Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23238) podcast


podcast
tag

sebességben a külső HDD-k teljesen egyenértékűek a belső HDD-vel?

500 vagy 1000mbs neten torrentezve elég a külső HDD? 5400 vagy 7200?

Rá lehet kötni egyidőben a pc-t és a tv-t?
PC-ről menne a torrent ezerrel, TV meg olvasná róla a 4k filmet.
Router és hálózat nem ok.

(#23239) King Unique válasza podcast (#23238) üzenetére


King Unique
titán

Egy korábbi hozzászólásban szemléltetve van tesztekkel kategóriák szerint, hogy milyen sebességértékeket tudnak az egyes 2,5"-os és 3,5"-os külső merevlemezek. Ahogyan egy másikban az is részletezve van, hogy maga az USB 3.0 szabvány egylemezes tárolóknál max. a külső SSD-k sebességét korlátozza részben, a külső HDD-két viszont nyilván nem. Tehát a kérdésre válaszolva igen, nagyjából ugyanazt a sebességet tudja egy HDD SATA-n és USB 3.0-n, bár ez lehet hardver- és szoftverkörnyezet függvénye is, van amikor kicsivel gyorsabb lehet a SATA/eSATA (példa). + A Windowsban USB-s külső meghajtóknál az írási gyorsítótárazás alapértelmezetten le van tiltva, ezért amiatt valamivel lassabbak lehetnek bizonyos esetekben (pl. apróbb méretű fájlok másolása). Viszont ha be van kapcsolva, akkor már egyenlőek a feltételek, meg a SATA-n csatlakoztatott HDD-knél is a bekapcsolt állapot az alapértelmezett.

500 Mb/s = 62,5 MB/s | 1000 Mb/s = 125 MB/s maximum elméletileg, viszont a gyakorlatban nem feltétlen lesz pont ennyi az internetkapcsolat max. sebessége (kevesebb szokott), meg függhet az a szolgáltatótól, routertől, stb. De egyébként ilyen sebességértékeket szekvenciális olvasás/írás esetén a külső HDD-k is tudnak USB 3.0-n, lásd az előbb linkelt hozzászólást, illetve akár még a 2,5"-os, 5400-as típusok is (példa). Mármint üresen / kellő mértékű szabad területtel (nem telemásolva), nem / kevésbé töredezett fájlrendszerrel stb., mert ellenkező esetben már nem feltétlen. Meg ha PMR helyett SMR HDD van a külső házban, akkor az utóbbinál előfordulhat az átlapolás miatt belassulás. Bár ezt sem mindenki tapasztalta (példa), meg modelltől és felhasználástól függő is lehet.
Egyébként meg ott van a Bittorrent topik, torrent ügyben elsődlegesen ott javasolt érdeklődni, mivel az a torrenttől, azok számától, torrentkliens beállításától stb. is függhet, hogy ténylegesen mennyi lesz a le- és feltöltési sebesség. Sőt, már megtörtént. :)) + Ahogyan ott is említették, ha sok torrent megy egyszerre, többszálú a le- és feltöltés, extra gyors az internetkapcsolat, akkor ott adatátviteli sebesség + egyszerre több lemezművelet kiszolgálása terén a belső/külső SSD eleve jobb választás lehet, mint a HDD-alapú megoldások.

Nem, nem lehet rákötni, fizikailag, azaz pl. USB-n nem csatlakozhat a külső HDD egyszerre a PC-hez és a tévéhez is. :N Ha egyszerre több eszköz, készülék kiszolgálása a cél, akkor a hálózati elérés, megosztás lehet opció, amiről már volt szó itt és a társtopikokban is: [link], [link].

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.