Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23151) jhos910


jhos910
aktív tag

Sziasztok! Kulso vinyora vadaszok de annyi van, hogy eleg nehezkes a valasztas. Kettot mar kineztem amit a poszt vegere le is irtam de nem vagyok 1000% abban, hogy mennyire jokat neztem ki. Ezert fordulok segitsegert hozzatok, hatha van valami amit konnyu ajanlani.

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?
2,5"-os 2 TB méretűt keresek.

2. Egybeépített (kompakt), vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?
Egybeépítettet szeretnék, nem tervezem a bele kerülő HDD-t cserélni.

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá?
Szeretnem a fotoimat tobb merevlemezen tarolni es ehhez kellene valami progi. Nem feltetlenul kell hogy a vinyoval egyutt legyen ez, szimplan csak plusz lenne.

Nem szukseges utesallo vagy nagyon fullos design. Sebesseg es portok jobban szamitanak.

Ami jo lenne habar nem tudom, hogy mennyire tularazott feature ezeken a vinyokon az USB-C port. 16" MacBookhoz fogom fokent csatlakoztatni ezert jo lenne olyan amihez nem kell specialis kabel (gondolok itt a USB-B csatira). Az is hibatlan lenne, ha USB-A csatis lenne es usb C-vel csatlakozni a gephez.

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n történő lejátszás / felvétel, játékkonzol stb.)?
16"-os MacBookon fotok archivalasara szeretnem hasznalni de exFAT-ra formazva. Lehetoleg olyat keresek amibol tobbet is tudok venni a kesobbiekben ezert a premium minoseg nem feltetlen kifizetodo. Plusz egy Samsung T5 SSD-t is be akarok iktatni a rendszerbe de az mar csak nehany honap mulva ha belekezdek videokkal is foglalkozni. Nem a legolcsobbat akarom megvenni.

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló anyagi keret (ha Machez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?
Mivel fontban fogom venni amazonrol igy nehez mondani keretet. Plusz nem egy vinyoban gondolkodom hanem kettoben (majd meg tobben kesobb). Amit lattam, hogy a LaCie Mobile Drive kb a dragabbik vinyok koze tartozik igy kb azt lonem be felso hatarnak.

6. Mennyi legyen a garanciaidő, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
Kompakt kivitelben szeretném megvenni. A garancia annál jobb ha minél több, de ez nem annyira kritikus tenyezo.

Amit kineztem eddig:
Western Digital 2TB My Passport Ultra, USB-C ready Blue - £66 (tudok venni ujracsomagoltat £57-ert most)
LaCie 2TB Mobile Drive USB-C + USB 3.0 £76 (tudok venni ujracsomagoltat £63-ert most)

A ketto kozul a WD vinyot preferalom mivel kicsivel gyorsabb meg valamivel olcsobb igy ha tobbet veszek akkor a kulombseg mar erezheto.

Huhh remelem nem tul hosszu amit irtam... :DDD
Elore is koszi a segitseget.

[ Szerkesztve ]

(#23152) King Unique válasza Tanczi01 (#23150) üzenetére


King Unique
titán

Ha a pontosan milyen kérdés alapján 3,5"-os, 8 TB-os, gyárilag készre szerelt külső merevlemez kell, akkor az említett Seagate modell elvileg megfelelhet a célra, amihez backup szoftver is jár a gyártó weboldalán lévő információk alapján. De az előbb linkelt kérdéseket tovább fejtegetve akár más gyártó terméke is szóba jöhet, illetve a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül a 3,5"-os méretkategória F. pontjánál is vannak információk, példák a tévés használatra vonatkozóan.

Viszont az utóbbinál említve van a 2 TB+ USB-s tárolóeszközök, illetve a GPT partíciós séma szerinti lemezek kezelése, amit ajánlott még a vásárlás előtt ellenőrizni a tévénél, érdeklődni felőle a téma topikjában. Ugyanis ha nem támogatja a készülék, akkor hibába veszel 8 TB-os külső HDD-t, nem fogja kezelni, max. esetleg MBR alapon inicializálva és particionálva 2 TB-ig, de annak úgy nyilván nem sok értelme van egy 8 TB-osnál. Vagy esetleg még 4Kn (4Ke) szektormérettel lehetne USB-n megoldani MBR alapon, de annak utólagos állítgatása eleve nem mindegyik típusnál támogatott, valamint gyárilag készre szerelt kivitelben is egyre kevésbé találni már olyat.

[ Szerkesztve ]

(#23153) King Unique válasza jhos910 (#23151) üzenetére


King Unique
titán

Ha Machez kell USB-C fizikai interfészes 2,5"-os külső merevlemez, akkor az a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül részletezve van a 2,5"-os méretkategória H. és I. pontjainál, valamint itt a topikban is volt már erről szó több alkalommal (példa).

Az említett My Passport Ultra és LaCie Mobile Drive közül az utóbbi azért is drágább, mert a LaCie eleve prémium kategóriás gyártó, prémium dizájnnal és anyaghasználattal (fém), ami némi felárat jelent. Adatátviteli sebességet tekintve kb. egykutya mindkettőnél a 2 TB-os modell, mivel eleve azonos jellemzőkkel (5400 RPM | SMR: 1 TB / lemeztányér | 128 MB cache) bírnak a bennük lévő WD és Seagate HDD-k. Bár hardver- és szoftverkörnyezet függvényében még ez esetben is lehet kisebb eltérés, valamint egy-egy mérés között, amit a WD és a LaCie tesztje is szemléltet macOS esetében. Backup szoftver eleve jár mindkettőhöz, amivel az említett fotók mentése elvileg automatizálható, ha az a cél. Garanciaidő tekintetében viszont a WD előnyösebb, mivel arra 3 év gyártói garancia van, míg a LaCie esetében 2 év.

[ Szerkesztve ]

(#23154) jhos910 válasza King Unique (#23153) üzenetére


jhos910
aktív tag

Koszonom a kimerito valasz! :R :R Meg is rendelem a WD-t. Premium design nem fontos jelen esetben.

(#23155) nerozol


nerozol
tag

Sziasztok adott egy aktív i-tec USB_hub [link] . A problémám a következő: Az usb hub tökéletesen működik külső merevlemezek is szépen felpörögnek, viszont ha leválasztom a HUB-on az egyik külső merevlemezt, az összes rákötött merevlemezt is leválasztja. Ezután sem pendrivot sem külső merevlemezt nem ismer fel csak akkor, ha a HUB-ot újra kihúzom és visszacsatlakoztatom a protra. Ezután megint megy minden tökéletesen. A probléma csak külső merevlemezek lecsatlakoztatásánál áll fenn, pendrivok lecsatlakoztatásánál nem. Win 10 alatt próbáltam asztali gépen és laptopon is ugyanaz a probléma. Drivereket uninstaláltam, majd újra install és újraindításnál is ugyanaz. Esetleg erre tudtok valamilyen megoldást?

[ Szerkesztve ]

(#23156) nerozol


nerozol
tag

A fentebb leírt probléma azért áll elő, mert a windows nem külső hanem belső merevlemezként azonosítja az adathordozót. Mit lehet tenni ilyen esetben?

(#23157) King Unique válasza nerozol (#23155) üzenetére


King Unique
titán

Normál esetben a hardver biztonságos eltávolítása menüben külön-külön jelennek meg a csatlakoztatott USB-s tárolóeszközök és azok külön-külön távolíthatók el. Ha pedig egy eszköz le van választva, attól még a többi csatlakoztatva marad. Ha ez esetedben is így működök natívan csatlakoztatva a külső HDD-ket az USB 3.X portokhoz, ellenben az USB-hub esetében a leírt jelenség van, akkor az utóbbi a probléma oka, vagy legalábbis ahhoz kapcsolódik. Ahol nem feltétlen csak a fizikális újracsatlakoztatás, vagyis az USB-kábel kihúzása és újbóli bedugása lehet opció az újbóli használatbavételhez, hanem pl. az eszközkezelőben az USB 3.X vezérlő letiltása, majd újraengedélyezése.

"A fentebb leírt probléma azért áll elő, mert a windows nem külső hanem belső merevlemezként azonosítja az adathordozót."

Az eleve normális, hogy a belső HDD és SSD meghajtókhoz hasonlóan a külső HDD és külső SSD meghajtókat is helyi lemezként kezelik a Windowsok, míg a pendrive-okat és memóriakártyákat cserélhető lemezként, ez nem újdonság, ez az alapértelmezett. Meg ennek normál esetben nyilván nem kellene problémát okozni a szoftveres leválasztásnál.

[ Szerkesztve ]

(#23158) nerozol válasza King Unique (#23157) üzenetére


nerozol
tag

Köszönöm válaszod.
Frissítés: A következőt tapasztaltam: GEMBIRD EE2-U3S-2 2,5" külső ház (1TB WD Scorpio Blue WD10JPVX), valamint wd elements 2TB külső merevlemez, és ORICO 2518S3 (1TB WD Scorpio Blue WD10JPVX) lemezekkel nincsen probléma.

A Delock 42486 külső házas merevlemez esetében viszont fennáll a probléma, korábban mindig ezt választottam le először ezért lelőtte az egész HUB-ot a rácsatlakoztatott eszközökkel. Most kipróbáltam más sorrendben és rendben megy.

(#23159) Pete55555


Pete55555
addikt

Sziasztok!

Elolvastam az összefoglalót, de a kérdésemre választ nem találtam így itt feltenném:

Van egy DELL Wyse Zx0 vékony kliensem, amin LibreELEC fut. Ezen van még egy szabad SATA port.
Ehhez jelenleg egy Sharkoon külső merevlemez házban lévő WD Green HDD van csatlakoztatva. A ház USB 2.0-t illetve eSATA-t tud.
Most USB-vel van összekötve, de gyanítom eSATA megoldással gyorsabb lenne.

Kérdésem a következő: Ha az alaplapra rádugom a külső HDD-t egy ilyen kábellel, akkor elvileg minden gond nélkül mennie kellene a dolognak? Formázás, partícionálás szükséges lehet ilyen esetben?

Köszi előre is a válaszokat :R

...Szeretem leracsniztatni...

(#23160) King Unique válasza Pete55555 (#23159) üzenetére


King Unique
titán

Ha eSATA fizikai interfész van a 3,5"-os külső házon, akkor normál esetben a gazda hardveren is eSATA portnak kell lennie ahhoz, hogy csatlakoztatni lehessen hozzá. De működhet akár az eSATA - SATA csatlakozás is, korábban a téma topikjában volt szó erről. Ahogyan arról is, hogy a SATA/eSATA érzékeny nagyon a kábel hosszára és a csatlakozások minőségére, ha azok nem stimmelnek, akkor amiatt lehetnek gondok, mint a linkelt példa is szemlélteti. Ha USB 2.0-s csatlakozásnál már inicializálva, particionálva, formázva volt a HDD, akkor jó esetben azt nem kell újra megejteni eSATA-SATA csatlakozásnál, de a HDD tárolókapacitása (2 TB+) | MBR/GPT partíciós séma | logikai szektorméret | OS függvényében lehet példa az ellenkezőjére is.

[ Szerkesztve ]

(#23161) Sys85


Sys85
veterán

Sziasztok!
Tudtok nekem ajánlani hosszútávon is megbízható külső hdd-t (legyen az direkt külső hdd-ként kapható,vagy külső ház+3,5" belső kombó) amolyan "szegényember NAS-a" felhasználáshoz?
Adott egy Asus RT-AC85P router amire rá lehet kötni usb külső tárolót.
Szoftverében már sikerült beállítanom a download mastert torrenthez,plusz a médiaszervert is,így az LG tv-m látja és gond nélkül játsza róla a 1080p-s filmeket.
Viszont csak egy 1TB-s WD Elements vinyóm van,ez meg nem hiszem hogy szereti a 0-24-es pörgést hosszú távon.
Nem több 100 torrentet akarok futtatni,így a router teljesítménye elég számomra,csak egy halk és strapabíró külső merevlemezre lenne szükségem.
2-4TB-ban gondolkodok,usb 3 csatlakozással.
Ajánlanátok nekem pár típust ami jó lehetne nekem a fenti célra?

#Honda Hornet 600 CB600FA PC41#Ford Focus Mk3#

(#23162) Bajzath


Bajzath
csendes tag

Sziasztok !
Van egy WD My Passport 1TB 2.5 külső hdd , amit a win 10 nem ismer fel , és mindig arra kér , hogy formázzam le . Nem szeretném , mert mentések vannak rajta .Van a WD oldalról letöltött diagnosztikai program , amit lefuttattam és mindet rendben talált...
Az samsung "okos" tv viszont látja a fájlokat mappákat , amiket meg is nyit. Hogyan tudnék ezekhez hozzáférni , hogy letudjam menteni , mielőtt újra formáznám :F
Előre is köszönöm :R

(#23163) Pete55555 válasza King Unique (#23160) üzenetére


Pete55555
addikt

Köszi az infót :R

Akkor ezek szerint ha minden jól megy csak összedugom, és mehet is - ez a legideálisabb verzió.
Nem kell hosszú kábel, a két egység egymás mellett van, így minél rövidebbet szeretnék venni.
Ami kérdéses lesz akkor a csatlakozás, illetve a kábel minősége - remélem nem lesz gond ezzel.
1Tb-os a merevlemez ezt elfelejtettem írni, így ezzel nagy gond nem lehet, illetve formázva...stb volt a lemez, használatban van.

...Szeretem leracsniztatni...

(#23164) King Unique válasza Sys85 (#23161) üzenetére


King Unique
titán

Magán a routeren van 1 db USB 3.0 port, ami ha tudja a megfelelő áramértékeket, bírja a router tápegysége, akkor akár 2,5"-os külső merevlemez is használható stabil tápellátás mellett, ami egyébként 5 TB-ig opció.
Ha nem tud stabil tápellátást biztosítani a router 2,5"-os külső merevlemez számára, vagy a leírtak alapján eleve 3,5"-os kell, akkor adott az utóbbi használata. Ha az átlagosnál strapabíróbb kell kifejezetten 24/7-es üzemre tervezett HDD-vel, akkor a gyárilag készre szerelt típusok (összefoglaló —► Ár, vásárlási szempontok fejezet) helyett a külső házas megoldást célszerű választani. Ahol külön topikja van mind a 3,5"-os külső házaknak, mind a belső merevlemezeknek. A külső ház lehet pl. az ezen hozzászólásban említettek közöl valamelyik, a belső HDD pedig a téma topikjának összefoglalójából pl. 5400-5900 RPM-es WD Red / Purple, vagy Seagate IronWolf / Skyhawk.

"2-4TB-ban gondolkodok"

2 TB feletti tárokóakapcitásnál az is lényeges, hogy a router, az azon futó OS tud-e kezelni 2 TB+ HDD-t USB-n, illetve GPT séma szerint particionált lemezeket. Ahol az alábbi táblázat alapján az RT-AC85P modellnél a feltüntetett firmware-verzió esetén ez állítólag 4 TB-ig biztosított Ext2/3/4 és NTFS fájlrendszerek használatánál. Vagyis ez alapján elvileg működhet USB-n egy 4 TB-os külső HDD kezelése az említett routernél.

[ Szerkesztve ]

(#23165) King Unique válasza Bajzath (#23162) üzenetére


King Unique
titán

A leírtak alapján itt szintén az lehet a gond, amiről nem olyan régen egy másik topikban volt szó: [link], [link], [link]. Ahol az illetőnek végül sikerült megoldani a problémát a fájlrendszer javításával, de le van írva, hogy RAW esetén elsődlegesen az adatmentés javasolt.

(#23166) echte


echte
csendes tag

Sziasztok, anyának szeretnék venni a tabletjéhez egy külső vinyót, filmnézésre használná. 2,5"-os 1 terás és usb 2.0 kell. Tudnátok segíteni milyet vegyek neki?

(#23167) King Unique válasza echte (#23166) üzenetére


King Unique
titán

Ez attól is függ, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell azon kívül, hogy 2,5"-os, 1 TB-os és USB 2.0-s legyen. Ahol az USB 2.0-s típus manapság felejtős, gyárilag készre szerelt formában már nem is nagyon kapni olyat, eleve inkább USB 3.0-sat érdemes venni. A topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül vannak kategóriák szerint konkrét példák a 2,5"-os és 3,5"-os típusokra vonatkozóan egyaránt, valamint a 2,5"-osok az alábbi bejegyzésben is részletezve vannak.

"szeretnék venni a tabletjéhez egy külső vinyót"

Ez egy 2,5"-os, alapesetben USB only tápellátású külső merevlemeznél eleve problémás lehet a tápellátás miatt, amiről korábban is volt szó itt egy tabletes esetnél. Vagyis ha nem USB 3.X portok vannak a tableten, meg alapból nem képes stabilan meghajtani egy 2,5"-os külső merevlemezt, akkor eleve + kábelekre és külső tápellátásra lesz szükség. Vagy másik lehetőség a 3,5"-os, külső tápadapteres külső HDD, vagy 2,5" / M.2 méretformátumú külső SSD használata. Ahol az utóbbi szintén működik csak USB-s tápellátással, ellenben kisebb lehet az energiaigénye, mint egy 2,5"-os külső HDD-nek, vagyis ilyen alapon inkább működhet egy okostelefonhoz, tablethez csatlakoztatva. Ezt pl. az alábbi cikkben lévő képek is jól szemléltetik a Samsung T5 Portable SSD esetében.

[ Szerkesztve ]

(#23168) Polarstar


Polarstar
nagyúr

Használ még valaki Firewire LaCie meghajtókat?
Volna egy eladóm...
Megvállok a régi PowerBooksimtól...
Nem nagyon tudom felhasználni másra. Őőőő, de! Porfogónak ideális lehet! :DDD

Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!

(#23169) King Unique válasza Polarstar (#23168) üzenetére


King Unique
titán

Nem valószínű, hogy sokan használnának itt ilyet, meg manapság a számítógépeken a FireWire portok és az ilyen fizikai interfészes külső merevlemezek is már elég ritkák, sőt inkább kb. "kikoptak". Ahogyan pl. az eSATA szintén hasonló sorsra jutott. Manapság eleve az USB 3.X és a Thunderbolt (3) megy gazda és eszköz felőli oldalon egyaránt.
Ha el akarod adni az említett külső merevlemezt, akkor meg nem itt, hanem a hardveraprón kellene hirdetni. Valamint vannak beárazós topikok is.

(#23170) Polarstar válasza King Unique (#23169) üzenetére


Polarstar
nagyúr

Köszi! Futok vele egy kört. Megy majd a retro cuccok közé. :D

Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!

(#23171) Bajzath válasza King Unique (#23165) üzenetére


Bajzath
csendes tag

Nagyon szépen köszönöm a 3. [link] a sorban megoldotta a problémát ! Több napos próbálgatás után végre minden tökéletesen működik , mindez kb 15 perc alatt ... :R

(#23172) delibab


delibab
senior tag

Sziasztok,

NAS-ra szeretnék külső HDD csatlakoztatni USB 3.0 csatlakozón és a kérdésem az lenne, hogy van e ehhez ajánlott típus? Jó lenne ha nem kéne neki külső áramforrás hanem elég lenne az usb. Tárhelyből 2-3 Tb elég lenne, filmeket oda tölteném le.

Előre is köszönöm és az összefoglalóhoz külön elismerésem! :R

[ Szerkesztve ]

" Csak a puffin ad nekem erőt és mindent lebíró akaratot... “

(#23173) Pete55555 válasza Pete55555 (#23159) üzenetére


Pete55555
addikt

Na meglett a kábel, sikerült a művelet, mindent felismert egyből a NAS.

Annyi van, hogy a gépről a NAS-ra akár 100-110 MB-al tudok másolni, visszafele viszont csak 50-60 MB/s a max.
Ugyanazzal az MKV file-al teszteltem.

Ez mitől lehet?

Bár így is jóval gyorsabb, mint USB 2.0-n 20-25 MB :)

...Szeretem leracsniztatni...

(#23174) King Unique válasza delibab (#23172) üzenetére


King Unique
titán

Olyan, hogy kifejezetten NAS-hoz való külső merevlemez, nem igazán van, max. NAS üzemhez való belső merevlemez, lásd a téma topikjának összefoglalóját. Ha olvastad az itteni összefoglalót, akkor láthattad, hogy az "Ár, vásárlási szempontok" fejezeten belül kategóriák szerint részletezve vannak konkrét példákkal a 2,5"-os és 3,5"-os típusok egyaránt. Valamint a 2,5"-os külső merevlemezek az alábbi blogbejegyzésben meg bővebben. Szűkíteni a kört, a sok közül a leginkább megfelelőt kiválasztani meg úgy lehetne, ha tisztázva van, hogy pontosan milyen kell azon kívül, hogy 2,5"-os és 2-3 TB-os (ezt is fixen) legyen.

(#23175) delibab válasza King Unique (#23174) üzenetére


delibab
senior tag

Köszönöm, átnézegettem amiket linkeltél! :R

2TB-os, 2.5" méretben lenne nekem a megfelelő. Néztem [Seagate] és [Silicon Power] külső vinyókat de természetesen a [külső ház] + [seagate] vagy [WD] HDD is érdekes. Kérdés, hogy melyik lenne a jobb megoldás? Árban kb egyforma mind, 25-30k.

Előre is köszi!

" Csak a puffin ad nekem erőt és mindent lebíró akaratot... “

(#23176) King Unique válasza delibab (#23175) üzenetére


King Unique
titán

Mint már az előző válaszban is le volt írva, attól függ, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell, illetve abból is milyen 2,5"-os, 2 TB-os modell. Vagyis hogy pl. a külső hatásoknak jobban ellenálló (ütésálló, vízálló), műanyagházas / fémházas, bónusz szoftverekkel ellátott / anélküli, Micro-B / Type-C fizikai interfészes, gyárilag készre szerelt / külső házas megoldás, hány év (pl. 2 / 3 / 5) gyártói garanciával, milyen árban, stb. Ezeket mind fixen el kellene dönteni, utána lehet szűkíteni a kört és annak megfelelőt ajánlani. Ha ez nem megy, vagy nem akarsz belemélyedni a témába, akkor ennyi erővel megteszi a felsoroltak közül is valamelyik, pl. a Seagate. Mármint akkor, ha nem ütésálló és nem külső házas megoldás kell, meg nem is feltétlen a legolcsóbb és belefér az anyagi keretbe.

[ Szerkesztve ]

(#23177) delibab válasza King Unique (#23176) üzenetére


delibab
senior tag

Amire szükségem lenne, hogy:

Külső áramforrás nélkül, az usb-re csatlakoztatva üzemeljen, ezért gondoltam a 2,5" HDD-re, ebből is a 2TB. Egy NAS-ra lenne csatlakoztatva USB 3.0 és oda tölteném le a filmeket és osztanám meg tv-re. Nem kell, hogy extra szoftverek legyenek vagy, hogy a külső hatásoknak jobban ellenálljon. Garancia természetesen minél több annál jobb. Készre szerelt vagy külső házas az tényleg mindegy, amelyik az ajánlottabb. USB 3.0 interfész, de gondolom ez ma már többnyire alap. Nem a legolcsóbb megoldás érdekelne mert ha jól sejtem nem az a legjobb... viszont feleslegesen sem szeretnék pénzt kidobni az ablakon és, ahogy néztem egy 2.5" hdd + külső ház hasonló árban van mint egy készre szerelt.

Elnézést, hogy nem írtam konkrétumokat, de bevallom azt hittem ez egyszerűbb lesz! :R

" Csak a puffin ad nekem erőt és mindent lebíró akaratot... “

(#23178) Shokkolo


Shokkolo
addikt

Üdv uraim,

Kaptam egy Seagate Backup Plus Ultra 1TB külső HDD-t.
Van esetleg valakinek konkrét tapasztalata vele?
Ha jól néztem, akkor egy st1000lm038 lemez van benne, ami elvben egy Barracuda? :F

"A kalapács amelyik összetöri az üveget, az mely megedzi az acélt"

(#23179) King Unique válasza Shokkolo (#23178) üzenetére


King Unique
titán

Ha kaptál/vettél egy ilyen külső merevlemezt, akkor majd nyilván lesz vele konkrét tapasztalatod. Itt a topikban legutóbb a Seagate Backup Plus Portable sorozat 4 TB-os modellje volt a téma.

Az ST1000LM038 a Mobile HDD sorozat merevlemeze, abból is a beépített titkosítással (SED FIPS) rendelkező modell, ami kissé szokatlan az ilyen külső merevlemezeknél. Normál esetben az alapmodellt, az ST1000LM035-öt használják, mint pl. a Maxtor M3 Portable esetében is. A BarraCuda sorozat 1 TB-os modellje meg egyébként az ST1000LM048. Azaz adja magát a kérdés, hogy biztosan ST1000LM038 HDD van-e benne? Bár az utóbbi sem elképzelhetetlen, ha a Backup Plus Ultra Touch sorozatról van szó, aminél 256-bites AES hardveres titkosítás van az adatlapja alapján.

[ Szerkesztve ]

(#23180) Shokkolo válasza King Unique (#23179) üzenetére


Shokkolo
addikt

Elnézést, rosszul fogalmaztam, ezek szerint egy kulcsszót lehagytam.
Valóban a "Backup Plus Ultra Touch" 1TB -os modelljéről van szó.
A HDD modellszámot a HD-Sentinelből néztem ki, ott az "ST1000LM038" szerepel.
HDS-ben a modellszám mögött szerepel az "1RD172" ami ahogy kigugliztam, hardveres titkosításra utal.

"A kalapács amelyik összetöri az üveget, az mely megedzi az acélt"

(#23181) tibbike01


tibbike01
őstag

Sziasztok,

Mindenhol azt olvasom, hogy a pen-drive-ok általánosan 10+ évig őrzik meg az adatot (ha csak egyszer másolsz rá), míg a HDD-k 4-5 évig. Akkor mégis miért jobb HDD-n tartani backup-ot otthon?

Természetesen nem ez lenne az egyetlen tárolási hely.

[ Szerkesztve ]

(#23182) King Unique válasza tibbike01 (#23181) üzenetére


King Unique
titán

Nem derült ki hol írtak ilyet, hogy a pendrive-ok fixen 10+ évig, a belső és külső HDD-k meg 4-5 évig őrzik meg az adatokat, mert ez így általánosítva nem igazán helytálló. Meg ráadásul pont az egyes flash-alapú tárolóknál lehet jellemző az, hogy áramtalanított, kikapcsolt állapotban X idő után "elfelejtik" a felírt adatokat, míg a HDD-k tovább megőrzik ilyenkor is. Meg a HDD-k írásterhelhetősége eleve nagyobb, nagyobb a tárolókapacitásuk, jobb a Ft/GB arányuk, adatmentési lehetőségek kiforrottabbak, stb., többek között ezek miatt is használják inkább azokat adattárolásra.
Egyébként nem olyan régen már el lett magyarázva itt külön neked, hogy mi a teendő, ha a hosszú idejű adattárolás a cél.

[ Szerkesztve ]

(#23183) Alonso0180


Alonso0180
csendes tag

Hello! Egy LG 6950 TVhez szeretnék egy külső winchestert kb. 20-25kert (1TB). Tudnátok ajánlani valamit? Filmekhez (4k) kéne. Köszi!

(#23184) King Unique válasza Alonso0180 (#23183) üzenetére


King Unique
titán

Ez attól is függ, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell azon kívül, hogy tévéhez lenne, 1 TB-os legyen és 20-25 ezerért. Ahol a topik összefoglalójának "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül mindkét fizikai méretkategóriánál vannak a tévén történő használatra vonatkozóan információk és konkrét példák az F. pontoknál. Többek között pl. az ebben a korábbi hozzászólásban leírtak is. Illetve ott említve van, hogy ilyenkor a tévé gyártójának a topikjában, azaz jelen esetben az LG LCD és LED TV-k topikban is érdemes lehet érdeklődni a tapasztalatok felől, mások milyeneket használnak, vagy csak rákeresni ezen információkra, stb. Ott egyébként pl. ezeket ajánlották korábban.
Ha a tévén van "HDD 5V 1A" jelölésű USB-port, vagy 2 db 0,5 A-es port Y-kábel használatához, akkor a 2,5"-os külső merevlemez is opció, illetve ha csak 1 TB-os kell, akkor eleve inkább olyat célszerű venni. A 4K-felbontású UHD filmek lejátszásához meg nem feltétlen kell extra gyors külső HDD, pláne hogy a legtöbb tévén rendszerint csak USB 2.0 portok szoktak lenni, elég lehet ilyen célra egy átlagos, 5400 RPM-es modell is, amiről itt a topikban is volt szó.

[ Szerkesztve ]

(#23185) Maxell014


Maxell014
senior tag

Sziasztok !

Bocsi, ha hülye dolgot kérdezek.
Az volna a kérdés, hogy van-e olyan külső merevlemez amit egy időben rátudok kötni a pc-re és a tv-re is ? Mert akkor a gép tudná oda dolgozni amit kell de közben azt a tv-ről is elérném és akkor nem kellene megosztás hálózat minden ilyen sz*r hanem csak szimplán "kábelen futna oda"

(#23186) King Unique válasza Maxell014 (#23185) üzenetére


King Unique
titán

Nincs, mivel fizikailag, azaz pl. USB-kábelen keresztül egyszerre csak 1 gazda hardverhez csatlakoztatva működhet az USB-s tárolóeszköz, amiről és az egyéb lehetőségekről már volt szó korábban ebben a topikban és egy társtopikban is.

[ Szerkesztve ]

(#23187) 7om


7om
tag

sziasztok, van egy Western Digital Elements 2.5 1TB USB 3.0 WDBUZG0010BBK külső hdd és az a baj hogy nem látja a samsung tv(a led világít), megnéztem aomei pro-val és ntfs- gpt-be van konvertálva alapból de állítólag mbr-be kellene akkor látná a tv, na át is konvertáltam de így sem látja.mi lehet a baj, vagy van egy egyszerűbb módja hogy lehessen tv-n is használni,

(#23188) King Unique válasza 7om (#23187) üzenetére


King Unique
titán

Ha pl. PC-n, Windowshoz csatlakoztatva megfelelően működik a 2,5"-os WD külső merevlemez, akkor azzal nyilván nincsen gond. Vagyis ha nem kezeli a tévé, akkor az eleve a tévé hibája, hiányossága miatt van. Ahol szóba jöhet pl. a nem megfelelő tápellátás USB-n, a tévé által nem kezelt partíciós séma, fájlrendszer stb, amik egy másik válaszban részletezve vannak. + Ugyancsak egy másikban az is, hogy az ilyen USB-s tárolóeszközöknél mi az elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezet, tévé specifikus probléma esetén a TV & Audió témakategória megfelelő topikjában javasolt érdeklődni, stb.

(#23189) 7om válasza King Unique (#23188) üzenetére


7om
tag

Kösz a részletes leírást holnap megpróbálom aszerint.

(#23190) hackeeeee


hackeeeee
Jómunkásember

Sziasztok!

Esetlegesen ADATA HM800-at használ valaki?

Véleményem szubjektív...

(#23191) King Unique válasza hackeeeee (#23190) üzenetére


King Unique
titán

Az új HM800-at még tudtommal nem, max. a korábbi sorozat, a HM900 volt téma ebben és az egyik társtopikban is.

(#23192) hape60


hape60
aktív tag

Szevasztok, kérdésem lenne: van egy 1000 éves WD My book 3.5-ös külső tárolóm, WD5000P032 a típusa(?), legalábbis az egyetlen információ, ami van rajta. Eddig jól működött, sajnos, meghalt valami benne, a WIN10 nem látja USB-n keresztül, illesztő hibát ír. (A gépen nyilván néztem másik kimeneten is, kábelt is cseréltem.)
Nem teljesen halott, ha tápot adok rá, pörög a wichester, az elején levő "forgó" led kör is elindul, ha rádugom a gépre.
Kérdésem az , hogy a rajta levő firewire csatlakozón keresztül van-e remény az adatok leszedésére? Fontos lenne, rengeteg fénykép van rajta...
Ha nem megy a dolog, a winchester kiszedésével, gépre dugásával van-e remény az adatmentésre?

(#23193) King Unique válasza hape60 (#23192) üzenetére


King Unique
titán

Akkor lehet olyat kijelenteni, hogy a Windows 10 "nem látja", ha semmilyen szinten nem érzékeli, azaz sem az eszközkezelőben, sem a lemezkezelőben nem jelenik meg a külső merevlemez. Ellenkező esetben viszont eleve helytelen az ilyen kijelentés. Az "illesztő hibát ír" alapján valószínűleg megjelenik, azaz kérdés, hogy nincs-e pl. az eszközkezelőben hibakód. + Lehetőség szerint érdemes kipróbálni a külső merevlemezt a másik USB-port, USB-kábel mellett másik géphez, másik operációs rendszerhez csatlakoztatva is. Ha másik laptop és/vagy asztali PC nincs a közelben, akkor a meglévőn a másik OS lehet pl. pendrive-ról bootolt Linux Live és WinPE rendszer is.

"Kérdésem az , hogy a rajta levő firewire csatlakozón keresztül van-e remény az adatok leszedésére?"

Hát akkor kipróbálod, hogy úgy csatlakoztatva esetleg felismeri-e az OS, már ha USB-n egyáltalán nem megy, meg van egyáltalán a gépen FireWire port, meg ha nem okoz az utóbbi használata egyéb anomáliát.

"Ha nem megy a dolog, a winchester kiszedésével, gépre dugásával van-e remény az adatmentésre? "

Ha hardveres titkosítás van ennél a My Book modellnél is, akkor másik külső házba, vagy PC-be téve nem lehet hozzáférni a rajta lévő adatokhoz a titkosítás miatt, amiről nemrég egy másik topikban is volt szó. Bár ha a My Book Premium Edition sorozatról van szó, akkor annál még lehet (?) nincsen, az adatlapon sincs feltüntetve.
Az meg a másik topikban és az itteni téma összefoglalóban is le van írva, hogy adatmentéses ügyekben elsődlegesen az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellene érdeklődni, valamint szükség esetén adatmentő céghez fordulni, ha otthoni módszerekkel nem megy az adatmentés és anyagilag megérne annyit az adatok lementése.
Egyébként elég régi, muzeális már ez az említett My Book modell, nyilván a gyártói garancia is rég lejárt, csoda hogy egyáltalán eddig kibírta és működött. Illetve egy ilyennél a rajta lévő fontos adatokról már réges-rég biztonsági másolatokat kellett volna készíteni, ami nem olyan régen ebben a topikban is részletezve volt a hosszú idejű adattárolás témája kapcsán.

[ Szerkesztve ]

(#23194) hape60 válasza King Unique (#23193) üzenetére


hape60
aktív tag

Köszönöm a tőled megszokott részletes választ. A kijelentés nem volt véletlen, sem az eszközkezelőben, sem a lemezkezelőben nem szerepel a külső HDD. A lemezkezelőben szerepel Lemez2-ként, de a lemez inicializálására szólít fel. Az inicializálást I/O eszközhiba miatt nem lehet végrehajtani.
A másik USB port, és másik gép variációt - ahogyan írtam - kipróbáltam, ugyanez a helyzet.
A gépen van FireWire port, jelenleg megrendeltem a kábelt, aztán meglátom...
A szomorú az, hogy a Sentinel szerint halálán van a winchester; az 500 GB-os HDD-t 15GB-osnak látja, pedig annyira nem volt teleírva:
https://itcafe.hu/dl/upc/2020-05/03/15991_pgv3zetre0fhpmdo_sentinel.png
A Hdd-ről készültek biztonsági mentések, egyedül az utolsó, 2019-es év képek nem lettek máshova is felírva. Nyilván külső céges mentés nem jön szóba, Ha nem sikerül a FireWire kapcsolat, megpróbálom az adatmentést valahogyan - vagy sikerül, vagy nem :(((

[ Szerkesztve ]

(#23195) King Unique válasza hape60 (#23194) üzenetére


King Unique
titán

Ha egyszer a HDS részlegesen felismeri a külső meghajtót, akkor nyilván a Windows is, meg ha a lemezkezelőben megjelenik inicializálatlan meghajtóként, vagyis ilyen formában nem egészen helytálló, hogy egyáltalán "nem látja".

Ha az adatmentés a cél, akkor meg nyilván nem kellene inicializálni a meghajtót, sőt semmilyen olyan műveletet végezni, ami írással járhat, max. csak olvasni róla. Viszont a mellékelt HDS screenshot és azon a WDC ROM MODEL-TORNADO3 megnevezés + a fals kapacitás (14,9 GB) alapján ez a külső meghajtó már zombi, lehet firmware hibás, ami az alábbi bejegyzésben részletezve van. Vagyis ezzel otthon jó eséllyel eleve nem fogsz tudni mit kezdeni, ehhez speciális adatmentéses eszközök kellenek, adatmentő céghez kellene elvinni, meg az adatmentés topikban folytatni a témát. Ha ez számodra nem opció, mégsem annyira fontosak azok a képek, akkor otthon max. esetleg a FireWire csatlakozást, vagy a HDD kiszerelését és máshol történő csatlakoztatását lehetne megpróbálni, feltéve ha nincsen hardveres titkosítás. De ezeket is csak saját felelősségre!

[ Szerkesztve ]

(#23196) dizajn


dizajn
csendes tag

Sziasztok !

Olyan problémám van, hogy az olvasható, írható külső merevlemezre nem tudok másolni pc-ről, Ezt a hibát irja ki: A forrásfájlt vagy lemezt nem lehet olvasni.

Mi lehet a probléma?

(#23197) dizajn


dizajn
csendes tag

Ja és pl pendrivenál ez a probléma nem áll fenn ugyanazon pc-ről másolva.

(#23198) King Unique válasza dizajn (#23196) üzenetére


King Unique
titán

Nem derült ki, hogy pontosan (link, modellszám) milyen külső merevlemezről van szó, annál USB-n (vagy ki tudja hogyan) a fizikai csatlakozás/érintkezés rendben van-e (szükség esetén kipróbálni másik porton, másik kábellel), ha 2,5"-os típus akkor a tápellátás megfelelő-e (USB 3.X port használata javasolt), stb. Aztán hogy a forrásmeghajtó (PC-ben lévő HDD/SSD) és a célmeghajtó (külső HDD) állapota (HDS) + azoknál a fájlrendszer állapota (CHKDSK) rendben van-e, a másolandó fájl megnyitható-e, nem-e hibás, stb.

(#23199) hape60


hape60
aktív tag

Toshiba StorE Canvio Basic 2.5 1TB külső merevlemezről valami vélemény? A meghalt (?) WD külső HDD helyett kellene valami megbízható tároló.

[ Szerkesztve ]

(#23200) King Unique válasza hape60 (#23199) üzenetére


King Unique
titán

Ha rákeresel, akkor láthatod, hogy többször volt téma itt a topikban a Canvio Basics sorozat és többen vettek, használnak innen olyan modelleket. Ahogyan a megbízhatóság, tartósság, hosszú idejű adattárolás témája is többször részletezve volt itt. Példák: [link], [link].

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.