engem érintő lényeggel.) Ez még a tényleges adatmentési kísérlet előtti kérdésem volt. Nem a Kürt tájékoztatott, sem nem volt ebben proaktív, hogy pl. mivel garanciális idő, mit lehet tenni.
Később pedig nem a HDD „ára” volt a veszteség, amit nehéz elkönyvelni nyilván. Hanem hogy garanciális, sőt újszerű HDD ellenére adódott egy sokszoros adatmentési kiadás, ami gyakorlatilag nem lett eredményes.
Mivel a Kürt egyszer végzett hősies munkát, nem firtattam tovább. A gyártót pedig nem kerestem meg.
6. „A gyártót egyáltalán nem érdekli ki a felhasználó. Ha még él a garanciája a hdd-nek, akkor foglalkoznak vele, egyébként nem.”
- Nem igénylem, hogy a gyártót érdekelje a felhasználó (jelen esetben jómagam). Engem is a garancia érdekelt volna. Azt akartam érzékeltetni, hogy a garancia érvényesítése nem feltétlenül egyértelmű, még egy egészen tiszta és életszerű helyzetben sem.

King Unique:
7. Hasznos a linkelt esettanulmány, de ugye tudjuk, hogy ez nem ilyen egyszerű kár-kérdés, hogy vagy jó HDD-t, vagy pénzt vissza adjanak, és akkor egál. Az (értelmes, értékes adatokat tároló) adattároló tartalma sokszoros érték egy HDD bekerülési összegnek. A 3 év garanciának kellene legyen valami értelme, pl. hogy egy év után azért ne kelljen még harckészültségben várni a lepusztulást. S a 3 év alatt, sőt előtt nyilvánvalóan minden esély megvan arra is, hogy tele lesz az adathordozó értékes adatokkal. Szóval a 3 év garancia inkább marketing szükségletnek könyvelhető. Gyakorlati haszna csekély tud lenni az előzőek fényében.
8. Elvileg persze érdekes, hogy volt-e aki ilyen helyzetben kártérítési perre ment, meg hogy mennyire van értelme. (Valszeg kevéssé.)
9. Nem lett bebizonyítva, hogy én felhasználóként okoztam kárt. S az ellenkezője sem, hogy a gyári hiba vagy sérülékenység volt adott. (Kezdve mivel én mint érdekelt fél nem firtattam tovább. Nem voltam pláne akkor abban a helyzetben, hogy én totál laikusként diagnosztikázzak jobbra balra, hovatovább gyári hibát leplezzek le, amikor még a HDS létezéséről sem tudtam.) A gondolatrendőrség pedig szerencsére eddig még nem keresett fel.
10. Jóhiszeműen feltételezem, hogy anno a Kürt leellenőrizte ezt a HDD-t mielőtt bármit rárakott. Megértem, hogy magukban is jobban megbíznak, mint felhasználóként bennem. Azért nyitott a kérdés, hogy eleve minden gyárihibát képesek-e adott időben, adott technológiai palettával felismerni. Szerintem nem lehet 100% a válasz. S ennyi pont elég arra is, hogy egy termékhibát 100%-osan ne is lehessen bebizonyítani. (Ha valóban gyárihiba és nem a felhasználó a hibás.)

Végeredményben a felhasználó felelőssége marad. A többi csak több-kevesebb valószínűség és adalékos bölcselkedés témába vágóan.
Ahogy az is, hogy pl. az USA mennyivel nagyobb eséllyel örökíthet át mondjuk így összefoglalóan: civilizációs értéket csekélyebb eszköz vagy töredék adathordozó beszerzési árak és többszörös anyagi lehetőségek mellett – mert nem is ezzel lesz a téma magja fedésben.

Ez volt amúgy a WD látlelet, amit kaptam akkor a kürtösöktől.:
„ (…) számú megbízásának megfelelően a leadott adathordozó állapotfelmérését elvégeztük, mely során az alábbiakat állapítottuk meg:
• A merevlemez felületsérült, szektorhibás.
• Az adatmentéshez egyedi paraméterekkel rendelkező alkatrész szükséges.
A fentiek alapján, az adatmentés megkísérelhető, (…) „

Több a miért, mint a válasz.

[ Szerkesztve ]

(#24454) Lauda válasza tpotyka (#24453) üzenetére


Lauda
félisten

Hogy mikor kaptad a hdd-t az teljesen lényegtelen. Mikor indult a gyártói garancia és meddig tart, csak ez a lényeges. Itt le tudod ellenőrizni a gyártói garanciát. A régiót váltogasd, ha nem adja be.

Ha még érvényes a gyártói garancia, akkor a wd felé tudod intézni.

(#24455) tpotyka válasza Lauda (#24454) üzenetére


tpotyka
junior tag

Köszi szépen a linket, ha már így beleástuk magunkat, meg is néztem, meddig él a garancia. Íme:
15-Nov-2023

Érdekességképpen megkeresem a WD-t, mit lépnek.
Viszont az is érdekes, miért nem került ez a garanciaérvényesítés asztalra a Kürtnél, hogy legalább mondjuk egy HDD árával előrébb legyen a "felhasználó". Vagy ha partnercég, akkor talán eleve nem küldözgeti a garanciaigénnyel a gyártó nyakára az ügyfeleit?
További érdekes, hogy a jobb típusnak tartott 3 év garis My Passport után időben előrébb menve miért a gyengébb minőségű 2 év garis Elements válik az üzleti protokolljuk részévé, éppen adatmentésben utazó cégként. :F
Éppen mert már nem oly nagy az árdifferencia a strapabíró és normál HDD-k között egy adatmentés költségéhez arányosítva, egy specifikus profi cégként éppen a strapabíróbb eszközre rakás lenne kézenfekvő.
Persze ismerem a nézetüket: a Kürtnél végképp nem eszközt, hanem adatmentési módot, stratégiát hangsúlyoznak. Amivel egyet is értek, de az eszköz sem mellékes.

(#24456) King Unique válasza tpotyka (#24452) üzenetére


King Unique
titán

Ha nincsen a külső merevlemezen semmilyen fontos fájl, akkor nyilván adja magát az újraformázás (elég a gyorsformázás), ez logikus. Viszont az előzetes mentés arra az esetre is értendő, hogy a gyárilag a külső merevlemezen lévő fájlok (felhasználói útmutató, programfájlok, stb.) lementése, bár azok általában a termék hivatalos weboldaláról (+ azon belül innen) is letölthetők.

Le lett írva az előző válaszban, hogy alapesetben elég csak megnézni a külső HDD állapotát, kondícióját az említett programok valamelyikével, nem feltétlen muszáj órákig tesztelni, meg ha amúgy is "100/100-as" állapotú és vadonatúj, ez esetben a tesztelés csak opcionálisan választandó lehetőség.
A külső házban lévő HDD típusa és az egyéb információk megtekintése pedig értelemszerűen ráér majd később, az "akció után" is.

[ Szerkesztve ]

(#24457) Lauda válasza tpotyka (#24455) üzenetére


Lauda
félisten

Szívesen! Itt blogbejegyzés is olvasható a témában.

(#24458) tpotyka válasza King Unique (#24456) üzenetére


tpotyka
junior tag

Rendben, köszi, így akkor tiszta, mire is, ill. gyárilag felkerült és kellő állományokra is értetted még az előzetes mentést. Feltevésem lett volna, hogy ilyenre épp figyel, aki ilyen átformázási feladatot végez/vállal, de mindenképp jó, hogy jelezted, mert mostanra el is bizonytalanodtam, hova húzzam meg a területen az alaptalan feltevési szint vonalát.

Oké, akkor a haladós alapesetet célozzuk.

(#24459) King Unique válasza tpotyka (#24453) üzenetére


King Unique
titán

De, alapesetben ez ennyire egyszerű, mint az előző válaszban már linkelt WD RMA példa is szemlélteti. Az hogy egyesek adott esetben kissé túlgondolják, vagy nem a szokványos felállásról van szó és amiatt bonyolódik a helyzet, már más dolog.

Itt alapesetben értelemszerűen az újonnan, normál módon vásárolt külső merevlemezekről, azok garanciaidejéről és szükség esetén garanciális ügyintézéséről van szó, az hogy egy adatmentő cég az adatmentés során XY külső merevlemezre készíti el a mentést és végül azt adja oda a megrendelőnek, beleszámítva az árát a mentés költségébe is, nem pont a szokványos eset. Ahol ha előzetesen nem tesztelte az adatmentő cég a célmeghajtót amire a mentést készítették, később nem a felhasználó okozta a meghibásodást a nem megfelelő használat miatt, akkor az szép. De sebaj, akkor a leírtak szerint lehet menni hozzájuk még egy körre. :))
A garanciális cserét normál esetben nyilván nem egy adatmentéssel foglalkozó cégnek a tisztsége intézni, sőt normál esetben nyilván nem ilyen helyen vásárol az ember külső merevlemezt, az hogy egy másik külső merevlemezre mentve adták át a lementett fájlokat, már más dolog. Ahol ha az átadás pillanatában hiánytalanul megvoltak a fájlok a külső merevlemezen és később a felhasználó / megrendelő PC-jén is megnyithatók voltak, vagyis teljesítette a cég a megbízást, ellenben utólag, 1 év után tönkrement a külső merevlemez XY okból, akkor az nem feltétlen az adatmentő cég sara, vagy legalábbis nehéz bizonyítani, hogy már az átadás pillanatában hibás volt a külső merevlemez és végül amiatt ment tönkre. Az viszont mindenképpen a felhasználó sara, ha a korábbi esetből nem tanulva nem készített az átvétel után biztonsági másolatokat, lásd az adatmentés topik 1. hozzászólását.

Ebben a topikban garancia, garanciális ügyintézés, RMA, stb. témában bőven elég kb. annyit tudni, ami a már linkelt blogbejegyzésben le van írva. Ha a téma mélyebb szintű fejtegetése, jogi felelősség megállapítása, stb. a cél, akkor az ügyben inkább a "Garancia kérdés, fogyasztóvédelem" topikban javasolt érdeklődni az aktuális információk és lehetőségek felől.

[ Szerkesztve ]

(#24460) tpotyka válasza Lauda (#24457) üzenetére


tpotyka
junior tag

Köszi, ezt linkelte King Unique is, elolvastam, és erre is írtam a válaszom kb. 7. pontját.

Amit nem írtam, hogy amúgy személyesen hüledezek, hogy bárki használt HDD-t, SSD-t, meg komplett gépeket vásárolgat, épp a nem kevés potenciális kockázat okán (részben műszaki ismeretek, részben emberismeret alapján). Pláne efféle konstrukcióban, mint "piaci árnál jóval kedvezőbben", "számla és garancia nélkül, de bontatlan csomagolásban", blabla. :N

Alap (számomra), hogy hardvert használtan, számla nélkül: no way. (Ilyen felhasználó vagyok, de értem, hogy vannak másmilyen felhasználók.)

Ne értsék félre a tisztesek és korrekt használt eladók, a hardveraprón sem kellett, hogy megszívasson ehhez bárki, nyilván én inkább máshol söprögetem össze a tanulságokat. :D Amúgy meg bízom benne, mindenki kb. tudja, milyen inget vegyen fel, milyet ne.

(#24461) tpotyka válasza King Unique (#24459) üzenetére


tpotyka
junior tag

Hát, egyszerűen a hiányzó tudáselemekkel összetevődtek közben a gondolati szálak, a szándék nem a szétoffolás, nem a sarazás, meg effélék. Szerk.: Volt.

Ellenben a szakmaiság és a(z üzleti) tisztesség körvonalazása sosem haszontalan, és jó esetben össze is függenek.

Vagy hogy konkrétan helyre tegyem ezt, ha nem voltam elég világos: természetszerűen nem az volt elvárás, hogy bárki helyettem garanciális gesztenyét kapargasson. Viszont ha szakmagyakorlóként értelemszerűen adta volna magát egy közlés, mégis általános leintés volt, és ott sem került volna többe, mint 1 mondatba, pláne ha részemről tematikusan kérdés is elhangzott, az éppen elgondolkodtató, nemde, a miért ill. miért nem okairól?

Szerintem épp itt, ahol átlagon felüli az ok-okozati összefüggésekre érzékenység, a tudással élések és érdekeltségek megértése is, folytatnom sem kell.

Tök mindegy, ki mibe tudja és / vagy akarja tuszkolni a laikus vagy infóhiányos felhasználó orrát, itt nem erről van szó. Sajnos. S itt éppen nem az én veszteségem ill. nem az én problémám, hogy inkább voltam jóhiszemű, mint cinikus. Szerintem ez is evidens.

[ Szerkesztve ]

(#24462) tpotyka válasza tpotyka (#24452) üzenetére


tpotyka
junior tag

A frissen beszerzett Silicon Power Armor A85B jellemzőiről tájékoztatás:
- megrendelve: 2023.08.27., átvéve: 2023.08.30. (Bp.), gyártva: 2023... (Taiwan) – tavaszi dátumot következtetek ki
- termékfejlesztési életút: a csomagoláson 2016-os taiwan-i termékdíjat lobogtatnak, vagyis valóban még 2015-ös termék továbbfejlesztett verziójának tekinthető ez a jelenlegi típus
- a 3 év garancia kezdete nem az online regisztráció révén állapítható meg, hanem feltételezésem szerint a serial number révén
- a serial number az aluház külső felületére van vésve, mütyür karakterekkel, de jól olvasható, sőt tapintható (ennek sérülése, „eltűnése” garanciavesztő következménnyel jár), ezáltal bármi gépre csatlakozás nélkül ezzel (kódfejtés sem kell), rögtön beazonosítható és megállapítható a HDD TB mérete, ha tényleg nem tévedek: a gyártási ideje, A??? típusjele és ha az SE a Seagate rövidítés okán szerepel az enyémen, akkor a lemez típusa is
- tömeg: töhöm nehéz; érzetre kétszer nehezebb, mint a régi 10 éves aluházas HDD-m
- a fémház felülete: finoman textúrált, nem csúszik kézben
- jelzőfény: szolid, átszűrődő kék fény az USB csatlakozós alapon
- az USB kábel: végpontok között: 30cm, üzemelés: 80°C
- hang: extra csendes, rátapasztott füllel lehet megbizonyosodni, hogy működésben van
- a ház homlokán futó gumipánt többfunkciós: az USB kábelt fogja hordozáskor, tapadófelület az asztalon fektetve (ami kell is az íves palást miatt, bár stabilabb lenne dupla pánttal, igaz így, egy pánttal a tapadási pont körül forgatást-átpozícionálást tolerál, azaz nem bután, tehetetlenül tapad) és takarja a ház „kupak” váltási vonalát is
- belső lemez: Seagate, Mobile HDD 2000LM007 lemezcsalád
- HDS: 100/100 29°C; CrystalDiskInfo: Jó, 29°C, ahogy elvárt volt
- CrystalMark szerinti teszt
- bár munka közben, vegyes felvágott file állomány másolásánál azért jóval komótosabb, ld. linkelve
(bővebben nem foglalom itt a helyet további printscreenekkel, akinek kell valami, kérem, jelezze)
- file rsz: NTFS, tehát (már) nem FAT32, átformázni nem kellett
- fordulatszám: 5400 RPM
- logikai-fizikai szektorméret: (Bytes Per Sector : 512)
- csatlakozó: USB (Serial ATA) (UASP nyomát nem találtam)
- piaci célszegmens (sokatmondó, sajna): a doboz csomagoláson az angol után a következő országok nyelvén hirdeti a HDD military-grade drop test és dust/water-proof megfelelősségét: Oroszország, Kazahsztán (!), Ukrajna, Lengyelország – pont ebben a sorrendben – s csak azután jönnek a klasszikus európai nyelvek, mint spanyol, olasz, francia és egyéb országok (HU nincsen)
- ügyfélszolgálat sebessége: még teszteltem őket az egyértelműsítendő garancia kezdődátumra emailes rákérdezésemmel (problémajelző felület, RMA-service persze közvetlenül a weboldalukon)
- garancia érvényességi specifikáció: a (L:https://www.silicon-power.com/web/us/warranty)részletes leírásból(/L) beillesztem, mert mókás: „This limited warranty does not cover any damage to all products that result from: (…) Unusual physical or electrical stress or interference, failure or fluctuation of electrical power, lightning, static electricity, fire, or acts of God. (…) ” :) Akárki is a Warranty szöveg szerzője, annyi bizonyos, hogy a bibliaolvasásban Mózes 2. könyvéig sikeresen eljutott.

[ Szerkesztve ]

(#24463) Llew


Llew
senior tag

Sebesség, illetve fájlrendszer kérdésem lenne:

Van egy új 1 TB Toshiba gyári, műanyag házas külső lemez, ami win és mac vegyes használat miatt újra lett formázva a gyáriról exFAT-ra. És ezt tudja frissen firmázva:

Nekem kevésnek tűnik. Lehet ezzel valamit kezdeni? Friss vásárlás még visszaküldhető.

Ez egy max 1 éves szintén Toshiba csak 2T-ás NTFS

Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.

(#24464) Lauda válasza Llew (#24463) üzenetére


Lauda
félisten

Nem usb 2.0 csatira van dugva?

(#24465) Llew válasza Lauda (#24464) üzenetére


Llew
senior tag

:W Basztikuli tényleg.

Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.

(#24466) King Unique válasza Llew (#24463) üzenetére


King Unique
titán

A leírtakból nem derült ki, hogy pontosan melyik Toshiba külső merevlemezről van szó és abban milyen HDD van pl. a CrystalDiskInfo vagy a HDS program szerint.
A CrystalDiskMark teszt eredményei alapján elsőre úgy tűnik, mintha USB 2.0 porthoz lenne csatlakoztatva a külső merevlemez és azért tud csak USB 2.0-s értékeket. Az USB 3.0-s (USB 3.2 Gen 1 | 5 Gb/s) értékekhez magának a külső merevlemeznek, az USB-kábelnek és a PC-n lévő portnak is legalább USB 3.0-snak kell lennie, valamint az operációs rendszernek is támogatnia kell azt az adatátviteli módot, sebességet. + Az eszköznek USB 3.0-s módban kell működnie, ami pl. az USB Device Tree Viewer programmal is megtekinthető.
Ha SMR HDD van a külső házban, akkor amiatt lehet (átmeneti) belassulás az írási sebességnél, bár az sem feltétlen szokott egyből jelentkezni és pláne üresen normál esetben akkor is hoznia kellene a szekvenciális maximumokat a szintetikus teszteknél (példa).
Az egyes windowsos fájlrendszereknél lehetnek kisebb eltérések adatátviteli sebesség terén, de normál esetben ezért akkora nem, hogy egyiknél csak USB 2.0-s, míg a másik használatánál USB 3.0-s sebességértékeket tudjon a külső merevlemez.
Apropó fájlrendszer, ha tartósan Windowson lesz használva a külső merevlemez, akkor exFAT-ról célszerű NTFS-re formázni és az utóbbi fájlrendszerrel használni. Az exFAT-nak akkor lehet értelme, ha pl. macOS és Windows alatt is használva lesz a külső merevlemez, mivel az exFAT-ot mindkettő natívan olvassa és írja, ellenben az NTFS-t alapesetben csak olvasni tudja a macOS.

Ha az utóbb leírtak alapján USB 3.X helyett csak USB 2.0 porthoz lett csatlakoztatva a külső merevlemez, akkor nem meglepő az USB 2.0-s adatátviteli sebesség, amit nyilván az USB 3.X port használata megold (megnövel). :B

[ Szerkesztve ]

(#24467) Llew válasza King Unique (#24466) üzenetére


Llew
senior tag

Köszi a bő választ, tényleg én bénáztam az usb porttal nem nézve, hogy van 2.0-s is belőle.
A fájlendszer direkt lett exFAT, mert tartós dupla rendszer működésre kell.

Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.

(#24468) tpotyka válasza tpotyka (#24462) üzenetére


tpotyka
junior tag

A Silicon Power részéről befutottak a várt infók, ezt teszem még hozzá.:

- Az ügyfélszolgálat 3 munkanapon belül válaszolt, elnézést is kértek. Bár egyebekben is úgy olvastam, ha vkinek vmi baja van, ügyfél irányból is a 3 munkanapos válaszadást várják el. Az érdemi válaszuk emailből indítható linken a weboldalukra irányított felületen olvasható, tehát függetlenül attól, hogy emailben keresik-e meg őket, követhető és letárolt a kommunikáció.

- A sejtésemet megerősítették („I have an idea, because the product serial number starts with '230324'. Is it a date?”), valóban a serial number tartalmazza a gyártási időt, s azt a magyar dátum adatsorrend szerint kell nézni. Ld. az általuk szerkesztett kérdéseimre adott válaszaik.:

„Thank you for contacting us. Sorry for the late response. Based on your question, please refer to information below:
Q: Does the warranty start from purchase date, or from register date?
A: The warranty should start from the purchase date.
Q: Where can I find the product date?
A: Normally, the first two digi are year, the middle part two digi like -03, that means month.”

- A garancia kezdete tehát nem a gyártási idő, hanem a vásárlás dátuma. A vásárolt HDD-nél tehát nem 2023.03.24., hanem 2023.08.30., ez azért plusz 5 hónap egyes gyártók 3 éves garanciájához képest. Jóllehet bízom benne, hogy nem kell ezzel élni.

[ Szerkesztve ]

(#24470) Azurooandrew


Azurooandrew
tag

Sziasztok,

Engedjétek meg, hogy egy a napokban kézhez kapott Alzás merevlemez rendelésem kapcsán megkérdezzem a véleményeteket. Amit rendeltem az egy VERBATIM SmartDisk 500GB-os merevlemez volt, egy kuponnak köszönhetően 12 500 forintért.

Amikor kézhez kaptám és kibontottam akkor láttam, hogy nem Verbatim, hanem SmartDisk márkajelzés van a merevlemezen, továbbá a papírvékonyságú dobozának alján az látható kisbetűkkel, hogy „Certified Refurbished Hard Drive”. Nyilván utána néztem, hogy mit jelent mindez s a gyártó hivatalos oldalt is megtaláltam - https://www.verbatim-europe.co.uk/en/cat/others-smartdisk-external-recertified-hard-drives-with--tidy/

Ez a körülmény, információ egyébiránt nem szerepelt a termék adatlapján a megrendelés pillanatában, amelyet én a napokban jeleztem is az Alzának, akik a leírást nem, azonban a termék nevét ezt követően megváltoztatták/ellátták a „felújított” szóval. A nekem küldött válaszukban pedig szó szerint azt írták, hogy ez egy régebbi verziónak a felújított változata, de ettől még ez gyárilag új termék.

Mi a véleményetek a refurbished merevlemezekről minőség és megbízhatóság szempontjából és az Alza által alkalmazott kereskedelmi gyakorlatról, eljárásról?

Köszönöm a véleményeteket. :R

(#24471) King Unique válasza Azurooandrew (#24470) üzenetére


King Unique
titán

Volt már itt téma korábban a "refurbished" és "recertified" belső és külső merevlemezek, amik nem feltétlen rosszak, meg ha megkapták a minősítést és átmentek a gyártó tesztjein, volt akinél gond nélkül működött az ilyen is (példa), stb. Viszont az mindenképpen negatívum és elvileg akár még kisebb megbízhatóságra is engedhet következtetni, hogy az ilyenekre rendszerint eleve kevesebb szokott lenni a gyártói garancia ideje, pl. míg a standard Verbatim külső merevlemezeknél általában 2 / 3 év, addig ennél a SmartDisk Mobile Drive csodánál csak 1 év.

Egyébként a belsejében pontosan milyen HDD van, Windowson mit mutat a CrystalDiskInfo vagy a HDS?
+ A HDS programmal tesztelni is lehet a külső meghajtó állapotát, ami egy ilyen "felújított / újraminősített" terméknél pláne nem árthat.

[ Szerkesztve ]

(#24472) 7Sony7


7Sony7
addikt

Üdv. Csak szeretném megköszönni az összefoglalót. Az "Új meghajtó betűjel hozzárendelése " oldotta meg a problémát. (Amit amúgy nem tudom mi okozott). :R

-

(#24473) Ferenczi Áko


Ferenczi Áko
addikt

Sziasztok! Van/volt egy ilyen Western Digital MyBook 1,5 TB-os külső tápos merevlemezem, amiről filmeket szoktunk nézni, tv-re kötve. Tegnap behalt a gépezet. Elvittem ma a kollégámhoz, szétszedtük, és a táp (vagy nem tudom mi a neve) az romlott el rajta, mert a laptopja látta a winchestert(particionálás után) Ehhez szeretnék vásárolni egy külső tápos, 3,5"-os tartót.. Tudtok valamit ajánlani? :R

Xiaomi 13T - Playsation 5 - Honor Watch Gs Pro - Hisense 55U8QF & 65U8QF

(#24474) Lauda válasza Ferenczi Áko (#24473) üzenetére


Lauda
félisten

(#24475) smallmer


smallmer
őstag

Sziasztok!

Szükségem lenne egy 1-2 TB-os külső merevelemezre, amelynél a vezérlő nincsen ráforrasztva a HDD-re és megbízható.
Képek tárolására használnám.
Tudtok esetleg ajánlani 1db 1TB-osat, illetve 1db 2TB-osat.

Köszönöm szépen!

(#24476) King Unique válasza smallmer (#24475) üzenetére


King Unique
titán

Korábban volt egy hasonló kérdésed itt, amire akkor kaptál választ, ahol az abban leírtak továbbra is érvényesek.
+ Lásd mások eseteit, hogy nekik milyen 2,5"-os 1 TB-os és 2 TB-os külső merevlemezek lettek itt ajánlva. Példák: [link], [link], [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#24477) bal8080


bal8080
csendes tag

Sziasztok!

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?
2,5" és minimum 1-2 TB
2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg
tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?
Kompaktot keresek
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (tokok) hozzá?
Nincs
4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás stb.)? backup PC, időnként lementem az adatokat a számítógépről 99%-ban szekrényben lesz
5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön hozzá tervezett külső merevlemezért) ?
max 20-30 ezret szánnék rá
6. Garancia...
2-3 év

Köszönöm!

(#24478) King Unique válasza bal8080 (#24477) üzenetére


King Unique
titán

Azt értelemszerűen fixen el kellene dönteni, hogy a "minimum 1-2 TB" most 1 TB-os vagy 2 TB-os.
20-30 ezerből egy 2,5"-os 1 TB-os külső merevlemez bőven kijön, ellenben egy 2 TB-os már nem minden esetben, az utóbbi inkább 30-35 / 30-40 ezerből, lásd az alábbi blogbejegyzésben részletezve.
Ha egy olcsó, fapados 2,5"-os külső merevlemez kell extrák nélkül, akkor ott van pl. a Seagate Basic, Toshiba Canvio Basics és a WD Elements Portable.
Ha fontos a 3 év gyártói garancia, akkor pl. az ADATA kínálatából a HV300 és HV320 sorozat jobb választás lehet, azoknál a slim dizájn is tetszetősebb, van bennük "Shock Sensor", a 2 TB-os HV300 és HV320 ára egyes webáruházaknál beleférhet akár a megadott 20-30 ezres keretbe is, stb.

[ Szerkesztve ]

(#24479) Ramoskaa


Ramoskaa
senior tag

Sziasztok! Lenne egy WD elements külső HDD-m. Számítógépről másolok rá és TV-n pedig nézem a filmeket / sorozatokat!
Az lenne a problémám , haaz előlapi USB-re csatlakozik, akkor ledobálja. Ha hátul dugom be akkor semmi probléma.
A ház Lian Li LANCOOL II Mesh C Snow Edition , az alaplap pedig ,Asrock B560 Steel Legend. Bios frissítésen túl vagyok :(

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Ha elolvastad az üzenetem, kérlek vedd a fáradságot és válaszolj!

(#24480) King Unique válasza Ramoskaa (#24479) üzenetére


King Unique
titán

Itt nem derült ki a leírtakból, hogy most a 2,5" WD Elements Portable, vagy a 3,5" WD Elements Desktop külső merevlemezről van szó.
Ha a 2,5"-os, USB-s tápellátású változatról van szó, akkor nem újdonság, hogy asztali PC-knél az előlapon lévő USB 2.0 port elégtelen lehet ilyen szempontból, ellenben a hátlapon (alaplapi) lévő stabilabb. Az előbbi esetben Y-kábel, azaz egyszerre 2 db USB-port használata javasolt, bár erre normál esetben csak 0,5 A-es USB 2.0 portoknál szokott szükség lenni, ellenben USB 3.X portoknál nem.
Ha nem az elégtelen USB-s tápellátás a probléma, akkor az adatkapcsolat megszakadása, aminek több oka is lehet, ahol az egyik szintén az előlapon lévő USB-port, ilyen téren is stabilabb lehet a hátlapon lévő.

[ Szerkesztve ]

(#24481) Ramoskaa válasza King Unique (#24480) üzenetére


Ramoskaa
senior tag

ez lenne az: Western Digital Elements Portable 2.5 2TB USB 3.0 (WDBU6Y0020BBK-WESN)

Kingston 3.0-ás pendrive viszont hibátlanul működik. Telefonokat ugyanúgy ledobálja másolás közben. Bár lehet csak az iphone-t, erre már nem emlékszem.

Ha elolvastad az üzenetem, kérlek vedd a fáradságot és válaszolj!

(#24482) smallmer válasza King Unique (#24476) üzenetére


smallmer
őstag

Köszönöm szépen!
Azt hiszem találtam egy számomra megfelelőt: [link] :R

(#24483) Ramoskaa válasza King Unique (#24480) üzenetére


Ramoskaa
senior tag

Megnéztem közben. Mind2 előlapi usb 3.0-ás :F

Ha elolvastad az üzenetem, kérlek vedd a fáradságot és válaszolj!

(#24484) Azurooandrew válasza King Unique (#24471) üzenetére


Azurooandrew
tag

@King Unique Köszönöm szépen a leírt információkat s tanácsokat.

Néhány tesztet lefuttattam az érintett lemezen, az alábbi eredményekkel:

[kép] [kép] [kép] [kép]

Ezek kvázi megnyugtató eredményeknek számítanak? :R

(#24485) King Unique válasza Azurooandrew (#24484) üzenetére


King Unique
titán

Tehát HGST CinemaStar Z5K500 merevlemez van benne, ami még elvileg nem SMR, vagyis már csak amiatt is jónak mondható.
Esetleg még az UASP működése lehetett volna érdekes, de az Windows 7-nél nem támogatott, ott csak BOT módban működik egy ilyen USB-s tárolóeszköz.

Igen, megnyugtató teszteredmények, bár a HDS-nél is inkább teljes öntesztet vagy felülettesztet szokás / javasolt futtatni, ha az alaposabb tesztelés a cél.

Köszönjük az információkat! :R

[ Szerkesztve ]

(#24486) King Unique válasza Ramoskaa (#24483) üzenetére


King Unique
titán

Akkor elvileg az USB-s tápellátás rendben lehet, meg ha rendesen felpörög a 2,5"-os külső merevlemez és nem kattog / pittyeg. Ellenben az adatkapcsolatnál attól még lehet probléma, meg ha ugyanazzal az USB-kábellel hátlapi USB 3.X porton probléma nélkül működik a 2,5"-os külső merevlemez, ellenben előlapi USB 3.X porthoz csatlakoztatva nem, akkor evidens, hogy az előlapi portok lehet a probléma forrása.

[ Szerkesztve ]

(#24487) Metacska


Metacska
aktív tag

Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni. Van egy WD My Passport Essential-öm, amit régen használtam és elveszett az adatkábele. Régebbi típus még ezzel a csatolóval rendelkezik:
[link]

Tudnátok segíteni, hogy ez milyen csati és milyen kábelt kell keresnem ebay-en vagy alin?

Köszönöm szépen.

(#24488) King Unique válasza Metacska (#24487) üzenetére


King Unique
titán

Ha innen az USB 3.0-s My Passport Essential vagy My Passport Essential SE sorozatról van szó, akkor ahhoz USB 3.0 Micro-B - Type-A típusú kábel kell, az USB 2.0-s változathoz meg értelemszerűen USB 2.0 Micro-B - Type-A.

[ Szerkesztve ]

(#24489) Metacska válasza King Unique (#24488) üzenetére


Metacska
aktív tag

Köszönöm a segítséget, az Essential SE USB 2.0 lesz a befutó. :)
Ez megfelelő? USB 2.0 Male to Micro USB B

[ Szerkesztve ]

(#24490) King Unique válasza Metacska (#24489) üzenetére


King Unique
titán

Ha USB 2.0 Micro-B típusú / típusú aljzat van a külső merevlemezen és nem Mini-B, akkor igen.

(#24491) bal8080 válasza King Unique (#24478) üzenetére


bal8080
csendes tag

köszönöm

(#24492) laci06


laci06
senior tag

Sziasztok!

A Samsung T7 külső SSD-t érdemes kerülni, vagy pedig vehető? Ajándékba menne, fontos lenne, hogy egy eleve összeszerelt megoldást tudjunk adni, minthogy magunk játszunk egy SSD-vel és egy külső házzal.

Egy 1 TB-os, USB 3-at tudó megoldást keresünk, és igazából a T7 fed mindent.

[ Szerkesztve ]

(#24493) forum_user


forum_user
tag

Sziasztok!

Van egy USB3-as elosztó hub amire mikor rácsatlakoztatom az USB3.0 HDD-t és elkezdek rá másolni, akkor szinte megmozdíthatatlan a vezetéknélküli egér kurzorja, de akkor is szaggat a kurzor ha pl. megnyitok róla egy 4K filmet. Mindkettő eszköz előre van csatlakoztatva a számítógépen 2 külön USB3-as portra (az egér is külön USB portra meg a HDD is egy hubon keresztül). Ez miért lehet?

(#24494) King Unique válasza laci06 (#24492) üzenetére


King Unique
titán

Ez külső merevlemezes topik, a külső SSD témával általánosan a Flash SSD, vásárlással / ajánlással kapcsolatosan pedig a "Milyen SSD-t vegyek?" topikok foglalkoznak, ahol az utóbbiban nemrég volt újra téma a Samsung T7 külső SSD.

(#24495) King Unique válasza forum_user (#24493) üzenetére


King Unique
titán

(#24496) forum_user válasza King Unique (#24495) üzenetére


forum_user
tag

Meg lehet oldani, hogy ne szaggasson a kurzor addig se míg csatlakoztatva van a High winyó?

[ Szerkesztve ]

(#24497) King Unique válasza forum_user (#24496) üzenetére


King Unique
titán

A linkelt cikkekben és pl. ebben is le van írva, hogy miket lehet ilyenkor kipróbálni.

(#24498) arcitec


arcitec
addikt

Usb pendrive, vagy külső SSD közül melyik célszerűbb 500GB-1TB méretben?
Gondolok itt a melegedésre, ár/érték arányra, írás/olvasás sebességre, praktikumra és még amit a szakértők hozzá tudnának tenni. Viszonylag sokszor lenne írva/törölve ...
Köszönve...

[ Szerkesztve ]

(#24499) King Unique válasza arcitec (#24498) üzenetére


King Unique
titán

Ez a topik külső merevlemezekkel foglalkozik, a pendrive és belső / külső SSD témáknak vannak külön topikjai, ott javasolt az ügyben érdeklődni.

Milyen pendrive-ot vegyek? (ajánlás. vásárlás)
Milyen SSD-t vegyek? (ajánlás. vásárlás)
Flash SSD (általános kérdések)
Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja (külső ház + belső SSD = külső SSD megoldáshoz)

Ennél és ennél az esetnél nem olyan régen részletezve lett érintőlegesen a külső HDD vs. külső SSD vs. pendrive téma, volt szó a megbízhatóságról, tartósságról, hosszú idejű adattárolásról is, stb.
A sok újraírást, a magas írásterhelést a HDD-alapú megoldások elvileg jobban bírják, de egy normális (komolyabb) pendrive-nál és külső SSD-nél sem feltétlen gond manapság, meg ha magas a TBW.
A külső merevlemezek gyárilag készre szerelt kivitelben manapság 1 TB-os tárolókapacitástól indulnak, mármint a 2,5"-os típusok, mert a 3,5"-osoknál ez 3 / 4 TB körül szokott lenni.
Értelemszerűen azt is el kellene eldönteni, hogy mennyire fontos a pendrive-oknál illetve pendrive-szerű külső SSD-knél adott nagy adatátviteli sebesség és kis méret, majd annak megfelelően választani egyik-másik megoldás közül. Ahol nemrég egy másik topikban leírtak alapján úgy tűnt, hogy eléggé fontos, ha a jelenleg elérhető leggyorsabb pendrive-ok lettek kiválasztva, amik eleve többszörösét tudják annak, mint amire manapság egy 2,5" / 3,5" külső HDD képes.

[ Szerkesztve ]

(#24500) arcitec válasza King Unique (#24499) üzenetére


arcitec
addikt

Köszönöm, de azt hol kérdezzem meg, hogy az általad is észrevett pendrivo-kat válasszam, vagy esetleg külső ssd-t? Tehát ezt a pendrive kérdést tovább görgettem az esetleges külső SSD kérdésére. Melyik lenne jobb, célszerűbb? :U

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.