Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23051) mjani1172 válasza King Unique (#23050) üzenetére


mjani1172
addikt

Nagyon köszönöm ismét, hogy szántál rám időt.
Mivel nem akartam bütykölni, szerettem volna ha flottul megy, így a gyári védelem mellett döntöttem , és ezért választottam ezt. De ezen, az ígéretek ellenére egyik védelem sincs rajta, (nem úgy mint azon amit linkeltél) sőt természetesen nem is működik, hiába töltöm le.
Pont ezt szerettem volna elkerülni. De valahogy mindig így járok.
Megnézem a Windows - os dolgot, sajnos nincs más ötletem. , de azért megírom a supportnak hogy hazugság amit állítanak.
Csak azon csodálkozom, hogy miért nem zúgolódik több ember.

[ Szerkesztve ]

(#23052) petike26


petike26
csendes tag

Sziasztok!
USB-IDE átalakítót vehetek ebben az árkategóriában néhai használatra?
[link]
Köszönöm!

(#23053) King Unique válasza petike26 (#23052) üzenetére


King Unique
titán

Először inkább azt kellene tisztázni, hogy milyen méretformátumú HDD-hez kellene ilyen. Ha netán 3,5"-oshoz, akkor ahhoz külső tápegység is szükséges, ellenben a linkelt típushoz a leírás szerint azt nem mellékelnek gyárilag, vagyis anélkül alapértelmezetten 2,5"-os IDE/SATA HDD-khez használható. Valamint hogy elég-e az USB 2.0-s, mert amúgy vannak ilyenek USB 3.0-s kivitelben is. Egyébként meg inkább a 2,5"-os és 3,5"-os külső házas társtopikok témája az ilyen IDE/SATA - USB adapterek, azok összefoglalóiban van ilyenekről néhány beszámoló, teszt. Illetve az utóbbi topikban nemrég szintén téma volt ez.

(#23054) petike26 válasza King Unique (#23053) üzenetére


petike26
csendes tag

Alkalmanként lenne rá szükségem pl:
-elhalálozott laptopom HDD tartalmát lemásolni
-3,5" HDD-ről adatot menteni
-"nem törlöm ki hátha kell még" fájlokat rámásolni egy használaton kívüli merevlemezre
Ha a PC-ből kell is a tápfesz, az mellett egyszerűbb lenne számomra az USB-t bedugni mint IDE SATA kébeleket keresni, csatlakoztatni.
Láttam 5k körül is amihez már adnak tápot, de ha az évi néhány alkalomra megfelelő ez az árkategóriájú inkább ezt venném.
Köszönöm!

(#23055) King Unique válasza petike26 (#23054) üzenetére


King Unique
titán

Ha már van PC, akkor ennyi erővel lehetne IDE-SATA adaptert is venni bele. Ha mindenképpen az USB-s csatlakoztatás a cél, akkor meg IDE/SATA-USB adaptert, meg abból is lehetőleg külső táposat, ha 3,5"-os HDD-vel is használva lesz. Ha nem olyat veszel, akkor a tápellátást magadnak kell külön megoldani. Az meg, hogy megfelelő-e az általad linkelt adapter, arra a válasz egyrészt az, hogy szükség esetén külön biztosított külső tápellátással elvileg igen. Másrészt gyakorlatilag konkrét tapasztalat híján meg ki tudja, mármint hogy mennyire oké a működése, amire az ilyeneknél lehet negatív és pozitív példa egyaránt.

(#23056) nimmrody


nimmrody
tag

Nagy meretu PC jatekhoz vennek mobil rack hdd kombot. Gamer Laptoppal hasznalnam. Sajnos kicsi benne a Hdd illetve ssd. Az erdekelne milyet erdemes lenne venni ami megbizhatobb? Koszi szepen

(#23057) King Unique válasza nimmrody (#23056) üzenetére


King Unique
titán

Az a leírtakból nem derült ki, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell azon kívül, hogy külső házas megoldás legyen. Ahol ha külső mobil rack + HDD = külső HDD megoldás kell, akkor a külső házas témának eleve vannak társtopikjai külön a 2,5"-os és külön a 3,5"-os fizikai méretre vonatkozóan egyaránt. Az ügyben értelemszerűen ott (fizikai mérettől függően a megfelelőben) kellene érdeklődni, illetve előtte elolvasni az ottani téma összefoglalókat, abban lévő információkat, beszámolókat, teszteket egyes külső házakról, stb. Valamint a belső merevlemezeknek szintén van külön topikja, az ügyben, vagyis hogy milyen belső HDD-t vegyünk, tegyünk a külső házba meg értelemszerűen ott kellene érdeklődni, előtte elolvasni azon topik összefoglalóját is, stb.

Ha külső HDD-re akarod telepíteni és onnan futtatni a játékokat, akkor arról pont nem olyan régen volt szó egy másik esetnél. Vagyis megoldható és működőképes lehet, de ha van rá lehetőség, akkor elsődlegesen inkább a laptop bővítését kellene megoldani. Meg egy ilyen USB-s tárolóeszköz alapesetben inkább adathordozásra és adattárolásra való.

[ Szerkesztve ]

(#23058) golfvariant


golfvariant
aktív tag

2Tb 2.5" külső merevlemezt keresek
Elvárások:
- Halk legyen, ne rezonáljon! Hangját se halljam :)
- Tartós legyen
- Nem elvárás a ready to go állapot, ha tudtok jobbat a gyárinál akkor megveszem külön a házat és a vinyót :)
- Ár kevésbé fontos

(#23059) ANOka


ANOka
őstag

Üdv!

Manapság melyik típus a legnagyobb kapacitású 2.5"-os méretben?

(#23060) King Unique válasza golfvariant (#23058) üzenetére


King Unique
titán

A felsorolt elvárásokon kívül vannak egyéb szempontok is, amiket célszerű a vásárlás előtt eldönteni, fixálni. Másrészt a megbízhatóság és tartósság eleve összetett dolog egy ilyen tárolóeszköznél, több tényező függvénye, ami egy másik hozzászólásban részletezve van 2,5"-os alapon szemléltetve. Ha halk működésű külső merevlemez kell, akkor a 2,5"-os típusok ilyen téren általában eleve előnyösebbek (halkabbak) a 3,5"-os típusoknál, de azért az előbbieknek is van némi működési zaja. Bár lehetnek ilyen téren különbségek az egyes sorozatok, modellek között. Példák: [link], [link], [link]. Az ennél még halkabb, vagy szinte zajtalan üzem külső SSD-vel érhető el, viszont azok drágábbak. De ha valakinek a minél halkabb/zajtalan működés az elsődleges szempont és az ár kevésbé fontos, van rá megfelelő anyagi keret, akkor akár az utóbbi megoldás is megfontolandó.

(#23062) King Unique válasza ANOka (#23059) üzenetére


King Unique
titán

2,5"-os fizikai méretben jelenleg 5 TB a legnagyobb elérhető tárolókapacitás külső merevlemezeknél, több gyártó kínálatában is vannak ilyen modellek, lásd az alábbi blogbejegyzésben leírtakat.

(#23063) ANOka válasza King Unique (#23062) üzenetére


ANOka
őstag

4 év alatt sok víz lefolyt a Dunán... :U
Egyáltalán kaphatók még azok a termékek?
Újak nem jöttek ki?

(#23065) kireka válasza golfvariant (#23058) üzenetére


kireka
tag

Te hallottal már hangos 2.5os vinyóról? Mikor vettél hddt utoljára?

(#23066) golfvariant válasza kireka (#23065) üzenetére


golfvariant
aktív tag

Hát, lehet hallani azért ha felpörög. Notebookban is észre lehet venni...

(#23067) King Unique válasza ANOka (#23063) üzenetére


King Unique
titán

Miért, a készítés dátumán kívül talán magát a bejegyzést már nem sikerült elolvasni, megnézni az abban lévő gyártói és árgépes linkeket?
Amik ott fel vannak sorolva, azok többnyire kaphatók most is, bár némelyiknél előfordulhat, hogy az árgép alapján a hazai boltok, webáruházak kínálatában jelenleg nem, vagy csak átmenetileg nem elérhető. Egyébként meg frissítve volt már többször is a cikk, aktualizálva az éppen aktuális kínálathoz, sőt utólag a cím is módosítva lett, mivel a 2,5"-os 5 TB-os modellek csak később jelentek meg. ;)

(#23068) kireka válasza golfvariant (#23066) üzenetére


kireka
tag

Ma már a 3.5-os 6TB-os is olyan halk, hogy nem hallom, pedig az 3 tányéros.
Az 1TB-os notivinyokban csak 1 tányér van (többnyire) ezek kissé halkabbak, az 5400 külső vinyóknál nagyjából adott.

Másik tipp, hogy vastag gumiborításos kivitelt vegyél, ez jót tesz a rezgésnek, zajszintnek, de főleg a tartósságnak, mert a hordozható vinyók leggyakoribb haláloka a leejtés.

(#23069) ANOka válasza King Unique (#23067) üzenetére


ANOka
őstag

De, végigolvastam a bejegyzést.
Akkor talán az elején/végén fel kellene tüntetni az utolsó frissítés dátumát.

(#23070) DrDobos


DrDobos
őstag

Hali!
Megbízhatóság szempontjából van különbség a Maxtor M3 Portable (2TB) vagy a WD Elements Portable (2TB) között? :) Nem tudom mennyi jelentősége van annak (a megbízhatóság szempontjából), hogy a Maxtorra 3, a WDre 2 év garancia van.. :)

Samsung Galaxy A52 5G

(#23071) King Unique válasza DrDobos (#23070) üzenetére


King Unique
titán

Az le van írva pl. ebben a hozzászólásban is, hogy a megbízhatóság eleve összetett dolog, több tényező függvénye egy ilyen USB-s tárolóeszköznél. Illetve fokozni lehet a megbízhatóságot, tartósságot belsőleg és külsőleg egyaránt, valamint a hosszabb garanciaidő is nyilván számíthat ilyen téren. Ellenben a most említett 2 modellnél leginkább csak az utóbbi, mivel belsőt és külsőt illetően mindkettő átlagos, konzumer külső merevlemez. Viszont ha jobban összehasonlítjuk őket (2 TB-os modellekre is érvényes), akkor vannak bizonyos különbségek, pró és kontra jellemzők mindkettőnél. Valamint ha garanciaidő, akkor a WD-nél a My Passport sorozatokra szintén 3 év gyártói garancia van, amit egy másik összehasonlítás is szemléltet.

[ Szerkesztve ]

(#23072) DrDobos válasza King Unique (#23071) üzenetére


DrDobos
őstag

Köszi. Elore is bocsi a hulye kerdesert, de gondolom ha egy kulso hdd garanciaidon belul elromlik, akkor max kicserelik, de a rajta levo dolgok mentek a levesbe, volt az barmilyen fontos adat, igazam van?:D

Samsung Galaxy A52 5G

(#23073) King Unique válasza DrDobos (#23072) üzenetére


King Unique
titán

A garanciális csere az adatmentésre általában nem vonatkozik, azt szükség esetén külön kell előtte megoldani. Egyébként meg a biztonsági másolatok készítése a kulcsszó, ha vannak a fontos adatokról több helyen, akkor eleve nem téma ez, mármint ha 1 db offline tároló (pl. külső merevlemez) tönkremegy, ellenben a többin ott vannak az adatok hiánytalanul.

(#23074) DrDobos válasza King Unique (#23073) üzenetére


DrDobos
őstag

Igen, igy van..:) koszi a segitseget:)

Samsung Galaxy A52 5G

(#23075) bghistvan


bghistvan
senior tag

Üdv, sziasztok!

Jól gondolom, hogy a külső merevlemezeknek nem tesz jót az ha működés közben nem fektetve vannak elhelyezve hanem függőlegesen-oldalazva-döntve pár fokban esetleg?
(tv tartó konzol mögé szeretném rakni a csatlakozás miatt és a fali konzolon van egy gyári kialakítás amibe bele tudnám állítani fixen pár fokban eldöntve)
Vagy nem számít?
Viszont ha a játékkonzolokból kifolyólag közelítem meg a dolgot, akkor ugye ott lehet a gépet vízszintesen és függőlegesen is tárolni......
Köszi előre is!

(#23076) King Unique válasza bghistvan (#23075) üzenetére


King Unique
titán

A külső merevlemezeknél (is) az alapértelmezett és optimális elhelyezés az alábbi képen szemléltetett vízszintes. De használhatók akár függőleges állásban állítva, vagy oldalra fektetve is, mint azt linkelt képek szemléltetik. Valamint pl. a Verbatim kínálatában is van olyan kiegészítő okostévékhez, amelyben függőlegesen állítva van elhelyezve a 2,5"-os külső merevlemez. Aztán azon most lehet vitázni - példák egy másik topikból: [link], [link] - , hogy a standard vízszintes elhelyezéstől eltérően az említett többi mennyire oké, mennyire veszi igénybe hosszabb távon a HDD csapágyazását, mennyire terheli a mechanikát, stb. De annyira nagyon nem érdemes ezt túlragozni, valamint azt az előbbi példák is szemléltetik, hogy gyárilag is lehet az alapértelmezettől (vízszintes) eltérő kialakítás és elhelyezés.

Tehát ha van rá mód, akkor elsődlegesen vízszintesen elhelyezve javasolt használni a külső meghajtót, illetve a benne lévő merevlemezt. Viszont szükség esetén akár az előbb szemléltetett egyéb (függőleges) megoldások is szóba jöhetnek, meg ugye gyárilag is lehet alapból olyan kialakítás és elhelyezés. Másrészt a lényeg úgyis az, hogy fixen és stabilan legyen elhelyezve, használat és működés közben ne legyen ide-oda mozgatva, valamint 2,5"-os külső HDD esetén kellően stabil legyen USB-n a tápellátás, ami a tévés használatra vonatkozóan pl. ebben a hozzászólásban is le van írva.

[ Szerkesztve ]

(#23077) bghistvan válasza King Unique (#23076) üzenetére


bghistvan
senior tag

Szia!

Köszi szépen a válaszod, mindig sokat segítesz mikor tele vagyok kérdésekkel!
Igazán akkor ez egy vakfolt, amolyan kényes téma...józan paraszti ésszel persze a tengely miatt nyilván nem tehet jót a merevlemezeknek hosszútávon,bár a verbatimon meglepődtem hogy egyáltalán létezik ilyen.....
Egy steel sho 3610-re akarom felapplikálni,van rajta felület, de még nem tudom hogy..... az biztos, hogy vízszintes lesz!
:R

(#23078) nrd


nrd
újonc

Sziasztok!

Van egy Maxell E-Series 3.0 2,5" 1TB-s külső HDD-m. Egy ideje nem használtam, de most SOS szükségem lenne a szolgálataira.

Két laptop és egy asztali gép (mindhármon win10 van) is nemet mondott rá. Próbáltam önerőből kezdeni valamit vele, gúgliztam elég sokat, de nem lett meg a megoldás.

Csatoltam a screent a hibaüzenetekről.

Van ötletetek, mit lehetne vele csinálni?

Köszi előre is,
nrd

[ Szerkesztve ]

(#23079) King Unique válasza nrd (#23078) üzenetére


King Unique
titán

Ilyenkor első körben nem árt ellenőrizni, hogy USB-n a fizikai csatlakozás, valamint 2,5"-os külső HDD használatánál a tápellátás rendben van-e. Azaz az előbbinél az USB-kábel, USB-port, valamint a kábel csatlakozója és a port aljzata közötti csatlakozás ellenőrzése, szükség esetén kipróbálás másik kábellel, másik portban (asztali PC-n a hátlapon lévő). Az utóbbinál pedig lehetőleg USB 3.X porthoz legyen csatlakoztatva a 2,5"-os külső merevlemez a stabil tápellátás biztosításához. Na meg nyilván azt, hogy felpörög-e rendesen a benne lévő merevlemez, a külső házon az állapotjelző LED világít-e jelezve a működést, stb.

Ha az előbbiek rendben vannak, utána jöhet a szoftveres rész az OS-en belül. Azaz Windows esetében kipróbálni az eszközkezelőben a 43-as hibakódnál a leírásban lévő megoldási javaslatot. Illetve egy általános megoldás az eszközkezelőben / gépházban eltávolítani az ismeretlen eszközt, majd a Windows újraindítása után újracsatlakoztatni. Továbbá ha az eszköz több gépen ki volt próbálva Windowson, ellenben mégsem működik rendesen, akkor másik típusú operációs rendszerrel is célszerű kipróbálni. Ahol az utóbbi lehet pl. egy pendrive-ról bootolt Live Linux is, amit még csak telepíteni sem kell.

"de most SOS szükségem lenne a szolgálataira"

Mármint magára a külső merevlemezre, vagy inkább a rajta lévő adatokra? :F

Az előbbinél ha nem sikerül működésre bírni a külső HDD-t úgy, hogy a fentebb említett dolgok rendben vannak és ki lettek próbálva, akkor utolsó otthoni lehetőségként ki lehetne venni a HDD-t a külső házból és pl. PC-be téve, SATA-n csatlakoztatva kipróbálni. Feltéve persze, hogy nem integrált USB-s kivitelű a benne lévő HDD és már nincsen garancia a külső merevlemezre, mivel a házilagos megbontás és szétszerelés garanciavesztéssel járhat. Ellenkező esetben viszont adja magát a garanciális csere, meg ha nem cél az adatmentés.

Az utóbbinál, vagyis ha az adatokhoz való hozzáférés a cél, akkor szintén meg lehetne próbálni a belső HDD kiszerelését a külső házból és PC-be, vagy másik USB-s külső házba téve kipróbálni. Ha nem működik, nem lehet hozzáférni így sem az adatokhoz, akkor utolsó lehetőségként marad az adatmentéses cég, adatmentő szakember. Viszont az már egy másik, az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topik témája, az ügyben értelemszerűen ott kellene érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#23080) D1esel


D1esel
csendes tag

Sziasztok!
*wd külső merevlemez, letöltés (torrent), sebesség probléma.
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Előfordulhat, hogy kérdésem nem ide tartozik, de 2 napja túrom a netet és értelmes megoldást nem találtam. Elfogadom azt is ha nincs megoldás csak jó lenne valami konkrétum.
Szóval a felállás az, hogy adott egy WD 5TB My Passport Portable Hard Drive külső merevlemez. Az volt a tervem, hogy laptopba csak SSD van ezért majd erre szépen letöltögetek mindenféle dolgot* ( :U ). Soha nem volt gondolom letöltési sebssséggel, de egyszerűen 2 kliensel is megpróbálva egyszerűen nem haladja meg a 10mb/s a letöltési sebesség. Ha belső SSD-re mentem akkor kiadad 35-45mb/s körül ugyanaz a torrent. A windowsban a házirendet átállítottam de semmi változás.

Esetleg valakinek ötlet, hogy mit nézzek meg vagy merre keressem a megoldást?

A laptop amúgy egy Dell G3mas és természetesen az USB 3 portjába van dugva az eszköz és minden illesztőprogram (+BIOS) a legfrissebb.

Előre is köszönöm! :) :R

Aki tud, és tudja hogy tud, az veszélyes. Tőle féljetek. Aki tud, és nem tudja hogy tud, az bölcs. Tőle tanuljatok. Aki nem tud, és tudja hogy nem tud, az okos. Őt tanítsátok. Aki nem tud, és nem tudja hogy nem tud, az hülye. Őt hagyjátok...

(#23081) King Unique válasza D1esel (#23080) üzenetére


King Unique
titán

Itt első körben azt lenne célszerű megnézni, hogy alapvetően milyen a külső HDD adatátviteli, illetve írási sebessége USB 3.0-n. Azaz milyen értékeket mutat pl. a CDM, valamint a Windows fájlkezelős másolása a belső SSD-ről a külső HDD-re. Ha megfelelőt (pl. ilyesmit), akkor nem a külső merevlemezzel lehet ilyen téren gond. Bár ha SMR eljárást használ, akkor annál előfordulhat az átlapolás miatt az írási sebesség csökkenése, de ez sem feltétlen törvényszerű (példa). Valamint itt még a torrent, illetve a torrentkliens beállítása (példa) is számíthat a letöltési sebességnél, amivel kapcsolatban a Bittorrent topikban kellene érdeklődni. A belső SSD-nél mért értékhez meg nem feltétlen érdemes hasonlítani az írási sebességet, mivel az eleve jóval gyorsabb 4K random és szekvenciális írásnál egyaránt, mint az említett külső HDD. Itt az lenne az érdekes, hogy egy másik, hasonló 2,5"-os külső HDD-re USB 3.0-n mennyivel lehet letölteni.

[ Szerkesztve ]

(#23082) D1esel válasza King Unique (#23081) üzenetére


D1esel
csendes tag

Köszönöm!
Utánanézek. Egyelőre lefuttattam a CDM-et (remélem releváns beálíltásokkal). De én sem hiszem, hogy 10mb/s lenne a limitje :). Az SSD-t pedig csak azért írtam, hogy kizárjam a letöltési sebességet és az ezzel kapcsolatos probléma lehetőségeket.

Nem gondoltam volna elsőnek, hogy kliens probléma mert két külömböző kliens esetében is ez volt a helyzet, de körbeérdeklődök abban a topikban is, hátha.

Aki tud, és tudja hogy tud, az veszélyes. Tőle féljetek. Aki tud, és nem tudja hogy tud, az bölcs. Tőle tanuljatok. Aki nem tud, és tudja hogy nem tud, az okos. Őt tanítsátok. Aki nem tud, és nem tudja hogy nem tud, az hülye. Őt hagyjátok...

(#23083) King Unique válasza D1esel (#23082) üzenetére


King Unique
titán

Magánál a külső HDD-nél nyilván nem 10 MB/s az adatátviteli sebesség limitje USB 3.0-n, legalábbis szekvenciális írásnál biztosan nem, amit a CDM teszt eredménye is szemléltet. Ellenben a 4K random írás pont 10 MB/s körüli a teszt szerint, azaz ha esetedben a torrentezésnél is ilyen igénybevétel történik, akkor nem meglepő, hogy miért csak annyi. Ahogyan az sem, hogy az SSD-nél miért több, amikor az ugye jóval gyorsabb 4K random írásnál is. Amúgy meg igen, azon téma topikjában célszerű érdeklődni, hogy SSD-hez képest lassú belső / külső HDD-nél milyen praktikák vannak a letöltési sebesség növelésére.

(#23084) nrd válasza King Unique (#23079) üzenetére


nrd
újonc

Szia! Köszönöm szépen a válaszod.

A laptopomon (amiről most le kéne menteni az adatokat a külső HDD-re) van USB 2.0 és 3.0 port is. Nyilván megpróbáltam már mindkettővel, de a 3.0-ba dugva is felpörög a cucc, világít is rajta a led, csak nem ismeri fel.

A szoftveres részén, amiket leírtál, már túl vagyok. A gondom az, hogy nem találok hozzá drivert, mert a gyártó mintha elfelejtette volna, hogy ilyen terméket valaha forgalmazott. Amit adtak hozzá anno cd-n, az persze már nincs meg, és azt sem tudom hogy egyáltalán win10 kompatibilis volt-e. Próbáltam az eszközkezelőből az USB vezérlőknél is drivert frissíteni, de abból is a legfrissebb van fent (ami persze nem mindig jó feltétlenül). A linuxot még nem próbáltam, illetve a másik kábel lehet még egy utolsó szalmaszál. Ezzel az a gond, hogy hiába van egy nagy köteg USB kábelem itthon, egyik sem ilyen (a HDD-be csatlakozó vég micro B). Szóval el kell mennem ilyet venni, vasárnap pedig a fű sem nő errefelé.

Az átszerelést még azért halogatnám, mert ha sikerül így megoldani, akkor az egy jóval egyszerűbb dolog lenne a jövőre nézve is. Írtam hogy SOS, de végül is csak az idegszálaim megóvása miatt. (erősen indokolt egy windows reinstall a laptopon, mert már rohadtul nem akar normálisan működni és idegesít). Szóval ha lenne egyszerűbb mód, akkor nem szerelgetnék feleslegesen.

Üdv,
nrd

(#23086) tibbike01


tibbike01
őstag

Sziasztok,

Létezik kifejezetten olyan ķülső HDD ami hosszú idejű tárolásra alkalmas? Évente 1-2szer lenne rá másolva leginkább képek+videók. Törölve sosem.
"Az unokáknak 20-30 év múlva megmutatnánk."

Felhőm van, az mellé szeretné egy plusz tárolást.

(#23087) King Unique válasza nrd (#23084) üzenetére


King Unique
titán

Egy ilyen külső merevlemez alapesetben eleve PnP (Plug and Play), vagyis csak csatlakoztatni kell és működik. Illetve a Windowsnál az első csatlakoztatás alkalmával megtörténik az eszközbeállítás, automatikusan telepít hozzá eszközillesztőt, aztán ennyi. Ellenben manuálisan rendszerint nem szükséges külön drivert letölteni és telepíteni a működéséhez.

Ezek szerint mégsem teljesen, ha a Live Linux még nem volt kipróbálva. Valamint a Windows esetében is le volt írva, hogy az eszközkezelőben először az ismeretlen bejegyzés eltávolítását, majd az eszköz újracsatlakoztatását kellene megpróbálni, sőt a hivatalos leírásnál is lényegében ez a megoldási javaslat.

A másik USB-kábel meg lehet akár USB 2.0 Micro-B típusú is - amit pl. egyes okostelefonokhoz is mellékelnek - , az is belemegy a külső merevlemezen lévő USB 3.0 Micro-B aljzatba, ha jelenleg nincsen más kéznél. A külső házban lévő belső HDD kiszerelése meg csak amolyan utolsó otthoni opcióként volt említve, ha más, illetve az előbbiek nem használnak. Meg ha netán magával a külső házzal van gond, ellenben a benne lévő HDD oké, akkor ez esetben a HDD-t át lehetne tenni egy másik külső házba (téma topikja) és utána ugyanúgy használható lenne tovább 2,5"-os külső HDD-ként. Persze csak ha már nincsen rá garancia, vagy nem gond annak elvesztése, mivel a házilagos megbontás és szétszerelés garanciavesztéssel járhat, mint már említve volt.

[ Szerkesztve ]

(#23088) tibbike01 válasza tibbike01 (#23086) üzenetére


tibbike01
őstag

A Seagate-nek van a backup plus típusa. Ez jó lehet hosszú idejű tárolásra vagy csak parasztvakítás?

(#23089) King Unique válasza tibbike01 (#23086) üzenetére


King Unique
titán

Ha azt nézzük, hogy a külső merevlemezekre, illetve a gyárilag összeszerelt konzumer modellekre van általánosan 2-3 év gyártói garancia, akkor nem feltétlen reális, hogy még 20-30 év múlva is kifogástalanul, hiba nélkül működjenek. Sőt, inkább irreális az ilyen elvárás. Max. azt lehet mondani, hogy egyrészt működhetnek egy ideig akár a garanciaidő lejárta után is, meg valamivel biztosabb megoldás lehet adattárolásra egy külső HDD, mint a másik topikban felvetett pendrive-alapú tárolás. Másrészt arról számtalanszor volt már szó itt (példa), hogy egy ilyen külső merevlemez élettartama nagyban függ többek között a megfelelő használattól is. Valamint arról szintén, hogy fontos és nehezen pótolható/pótolhatatlan adatok tárolásánál elengedhetetlen a biztonsági másolatok készítése. Ahol az utóbbinál pont az lényeg, hogy szükség esetén mindig újabb és újabb biztonsági másolatokat kell készíteni újabb offline és/vagy online tárolókra. Ha van mentés a felhőben, az addig oké, de offline tárolásnál sem 1 db fizikai tárolóeszközre kell bízni az adatokat és abban reménykedni, hogy az majd 20-30 év múlva is biztosan működni fog, biztosan olvashatók lesznek a korábban rámásolt fájlok.

A milyen külső merevlemezt vegyél kérdésre meg lásd az itteni összefoglaló "Ár, vásárlási szempontok" fejezetében leírtakat a 2,5"-os és 3,5"-os méretkategóriánál egyaránt. Illetve azt el kellene dönteni, hogy pontosan milyen kell és akkor lehet annak megfelelőt ajánlani, választani.

(#23090) tibbike01 válasza King Unique (#23089) üzenetére


tibbike01
őstag

Köszönöm, de a kérdésem az volt, hogy létezik-e olyan külső HDD, ami kifejezetten hosszú idejű tárolásra lett kifejlesztve.
Mindegy hogy 3.5 vagy 2.5, mindegy a márka, mindegy a kapacitás...stb. Csak 1 dologra vagyok kíváncsi.

Tudok/hallottatok/találkoztatok-e már olyan HDD-vel, amit a gyártó kifejezetten hosszú idejű adattárolásra/backupolásra ajánl?

[ Szerkesztve ]

(#23091) King Unique válasza tibbike01 (#23090) üzenetére


King Unique
titán

Az előbbi hozzászólásban benne van erre a kérdésre is a válasz. Vagyis olyan belső / külső HDD nem nagyon létezik, aminél 20-30 évig garantálja a gyártó, pláne hogy maga a gyártói garancia is ennek általában csak a töredéke, mint már említve volt. Az meg a másik, hogy a gyártói garancia is az eszköz rendeltetésszerű használata melletti meghibásodásra, az abból fakadó cserére vonatkozik, nem a rajta tárolt adatok biztos megőrzésére, szükség esetén az adatmentésre. Aztán az előzőleg linkelt hozzászólásban ki van fejtve, szemléltetve konkrét példákkal 2,5"-os alapon, hogyan lehet belsőleg (HDD) és külsőleg (külső ház) egyaránt növelni egy külső HDD tartósságát, megbízhatóságát, ellenálló képességét. Viszont nyilván ez sem feltétlen 20-30 éves élettartamot jelent, meg ha pl. alapból nem megfelelő a használat, akkor megint nem sokat ér.

Vagyis ez esetben a lényeg továbbra is az, hogy menteni, menteni, menteni, szükség esetén újabb és újabb tárolóeszközökre. Az meg a másik, hogy 20-30 év alatt úgyis bőven veszel nemhogy újabb offline tárolóeszközöket, hanem új gépet stb. is. Valamint ki tudja mire majd az unokáknak mutogatni kell a korábbi családi fényképeket, videókat, addigra milyen tárolási formák, milyen tárolóeszközök lesznek, használható lesz-e egyáltalán pl. egy USB-s külső merevlemez. Erre egyre aktuálisabb példa az optikai lemezek, amelyek használata eleve visszaszorult, sőt egyre több gépben manapság már optikai meghajtó sincsen. Vagyis pont azért javasolt és kell időnként aktualizálni, frissíteni a biztonsági mentések mellett az online és/vagy offline tárolási formákat is. ;)

+1: Egyébként ha annyira biztos, több évtizedes adatmegőrzést garantáló tárolási forma kell, akkor ott van pl. a szalagos tárolás, amiről egy másik topikban is volt szó. Csak ugye az nem feltétlen otthoni, konzumer szintű megoldás, meg annál is ki tudja mi lesz 20-30 év múlva, lesz-e akkor olyan készülék, amivel olvasni lehet a tartalmát, stb.

[ Szerkesztve ]

(#23092) ledgeri


ledgeri
nagyúr

Üdv! Ha van fizikai usb 3.0 az alaplapomon, de nincs fent a 3.0-ás port drivere, de esetleg elindul rajta minden, csak 2.0-ás adatprotokoll alatt legacy módban (így egyből fel nem tűnően), akkor az a port attól még biztosítja a fizikai csatoló specifikációit? Minden pin, ami feszültséget biztosít aktív, és adja a krafrot?

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#23093) King Unique válasza ledgeri (#23092) üzenetére


King Unique
titán

Az USB 3.0 portnál névlegesen 5 V | 900 mA | 4,5 W értékek vannak, de pl. a speciális, töltésre használt USB 3.0 portoknál lehet akár 1,5/2,5 A áramerősség, illetve 7,5 W teljesítmény is (bővebben). Viszont hogy ténylegesen mennyit ad le pl. az áramerősségnél, az függhet attól is, hogy a csatlakoztatott eszköz energiaszükséglete mennyi, mennyit vesz fel.
Ha OS szinten nincsen beépítve, vagy utólag telepítve a megfelelő USB 3.0 driver, akkor max. USB 2.0 módban lesz használható a port, olyan adatátviteli sebességgel. Viszont Windowsoknál ez rendszerint max. W7 és annál régebbi rendszereknél lehet gond, ellenben W8.1, 10 rendszereknél általában adott a natív támogatás, legalábbis pl. Intel alaplapi vezérlőnél. Egyébként meg szükség esetén nyilván telepíteni kell a megfelelő USB 3.0 drivert, aztán kész, nem világos, hogy miért kérdés az anélküli használat. Max. akkor lehet az, ha az adott hardvernél nincs megfelelő driveres támogatás ahhoz az OS-hez, de akkor meg mondjuk nem feltétlen kellene erőltetni egy olyan rendszer használatát.

(#23094) ledgeri válasza King Unique (#23093) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Végül rájöttem, hogy az OS natívan már kezeli a dolgokat...
Egyszerűsítenem kell a főkérdést, mert átsiklottál felette:
Ha nincs fent teljes USB3 driver, csak legacy, ami 2.0-át támogat, az összes feszültség-pin feszültség alatt van egy usb3 csatlakozóban??

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#23095) Tsebacsi


Tsebacsi
nagyúr

Sziasztok!

Ismerősnek keresnék külső tárolót notebook mellé, filmek vetésforgója lenne rajta tárolva, ezért gondoltam, hogy inkább normál 2,5" külső HDD-t keresnék kerettel, mint egy SSD-t és azt tenni valamilyen keretbe, sok az írás/törlés, és arányosan a pénzünkért több tárhelyet kapunk, a sebesség pedig nem szempont.
Ha rosszul gondolkodom kérlek javítsatok ki :)

Hosszú távon megbízható külső HDD érdekelne tehát 2,5" méretben, 1-2TB tárhelyel.
Ha javaslatotok szerint nyugodtan válasszak a fenti összefoglalóból, nekem az is megfelel :)

Köszönöm szépen a segítséget! :R

[ Szerkesztve ]

Minél Több Embert Ismerek, Annál Jobban Szeretem A Cicáimat!

(#23096) King Unique válasza Tsebacsi (#23095) üzenetére


King Unique
titán

Notebook mellé valóban praktikusabb lenne egy 2,5"-os külső merevlemez, valamint ha van USB 3.X port a laptopon, akkor USB-n a tápellátás is biztosan rendben lesz. Aztán ha csak 1-2 TB-os kell, akkor bőven opció a 2,5"-os, sőt egészen 5 TB-ig (bővebben). Amúgy meg igen, az előbbi blogbejegyzés mellett a téma-összefoglaló "Ár, vásárlási szempontok" fejezetén belül is részletezve van a 2,5"-os méretkategória konkrét példákkal, vagyis van miből választani. A megfelelő külső merevlemez kiválasztásához viszont célszerű előtte letisztázni, hogy pontosan milyen kell. Vagyis hogy most 1 TB-os, vagy 2 TB-os legyen, a "keresnék kerettel" alapján külső házas, vagy gyárilag egybeépített megoldás, milyen árban, stb. Az pedig pont nemrég volt részletezve, hogy ha a hosszú távú adattárolás a cél, akkor mikre érdemes odafigyelni, hogyan célszerű azt megvalósítani.

(#23097) DeathAdder


DeathAdder
veterán

Üdv :)

Nem konkrétan a témát érinti, mégis úgy gondolom ez a legmegfelelőbb topik.
Szóval külső hdd-re, usb-re szabad pénzt adni ilyesmiért? USB 3.0 előlapi panel

Lapomon van USB3-as előlapi panere csati, viszont a házon nincsen usb3, ezért vennék egy ilyet ha van értelme, hogy ne kelljen mindig a hátlapira nyomkodnom a gyorsabb külső eszközöket.

(#23098) King Unique válasza DeathAdder (#23097) üzenetére


King Unique
titán

Ha USB 3.0-s a külső HDD, akkor igen, nyilván van értelme pl. a nagyobb adatátviteli sebesség miatt USB 3.0 porthoz csatlakoztatva használni. Meg a 2,5"-os modelleknél az USB 3.0 port nagyobb névleges áramerőssége (900 mA) is előnyösebb a tápellátás szempontjából.
Aztán hogy a linkelt USB 3.0 előlapi panel mennyire oké, biztosan megfelelően fog-e működni az adott hardver- és szoftverkörnyezetben, az más dolog, nem feltétlen ennek a topiknak a témája. Jó esetben igen, amúgy meg ki kell próbálni, aztán kiderül. De egyébként asztali PC-knél elsődlegesen inkább a hátlapon lévő USB 2.0/3.X portok használata javasolt, mivel azok működés szempontjából stabilabbak lehetnek, ellenben az előlapon lévő portoknál gyakrabban fordulhatnak elő anomáliák. Bár ez sem feltétlen minden esetben igaz, lehetnek kivételek.

(#23099) DeathAdder válasza King Unique (#23098) üzenetére


DeathAdder
veterán

Világos, köszönöm a részletes választ :R

Azt hiszem akkor maradok az alaplapinál, nem ér ennyit ez a pici luxus, hogy aztán negyaisten szívjak vele.

Egyébként a gyári a ház előlapi USB-jével is volt már problémám bizonyos esetekben.

[ Szerkesztve ]

(#23100) nrd válasza King Unique (#23087) üzenetére


nrd
újonc

Szia!

Na szereztem kábelt, semmit sem javított a helyzeten. Kipróbáltam a LIVE Linuxot is, még annyira sem ismerte fel, mint a win10, tehát még hibaüzenetet sem kaptam.

Valami más ötleted van esetleg? Hogy lehetne ezt a "Sikertelen eszközleíró-kérés" hibát áthidalni?

Köszi,
nrd

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.