Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23563) melbourne


melbourne
csendes tag

Sziasztok!
Egy 5 TB 2,5 külső HDD-n gondolkodok. Seagate árban nagyon kedvező a basic modell esetében. Laptopról nagyobb igénybevételre kellene, napi 20 óra működés. Torrent is menne róla.

Nézegettem milyen a különbségek vannak az 5 TB Seagate modellek között. Arra jutottam, hogy leginkább szoftveres körítés, illetve drága felhőszolgáltatások kipróbálható változatai miatt drágább a többi 5 TB modell a basic-nél. Esetleg külső borítás kidolgozottsága, színválaszték gazdagsága.
Lenne egy pár kérdésem:

A különböző fajták (Basic, Expansion Portable, Backup Plus, One Touch) megbízhatóságába, éltartalmába van-e (lehet-e) különbség? Vagyis a belső szorosan vett HDD rész azonos lehet-e?

Mennyire melegszenek nagyobb igénybevétel alatt?

Rescue Data Recovery Services igénybe vehető hazánkban? (anyaoldalon azt írták csak bizonyos országokba) Próbálta-e már valaki?

Megbízhatóság terén van e különbség a WD és a Seagate 5 TB között? Nyilván itt csak vélemények lehetnek.
WD-nek ez az új rikító színei, illetve igénytelennek látszó műanyag borítása kicsit taszít. Nem is beszélve a magasabb áráról. Nyilván drágább WD között is találunk fémborításút.

Köszönöm. Minden véleményt szívesen fogadok. :))

[ Szerkesztve ]

(#23564) CheGhost


CheGhost
aktív tag

Sziasztok!
Nem tudom, pontosan hol kellene feltennem a kérdésem.
Egy 3,5"-os sata hdd-hez keresek egy minnél egyszerűbb megoldást, amivel usb-s csatlakozót kapna. Lényegében csak egy kábelre lenne szükségem, házra nem. (Persze plusz elektronika, meg 12 V-os táp is kell ekkora mérethez.)
Létezik ilyen megoldás normális árban? Vagy érdemesebb egy külső háznak csak a szükséges részeit használni?
Egy rPi4-re lenne rákötve, az egész pedig dobozolva.

*** Ha egy probléma megoldódik, akkor kérjük a megoldást is leírni, nem csak annyit, hogy "megoldódott"! *** Hosszú log-ok esetén külső oldal ajánlott mindenki lelki békéjének megőrzése céljából! https://pastebin.com ***

(#23566) King Unique válasza melbourne (#23563) üzenetére


King Unique
titán

Nemrég egy másik esetnél le lett írva mi a különbség az egyes 2,5"-os Seagate sorozatok között, meg ugyancsak egy másiknál az is, hogy a megbízhatóság, tartósság az ilyen tárolóeszközöknél (is) összetett téma, több dolog függvénye, stb. Ahol egyrészt ha a külső házban lévő HDD eleve ugyanaz (ST5000LM000) az 5 TB-os modelleknél, akkor nyilván annak élettartama megegyező, ilyen téren nincsen közöttük különbség, max. a körítés (mellékelt szoftverek, külső ház anyaga és dizájn, stb.) más. Másrészt ha ezen gyártónál a legtöbb sorozat modelljeire van összvissz 2 év gyártói garancia - jó esetben és megfelelő használat mellett azon túl is működhetnek - , akkor nyilván nem feltétlen reális itt pl. 5-10+ éves biztos élettartamról és hibamentes működésről beszélni, azt okvetlenül elvárni, ezért is javasolt több helyen tárolni az adatokat, biztonsági másolatokat készíteni, időnként új tárolóeszközöket vásárolni a régiek mellé/helyett, stb.
A WD egyes 2,5"-os külső merevlemezeiről szintén van összehasonlítás, ahol a My Passport sorozat a 3 éves gyártói garancia miatt is előnyösebb, ellenben a külső házban lévő HDD ott szintén állagos, konzumer típus hasonlóan a Seagate előbb említett termékeihez.
Ha esetleg az egyes külső hatásoknak jobban ellenálló 2,5"-os külső merevlemez is érdekel, akkor nemrég egy másik esetnél ilyenekre is említve lettek példák. Ahol fontos megjegyezni, hogy ezeknél csak maga a külső ház ellenállóbb, részlegesen ütésálló, vízálló stb., ellenben a külső házban lévő HDD átlagos típusú, 5 TB-os tárolókapacitásnál gyakran ugyanaz a Seagate modell (ST5000LM000), ami pl. a Basic és Expansion Portable modellek belsejében is van.
Ha a PMR (CMR) / SMR is szempont, akkor viszont a 3,5"-os külső HDD-k előnyösebbek, mivel manapság 1-2 kisebb tárolókapacitású kiviteltől eltekintve kb. mindegyik 2,5"-os belső és külső HDD SMR-es, lásd ugyancsak más eseteknél leírtakat. Példák: [link], [link]. Ahol ha például gyakran történik a külső HDD-n törlés és másolás, illetve gyakran nagy mennyiségű adat másolása (írása), meg sok torrent fut egyszerre nagy le- és feltöltési sebesség mellett stb., akkor előnyösebb lehet a PMR/CMR típusú, ellenkezelő esetben megfelelhet a célra akár az SMR is.

Az evidens, hogy intenzívebb használatnál (pl. folyamatos, tartós olvasás/írás) nyilván jobban melegednek a külső merevlemezek is, pláne passzív hűtéses és zárt, műanyag külső ház esetén, + maga a külső házban lévő HDD is, ha nagyobb tárolókapacitású, többlemezes (több db lemeztányér) típus. Vagyis igen, ilyen alapon az említett 2,5"-os, 5 TB-os modellek is melegedni fognak intenzívebb használatnál. Viszont ez 40-45 °C-ig még általában elmegy, meg akár 45-50 °C-ig is úgy-ahogy, viszont élettartam szempontjából a kedvezőbb nyilván az alacsonyabb üzemi, működési hőmérséklet (pl. 30-40 °C), nem feltétlen javasolt 0-24-ben az előbbi értékeken, pláne 50 °C körül, felett járatni a külső merevlemezt.

A Seagate Rescue Data Recovery Services szolgáltatással kapcsolatban fel van tüntetve a Seagate weboldalán, hogy mely régiókban, illetve országokban és városokban vannak szervizközpontok, ahol látható hogy hazánkban nincsen. Ahogyan az is, hogy a 2,5"-os méretkategóriában névlegesen pl. a Backup Plus Ultra Touch és Expansion Portable sorozatok adatlapján van ez a szolgáltatás feltüntetve, ahol az előbbinél csak 1 és 2 TB-os modellek vannak, az utóbbinál viszont 5 TB-os is. És nem, nem számolt be itt eddig senki arról, hogy ezt a szolgáltatást igénybe vette volna. De amúgy sem feltétlen erre kell alapozni, hanem arra, hogy több helyen legyenek tárolva a fontos adatok és legyenek biztonsági másolatok, lásd a már linkelt korábbi esetnél leírtakat, ennyi.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.