Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#24202) szimcsi


szimcsi
senior tag

Sziasztok!

Western Digital My Book 8TB külső merevlemezem van.
Múltkoriban másoltam rá és állóhelyzetéből eldőlt eközben, a lábam segítségével.
Mivel nem fejeződött be a másolás, újra akartam kezdeni.
Valószínűleg ezért, de nem tudom letörölni azt a mappát, amit valószínűleg a baleset közben másoltam.
Ezt írja ki:
... is not accesible. The file or directory is corrupted and unreadable

Amúgy látszólag nincs más probléma a merevlemezzel, lehet rá másolni mást.

Mit lehet tenni?

Köszönöm!

XP

(#24203) King Unique válasza szimcsi (#24202) üzenetére


King Unique
titán

Egy ilyen történés után nyilván az is kérdés, hogy a "látszólag nincs más probléma" ténylegesen is helytálló-e, azaz megfelelő-e a külső merevlemez állapota (pl. HDS program szerint), valamint a rajta lévő fájlrendszer állapota (lásd hibaellenőrzés).

A hogyan lehet Windows / egyéb operációs rendszer alól törölni egy mappát nem feltétlen ennek a topiknak a témája, hanem értelemszerűen inkább az adott operációs rendszer topikjának. De egyébként ha a telepített operációs rendszer alól nem megy a szokásos módszerekkel, akkor megpróbálható pl. egy pendrive-ról bootolt Linux Live vagy WinPE rendszer alól is. Viszont ha az eldőlés miatt szektorhibás lett a külső házban lévő HDD, akkor annyira nem meglepő, ha sikertelen a mappa törlése és ilyen-olyan hibaüzenetet jelenik meg.

[ Szerkesztve ]

(#24204) szimcsi válasza King Unique (#24203) üzenetére


szimcsi
senior tag

King Unique!

Nagyon szépen köszönöm!

"hibaellenőrzés"chkdsk segített. Lefuttattam és utána törölni tudtam a mappát.
HDD sentinel szerint "excellent" meg "perfect"

Üdv!

XP

(#24205) Dika22


Dika22
tag

Sziasztok! Vettem egy zsír új verbatim smartdisk 2,5" 500gb-os külső hdd-t
Sajnos egyszer megformáztam. A laptoppal tökéletesen működik, de az okostv nem látja, hiába rá dugom. Mi lehet a probléma?

"Samsung s23 ultra®

(#24206) King Unique válasza Dika22 (#24205) üzenetére


King Unique
titán

Lásd egy másik válaszban leírtakat. Ahol ha NTFS fájlrendszerre lett formázva a külső merevlemez és azt nem kezeli a tévé, hanem csak a FAT16/32 fájlrendszereket, akkor az a probléma forrása. Vagy ha GPT séma szerint lett inicializálva, ellenben a tévé csak MBR-t kezel, akkor nyilván a GPT a probléma forrása. De akár tápellátási probléma is lehet, ha a csatlakoztatáskor fel sem pörög a 2,5"-os külső merevlemez, mert a tévén "HDD 5V 1A" jelölésű USB-port helyett csak 0,5 A-es porthoz van csatlakoztatva.

A tévéknek egyébként van külön témakategóriája TV & Audió néven, az ügyben értelemszerűen azon téma megfelelő topikjában kellene érdeklődni, meg hogy milyen fájlrendszereket, partíciós sémát, stb. kezel az adott tévé.

(#24207) Hooper


Hooper
őstag

Sziasztok!

WD ELEMENTS DESKTOP-nál miért vannak fura ár ugrások?
pl a 8TB és 16TB /GB áron sokkal olcsóbb mint a többi.
8TB 80k / 10TB 160K
16TB olcsóbb mint a 14TB.. :U

Illetve ez szerintetek megbízható?
https://www.alza.hu/seagate-expansion-desktop-12tb-2021-d6630634.htm

Filmes nyersanyagok tárolása a cél. Munkára nincs használva.

Köszönöm!

(#24208) King Unique válasza Hooper (#24207) üzenetére


King Unique
titán

Nem újdonság 3,5"-os külső merevlemezeknél sem, hogy a tárolókapacitás növekedésével az ár-érték illetve Ft / GB arány is kedvezőbb lehet.
A WD Elements Desktop sorozatnál a 16 TB-os modell az árukereső találatai alapján a legtöbb helyen azért nem olcsóbb, mint a 14 TB-os modell. Amelyik webáruháznál igen, annak miértje felől értelemszerűen ott kellene érdeklődni, meg hogy honnan szerzik be a terméket, stb.

A megbízhatóság, tartósság, hosszú idejű adattárolás témában meg többször volt szó itt arról, hogy eleve összetett dolog és több tényező függvénye lehet, lásd egy másik esetnél bővebben kifejtve.

(#24209) TigerDzsó


TigerDzsó
tag

Sziasztok!

Külső merevlemezt keresek a biztonsági mentéseim tárolásához.
A tervem 2 db 4-5 TB-os külső merevlemez vásárlása a már meglévő 1 TB-os (WD Elements Portable) mellé, ezen felül még rendelkezem online tárhellyel is.
A cél a megbízhatóság és a hosszú garancia idő.

- fizikai méret (2,5" / 3,5") mindegy
- 4-5 TB
- kompakt verziónak jobban örülnék
- extra igényeim nincsenek
- Windows-os PC és laptopról lesz használva

Úgy néztem olyan 110-120€ körül már lehet kapni a fenti feltételekkel 5TB-os darabokat is (WD Elements Portable, WD My Passport, Seagate Expansion), így körülbelül ebben az árkategóriában keresek.

A 3 db külső merevlemez + online tárhely úgy általánosságban jó megoldás lehet a biztonsági mentésekhez?

Előre is köszi! :R

(#24210) King Unique válasza TigerDzsó (#24209) üzenetére


King Unique
titán

Értelemszerűen a fizikai méretet is fixen el kellene dönteni a pontosan milyen külső merevlemez kell kérdésnél.
Ha 2,5"-os gyárilag készre szerelt külső merevlemez kell 4-5 TB-os tárolókapacitással, akkor lásd más hasonló kérdésére adott válaszban leírtakat, az ott linkelt példát és blogbejegyzést.

Igen, fontos adatok hosszú idejű tárolásánál a lényeg, hogy legyenek biztonsági másolatok és eleve több tárolóeszközre legyenek mentve a fontos adatok, lásd egy másik esetnél bővebben kifejtve, valamint az adatmentés topikban leírtakat, a 3-2-1 mentési stratégiát, stb.

(#24211) mobilemaster


mobilemaster
csendes tag

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, hátha van valamilyen tanácsotok. Próbáltam visszaolvasni a fórumot, úgy láttam hogy valószínűleg megoldható a probléma, ami a következő lenne:
Windows XP Professional SP3 32bit az alany, aminek USB3 kártyán keresztül kéne látnia nagyobb meghajtókat. 2TB-vel működik minden probléma nélkül, de jó lenne ha 4TB diszkeket is látna. A meglévő két külső ház mellé szeretnék venni még kettőt, amivel megoldható lenne a dolog.

Úgy tudom fontos, hogy támogassa a 4K szektor méretet, és a diszk így legyen formázva. A következő kérdés merült fel bennem: Ha az USB házban lesz formázva, és látja is az XP véletlen, akkor ha azt a diszket egy másik gépbe (Pl Win 7, vagy 10/11) SATA-n keresztül csatlakoztatom, ott is fogja látni a partíciót, vagy csak abban a rack-ben fog menni, amivel készítve lett? (Adatmentés egyáltalán lehetséges ha gubanc törénne?)

Szintén úgy tudom, hogy ASMedia vezérlővel szerelt házakon ilyesmi kivitelezhető, ha alapból nem is, akkor firmware frissítéssel/moddolt fw telepítésével. Ilyenkor csak a 2TB+ esetén lesz használva a 4k-512 szektor emuláció? Működhet egyáltalán? Valaki próbálta, vagy van tapasztalat? A topikban WD My Passport 6TB/8TB meghajtóra találtam példát, hogy a saját programjával formázás után látta az XP.

Ha minden sikerülne, és látná is a gép, akkor muszáj lenne NTFS-t használni, vagy exFAT mellett is működne? Az eddigi lemezeken ahol csak lehet exFAT van, jó lenne a többin is azt használni.

Ha a házban lévő vezérlő támogatja az UASP protokollt, az okozhat bármilyen kompatibilitási problémát az XP-vel?

Eddig a következő házakat néztem ki, az ajánló táblázat és árukereső alapján:
AXAGON Aline Box 3.5 USB 3.0 (EE35-XA3)
LC-Power LC-35U3-Hydra
ORICO 3588US3 3.5

És végül mint talán legolcsóbb (valószínűleg max 2TB-ig támogató) rack:
nBase N-Drive EH35ND3

Összefogalalva, szerintetek valahogy kivitelezhető lenne XP-n a 4TB, esetleg ezek közül valamelyik ház támogatná-e? Ha nem, akkor XP mellé 2TB-ig melyiket házat lenne érdemes választani?

Köszönöm a segítséget, bárkinek bármilyen ötlete van, ne tartsa magában! :)

(#24212) King Unique válasza mobilemaster (#24211) üzenetére


King Unique
titán

Igen, 4Kn illetve 4Ke logikai-fizikai szektormérettel megoldható, hogy MBR alapon a GPT-t nem támogató 32 bites Windows XP is kezelni tudjon 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású USB-s meghajtókat egészen 16 TB-ig (pontosabban TiB). Az 5 TB-os tárolókapacitásig elérhető 2,5"-os WD My Passport külső merevlemezekhez pedig biztosít a gyártó olyan programot, amivel átállítható "XP kompatibilisre" a szektorméret, lásd más példáját. Ahol a példában ugyan NTFS fájlrendszerű volt a külső meghajtó, de pl. egy fájlkezelős formázás után vélhető exFAT esetén is működne. Az viszont egy más dolog, hogy az exFAT fájlrendszer támogatása kissé problémás a 32 bites Windows XP-nél, mivel alapértelmezetten nem kezeli és egy frissítés telepítése szükséges hozzá.

Ez a topik elsődlegesen a gyárilag készre szerelt külső merevlemezekkel és az általános kérdésekkel foglalkozik, a külső házaknak vannak külön társtopikjai mind a 2,5"-os, mind 3,5"-os formátumnál, ami az itteni téma összefoglaló elején is le van írva.

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja

Viszont manapság már egyre kevésbé találni 4Kn (4Ke) logikai-fizikai szektorméretet használó külső házakat / dokkolókat, aminek oka a Windows XP támogatásának megszűnése és elterjedtségének jelentős csökkenése is, nem igazán aktuális már a gyártóknál a GPT partíciós sémát nem támogató őskövület rendszerek kiszolgálása, amiről a társtopikban is már volt szó. Ahol ha dokkoló is megfelel, akkor más ott említett 4Kn (4Ke) példákat. Viszont mivel a gyártók időnként cserélni, módosítani szokták a dokkolóknál, külső házaknál a chipet és firmware-t, ezért nem 100%-osan biztos, hogy azoknál a dokkolóknál a majd 3 évvel korábbi információk most is helytállóak a szektorméretre vonatkozóan. Na meg van amelyik már kifutott termék és nem is kapható.

Másik lehetőség értelemszerűen a már rég nem támogatott Windows XP használatának - ami ilyen formában online eleve nem javasolt és komoly biztonsági kockázat lehet - a mellőzése és helyette modern, GPT partíciós sémát eleve kezelő Windows / egyéb operációs rendszer használata lenne.

[ Szerkesztve ]

(#24213) mobilemaster válasza King Unique (#24212) üzenetére


mobilemaster
csendes tag

Köszönöm szépen a választ! A 3,5" mobil rack topikot is átfutottam, de megpróbálom majd még részletesebben. Én is attól tartok, hogy a gyártók hiába támogatták egy időben a 4Ke megoldást, valószínűleg már egyre kevesbé fogják. És a 4Ke alkalmazásával mennyire fogja más gép is kezelni a diszket, kiszedve abból házból, az megint más kérdés persze.

Sajnos a bizonyos XP-s gépen nem lehet semmilyen más oprendszert telepíteni, hardveres és szoftveres kompatibilitási okokból... (Régi hardvert kell hogy kezeljen, régi szoftvereknek kell rajta futni, ugyanakkor jó lenne ha menne rajta új dolog is, ami nyilvánvalóan vagy lehetetlen vagy nagyon körülményes... Néha viszont megoldható kis okossággal) Sajnos az XP 64bit sem lenne megoldás, azzal előről kezdődnének a driver gondok gyakorlatilag, hiába tudja a GPT-t és a 4GB ramot PAE nélkül...

Ha véletlenül sikerülne kifognom egy 4Ke-s és XP-t támogató, USB3-as és 4TB HDD-t kezelő 3,5" rack-et, akkor a másik topikban jelentkezem, de addig maradnak a 2TB merevlemezek. Hátha másnak is van hasonló problémája, bár nem hiszem hogy tolonganának :DDD
Köszi! :)

(#24214) King Unique válasza mobilemaster (#24213) üzenetére


King Unique
titán

"És a 4Ke alkalmazásával mennyire fogja más gép is kezelni a diszket, kiszedve abból házból, az megint más kérdés persze."

Ha 4Kn (4Ke) szektorméretet használó USB-s külső házban / dokkolóban lett a 2+ TB-os HDD inicializálva és particionálva, akkor az értelemszerűen egy szintén 4Kn (4Ke) szektorméretet használó USB-s külső házban / dokkolóban fog ugyanúgy működni, lesz ugyanúgy hozzáférhető a lemez tartalma.
Ellenben ha 512e szektorméretet használó külső házba / dokkolóba kerül az előbbi környezetből a HDD, valamint szintén 512e alapon a PC-be téve SATA-n lesz csatlakoztatva, akkor ott nyilván nem lehet a szokásos módon hozzáférni a tartalmához, Windowson ilyen / ilyen / ilyen formában GPT-védőpartícióként fog megjelenni a rajta lévő kötet, erről is volt már szó az egyik társtopikban.

Ha nagyon gyenge a hardverkonfiguráció és nincs az újabb Windowsokhoz driveres támogatás, attól még esetleg egy könnyűsúlyú modern Linux opció lehet, amik nyilván eleve kezelik a GPT partíciós sémát, egyes windowsos alkalmazások futtathatók pl. Wine / Play on Linux megoldással, stb. Legalábbis otthoni környezetben megpróbálható, ellenben céges, ipari környezetben már más a helyzet, ha kötöttek a használati lehetőségek.

Egyébként említve lett az előbb MBR alapon és ezáltal 32 bites Windows XP alatt is működő példa a 4 TB-ra, lásd WD My Passport.

[ Szerkesztve ]

(#24215) TigerDzsó válasza King Unique (#24210) üzenetére


TigerDzsó
tag

Köszönöm a választ és a linkeket is! :R
Végül a készre szerelt 2,5"-os megoldás mellett döntöttem, WD My Passport 4TB-osat sikerült elcsípnem szerintem jó áron (66,55€). Későbbiekben veszek majd még egyet mellé.

(#24216) dzsampi


dzsampi
junior tag

Sziasztok!

Mit gondoltok erről a külső HDD-ről: [link]
Amazonon nagyon agyon van sztárolva.

Köszi! :R

(#24217) King Unique válasza dzsampi (#24216) üzenetére


King Unique
titán

Az egyik nemrég linkelt példában le van írva, hogy a Seagate kínálatában a 2,5"-os Basic és az Expansion egyszerű, fapados, műanyag házas sorozatok 2 év gyártói garanciával, amik a szokásos adattárolási célra nyilván megfelelhetnek. Meg ha nem gond az SMR miatti (átmeneti) belassulás írásnál, ami manapság kb. mindegyik újabb gyártású 2,5"-os belső és külső HDD-t érinti.
Az "agyon van sztárolva" lehet a jó-érték arány miatt is van, mert az előbbiek az egyik legolcsóbb gyárilag készre szerelt 2,5"-os külső merevlemezek, lásd az alábbi blogbejegyzést.

[ Szerkesztve ]

(#24218) dzsampi válasza King Unique (#24217) üzenetére


dzsampi
junior tag

Köszönöm szépen a válaszodat.

Ha már itt vagyok akkor kérdeznék is az összefoglaló elolvasása után.

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?

A fizikai méret lényegében mindegy. Jobb lenne, ha kisebb (2,5 ) lenne, de nem feltétel.
A tárhely szempontjából 1-2 TB, a pénzkerettől függően. Ha van sokkal jobb minőség a keretből 1 TB-os méretben, akkor inkább azt fogom vásárolni. Ha nincs nagy eltérés, akkor a 2 TB-ot.

2. Egybeépített (kompakt), vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?

Nem tervezem a cserélgetést, de jó lehet, hogy nem forrasztott a vezérlő, mert ha tönkre megy a vezérlő, akkor egy másik HDD házba helyezve le tudom még menteni a cuccaimat.

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá?

Egy tokban fogom tartani, de ütésállóság ha belefér az jó.

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n történő lejátszás / felvétel, játékkonzol stb.)?

Havi rendszerességgel szeretném a kisfiam és a család fotóit erre is lementeni a NAS-ról, hogy két helyen legyenek meg.

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló anyagi keret (ha Machez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?

Max. 30 ezer forint.

6. Mennyi legyen a garanciaidő, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?

Nincsen ezekkel kapcsolatban elvárásom.


+ kérdés: Torrentre kellene még egy tároló. Erre SSD vagy HDD az inkább ajánlottabb?

Köszönöm szépen! :R

(#24219) King Unique válasza dzsampi (#24218) üzenetére


King Unique
titán

A fizikai méretet is értelemszerűen fixen el kellene dönteni, nem mindegy alapon, mert nyilván nem mindegy. De ha csak 1-2 TB-os tárolókapacitás kell és gyárilag készre szerelt kivitelben, akkor eleve adja magát a 2,5"-os külső merevlemez, mivel a gyárilag készre szerelt 3,5"-os sorozatoknál manapság már 3-4 TB a minimum tárolókapacitás.

Tehát ha 2,5"-os gyárilag készre szerelt külső merevlemez kell, meg abból is ütésálló, akkor lásd pl. az ebben a válaszban linkelt gyártókat, sorozatokat és modelleket. Ahol a megadott 30 ezres keretbe jelenleg egy 1 TB-os modell férhet bele - lásd a már linkelt blogbejegyzésben lévő árakat - , ellenben 35 ezerbe már egy 2 TB-os is (példa).
Egyébként az integrált USB-s megoldás a Toshiba és a Western Digital 2,5"-os gyárilag készre szerelt külső merevlemezeknél jellemző, a többi gyártó hasonló termékeit rendszerint nem érinti.

Attól is függhet a milyen belső / külső HDD vagy SSD meghajtót - ebben a topikban ugye a külső HDD-k a téma - torrentezéshez kérdésre a válasz, hogy maga a torrentezés mennyire intenzív le- és feltöltési sebesség valamint darabszám és időtartam függvényében, mennyire kell magas és egyenletes írási sebesség, stb., lásd egy másik válaszban leírtakat. Valamint a Bittorrent topikban is javasolt érdeklődni ez ügyben, sőt az az irányú tapasztalatok felől elsődlegesen értelemszerűen ott javasolt.

[ Szerkesztve ]

(#24220) Dtamas82


Dtamas82
csendes tag

Sziasztok, szeretnék segítséget kérni tapasztalatok alapján. Kitöltöttem az előzetes listát.
Számomra a lényeg a megbízhatóság, amire látom, hogy vannak jó gyakorlatok, viszont érdekelnének a személyes tapasztalatok is.

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?
Mindkét méret OK, tárhely minimum 1 TB
2. Egybeépített (kompakt), vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?
Egybeépített, kompakt, esetenként vinném magammal, pl. nyaralásra.
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá?
Ütésállóság (rázkódásvédelem), kiemelt megbízhatóság, beleértve a csatlakozókat.
4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n történő lejátszás / felvétel, játékkonzol stb.)?
Napi használat. Az alap gép SSD-je kicsi, a mellé venném. Néha vinném magammal.
Kérdésem, hogy számít-e a cache mérete, illetve az rpm? Laikusként azt gondolnám, hogy a nagyobb a jobb mindkettőnél.
5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló anyagi keret (ha Machez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?
Max. 50-80 ezer forint.
6. Mennyi legyen a garanciaidő, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
Minimum 2 év.

Előre is köszönöm a válaszokat.

(#24221) King Unique válasza Dtamas82 (#24220) üzenetére


King Unique
titán

Ez kb. ugyanaz az eset, mint az előző, azaz 2,5" | 1 TB | ütésálló külső merevlemez kellene, amire az előző válaszban már linkelve lettek példák. A megadott 50-80 ezer forintból viszont nemhogy 1 TB-os, de akár 4-5 TB-os ütésálló külső merevlemez is kijönne 2-3 éves gyártói garanciával, lásd a már linkelt blogbejegyzésben lévő árakat (példa).

A 2,5"-os külső merevlemez hordozásához célszerű venni egy hordozótokot, amiben az USB-kábel is elfér és ad az eszköznek egy plusz védelmet a külső hatásokkal szemben.

Az adatátviteli sebességnél eleve másodlagos a cache mérete és elsődlegesen nem az határozza meg a külső merevlemeznél, hanem a fordulatszám és a lemeztányérok adatsűrűsége, lásd egy másik válaszban leírtakat. Na meg itt ugye 2,5"-os alapon eleve SMR HDD-kről van szó, amiknél előfordulhat írásnál (átmeneti) belassulás.

A megbízhatóság, tartósság, hosszú idejű adattárolás témában többször volt szó itt arról, hogy eleve összetett dolog és több tényező függvénye lehet, lásd egy másik esetnél bővebben kifejtve.

[ Szerkesztve ]

(#24222) Dtamas82 válasza King Unique (#24221) üzenetére


Dtamas82
csendes tag

Köszönöm a választ, átnéztem a linkelt hozzászólásokat és az abban linkelt hozzászólásokat is. Némileg tisztult a kép, de ahhoz még mindig túl laikus vagyok, hogy teljesen értsem. :D
Ami még felmerült az olvasás közben, hogy valamelyik HD rendelkezik automata back up funkcióval, ez jó lenne a mentésekhez.
Nem ragaszkodom a 2,5-höz (főleg, ha az SMR kiküszöbölhető lenne...), tehát így még bővebb is a választék, viszont, pont ez a baj: nem tudom leszűkíteni a listát 40-50 különböző típus is megfelel a kritériumoknak.
Tudnál ajánlani TOP3-at a megadott paraméterek alapján?

[ Szerkesztve ]

(#24224) King Unique válasza Dtamas82 (#24222) üzenetére


King Unique
titán

Az "esetenként vinném magammal, pl. nyaralásra" és "Néha vinném magammal", valamint "Ütésállóság (rázkódásvédelem)" kívánalmak alapján eleve adja magát a 2,5"-os fizikai méretformátum, olyan külső merevlemez vásárlása. Egy 3,5"-os külső merevlemezt eleve macerásabb hordozni már csak a nagyobb fizikai mérete és tömege miatt is, + ahhoz külső (hálózati) tápadapter is szükséges, azoknál ütésálló (és vízálló) sorozatok nem nagyon vannak, stb.
Az SMR-re vonatkozóan le van írva a már linkelt válaszban, hogy nem feltétlen minden esetben gond, mármint ha pl. inkább csak olvasás történik a külső merevlemezről és nem rendszeresen nagyobb adatmennyiség írása, írásnál a belassulás van hogy csak később jelentkezik és nem feltétlen azonnal, valamint lehet csak átmeneti és nem feltétlen tartós állapot, stb.

Ha gyárilag készre szerelt 3,5"-os külső merevlemez kell, akkor adottak a szokásos sorozatok, lásd pl. ADATA HM800, Seagate Expansion Desktop, Seagate Backup Plus Hub, Toshiba Canvio for Desktop, WD Elements Desktop, WD My Book, stb.
Ha olyan 3,5"-os külső merevlemez kell, amelyiknél eleve ismert a külső házban lévő merevlemez pontos típusa és az biztosan CMR modell, akkor a külön vásárolt 3,5"-os belső merevlemez + külső ház = külső merevlemez (példa) megoldás a nyerő, de az már a linkelt társtopikok témája.
Ha olyan 3,5"-os külső merevlemez kell, amihez gyárilag mellékelnek backup (és egyéb) programot, akkor olyanokat gyárilag készre szerelt kivitelben lehet leginkább találni, lásd pl. ADATA HM800, Seagate Back Plus Hub és WD My Book sorozatok. De megoldható akár máshogyan is a backup program illetve az automatikus mentés, Windowsokhoz számos ingyenes 3rd party program érhető el fájlszinkronizálási célra (példák), sőt ott van a beépített biztonsági mentés illetve fájlelőzmények (File History) szolgáltatás is.

[ Szerkesztve ]

(#24225) belgast


belgast
csendes tag

Üdv!

Film(tárolás-lejátszáshoz) (TV-n) szeretnék egy usb hdd-t 1tb os elég lenne.
Most egy 4 éves Maxtor M3 Portable 1TB USB 3.0 (HX-M101TCB) nincs vele gond de elajándékozom.
Ezeket néztem, melyik a legjobb?

(#24226) King Unique válasza belgast (#24225) üzenetére


King Unique
titán

Az értelemszerűen attól is függ, hogy milyen jellemzők, szempontok számítanak a felhasználónak a kiválasztásnál.
A Toshiba Canvio Basics és a WD Elements Portable eleve extrák nélküli fapados alapmodellek 2 év gyártói garanciával, meg ráadásul integrált USB-sek. Ellenben az ADATA HD710 Pro egy részlegesen ütés- és vízálló külső merevlemez bónusz szoftverekkel és 3 éves gyártói garanciával, normál csatolófelületű SATA HDD van benne, valamint a linkelt képen még az ára is kedvezőbb a másik kettőnél.
Tehát ha számít esetedben az egyes külső hatásokkal szembeni nagyobb ellenállás, a bónusz szoftverek, + 1 év gyártói garancia, a nem integrált USB-s kivitel, valamint egyes webáruházakban akár a valamivel kedvezőbb ár, akkor abból a háromból nyilván az ADATA HD710 Pro lehet a jobb ("legjobb") választás.

[ Szerkesztve ]

(#24227) Dtamas82 válasza King Unique (#24226) üzenetére


Dtamas82
csendes tag

Az ADATA jó lehet arra is, amire rákérdeztem?

(#24228) King Unique válasza Dtamas82 (#24227) üzenetére


King Unique
titán

Előzőleg még az ADATA HM800 3,5"-os külső merevlemezről volt szó, ahol ha nem gond 3,5"-os külső merevlemez lévén a nagyobb fizikai mérete és tömege, valamint hogy eleve külső (hálózati) tápadapter szükséges a működéséhez, akkor igen, akár az is megfelelhet a célra. Amihez ugye backup programot - feltételként lett megadva - is mellékel a gyártó, sőt még One-Touch Backup nyomógomb is van rajta, amivel gombnyomásra indítható a fájlok mentése.
A CMR / SMR merevlemez kérdése viszont passz, mikor éppen milyen merevlemezzel szereli a gyártó, a külön vásárolt belső merevlemez + külső ház = külső merevlemez megoldásnál lehet ilyen téren igazán biztosra menni, ami már szintén le lett írva az előző válaszban.

Ha az ebben a válaszban említett ADATA HD710 Pro 2,5"-os külső merevlemez a kérdés, akkor az szintén megfelelhet a célra és 2,5"-os, csak USB-s tápellátású külső merevlemez lévén nyilván a hordozása is kényelmesebb és egyszerűbb, backup programot ahhoz is mellékel a gyártó, stb.
Viszont abban a 2,5"-os külső merevlemezben ugye SMR adatrögzítési technológiát használó merevlemez van, de ha nem kell gyakran nagy adatmennyiséget rámásolni (ráírni), akkor az sem feltétlen gond, ami az előzőleg már linkelt másik válaszban is le van írva.

[ Szerkesztve ]

(#24229) Hooper


Hooper
őstag

Sziasztok!

erről a seagate lemezről van bármi tapasztalat/vélemény? Adattárolás lenne a célja.
3 év adatmentés szimpi hozzá.. vagy épp aggodalomra ad okot?! :D
https://www.seagate.com/gb/en/products/gaming-drives/pc-gaming/firecuda-gaming-external-hard-drives/

(#24230) Zsiráfnyál


Zsiráfnyál
aktív tag

Üdv,

Van egy kb 3 éves [Western Digital My Passport 2TB] USB külső merevlemezem.

Így használom :
- Heti 1-2 alkalommal használom, az idő 90%-ában ki van húzva, teljesen inaktív. Néha bedugom, rámásolok 1-1 file-t, aztán lekapcsolom, és kihúzom.
- Fizikailag szinte soha nem mozgatom (az asztalon van 3 éve, onnan el nem mozdítom, 1-2 alkalommal hordoztam kb 2 évvel ezelőtt).
- Adat ellenben elég sok van rajta, gyakorlatilag tele van a lemez (backupra használom). Jellemzően jó nagy file-okkal, virtuális gépekkel.

A problémám :
- A lemez időről időre kiad magából egy magas, kattanó / súrlódó hangot, mint ha valami egy pillanatra megszorulna benne.
- Régen ez ritka volt, az idő haladtával egyre gyakoribb. Most már van, hogy 5-10 másodpercenként rendszeresen "kattan" / "csippan" egyet.
- Adat írás/olvasás hibát egyetlen alkalommal tapasztaltam, de ott a komplett windowst térdre küldte (le sem tudtam állítani a gépet, folyamatosan próbálta olvasni a külső lemezt, a világ minden kincséért se hagyta abba, a külső lemez pedig hallhatóan aktívan dolgozott, hangosan forgott). Azon kívül a lemez teljes tartalma egészségesnek tűnik (sőt, később még azt a konkrét file-t is gond nélkül használni tudtam, aminek az olvasása ezt a fenti esetet kiváltotta).

A kérdésem :
- A fenti jelenség a közelgő elkerülhetetlen halál jele, vagy orvosolható valamilyen szoftveres úton ?
- Van esetleg értelme leformázni / karbantartani, vagy itt mindenképpen valami hardveres probléma léphetett fel ?
- Amennyiben ez hardver probléma, javítható az ilyesmi, vagy ha egy vinyó egyszer ezt elkezdi, annak ott kb vége van ?

Köszi előre is ! :R

[ Szerkesztve ]

(#24232) King Unique válasza Hooper (#24229) üzenetére


King Unique
titán

Konkrét tapasztalat az nincsen ezzel a külső merevlemezzel, vagy legalábbis nem nagyon említette itt eddig senki, hogy ilyet használna, max. a FireCuda SSHD-k voltak előzőleg említve párszor.

A Seagate FireCuda Gaming Hub sorozatnál a 3 éves Rescue Data Recovery Services adatmentő szolgáltatás valóban előnyös lehet, ahogyan a gyárilag mellékelt Seagate Toolkit programcsomag, valamint az USB-A + USB-C csatlakozási lehetőség és hub funkció szintén, + aki szereti annak nyilván az RGB LED is. Aztán az alábbi teszt alapján a 16 TB-os modellben lévő Seagate Exos X16 sorozatú HDD (ST16000NM001G) az átlagosnál tartósabb enterprise kategóriás modell 5 év gyártói garanciával, a belső merevlemezekkel foglalkozó topik téma összefoglalójában is szerepel ajánlottként, az SMR elvileg nem érinti (tehát CMR) vagy legalábbis nem írja a gyártó weboldala hogy olyan lenne, a CrystalDiskMark teszt alapján az adatátviteli sebessége is jónak mondható, stb.
Tehát a felsorolt jellemzők alapján elsőre elég jónak tűnik ez a Seagate FireCuda Gaming Hub gyárilag készre szerelt 3,5"-os külső merevlemez. Bár a 7200 RPM-es Seagate Exos X16 HDD ki tudja mennyire melegedik benne működés közben, alapesetben 5400 / 5900 RPM-es HDD-ket javasolt használni az ilyen passzív hűtéses USB-s külső házakban. Viszont az is igaz, hogy vannak a külső házon szellőzőnyílások a linkelt tesztből vett kép alapján, valamint ha nem lesz nagyon intenzíven használva, nem lesz 0-24-ben járatva, hanem csak alkalomszerűen adatmentésre és utána annak tárolására, akkor nyilván kevésbé / nem téma. Aztán strapabíróbb, robusztusabb megoldás lett volna a képen lévő oldalra is a másik képen szemléltetett USB-A (vagy USB-B / USB-C) fizikai csatlakozót tenni a "gyengébb" Micro-B helyett, de akár az utóbbi is megteszi.

[ Szerkesztve ]

(#24233) King Unique válasza Zsiráfnyál (#24230) üzenetére


King Unique
titán

Egy ilyen 2,5"-os külső merevlemez rendszerint az alábbiak miatt szokott kattogni:

1. Elégtelen USB-s tápellátás. —► A megoldás USB 2.0 helyett USB 3.X porthoz csatlakoztatni a 2,5"-os külső merevlemezt és lehetőleg rövid USB-kábellel, ne túl hosszúval.
2. A HDD olvasófejének túlzott parkolása. —► A megoldás az olvasófej parkolásának mérséklése külső programmal, lásd pl. HDS programban a lemezek leállásának akadályozása funkciót, + a regisztrált változatban az APM átállítását. Vagy a gyártó saját szoftverével, ha van olyan, de pl. az előbb linkelt topikban a wdidile3 program csak egyes régebbi WD merevlemezekkel működik és ott is SATA-s csatlakozásnál, ellenben USB-snél nem. A WD My Passport sorozat modelljeinél meg ugye integrált USB-s megoldás van, vagyis az azokban lévő merevlemezt nem lehet hagyományos módon SATA-n csatlakoztatni.
3. A külső házban lévő merevlemez hibája miatt. —► Iyenkor érdemes a külső házban lévő merevlemez állapotát megnézni + akár tesztelni pl. a HDS (+ tesztelés) programmal, vagy a gyártó szoftverével (WD Drive Utilities / WD Data Lifeguard Diagnostic).

Adatkapcsolati probléma pedig lehet pl. az USB-kábel hibája miatt is, ahol szükség esetén érdemes másik USB-kábellel is kipróbálni a külső merevlemezt. Viszont ha a külső merevlemeznél lett kontakthibás / levált a PCB-ről az integrált csatlakozóaljzat - mint az előbb linkelt példában - , akkor az szívás.

+ Ha SMR HDD van a külső házban, akkor annál előfordulhat írásnál (átmeneti) belassulás, bár amiatt normál esetben még nem feltétlen kellene kattognia.

Ha az 1. vagy 2. eset áll fenn, akkor azok nem vészesek és ott könnyen megoldható a probléma.
Ha a 3. eset áll fenn, vagyis a külső házban lévő HDD készül megadni magát, vagy az integrált USB-aljzat lett kontakhibás, akkor az viszont nyilván problémásabb. Ahol ilyenkor adott a garanciális csere lehetősége, ha még érvényes a 3 éves gyártói garancia. Ha már pont lejárt, akkor viszont szívás.

[ Szerkesztve ]

(#24234) Zsiráfnyál válasza King Unique (#24233) üzenetére


Zsiráfnyál
aktív tag

Kösz az infót ! :R

[ Szerkesztve ]

(#24235) Hooper válasza King Unique (#24232) üzenetére


Hooper
őstag

Köszönöm szépen a profi és kimerítő választ! :)
Meg is vettem végül. Külsőre rendben van..az rgb szép akinek számít, több szellőző valóban lehetne rakta. meg egy on/off kapcsoló....
majd meglátjuk mennyire melegszik. R/W teszt közben nem nagyon hallottam hangját. Sebessége elég jó, 250MB/s mindkét irányba (talán gyorsabb mint a WD elements 16tb ami helyett választottam). Illetve nyersanyagok tárolásra eddig kis 4-5tb wd elementsket használtunk, azok csigák.
Az előlapján van usb + usbC hub. Kár h oda bedugott SDkártyáról nem dobja fel a programja a backup funkciót.. nem is látja a source fül alatt. A win gond nélkül kezeli az oda csatlakoztatott eszközöket. Azokat a sebességeket nem teszteltem h ott mit tud. MicroB-t én se értem miért választották ha már előre tudtak C-t tenni :D

Seagate FireCuda Gaming Hub

(#24236) RedHarlow


RedHarlow
aktív tag

Sziasztok, TV-n filmezésre milyen külső HDD-t ajánlanátok? Illetve 1TB-os külső HDD-t minden TV felismer? Egy barátom kért meg, hogy szerezzek neki egyet de ha jól tudom úgy 7 éves TV-je van szerintetek lehet gond?

Ezt néztem: https://kulso-merevlemez.arukereso.hu/western-digital/elements-2-5-1tb-usb-3-0-wdbuzg0010bbk-p167262634/#velemenyek

(#24237) King Unique válasza RedHarlow (#24236) üzenetére


King Unique
titán

Lásd a téma összefoglaló "Ár, vásárlási szempontok" fejezetét és azon belül az F. pontnál leírtakat, ha 2,5"-os gyárilag készre szerelt külső merevlemez kell.
Egyébként igen, akár a WD Elements Portable is megfelelhet ilyen célra. Ahol korábban ezzel kapcsolatban más hasonló kérdésére adott válaszban már le lett írva itt, hogy mikre (pl. USB-s tápellátás, MBR / GPT partíciós séma) javasolt odafigyelni a tévéhez USB-n csatlakoztatva történő használatnál.

[ Szerkesztve ]

(#24238) flash-


flash-
veterán

Maxtor M3 1gb külső meghajtón hogy tudom megnézni mi a legfrissebb fw és lefrissiteni? gyári oldalon én nem találok rá semmit...
valaki tudna nekem hozzá legutóbbi fw-t linkelni,vagy bármi? (win 10)
(HX-M101TCB)
serial numbert beírom itt de nem hoz semmit: NM168NXT
vagy nem is az a serial number ami a vonalkód alatt van ez a fenti azonosító?

[ Szerkesztve ]

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#24240) King Unique válasza flash- (#24238) üzenetére


King Unique
titán

Nem minden gyárilag készre szerelt külső merevlemeznél lehet a firmware-t frissíteni, mármint a gyártók pár kivételével - pl. WD My Passport és My Book - a legtöbbhöz általában nem biztosítanak ilyen célra való programot (firmware update tool) és firmware-t. A Maxtor M3 Portable sorozatnál elvileg szintén ez lehet a helyzet, ha a sorozatszám megadása után nem listáz ki a termék weboldala elérhető firmware-t az eszközhöz.

Inkább a külön vásárolt külső házaknál szokott opció lenni a firmware frissítése - lásd a 2,5"-os és 3,5"-os külső házak topikjainak téma összefoglalójában - , illetve ott is csak bizonyos chipek (pl. ASMedia, JMicron) esetén, valamint nem feltétlen a külső ház gyártójától, hanem inkább külső forrásból beszerezve a programot (firmware update tool) és a firmware-t.
Na meg eleve csak saját felelősségre alkalmazva - pláne külső forrásból származó firmware esetén - , mivel a firmware frissítése nem teljesen veszélytelen művelet.

Egyébként miért merült fel a firmware frissítése, milyen probléma megoldása lenne azzal a cél? :F

[ Szerkesztve ]

(#24242) dzsampi


dzsampi
junior tag

Sziasztok!

Egy nem szokványos kérdésben szeretném a segítségeteket kérni.
Szükségem lenne egy olyan külső hdd-re ami kábel nélkül elérhető iPhone készülékekről, illetve Windows gépről is.
Fontos, hogy mindenképpen vezeték nélkülinek kell lennie. Létezik ilyen megoldás?

Bármilyen ötletet szívesen fogadok.

Köszönöm :R

(#24243) King Unique válasza dzsampi (#24242) üzenetére


King Unique
titán

Létezik, vagy legalábbis korábban létezett számos ilyen hordozható külső merevlemez, lásd a téma összefoglaló "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül a J. pontnál leírtakat, valamint itt a topikban is többször volt ez téma. Mára viszont érdekes módon a legtöbb ilyen külső merevlemez kifutott termék lett, pl. jelenleg még a WD My Passport Wireless Pro sem kapható az árukereső találatai alapján a hazai webáruházakban.

Másik lehetőség Amazon, eBay és társaik online piacterek, webáruházak kínálatában megpróbálni keresni olyan külső meghajtót, ami támogat vezeték nélküli adatátvitelt (példa).

Vagy egy következő a lehetőség a NAS, de az ügyben viszont értelemszerűen pl. a "Milyen NAS-t vegyek?" topikban kellene érdeklődni.

Vagy ha van router és azon USB-port, akkor egy másik lehetőség ahhoz egy normál (nem WI-Fi-s) külső merevlemezt csatlakoztatni és hálózaton megosztani a tartalmat a kívánt eszközök felé (példa). Ami pontos megvalósítása felől a linkelt példában leírtakon túl viszont vagy az adott router, vagy az "Otthoni hálózat és internet megosztás" topikban kellene érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#24244) atesz108


atesz108
újonc

Sziasztok !

A TV-audio szekcióban nem találtam olyan topicot, ami ráillik a problémámra, ami eléggé speciális, bár gyanítom nem ritka, ebben szeretném a segítségeteket, tanácsotokat kérni :
Tv-hez (UE50NU7402UXXH) külső lejátszó adathordozót (WD Green 1tb ssd) vettem, amit egy 2.5-ös külső merevlemez házba tettem, ami már bevált egy másik, kisebb ssd-vel és a gépem rendben olvasta és fel is töltöttem filmekkel, viszont a TV egyáltalán nem érzékeli. Kipróbáltam egy másik, szintén bevált külső házzal, azzal sem. Próbáltam NTFS (ezt biztos kezelni tudja a tv-m), FAT32, exFat filerendszerekkel, valamint MBR-re is változtattam, de semmi se vált be. Mit javasoltok ?

(#24245) King Unique válasza atesz108 (#24244) üzenetére


King Unique
titán

Mármint 2,5"-os SATA SSD egy 2,5"-os SATA-USB külső házba téve, ami ha pl. Windowst futtató PC-n megfelelően működik, ellenben a tévéhez csatlakoztatva nem, akkor nyilván nem a külső ház és nem is benne lévő SSD hibája lehet, hanem értelemszerűen inkább a tévé hibája. Ha egy másik válaszban leírtak alapján még MBR | 1 db elsődleges partíció | FAT32 / NTFS alapon sem kezeli a tévé a külső meghajtót, valamint nem a tápellátás a gond USB-n, meg nem is a külső ház / USB-kábel / SSD hibás mert PC-hez csatlakoztatva megfelelően működik, akkor pláne a tévé, az azon futó OS lehet a probléma forrása. Ez esetben pedig értelemszerűen annak a topikjában kellene érdeklődni, vagy másik külső házzal / HDD-vel / SSD-vel próbálkozni.

A 2,5"-os külső házaknak egyébként van külön társtopikja "Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja" címmel, ami az itteni téma összefoglaló elején le van írva, legközelebb inkább ott kellene feltenni az azzal kapcsolatos kérdéseket. Valamint a külső HDD-k helyett a külső SSD-k sem elsődlegesen ennek a topiknak a témája, bár érintőlegesen elfér itt is, ha nagyon muszáj.

[ Szerkesztve ]

(#24246) atesz108 válasza King Unique (#24245) üzenetére


atesz108
újonc

Köszönöm a választ !
A külső házzal biztos nincs gond, mert másik SSD-vel már próbáltam és azzal működik.
Valamiért a TV nem akarja elfogadni, de számítógép érzékeli. A TV a másik SSD-t rendben érzékeli és tudok arról filmeket játszani gond nélkül...
A TV-n az USB (HDD 5V 1A) porthoz csatlakoztattam, próbáltam 2.0 és 3.0 kábellel is. A TV szoftvere up-to-date, de nem is egy régi darab, 4 éves model. Egyszerűen tanácstalan vagyok.

(#24248) King Unique válasza atesz108 (#24246) üzenetére


King Unique
titán

A "valamint MBR-re is változtattam" pontosan mit jelent, a külső házba téve az előzőleg linkelt módon parancssorban (DiskPart) rendesen törölve lett az SSD, majd MBR séma szerint újrainicializálva + újraparticionálva + újraformázva (NTFS-re, ha azon fájlrendszert biztosan kezeli a tévé)?

Aztán a "WD Green 1tb ssd" alatt tehát akkor 2,5" SATA SSD értendő és nem M.2 SATA (mondjuk ennél nincsen 1 TB-os) / M.2 PCIe NVMe, ahol az utóbbiaknál szokott inkább inkompatibilitási probléma lenni, ha a külső ház nem kezeli az adott formátumot (példa). Ellenben 2,5" SATA / 2,5" SATA SSD + 2,5" SATA-USB külső ház felállásnál normál esetben nyilván nem kellene ilyen gondnak lenni, sőt ha PC-hez csatlakoztatva Windowson mindkét SSD-vel próbálva gond nélkül működik a külső ház, akkor nyilván nem is lehet szó a külső ház és az SSD-k közötti inkompatibilitási problémáról.

Ha parancssorban a törlés és az MBR séma szerinti újrainicializálás + újraparticionálás + újraformázás nem oldja meg, valamint ugyanazon külső ház egy másik, ugyanolyan formátumú (2,5") SSD-vel megfelelően működik a tévéhez csatlakoztatva és a "problémás" WD Green SSD-vel is a PC-hez csatlakoztatva, vagyis nem a külső ház vagy az SSD hibás, akkor passz. Ez esetben pláne a tévé topikjában kellene érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#24249) atesz108 válasza King Unique (#24248) üzenetére


atesz108
újonc

Nem DiskPart-ot használtam, hanem MiniTool Partition Wizard-ot, de ugyanezeket a lépéseket tettem meg, ami a linkelt oldalon vannak. Az ott leirtakat követtem ezúttal a diskparttal, de így sincs eredmény.

Igen, ez 2.5" SATA...

Köszi az infókat :)

(#24250) dzsampi válasza King Unique (#24243) üzenetére


dzsampi
junior tag

Köszönöm szépen az információkat.
Végül hosszas fórum böngészés után arra jutottam, hogy a meglévő NAS-ra fogunk kötni egy külső HDD-t és arra mennek majd fel a cuccok a NAS-on keresztül.

Így ennek a figyelembe vételével szeretném kérni a segítséged a választásban.
Fizikálisan teljesen mindegy, hogy 2,5 vagy 3,5-ös mert kb. évente 3-szor lesz a NAS mellől elmozdítva. A méretét tekintve 2 TB a minimum amit szeretnék, de a pénzkeret lesz a leginkább meghatározó én úgy gondolom.
Teljesen mindegy, hogy előre egybe épített vagy én rakom majd össze. Az a kérdés, hogy van-e egybe épített eszközök esetében valami plusz ami a NAS-nál jól jöhet (szoftver pl.)
Extrákra nem igazán van szükség. Ha ütésálló az nem baj, mert ha leverjük vagy ilyesmi, akkor az egy kicsit védne rajta legalább, de nem feltétel.
Leginkább backupra lesz használva. Képek kerülnek rá a legnagyobb számban.
A rendelkezésre álló anyagi keret 30 ezer forint környéke, de minimálisan mehet efölé.
A garancia mindegy jóformán. Ha 1-2 év van rá akkor már jó

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.