Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23301) akyyy


akyyy
senior tag

üdv. [link] ennek a vinyónak milyen tipusu a kábele? rendelnem kéne egy másikat, de már ezer féle opciót halottam (plusz évekig le se szartam kb :D)
de most lehet hogy majd kéne .

[ Szerkesztve ]

(#23302) King Unique válasza akyyy (#23301) üzenetére


King Unique
titán

A 2,5"-os USB 3.0-s külső merevlemezeknél megszokott, azaz USB 3.0 Micro-B (apa) - Type-A (apa) típusú, ami a gyártó weboldaláról vett képen is látszik.
Ha másik kábelt rendelsz, akkor arra azért majd nem árt odafigyelni, hogy ne legyen túl hosszú a kábel, máskülönben tápellátási gondok lehetnek. Ugyan az USB 3.0 szabványnál a javasolt max. kábelhossz 3 méter lehet, de egy 2,5"-os, csak USB-s tápellátású külső merevlemezhez az előbbi ok miatt nem javasolt ilyen hosszút használni, max. 1,5-2 méter, vagy inkább annál rövidebb legyen, gyárilag is általában nem véletlenül mellékelnek rövid kábelt az ilyenekhez.

(#23303) Reflax


Reflax
tag

Üdv! Szeretnék venni egy külső merevlemezt az adataim megfelelő tárolására telepítés előtt. Egy átmásolás illetve más esetekben windows c meghajtó tükrözése, hogy ne kelljen reinstalláláskor mindent újra felrakni oda :D
Nem szeretnék 30 ezer forintnál többet költeni erre ha lehetséges eben a kategóriában egyáltalán.
Feltételek:
-1TB minimum
-3.0 USB vagy annál újabb, a 2.0 szóba sem jöhet, ha USB-s.
-Tok nem muszáj, hoy legyen rajta, csak az adathordozó megléte a fonots, a tok később is beszerezhető esetleg.
Megbízható legyen és ne valami random 1 év után tönkremegy meg hogy olykor előfordul az X tíipusnál, hogy adatok törlődnek, elvesznek fajta is fontos,hogy ne legyen.
Köszönöm előre is!
Haesetle gnem fér bele a 30 ezer forintba, akkor ajánlhattok belső merevlemezt is helyette, legalább 1TB HDD vagy SSD.

CPU: i7 950, VGA: GIGABYTE GTX 1650 Super 4GB OC, 14GB RAM, SSD: 250GB Samsung 860 EVO, HDD: 1TB WD Blue, 1TB WD Black. Motherboard: Super Micro X8SAX 3 channel, Ház: DeepCool Matrexx 55

(#23304) King Unique válasza Reflax (#23303) üzenetére


King Unique
titán

Lásd nemrég egy másik esetnél leírtakat, ahol a végén felsorolt 2,5"-os, 1 TB-os külső merevlemezek esetedben is megfelelhetnek a célra. Illetve azoknak akár a 2 TB-os változatai is, 30 ezerből kijön, ha megnézed a linkelt blogbejegyzésben az árakat. Az USB 3.0 meg nyilván alap, gyárilag készre szerelt kivitelben USB 2.0-s külső merevlemezt már nem is nagyon lehet kapni és nem is érdemes olyat venni. Hordozótokot meg lehet külön venni, lásd a linkelt példánál leírtakat.
A megbízhatóság, tartósság témája pedig egy másik válaszban, valamint a hosszú idejű adattárolás szintén egy másik esetnél bővebben fejtegetve van.
A belső merevlemezek és SSD-k meg nyilván nem ennek a topiknak a témája, az ügyben azok topikjaiban kellene érdeklődni. Illetve eldönteni, hogy most belső/külső, meg HDD/SSD meghajtó kell-e.

"Egy átmásolás illetve más esetekben windows c meghajtó tükrözése, hogy ne kelljen reinstalláláskor mindent újra felrakni oda"

Ez, mármint a rendszermentés jó és hasznos dolog, mehet külső merevlemezre is, de azért arra nem árt majd odafigyelni, hogy a Windows számára a telepítésnél létrehozott kicsi partíciókat is menteni kell, nem kizárólag csak a C-t. Illetve ha van komplett és naprakész mentés, akkor szükség esetén az újratelepítés a 0-ról felesleges, mivel a mentésből 1:1-ben visszaállítható a korábbi állapot.:))

[ Szerkesztve ]

(#23305) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello!

Mivel főleg külső HDD-k lennének rákötve, úgy gondoltam itt kérdezem meg:
USB 3.0-ás PCI-E adapter kártyával van valakinek tapasztalata? Egy régebbi 775-ös gépbe kellene (legalábbis gondolkodom rajta) egy 4 portos bővítésnek, amin csak USB 2.0-ás portok vannak gyárilag. Gondlom így az USB 3.0-ás winyók sebességügyileg nincsenek kihasználva.

Pl. valami ilyesmi. Csak gondoltam hátha van egy pár tuti típus...

Köszi!

(#23307) King Unique válasza SunMount3r (#23305) üzenetére


King Unique
titán

Ha rákeresel, akkor voltak itt a topikban korábban bővítőkártyás kérdések-válaszok, de ezek mára többnyire kikoptak, mivel azóta elég alap lett az újabb típusú alaplapoknál, gépeknél a natív, alaplapi USB 3.0 támogatás. Lehet esetedben is inkább új alaplapot lenne célszerűbb venni, ha belefér az anyagi keretbe, meg a natív megoldásnál általában kevesebb anomália szokott lenni, ellenben az utólag beépített bővítőkártyással. Ha ez nem opció számodra, akkor marad a PCIe bővítőkártya, ahol egyrészt az a lényeg, hogy legyen az alaplapon megfelelő PCIe foglalat, ahol a biztos kompatibilitás felől lehet érdeklődni a alaplapok téma megfelelő topikjában. Másrészt a bővítőkártyánál az USB 3.0 vezérlő sem teljesen mindegy a működés és OS felőli támogatás (lásd VL801), valamint az adatátviteli sebesség szempontjából sem (példa). De amit a linkelt példában tudott az adott VIA VL805 chip, illetve ha esetleg a VL801-es is csak akörül tud, az sem feltétlen akkora gond, mivel az az adatátviteli sebesség esetedben a 2,5"-os WD My Passport külső merevlemezekhez bőven elég lehet, inkább külső SSD-k használatánál téma ez.

(#23308) SunMount3r válasza King Unique (#23307) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Csak ebből az Axagon-ból is van sokfajta 9K-s is. A Win10 support meg a linkeltek alapján jó kérdés, hát csak jó lenne olyan amire van natív driver.

mivel az az adatátviteli sebesség esetedben a 2,5"-os WD My Passport külső merevlemezekhez bőven elég lehet-> Igen SSD nem lesz, de itt bele kell számítani, hogy sokszor az egyik USB-s winyóról másolok át a másikra, így a sávszél is "feleződik" közben. De azt mondod, hogy még egy olyan 6K-s Axagon-al is sokkal gyorsabb lesz, mint a mostani USB 2.0-án? Tehát érdemes?

[ Szerkesztve ]

(#23309) King Unique válasza SunMount3r (#23308) üzenetére


King Unique
titán

Igen, csak itt a 2 My Passport együtt nem tud akkora adatátviteli sebességet, ami feszegetné az USB 3.0 szabvány gyakorlati maximumát, vagyis nem sokat számít, ha egyidejű használatnál esetleg feleződik a rendelkezésre álló sebesség (példa). Az meg evidens, hogy az USB 2.0-snál kb. akármilyen USB 3.0-s megoldás csak gyorsabb lehet, feltéve hogy egy ilyen PCIe bővítőkártya használatánál adott a gazda hardver és az OS felől is a megfelelő támogatás.

(#23310) SunMount3r válasza King Unique (#23309) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

feltéve hogy egy ilyen PCIe bővítőkártya használatánál adott a gazda hardver... felől is a támogatás.

Miért mit kell tudnia az alaplapnak azon kívül, hogy van PCIe x1 slot-ja?
Asus P5QSE2 a lap.

(#23311) King Unique válasza SunMount3r (#23310) üzenetére


King Unique
titán

Hát mondjuk azt, hogy legyen rajta legalább PCIe 2.0 x1 slot ahhoz, hogy kihasználható legyen a bővítőkártyánál az USB 3.0 szabvány 5 Gbps sávszélessége, illetve maximuma. Ha csak PCIe 1.0 x1 slot van, akkor annál 2.5 GT/s, illetve 250 MB/s a max. adatátviteli sebesség.

(#23312) SunMount3r válasza King Unique (#23311) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

A hivatalos infók szerint PCIe 2.0-ás a lap. Mondjuk erről pont a manual-ban nem esik egy szó se. Tehát, akkor ez elég lenne?

És még 1 kérdés (ha tudnád): mennyit enne pluszban egy ilyen adapter a PSU-ból, ha mind a 4 portra lenne winyó kötve? Mert ugye látom, ezeken a kártyákon ott a Molex is.

(#23313) King Unique válasza SunMount3r (#23312) üzenetére


King Unique
titán

Az már előzőleg említve volt, hogy az alaplap specifikus kérdéseket az alaplapok téma megfelelő topikjában kellene feltenni.

(#23314) Forchalad21


Forchalad21
friss újonc

Sziasztok! LG 43LF5400 tévénk útmutatója szerint USB csatlakozón 5V, 500mA és 2TB értékek feletti külső merevlemez csatlakoztatása nem javasolt. Jelenleg a következő merevlemezt használom: Toshiba Canvio Ready 1TB 32MB 5400rpm USB 3.0 HDTP210EK3AA (5V, 1.0A, 1TB). A merevlemez alapvető funkciója esetünkben az, hogy a számítógépen lévő fullHD (1080p) filmeket arra átmásoljam, majd a külső merevlemezről azokat a TV-n lejátsszuk élvezhető módon. A merevlemez használata, kapcsolata a TV-vel 2 évig kifogástalan volt, aztán volt időszak, amikor kattogott, nem tudta felpörgetni a kapott áram a vinyót, majd ez megszűnt, az utóbbi hónapokban ugyanakkor majdnem minden egyes videó többé-kevésbé szaggat (olyanok is, amik korábban egyszer sem). Azt látom, hogy a használt merevlemez nem optimális a TV-hez, ugyanakkor évekig jól működött, ezért az első kérdésem az, hogy vajon tehetek-e bármit azért, hogy a merevlemez és a TV kapcsolata olyan legyen, mint "régen"? A második kérdésem, hogy ha az elektromos hálózatra csatlakoztatható külső merevlemezt vásárolok, akkor azok mindegyike ugyanúgy funkcionál, mint az USB-s tápellátásúak, tehát PC-ről felmásolhatóak rájuk a fájlok és átdugva a TV-re lejátszhatóak róluk? Olvastam pár hozzászólást, ami azt jelezte, hogy az adott merevlemez PC-vel nem használható... Ugye az kizárt, hogy azok a számomra kívánt funkciót ("a számítógépen lévő fullHD (1080p) filmeket arra átmásoljam, majd a külső merevlemezről azokat a TV-n lejátsszuk élvezhető módon") ne tudják betölteni? Előre is köszi a választ! Üdv: Norbert

(#23315) King Unique válasza Forchalad21 (#23314) üzenetére


King Unique
titán

Ez a max. "5V, 500mA", vagy annál kisebb értékeket igénylő lehet az USB-csatlakoztatású, 2,5"-os külső merevlemez kissé abszurd, ami már egy korábbi esetnél is le volt írva itt. Jó esetben akár normál, 0,5 A-es USB-porton is eldöcöghet egy 2,5"-os külső merevlemez, de jobb tévéken direkt szokott lenni ilyen célra "HDD 5V 1A" jelölésű USB-port, vagy legalább 2 db 0,5 A-es port Y-kábel használatához, az utóbbiak használata a biztosabb megoldás. Ha ezekre nincsen lehetőség, akkor másik megoldás külső tápellátás közbeiktatása, lásd egy másik válaszban leírtakat az egyik társtopikból.
Ha az adott tévén csak 1 db 0,5 A-es USB-port van és nem biztosított egy 2,5"-os külső HDD stabil tápellátása, sőt ennek a tünete konkrétan jelentkezik is a használatnál, akkor az nyilván nem a legjobb. De itt azért nem ártana tisztázni, hogy most USB-n az elégtelen tápellátás az oka, vagy esetleg hibás USB-kábel, vagy magával a külső HDD-vel (HDS) van gond, ha állítólag 2 évig az előbbi ellenére is jól működött.

Másik lehetőség kisebb energiaigényű USB-s tárolóeszköz (pl. pendrive, külső SSD) használata, vagy 3,5-os külső merevlemezé, ami a működéshez eleve külön hálózati adapterről nyeri az áramot, nem a gazda hardver (tévé) USB-portjáról. Ahol alapvető működés tekintetében nyilván ugyanaz a 2,5"-os és 3,5"-os külső merevlemez is, mindkettő csatlakoztatható, használható PC-vel és tévével egyaránt. Kompatibilitás, megfelelő működés tekintetében viszont pont a PC, Mac & desktop OS környezet támogatása jobb, nem a tévé és társai készülékeké, amiről egy másik válaszban is volt szó, vagyis nem világos hol írtak olyat, hogy "PC-vel nem használható" az adott külső merevlemez.

Egy következő lehetőség a filmeket (2,5"-os) külső merevlemezen tárolni, a tévénél a lejátszáshoz meg pendrive-ot használni, csak azokat a filmeket rámásolni, amiket éppen aznap meg akarsz nézni, aztán akkor máris nem téma, hogy a tévén lévő USB-port tud-e megfelelő tápellátást biztosítani, vagy sem. Illetve gondolom nem egyszerre kell megnézni, lejátszani a tévén azt a bruttó 1 TB-nyi filmet, mármint ha teljesen tele van másolva a külső merevlemez. + Arról már volt szó itt, hogy nemhogy az FHD, de még a 4K-felbontású UHD filmek lejátszásához sem feltétlen kell nagy adatátviteli sebesség, illetve olyan célra egy külső merevlemez mellett akár egy pendrive, annak olvasási sebessége is megfelelhet, meg pláne ha csak USB 2.0 port van a tévén.

[ Szerkesztve ]

(#23316) Forchalad21 válasza King Unique (#23315) üzenetére


Forchalad21
friss újonc

Kedves King Unique! Köszönöm a részletes és gyors választ! Összegzem az olvasottakat. Lehet, hogy gyenge a TV tápellátása (és valamiért csak most jött ki), lehet, hogy a kábel, vagy lehet, hogy a merevlemez hibásodott meg. A 2. esetet gondolom, egy új kábel vásárlásával és tesztelésével tudom ellenőrizni. Ha a kábel hibátlan, az 1. és 3. verzió egyaránt új külső merevlemez vásárlását teszi szükségessé (pendrive-on a filmek valóban tökéletesen futnak, ugyanakkor körülményes mindig felmásolgatni a fájlokat úgy, hogy a nálam lévő pendrive-ra tizedannyi, vagy huszadannyi sebességgel tudok írni, mint a merevlemezre...). Ha már új külső merevlemezt vásárolok, célszerű hálózati áramforrásút venni (a TV-n 1 db 0,5A-s USB port van). Viszont minden külső hálózatról működtetett merevlemez ugyanolyan jól összejátszik a számítógéppel és a TV-vel, mint az USB-ről működtetettek (a PC-vel való működtetési problémákat nem itt, hanem az árukereső vélemények rovatában olvastam). A speciálisan TV-hez készített külső merevlemezek pedig nem feltétlenül jobbak a TV-hez, csak épp a gyártó garantálja a kompatibilitást nekünk. Jó eséllyel ugyanakkor a nem kifejezetten TV-hez készített, elektromos hálózatról működtetett külső merevlemezek is ugyanolyan jól működnek majd a TV-vel, mint a TV-hez készítettek (ahogyan azt az általános ismertetőben is írtad). Ha a TV-hez készítettet veszem meg, az garantáltan összejátszik az LG, Samsung, stb. tévékkel és semmivel sem kommunikál rosszabbul a PC-vel, mint a nem kifejezetten TV-khez készítettek. Jól mondtam fel a leckét? :)

(#23317) King Unique válasza Forchalad21 (#23316) üzenetére


King Unique
titán

Igen, nagyjából erről van szó. :K

De azért azt egyrészt nem ártana leellenőrizni, hogy most a tévé portjának gyenge tápellátása / kábel / külső merevlemez-e a probléma forrása, hacsak nem szándékozol alapból új külső merevlemezt, abból is 3,5"-os típust venni. Valamint ha nem opció számodra a filmeket rendre pendrive-ra másolni és arról lejátszani, hanem mindenképppen külső merevlemez használata a cél .
Másrészt ha olvastad a téma összefoglaló erre vonatkozó részét, mindkét fizikai méretkategóriánál az F. fejezetet, akkor a dedikált, tévékhez (is) készített külső merevlemezeknél (példa) sem feltétlen az összes (a-z) tévé esetében adott a biztos kompatibilitás, meg kell nézni mit ír erre vonatkozóan a gyártó. Meg itt a kompatibilitás értendő pl. az MBR/GPT partíciós séma és a fájlrendszer vonatkozásában is (bővebben), azokra is célszerű odafigyelni. + Itt a fórumon a TV & Audió témakategória megfelelő topikjában is javasolt érdeklődni a tapasztalatok felől, mások milyeneket használnak az adott készülékhez ami bevált, stb. Meg igen, megfelelhet ilyen célra egy normál, alapvetően PC-s használathoz tervezett külső merevlemez is, de a biztos kompatibiitás stb. felől javasolt a tévé gyártójának topikjában is érdeklődni, lásd az előbb leírtakat.

(#23318) Gatya2


Gatya2
csendes tag

Sziasztok!

A hardveres HDD klónozókról (ami egyben dokkoló is) van valakinek tapasztalata? Mennyire megbízhatóak? Rendszert is lehet vele klónozni? Ha klónozandó HDD nagyobb mint amire klónozni akarok, de nincs rajta, csak kevés adat akkor is megcsinálja? Használ valaki ilyet egyébként?

Köszönöm a válaszokat.

(#23319) King Unique válasza Gatya2 (#23318) üzenetére


King Unique
titán

A HDD dokkolók a társtopikok, 3,5"-os HDD-k használata esetén a külső 3,5'' mobil rack-ek topikja témája, ami az itteni téma összefoglaló elején is le van írva, + a téma tudnivalóknál szintén fel van tüntetve. Legközelebb ott kellene feltenni az ilyen kérdéseket.

Az említett topikban vannak különféle dokkolókkal tapasztalatok. Példák: [link], [link], [link]. A klónozás az erre alkalmas dokkolóknál rendszerint 1:1 arányú bitpontos másolatot jelent, lehet PC és OS nélkül is klónozni, lehet nyilván OS-t is klónozni, a célmeghajtónak legalább akkora vagy nagyobb tárolókapacitásúnak kell lenni mint a forráslemeznek, stb. Ezek pl. az AXAGON ADSA-ST esetében is le vannak írva a gyártó weboldalán több helyen (termékleírás + terméktámogatás).
Ha OS-t, pl. Windowst akarsz klónozni és nem létszükséglet a PC nélküli, illetve dokkoló only megoldás a kivitelezéshez, akkor másik lehetőség erre való célprogram (példák) használata, amelyek közül népszerű és többeknél bevált pl. a Macrium Reflect. Ami partíció szinten ment / klónoz, meg csak a foglalt területet, a klónozás megkezdése előtte szükség esetén csökkenthető / növelhető a program kezelőfelületén a partíciók mérete, stb. Azaz ha nincsen teljesen telemásolva a forráslemez, akkor az utóbbival akár az is megoldható (csökkentés után), hogy kisebb tárolókapacitású céllemezre lehessen klónozni.

[ Szerkesztve ]

(#23320) Moonwolf


Moonwolf
senior tag

Sziasztok!

A Silicon Power Armor A85M vagy az ADATA HC660 Slim Metal külső winyót lenne érdemesebb választani?
Napi szinten lesz hordozva, külön tartó is lesz hozzá.

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#23321) Lauda


Lauda
félisten

Kis érdekesség, 2012-es videó, wd mybook külső merevlemez, bent hitachi vinyó. :D 2012-ben kezdődött a hgst és a wd összefonódása. ;)

[ Szerkesztve ]

(#23322) King Unique válasza Moonwolf (#23320) üzenetére


King Unique
titán

Ez leginkább attól függ, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell. Azaz többek között el kellene dönteni azt is, hogy csak fémházas (HC660), vagy fémázás + ütés- és vízálló (A85M) típus kell-e.
Egyébként a Silicon Power esetében miért az Armor A85M, a "sima" Armor A85 nem felelne meg? Az előbbi a Machez tervezett sorozat, de arról volt már szó itt, hogy ilyen célra nem feltétlen muszáj felárasan olyat venni, megfelelhet akár egy normál modell is.

(#23323) Moonwolf válasza King Unique (#23322) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Szóval az M a Mac-et jelöli. Az A85M-et azért néztem mert akciósan olcsóbb volt ezer forinttal a HC660-nál.

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően ?
Helytakarékosság szempontjából 2.5", tárhely pedig 1-2TB
2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova ?
Egyszerűbb lenne egy kompakt megoldás, habár van pár külön rack-es, persze ha van valami jó rack-winyó kombó akkor arra is vevő vagyok.
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá ?
Jó ha van rajta egy visszajelző led. Szoftver nem szükséges.
4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.) ?
Tulajdonképpen back-upra kellene, egy 2TB-os Maxtor mellé.
5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért) ?
30 ezer alatt.
6. Garancia kérdése, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
Garancia minél több.

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#23324) King Unique válasza Moonwolf (#23323) üzenetére


King Unique
titán

1. Tehát 2,5"-os kell, viszont a tárolókapacitást is fixen el kellene dönteni. De akkor legyen 2 TB, mivel a megadott anyagi keretbe beleférhet.
2. Szintén fixen el kellene dönteni, hogy most gyárilag készre szerelt, vagy külső ház + HDD = külső HDD megoldás kell-e. Ehhez segítségül lehet a már többször említett blogbejegyzés. De a továbbiakban akkor egyszerűsítsünk, meg ha nem lett egyértelműen megadva, akkor legyen gyárilag készre szerelt, mint az eredetileg említett 2 modell is.
3. Állapotjelző LED rendszerint eleve lenni szokott mindegyik külső merevlemezen, az elég alap. Bónusz szoftverek akkor nem kellenek, oké. Viszont itt az előző válaszban kérdezett dolog pont lényeges lett volna, vagyis hogy most csak fémházas, vagy fémházas + az egyes külső hatásoknak jobban ellenálló külső merevlemez kell-e. Már ha egyáltalán fémházas kell, mert ez sem lett egyértelműen leírva, meg csak az eredetileg említett 2 modell alapján lett feltételezve. De akkor megint egyszerűsítsük és feltételezzünk, legyen fémházas*.
4. Oké, tehát PC-s használat, biztonsági mentéshez.
5. Oké, 30 ezerből már kijön egy 2,5"-os, 2 TB-os külső merevlemez.
6. A minél több megint nem igazán pontos, de akkor legyen 3 év, az eredetileg említett 2 modellre is annyi a gyártói garancia ideje.

A megadott feltételeknek megfelelhet az eredetileg említett 2 TB-os ADATA HC660, ami fémházas, 3 év gyártói garancia van rá és belefér a megadott 30 ezres anyagi keretbe. Hasonló a Silicon Power kínálatában az Armor A75 is, ellenben drágább valamivel. Valamint fémházas + ütés- és vízálló kivitelben az Armor A85 és Armor A85M, de az utóbbi jellemző nem volt megadva feltételként. Ahol egyébként a linkelt árak alapján az A85M jelenleg csak 1-2 bolt/webáruház kínálatában olcsóbb, máshol mind drágább az A85-nél.
Aztán ott van még pl. a Transcend StoreJet 25C3 és WD My Passport Ultra is fémházas kivitelben, de ezek 2 TB-os modelljei nem jönnek ki 30 ezerből, max. az 1 TB-osak.
* Ha mégsem fémházas külső merevlemez kell, akkor meg ott vannak a szokásos egyszerűbb modellek műanyag kivitelben, mint pl. az ADATA HV300, Maxtor M3 Portale, Toshiba Canvio Basics, WD Elements Portable, WD My Passport, stb. Ahol 3 év gyártói garancia az ADATA HV300, Maxtor M3 Portable és a WD My Passport esetében van, a többinél 2 év.

[ Szerkesztve ]

(#23325) Nirvatti


Nirvatti
tag

Sziasztok,

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően ?
2.5", tárhely 1-2TB
2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova ?
Kompakt megoldást keresek.
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá ?
Nincsen
4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.) ?
Kizárólag fényképek és kisebb hosszúságú videók, max. FullHD felbontással.
5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért) ?
Maximum 30 ezer Ft.
6. Garancia kérdése, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
Garancia minél több.

Feleségemnek vásárolnék egy eszközt, hogy a fotói egy helyen legyenek.
Azt gondolom erre most bőven megfelel az 1 TB tárolókapacitás és ki is néztem egy itt ajánlott típust.
Az SP Armor A85M most az eMagnál 18eFt, -tehát olcsóbb jelenleg, mint az A85- ami elég jó vételnek tűnik a tudásához képest.

Ahhoz, hogy PC-n használható legyen, elég a partíció(i)t törölni és NTFS-re formázni?

(#23326) King Unique válasza Nirvatti (#23325) üzenetére


King Unique
titán

Ilyen célra és PC-s felhasználáshoz alapesetben nem feltétlen kell az egyes külső hatásoknak extrém módon ellenálló, meg ráadásul Machez tervezett külső merevlemez, lásd az előző esetnél leírtakat.
De, ha egyrészt mozgatva/hordozva lesz az eszköz és fennáll az esetleges leejtés, vagy akár folyadékkal érintkezés (leöntés) veszélye is, akkor a részlegesen ütés- és vízálló kivitel pont jól jöhet. Másrészt ha az adott webáruházban olcsóbb az Armor A85M, akkor akár azt is lehet venni és igen, a Windowson történő használathoz elég törölni a gyárilag HFS+ fájlrendszerű partíciót, majd újraparticionálni, újraformázni NTFS-re (bővebben).
+ Ha fontosak, nehezen pótolhatók azok a képek és videók, akkor alap, hogy legyenek azokról biztonsági másolatok máshol is, ne kizárólag csak a külső merevlemezen legyenek tárolva. Valamint ha a hosszú idejű adattárolás a cél, akkor egy másik esetnél részletezve van a téma.

[ Szerkesztve ]

(#23327) Nirvatti válasza King Unique (#23326) üzenetére


Nirvatti
tag

Nagyon szépen köszönöm az alapos, mindenre kitérő választ! :R
Annyira olcsó a mindent védő kivitel, hogy kár lenne kihagyni. Meg is rendeltem.

(#23328) Moonwolf válasza King Unique (#23324) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Szia! Köszönöm a választ! Napi szinten lesz hordozva ezért jobb ha nem sima műanyag.
A többinek az árazásait figyelembe véve a Silicon Power Armor A85M jobbnak tűnik. Viszont ha át van formázva az a garanciát hogy érintheti?

[ Szerkesztve ]

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#23329) Beni2360 válasza Moonwolf (#23328) üzenetére


Beni2360
félisten

Viszont ha át van formázva az a garanciát hogy érintheti? - Sehogy.
Képzeld el egy 6 TB HDD-t amit berakunk egy NAS-ba és az megformázza magának, akkor elveszne a 3 év gari :F
Nekem is van 1 TB 2,5" HDD ami exfatra van formázva a média boxban a Linux azt szereti.

[ Szerkesztve ]

Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

(#23330) King Unique válasza Moonwolf (#23328) üzenetére


King Unique
titán

A gyártói garanciát a komolyabb szintű hardveres / szoftveres módosítás érintheti. Ahol az előbbi lehet az, ha pl. a felhasználó/vásárló otthon szétszereli a külső merevlemezt, esetleg módosítja egyes összetevőit (pl. HDD) és ennek marad külsérelmi nyoma. Vagy ha a megengedettnél nagyobb mértékű külső hatásnak teszi ki az eszközt és annak marad külsérelmi nyoma (pl. deformáció a külső házon). A szoftveres meg az, ha pl. módosítja rajta a firmware-t, nem a gyártó által kiadott firmware-t tesz rá, stb.
Ellenben szoftveres oldalról egy sima újraformázás, illetve az A85M esetében a gyári HFS+ fájlrendszerről NTFS-re történő formázás nyilván nem számít komoly és nem megengedett módosításnak, ezért nyilván nem vonja maga után a gyártói garancia esetleges elvesztését.

(#23331) djzolee91


djzolee91
tag

Sziasztok, külső vinyót vennék biztonsági mentésnek.

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?
2,5"-os, 1 TB méretűt keresek.

2. Egybeépített (kompakt), vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?
Egybeépítettet szeretnék, nem tervezem a bele kerülő HDD-t cserélni.

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá?
Nincs szükségem bónusz szoftverekre, viszont nem baj ha van hozzá hordozó tok, de nem baj ha külön kell a tokot megvennem.
Mivel biztonsági mentésre szeretném használni ezért extrák tekintetében jó lenne ha ütésálló lenne, és ha hasznos erre a felhasználási területre, akkor kíváncsi lennék a fémházas ajánlatokra is.

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n történő lejátszás / felvétel, játékkonzol stb.)?
Windows-os laptopon található dokumentumok és média tartalmak biztonsági mentésére lenne használva, havonta kb 2-3 alkalommal.

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló anyagi keret (ha Machez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?
Nem vagyok nagyon otthon az árak tekintetében, legyen kb 30-40e HUF a max ár.
Nem tervezem Mac-en használni.

6. Mennyi legyen a garanciaidő, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
Kompakt kivitelben szeretném megvásárolni.
A garancia annál jobb minél több.
Mivel biztonsági mentésnek szeretném használni, így olyat szeretnék, ami erre a célra hosszú távon megbízható.

Előre is köszönöm! :)

(#23332) King Unique válasza djzolee91 (#23331) üzenetére


King Unique
titán

Lásd az utóbbi 2 esetnél leírtakat fémházas + ütésálló külső merevlemezek, valamint biztonsági mentés és hosszú idejű adattárolás témában: [link], [link]. Ahol akár esetedben is megfelelhet a célra a Silicon Power Armor A85 / A85M sorozat, illetve 30-40 ezerért azok 2 TB-os modelljei. Ha csak 1 TB-os modell kell, akkor az értelemszerűen olcsóbb.

Komolyabb hordozótokot amúgy nem nagyon szoktak mellékelni egyik 2,5"-os külső merevlemezhez sem, max. műbőr tokot / vászon szütyőt / szilikon védőtokot, de ezek, illetve főleg az előbbi 2 eleve nem nyújtanak akkora védelmet mint egy standard hordozótok, az USB-kábel sem fér el bennük, stb. Vagyis ha standard hordozótok kell, akkor azt külön kell megvásárolni, lásd a linkelt blogbejegyzést.

[ Szerkesztve ]

(#23333) SunMount3r válasza SunMount3r (#23305) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Visszatérve egy kicsit erre a kérdésemre, azok az Axagon-ok elég jónak tűnnek: Egy és kettő, bár az a "lassú" VL805 chip van rajtuk, de még így is sokkal gyorsabb lenne, mint USB 2-vel ugyebár. Viszont a másik gond, hogy ezeken csak SATA power csati van, annak meg a tápom szűkében van, így csak a Molex jöhet szóba. Egy ilyen Molex to SATA átalakító nem okozna valami gondot, ezzel megoldható a dolog és biztonságos?

Mert van Molex csatis 4 portos kártya is, elvileg VL801-es chip-el, de ez drágább.

(#23334) SunMount3r válasza SunMount3r (#23333) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

És az ilyen Ali-s "csodákról" mi a vélemény? Ehhez Molex átalakítót is adnak. Az egyik értékelésben azt írják, hogy 60MB/s írási és 80MB/s olvasási sebességet produkált USB 3-as külső winyóval, ez jónak számít?

[ Szerkesztve ]

(#23335) King Unique válasza SunMount3r (#23333) üzenetére


King Unique
titán

Ez a téma nemrég már ki lett tárgyalva itt, + leírva hogy az alaplap specifikus dolgok felől hol kellene érdeklődni, stb.
Egyébként pl. az AXAGON PCEU-430V bővítőkártya esetében (is) le van írva a gyártó weboldalán, hogy a SATA tápcsatlakozó választható, illetve kiegészítő tápellátásra szolgál szükség esetére, ha alapértelmezetten a PCIe sínrendszerről történő tápellátás nem lenne elég. Az pedig már szemléltetve volt előzőleg, hogy a VIA VL805 vezérlő által nyújtott adatátviteli sebesség kb. mennyi lehet, vagyis USB 3.0-n nyilván nem 60-80 MB/s ott sem a maximum, inkább az adott külső HDD tudott annyit annál az illetőnél.

(#23336) sanyimobil


sanyimobil
csendes tag

Sziasztok,

Gondolkodom egy 4-5TB 2,5" külső HDD vásárlásában. Viszont ahogy utána olvasgattam, belefutottam, hogy ezek már mind SMR-t használnak, ami miatt, ha már sok adat van rajta, nagyon belassulhat. Mik a legújabb tapasztalatok ezzel kapcsolatban? Főleg nagyobb fájlokat tartanék rajta, TV-re kötném, vagy RPI4-re.

köszi!

(#23337) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

No én vagyok megint :D :U (sorry, de nem tehetek róla, hogy nem pörög a Topic). Most azt kérdezném, hogy egy ilyen USB 3-as HUB-nak milyen power adapter felelne meg? Általában nem írnak rá semmit, csak hogy a Micro USB portra köthető kábellel egy power adapter a külső (aktív) tápellátáshoz. Nyilván ha több winyót kötnék rá, akkor biztosan kellene, ezért is kérdem, mert ez a szándékom. Itt az egyik típushoz írják, hogy 5V / 2A, de ez elég ritka. Ennyi elég ha akár 4 külső winyót is kötnék rá? Tehát akkor kell egy ilyen kábel és pl. egy ilyen töltő?

[ Szerkesztve ]

(#23338) Márton


Márton
nagyúr

Véletlenül picit meglöktem az usb3-as külső hdd-met az asztalon, egy pillanatra eltűnt a meghajtó, majd miután felismerte, formázni akarja a win :(
Nem volt írás közben, az adatok még ott vannak rajta, kérdésem az lenne, van-e ilyen esetre valakinek bevált programja a helyreállításra? 1 TB-ról van szó..
Először leklónozom persze, de utána mivel érdemes próbálkozni?
köszi!

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#23339) King Unique válasza sanyimobil (#23336) üzenetére


King Unique
titán

Igen, a mostani 2,5"-os belső és külső HDD-k szinte mind SMR eljárást használnak 3-5 TB tárolókapacitásnál, sőt még az 1-2 TB-osok zöme is pár kivételtől eltekintve, amiről az egyik társtopikban is volt szó. Az SMR drive-oknál az átlapolás miatt valóban előfordulhat belassulás írásnál, bár ezt sem mindenki tapasztalta (példa), meg akár modelltől és felhasználástól függő is lehet. Meg ha a másolás után csak olvasni (pl. flmeket lejátszani) kell a lemezről, akkor az már kevésbé problémás ilyen szempontból. Egyébként ha sok adat van a külső HDD-n és kevés rajta a szabad terület, valamint töredezett a fájlrendszer, akkor amúgy is belassulhat, akár PMR/CMR, akár SMR típus.
Szóval ha mindenképpen 2,5"-os fizikai méretben kell 4-5 TB-os külső HDD, akkor marad az SMR. A lehetőségek, a kínálat felől meg lásd az alábbi blogbejegyzésben leírtakat. Valamint 2,5"-os külső merevlemezeknél a megfelelő tápellátás is lényeges USB-n, ami a tévé és az RPi esetében pont aktuális (kérdéses) lehet.

[ Szerkesztve ]

(#23340) King Unique válasza SunMount3r (#23337) üzenetére


King Unique
titán

Az egyik külső házas társtopikban + egy másikban részletezve van, hogy 2,5"-os külső merevlemezekhez, illetve külső házakhoz szükség esetén milyen külső tápadaptert javasolt használni, ami elvileg egy passzív USB-hub esetén is helytálló lehet: [link], [link].
Egyébként maga a linkelt USB-elosztó (hub) már megvan és azért azért akarsz hozzá külön tápegységet venni, vagy még nincsen és most szándékozol elosztót venni? Ha az utóbbi, akkor 2,5"-os külső merevlemezekhez miért nem aktív USB-hubot veszel, amihez gyárilag mellékelnek megfelelő külső tápegységet, miért passzívat akarsz? :F

(#23341) King Unique válasza Márton (#23338) üzenetére


King Unique
titán

Bár akár ebben a topikban is elfér a kérdés, de kifejezetten az adatmentéssel az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topik foglalkozik, ami amúgy az itteni téma összefoglaló elején is le van írva.
Vélhetően azért ajánl fel formázást a Windows, mert RAW lett a külső merevlemezen lévő NTFS kötet, ahol ha tartós az állapot, azaz az eszköz újracsatlakoztatása, valamint másik kábellel/gépen/OS alatt történő kipróbálása után is fennáll, akkor a linkelt topiknak pl. ezen eseténél le van írva, illetve linkelve a megoldás az adatmentéshez.

Viszont mivel megütődött/leejtett külső meghajtóról van szó, ezért ilyenkor a benne lévő HDD-nél fennállhat a fizikai, illetve mechanikai károsodás lehetősége is. Azaz ehhez mérten óvatosan szabad csak próbálkozni a mentéssel, ami ha otthon nem megy, vagy eleve nem teszi lehetővé a külső meghajtó állapota (HDS), akkor jobb adatmentő cégre, szakemberre bízni, már ha anyagilag megérne annyit a mentés. + Ha használat közben fennáll az ütődés/leejtés veszélye, akkor legközelebb (részlegesen) ütésálló külső merevlemezt kellene venni és használni.

[ Szerkesztve ]

(#23342) Márton válasza Márton (#23338) üzenetére


Márton
nagyúr

A hdd satás, 100% kondíciós és usb3-as házban volt.
Egy pici lökéstől megadta magát.

Az egy db NTFS partíciót a fájlkezelők most valamiért így látják:
9,32 GB Type: Linux :F
922 GB Type: NTFS
Tehát valami a partíciós táblával történt, és remélem az adatok még jól vannak.
Mivel essek neki?
Minden tippet köszi. :R

szerk: köszi a választ, átmehetek oda is. Azért leesésnek talán nem nevezhető, olyan enyhe "ütést" kapott a kezemtől, mint mikor egy telefont pár centivel arrébtolsz az asztalon. Én az usb kábelre tippelek, hogy az egy pillanatra kontaktos lett, majd azonnal visszaállt. De ez elég volt a hibás adatíráshoz, még ha nem is történt éppen semmi általam indított másolás a vinyóra (a win matathat ugye)

[ Szerkesztve ]

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#23343) SunMount3r válasza King Unique (#23340) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Sorry, de nem lettem sokkal előrébb, amiket linkeltél azok főleg "dugós", hagyományos adapterekről szólnak, itt meg ugye muszáj, hogy USB-s (töltős) legyen. Tervezem a vételt és a típus sem biztos még, ezért is érdeklődöm itt előbb. A legtöbb ilyen Orico-s HUB-nál 5V/2A-t írnak a tápra (töltőre). Tehát a HDD-kre vonatkozó kérdés továbbra is fent áll.

miért nem aktív USB-hubot veszel, amihez gyárilag mellékelnek megfelelő külső tápegységet, miért passzívat akarsz?-> Nem tudom, te hogy értelmezed, de ha már van külső tápellátása, onnantól már nem aktívak ezek a HUB-ok is? Olyan aktívat is néztem (egy és kettő), amihez eleve jár rendes "dugós" tápegység is, de ezt kicsit drágállom, gondoltam kb. a feléből kihozom egy olyannal (számításaim szerint) amit fentebb linkeltem és amihez én veszek egy USB->microUSB kábelt és egy megfelelő töltőt táp gyanánt. Szóval konkrétan ezzel az elképzeléssel mi lehet a probléma?

(#23344) King Unique válasza SunMount3r (#23343) üzenetére


King Unique
titán

De azokban a linkelt hozzászólásokban pont le van írva a lényeg, hogy a tápadapternél milyen jellemzőkre érdemes odafigyelni, milyet javasolt venni és használni, az hogy milyen az eszköz (hub) felőli csatlakozás, az már másodlagos. Ha egyszerre több 2,5"-os külső HDD lenne rákötve a hubra, akkor meg nyilván nem árt, ha minél nagyobb a tápadapter áramerőssége, pl. 2-3 A.

Az világosan le volt írva és szemléltetve az előbb, hogy mit jelent az aktív USB-hub, azaz alapesetben azt, aminél gyárilag adott a külső tápellátás megfelelő külső tápadapterrel. Az utólag odatákolt külső tápellátással a passzív hub is lehet lényegében aktív, de itt alapvetően az előbbiről volt szó. Valamint az is le volt írva, hogy 2,5"-os külső merevlemezekhez, meg pláne több eszköz egyidejű használatához eleve gyárilag aktív típust javasolt venni, mások is olyat vettek ilyen/hasonló célra (példa). Tehát nem passzívat, aminél szükség esetén még utólag kell bajlódni a külső tápellátással, az esetlegesen nem megfelelő adapter miatt szívni, stb. Meg ráadásul az eredetileg említett ORICO WH4P1-BK-30 modell esetében pl. ezzel ellentétben még rendes DC tápbemenet sincsen, hanem a leírás alapján az eszköz (hub) felől Micro-B csatlakozós USB-kábellel, ahhoz eszkábált tápadapterrel kell megoldani.

[ Szerkesztve ]

(#23345) SunMount3r válasza King Unique (#23344) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Jó én úgy (is) értelmeztem (optimistán), hogy ezek a HUB-ok is "lehetnek" ugyan úgy aktívak, csak éppen az adapterbeli különbség áll fent. És ha az ember egy jó kábelt és jó adaptert (töltőt) választ hozzá (mert ilyenek is vannak bizonyára), akkor ezek is ugyan úgy tudnak aktív HUB-ként funkcionálni. A másik, pesszimista értelmezésem pedig pont az, amiért pl. itt fel is tettem a kérdést.

Jó, dobom ezt témát és akkor jöjjenek a "szerinted is" aktív HUB-ok: Ez a 7 portos Orico pl. csak 300Ft-al lenne drágább, mint a legolcsóbb 4 portos i-tec itthonról (ha már azt linkeltél előbb). Vagy van valami, ami miatt az Orico-t nem ajánlanád?

(#23346) King Unique válasza SunMount3r (#23345) üzenetére


King Unique
titán

Ezt attól kérdezd, akinek van pont ugyanilyen ORICO CT2U3-7AB USB-elosztója. De amúgy ránézésre jónak tűnik, hubok között is eleve a komolyabb termékkategória, maga a gyártó is a nevesebbek közé tartozik, stb.

(#23347) woolwich


woolwich
tag

Sziasztok,

Külső HDD-t tervezek venni, általános multimédia tárolásra.
Topic alapján a WD My Passportot nézegetem éppen, 1 vagy 2TB-osat vennék valószínűleg.
Az létezik, hogy az Extreme Digitalnál és az Aquanal 2, az iPonnál viszont 3 év gyári gari van az 1 terrásra?

(#23348) King Unique válasza woolwich (#23347) üzenetére


King Unique
titán

A WD My Passport sorozatra általánosan eleve 3 év gyártói garancia van a modellek tárolókapacitásától függetlenül. Az hogy egyes hazai boltok/webáruházak kevesebbet adnak rá attól függően, hogy pl. honnan szerzik be, a kisker mennyivel kapja a nagykertől stb., az nem újdonság, meg a hazai jogszabály elvileg amúgy is csak 1 éves kötelező jótállást ír elő, amiről korábban a téma topikjában is volt szó. Vagyis lehetőség szerint célszerű olyan helyen megvásárolni a terméket, ahol eleve megadják rá a 3 évet, szükség esetén előtte érdeklődni ott erről megerősítésképpen, stb. Valamint ha az adott bolt/webáruház pl. csak 2 évet ad a hivatalosan 3 év garanciás külső merevlemezre, ellenben a gyártó weboldala 3 év garanciát ír az ellenőrzés után (példa), akkor viszont opció lehet az RMA a fennmaradó év(ek)ben.

[ Szerkesztve ]

(#23349) woolwich válasza King Unique (#23348) üzenetére


woolwich
tag

Köszi az infót! :K

(#23350) rasotamas


rasotamas
veterán

Sziasztok

Tudnátok ajánlani egy kedvező árú jó minőségű minimum 3 év garis 2 terás usb3 külső vinyót?
Wd my passport? Mi lenne jó?
Talán jobb lenne ha nem smr és nem parkolós lenne.
2,5 vagy 3,5 nekem mindegy.
Gondolom ezekböl nem lehet kiszedni pár év mulva a vinyot és átrakni gépbe, vagy igen?

https://tinyurl.com/rasoapro

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.