Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#24051) SonyNex7


SonyNex7
senior tag

Sziasztok
Szükségem lenne egy új külső hdd-re ami túlnyomórészt egy asus routerre lenne kötve amolyan egyszerűbb kis nasként használva.
Eddig egy wd my passport ultra 500gb volt használva de úgy néz ki szektor hibás lett.
Mi lenne az ajánlott?Wd py passport megfelelő lehet ?1 vagy 2 tb között csak méret a különbség vagy van valami más is?
Köszi

(#24052) King Unique válasza SonyNex7 (#24051) üzenetére


King Unique
titán

Ha eddig megfelelt a célra egy 500 GB-os WD My Passport, akkor ilyen alapon egy 1-2 TB-os is megfelelhet, meg ha a routernél USB-n a megfelelő tápellátás is biztosítva lesz, lásd egy másik válaszban leírtakat. Ellenkező esetben viszont megfontolandó a bizonytalan USB-s tápellátás miatt a 3,5"-os, külső tápegységgel rendelkező külső merevlemez is, meg ha pl. SMR (+ infó) helyett CMR HDD-vel szerelt megoldás kell.

A milyen külső merevlemezt vegyünk általánosan értelemszerűen attól is függ, hogy pontosan milyen kell, ahol a topik téma összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül vannak konkrét példák 3,5"-os mellett 2,5"-os külső merevlemezekre is, valamint a 2,5"-os modellek az alábbi blogbejegyzésben tovább részletezve.

[ Szerkesztve ]

(#24053) Derek V. válasza King Unique (#24050) üzenetére


Derek V.
tag

Seagate RMA esetén csak csomagküldéssel lehet visszaküldeni a hibás HDD-t vagy leadhatom személyesen is?

A legközelebbi szervízpont címe:
Ausztria UPS CP - Bécs
Paketlogistik in Austria GmbH. Lamezanstrasse 7. 1230 Wien
Üzemidő: 8:00-16:00 (hétfőtől péntekig)

(#24054) King Unique válasza Derek V. (#24053) üzenetére


King Unique
titán

A korábbi válaszban már linkelve lett a Seagate weboldala az RMA ügyintézéssel kapcsolatban, ahol a standard csomagküldős eljárás (példa) helyett személyes leadás lehetősége és feltételei ügyben értelemszerűen a Seagate ügyfélszolgálatánál vagy a bécsi szervizközpontnál kellene érdeklődni.

(#24055) Fr@nkieWilde


Fr@nkieWilde
senior tag

Sziasztok!

Adott egy 4Tb-os Toshiba Canvio 2,5" külső hdd USB 3. (Kevés indulás és 100/100-as állapotú volt a sentinel szerint.
Postára tettem, majd a címzett átvette és írt, hogy kb. 650Kb/s sebességgel dolgozik a gép.
Kértem tőle egy gyors öntetsztet és egy sima sentinel képet.
A teszt előtt ugyanzokat az értékeket produkálta, mint amiket én is itthon láttam.
A 2 perces teszt sikeresen lement, majd a sentinel 15%-os állapotot és 307 bad sectort mutatott.
A 2. teszt is sikeresen lement.

Mi lehet a baj? :F

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#24056) King Unique válasza Fr@nkieWilde (#24055) üzenetére


King Unique
titán

A HDS esetében értelemszerűen az aktuális 6.01-es verziót kellene használni és meghajtóhiba esetén a program különféle tesztjeit futtatni. Vagy az eszköz (külső merevlemez) gyártójának weboldaláról letölthető Toshiba Storage Diagnostic Tool programot, ahol Toshiba belső / külső merevlemezekhez elsődlegesen eleve ez utóbbi program futtatása javasolt és hivatalosan annak eredménye a mérvadó.

Ha eladás előtt tényleg 100/100-as volt a külső merevlemez állapota és nem volt rajta hibás szektor és semmilyen egyéb probléma, akkor az utólagos állapotromlás lehetett pl. a nem megfelelő csomagolás és szállítás okozta rázkódás, leejtés stb. miatt (bővebben), vagy esetleg a kedves új tulaj tette ki ilyen igénybevételnek, amit aztán elfelejtett megemlíteni. Vagy nem és már eleve hibás volt a külső meghajtó nálad is, csak nem lett elég alaposan tesztelve és végül az új tulajnál jött ki a probléma. Vagy ki tudja mi történt valójában, mivel az ez irányú részletek nem derültek ki a leírtakból, ezért csak találgatni lehet.

[ Szerkesztve ]

(#24057) Fr@nkieWilde válasza King Unique (#24056) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Ez volt nálam:

[kép]

Ez volt nála teszt előtt:

[kép]

Majd jött ez a teszt:

[kép]

És ez lett a végeredmény:

[kép]

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#24058) King Unique válasza Fr@nkieWilde (#24057) üzenetére


King Unique
titán

Egy rövid önteszt futtatásától normál esetben nyilván nem lesz szektorhibás a külső HDD és nem csökken a kondíció 100%-ról 15%-ra. Ahol igen, ott a meghajtó vagy már eleve hibás volt, vagy utólag érte olyan hatás, ami miatt a meghibásodás bekövetkezett.
A rövid önteszt futtatása egy dolog, mélyrehatóbb elemzéshez értelemszerűen teljes öntesztet és / vagy teljes felülettesztet kellene futtatni a HDS programban, vagy a Toshiba saját diagnosztikai szoftverével (Toshiba Storage Diagnostic Tool), mint már említve volt.

(#24059) Fr@nkieWilde válasza King Unique (#24058) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Igen, ezt gondoltam, hogy az önteszt azért nem teheti tönkre. Az az érdekes, hogy a sentinel az első bekapcsoláskor ugyanazt mutatta neki, mint nekem, nyilván az indulás/leállás eltérésével. Viszont ahogy lement a teszt, 15%-ra leesett a kondíció 307 bad sector miatt.
Akkor az elképzelhető, hogy a hd sentinel fals képet mutat?
Gondolok arra, hogy a hdd hibás, mondjuk van rajta 100 hibás sector, mégis az új tulajnál az első "használat előtt" hibátlan, 100/100% adatot mutat?
Majd amikor jön a teszt, pl egy formázás vagy másolás, tehát valami írás/olvasási feladat, vagy akár egy rövid önteszt, akkor rottyan össze úgy, hogy a sentinel a főképernyőn már mutatja a hibát?

Tehát tegyük fel, hogy útközben történt valami a hdd-vel, akkor lett neki sérülése, majd a készüléket a programra helyezve mégis 100/100%-ot mutat, de aztán az első művelet "kihozza" a hibát? Ez elképzelhető?

[ Szerkesztve ]

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#24060) King Unique válasza Fr@nkieWilde (#24059) üzenetére


King Unique
titán

Le lett már írva, linkelve az előző válaszokban, hogy egyrészt a mi történt pontosan ismerete nélkül leginkább csak találgatni lehet. Másrészt az is, hogy milyen teszteket és milyen programokkal kellene elvégezni a külső HDD állapotának mélyebbre ható vizsgálatához. Ahol igen, előfordulhat akár az is, hogy egy lappangó hiba lehet csak pl. a tesztelésnél jön elő és hat ki utána a meghajtó állapotára. Ha irreálisan és tartósan belassult a külső HDD olvasási / írási sebessége, akkor pedig valós lehet a sok szektorhiba és a kondícióesés, nem feltétlen mutat fals állapotot a HDS, meg pláne ha a SMART alapján más hasonló programok (pl. CDI, Windows meghajtódiagnosztika) és a gyártó diagnosztikai szoftvere (Toshiba Storage Diagnostic Tool), annak tesztjei is hibát jeleznek.

[ Szerkesztve ]

(#24061) Fr@nkieWilde válasza King Unique (#24060) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Ha tudnám mi történt, akkor nem kellene a kérdéseimet feltenni itt. Sajnos a program azt nem fogja tudni megmondani, hogy igen a postás leejtette a csomagot, vagy épp az új gazdája, vagy épp nem lett jól lecsatlakoztatva a gépről.

Éppen ezért mivel külső, negatív hatástól tartok, ami a szállítás közben történt, akkor ha első adandó alkalommal a sentinel találkozik a hdd-vel a külső ráhatás után, mutatnia kellene a hiba mértékét százalékban, még akkor is, ha egy mély teszt bizonyos szintig attól eltér.

Ezért vagyok kíváncsi arra, hogy egy leejtés után tudna-e HDS 100/100-at és hibátlan gyors öntesztet produkálni miközben a valóságban a lemez megsérült és bad sectoros lett. És ez a sérülés kihozhatná-e a hibát a HDS számára is láthatóvá kizárólag az első komoly lemez munka után (pl. másolás.)

Az, hogy valójában mi történt, soha nem fog kiderülni Így gondolom.

Köszi, közben már látom kiegészítetted a mondani valód.

[ Szerkesztve ]

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#24062) Fr@nkieWilde válasza Fr@nkieWilde (#24061) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Sziasztok!

Közben lement pár mély teszt és ezeket az eredményeket produkálta a Toshiba külső HDD. Már nem tudom mit gondoljak, döbbenten állok a dolog előtt:

[kép]
[kép]
[kép]

Ötlet, akkor most jó vagy nem? És ha igen, mitől megy csak 650Kb/s-kel a másolás... :( USB 2-őn.

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#24063) King Unique válasza Fr@nkieWilde (#24062) üzenetére


King Unique
titán

Nem véletlenül volt javasolva a mélyrehatóbb tesztek futtatása, úgy derülhet ki leginkább hogy milyen valójában a külső HDD állapota, sőt jó esetben akár stabilizálódhat is egyik-másik teszt futtatása után. Bár az nem derült ki a leírtakból, hogy most milyen a főablakban az állapot, maradt-e a korábbi, vagy változott.

A lassú írási sebesség lehet pl. szektorhibák miatt, vagy ha az a legutóbbi tesztek alapján elvileg kizárható, akkor még az SMR miatt is, amiben a külső házban lévő Toshiba MQ04UBB400 HDD eleve érintett (+ infó). + Az USB-kábel hibája és 2,5"-os modelelleknél az elégtelen USB-s tápellátás is okozhat adatkapcsolati, adatátviteli hibákat, ezért érdemes másik USB-kábellel és lehetőség szerint USB 3.X porthoz / USB 3.X híján 2 db USB 2.0 porthoz Y-kábellel csatlakoztatva is kipróbálni a külső merevlemezt.

[ Szerkesztve ]

(#24064) Fr@nkieWilde válasza King Unique (#24063) üzenetére


Fr@nkieWilde
senior tag

Köszönöm.
Bevallom én nem hallottam eddig az SMR Technológiáról.
Azt most már látom, hogy ez a hdd is ezzel a tecnológiával készült.
Bár nem tudom, hogy ebből a szemszögből mit lehet ezzel kezdeni, hogy azért tudjon is dolgozni a merevlemez.
Azt látom, hogy olcsóbb technológia, nyilván ez fő szempont a gyártóknál. Valamint több adatot lehet így írni ugyanakkora helyre, mint a nem ezzel a technológiával készült hdd esetén.
De ha ez az ára ennek a technológiának, hogy kb használhatatlan tőle a lemez, akkor...
Illetve miért nem a nagy méretű hdd-knél használják ezt, pl. 20Tb-tó lfelfelé.

A kábelt már ajánlottam én is az új tulajnak, illetve akár a ház bontását is, hogy egy asztali gépre dugva mit reagál a hdd.

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#24065) King Unique válasza Fr@nkieWilde (#24064) üzenetére


King Unique
titán

Arról már volt szó itt többször, korábban pl. ennél az esetnél 2,5"-os külső merevlemezeket illetően, hogy az SMR miatt nem feltétlen jelentkezik azonnal és minden esetben a drasztikus mértékű belassulás írásnál, amit a linkelt példa, a másik fórumtag tapasztalata is szemléltet. Van hogy csak átmeneti a belassulás, ami a meghajtóra másolt adatok elrendezése vagy egy meghajtóoptimalizálás - lásd az előzőleg linkelt példát, ha támogatja a külső HDD a TRIM / UNMAP funkciót - után megszűnhet és újra gyors lesz az adatátviteli sebesség. Vagyis ha az SMR a gond, akkor ott a 650 KB/s érték nem feltétlen állandósult, nem feltétlen csak és kizárólag olyan adatátviteli sebességgel lehet írni a meghajtóra, ami az egyes Canvio - nem derült ki pontosan melyikről van szó - sorozatok 4 TB-os modelljeinek szintetikus és egyéb sebességtesztjeinél - pl. ennél és ennél - is látszik. + Ha alapból ilyen lassú (650 KB/s) az írási sebesség minden helyzetben, bekapcsolt állapotban X óra várakozás (adatok elrendezése) / meghajtóoptimalizálás / újraformázás után sem javul, akkor ott akár egyéb probléma is lehet, amik az előző és a korábbi válaszokban már le lettek írva.

"A kábelt már ajánlottam én is az új tulajnak, illetve akár a ház bontását is, hogy egy asztali gépre dugva mit reagál a hdd."

A külső ház házilagos megbontása nem igazán javasolt, mivel egyrészt gyárilag készre szerelt külső merevlemez lévén eleve garanciavesztéssel járhat, meg pláne ha marad külsérelmi nyoma. Másrészt a standard SATA csatolófelületű MQ04ABB400 modellel ellentétben a külső házban lévő MQ04UBB400 HDD ehhez hasonlóan eleve integrált USB-s, ahol az utóbbit emiatt nem lehet a megszokott módon a PC-be vagy másik külső házba téve SATA-n csatlakoztatni.

[ Szerkesztve ]

(#24066) szkaroly


szkaroly
senior tag

Win10 alatt lecsatlakoztatom az usb-s vinyót, a win közli hogy eltávolíthatom a meghajtót, eltűnik a meghajtó a fájlkezelőből. De a led tovább világít, a kezemet az eszközre helyezve enyhén "remeg" még (mintha még menne). Kb. 5 perc múlva a led elalszik és a kezemmel nem érzek semmit. Nem rég óta használok win10-et, más korábbi oprendszernél még nem találkoztam ilyennel. Ez most normális így?

Poco X3 Pro

(#24067) King Unique válasza szkaroly (#24066) üzenetére


King Unique
titán

Ha a külső merevlemez - nem derült ki a leírtakból pontosan milyenről van szó - nem támogatja firmware szinten a Windowsban a hardver biztonságos eltávolítása után a kikapcsolást - állapotjelző LED kikapcsolása, HDD leállítása - és / vagy a Windows nem támogatja ezen funkciót az alábbi beállítás - amire alapesetben Windows Vista és Windows 7 rendszereknél szokott szükség lenni, nem feltétlen az újabb Windows-verzióknál - függvényében, akkor igen, normális a tapasztalt jelenség. + A leírtakból következően ez nyilván nem Windows 10 only specifikus jelenség, meg ha pl. Windows 7-nél is szükség esetén be kellett állítani a linkelt leírás alapján, hogy a hardver biztonságos eltávolítása után megtörténjen az USB-s tárolóeszköz kikapcsolása.
Az 5 perc eltelte utáni kikapcsolás alapesetben lehet pl. a készenléti (alvó) mód is, ellenben a hardver biztonságos eltávolításánál kb. azonnal vagy pár-néhány másodperc múlva ki kell kapcsolni az eszköznek (külső merevlemeznek), már ha támogatja azon funkciót és működést.

[ Szerkesztve ]

(#24068) szkaroly válasza King Unique (#24067) üzenetére


szkaroly
senior tag

Toshiba 2tb-os Cavio, de a nemrég vásárolt mypassport 5 tb-os verziója is így van. Ez szerintem viszonylag új tipusok.

Poco X3 Pro

(#24069) King Unique válasza szkaroly (#24068) üzenetére


King Unique
titán

A "Toshiba 2tb-os Cavio" nem pontos megnevezés, lásd a gyártó weboldalán hányféle Canvio sorozat van.
A gyárilag készre szerelt külső merevlemezek általában támogatni szokták a Windowsoknál a hardver biztonságos eltávolítása utáni kikapcsolást. Ha esetedben nem működik, meg pl. egy pendrive állapotjelző LED-je is égve marad leválasztás után, akkor a már linkelt beállítást lehetne megpróbálni registry szinten, majd utána a Windows újraindítása szükséges az új beállítás érvénybe léptetéséhez és ennyi.

(#24070) szkaroly válasza King Unique (#24069) üzenetére


szkaroly
senior tag

A registry bejegyzés működött, köszönöm a tippet. :R

Poco X3 Pro

(#24071) juventus19


juventus19
csendes tag

Sziasztok.Adott egy 1TB-os Maxtor külső merevlemez.Tegnap rádugtam a gépre és az egyik mappában lévő adatok eltűntek/meg láthatóak,viszont a helyet ugyanúgy foglalja.Mi lehet a probléma? :F :F :F

(#24072) King Unique válasza juventus19 (#24071) üzenetére


King Unique
titán

Nem derült ki a a leírtakból, hogy ez a "rádugtam a gépre" pontosan mit is jelent, azaz Mac / PC és Linux / macOS / Windows közül mégis melyik, az "eltűntek/meg láthatóak" alapján most akkor eltűntek vagy láthatók a fájlok, aztán milyen fájlrendszer van a külső merevlemezen, a fizikai eltávolítás (USB-kábel kihúzása) előtt az OS-ben le lett-e választva szoftveresen (Windows esetén így) a külső meghajtó, Windows esetén nem-e történt esetleg ilyen, nem-e lettek esetleg rejtettként beállítva az adott fájlok (Windows esetén így lehet bekapcsolni azok megjelenítését), milyen a külső merevlemez állapota (Windows esetén pl. a HDS program szerint), stb.

Ha PC és Windows felállás, valamint NTFS-re formázott a külső merevlemez, akkor fájlrendszerhiba esetén a CHKDSK futtatását lehetne megpróbálni, vagy ha csak a megfelelő NTFS hozzáférési engedély hiánya miatt nem jelenik meg az adott fájl / mappa, akkor annak a megfelelő beállítását.
A CHKDSK futtatása csak akkor javasolt, ha van a javítandó meghajtón lévő fontos adatokból másik lemezen biztonsági másolat és megfelelő a meghajtó állapota (HDS), máskülönben ilyen probléma lehet.

Ha nem a foglalt / szabad terület rendbetétele és a fájlok újbóli láthatóvá tétele, hanem kifejezetten az eltűnt fájlok mentése a cél, akkor meg értelemszerűen az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellene érdeklődni, illetve egy adatmentő programmal (példák) adatot menteni, stb.

[ Szerkesztve ]

(#24073) juventus19 válasza King Unique (#24072) üzenetére


juventus19
csendes tag

Szia.Rosszul írtam,mert nem látható.Egyébként tablettel használom tehát android 8 a rendszer.Szeretném a fájlokat újra láthatóvá tenni.Ja meg ha abba a mappába akarok fájlt másolni,azt írja ki hogy írásvédett a mappa.De mostanáig nem volt az.Semmit nem csináltam vele.Csak kihúztam a tv-ből,és ez a probléma fogadott.Több éves a merevlemez,de soha semmi baj bem volt vele,ilyen sem mint most.

[ Szerkesztve ]

(#24074) King Unique válasza juventus19 (#24073) üzenetére


King Unique
titán

Egyik társtopikban volt már olyan eset, ahol vélhetően a tévé, illetve az azon futó OS valahogyan belepiszkált az NTFS hozzáférési engedélyekbe és utána azért nem lehetett PC-n Windows alatt megnyitni a külső merevlemezen lévő partíciót (példa). + Ha a tévénél nem lett a külső HDD a fizikai eltávolítás (USB-kábel kihúzása) előtt szoftveresen leválasztva, akkor akár az is okozhat problémát. + Az adatkapcsolati és tápellátási probléma ugyancsak.

Az Android specifikus beállítási lehetőségek, NTFS / egyéb (?) fájlrendszerű partíciók és USB-s tárolóeszközök kezelése, stb. felől célszerűbb lenne inkább egy azzal foglakozó topikban, akár pl. az "Androidos tablet topic" vagy "Android szakmai topik" valamelyikében érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#24075) Roland8622


Roland8622
aktív tag

Üdv. Vettem egy ilyen külső vinyót:
Toshiba BASIC 1TB Portable External Hard Drive 2.5 Inch USB 3.2 - Black
12e Ft mindenestól valami kuponnal. Na de a lényeg: csak usb 2.0-ás port látja :F
Elsőnek egy win 11-es laptopon próbáltam, nem ment. Utána asztali gépen szintén win11, ment. Közben rájöttem, hogy ott sem az op.rendszeren volt a lényeg, hanem az előlapi usb2.0-ás portra dugtam.
Akinek vettem, így nem merem odaadni. Néztem drivert, de az sem segített :(
Mit rontottam el? Lehet ezt meg sem kellett volna vennem ?

Egy kiegészítés: asztali gépen formáztam NTFS-re, adtam neki kötetcímke nevet stb., szóval azzal jön be. Működik, csak bosszantó, hogy usb3.0-ás port nem kezeli.

Szerk 2: gondolkodtam, hogy átrakom egy külső házba a gyári házából, de az usb aljzat rá van forrasztva. Szóval ez ilyen? Csak ezzel működik verzió?

[ Szerkesztve ]

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#24076) King Unique válasza Roland8622 (#24075) üzenetére


King Unique
titán

Mármint egy 1 TB-os és USB 3.0-s (USB 3.2 Gen 1) Toshiba Canvio Basics külső merevlemezt sikerült venni, ami már gyárilag NTFS-re van formázva és ennek okán felesleges volt újraformázni NTFS-re, meg ami normál esetben nyilván működik USB 2.0 / 3.0 / 3.1 Gen 2 / 3.2 Gen 2x2 portokhoz csatlakoztatva egyaránt, eleve PnP (plug and play) és nem igényli a használata speciális eszközillesztő (driver) manuális telepítését, az újabb Windowsoknál (pl. 8.1, 10, 11) már natív USB 3.X támogatás van és alapesetben ezért nem szükséges ahhoz a felhasználónak manuálisan külön USB-s eszközillesztőt (driver) telepíteni, stb. Ha esetedben nem működött USB 3.0 porton az USB 3.0-s külső merevlemez, akkor az leginkább az adott hardver- és szoftverkörnyezet hibája miatt lehet, ahol asztali PC-k esetén a hátlapon lévő USB 3.X portok használata javasolt, mivel az előlapi portoknál előfordulhatnak ilyen-olyan anomáliák. + Akár az USB-kábel hibája is szóba jöhet, ezért érdemes másik kábellel is kipróbálni a külső merevlemezt.

"csak usb 2.0-ás port látja"
"nem ment"

A Windows 10/11 akkor "nem látja" a külső merevlemezt, ha az sem az eszközkezelőben, sem a lemezkezelőben nem jelenik meg, ellenkező esetben viszont eleve helytelen az állítás. + Ugye akkor is, ha az előbbiek helyett csak a fájlkezelőben nem jelenik meg a külső meghajtó, mert eleve nincsen meghajtóbetűjele, vagy valamiért - lásd pl. ezen és ezen okokat - a Windows nem csatolta fel automatikusan.
A "nem megy" normál esetben arra értendő, amikor pl. tápellátási probléma miatt fel sem pörög az USB-s külső házban lévő belső HDD.

"gondolkodtam, hogy átrakom egy külső házba a gyári házából, de az usb aljzat rá van forrasztva. Szóval ez ilyen? Csak ezzel működik verzió?"

Igen, a 2,5"-os Toshiba (és WD) külső merevlemezekben maga a külső házban lévő HDD eleve integrált USB-s - ami a HDD modellszámán is látszik, lásd pl. MQ04ABF100 helyett MQ04UBF100 - , ezért nem lehet normál módon (max. csak pl. ilyen tákolással) másik külső házba és PC-be téve SATA-n csatlakoztatni, pont ezért szétszerelni sem érdemes emiatt házilag az ilyen külső merevlemezeket, ami ráadásul egy gyárilag készre szerelt modellnél amúgy is garanciavesztéssel járhat.

[ Szerkesztve ]

(#24077) Roland8622 válasza King Unique (#24076) üzenetére


Roland8622
aktív tag

Köszönöm a részletes válaszod.
Igen, ez a verzió lesz az amit linkeltél. Elnézést, ha nem volt egyértelmű :B

Formázni azért formáztam, mert hátha. Igen, plug&play módjára működött.

- PC-k esetén a hátlapon lévő USB 3.X portok használata javasolt
megtörténet, minden külső vinyómat lehúztam az usb portokról, csak az egér + billentyűzet van usb-n és semmi, se lemezkezelőben, se eszközkezelőben nem látni :(
- tápellátási probléma
hmm meglehet, mert ráraktam a kezem és semmi felpörgést nem éreztem usb 3.0-ás portoknál, viszont az usb 2.0-ás porton meg igen. Ez hogy lehet, hogy onnan meg kap elegendő kraftot :F

- lemezkezelőbe indultam kapásból miután nem láttam sehol, mert azt már megtanultam, hogy semmi pánik, adok neki meghajtóbetűjelet és megjelenik a Sajátgépben, TC stb.

Szóval jelen állás szerint az itthoni PC-n tudom most nézni (az van az adatlapomon feltűntetve) és akármelyik usb 2.0-ás porton felpörög és be is tölti a win 11.

Innen merre tovább?

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#24078) szkaroly válasza Roland8622 (#24077) üzenetére


szkaroly
senior tag

1. Új eszköz ugye?
2. Talán valamilyen más oprendszeren és (gépen) is ki kéne próbálni. Win 10, Win 7. Nekem van két ilyen Toshiba meghajtóm (2 terás, de gyakorlatilag ugyanez), simán ment xp-n, Win 7-en és most Win 10-en is. Gyárilag formázva van egyébként. Ha így sem megy akkor valószínű hibás példány.
3. Van más usb3-as eszközöd? Pendrive, más hdd? Érdemes volna kipróbálni azok működnek-e. Ha azok sem akkor a win 11 is okozhatja a problémát.

Poco X3 Pro

(#24079) King Unique válasza Roland8622 (#24077) üzenetére


King Unique
titán

Igen, USB 3.0 portoknál nem kellene felpörgési és tápellátási gondnak lenni, sőt az eleve inkább az USB 2.0 portoknál esélyesebb, meg ha az utóbbiakhoz csatlakoztatva megfelelően működik a külső merevlemez, akkor normál esetben az előbbieknél is ugyanúgy kellene.

Az eszközkezelőben biztosan nem jelent meg a külső merevlemez, nem volt hibakód sem? Valamint a Windows beépítettje helyett nincsen esetleg 3rd party antivírus program telepítve? Az utóbbiak szoktak USB-s tárolóeszközök kezelésénél (is) ilyen-olyan problémákat okozni, lásd az előző válaszban linkelt okokat, illetve ott pl. ezen esetet és annak megoldását.

Egyébként meg a tesztelés a kulcsszó, az ilyen rejtélyes eseteknél jobb híján csak úgy deríthető ki a probléma forrása. Azaz ahogyan már említették, célszerű lenne másik PC-n és másik OS alatt is kipróbálni a külső merevlemezt, ha nincsen másik PC akkor a meglévő PC-n a másik OS lehet pl. egy pendrive-ről bootolt HBCD PE vagy Linux Live rendszer, azokat még telepíteni sem kell a kipróbáláshoz. + Mint már említve volt, másik USB 3.0 kábellel is érdemes lenne kipróbálni a 2,5"-os külső merevlemezt, meg a stabil adatkapcsolat és tápellátás biztosítása miatt lehetőleg rövid kábellel és ne túl hosszúval, a kábelt közvetlenül a PC hátlapi USB 3.X portjához csatlakoztatva és ne USB-elosztóhoz (hub), stb.

[ Szerkesztve ]

(#24080) Roland8622


Roland8622
aktív tag

Tényleg nem volt hibakód. Holnap melóhelyen kipróbálom: van Win8.1/10/11 / PC és laptop is. Azokon is akkor a hátlapi usb portokat.
Holnap megírom mire mentem.
Köszönöm az eddigieket.

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#24081) Lauda válasza Roland8622 (#24077) üzenetére


Lauda
félisten

Ha egyébként a szóbanforgó gépnek jók az usb 3-as csatlakozói, akkor hulladék a külső vinyó.

(#24082) Roland8622


Roland8622
aktív tag

Na akkor sorolom:
win11 PC - csak 2.0-ás porton működött
win11 laptop - mivel az összes port 3.0-ás, így nem pörgött fel
win10 PC - csak 2.0-ás porton működött
win8.1 PC - működik a hátlapi usb 3.0-ás port :Y

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#24084) King Unique válasza Roland8622 (#24082) üzenetére


King Unique
titán

"melóhelyen kipróbálom: van Win8.1/10/11 / PC és laptop is"

Mármint leginkább akkor van ennek értelme, ha adott a megfelelő hozzáférés, ellenben ha pl. egy rendszergazda által korlátozva van az ottani Windowsoknál az USB-s tárolóeszközök kezelése, vagy akár BIOS / UEFI szinten tiltva egyes funkciók, akkor nem meglepő ha nem működik megfelelően az eszköz.

"win11 laptop - mivel az összes port 3.0-ás, így nem pörgött fel"

Ha még felpörögne a 2,5"-os külső merevlemez, csak a Windows 11 nem ismerné fel valami miatt, akkor lehetne az utóbbi okát fejtegetni, tesztelni azon asztali PC-ken és laptopokon másik OS - akár pendrive-ról bootolt live rendszer - alatt, stb. Ellenben ha tényleg fel sem pörög USB 3.0 portokhoz csatlakoztatva és nem azért mert esetleg BIOS / UEFI szinten lett letiltva valami, akkor ott lehet akár érintkezési probléma is, meg ha a kábel többszöri újracsatlakoztatás után is változatlan a helyzet, nem véletlenül volt javasolva előzőleg, hogy a gyárilag mellékelt mellett másik rövid USB-kábellel is célszerű lenne kipróbálni az eszközt.
+ Ilyenkor kérdés az is, hogy azon PC-k és USB 3.0 portok esetében más USB-s tárolóeszközök - másik külső HDD / SSD, pendrive - működnek-e, mert ha azok sem, akkor az pláne abnormális.

"win8.1 PC - működik a hátlapi usb 3.0-ás port

Ez megint érdekes, mert ha esetleg valami miatt alapból nem működne az eszköz USB 3.0 porton, akkor nyilván a Windows 8.1-es PC-n sem. Vagyis újfent felmerül a kérdés, hogy a többi PC-nél nincs-e esetleg érintkezési probléma a kábel csatlakozója és a port aljzata között, ezért is lenne érdemes másik USB-kábellel is kipróbálni az eszközt.

Ha másik USB-kábellel kipróbálva rendesen felpörög és működik USB 3.0 portokon az említett 2,5"-os külső merevlemez, akkor elvileg csak a gyárilag mellékelt kábel hibás és azt kellene cserélni.
Ha másik USB-kábellel kipróbálva sem működik az említett külső merevlemez a Windows 10-es és Windows 11-es PC-k (előlapi +) hátlapi USB 3.0 portjaihoz csatlakoztatva, ellenben más hasonló tárolóeszközök igen és másik 2,5"-os külső HDD rendben felpörög, valamint pendrive-ról bootolt live rendszer alatt kipróbálva is ez a helyzet, akkor lehet maga a külső merevlemez a probléma forrása, bár ennek ellentmond a "win8.1 PC - működik a hátlapi usb 3.0-ás port" kijelentés. De ha mégis az utóbbi helyzet, akkor értelemszerűen vagy garanciális cserét kellene kérni a hibás termékre, vagy visszaküldeni és visszakérni a vételárat ha lehet.
Ha a Windows 10-es és Windows 11-es PC-knél az USB 3.0 portokhoz csatlakoztatva más hasonló tárolóeszközök sem működnek és másik 2,5"-os külső HDD sem pörög fel, valamint pendrive-ról bootolt live rendszer alatt kipróbálva is ez a helyzet, akkor ott nem maga a külső merevlemez lehet a probléma forrása, hanem az adott hardverkörnyezet - a PC-ken lévő USB 3.0 portok és / vagy a BIOS / UEFI beállításai - , ahol a megoldást is értelemszerűen afelől megközelítve kellene keresni.

[ Szerkesztve ]

(#24085) Roland8622 válasza King Unique (#24084) üzenetére


Roland8622
aktív tag

Na a kábelt meg elfelejtettem :U
mert itthon nincs másik ilyen , mert a többi 2.5"-os rack házak már type-c-sek. / még szerintem a másik topikban tőled kérdeztem anno és azokból spájzoltam be /
De erre is kerítek sort holnap.
Rendszergazdai jogosultságok megvannak, mivel én vagyok :DDD / de nem vagyok informatikus /

BIOS-ban az USB-s résznél minden enable volt. Sőt! az egyik kisgépen a felsorolásból az usb 3.0-ás aljazból bootoltam már pendrive-ot win telepítéshez.

+ Ilyenkor kérdés az is, hogy azon PC-k és USB 3.0 portok esetében más USB-s tárolóeszközök - másik külső HDD / SSD, pendrive - működnek-e, mert ha azok sem, akkor az pláne abnormális
Minden más működik (pendrive, külső házas SSD stb.), csak ez a fránya Toshiba Canvio Basic nem akarja az igazságot.

Akkor holnap kábel, becsszó :B . Van egy Maxtor M3 bent, ha jól emlékszem annak is ugyanilyen a kábele. Nagyon kíváncsi leszek. Bár csak az lenne a hiba.

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#24086) Roland8622 válasza King Unique (#24084) üzenetére


Roland8622
aktív tag

Szia.Kábel volt a ludas :Y :W
Melóhelyen ami van Maxtor M3, annak a kábelével kipróbáltam és jó volt.
Délután meg bementem a számtech. boltba és vettem egy új kábelt. Ki is próbáltuk, frankó minden. A régi (gyári kábele) a boltos srácnál sem ment. Kicsit mozgatta, akkor felpörgött, utána leállt, szóval sz@r volt.
Elnézést, hogy ennyit írattam veled :B
Most már nyugodtan odamerem adni kolléganőnek.

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#24087) King Unique válasza Roland8622 (#24086) üzenetére


King Unique
titán

Eleve gyanús volt, hogy USB 3.0 porton fel sem pörög a 2,5"-os külső merevlemez, ez ilyenkor érintkezési problémára utalhat, ahol potenciális hibalehetőség maga az USB-kábel is. Ha másik USB-kábellel már megfelelően működik, akkor oké és remélhetőleg nem lesz egyéb gond, meg ha a leendő új tulaj odafigyel majd a megfelelő használatra.
Egyébként esetedben az USB-kábel miatti probléma ugye nem újdonság, mármint korábban az egyik társtopikban is volt amiatt gond, igaz akkor "csak" az adatátviteli sebességgel.

(#24088) laychi


laychi
veterán

Sziasztok.
Külső 2,5" usb merevlemezt szeretnék vásárolni, 4-5 TB Méretben.
Elsődleges felhasználás adattárolás.
Fényképek, videók, egyebek.
Talán játéktelepítők és installált játékok is lennének rajta.
Páromnak lesz.

100 euroig bezárólag mit ajánlanátok?
Német MM-ben lenne vásárolva. [link]
Miért épp MM? Mert rendelkezésre áll kedvezmény és ajándékkártya is, amit felhasználhatok.
Túl sok vélemény nincs a termékekről, így nehéz választani.

Köszi a help-et előre is. :R

(#24089) Lauda válasza laychi (#24088) üzenetére


Lauda
félisten

Szia!

Az 5tb-os my passportot ajánlanám.

(#24091) King Unique válasza laychi (#24088) üzenetére


King Unique
titán

Lásd a topik téma összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül kategóriák szerint a konkrét példákat 2,5"-os külső merevlemezekre is, valamint egy másik esetnél és az alábbi blogbejegyzésben. Ahol a melyiket a sok közül értelemszerűen attól is függ, hogy pontosan milyen 2,5"-os külső merevlemez kell azon kívül, hogy 4-5 TB-os - azt is fixen el kellene dönteni mekkora tárolókapacitású - legyen.

A másik válaszban említett WD My Passport sorozat, annak 4 TB-os 5 TB-os modelljei is megfelelhetnek a célra, azok az SMR ellenére egy másik esetnél leírtak alapján kevésbé lassulnak be írásnál, ellenben integrált USB-sek, ami bizonyos esetekben problémás lehet (példa).

(#24092) Ijk


Ijk
nagyúr

Kompaktabb megoldást keresek filmeket átvinni moziszobás lejátszóhoz. Van egy 500GB 2,5" Passportom de elég lassan írja, egy USB 3 SSD mennyivel lehet gyorsabb? 500-1000GB kellene.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#24093) laychi válasza King Unique (#24091) üzenetére


laychi
veterán

Csökkentsük 4TB-ra a meretet, az is bőven elég.
Egybeépített/kompakt maradjon.
SMR probléma mindegyiknél fenn áll? Vagy elkerülhető?

(#24094) Lauda válasza Ijk (#24092) üzenetére


Lauda
félisten

Usb 3.2-es külső ssd-k 1000mb/s-ot is tudnak írás/olvasásban. Samsung jó ssd-ket készít, ott néznék körül.

[ Szerkesztve ]

(#24095) King Unique válasza laychi (#24093) üzenetére


King Unique
titán

Manapság pár kisebb tárolókapacitású modell kivételével már mindegyik 2,5"-os belső és külső HDD SMR, a 4 TB-osok alapból SMR. Viszont pl. ebben a válaszban és az ott is linkelt példában az is le van írva, hogy az SMR típusú külső merevlemezeknél nem feltétlen jelentkezik azonnal és nem feltétlen minden esetben a belassulás írásnál, a felmásolt adatok utólagos elrendezése vagy egy meghajtóoptimalizálás után akár újra javulhat az írási sebesség, stb. Ahogyan más válaszokban az is le van írva, hogy ha inkább CMR (PMR) alapú megoldás kell, akkor olyat 3,5"-os fizikai méretben javasolt venni, ott is célirányosan kiválasztani a biztosan CMR belső HDD-t és ahhoz egy külső házat, de az már a hozzászólásokban linkelt társtopikok témája.

[ Szerkesztve ]

(#24096) laychi válasza King Unique (#24095) üzenetére


laychi
veterán

Hmmm.
Sajnálattal olvasom, amit írsz.
Kompakt méret fontos lenne, illetve ugye nem kell extra táp a 2,5"-os hdd-knek, így egy USB kábellel meg van oldva a csatlakoztathatóság.
Akkor amondó vagy, hogy legyen a WD MyPassport?
Vagy van még hasonló áron Toshiba Canvio Gaming és Advance, illetve Seagate Expansion Exclusive edition, illetve WD-ből van még Elements.
:R

(#24097) King Unique válasza Ijk (#24092) üzenetére


King Unique
titán

Ha régebbi, kisebb adatsűrűségű lemeztányérokkal szerelt My Passport, töredezett rajta a fájlrendszer, kevés a szabad terület, stb., akkor nem meglepő ha CMR alapon is lassú az írási sebesség.

A mennyivel lehet gyorsabb* egy külső SSD USB 3.0 alapon egy külső HDD-nél kérdésre válaszként lásd pl. ezen vs. ezen tesztet. USB 3.2 Gen 2 (USB 3.1 Gen 2), USB 3.2 Gen 2x2, valamint Thunderbolt 3 alapon pedig még gyorsabbak a külső SSD-k, viszont olyan adatátviteli sebesség eléréséhez értelemszerűen annak megfelelő porthoz kell csatlakoztatni az eszközt (külső SSD) a gazda hardveren (pl. PC), ami nyilván USB 3.0 esetén is érvényes.
* Fájlmásolásnál az írási sebesség adott szinten tartása függhet attól is, hogy van-e a külső SSD-nél pl. megfelelő méretű DRAM cache, lásd az egyik társtopik példáját.

"500-1000GB kellene"

Akkor át kellene fáradni a "Milyen SSD-t vegyek?" topikba, illetve elolvasni ott pl. az ennél az esetnél leírtakat a milyet kérdésre + a fórum cikkjeit külső SSD témában, mivel ez a topik a címéből is adódóan külső HDD-kkel és nem külső SSD-kkel foglalkozik, az utóbbi csak érintőlegesen téma itt.

[ Szerkesztve ]

(#24098) King Unique válasza laychi (#24096) üzenetére


King Unique
titán

A legelső válaszban már linkelve lettek konkrét példák, meg a hogyan kellene megadni pontosan milyen külső merevlemez kell és akkor utána lehetne szűkíteni a kört, stb. Ahol ha az utóbbi nem lesz részletezve, akkor igen, általánosan megfelelhet a célra a 4 TB-os WD My Passport is, mint már említve volt előzőleg. Vagy ha esetleg olyan 2,5"-os gyárilag készre szerelt külső merevlemez kell, aminél a külső házban lévő belső HDD nem integrált USB-s, akkor a WD és a Toshiba modellek kivételével kb. akármelyik szóba jöhet.

[ Szerkesztve ]

(#24099) laychi válasza King Unique (#24098) üzenetére


laychi
veterán

Lényegében leírtam a dolgokat.

1. 2,5" 4Tb, opcionálisan 5TB, mert nem sokkal drágább
2. kompakt, egybe épített
3. Nem kell extra, de ha fémházas és hűvösebb, akkor az csak jó.
4. PC-Windows rendszer mellé adattárolónak(képek,videók,játéktelepítők,telepített játékok+Tv-n történő lejátszás, képek videók visszanézése.
5. ~100 euro
6. minél több

De ezek már le lettek írva, csak nem pontba szedve, talán az maradt ki, hogy egybe épített vagy külső ház+belső hdd legyen e.

Akkor a fentiekhez visszatérve, ne legyen integrált usb-s.
Gondolom másik kialakításúaknál a házba van építve egy NYÁK-ra a csatlakozó és SATA-n keresztül csatlakozik a HDD a nyákhoz.

Megfelelő a leírás vagy esetleg még valami elkerülte a figyelmem/ kimaradt?
:R

[ Szerkesztve ]

(#24100) King Unique válasza laychi (#24099) üzenetére


King Unique
titán

A (részben) fémházas kivitel pont hogy extra és feláras a gyárilag készre szerelt 2,5"-os külső merevlemezeknél, lásd pl. Lacie Mobile Drive, Seagate One Touch, Toshiba Canvio Flex és WD My Passport Ultra sorozatok, illetve a Toshiba és WD kiesik, mivel azok ugye integrált USB-sek.

A nem kell semmi extra = alapszintű, műanyag házas, nem ütésálló és cseppálló / vízálló, Type-C helyett Micro-B fizikai interfészes, stb. sorozatok, ami nem integrált USB-s kivitelben és 5 TB-os tárolókapacitásig pl. az ADATA HV (pl. HV300, HV320) sorozatai, valamint az Intenso Memory Case, a Seagate Basic és Seagate Expansion, + esetleg a Verbatim Store 'n' Go USB 3.0, stb.

A garanciaidő szintén nem mindegy, a basic sorozatoknál pár kivételével általában 1-2 év szokott lenni, a 3 éves gyártói garancia meg pl. az ADATA, Transcend, Silicon Power, egyes Toshiba és WD, stb. 2,5"-os külső merevlemezeknél jellemző.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.