Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23251) afi0903 válasza King Unique (#23250) üzenetére


afi0903
aktív tag

Köszönöm szépen.

(#23252) ORCA58


ORCA58
addikt

Egy 2,5"-os HDD-t szeretnék a routerhez kapcsolni. 1 db olyan USB 2-es por van rajta, ami nem képes ellátni árammal. Külső tápról szeretném megoldani.
Kérdésem, hogy egy 1A-es telefon töltő megfelelő lehet külső tápnak, illetve lehet-e olyan Y kábelt kapni, amivel ez megoldható. Gondolom nem lenne jó, ha a külső tápot rákötném az USB portra.

(#23253) ORCA58


ORCA58
addikt

Közben vettem egy aktív USB hubot, de nem értem el vele semmit. Úgy néz ki, hogy a router nem ismeri fel a 2 GB-os HDD-t még akkor sem, ha kettő 1 GB-os partició van rajta. :W

(#23254) King Unique válasza ORCA58 (#23252) üzenetére


King Unique
titán

Az Y-kábel használatánál az ideális eset az, amikor a kiegészítő tápellátás is a gazda hardveren lévő USB-portról történik, illetve összesen 2 db port lesz ilyenkor használva. Ha erre nincsen lehetőség, csak 1 db 0,5 A-es USB 2.0 port van a készüléken, akkor pl. egy aktív USB-hub lehet a megoldás. Ha valakinek az utóbbi sem opció, akkor viszont technikailag működhet az a megoldás is, amit említettél, az elektronikai téma topikjában arról is volt szó: [link], [link].

"Úgy néz ki, hogy a router nem ismeri fel a 2 GB-os HDD-t még akkor sem, ha kettő 1 GB-os partició van rajta."

A GB gondolom inkább TB akart lenni. :)
Meg itt az is kérdés, hogy pl. PC-n, Windowson működik-e megfelelően a 2,5"-os külső merevlemez. Ha igen, akkor egyértelműen a router, az azon lévő OS a hiba forrása. Ahol nem derült ki, hogy a külső HDD MBR/GPT séma szerint van-e particionálva, ha GPT, akkor azt kezeli-e a router, milyen fájlrendszereket és azoknál mekkora partícióméreteket támogat rajta a firmware (példa), stb. USB-n a tápellátás meg elvileg rendben lehet, ha aktív USB-hubhoz van csatlakoztatva a 2,5"-os külső merevlemez.

[ Szerkesztve ]

(#23255) ORCA58 válasza King Unique (#23254) üzenetére


ORCA58
addikt

Köszönöm a választ!
Igen TB akart lenni akart lenni. Éjjel az ágyban elalvás előtt bevillant, milyen szamárságot írtam. :W

Van egy SATA USB adapterem, azzal kipróbáltam más HDD-t is. Úgy néz ki, hogy max. 1 TB winchestert támogat. A nagyobbakat akkor sem, ha több partíció van rajta. Ha ez előbb jut eszembe, megspórolhattam volna a HUB árát.
Ez egyébként egy szolgáltatói Arris kábelmodemes router. Van egy Tp-Link router is itthon, (a korábbi modemben nem volt router) azt beüzemeltem, azzal megy. Nem akartam 2 eszközt használni, de nem tudtam megúszni sajnos.

[ Szerkesztve ]

(#23256) gaara01


gaara01
tag

Hali, WD 4 TB My passport kb 1 éves.
Ez a második eset, hogy letöltöttem filmeket, játékokat laptopon keresztül a külső winyóra, és azok egy részét látom csak, amíg le nem szedem a torrent fájlt, megadom a letöltési útvonalat, akkor magához tér, ellenőrzi, láthatóvá és olvashatóvá válik.

TCM és win 10 intézője se látja, pedig be van kapcsolva a rejtett fájlok megjelenítése.

Van valakinek tippje?

(#23258) King Unique válasza gaara01 (#23256) üzenetére


King Unique
titán

Itt nem derült ki, hogy USB-n a fizikai csatlakozás (port aljzata és a kábel csatlakozója közötti érintkezés, maga a kábel) és a tápellátás (USB 3.X port használata javasolt) biztosan rendben vannak-e, + a külső házban lévő merevlemez (SMART pl. a HDS alapján) és azon a fájlrendszer (hibaellenőrzés) állapota. Ha igen, akkor lehet akár az SMR miatt is átmeneti fáziskésés, rosszabb esetben pedig HDD specifikus probléma (példa), hacsak nem sikerült valamit benézni, a torrentkliens beállításai nem megfelelőek, stb.

[ Szerkesztve ]

(#23259) zorzy4


zorzy4
őstag

Sziasztok! Az megoldható, hogy egy usbs külső merevlemez egyszerre két gépre legyen rákötve? Ha igen, hogy keressem a kábel?

A világon csak kétfajta ember létezik, jó és rossz. Mobilmementók!

(#23260) King Unique válasza zorzy4 (#23259) üzenetére


King Unique
titán

Mármint ha USB-n egyszerre 2 db gazda hardverhez csatlakoztatva akarod használni, akkor az úgy nem fog menni, amiről nemrég már volt szó itt. Maga az összekötés további + kábel és USB switch közbeiktatásával technikailag elvileg megoldható, aztán hogy gyakorlatilag mennyire fog jól működni, az más dolog, amiről szintén volt szó itt. De ha rendesen működne is, USB-s csatlakozással akkor is egyidőben csak 1 db gazda hardverrel (PC-vel) lenne használható a külső merevlemez, 2-vel egyszerre nem.

[ Szerkesztve ]

(#23261) zorzy4 válasza King Unique (#23260) üzenetére


zorzy4
őstag

Köszönöm.

A világon csak kétfajta ember létezik, jó és rossz. Mobilmementók!

(#23262) Taci


Taci
addikt

Sziasztok!

Külső merevlemezt keresek, csupán csak adatok tárolására, heti 1-2-szer rámásolgatva a pár GB-nyi új adatot.

Nézegettem a külföldi és itthoni árakat, még visszamentem a 2018-as Fekete Péntekig is, hogy nagyjából képben legyek, mi számít jó árnak.

Végül amit legjobb ár/érték arányban találtam az a WD Elements Portable, External Hard Drive - 5 TB.

Nagyjából 35e Ft. Megér ennyit szerintetek? Azt látom, hogy itthon 56e Ft a legolcsóbb helyen, viszont ha nem megbízható, akkor inkább fizetek többet érte, de vakon bízhassak benne, hogy a rámásolt adat évek múlva is ott lesz.

Szóval inkább az érdekelne, ajánlott típus-e.

Köszi!

(#23263) Taci válasza Taci (#23262) üzenetére


Taci
addikt

Közben megtaláltam ezt a hozzászólást/választ egy korábbi, ugyanilyen kérdésre. :)
(És nyilván olvasom az összefoglalót, és nézegetem az előzményeket is.)

[ Szerkesztve ]

(#23265) King Unique válasza Taci (#23262) üzenetére


King Unique
titán

Mivel a hazai boltokban, webáruházakban jelenleg kb. 20-35 ezerrel drágább az 5 TB-os modell, ezért az ár-érték arányt nézve nyilván megéri. Meg akkor, ha nem gond, hogy szükség esetén nem tudod a garanciát belföldön helyben intézni, hanem RMA-zni kell. Mármint ha alapvetően belföldön tartózkodsz és külföldi webáruházból rendelnél. + Akkor, ha pl. online rendelésnél adott, biztosított a termék (külső merevlemez) megfelelő csomagolása és szállítása.

Igen, ajánlottak és népszerűek a vásárlók körében a 2,5"-os WD külső merevlemezek, itt a topikban is sokan vettek már és használnak különféle Elements Portable és My Passport modelleket. Némi kontraként viszont megemlíthető az integrált USB-s kivitel, ami az alábbi bejegyzés ezzel foglalkozó fejezeténél részletezve van. Aztán még ott van a hardveres titkosítás, ami lehet pró és kontra is, de annál a Elements Portable sorozatok eleve nem érintettek.

"akkor inkább fizetek többet érte, de vakon bízhassak benne, hogy a rámásolt adat évek múlva is ott lesz."

Az egyrészt a megfelelő használaton is múlik, hogy mi lesz a tárolóeszközzel, a rajta lévő adatokkal évek múlva. Másrészt fontos és nehezen pótolható adatok tárolásánál alap a biztonsági másolatok készítése és megléte, illetve hosszú idejű adattárolásnál szükség esetén újabb és újabb tárolóeszközök beszerzése, azokra újabb és újabb biztonsági másolatok készítése (bővebben). Vagyis nyilván nemcsak 1 db külső merevlemezen kell tárolni a fontos adatokat biztonsági másolatok nélkül, hanem eleve több helyen, több offline és/vagy online tárolón.

[ Szerkesztve ]

(#23266) Taci válasza King Unique (#23265) üzenetére


Taci
addikt

Nagyon szépen köszönöm a részletes és kimerítő választ! :R

(#23267) Chrys_ válasza King Unique (#23222) üzenetére


Chrys_
addikt

Vettem egy 512GB G-DRIVE mobile Pro SSD-t, tökéletesen működik a HP ZBook 15 G4 vele Thunderbolt 3-n keresztül.
Azért az inicializálás nem ment egyszerűen, mert windows-s PC nem látta a teljes meghajtót (csak egy recovery partíciót), mivel alap esetben MAC gépekhez van előkészítve. Viszont a recovery-n van hozzá egy formázó program. Sajnos ez meg nem működött a laptopon, egy exception miatt nem tudta scannelni a drive-okat. Ezért rendelnem kellett egy USB-s extern NVMe SSD házat, abba átraktam az SSD-t, az asztali gépemen átformáztam, majd visszatettem a meghajtót a Thunderbolt házba. Utána már ment is minden. Most telepíti a Win10 update-eket.
Gyorsnak tűnik a rendszer, majd egy partíción letesztelem a sebességet.
Ebben a laptopban az a jó, hogy 2 teljes értékű TB3 portja van. Az egyiken ugye az SSD lóg, a másikra meg rá lehetne kötni egy extern VGA házat.

(#23268) King Unique válasza Chrys_ (#23267) üzenetére


King Unique
titán

Attól, hogy HFS+(J), APFS stb., macOS-en használatos fájlrendszerre van formázva gyárilag a külső SSD, még kezeli a Windows 10 meghajtó szinten, megjelenik teljes tárolókapacitással a lemezkezelőben, max. a rajta lévő partíciókat nem lehet felcsatolni, mivel nem támogatja azon fájlrendszereket a Windows. Ellenben 3rd party driverrel, szoftverrel már képes rá, lásd egy másik válaszban leírtakat. Valamint az előbbiekből kiindulva a Macre optimalizált külső meghajtó törlése, újraparticionálása és újraformázása normál esetben nyilván megoldható Windowson pl. parancssorban + lemezkezelőben, amit az alábbi leírás világosan szemléltet. Vagyis nem világos esetedben ez miért nem működött, meg miért kellett ehhez másik külső házba tenni az SSD-t és ott újraformázni. :F Ahol ráadásul ez a G-DRIVE Mobile Pro SSD eleve egy gyárilag készre szerelt külső SSD-nek tűnik, aminél a házilagos megbontás, szétszerelés garanciavesztéssel járhat, mármint ha marad külsérelmi nyoma.

A korábban tárgyaltakhoz kapcsolódóan akkor ezek szerint működik esetedben a Windows To Go Thunderbolt 3 alapon is a WinToUSB / egyéb (?) programmal megoldva. Bár az előzőleg is le volt írva, hogy a WTG-hez bőven elég lehet a SATA SSD + USB 3.X párosítás, az NVMe SSD Thunderbolt 3 alapon már elég overkill, meg azt a sebességet úgyis csak szekvenciális (nagy méretű fájlok) olvasás/írás esetén lehet kihasználni, de mindegy. :)) + A Thunderbolt 3 port Type-C fizikai csatlakozással kezel USB 3.X interfészes külső tárolóeszközt is, nem muszáj okvetlenül Thunderbolt 3 típusút venni hozzá, ami rendszerint drágább is. Bár az NVMe SSD sebességét külső meghajtóknál jelenleg csak Thunderbolt 3 alapon lehet úgy-ahogy kimaxolni, amit ha célirányosan ki is használsz, az más dolog, akkor lehet értelme az ilyen interfészes külső SSD-nek.

[ Szerkesztve ]

(#23269) Chrys_ válasza King Unique (#23268) üzenetére


Chrys_
addikt

Garanciavesztés nem érdekel. A win partíció manager programban csak a laptopon néztem (volna). Igazad van, valószínűleg az asztali gépen már látható lett volna ez a partíció is a recovery mellett, mindegy.
Hogy miért nem látszódott? Jó kérdés. Én arra gyanakszom, hogy valami a céges telepítéssel kapcsolatos dolog miatt. A BIOS-hoz hozzáférek, ott az van beállítva, hogy mindenféle TB eszközt felismerjen, ezen nem múlhatott. Inkább az lehet a gond, hogy a 2db céges NVMe SSD Bitlocker kódolású, és valószínűleg ez okozott gondot a drive scan résznél. Vagy nem, ki tudja... de már mindegy is.
A sebességgel úgy vagyok, hogy ha már itt van a csatoló, akkor a legjobbat használom. Ha kell, akkor legyen.

[ Szerkesztve ]

(#23270) exabit


exabit
tag

Olvastam az összefoglalót de nekem nem igazán világos hogy miért nem tud a külső 3.5-es USB 3.0-ás mobil rackem ( [link] ) 30 Mb/sec-nél nagyobb sebességet. Az alaplapi USB port-ot kipróbálva, a port tud 100 Mb/sec-et (ezt egy USB 3-as pendrive-al próbáltam). A vinyó satára kötve is tud bőven ennyit. Még a 2.5-es USB 3.0-ás külső vinyóm is tud 80 körül. Még ott van hogy esetleg a kábel nem tud ennyit, de könyörgöm az is USB 3-as.

[ Szerkesztve ]

(#23271) King Unique válasza exabit (#23270) üzenetére


King Unique
titán

Itt egyrészt maga az USB 3.0 szabvány a 100 MB/s értéknél nyilván többet tud, kb. 450 MB/s a maximum, viszont ahhoz már SSD kell, amiről itt a topikban is volt szó. Illetve ha HDD van a külső házban, akkor az nyilván lassabb lesz és nem tudja kihasználni a szabvány maximumát.

Másrészt az USB 3.0-s adatátviteli sebességhez a külső HDD-nek, az USB-kábelnek, valamint a gépen lévő USB-portnak egyaránt USB 3.0-snak kell lennie, + az OS felől is kell a támogatás (driver). Ahol ha a felsoroltak adottak, akkor érdemes másik USB 3.0 kábellel is kipróbálni a külső házat, mivel annak hibája is okozhat USB 2.0-s sebességet (példa). Valamint ha Windows a gazda OS, akkor annál ellenőrizni pl. az USB Device Tree Viewer, vagy a Temple programmal, hogy milyen módban működik az eszköz. Ha USB 3.0 módban, akkor az előbbi programnál S = SuperSpeed jelölés lesz előtte + a másik oszlopban is arra utaló adatok, ahogyan az utóbbinál szintén.

Egyébként a 3,5"-os külső házaknak van külön topikja külső 3,5'' mobil rack-ek topikja néven, legközelebb inkább majd ott kellene feltenni a kifejezetten azzal kapcsolatos kérdést.

[ Szerkesztve ]

(#23272) FÖNÖK


FÖNÖK
tag

hi!
Vettem egy Transcend 2TB külső merevlemezt.TS2TSJ25H3B
2 NTFS partició van rajta.
asztali Win7 alatt usb2 kapcsolattal nem enged rá másolni, azt irja a rendszer hogy hiba. Néha ugyan enged rá másolni teljesen random módon, de többnyire nem. A visszajelző led folyamatosan villog mintha valami használná és belassul a rendszer. Ha újra indítom a rendszert az alaplap bejelentkező képernyőjénél nem jutt tovább, pedig ssd van beállítva bootra.
- laptop Win10 alatt usb3 kapcsolattal enged másolni és törölni de a led ugyanúgy folyamatosan villog.
van egy ugyanilyen típusú 1tb vinyóm ami tökéletesen és gyorsan működik mindét rendszeren. Ennél csak akkor villog a led ha történik is valami pl. másolás
Nem tudom van-e jelentősége de az USB B type (ami vinyóba van bedugva az 1 TB-osnál fekete a 2 TB-osnál kék)
Mit vagy hogy kell tennem hogy ne szívjak vele?
Aki tud kérem segítsen. köszönöm

''fekvenyomásnál a helytelenül megválasztott súly az este könnyen diszkóbalesethez vezethet''

(#23273) King Unique válasza FÖNÖK (#23272) üzenetére


King Unique
titán

Először azt kellene tisztázni, hogy pontosan mit jelent ez az "azt irja a rendszer hogy hiba", illetve ha máshogy nem megy, akkor tegyél be róla screenshotot. Valamint olyan alap dolgokat, hogy pl. a tápellátás rendben van-e USB-n, mivel 2,5"-os külső merevlemezről van szó. Aztán hogy USB-n a fizikai csatlakozás rendben van-e, szükség esetén ki volt-e próbálva az eszköz másik USB-porthoz és/vagy másik USB-kábellel csatlakoztatva is. Továbbá azt is, hogy a fájlrendszernél nincs-e hiba (CHKDSK), valamint hogy a külső házban lévő HDD állapota (HDS) megfelelő-e, nincsenek-e rajta gyenge/hibás szektorok.

"nem enged rá másolni"

Ha NTFS fájlrendszerű a külső HDD-n lévő partíció és több Windowson, több felhasználói fiókkal van használva, akkor előfordulhat, hogy egyik-másik esetében nem mindenhez lesz megfelelő jogosultság, engedély, ami ez esetben a hibaüzenetnél is látszik. De ilyenkor csak annyi a teendő, hogy az adott felhasználói csoportnak megfelelő hozzáférési engedélyeket (pl. írás) kell beállítani, saját tulajdonba venni a külső meghajtót stb., ami megoldható grafikus felületen (+ W7) és parancssorban egyaránt.
Másik ok lehet az is, ha írásvédettként lett beállítva lemez, de akkor annak megfelelő a hibaüzenet, meg akkor egyáltalán nem lehet rá írni, formázni, stb.
Egyéb okként felmerülhet akár csatlakozási/adatkapcsolati hiba, tápellátási hiba és eszközhiba is, de ahhoz akkor az előbb felvetett dolgokat tisztázni kellene.

[ Szerkesztve ]

(#23274) makoss


makoss
addikt

Üdv!

4-5 TB-os külső HDD-t keresek, milyet tudnátok ajánlani ami,
- torrenthez,
- tároláshoz,
- halkat,
- HDD-khez képest aránylag gyorsat,
- megbízhatót,
- 50eFt alatt? :R

Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"

(#23275) King Unique válasza makoss (#23274) üzenetére


King Unique
titán

A megadott igények így elég általánosak. Ahhoz hogy konkrétan ajánlani lehessen, specifikusan pontosítani kellene, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell. Illetve azt is úgy, hogy lehetőleg fixen eldönteni az egyes jellemzőket, nem mindegy alapon, beleértve a tárolókapacitást is.
Egyébként meg ott van a topik téma összefoglalója, ahol az "Ár, vásárlási szempontok" fejezeten belül vannak kategóriák szerint konkrét példák 2,5"-os és 3,5"-os (az sem derült ki melyik kell a 2 közül) külső merevlemezekre egyaránt. A 2,5"-os modellek amúgy általában valamivel halkabbak a 3,5"-os típusoknál, valamint 5 TB-ig azok is opciók.

[ Szerkesztve ]

(#23276) makoss válasza King Unique (#23275) üzenetére


makoss
addikt

Nekem konkrétan ez a fajta tetszik: ADATA HD710 Pro
Amit ha kell, kihúzom, és viszem magammal.
Csak nem tudom jó-e hosszabb távra torrentezésre.

Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"

(#23277) King Unique válasza makoss (#23276) üzenetére


King Unique
titán

Ez megint olyan, hogy pontosítani kellene esetedben konkrétan mit jelent, milyen mértékű az a torrentezés. Ha általános, alkalmanként értendő pár-néhány le- és feltöltésre, akkor olyan célra nyilván kb. akármelyik külső HDD megfelelhet, beleértve a most említett 2,5"-os ADATA HD710 Pro is. Ha 24/7-es nagyüzemi torrentezést folytatnál, akkor olyan célra inkább a 3,5"-os külső ház + az átlagosnál tartósabb (belső) merevlemez (= 3,5"-os külső merevlemez) kombó lenne a jobb megoldás hosszabb távon. Meg akkor is előnyösebb lehet a 3,5"-os, ha pl. extra gyors, gigabites internetkapcsolattal történik a torrentezés és fontos ehhez a minél gyorsabb külső háttértár. Ha még nagyobb adatátviteli sebesség + kisebb elérési idő kell, valamint sok torrent futna egyszerre, akkor meg eleve a külső SSD a nyerő, amiről nemrég már volt szó itt a topikban. Ahogyan a megbízhatóság, tartósság témáról szintén egy másik kérdésre adott válaszban.

[ Szerkesztve ]

(#23278) makoss válasza King Unique (#23277) üzenetére


makoss
addikt

Mit értel nagyüzemi torrentezésen?
Amikor itthon vagyok, megy a gép. 240 órát dolgozom havonta, ritkán 252.
Mennyiségre (GB) nem sok, 25/5 megás netem van, de szoktam használni adatforgalom figyelőt: [link] [link] [link]

Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"

(#23279) kelna91


kelna91
senior tag

Sziasztok! Szükségem lenne egy RAID1-es, kétlemezes DAS-ra. Érdemes külön megvenni pl. egy Raidsonic házat és bele mondjuk két WD Purple lemezt, vagy vegyek egyszerűen egy WD Mybook Duot?

Árban nyilván megérné az összerakosgatós verzió, de elég rossz véleményeket olvastam ezeknek a minőségéről, nem túl biztató a helyzet. Egyetlen biztos választásnak tűnő modellt sem találtam eddig. A Mybook Duo esetén viszont attól félek, hogy mivel ott nem hardveres kapcsolóval kell a RAID-et beállítani, hanem szoftverrel, esetleg valami más kókányolás is lehet a háttérben. A gyári szoftverben tudtommal csak exFAT-ra és HSF-re lehet formázni, nekem pedig egyik sem jó. Mondjuk feltételezem, hogy utólag újra lehet formázni, mikor már a RAID tömb készen van, de mégis, jó lenne a megerősítés.

A DAS Linuxszal lesz használva, BTRFS-sel vagy EXT4-gyel szeretném formázni. Elég jó lenne, ha halk lenne (a Raidsonicocról nagyon rosszakat hallottam e téren), és ha olvasáskor mindkét lemezt használná, mint egy "rendes" RAID1 esetén.

(#23280) King Unique válasza kelna91 (#23279) üzenetére


King Unique
titán

Ezen topik a gyárilag készre szerelt külső merevlemezekkel és abból is főleg a normál, egylemezes típusokkal foglalkozik, azokkal van inkább tapasztalat. A külső házakkal 3,5"-os fizikai méretben az egyik társtopik, ahol nem olyan régen volt szó kétlemezes, RAID funkciós RaidSonic külső házról (+ egy ajánlott alternatíváról) (példa). Az adott modellnél leginkább a hűtés és a gyári ventilátor volt a kritika tárgya, de pl. a külső ház anyaghasználata és minősége rendben volt. Meg ez csak 1 modell a gyártó kínálatából, van számos egyéb is RAID funkcióval, vagyis nem feltétlen lehet és kellene az előbbi alapján általánosítani mindet.
Ha dedikált DAS/NAS megoldás kell, akkor pl. a "Milyen NAS-t vegyek?" topikban javasolt érdeklődni, ahol a DAS is többször volt már téma.

[ Szerkesztve ]

(#23281) exabit válasza King Unique (#23271) üzenetére


exabit
tag

Köszi a választ, sikerült megoldani!! :R Ez a Temple program tényleg nagyon hasznos volt, ebből láttam hogy valamiért tényleg USB 2.0-án működnek a 3.0-ás eszközök is. Több mindent is próbáltam (végül nem tudom melyik oldotta meg) de most már működik rendben.

[ Szerkesztve ]

(#23282) kelna91 válasza King Unique (#23280) üzenetére


kelna91
senior tag

Köszi a választ! :R

(#23283) Kal-El


Kal-El
senior tag

Sziasztok!
Lenne egy olyan problémám, hogy vettem egy AXAGON ADSA-ST dokkolót, de csak 75 MB/s-el lehet vele írni az egyik winyómra, viszont gépben már 155 MB/s-el is lehetséges.
Ez normális, hogy lefelezi az írási sebességet a dokkoló?
USB 3.0-ás, tehát elméletben kéne tudnia tartani ezt a 155 MB/s-es sebességet.

(#23285) King Unique válasza Kal-El (#23283) üzenetére


King Unique
titán

Ha a fájlmásolásnál a forrásmeghajtó (amiről másolsz) felől adott a megfelelő olvasási sebesség, valamint a célmeghajtó (dokkoló és benne lévő HDD) felől is a megfelelő írási sebesség, akkor a "megfelezés" max. akkor lehet normális, ha kétlemezes dokkoló lévén egyszerre 2 db HDD van benne és mindkettőre egyszerre történik az írás. Lásd példaként egy másik dokkoló blogbejegyzésénél, illetve a hozzászólásoknál leírtakat. Egyéb esetben viszont nem igazán, meg egy ilyen dokkolónak USB 3.0-s csatlakozásnál UASP módban nyilván többet kellene tudnia a 75 MB/s, de még a 155 MB/s értéknél is az USB 3.0 szabvány maximumát alapul véve, viszont annak eléréséhez már SSD kell. Valamint ebből következik az is, hogy HDD, illetve ott is egyszerre 1 db HDD aktív használatánál nyilván annak a sebessége fogja limitálni USB-n az adatátvitel sebességét az említett értékekre, nem maga a dokkoló, az abban lévő USB-chip tud csak annyit.
+ Ha Windows a gazda OS, akkor annál alapértelmezetten le van tiltva USB-s meghajtóknál az írási gyorsítótárazás, ami valamelyest lassíthat az adatátviteli sebességen. Vagyis a bekapcsolás gyorsíthat némileg, de ez inkább sok apró méretű fájl másolásánál szokott látványosabb lenni, mintsem nagyobb méretű fájloknál. Illetve normál esetben kikapcsolt állapotban is hoznia kellene az eszköznek az elvárható értékeket, pláne nagyobb méretű fájlok másolásánál.

Egyébként nem derült ki, hogy milyen környezetben és hogyan lett mérve ez a 75 MB/s. Azaz pl. PC/Mac + Windows/macOS/Linux, valamint fájlkezelős fájlmásolásnál, vagy szintetikus tesztnél (Windowson pl. ATTO, CDM, HD Tune, stb. programokkal) :F Ha a szintetikus teszt elmaradt, akkor nem ártana egy olyat is lefuttatni és megnézni annak eredményét, mivel a fájlkezelős fájlmásolás sebességét több dolog befolyásolhatja. Meg az utóbbinál eleve 2 tényező (forrás + cél) sebességétől függ a mérés eredménye, míg az előbbinél célirányosan a célmeghajtó adatátviteli sebessége van tesztelve.
+ Ha asztali PC a gazda hardver, akkor ott elsődlegesen a hátlapon lévő USB 3.X portok használata javasolt, alapesetben azokhoz csatlakoztatva kellene tesztelni az adatátviteli sebességet az előlapon lévő portok helyett.

A külső házakkal és HDD dokkolókkal 3,5"-os fizikai méretben a külső 3,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik, ami az itteni téma összefoglaló elején is le van írva. Vagyis legközelebb inkább abban a topikban kellene feltenni az ilyen kérdéseket, köszi!

[ Szerkesztve ]

(#23286) flymi


flymi
addikt
LOGOUT blog

Olvastam az összefoglalót a meghajtók usb tápellátásáról és azon morfondíroztam, h menne-e a WD My Passport vagy az Adata hd710 pro gond nélkül hosszútávon usb 2.0-ról?
Az a helyzet, h a gépház front paneljén két éve elszállt az usb 3.0 csati és csak 2.0 van. Elég ezeknek a vinyóknak az előző szabvány is az áramfelvételhez vagy túlspilázom az egészet?

Még nem döntöttem melyiket vegyem, Adata-nál csábító a külső védelem és a 36 hó gari a WD-vel szemben (24 hó, nincs védelem).

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#23287) King Unique válasza flymi (#23286) üzenetére


King Unique
titán

Ha olvastad a téma összefoglalóban, valamint a topikban a tápellátásról leírtakat, akkor ott szerepel, hogy asztali PC hátlapon lévő USB 2.0 portja jó esetben megfelelő tápellátást biztosíthat egy 2,5"-os külső merevlemez számára. + Másik lehetőség az Y-kábel, azaz egyszerre 2 db USB 2.0 port használata. Vagy egy következő az aktív USB-hub használata. Mármint ha nincsen az adott gépen USB 3.X csatlakozási lehetőség, mert az elsődlegesen javasolt nyilván az lenne, + a megfelelő adatátviteli sebesség szempontjából is.

A WD My Passport sorozat modelljeire is amúgy 3 év gyártói garancia van és szükség esetén opció az RMA, az egy dolog, hogy egyes hazai boltok/webáruházak csak 1-2 évet adnak. Az ADATA HD710 Pro esetében szintén 3 év, valamint az egy (részlegesen) ütés- és vízálló külső merevlemez, azaz az utóbbit főleg akkor érdemes választani, ha feltétel a külső hatásokkal szembeni nagyobb ellenállás. Illetve akkor lehet célirányosan jól választani az említett 2 / egyéb modellek közül, ha tisztázva, pontosítva vannak az igények.

[ Szerkesztve ]

(#23288) flymi válasza King Unique (#23287) üzenetére


flymi
addikt
LOGOUT blog

"jó esetben megfelelő tápellátást biztosíthat" -> feltételes mód, tehát nem biztos?
2tb
2,5"
win7
dokumentumok, képek, videók tárolása

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#23289) King Unique válasza flymi (#23288) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt le van írva az előző válaszban is, hogy asztali PC hátlapi paneljén lévő USB 2.0 port megfelelő lehet ilyen szempontból. Másrészt azért a feltételes mód, mivel esetedben nem ismert, hogy az adott gépnél, alaplapnál azok az USB 2.0 portok ténylegesen mennyire stabilak ilyen téren, terhelhetők-e a névlegesnél (0,5 A) nagyobb áramerősséggel, konkrétan ki volt-e próbálva már rajta 2,5"-os külső merevlemez és az működött, felpörgött-e rendesen, stb.
+ Ha az adatlapodon lévő alaplapról van szó, akkor annál a specifikáció és az alábbi kép alapján vannak a hátlapi panelen USB 3.1 Gen 1 = USB 3.0 portok. Vagyis nem éppen világos, hogy ez esetben miért nem egy ott lévő USB 3.0 porthoz csatlakoztatva akarod használni a 2,5"-os külső merevlemezt (szükség esetén akár a gyárinál hosszabb USB-kábellel), miért okvetlenül az előlapon/hátlapon lévő USB 2.0 porthoz. :F

[ Szerkesztve ]

(#23290) flymi válasza King Unique (#23289) üzenetére


flymi
addikt
LOGOUT blog

:R
Annyi minden le van írva az összefoglalóban, h nem is érdemes kérdezni semmit. ;)

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#23291) Kal-El válasza King Unique (#23285) üzenetére


Kal-El
senior tag

Ezer köszönet!
A gyorsítótárazás nagyot dobott rajta.
Viszont kicsit még mindig elmarad a SATA-tól.
De ezt már el tudom fogadni.

Eredmények:
Gépből SATA porton keresztül írás kis fájlok esetén: 90-100 MB/s
Gépből SATA porton keresztül írás nagy fájlok esetén: 150-155 MB/s

Dokkolóból írás kis fájlok esetén előlapi USB-n: 87-93 MB/s
Dokkolóból írás nagy fájlok esetén előlapi USB-n: 140-144 MB/s

Írási gyorsítótárazás nélkül kis fájlok esetén 52-57 MB/s volt a sebesség, nagy fájlok esetén 80-82 MB/s. Tehát jócskán dobott rajta. Majdnem duplázott.
Az előlapi USB-n egy kevéssel jobb eredményt kaptam, mint a hátlapi USB porton. Amit furcsálltam is.

[ Szerkesztve ]

(#23292) 8 válasza Kal-El (#23291) üzenetére


8
senior tag

szerintem ezek így már korrekt értékek

50.000Ft (!) jóváírás Gránit bank kétperces okostelefonos számlanyitáshoz, feltétel nélküli 0Ft/hó számlával. Mastercard Platinum bankkártya 2 évig ingyen. 500Ft PARKL kupon parkoláshoz. Raiffeisen ajánlókód számlanyitás akár +60k Ft. Revolut regisztrációhoz 8.000Ft tőlem. Privát üzenetben küldöm

(#23293) Mikika


Mikika
aktív tag

Sziasztok
vettem ma használtan egy WD MY CLOUD külső vinyót
Machoz szeretném használni lehet valamiképp "resetelni" azaz gyári nyers állapotba hozni?
megoldódott köszönöm

[ Szerkesztve ]

Forever Apple

(#23294) King Unique válasza Mikika (#23293) üzenetére


King Unique
titán

Bár már megoldódott, de azért akkor legyen itt a válasz is a kérdés mellett, lásd a "How to Reset a My Cloud (single bay) Device" cikkben leírtakat, vagyis van a hátlapi panelen külön fizikai kapcsoló ehhez.
Legközelebb meg inkább célirányosan az eszköz saját topikjában, azaz a WD My Cloud NAS topikban kellene feltenni az ilyen kérdéseket, mivel elsődlegesen annak és nem ennek a topiknak a témája.

(#23295) Dreadloord


Dreadloord
senior tag

Sziasztok, van egy 4 éves LG okostévénk, eddig Kingston DataTraveler 100 G3 128GB USB 3.0-át dugtam rá, amikor sorozatokat néztünk róla. Viszont erre nem túl gyors felmásolni a filmeket, illetve a TV-n is volt, hogy akadozott egy nagyobb film, és nagyon forrósodott a pendrive.

Ha vennék egy Western Digital Elements 2.5 1TB USB 3.0 külső merevlemezt, ott jobb sebességgel másolódnának fel a filmek, illetve jobban működne a TV-n?

Nem kellene nekem 1 giga tárhely, de a méret sem zavar, elfér itthon :) Szóval jobban járnék ezzel, mintha egy komolyabb pendrive-ot vennék?

(#23296) King Unique válasza Dreadloord (#23295) üzenetére


King Unique
titán

Mivel az egyes tesztek alapján ez a típusú pendrive, illetve a 128 GB-os modell nem éppen a leggyorsabb, pláne az írási sebessége lassú, ezért nem meglepő, ha sokáig eltart X GB film rámásolása. Ez esetben még a vásárlás előtt kellett volna ezt mérlegelni, jobban utánanézni és inkább egy gyorsabb pendrive-ot venni. Példák: [link], [link], [link].

Az 1 TB-os WD Elements Portable az előbbi pendrive-nál gyorsabb írásnál az alábbi teszt alapján, vagyis igen, erre a külső merevlemezre gyorsabban lehetne felmásolni a filmeket. A filmek lejátszása (olvasási sebesség) viszont más dolog, oda nem kell extra gyors USB-s meghajtó, sőt még a 4K UHD filmekhez sem, meg pláne ha a tévén is csak USB 2.0 portok vannak, amiről már volt szó itt.

Egy 2,5"-os külső merevlemez használata akkor lehet rendben a tévénél, ha pl. USB-n a tápellátás is megfelelő, van a készüléken "HDD 5V 1A" jelölésű USB-port. Erről, + az egyéb információkról pl. ezen és ezen korábbi hozzászólásokban le van írva a lényeg. Ha ezek nem stimmelnek, meg amúgy sem feltétlen kell 1 TB-os tárolókapacitás és külső HDD ilyen célra, akkor inkább vegyél egy megfelelő írási sebességet tudó pendrive-ot, lásd az előbbi példákat. Ellenkező esetben viszont megfelelhet a célra az említett WD külső merevlemez, + lehet érdeklődni a "jobban működne-e" tapasztalatok felől a tévé gyártójának topikjában, mivel elsődlegesen értelemszerűen annak a témája.

[ Szerkesztve ]

(#23297) NadasiT


NadasiT
újonc

Sziasztok!
2 db 2,5"-os, 1TB-os külső HDD-t szeretnék venni adattárolás céljára (fotók, videók), Windowson használva. Biztonsági mentés miatt lenne 2 db, az ár összesen kb max 50E. A gari pedig, ami ebbe minél több belefér.
Miket ajánlanátok?

(#23298) King Unique válasza NadasiT (#23297) üzenetére


King Unique
titán

Ez attól is függ, hogy pontosan milyen 2,5"-os külső merevlemez kell. Egyébként a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül vannak kategóriák szerint konkrét példák a 2,5"-os és 3,5"-os típusokra vonatkozóan egyaránt, valamint a 2,5"-osok az alábbi blogbejegyzésben külön részletezve vannak.
Továbbá ha biztonsági mentés, akkor a megbízhatóság, tartósság egy másik válaszban, valamint a hosszú idejű adattárolás témája egy másik esetnél bővebben fejtegetve van.

(#23299) NadasiT válasza King Unique (#23298) üzenetére


NadasiT
újonc

Ami még kimaradt: Egybeépítettről lenne szó, tokkal együtt, de ha nincs hozzá, nem katasztrófa.

A bejegyzésben (ami 2015-ös), számos link 404, vagy a gyártó honlapjára visz, nem pedig az adott vinyókra. Tudnál légyszíves konkrét darabot/típust ajánlani, amik a fentebb leírt kívánalmaknak megfelelnek?

(#23300) King Unique válasza NadasiT (#23299) üzenetére


King Unique
titán

Több minden kimaradt, nem véletlenül voltak linkelve előzőleg példák, hogyan is kellene megadni az igényeket. A "tokkal együtt, de ha nincs hozzá, nem katasztrófa" kijelentés meg nem teljesen világos. Ha a hordozótokra értendő, akkor azt gyárilag nem mellékelnek minden 2,5"-os külső merevlemezhez, de lehet venni külön. Ha esetleg a külső házra vonatkozik, akkor annak megléte az egybeépített megoldásoknál evidens, a külön vásárolt külső ház + HDD = külső HDD megoldásnál meg nyilván mindkettő összetevő szükséges, tok/külső ház nélkül belső merevlemezről beszélünk, ami nem ennek, hanem másik topiknak a témája.

Az a bejegyzés eredetileg valóban 2015-ben íródott, de azóta többször aktualizálva, azaz frissítve, szerkesztve lett, többek között idén is. Szóval nem az 5 évvel ezelőtti állapotot, kínálatot tükrözni, pláne hogy több ott feltüntetett sorozat, modell nem olyan régen jelent meg az adott gyártók kínálatában. :)) A sok közül egyik-másik linknél előfordulhat inaktív, vagy megváltozott hivatkozás, de a többsége most is működik. Meg ha a gyártó weboldalára mutat, akkor azon belül megtalálható a külső merevlemez kínálat. + Az árgépes linkek is ott vannak az adott külső merevlemez modelleknél, meg leírva a modellek konkrét neve stb., amik alapján megint egyértelmű melyekről van szó.

Ha konkrét ajánlás kell 2,5"-os fizikai méretű és 1 TB tárolókapacitású gyárilag készre szerelt külső merevlemezre, illetve a linkelt források után még ide külön leírva, akkor általánosan ott vannak pl. az ADATA HV320, Maxtor M3 Portable, Seagate Expansion Portable, WD My Passort, Toshiba Canvio Basics stb. modellek, a célra megfelelhetnek. Általánosan, ha jobban személyre szabott ajánlás kell, akkor ahhoz az igényeket is pontosítani kellene.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.