Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23101) King Unique válasza nrd (#23100) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszokban említve voltak egyéb lehetőségek is, valamint egy másik topikban a pendrive-os esetek mintájára pl. ezek. Viszont az érdekes, ha a leírtak alapján a Live Linux sem kezeli (biztos?) és biztosan nem a kábel, tápellátás stb. a gond, mivel akkor az eszköz hibája is szóba jöhet. Vagyis ha máshogy nem megy, akkor lehet nem ártana kipróbálni azt a HDD-t egy másik külső házban USB-n, vagy esetleg a gépbe téve SATA-n.

(#23102) djzolee91


djzolee91
tag

Sziasztok!

1 terrás gyári tokos külső hdd-t szeretnék vásárolni. Digitalizált videókazetták anyagai mennének főleg rá, hosszútávú megőrzés és időnkénti megtekintés céljából. Windows alatt lenne használva.
Milyen megbízható külső hdd-t tudnátok erre a célra ajánlani?

A notebook.hu oldalon nézelődtem, mert most van ott 10%-os akció, így ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy az itt lelhető külső hdd-k szerintetek mennyire megbízhatóak, ajánlottak?

Előre is köszönöm!

(#23103) King Unique válasza djzolee91 (#23102) üzenetére


King Unique
titán

Ahhoz előtte nem ártana eldönteni, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell azon kívül, hogy 1 TB-os és megbízható legyen. Amúgy meg a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül vannak kategóriák szerint konkrét példák a 2,5"-os és 3,5"-os típusokra vonatkozóan egyaránt, valamint a 2,5"-osok az alábbi bejegyzésben is részletezve vannak. Ha csak 1 TB-os kell és gyárilag összeszerelt kivitelben, akkor olyat eleve 2,5"-os fizikai méretben érdemes venni már csak azért is, mert ilyen kis tárolókapacitású készre szerelt 3,5"-os külső HDD már jóformán nincs is a gyártók kínálatában, max. külső házas megoldással lehetne összerakni.
Ha a megbízhatóság a téma, akkor egyrészt lásd az ebben a hozzászólásban leírtakat, ahol pont 2,5" | 1 TB alapon van szemléltetve. Másrészt arról pont nemrég volt szó bővebben, hogy ha a hosszú távú adattárolás a cél, akkor mikre érdemes odafigyelni, hogyan célszerű azt megvalósítani.

(#23105) dudu5130


dudu5130
őstag

Üdv!
Hozzájutottam egy WD My Passport 1TB 2.5" 5400rpm 16MB külső HDD-hez. Érdemes első körben leformázni? Van rajt alapból WD szoftver, anélkül nem is működik? TV-hez lesz amúgy.

(#23106) Fuvaros válasza dudu5130 (#23105) üzenetére


Fuvaros
senior tag

Én szerintem érdemes, sőt a tv-vel is, ha felkínálja a lehetőséget.

[ Szerkesztve ]

Nem fuvaros, ez csak megtévesztés...

(#23107) King Unique válasza dudu5130 (#23105) üzenetére


King Unique
titán

Ez egy gyárilag készre szerelt külső merevlemez, aminél beletartozik a gyártási folyamatba a meghajtó particionálása, formázása is. Vagyis a használatbavételhez alapesetben nyilván nem szükséges formázni, max. akkor, ha pl. a gyáritól (NTFS/exFAT) eltérő fájlrendszerrel akarod használni, vagy az adott készülék (pl. tévé) akarja a csatlakoztatásnál újraformázni. De ha gyárilag pl. NTFS fájlrendszerű, akkor azt PC-n kezeli a Windows, valamint általában az okostévék is. Illetve a tévéknél inkább az MBR/GPT partíciós séma kezelése lehet lényeges, amiről korábban ennél és ennél az esetnél is volt szó.

A WD My Passport sorozathoz mellékel a gyártó bónusz szoftvereket, azért vannak azok rajta gyárilag a meghajtón. Viszont magának a külső HDD-nek az alapvető működéséhez és használatához ezek rendszerint nem szükségesek, csak opcionális a használatuk a különféle + funkciók, szolgáltatások igénybevételéhez (példa). Meg amúgy is csak Windows és macOS rendszereken használhatók, ellenben a tévén futó OS-nél nem. Vagyis ha nem kellenek, akkor akár törölhetők is, meg a gyártó weboldaláról amúgy is letölthetők. Vagy akár meg is tarthatók, bemásolhatók 1 db mappába, lementhetők máshova, stb.

(#23108) dudu5130 válasza King Unique (#23107) üzenetére


dudu5130
őstag

Köszönöm a részletes választ. Rámásoltam mindent amit szerettem volna és lejátssza szépen a TV-m.

(#23109) M_ToMMy


M_ToMMy
csendes tag

Sziasztok!
Szeretnék venni külső merevlemezt, elsősorban 2,5-est 2tb vagy 3tb-os kapacitással. Felhasználás xbox külső adattároló illetve PC-hez filmek tárolása. Mit tudtok ajánlani WD meghajtóim voltak meg vagyok velük elégedve de ha tudtok jobbat vagy ár érték arányban jobb azt szívesen fogadom.
Köszönöm.

(#23110) King Unique válasza M_ToMMy (#23109) üzenetére


King Unique
titán

Ha a WD-k esetedben beváltak, akkor 2-3 TB-os tárolókapacitásnál továbbra is opció lehet az Elements Portable és a My Passport sorozat, bár az utóbbinál (legújabb sorozat) 3 TB-os modell már nincsen.

Ha jobban belemélyednél a témába, más gyártók termékei is érdekelnek, akkor először tisztázni kellene, hogy egyéb szempontokat is figyelembe véve pontosan milyen külső merevlemez kell, illetve hogy most 2 TB-os, vagy inkább 3 TB-os. Valamint azt is, hogy megfelel-e egy normál típus, amikre pl. az alábbi blogbejegyzésben is vannak konkrét példák árakkal, vagy némi felárért inkább dedikált, kifejezetten Xbox / PlayStation játékkonzolokhoz készített külső merevlemez kell-e, amiről már szintén volt szó itt a topikban. De az utóbbi típusok használata amúgy nem feltétlen kötelező ilyen célra, megfelelhet egy normál modell is, ami a linkelt hozzászólásban is le van írva.

[ Szerkesztve ]

(#23111) M_ToMMy válasza King Unique (#23110) üzenetére


M_ToMMy
csendes tag

Pár napja nézegetem és kezdek kicsit elveszni. A méret azért bizonytalan mert volt ahol a 2 és 3 tb között 4000 Ft volt a különbség. A konzolhoz lényegében elég lenne 1 tb is csak mivel nem kimondottan csak azzal használnám ezért mentem feljebb méretben. Kivitelben jó lehet akár az egyénileg összerakott/épített és nem ragaszkodom kimondottan csak a gyári megoldáshoz.

(#23112) need


need
addikt

Sziasztok..
Kellene egy külső 2.5 vinyó 1 v 2 T
4K tartalmak lejátszásához.

D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73

(#23113) need


need
addikt

Sziasztok...

próbálom konkrétan leírni mit akarok..

Jó pár éve vettem egy külső Samu vinyót 250GB ami jó szolgálatot tett de ideje lenne nyugdíjazni. Szeretnénk egy Külső 2.5 vinyót 1 terrást vagy ha van jó áron 2 terrást.
A film nézés Nasrol megy jelen esetben CSAK a 4K tartalmakat erre a vinyóra szeretném felrakni mivel ha hálózatról játszom le ott nem jegyzi meg hogy hol tartottam a fimben ha netán folytatni akarom amíg a vinyónál igen.Elsősorban csak tévé mellé lenne.

D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73

(#23114) King Unique válasza need (#23113) üzenetére


King Unique
titán

Az nem derült ki továbbra sem, hogy a felsorolt pár igényen felül még milyen egyéb szempontoknak megfelelő külső merevlemez kell. De amúgy lásd a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül a 2,5"-os méretkategória F. pontjánál leírtakat a tévés használatra vonatkozóan. Ahol említve vannak konkrét példák és általános javaslatok (példa), illetve le van írva, hogy megfelelhet ilyen célra egy normál külső merevlemez, de voltak/vannak egyes gyártók kínálatában akár kifejezetten tévés használathoz tervezett sorozatok, modellek is. A 4K-felbontású tartalmak lejátszásával kapcsolatban meg lásd az alábbi kérdésre adott válaszokban leírtakat. Vagyis nem kell ilyen célra extra gyors külső HDD, meg még 7200 RPM-es sem feltétlen, valamint a legtöbb tévén rendszerint úgyis csak USB 2.0 portok szoktak lenni.

(#23115) need válasza King Unique (#23114) üzenetére


need
addikt

köszönöm a válaszodat :R :R
ezt rendeltem Seagate 1TB Basic Portable USB 3.0 (STJL1000400)

D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73

(#23116) EmberXY


EmberXY
addikt

Sziasztok!

Útmutatást szeretnék kérni egy probléma megoldásához. Van egy Seagate SRD0NF1 típusú külső merevlemezünk, amire biztonsági mentéseket szoktunk csinálni a cégnél.
Ma azt tapasztaltuk, hogy a csatlakozója egyszerűen "beesik", nem lehet normálisan csatlakoztatni az USB kábeléhez, fizikai sérülés nem látszik rajta és nem tudja senki, hogyan keletkezhetett a probléma, így viszont nem tudjuk használni.
Kérdésem az, hogy az ilyen jellegű problémát tudják javítani gazdaságosan, érdemes szervízzel próbálkozni, vagy "kuka"? (Nem adatmentésről van szó, csak a merevlemez újra használhatóvá tételéről.)
Köszönöm előre is a válaszokat. :R

Up the Irons!

(#23117) King Unique válasza EmberXY (#23116) üzenetére


King Unique
titán

Ha az eszköz felőli oldalon, vagyis magánál a külső HDD-nél levált, letörött a PCB-ról az USB-aljzat (példa), akkor az problémás, úgy nyilván nem lehet használni. Viszont ha még garanciális a külső merevlemez, akkor ilyenkor adja magát a garanciális csere. Ha már lejárt, nincsen rá garancia, akkor lehet esetleg megpróbálni a visszaforrasztást egy hozzáértőnek. Vagy ha nem az előbb linkelt példában lévő megoldás van, azaz nem integrált USB-s a benne lévő HDD, akkor másik lehetőség kivenni a HDD-t a külső házból és venni hozzá egy másik külső házat, abba téve használni tovább. Azaz ilyen formában újrahasznosítható lenne a benne lévő HDD és újra használható külső, USB-s tárolóeszközként.

A 2,5"-os külső házakkal viszont nem ez, hanem az egyik társtopik, a külső 2,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik, az ügyben már ott kellene érdeklődni. Illetve előtte elolvasni az ottani összefoglalót, ahol vannak konkrét példák, beszámolók, tesztek, stb. Valamint elolvasni a legutóbbi hozzászólásokat, hogy mások milyen külső házakat vettek, használnak, lehet épp azok közül is megfelelne egyik, másik.

[ Szerkesztve ]

(#23118) EmberXY válasza King Unique (#23117) üzenetére


EmberXY
addikt

Tudtommal már nem garanciális.
Az USB aljzattal lesz a probléma, nyilván nem véletlenül esik be, illetve mozog, emiatt nem lehet normálisan rádugni a kábelt. Ha rányomjuk egy kicsit erősebben, akkor 1-1 pillanatra kivillan a rajta lévő LED, mintha működne, de a gép nem érzékeli, nyilván jelentős kontakt problémák vannak.
Szerintem valami szervízben rákérdezünk, hogy mit lehet vele csinálni, mi szétszedni nem tudjuk és nem is akarjuk, szerintem ráadásul még leltárban is van.
Köszönöm a segítséget. :R

Up the Irons!

(#23119) King Unique válasza EmberXY (#23118) üzenetére


King Unique
titán

Ha a PCB-n elengedett a forrasztás és mozog, kontakthibás az USB-aljzat, akkor azt lehet vele csinálni, ami az előbb le volt írva. Az esetleges (ha lehet) visszaforrasztáshoz meg nyilván eleve szét kell szedni a külső merevlemezt, máskülönben nem lehet hozzáférni. Maga a szétszerelés pedig annyira nem bonyolult, megoldható némi feszegetéssel, amit az alábbi videó is szemléltet. Persze el lehet vinni akár egy szervizbe is - ahol kb. ugyanezt elmondják - , mármint max. egy általánosba, mert egyrészt a Seagate-nek itt belföldön nincsen márkaszervize. Másrészt ilyen jellegű hibák javításával érvényes garancia esetén rendszerint maguk a gyártók sem szoktak már vesződni, hanem kicserélik kompletten a terméket. Vagy ha már nincsen garancia, akkor ilyenkor az előbbi (visszaforrasztás) mellett másik lehetőségként pl. a külső ház cseréje is szóba jöhet, mint már említve volt.

(#23120) Fr@nkieWilde


Fr@nkieWilde
senior tag

Sziasztok!

Kábelről szeretnék kérdezni.
Létezik-e olyan, hogy az egyik vége USB 2 vagy USB 3, míg a másik vége Y kialakításban sata táp + sata adat. Tehát arra gondoklok konkrétan, hogy nem akarnék egy 2,5" méretű HDD-t merevlemez házba tenni, hanem csak egy ilyen kábellel gyorsan össze lehetne kötni egy géppel.
Létezik vajon ilyen?

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#23121) King Unique válasza Fr@nkieWilde (#23120) üzenetére


King Unique
titán

Mármint ha SATA-USB adapterre célzol, akkor igen, létezik olyan. Viszont ez 2,5"-os fizikai méretben az előbb linkelt társtopik témája, ott van ilyenekkel tapasztalat. Példák: [link], [link], [link]. Bár azok nem feltétlen Y-kábeles típusok, de arra, azaz a kiegészítő tápellátásra amúgy is rendszerint csak USB 2.0 portoknál lehet szükség, ellenben USB 3.X portok használata esetén már nem. Továbbá vannak univerzális, IDE/SATA-USB adapterek is 2,5"-os és 3,5"-os IDE/SATA HDD-k használatához egyaránt, külső tápellátással (példa).

[ Szerkesztve ]

(#23122) Fr@nkieWilde válasza King Unique (#23121) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Ilyenre gondoltam. Köszönöm szépen!

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#23123) Narandil


Narandil
tag

Sziasztok!

Szeretnék beruházni egy külső merevlemezre, film/sorozat tárolás céljából. Legalább 4TB-s kellene. Ezeket találtam, melyiket javasoljátok?

Maxtor
WD Elements
WD My Book

Előre is köszi! :)

ASUS Prime X570-P, Ryzen 7 5800x, ASUS TUF 6900xt, 2x 16 gb Crucial Ball. Sport DDR4 3200MHz CL16, WD 1000GB BC, Kingston A400 240GB, Samsung 500GB EVO Basic, Phanteks Enthoo Pro ház, ASUS ROG Strix 1000W, Alpenföhn Brocken 3, ASUS ROG Strix XG32UQ monitor

(#23124) King Unique válasza Narandil (#23123) üzenetére


King Unique
titán

Attól is függ, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell. A linkelt 3 modell közül az első kettő eleve 2,5"-os, míg a harmadik 3,5"-os modell, vagyis többek között a fizikai méretet is fixen el kellene dönteni. Amúgy meg a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül vannak kategóriák szerint konkrét példák a 2,5"-os és 3,5"-os típusokra vonatkozóan egyaránt, valamint a 2,5"-osok az alábbi bejegyzésben is részletezve vannak.

Az említett célra egyébként a most linkelt 3 modell is nyilván megfelelhet. Viszont hogy ezek közül kinek melyiket érdemes venni, az értelemszerűen függ az előbb leírtaktól is, vagyis hogy pontosan milyen kell számára. Az első kettőről, illetve azok 1 TB-os modelljeiről amúgy van itt egy összehasonlítás, ahol a leírtak nyilván a 4 TB-osokra vonatkozóan is többnyire érvényesek.

[ Szerkesztve ]

(#23125) Narandil válasza King Unique (#23124) üzenetére


Narandil
tag

A fizikai méret nem fontos. A lényeg a tároló kapacitás, valamint a könnyű csatlakoztatás/leválasztás (usb, mivel többnyire pc-nél lesz használva).

Azért írtam ezt a hármat, mert inkább a kompakt felé hajlok (elég ritkán lenne pakolgatva). Jó darabig úgysem kell másikra költenem. Egyedül a My Book-nál a hálozati áramforrás része, ami nem feltétlen lenne szükséges, de az sem zavaró.

ASUS Prime X570-P, Ryzen 7 5800x, ASUS TUF 6900xt, 2x 16 gb Crucial Ball. Sport DDR4 3200MHz CL16, WD 1000GB BC, Kingston A400 240GB, Samsung 500GB EVO Basic, Phanteks Enthoo Pro ház, ASUS ROG Strix 1000W, Alpenföhn Brocken 3, ASUS ROG Strix XG32UQ monitor

(#23126) djzolee91


djzolee91
tag

Sziasztok!

Egy külső vinyót szeretnék venni a laptopomhoz, mert ssd lesz a gépemben.

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?
2,5"-os 7200 rpm-es 1 TB méretűt keresek.

2. Egybeépített (kompakt), vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?
Egybeépítettet szeretnék, nem tervezem a bele kerülő HDD-t cserélni.

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá?
Bónusz szoftver nem szükséges feltétlenül, viszont jó lenne ha ütésálló és megbízható lenne.

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n történő lejátszás / felvétel, játékkonzol stb.)?
Windows 10 alatt videó render-elésre szeretném használni USB3-as porton keresztül, mivel a laptopomba ssd-t akarok venni, hogy felgyorsítsam a gépem.

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló anyagi keret (ha Machez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?
Nem vagyok az árakban nagyon otthon, szeretnék az ár és megbízhatóság arányában egy nem nagyon drága vinyót venni. Legyen mondjuk 30-40.000 huf a keret találomra.

6. Mennyi legyen a garanciaidő, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
Kompakt kivitelben szeretném megvenni. A garancia annál jobb ha minél több, legyen legalább 2 év.

Előre is köszönöm :)

[ Szerkesztve ]

(#23128) King Unique válasza djzolee91 (#23126) üzenetére


King Unique
titán

A legtöbb gyárilag készre szerelt 2,5"-os külső HDD általában eleve 5400 RPM-es, köztük az ütésálló modellek zöme is. Ha biztosan 7200 RPM-es kell, akkor azokból eleve szűkebb a kínálat és többnyire felárasak, valamint a tárolókapacitásuk is korlátozott (max. 1 TB). Ilyenek pl. G-Technology G-Drive Mobile USB-C és a Hitachi Touro S sorozatok 1 TB-os modelljei is.

A külső házas megoldásnál viszont tágabbak a lehetőségek és akár pl. ilyen megoldás is összehozható, ahol az említett HDD elég gyors és 5 év gyártói garancia van rá. Sőt, akár külső házból is van olyan pl. az Ewent kínálatában, amire a szokásos 1-3 év helyett 5 év gyártói garancia van. + Olyanok is, amik a külső hátásoknak jobban ellenállnak. De ez már a társtopik témája, 2,5"-os külső ház ügyben ott kellene érdeklődni, ha ezen megoldást választanád. Illetve előtte elolvasni az ottani téma összefoglalót, ahol vannak konkrét példát, valamint a topik legutóbbi hozzászólásait, ahol szintén.

Ha igazán gyors megoldás kell és esetleg beleférne az anyagi keretbe, akkor meg eleve a külső SSD a nyerő, amivel USB 3.0-s csatlakozásnál pl. ilyen értékeket lehetne elérni. Ott a gyárilag összeszerelt és a külső házas megoldás szintén szóba jöhet (példák). Ha intenzív írás lesz, akkor meg olyat kell venni, amelyiknél működik USB-n az UNMAP (TRIM), valamint az SSD írásterhelhetősége, illetve TBW értéke nagyobb.

[ Szerkesztve ]

(#23129) Hooper


Hooper
őstag

Szisztok!
van egy silicon power a80 2TBs külső hddm, ami usb-a / usb-a 3.0 kábellel csatlakozik a géphez.

Macen szeretném hasznáni amin csak usbc van. Vettem usb-a / usb-c kábelt de nem kelti életre a lemezt, pedig sync/charge-ként van hírdetve.

Milyen kábellel tudom ezt megoldani szerintetek?

(#23130) november


november
tag

Sziasztok!

Külső merevlemez vásárlása előtt állok és ebben kérném a segítségeteket.

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően ?
Fizikálisan 2,5 és 3,5 modellben is gondolkodom. Amelyik jobb ár/érték aránnyal bir, azt választanám. Tárhelyet illetően 4 vagy 5 TB-os merevlemez érdekel.
2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova ?
Inkább a kompakt megoldások érdekelnének.
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá ?
Ami fontos az az ütésállóság és legyen müködést visszajelző led is. Illetve ha vízálló az se baj, de az előbbi tulajdonság fontosabb.
4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.) ?
Hetente párszor használnám adatmentésre. Egy notebook + windows 10-et futtató gépen.
5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?
Ötvenzer, maximum hatvanezer forintot szánnék rá.
6. Garancia kérdése, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
Minimum 3 évre gondoltam, de azt se bánnam ha 5 vagy annál több év lenne rá.

[ Szerkesztve ]

(#23131) King Unique válasza Hooper (#23129) üzenetére


King Unique
titán

Itt először azt kellene tisztázni, hogy pontosan mit jelent ez a "nem kelti életre a lemezt" kijelentés. Azaz maga a 2,5"-os külső HDD csatlakoztatásnál felpörög, a macOS-ben megjelenik valahol? Valamint hogy az eredeti Type-A - Type-A kábelével pl. PC-n működik-e.

Ha PC-n a gyári kábellel csatlakoztatva rendesen felpörög és működik, akkor a külső merevlemez elvileg rendben van. Ha Macen szintén rendesen felpörög és nem kattog, akkor a tápellátás elvileg ott is rendben lehet, meg Type-C alapon USB 3.X / Thunderbolt 3 portnál pláne. Viszont ha túl hosszú az USB-kábel, akkor az okozhat adatkapcsolati és 2,5"-os külső merevlemezeknél tápellátási problémákat, de az 1 méteres hossz általában még belefér. Vagyis jöhet a macOS, illetve ott szükség esetén lecsekkolni, alkalmazni a pl. ezen és ezen leírásokban javasoltakat. Valamint ha van rá lehetőség, akkor a Macen másik USB-C port mellett másik gépen, másik operációs rendszerrel is kipróbálni a külső merevlemezt az adott USB-C kábellel csatlakoztatva, már ha van a másik gépen is USB-C port. De ha nincs, technikailag akkor is megoldható a csatlakoztatás ilyen-olyan átalakítókkal, adapterekkel, amiről már volt szó itt.

Ha az előbb leírtak kipróbálásra, tisztázásra kerültek és esetlegesen bebizonyosodott, hogy az említett USB-C kábel lehet a probléma forrása, értelemszerűen akkor indokolt másik kábelt venni, ellenkező esetben viszont nem. Meg ha valóban adat- és töltőkábel, nem kizárólag csak az utóbbi, akkor normál esetben nyilván működnie kellene vele a külső merevlemeznek.

[ Szerkesztve ]

(#23132) King Unique válasza november (#23130) üzenetére


King Unique
titán

Ha ütésálló külső merevlemez kell, akkor nyilván inkább a 2,5"-os típusok jöhetnek szóba, azoknál vannak olyanok, meg eleve inkább azoknál állhat fenn a hordozásnál, mobil használatnál az esetleges leejtés veszélye.

Ha 4-5 TB-os kellene, akkor 5 TB-ig pont opciók a 2,5"-os külső merevlemezek, ahol a linkelt blogbejegyzésben ütésálló modellek is említve vannak árakkal. Valamint a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül a 2,5"-os méretkategória D. pontjánál, + pl. ebben és ebben a hozzászólásban is. Ha esetleg a külső házas megoldás is érdekelne, akkor a társtopikban szintén volt szó az egyes külső hatásoknak jobban ellenálló külső házakról. Bár az utóbbi megoldásnál gond lehet a HDD magassága, mivel a 2,5"-os 3-5 TB-os modellek jelenleg mind 15 mm magasak, a legtöbb 2,5"-os külső ház meg normál méretre (max. 9,5 mm) van szabva. A 15 mm magas HDD-t befogadó modellekből eleve szűkebb a kínálat, ha ütésálló, vízálló stb. kivitelű kell, akkor meg pláne.

[ Szerkesztve ]

(#23133) november válasza King Unique (#23132) üzenetére


november
tag

Köszönöm szépen a segítséget! :R

Kinéztem a Silicon Power A85-t és a LaCie Rugged Mini-t. A kettő közül melyik lenne jobb választás? Van valamilyen típushibájuk? Mennyire melegszenek? Megbízhatóak?

(#23135) King Unique válasza november (#23133) üzenetére


King Unique
titán

A melyiket a kettő közül megállapításához legcélszerűbb pl. egy ehhez hasonló összehasonlítással szemléltetni a főbb pró és kontra jellemzőket, aztán azok alapján már könnyebben el lehet dönteni.

LaCie Rugged Mini (4-5 TB)

prémium dizájn (+)
fémházas: igen, részben (+)
összességében kisebb ellenállás a külső hatásoknak (-)
ütésálló: igen, 1,2 méteres leejtésig (MIL-STD 810G)
cseppálló: igen (IP54)
vízálló: nem
porálló: nem
nyomásálló: igen, 1000 kg terhelésig
bónusz szoftverek (+)
kábelhordozó funkció: nem (-)
nem integrált USB-s kivitel (+)
Micro-B fizikai interfész (-)
SMR belső HDD (-)
128 MB cache (+)
nagy adatátviteli sebesség (+)
drágább: 4 TB | 5 TB (-)
2 év gyártói garancia (-)

Silicon Power Armor A85 (4-5 TB)

prémium dizájn (+)
fémházas: igen, részben (+)
összességében nagyobb elleneállás a külső hatásoknak (+)
ütésálló: igen, 3 méteres leejtésig (MIL-STD 810G)
cseppálló: igen (IP68)
vízálló: igen, 1 méteres mélységig 1 órán át
porálló: igen (IP68)
nyomásálló: igen, 500 kg terhelésig
bónusz szoftverek (+)
kábelhordozó funkció: igen (+)
nem integrált USB-s kivitel (+)
Type-A fizikai interfész (+)
SMR belső HDD (-)
128 MB cache (+)
nagy adatátviteli sebesség (+)
olcsóbb: 4 TB | 5 TB (+)
3 év gyártói garancia (+)

Itt a topikban inkább az Armor A85 sorozattal, annak is főként az 1-2 TB-os modelljeivel van tapasztalat. A melegedés meg nyilván függ attól is egy ilyen eszköznél, hogy milyen HDD van benne, az milyen intenzíven van használva, a környezeti hőmérséklet mekkora, stb. De a fémház nyilván javíthat a hővezető képességen, viszont az ilyen ütésálló, vízálló stb. típusoknál a többrétegű védőburkolat miatt ez nem feltétlen lesz olyan hatékony, mintha szimplán full alumínium lenne az egész. Maga a külső házban lévő HDD egyébként jellemzően ugyanaz szokott lenni mindkét sorozat 4-5 TB-os modelljeinél, azaz általában a Seagate Laptop HDD és BarraCuda sorozatokból való. A megbízhatóság mint olyan meg eleve összetett dolog, ami nem olyan régen újfent részletezve volt itt.

[ Szerkesztve ]

(#23136) november


november
tag

Értem. Köszönöm szépen nagyon sokat segítettél.
Kérhetek tőled olyan szívességet hogy ha van időd akkor a Silicon Power a60 4tb-ról csinálnál ilyen összehasonlítást? Mert kerestem neten de nem találtam olyan informatív összefoglalót mint a tied.

[ Szerkesztve ]

(#23137) Zsiráfnyál


Zsiráfnyál
aktív tag

Üdv,

A külső merevlemezek úgy általában mennyire finnyásak az USB kábel cseréjére ?

Nem döntöttem még el, hogy pontosan melyik merevlemezt veszem meg (valami ilyesmi [link] az elképzelés), de valószínűleg kell hozzá kábelt is vennem, mert a gyári pár centis nem lesz elég (minimum fél - egy méterre szükségem lenne).

Az USB audio interface-eknél azt tapasztaltam, hogy azok 5 nem gyári kábel közül 4-el egyszerűen nem működtek, csak bizonyos gyártók méregdrága kábeleivel (pl Klotz). A külső merevlemezeknél is hasonló a helyzet, vagy kb bármilyen középkategóriás kábellel hibátlanul működnek ?

[ Szerkesztve ]

(#23138) King Unique válasza november (#23136) üzenetére


King Unique
titán

A gyártó weboldalán eleve fel vannak tüntetve az Armor A60 sorozatnál is a főbb információk, jellemzők, azokat kellene megnézni. De egyébként a Silicon Power kínálatában az Armor A85 úgymond a fullosabb. Viszont ha annyira kell egy, az előbbihez hasonló összehasonlítás az A60-ról, akkor legyen, de azt nem adtad meg, hogy melyikhez viszonyítva.

Silicon Power Armor A60 (4 TB)

díjnyertes dizájn (+)
fémházas: nem, műanyag + gumi (-)
összességében nagyobb / kisebb (vs. Rugged Mini / Armor A85) ellenállás a külső hatásoknak (+ / -)
ütésálló: igen, 3 méteres leejtésig (MIL-STD 810G 516.6)
cseppálló: igen (IPX4)
vízálló: igen, részben, fröccsenő víz ellen (IPX4)
porálló: igen
karcálló: igen
nyomásálló: nem
bónusz szoftverek (+)
kábelhordozó funkció: igen (+)
nem integrált USB-s kivitel (+)
Type-A fizikai interfész (+)
SMR belső HDD (-)
128 MB cache (+)
nagy adatátviteli sebesség (+)
olcsóbb: 4 TB (+)
3 év gyártói garancia (+)

+ Ha ütésálló, vízálló stb. 2,5"-os külső merevlemez kell kedvező áron és 3 éves gyártói garanciával, akkor még esetleg pl. az ADATA termékeit (HD sorozatok) is érdemes megnézni. Amelyeknél a gyártó weboldalán szintén ott vannak az információk, nem elemezném itt most végig mindegyik sorozatot az előbbi módon. De egyébként az eddig említett Silicon Power sorozatok modelljei is nyilván megfelelnek a célra, nem feltétlen szükséges tovább ragozni.

[ Szerkesztve ]

(#23139) King Unique válasza Zsiráfnyál (#23137) üzenetére


King Unique
titán

Azért a linkelt WD modellnél a gyárilag mellékelt USB-kábel sem csak pár cm hosszú, hanem van az kb. legalább 30(+) cm is az alábbi kép alapján. De az igaz, hogy általában viszonylag rövid kábelt mellékelnek gyárilag a 2,5"-os külső merevlemezekhez, aminek oka pl. a stabilabb tápellátás biztosítása USB-n, mivel a rövidebb kábel elektromos ellenállása kisebb, mint a hosszabb kábelé.
Ha a gyárinál hosszabb USB-kábel használata a cél, akkor működhet az is, de egyrészt ne legyen túl hosszú, máskülönben adatkapcsolati és tápellátási problémák lehetnek. Ahol egyébként a 0,5 - 1 méteres kábelhossz még rendszerint beleférhet, inkább fölötte szokott problémásabb lenni. Másrészt nem feltétlen kell speciális, méregdrága kábelt venni, megfelelhet a célra egy általános típus is, ha az ahhoz mérten megfelelő minőségű és nem valami tákolt szemét.

(#23140) november válasza King Unique (#23138) üzenetére


november
tag

Ismételten köszönöm a segítséget. :)

Az mennyire mérvadó hogy az egyik hazai webshop-on a meghibásodási arány szerint a Silicon Power Armor A60-nak és A85-nek is bizonyos tároló kapacitású modelljeiből volt pár hibás darab?

Amúgy már egy ideje nézem a vásárlói véleményeket is és nincs olyan modell amire ne lenne panasz. Olyan minta nem lenne arany középút.

Még abban segíts kérlek hogy a Silicon Power Armor A85-el összehasonlítva mennyire jó választás egy Adata HD830 4TB?

(#23142) King Unique válasza november (#23140) üzenetére


King Unique
titán

Az nem újdonság, hogy előfordulhatnak gyári hibás termékek, de ez kb. minden gyártónál benne van a pakliban. Meg ugye már ha tényleg gyári eredetű hiba miatt lett visszaküldve és nem esetleg a felhasználó/vásárló által a nem megfelelő használat miatt hibásodott meg a tárolóeszköz. Az meg, hogy egy adott webáruháznál milyen statisztika van erről, az max. annál mérvadó, de nyilván nem a teljes hazai és pláne nem a globális kínálatra vonatkozóan. Valamint az adott meghibásodási statisztika X terméket Y termékhez viszonyítva akkor lesz mérvadó, ha pl. mindkettőnél azonos mintaszám, azonos eladott mennyiség, darabszám alapján vizsgálják. Ellenben ha az egyiknél jóval kevesebb ez, vagy éppen egy darabot sem adtak el belőle és azért 0%, akkor az úgy nyilván nem igazán.

ADATA HD830 (4 TB)

prémium dizájn (+)
fémházas: igen, részben (+)
összességében nagyobb ellenállás az egyes külső hatásoknak (+)
ütésálló: igen, 1,22 méteres leejtésig (MIL-STD 810G 516.6)
cseppálló: igen (IP68)
vízálló: igen, 2 méteres mélységig 2 órán át (IP68)
porálló: igen (IP68)
nyomásálló: igen, 3000 kg terhelésig
bónusz szoftverek (+)
kábelhordozó funkció: nincs (-)
Sokk szenzor: van (+)
nem integrált USB-s kivitel (+)
Micro-B fizikai interfész (-)
SMR belső HDD (-)
128 MB cache (+)
nagy adatátviteli sebesség (+)
hasonló ár: 4 TB ()
3 év gyártói garancia (+)

Silicon Power Armor A85 (4 TB)

prémium dizájn (+)
fémházas: igen, részben (+)
összességében kisebb ellenállás az egyes külső hatásoknak (-)
ütésálló: igen, 3 méteres leejtésig (MIL-STD-810G 516.6)
cseppálló: igen (IP68)
vízálló: igen, 1 méteres mélységig 1 órán át (IP68)
porálló: igen (IP68)
nyomásálló: igen, 500 kg terhelésig
bónusz szoftverek (+)
kábelhordozó funkció: van (+)
Sokk szenzor: nincs (-)
nem integrált USB-s kivitel (+)
Type-A fizikai interfész (+)
SMR belső HDD (-)
128 MB cache (+)
nagy adatátviteli sebesség (+)
hasonló ár: 4 TB ()
3 év gyártói garancia (+)

A HD830 összességében valamivel strapabíróbb, jobban ellenáll az egyes külső hatásoknak, mint az Armor A85. Viszont 4 TB-os tárolókapacitásnál a bennük lévő HDD elvileg mindkettőnél a korábban említett Seagate Laptop HDD / BarraCuda sorozat modellje, vagyis ilyen téren nincsen közöttük különbség, ugyanolyan strapabíró, tartós mindkettő. Illetve az említett sorozatokból való külső merevlemezeknél maga a külső burkolat az, ami extrém módon ellenáll a külső hatásoknak, ellenben belül a merevlemez átlagos, konzumer típus. Továbbá az áruk is eleve elég hasonló, valamint mindkettőnél 3 éves gyártói garancia van.

[ Szerkesztve ]

(#23143) november válasza King Unique (#23142) üzenetére


november
tag

Köszönöm a segítséged! :)

Végül a Silicon Power Armor A60 4TB-os modellje mellett döntöttem.
Egy Windows 10 Pro op. rendszert futtató laptopon használnám. Szerinted milyen fájlrendszerbe formázzam? Illetve érdemes ezt a 4TB-ot feldarabolni?

(#23144) King Unique válasza november (#23143) üzenetére


King Unique
titán

Windowson, pontosabban Windows 10-nél alapesetben nyilván a FAT32, exFAT és NTFS fájlrendszerek használata jöhet szóba egy külső merevlemeznél is, illetve az utóbbi 2, ha 4 GB-nál nagyobb méretű fájlok tárolása a cél. De egyébként nem olyan régen már volt szó erről egy másik esetnél, vagyis hogy a készre szerelt külső merevlemezeket nem szükséges formázni a használatbavételhez, mivel gyárilag eleve particionálva és formázva vannak, ami része a gyártási folyamatnak. Max. akkor lehet indokolt, ha pl. a gyáritól eltérő fájlrendszer használata a cél. Ami az egyes Silicon Power külső merevlemezeknél reális lehet, mivel korábban pl. a Stream S06 sorozat 4 TB-os modellje gyárilag FAT32 fájlrendszerű volt, amit nyilván célszerű volt átformázni NTFS-re már csak a FAT32-nél a max. 4 GB-os fájlméret miatt is. De alapesetben a FAT32 fájlrendszer használata max. 2 TB-ig (pontosabban 2 TiB) opció, vagyis egy 4 TB-os külső HDD normál esetben pl. exFAT / NTFS, vagy kifejezetten Machez pl. HFS+ fájlrendszerre van formázva gyárilag. Viszont USB-n 4Kn (4Ke) szektorméretnél a FAT32 fájlrendszer korlátja kitolható egészen 16 TiB-ig, ahogyan az MBR partíciós séma 2 TiB limitje szintén.

Aztán arról korábban szintén volt szó itt a topikban, hogy mikor szokás több partíciót létrehozni egy külső merevlemezen, ami leginkább eleve felhasználói szokások függvénye. Ha azok, az olyan használat nem érinti az adott felhasználót, akkor viszont nyilván felesleges, maradhat "egyben" a lemezterület. Meg gyárilag is rendszerint 1 db partíció szokott lenni a készre szerelt külső merevlemezeknél.

[ Szerkesztve ]

(#23145) mzprox


mzprox
tag

Üdv, elnézést ha nem pont témába vág, de nem igazán tudtam behatárolni, hogy hová tartozna.
Van egy ilyesmi ssd-m (csak az enyém 512-es)
https://hardverapro.hu/dl/uad/2019-10/4436570/toshiba-kbg30zms128g-01.jpg
Hogyan tudom a legegyszerűbben (és olcsóbban) külső tárhelyként használni.
Köszönöm!

(#23146) mzprox


mzprox
tag

sikerült megtalálnom.. de úgy néz ki ehhez egy külső ház majdnem annyi mintha vennék egy sima külső vinyót.. jó az nem lenne ennyire apró, de reméltem h van olcsóbb megoldás.

(#23147) King Unique válasza mzprox (#23145) üzenetére


King Unique
titán

A 2,5"-os és ahhoz hasonlóan az M.2, mSATA külső házak a társtopik, a külső 2,5'' mobil rack-ek topikja témája, ami az itteni téma összefoglalóban is le van írva, + a téma tudnivalóknál is linkelve az említett topik.

A modellszám (KBG30ZMS128G) és a gyártó adatlapja alapján egy M.2 PCIe NVMe SSD-ről van szó, illetve akkor az 512 GB-os modell (KBG30ZMS512G) is nyilván olyan lehet. Amihez értelemszerűn egy azt kezelő USB 3.X külső ház kell, ami van pl. az AXAGON, LC-Power, RaidSonic (ICY BOX) kínálatában is. + Az elvileg akár alábbi példában szerepló modell is megfelelhet a célra, bár annál sem említik külön a 2230-as méretformátum támogatását, hanem csak a 2242, 2260, 2280 méreteket. Az pedig amúgy egyáltalán nem újdonság, hogy az M.2 PCIe NVMe SSD-khez való USB 3.X külső házak drágábbak lehetnek, mint az M.2 / 2,5" SATA. De ha annyira olcsó kell, akkor pl. eBay és társai webáruházak, online piacterek kínálatában is lehet nézelődni.
Ha pl. laptopból kivett OEM NVMe SSD-ről van szó, akkor annál viszont lehetnek kompatibilitási problémák és elképzelhető, hogy nem fog működni az adott USB-s külső házba téve. Példa: [link], [link], [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#23148) november válasza King Unique (#23144) üzenetére


november
tag

Köszönöm! :)

Hagytam a gyárilag formázott NTFS fájlrendszerben és egy particióban.
Az rendben van hogy a 4TB-ból 3.63 TB szabad?

(#23149) King Unique válasza november (#23148) üzenetére


King Unique
titán

Igen, nyilván rendben van. Illetve az mondjuk elég alap és eleve köztudott, hogy a gyártók pl. a belső és külső HDD, SSD meghajtóknál is decimális (SI) alapon adják meg a tárolókapacitást, az OS és a programok viszont rendszerint bináris (IEC) alapon számolják, azért az eltérés. Erről korábban egy másik topikban is volt szó konkrét példákkal. + Több esetben az eszköz csomagolásán, specifikációjában, gyártó weboldalán stb. is feltüntetik ezt, ahol pl. az utóbbi eleve adott a Silicon Power FAQ esetében.

(#23150) Tanczi01


Tanczi01
tag

Sziasztok!
Van egy LG 47LA691S tv-nk.
Szeretnénk egy külső tárolót hozzá, amin filmek, fényképek, lennének.
Jó lenne, ha el lehetne érni bármiről, bárhonnan, biztonságos, esetleg mindenről automatikus biztonsági mentést is készíthetne.
Seagate Backup Plus Hub USB3.0 - 8TB ???

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.