Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#24501) King Unique válasza arcitec (#24500) üzenetére


King Unique
titán

A standard külső SSD-k valamivel komolyabbak, írásterhelhetőségük nagyobb lehet, + azoknál akár 20 és 40 Gb/s adatátviteli sebesség is elérhető és DRAM-os kivitelben (ha olyat választ a vásárló, mert ott sem mindegyik olyan) egyenletesebb írási sebességet produkálhatnak (kevésbé lassulnak be), míg a másik topikban említett pendrive-oknál max. 10 Gb/s érhető el és azok rendszerint eleve DRAM mentes változatok.
Ha standard külső SSD kell, akkor afelől szükség esetén (ha a linkelt példákban leírtakon felül további kérdés van) értelemszerűen azon téma topikjában kellene érdeklődni, mint ahogyan tették azt mások is. Példák: [link], [link]. :)

[ Szerkesztve ]

(#24502) tpotyka


tpotyka
junior tag

Adatátviteli sebesség kapcsán szeretnék eligazítást kérni.

A SP A85B külső HDD USB 3.2 Gen 1 csatlakozós, ami éppen meg is felel a laptopnak, ahol a 3db USB Type-A közül legalább 2db (egy helyen, de dupla) USB 3.2 Gen 1 SuperSpeed5 a gyártói specifikáció szerint, azaz 5 Gb/s írás sebesség lehetséges.

A HDS szerint 6Gb/s lehetne, de a jelenlegi átvitelt 3Gb/s-ban jelöli meg.:

Viszont a CrystalDiskMark szerint csak 130-140MB/s az írás-olvasás.

Az eszközkezelőben ezt látni:

A gép belső SupportAssistja szerint nincs minden kimaxolva (a removed amúgy az akksitöltős Type-C):

Nemrég néztem ezzel a külön hasznos prg-mal, az USB Device Tree Viewer is mutatja a dupla superspeed5-öt:

Sajnos az nem éppen áttekinthető számomra, hogy az eszközkezelő és a SA mit miért jelöl és értékel úgy, ahogy. De lényegi kérdés, hogy mi a teendő ill. hol található olyan beállítás, ami szükséges a sebesség kimaxolásához a két szóban forgó USB A port, illetve HDD használat esetében?

(#24503) King Unique válasza tpotyka (#24502) üzenetére


King Unique
titán

A Silicon Power Armor A85B egy USB 3.2 Gen 1 interfészes külső merevlemez, ami 5 Gb/s alapon USB 3.0-s adatátviteli sebességnek felel meg. Ahol már volt szó itt arról, hogy az USB 3.0 szabvány ~ 450 MB/s körüli gyakorlati maximuma egylemezes (1 db HDD) külső HDD-vel eleve nem használható ki, mivel akkora adatátviteli sebességet eleve nem tud a külső házban lévő HDD, ahhoz eleve külső SSD szükséges (bővebben). Vagyis ha a másik topikban leírtak alapján a nemrég vásárolt Samsung T7 Shield külső SSD-ket csatlakoztatod USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) portra, akkor azokkal már menni fog a szabvány "kimaxolása", sőt a 10 Gb/s alapú Gen 2 is.
Tehát az említett 2,5"-os külső HDD-nél a 135 MB/s szekvenciális olvasási és írási sebesség teljesen normális, ahol maga a HDD adatátviteli sebessége a szűk keresztmetszet, nem az 5 Gb/s alapú USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) szabvány.
Itt inkább az SMR és az amiatti (átmeneti) belassulás lehet téma, mivel a 2,5"-os belső és külső merevlemezek manapság mind SMR adatrögzítő eljárást használnak (az ST2000LM007 is), bár akad olyan is az egyes beszámolók alapján, ami ennek ellenére kevésbé lassul be (példa).

[ Szerkesztve ]

(#24504) tpotyka válasza King Unique (#24503) üzenetére


tpotyka
junior tag

Köszönöm, tehát el voltam tájolva. Néztem ezt a wikis cikket _is_, s abban _sem_ találtam olyan képletet, amivel kijött volna a teszten látott matek. Ahogy az általad előbb linkelt tomshardware.com összefoglalója fejtegeti, az a magyarázat elfogadható, hogy a Type-A-n akkor lehet max. az átvitel, ha SSD csatlakozik rá. (Bár amúgy minek, ha helyben lehet eleve gyorsabb és Type-C csatlakozós SSD-t is választani.)

Az a fura, hogy egy csakis Type-A-val csatlakoztatható HDD esetében miért lehet csak az a hangsúlyos tájékoztatás, hogy USB 3.2 Gen 1 képes, és nem a műszaki korlátozottságból következő, ténylegesen várható normál v. max. írás-olvasás érték. Amikor ez az átviteli sebesség a köz számára kézenfekvően elérhető wikis, stb. érték 1/4-e. Mégha normál használatban ez sem toporgás. :)

„már volt szó itt arról, hogy az USB 3.0 szabvány ~ 450 MB/s körüli gyakorlati maximuma egylemezes (1 db HDD) külső HDD-vel eleve nem használható ki”
„Itt” ez érthető, csak az nem, hogy mindez miért nem kerül köztájékoztatás szintjére. Nagyon köszi a tisztázást!

Ha 2 lemez lenne, milyen arányban módosul a sebesség?
Amúgy a HDS lemezinfó alapján 2 lemez, 4 fej látható. Vagy ez is félreértés?

(#24505) King Unique válasza tpotyka (#24504) üzenetére


King Unique
titán

Az 5 / 10 Gb/s Type-A (USB-A) és Type-C (USB-C) portnál egyaránt akkor maxolható ki az adatátviteli sebesség, ha külső SSD csatlakozik rá, egylemezes 2,5" / 3,5" külső HDD-vel eleve nem, mint a mostani eset is szemlélteti.
Vannak Type-C (USB-C) fizikai csatlakozós külső HDD-k is (pl. Silicon Power Armor A75), sőt a Type-A (USB-A) csatlakozóshoz is lehet venni Type-A (USB-A) - Type-C (USB-C) adaptert / kábelt és 5 / 10 / 20 / 40 Gb/s Type-C (USB-C) porthoz csatlakoztatni, ellenben gyorsabb nem lesz az utóbbinál sem.
Nyilván a marketing is az oka, hogy a gyártók csak a jól csengő jellemzőket tüntetik fel a termék adatlapján és dobozán, ahol már ugye az USB 3.2 Gen 1 is jobban mutat, mint az USB 3.0. Na meg a külső HDD-knél nem feltétlen szokták megadni a tényleges adatátviteli sebességet, vagy amelyiknél igen (pl. SanDisk / WD G-DRIVE ArmorATD esetében max. 140 MB/s), ott is max a szekvenciális maximumot, ellenben azt nem fogják odaírni, hogy az SMR miatt eleve belassulhat.
Igen, az ST2000LM007 merevlemeznél stimmel a 2 / 4 db lemez / olvasófej információ, ami a termék felhasználói útmutatójában (9.old) és a "The HDD Platter Capacity Database" weboldalon is fel van tüntetve.

[ Szerkesztve ]

(#24506) tpotyka válasza King Unique (#24505) üzenetére


tpotyka
junior tag

Persze, a marketinges megfogalmazás követhető (=jót kihangsúlyozni). Az volt fura, hogy lényeges adat kapcsán nincs itt általánosan megkövetelve egzaktabb tájékoztatás (=feltűnően nincs megadva érték, ha az haloványabb) és pl. milyen eltérő szintű informálás van SSD vs HDD átviteli értékeknél (=arról van közlés, ami tetszetős szám, mondjuk a folyó évben). Mégha HDD-s esetekben több tényezőre ráfogható, hogy még mitől függhet (=csökkenhet).
Látom, valóban, alaposabb voltál, a Seagate irányába át sem lendültem, a SP pedig mondhatni, hogy nem nyilatkozik a belső lemez(ek) paramétereiről, hiszen nem ő a gyártó vagy szintén eleve nem közlési kötelezettség. Az pozitív, ha vannak, akik bővebben tájékoztatnak (a vállalhatóbbakról ;) ), csak hát számomra azok éppen nem a választott kör.
A fő, hogy gyakorlatilag ki van maxolva, éljen a 130 is, s ennek a HDD-nek úgyis 1x ráírós archív funkciója lesz. De szerencsés, hogy 8x gyorsabb lehetőség is van itt, vagyis lett, mert azzal kértem, vagyis a + 1 db Type-C korántsem volt alapkonfig, de pluszban kérhető volt azért.
Köszi még egyszer!

(#24507) tpotyka válasza tpotyka (#24506) üzenetére


tpotyka
junior tag

Helló, adott ez az előző HDD, kitűnő és tiszta, friss - volt.: Mivel sajnos nagy mennyiségű hosszú elérési utas probléma miatt hiányosan futott le mind a Windows filekezelővel, mind a Total Commanderrel az adatmásolás, a jó (és remélhetően végső) másolási procedúra előtt rendezni kell a ráírt állományt.

Lehetőségek innen, ha jól veszem sorra:
a) sima törlés
b) gyors formázás
c) teljes formázás

Hajlanék a formázásra (a SP gyári mappa kimentéssel-visszamentéssel), mert a meghiúsult átmásolási helyeknél nem szeretnék később esetleges Bermuda háromszögeket a lemezen, de nem vagyok biztos, hogy ezt elegendő-e a gyors módon végrehajtatni. Nem tudom, meddig tartana egy 2TB teljes formázása, ha időben nem súlyos, meglépném, hacsaknem egyéb hátulütővel kellene ekkor számolni.
Az elérendő eredmény egy biztos állapotú állomány, hosszú távú tárolásra.

(#24508) King Unique válasza tpotyka (#24507) üzenetére


King Unique
titán

Ha a túl hosszú elérési útvonal miatt már a fájlmásolás problémába ütközik, akkor ilyen alapon a fájltörlésnél is lehet gond, ezért a meghajtó törlését a "sima törlés" helyett inkább egy gyorsformázással kellene megejteni. A teljes formázás ez esetben felesleges, meg az amúgy is órákig eltartana.
A fájlok másolása előtt a túl hosszú elérési útvonalakat és fájlneveket, a szövevényes mappaszerkezeteket célszerű lenne rendezni, meg lehetőleg kerülni a másolásnál, máskülönben megint a leírt probléma lesz.
Vagy esetleg másik opció a Windowsban a 260 karakternél hosszabb elérési útvonal engedélyezése, de ha megoldható, akkor alapesetben jobb inkább az előbbit rendezni.

[ Szerkesztve ]

(#24509) tpotyka válasza King Unique (#24508) üzenetére


tpotyka
junior tag

Szia, köszi szépen a gyors választ és a megerősítést. :R
A törlés önmagában nem gondolom, hogy megakadna, hisz épp nem kerültek fel a céllemezre a kritikus állományok. De ha a gyors formázás oké és szabatosan elegendő is, akkor azzal haladnék.
A hosszú elérési utas másolás éppen a Milyen program, ami…? asztaltársasággal lett körbejárva. Itt nem taglalom, hogy mi miért no way, vagy az ilyen-olyan engedélyezés mennyire nem egyenlő a gyakorlati kezelhetőséggel. S hervasztó, hogy mennyivel nehezített a Windows-os korlátozással e művelet elvégzése, amire amúgy a technikai feltételek vígan adottak lennének.
Azért hirtelen felindulásból – egyelőre – még nem akasztottam le NAS-t és nem nyergeltem át Live Linux-ra.

(#24510) Mia-ú


Mia-ú
csendes tag

Sziasztok.
Külső merevlemezt vennék és ehhez kérnék segítséget.
2,5-ös érdekel
Tárhely: 4-5 Tb, de főleg az utóbbi. Kisebbek már vannak, azokat tárolásra szeretném eltenni.
Nem kellenek extrák.
Amira használnám: adatok, videők folyamatos mozgatása. Napi használatban.
Fontos az ár. Alsó kategóriában nézelődök, nem szeretnék - nem tudok - sokat költeni rá.
Eddig Főleg Western Digital Elements, My Passport, Toshiba Canvio Basic az, amit vettem
Most láttam az EMAG-on akciósan és ingyenes szállítással egy ilyet is:
WD Black P10 Game Drive külső HDD, 5 TB, 2.5 hüvelykes, USB 3.2, Gen1
de nem vagyok gémer. Csak tárolok, illetve rendezgetek, hozzáteszek állandóan.

Az a fontosabb szempont, hogy ne legyen túl lassú és bírja a strapát.
Nem igazán értem, hogy mi a különbség pl A WD element és My passport, Segate Basic, Expansion stb..., tehát az azonos márkanevű, de különböző típusú merevlemezek között.
Ezeket nézegettem még, illetve Intenso-t.
Gondolom, fontos a Cache mérete is. A buffert nem tudom, hogy mi, de a termékek oldalán ezek nem nagyon vannak feltüntetve, illetve nem tudom, hogy elhiggyem-e azt, amit ott írnak, ugyanis többször tapasztaltam, hogy elírják az adatokat.
Win 10 -hez kell.
Segítenétek?

[ Szerkesztve ]

(#24511) Lauda válasza Mia-ú (#24510) üzenetére


Lauda
félisten

Szia!

Wd mypassport 5tb-ot ajánlanám. A hozzászólásaimra keresve olvashatsz róla tapasztalatokat.

(#24512) King Unique válasza Mia-ú (#24510) üzenetére


King Unique
titán

Így javasolt megadni legközelebb, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell, ahol a rendelkezésre álló anyagi keret nem derült ki a leírtakból, holott az eleve fontos és behatárolhatja, hogy mik jöhetnek szóba.
Ha 2,5"-os gyárilag készre szerelt külső merevlemez kell 4-5 TB-os tárolókapacitással, akkor lásd egy másik esetnél, valamint az alábbi blogbejegyzésben leírtakat, az ott linkelt példákat.
Ha minél olcsóbb 2,5"-os 5 TB-os külső merevlemez kell, akkor jelenleg az Intenso Memory Case és a Seagate Basic kb. a legolcsóbbak, a többi általában drágább, lásd a már linkelt blogbejegyzésben.
Igen, a fémházasnak tűnő 5 TB-os WD_BLACK P10 Game Drive az árukereső találatai alapján az említett webáruházban valóban elég jó árban van és simán megérhet annyit, máshol jóval drágább.
Az előbbi WD külső merevlemeznél az USB 3.2 Gen 1 = USB 3.0 (5 Gb/s), vagyis ilyen szempontból nem gyorsabb, mint egy USB 3.0 jelölésű. + Itt a szűk keresztmetszet amúgy is a külső házban lévő HDD adatátviteli sebessége, mert maga az USB 3.X szabvány maximuma egylemezes kivitelben (1 db meghajtó) eleve csak SSD-vel használható ki, érhető el (bővebben).
A "mi a különbség" kérdésre válaszként lásd a korábbi összehasonlításokat. Példák: [link], [link], [link], [link], [link].
A "ne legyen túl lassú" nem feltétlen reális elvárás, mivel a 2,5"-os belső és külső merevlemezek manapság kb. mind SMR eljárást használnak, ami velejárója lehet a(z) (átmeneti) belassulás írásnál, bár akad olyan is az egyes beszámolók alapján, ami kevésbé lassul be (példa).
A "bírja a strapát" lehet ugye maga a külső házban lévő HDD, valamint a külső háznak a benne lévő HDD védelme érdekében a külső hatásokkal szembeni nagyobb ellenállás is, ahol az utóbbi célra vannak ütésálló, vízálló, stb. külső merevlemezek (példák). De ugye ez már extrának számít, ellenben ha a leírtak alapján nem kell semmi extra, akkor elvileg ilyen külső merevlemezek sem.
Nem, nem fontos annyira a cache mérete, sőt inkább csak másodlagos, + az adatátviteli sebesség szempontjából eleve a már említett SMR a lényeg.
A megbízhatóság, tartósság, hosszú idejű adattárolás témában többször volt szó itt arról, hogy eleve összetett dolog és több tényező függvénye lehet, ami egy korábbi esetnél bővebben ki lett fejtve. Ahol a lényeg, hogy mindig legyenek naprakész biztonsági másolatok több tárolóeszközön a fontos fájlokról, akár a 3-2-1 mentési stratégia szerint, stb. Azaz ilyen szempontból nyilván előnyösebb 2 db külső HDD-n tárolni a fontos adatokat, mint 1 db külső HDD-n.

[ Szerkesztve ]

(#24513) Mia-ú válasza King Unique (#24512) üzenetére


Mia-ú
csendes tag

Nagyon köszönöm a jimerítő választ!
Szóval kész külsőt vennék, nem mahgam aklarom összeállítani.

A "bírja a strapát" ott írtam, amikor nagy mennyiségű adatok, főleg videók állandó mozgatásáról írtam, tehát nem víz és por, meg hasonlók miatt. Sajnos, sokunknak kuxus nagyon nagy mennyiségű tárolnivalót több külső merevlemezre is lementeni.
Jelenleg klb. 60 ezer forintig nézelődök, az Intenso, a Segate Basic, a WD Elements és MyPassport hasonló árban mozog, tehát ezek közül próbálok választani. A Wd Elements és MyPassport között is akad majd 10 ezres különbség
Az a fekete WD, amiről írtam olyan, amit nem ismerek egyáltalán és- mivel most nagyon jó áron van, lehet, hogy azt venném meg, ha nekem való- azaz nem kifejezetten játékra használva, Win 10 alatt, - Videók, hanganyagok mozgatására, esetleg dokumentumok szerkesztésére is jó. Lehet, egy ilyen mégh jobban is bírná a strapát.- a folytonos m,ásolgatást, áthelyezést, esetleg szerkesztést. Ezt szerettem volna leginkább megtudni - mielőbb- amíg ilyen jó áron adják.
Jelenleg van egy 3 Tb-os és 5TB-os Elements, egy 4 Tb-os My passport csatlakoztatva és az egyik lassabb, mint a másik- másolásnál, áthelyezésnél. Úgy vettem észre, hogy a Passport a lassúbb. ezek viszonylag újak, tehát nem több éve vannak használva, hanem kb. fél- háromnegyed éve.
Van még 2 másik, Pl. Toshiba Canvio és még valamilyen 1, illetve 2TB-os, de azokat a megőrzésre szánt anyaggal eltettem egy fiókba. nincsenek használatban, csak nagyon ritkán. A 3 Tb-os Elementset is eltenném a rámásolt anyaggal és a helyére keresek egy 5TB-osat. Mostanában volt ilyen lehetőségem, hogy pár "luxuscikket" vásároljak, Lehet, hogy holnap már nem lesz. Magam is 6x-es lévén kissé nehezebben igazodom el-olykor a saját nevem tájékán is, nemhogy ilyen témákban :)) :K .
Olyat is olvastam már, hogy minél kisebb a tárhely, annál megbízhatóbb a merevlemez. Ezért nincs pl a saját gépemben 500GB-ostól nagyobb merevlemez, mellette egy 256 GB-os SSD. Hogy igaz, vagy nem, fogalmam sincs, de hihetőnek tűnt.

[ Szerkesztve ]

(#24514) King Unique válasza Mia-ú (#24513) üzenetére


King Unique
titán

Egy belső / külső HDD a "nagy mennyiségű adatok, főleg videók állandó mozgatásáról" igénybevételt nyilván bírja, ezért ez ezeknél nem különösebben téma. Max. az, hogy közben mennyire melegedik fel, de ha max. 4x °C, meg 50 °C alatt marad, akkor amiatt sem feltétlen kell aggódni.
Az "egyik lassabb, mint a másik- másolásnál, áthelyezésnél" lehet ugye a már említett SMR miatt ha olyan HDD van benne, ami jelenleg kb. minden 2,5"-os belső és külső HDD-t érint, tehát ezzel eleve számolni kell. De akár egy CMR (PMR) belső és külső HDD is belassulhat, ha kevés rajta a szabad terület, nagyon töredezett az NTFS fájlrendszer, stb.
A WD Elements Portable és My Passport sorozatok közötti árkülönbség amiatt is van, ami az előző válaszban már linkelve lett mint összehasonlítás.
Ez a "minél kisebb a tárhely, annál megbízhatóbb a merevlemez" max. olyan értelemben reális, hogy a kisebb tárolókapacitásúnál kevesebb a lemeztányér és az olvasófej, kisebb az adatsűrűség, ami elvileg kevesebb hibalehetőség. Elvileg, mert gyakorlatilag nem feltétlen minden esetben, meg nagyban függ magától az adott HDD-től is, sőt ilyen alapon egy jobb sorozatból való nagyobb tárolókapacitású belső / külső HDD is lehet megbízható és működhet évekig gond nélkül.
Az előbbihez kapcsolódóan az adatbiztonság eleve az előző válaszban már említett biztonsági másolatok meglétének, 3-2-1 mentési stratégia alkalmazásának, stb. a függvénye és nyilván nem a kisebb / nagyobb tárolókapacitású belső / külső HDD-nek.
Azért annyira nem feltétlen "sokunknak kuxus nagyon nagy mennyiségű tárolnivalót több külső merevlemezre is lementeni", ha eddig is sikerült több ilyen tárolóeszközt vásárolni és azokra lementeni az adatokat, valamint még mindig jóval olcsóbb több db külső HDD-t vásárolni, mint probléma esetén egy adatmentő cégnél a profi adatmentés árát megfizetni.

[ Szerkesztve ]

(#24515) user112


user112
senior tag

Sziasztok!
A WD Elements-re mennyi garancia jár? Az Emag-on csak 1 évet látok. Vagy ez csak bolti, és a két évet a gyártói regisztráció adja?

(#24516) Lauda válasza user112 (#24515) üzenetére


Lauda
félisten

Szia! Gyárilag 24 hónap a garancia. Itt az a kérdés, hogy mikortól regisztrálta a gyári számot a rendszerben a disztribútor, mert a gyártói garancia csak onnantól fogva lesz két év.

(#24517) King Unique válasza user112 (#24515) üzenetére


King Unique
titán

Mármint a 2,5" WD Elements Portable külső merevlemeznél 2 év gyártói garancia van, ami a termék hivatalos weboldalán is fel van tüntetve. Ellenben a hazai jogszabály elvileg csak 1 éves jótállást ír elő kötelezően az ilyen termékeknél, azért látni csak annyit egyes boltoknál, webáruházaknál. + Attól is függhet a garanciaidő, hogy honnan szerzik be a terméket, mennyit vállal rá a nagyker és akkor az adott bolt is annyival tudja csak továbbértékesíteni, stb.
Ha a 2 év helyett csak 1 év garanciát vállal az adott bolt illetve webáruház, attól még elvileg a 2 éves gyártói garancia az érvényes, ami a WD weboldalán is ellenőrizhető a sorozatszámot megadva, + szükség esetén a fennmaradó 1 évben opció lehet az RMA, stb.
Másik lehetőség értelemszerűen olyan webáruházban megvásárolni a terméket, ahol eleve 2 év garancia van feltüntetve és nem 1 év.
Ha már 2,5" WD külső merevlemez, akkor megfontolandó akár a WD My Passport sorozat is, arra 3 év gyártói garancia van, lásd az alábbi összehasonlítást.
Garanciát érintő ügyekben bővebb tájékoztatás, aktuális jogszabályok stb. felől a garancia kérdés, fogyasztóvédelem topikban javasolt érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#24518) user112 válasza King Unique (#24517) üzenetére


user112
senior tag

Köszönöm. Olvastam az összehasonlítást, de találkoztam negatív véleménnyel is a Passportról. Mivel csak sima családi fotó tárolásra kell, azt gondolom nekem nem szükségesek a pluszok. Igaz az Emag 2 évet ad rá.

(#24519) fabri07


fabri07
aktív tag

Sziasztok!

1 TB külső HDD-t keresnék, igazából személyes adat tárolására, nem tervezem agyon használni, csak egyfajta biztonsági funkciót töltene be nálam.
20-30 ezres sávban melyik lenne a legideálisabb választás ez esetben, és melyik boltot ajánlanátok? :R
Válaszaitokat előre is köszönöm! :R
(Western Digital Elements kicsit drágának tűnik a többiekhez képest, normálisabb boltba 28 ezer, ez elég szimpatikusnak tűnt [link] )

(#24520) King Unique válasza fabri07 (#24519) üzenetére


King Unique
titán

Ha 2,5"-os 1 TB-os gyárilag készre szerelt külső merevlemez kell, akkor lásd más hasonló kérdésére adott válaszban leírtakat, az ott linkelt példákat.

A megbízhatóság, tartósság, hosszú idejű adattárolás témában többször volt szó itt arról, hogy eleve összetett dolog és több tényező függvénye lehet, ami egy korábbi esetnél bővebben ki lett fejtve. Ahol a lényeg az, hogy mindig legyenek naprakész biztonsági másolatok több tárolóeszközön a fontos fájlokról, akár a 3-2-1 mentési stratégia szerint, stb. Azaz ilyen szempontból nyilván előnyösebb 2 db külső HDD-n tárolni a fontos adatokat, mint 1 db külső HDD-n. De persze ha a fájlok megvannak 1:1-ben pl. egy belső HDD-n / SSD-n is, akkor elég lehet első körben 1 db külső HDD is biztonsági másolat célra.

[ Szerkesztve ]

(#24521) fabri07 válasza King Unique (#24520) üzenetére


fabri07
aktív tag

Köszönöm szépen! :R
Igen, megvannak gépen is próbálom több helyen is tárolni már csak a logika végett is, hogy ami elromolhat az el is fog valamikor.
Annyi kérdésem lenne, láttam a válaszban az ADATA márkát, van az ütésálló darabja a ADATA HD650, csak kérdéses, hogy rosszabb vagy jobb a benne található merevlemez :F

(#24522) UserX


UserX
őstag

Sziasztok!

500 GB-os SATA SSD-n lévő Windows 11-et szeretnék klónozni Acronis True Image-vel.
Egy szintén 500 GB-os külső SSD elég hozzá? Majdnem fullon van az SSD!
Ő lenne a kiválasztott:

[link]

USB-C nincs az alaplapon, de úgy látom, hogy adnak hozzá plusz kábelt.

Még soha nem csináltam ilyet, a válaszokat köszönöm!

(#24523) King Unique válasza UserX (#24522) üzenetére


King Unique
titán

Mármint ha az a kérdés, hogy lehet-e USB-s külső HDD / SSD meghajtóra adott célprogrammal Windowst klónozni, akkor a válasz nyilván igen. Ahol ha 500 GB-os a forrásmeghajtó, akkor az nyilván rá fog férni az 512 GB-os célmeghajtóra.

A miértje viszont nem teljesen világos, mert ha biztonsági másolat készítése a cél, akkor inkább képfájlba szokás menteni a klónozás helyett, ahol az előbbit tömöríteni szokták a programok, így kisebb méretű lesz.
Klónozni akkor szokás, ha utána eleve a célmeghajtóról lesz bootolva az operációs rendszer, vagy kell egy tartalék rendszer, amit szükség estén azonnal lehet használni, pl. kicserélve a másik SSD-vel. Viszont itt ugye egy gyárilag készre szerelt külső SSD-ről van szó, amire Windows 10/11-et alapesetben Windows To Go megoldással lehet telepíteni, ellenben hagyományos módon nem, valamint a belső meghajtóról ráklónozott Windows nem feltétlen fog utána a külsőről indulni, utólagos átkonvertálást igényelhet.

A külső SSD-kkel kapcsolatos általános kérdéseket legközelebb inkább az "SSD kibeszélő" topikban kellene majd feltenni, az ajánlás és vásárlás részét pedig a "Milyen SSD-t vegyek?" topikban, mert a jelen topik ugye külső HDD-kkel foglalkozik.
Ha kifejezetten a Windowsok klónozása a téma, akkor azt meg értelemszerűen az adott Windows topikban, mint azt most az onnan linkelt válaszok is szemléltetik.

[ Szerkesztve ]

(#24524) UserX válasza King Unique (#24523) üzenetére


UserX
őstag

Köszönöm szépen a választ! :) :R
Bocsánat, hogy nem a megfelelő topikban tettem fel a kérdést! :B

(#24525) belassos


belassos
csendes tag

Sziasztok! Nem tudom jó helyre írtam-e? Van egy Maxtor 1TB külső háttértáram. Filmeket szoktam rárakni , tv-n nézem, LG smart tv-n. Nemrég átraktam egy öreg Sharp tv-re és meglepődve tapasztaltam, hogy olyan filmek vannak rajta amit jó öt éve néztem már. Az érdekes ,hogy se a smart tv ,se a windows , se a total commander nem mutatja ezeket a filmeket a rejtett fájlok közt se, a régi tv viszont gond nélkül le is játssza őket. A windows amúgy 931GB kapacitást mutat a merevlemeznek.Van valami tippetek ,hol vannak ezek a régi fájlok? A válaszokat előre is köszönöm.

(#24526) Pityu.


Pityu.
nagyúr

Sziasztok,nem nagyon találtam másik topikot de vásárolni szeretnék egy külső 2TB tárhelyet leginkább adattárolásra biztonsági mentés ilyesmi.Ezeket nézegettem ami a keretbe beleférne de melyiket lenne érdemes megvásárolni?

Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.

(#24527) King Unique válasza belassos (#24525) üzenetére


King Unique
titán

Erre így konkrétumok nélkül nem nagyon lehet mit mondani, max. csak tippelni.
Ahol ha a Sharp tévével korábban felvétel történt a külső merevlemezre, akkor az csak azon a tévén játszható le a tartalomvédelem miatt.
Másik ok lehet esetleg a nem látszanak egyes fájlok problémára az is, amiről egy másik topikban volt szó.

(#24528) King Unique válasza Pityu. (#24526) üzenetére


King Unique
titán

Nem is kell másik topik, mert a külső merevlemezes téma fő topikja eleve ez, pont ide való az azzal kapcsolatos kérdés.

Ha 2,5"-os 2 TB-os gyárilag készre szerelt külső merevlemez kell, akkor lásd más hasonló kérdésére (így kellett volna megadni milyen kell) adott válaszban leírtakat, az ott linkelt példákat.

(#24529) Pityu. válasza King Unique (#24528) üzenetére


Pityu.
nagyúr

Amit találtam éppen 30EFt-ba beleférve ADATA HV620S 2TB és ADATA HD650 2.5 2TB USB gondolom ezek is jók.

Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.

(#24530) Pityu. válasza Pityu. (#24529) üzenetére


Pityu.
nagyúr

NMa azt hiszem megtaláltam a tutit és éppen csak 30EFt felett van ADATA HD710 Pro 2.5 2TB USB 3.1

Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.

(#24531) King Unique válasza Pityu. (#24529) üzenetére


King Unique
titán

Ha a külső hatásoknak ellenállóbb 2,5"-os külső merevlemez kell, akkor az ADATA kínálatában nyilván a HD650 és a HD710 Pro sorozatok a jobb választás.
Ha egyéb 2,5"-os ütésálló, vízálló stb. külső merevlemezek is érdekelnek, akkor lásd pl. ebben és ebben a válaszban bővebben kifejtve a témát, az azokban lévő példákat.
Az "ADATA HD710 Pro 2.5 2TB USB 3.1" esetében az USB 3.1 ugye USB 3.1 Gen 1 (USB 3.2 Gen 1) alapon értendő, ami lénygében az 5 Gb/s USB 3.0 szabványnak felel meg.

[ Szerkesztve ]

(#24532) Pityu. válasza King Unique (#24531) üzenetére


Pityu.
nagyúr

Be rendeltem a HD710 Pro-t

Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.

(#24533) eron009


eron009
tag

Sziasztok
INTENSO - MEMORY CASE SERIES 500GB merevlemezzel hosszú távon van valakinek tapasztalata? Fényképek tárolására lenne használva.
A másik opció egy 1 terrás ADATA HV300 lenne, de még nem biztos, hogy kell az 1TB. Méretben és felárban egyaránt, de nincs nagy választék az 500gb-osok között a neten

(#24534) user112


user112
senior tag

Sziasztok!
A WD Elements egyből használatba vehető, vagy van valami munka vele? Egy install fájl is van rajta. Ez mire jó?

(#24535) King Unique válasza eron009 (#24533) üzenetére


King Unique
titán

Max. korábbi beszámoló van egy 500 GB-os Intenso 2,5"-os külső merevlemezről, meg egy 1,75 TB-os-ról blogbejegyzés.
500 GB-os külső merevlemezt az 1 TB-ossal szemben méricskélni kb. almát a körtével esete, nem kérdés hogy ha nem sokkal drágább, akkor nyilván inkább az 1 TB-osat érdemesebb megvenni, meg inkább legyen több mint kevesebb vagy kicentizett tárhely. Ahol manapság a legtöbb gyártónál amúgy is 1 TB szokott lenni a minimum tárolókapacitás a 2,5"-os méretkategóriában.
Ha 2,5"-os 1 TB-os gyárilag készre szerelt külső merevlemez kell, akkor nemrég egy másik válaszban le lett írva a lényeg konkrét példákkal, valamint a hosszú idejű adattárolásra vonatkozóan is.

[ Szerkesztve ]

(#24536) King Unique válasza user112 (#24534) üzenetére


King Unique
titán

Van 2,5" WD Elements Portable és 3,5" WD Elements Desktop, annak megfelelően célszerű megadni, hogy pontosan melyikről van szó.
A 2,5" és 3,5" WD külső merevlemezek eleve gyárilag készre szerelt külső merevlemezek, ahol beletartozik a gyártási folyamatba a külső megható particionálása és formázása is, vagyis kicsomagolás után azonnal használatba vehető.
Ha nagyon ráér a felhasználó és nagyon biztosra akar menni, akkor az adatok rámásolása előtt esetleg lehet tesztelni a külső merevlemezt a WD Drive Utilities vagy a HDS programmal. Viszont egy teljes önteszt és felületteszt a meghajtó tárolókapacitásától függően akár hosszú órákig is eltarthat, meg egy vadonatúj külső merevlemez normál esetben feltételezhetően hibátlan állapotú és ezért nem feltétlen indokolt okvetlenül a mélyrehatóbb tesztelés. De ugyanakkor akár gyári hibás terméket is ki lehet fogni, amit egy alaposabb teszteléssel jó esetben ki lehet szűrni, ez esetben lehet értelme a futtatásának egy új terméknél is.
A WD külső merevlemez regisztrálása, valamint a My Passport és My Book sorozatokhoz mellékelt gyártói szoftverek használata általában csak opcionális, nem feltétlen kötelező.

[ Szerkesztve ]

(#24537) -mugen-


-mugen-
tag

Üdv!
Fórum alapján kinéztem párat,árban nagyjából megegyeznek, nem tudom melyiket vegyem:
Wd elements
ADATA HV300
ADATA HV320
SP A85
SP A75
Csak a családi képek/videók tárolására kellene.
macOS-el lenne használva és ahogy látom ezek nem usbc-sek, a kábelt le cserélhetem usb-c végződésűre vagy az okozhat problémát?

Ha hasonló árban van jobb megoldás arra is nyitott vagyok

"nankurunaisa"

(#24538) King Unique válasza -mugen- (#24537) üzenetére


King Unique
titán

A "melyiket vegyem" kérdésre leginkább akkor lehet jó választ adni, ha le van tisztázva, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell.
Ha 2,5"-os 1 TB-os gyárilag készre szerelt külső merevlemez kell, akkor nem olyan régen egy másik válaszban le lett írva a lényeg konkrét példákkal, valamint a hosszú idejű adattárolásra vonatkozóan is.
Ha 2,5"-os ütésálló, vízálló stb. külső merevlemez kell, akkor pl. ebben és ebben a válaszban bővebben ki lett fejtve a téma konkrét példákkal.

(#24539) djzolee91


djzolee91
tag

Sziasztok!

Külső HDD házat keresek, ami megbízható és ütés, víz, por, stb álló.
Ki melyiket ajánlaná?

Előre is köszönöm :)

(#24540) King Unique válasza djzolee91 (#24539) üzenetére


King Unique
titán

A társtopikban már feltetted nemrég ugyanezt a kérdést, annak a témája a 2,5" külső házak, ellenben itt a gyárilag készre szerelt külső merevlemezek, amelyekről a legutóbbi válaszban is szó volt.

[ Szerkesztve ]

(#24541) ZedTheOne


ZedTheOne
csendes tag

Sziasztok!
Külső merevlemez vásárlását tervezem, és ehhez szeretnék ajánlást kérni.

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően ?

2,5" 1TB
2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova ?
Kompakt.
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá ?
Nem kell semmi érdekes, csak házon belül a tv és a pc között fog mozogni időnként.
4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.) ?
TV-n szeretnék filmeket nézni minél jobb minőségben. akár naponta több órán keresztül is. Más rendeltetése nem lenne.
5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért) ?
30000 HUF
6. Garancia kérdése, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
Jó egyben is a garancia.

Köszönöm a segítséget! :R

(#24542) King Unique válasza ZedTheOne (#24541) üzenetére


King Unique
titán

#23003 + #24478

[ Szerkesztve ]

(#24543) psg5 válasza King Unique (#24542) üzenetére


psg5
veterán

Sziasztok!
Ugyanezek a prioritások amiket ZedTheOne irt egyet kivéve, hogy nálam dokumentumok es fénykép illetve videok tarolására lenne. Mi most az ajánott?

F.K.T.

(#24544) King Unique válasza psg5 (#24543) üzenetére


King Unique
titán

(#24545) atees


atees
őstag

Sziasztok!
Elolvastam az összefoglalót, de elvesztem :)
Keresek egy olyan külső tárolót, ami pici, usb c csatlakozású mac os-el kompatibilis. 4tb körül keresek 40-50 ezer Ft környékén.
Tudnátok ajánlani valamit ?
Csak a családi fájlokat, videókat, képeket tárolnám rajta, nem nagyon vinném sehova.
Köszi

Aláírás (nem kötelező megadni) :)

(#24546) King Unique válasza atees (#24545) üzenetére


King Unique
titán

Toshiba Canvio Flex | árukereső

Vagy egy normál 2,5" - a "pici" vélhetően a 2,5" méretformátumra akar utalni - külső merevlemezt venni, pl. az ennél az esetnél linkelt típusokat, ahol az USB-C - USB-A / USB Micro-B csatlakozás megoldható külön vásárolt adapterrel (példa) / kábellel (példák) is.

[ Szerkesztve ]

(#24547) atees válasza King Unique (#24546) üzenetére


atees
őstag

Köszi a választ!

Aláírás (nem kötelező megadni) :)

(#24548) csizo


csizo
tag

Sziasztok!
Remélem jó helyen teszem fel a kérdésemet.Adott egy WD My Book Duo 6TB kapacitással.Azt szeretném megtudni,hogy szabadon cserérlhetek benne merevlemezeket,mondjuk 1db 10TB és 1db 8TB-ra vagy egyforma nagyságúnak kell lennie?JBOD módban lenne használva a szerkezet.

(#24549) King Unique válasza csizo (#24548) üzenetére


King Unique
titán

A WD My Book Duo egy gyárilag készre szerelt külső merevlemez, ami ennek okán nem feltétlen arra való, hogy tetszőlegesen cserélgessék benne a HDD-ket, nem véletlenül vásárolható meg 8 - 44 TB között többféle tárolókapacitással.
Technikailag viszont megoldható a HDD-k cseréje, amit pl. az alábbi videó szemléltet, de kb. ennyi a hozzáfűznivaló.

(#24550) Laraxior


Laraxior
titán

Van pár darab 5TBos WD kulso winyom, ezekben bent sima satás 2.5" winyo van ugye? Ha szétszedem, akkor sima sata csatlakozon mehet a gépbe? :R

"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.