Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23201) hape60 válasza King Unique (#23200) üzenetére


hape60
aktív tag

Köszönöm a részletes választ. Nem gondoltam, hogy ennyi van erről a vinyóról, csak ránéztem, mit lehet Pécsen venni... a külső HDD sajnos a Firewire porton keresztül is 15GB-nak mutatkozik WIN 10-es gépben, WIN8 alatt meg nem is látja a gép. A kiszerelt állapot sem jobb, WIN8-as gépben próbáltam, a lemezkezelőben nem jelenik meg, a BIOS 0MB-nak látja. Megpróbálok valamilyen adatmentő céget, mennyi az annyi. :(((

(#23202) pet3r


pet3r
csendes tag

Sziasztok!

A fórum hozzászólások alapján kinéztem magamnak a WD My Passport 1TB külső winyót.
Ebből viszont két változat is elérhető: [link], [link]

Mi a különbség a kettő között?
Megéri a második a ~9 ezer forintos felárat?

(#23203) King Unique válasza pet3r (#23202) üzenetére


King Unique
titán

Az WDBYVG0010 modellszám a legújabb, az aktuális My Passport sorozat 1 TB-os modelljére vonatkozik, míg a WDBYNN0010 az eggyel korábbi My Passport sorozatra. A kettő a dizájnt leszámítva meg alapvetően kb. ugyanaz, vagyis nem, nyilván nem éri meg a régebbi a + 9 ezer forintos felárat, sőt annyiért már 2 TB-osat lehetne venni az újabb sorozatból. Illetve a régebbi azért is drágább, mert már kifutó sorozat, nehezebb beszerezni, stb.

(#23204) pet3r válasza King Unique (#23203) üzenetére


pet3r
csendes tag

Köszi a választ!

(#23205) undercover


undercover
senior tag

Üdv! Szeretnék venni a notimhoz egy külső HDD-t, (tehát ugye ami USB-vel csatlakozik hozzá). Filmek, adatok lementése céljából. Nagyjából olyan 2-3 TB-sre gondoltam. Ki mit ajánlana most? Érdekelne egy megbízható darab.

LG OLED evo C3 // & // Playstation 5 // & // Galaxy S23//

(#23206) King Unique válasza undercover (#23205) üzenetére


King Unique
titán

Lásd egy másik válaszban leírtakat, ami esetedben, illetve 2-3 TB-os tárolókapacitásnál is érvényes lehet.

(#23207) DDA40X


DDA40X
aktív tag

Hali!

Szeretnék egy 1Tb + ház kombót. 2.5" méretben minimum USB 3.0-al. Mik most a legjobb kombók?
Lapos és asztal között vinném. Film, zene, képek, hasonló tárolására.

Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#23208) King Unique válasza DDA40X (#23207) üzenetére


King Unique
titán

Ebben a topikban a gyárilag készre szerelt külső merevlemezek a téma, ahol ha olyan kell 2,5"-os fizikai méretben, akkor lásd az előbb linkelt másik válaszban leírtakat.
Ha külön történne a 2,5"-os külső ház és bele a merevlemez megvétele, akkor mindkét témának van saját topikja, az ügyben értelemszerűen ott kellene érdeklődni. Illetve előtte elolvasni a téma összefoglalókat, az ott lévő ajánlásokat, beszámolókat, teszteket, rákeresni másoknak miket ajánlottak adott igényekhez (pl.: [link], [link]), stb.

[ Szerkesztve ]

(#23209) zooliii


zooliii
tag

Sziasztok! Afelől érdeklődnék, hogy Silicon Power Armor D30L típusú HDD-t szabad-e vásárolni? Sajnos nem sok információt találtam róla.

[ Szerkesztve ]

(#23210) King Unique válasza zooliii (#23209) üzenetére


King Unique
titán

Elvileg szabad, de itt a topikban nincsen ezzel a sorozattal konkrét tapasztalat. A gyártó weboldalán amúgy világosan ott vannak az információk az Diamond D30 sorozatnál, ahol az alábbi képen is látszik, hogy a D3L megjelölés a vastagabb, nagyobb magasságú 2-5 TB-os modellekre vonatkozik. Meg nem Armor, hanem Diamond sorozat, az előbbiek a külső hatásoknak (pl. leejtés, por, folyadék) kifejezetten jobban ellenálló sorozatok, modellek a Silicon Power kínálatában, míg az utóbbiaknál inkább a dizájnon van a hangsúly. Bár a D30 esetében is van IPX4 részleges vízállóság, illetve fröccsenő folyadékkal, valamint a külső házon a karcokkal szembeni ellenállás, védelem.

[ Szerkesztve ]

(#23211) zooliii


zooliii
tag

Köszönöm a választ. Nos igen, az a nagyobb vastagságú, igazából én a 3 TB verziót néztem ki magamnak, bár már nem aktuális, mert végül a Toshiba Canvio Basics lett a befutó, találtam egyet aprón kedvező áron.

[ Szerkesztve ]

(#23212) Chrys_


Chrys_
addikt

Tudnak a modern laptopok Thunderbolt 3 interface-n keresztül bootolni?

(#23213) hape60


hape60
aktív tag

Meghalt az eddigi külső adattárolóm. Nézegettem a választékot, de nem tudok dönteni. Mit javasoltok 1TB-os méretben? Fontos a megbízhatóság; méret nem érdekes, gyakorlatilag nem lesz mozgatva, csak adattárolásra kell, WIN10 op.rendszerrel.
2,5 -3,5"-os is lehet, összeszerelt, vagy külső ház + HDD megoldásban. Ár kb 20-30 e között...
Tudom, hogy ez legalább 3 topicot érint, ahol vannak összefoglalók, de hátha így egyszerűbb a kérdezés.. :B

[ Szerkesztve ]

(#23214) King Unique válasza Chrys_ (#23212) üzenetére


King Unique
titán

Arról már korábban volt szó itt egy másik válaszban, hogy lehet külső HDD/SSD meghajtóra akár OS-t is telepíteni és onnan bootolni, legalábbis pl. USB-s csatlakozásnál ez működik. A Thunderbolt 3 esetében is elvileg működhet (pl.: [link],[link]), meg az USB-C porton csatlakoztatva a Thunderbolt 3 mellett az USB-s tárolóeszközöket is kezeli, viszont a pontos információk és lehetőségek felől a hardver/OS topikjában kellene érdeklődni. Meg ha külső HDD helyett külső SSD meghajtó az alany, akkor úgyszintén.

(#23215) King Unique válasza hape60 (#23213) üzenetére


King Unique
titán

Nemrég már érdeklődtél itt egy 1 TB-os Toshiba külső merevlemezről, ahol a válaszban egyrészt le volt írva, hogy többen vettek és használnak itt olyat, vagyis a célra akár az is megfelelhet. Másrészt a megbízhatósággal kapcsolatban linkelve voltak korábbi hozzászólások, amik szemléltetik, hogy eleve összetett dolog, több tényező függvénye.
Ha a korábban említett külső merevlemez mégsem felel meg és másik kellene helyette, akkor a milyet kérdéssel kapcsolatban lásd egy másik válaszban leírtakat. Vagyis azt eleve fixen el kellene dönteni az adott kérdések alapján, hogy most 2,5"-os / 3,5"-os fizikai méretű, gyárilag készre szerelt / külön vásárolt külső ház + merevlemez megoldás stb. kell-e, nem mindegy alapon, mert úgy nem lehet célirányosan ajánlani. Vagy max. úgy, hogy akkor ennyi erővel ott van a teljes kínálat, aztán lehet válogatni.

[ Szerkesztve ]

(#23216) undercover válasza King Unique (#23206) üzenetére


undercover
senior tag

Kösz a választ.

LG OLED evo C3 // & // Playstation 5 // & // Galaxy S23//

(#23217) Chrys_ válasza King Unique (#23214) üzenetére


Chrys_
addikt

Thx, szóval wintousb megoldja a telepítést, uefi boot manager pedig tud(hat) róla bootolni. Mindenképpen SSD-t raknék bele. A céges HP laptop bios kódolt (jelenleg, ezért nem ismerem a beállítási lehetőségeit, de valószínűleg meg kaphatom a jelszót) és a gépre nem akarok semmi külsős dolgot rakni, saját rendszert futtatnék privát a külső meghajtóról. Elsőnek ez is elég infó, thx.

(#23218) hape60 válasza King Unique (#23215) üzenetére


hape60
aktív tag

Kösz a választ. Miután ismered már az előzményeket (hdd halál), ezért kérdeztem meg megint - nem tudok dönteni. olyan nagy a kínálat, hogy a tisztán technikai szempontok helyett inkább a gyakorlatban bevált megoldásokra vagyok kíváncsi.
A Toshiba is egy lehetőség volt - a linkelt hozzászólásokból nem derült ki, hogy az lesz életem álma; elég vegyes véleményeket olvastam.
A méret (2,5-3,5) is ezért bizonytalan - miután nem hátrány a nagyobb méret, ha a MEGBÍZHATÓSÁG szempontjából kedvezőbb, legyen az... kérdés, hogy melyik.
Jelenleg az asztali gépemben WD Black van adattárolásra, mert akkor az volt az egyik legjobb -ma mit kéne vennem? Valahogy a külső házban, tápban, 3.5 HDD-ben jobban megbízok, mint az USB-n keresztül táplált mini 2.5"-os HDD-kben - de lehet, hogy ez hülyeség. Ezért kérdeztem Tőled, mint szakértőtől, mit tegyek, mit vegyek? A teljes kínálatot én is el tudom olvasni -de dönteni nem tudok....

(#23220) King Unique válasza hape60 (#23218) üzenetére


King Unique
titán

A megbízhatósággal, tartóssággal kapcsolatban világosan le van írva konkrét példákkal abban a bizonyos hozzászólásban, sőt pont 2,5" | 1 TB alapon szemléltetve, hogyan lehet a belsőt (HDD) és a külsőt (külső ház) illetően is fokozni, + a minél hosszabb garanciaidő is nyilván előnyös ilyen téren. Továbbá az is le van írva, + a másik esetnél külön részletezve, hogy a megfelelő használattól is függhet a külső merevlemez élettartama, valamint hogy fontos adatok tárolásánál elengedhetetlen a biztonsági másolatok készítése.

A 2,5"-os külső merevlemezeknél USB-n a tápellátás akkor lehet problémás, instabil, ha csak USB 2.0 portok vannak a gazda hardveren, de még akkor is kompenzálható Y-kábel, azaz 2 db port együttes használatával. Viszont ha USB 3.X portok vannak a gépen, ahhoz lesz csatlakoztatva a 2,5"-os külső merevlemez, akkor eleve nem téma ez, mivel az már megfelelő tápellátást biztosít, illetve ott 1 db port is. Valamint ha csak 1 TB-os tárolókapacitás kell, akkor olyan külső merevlemezt alapesetben 2,5"-os fizikai méretben célszerűbb venni, sőt azok is jelenleg már 5 TB-ig opciók. Ellenben a 3,5"-os típusoknál 1 TB-osat gyárilag készre szerelt kivitelben már nem nagyon lehet kapni, mivel ott jelenleg 2 TB / 3 TB szokott lenni a minimum tárolókapacitás. Max. külön vásárolt külső ház + merevlemez megoldással lehetne olyat összerakni, de ott is alapesetben inkább nagyobb tárolókapacitásnál szokás 3,5"-os típust használni. Persze ha neked mindenképpen 3,5"-os fizikai méretben kell 1 TB-os külső merevlemez, akkor nyilván válaszható az is, illetve annál a külső házas megoldás.

[ Szerkesztve ]

(#23222) King Unique válasza Chrys_ (#23217) üzenetére


King Unique
titán

Ha Windowst, abból is modernebb verziót (8.1, 10) akarsz futtatni a külső meghajtóról, akkor a Windows To Go többféleképpen is megoldható. Viszont a Windows beépített eszköze alapértelmezetten USB 3.X csatlakozásnál és olyan típusú külső meghajtóknál támogatja ezt, Thunderbolt 3 esetében viszont nem feltétlen. Ellenben külső programmal, mint pl. a már említett WinToUSB, elvileg az utóbbi esetben is megoldható a leírás alapján. Mármint a WTG szerinti telepítés, aztán hogy majd bootol-e Thunderbolt 3 portról a Windows, az más dolog. De a Windows 10-nél elvileg van natív Thunderbolt (3) támogatás is. + Még akkor is külső program szükséges, ha nem Enterprise kiadást akarsz telepíteni és futtatni, mivel a WTG alapértelmezetten csak annál támogatott.
Egyébként a WTG-hez nem szükséges okvetlenül sem Thunderbolt 3 port, sem Thunderbolt 3 tárolóeszköz, bőven elég lehet az USB 3.X, sőt az USB 3.0 szabvány maximuma, olyan típusú külső meghajtó is. Meg az OS működésének gyorsasága szempontjából úgysem a szekvenciális maximumok, hanem a külső házban lévő HDD/SSD meghajtó sebessége, illetve annál az elérési idők és a random (4K) olvasás/írási sebességek a lényeg, ahol ilyen téren az SSD nyilván jóval előnyösebb a HDD-nél. Ha van a laptopon USB 3.X port, akkor elsődlegesen annak használatát kellene megpróbálni, meg pl. külső SSD-ből (példák) is elég lehet olyan interfésszel szerelt.

[ Szerkesztve ]

(#23223) afi0903


afi0903
aktív tag

Sziasztok!
Tervezek venni egy Seagate Backup Plus Hub 3.5 4TB USB 3.0 STEL4000200 merevlemezt, 33 ezerért jó vételnek tűnik. Torrentezésre és 4K filmek nézéséhez használnám. Mik a vélemények?
Van jobb alternatíva hasonló árazással erre a felhasználásra?

(#23224) King Unique válasza afi0903 (#23223) üzenetére


King Unique
titán

A célra elvileg akár ez a külső merevlemez is megfelelhet, viszont korábban már volt szó a topikban arról, hogy ezzel a sorozattal egyelőre nincsen itt konkrét tapasztalat.
A van-e jobb alternatíva függ attól is, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell. Valamint ha a filmnézés tévéhez csatlakoztatva történne, akkor lásd egy hasonló kérdésre adott válaszban leírtakat. Magához a 4K-felbontású UHD filmek lejátszásához meg egyébként nem feltétlen kell extra gyors külső merevlemez, amiről ugyancsak volt már szó itt.

[ Szerkesztve ]

(#23225) dombi81


dombi81
senior tag

Sziasztok!

NS1068x-hez tudna valaki ajánlani firmware-t? Egyszerűen nem találok.

Köszönöm.

(#23226) dombi81


dombi81
senior tag

Additional info: "Norelsys 106x usb device, az eszköz megfelelően működik", mégsem látja a win 10.

(#23227) King Unique válasza dombi81 (#23225) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt itt nem derült ki, hogy pontosan (modellszám, gyártó weboldala) milyen eszközről, milyen külső merevlemezről van szó. Ahol ha ráadásul nem gyárilag készre szerelt típus, hanem adapter / külső ház / dokkoló + HDD megoldás, akkor az utóbbi témával eleve az alábbi társtopikok foglalkoznak, nem ez.

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja

Másrészt az sem derült ki, hogy miért akarsz egyáltalán firmware-t frissíteni. Ha a "mégsem látja a win 10" miatt, akkor ott először nyilván azt kellene tisztázni, hogy az USB-s tárolóeszköz az eszközkezelőben megfelelően megjelenik-e, nincs-e hibakód, valamint a lemezkezelőben is megjelenik-e, ott mi a helyzet, van-e meghajtóbetűjele a rajta lévő kötetnek, stb. Ha csak a fájlkezelőben nem jelenik meg, akkor eleve helytelen és téves a "nem látja" a Windows kijelentés... Meg ott csak akkor jelenik meg a külső HDD, ha van a rajta lévő kötetnek meghajtóbetűjele, ha nincsen, akkor értelemszerűen nem fog, ilyen egyszerű. Meg akkor sem, ha nem lefoglalt, a Windows által nem támogatott fájlrendszer van rajta, stb. Ha RAW, akkor viszont van/lehet meghajtóbetűjele és ezáltal megjelenik a fájlkezelőben, de nem lehet hozzáférni a partíció tartalmához.

Az USBDev weboldalán van firmware Norelsys NS1068 chiphez, viszont pl. a Staton-Drivers esetében csak NS1066 vezérlőhöz. Viszont az ilyen külső forrásból származó firmware-ek használata csak és kizárólag saját felelősségre és csak indokolt esetben javasolt! Azaz egyrészt, ha nem megfelelő a firmware és/vagy a firmware tool, akkor végleg tönkretehető, "téglásítható" vele az eszköz (példa). Másrészt ha sikerült benézni és pl. csak a meghajtóbetűjel hiánya a gond, akkor teljesen felesleges és értelmetlen piszkálni a firmware-t.

[ Szerkesztve ]

(#23228) dombi81 válasza King Unique (#23227) üzenetére


dombi81
senior tag

Köszi. Külső HDD-ről van szó, csatolt USBDev weboldalán fellelhető driverek esetében egyiket sem lehet telepíteni. Nem ismeri fel a Win 10, ezt már órákkal ezelőtt próbáltam. Eszközkezelőben látható a winchester, meghajtóként nem jeleníti meg. Windows szerint legfrisebb firmware van rajta. Ez itt a problematika.

[ Szerkesztve ]

(#23229) King Unique válasza dombi81 (#23228) üzenetére


King Unique
titán

Az, hogy "Külső HDD-ről van szó", az önmagában nem sokat mond, abból nem derül ki, hogy az előbbiek értelmében pontosan milyen típus, mi a modellszáma, illetve melyik gyártó sorozata és modellje, stb.

Az USBDev weboldalán nem driverek, hanem firmware-ek vannak az adott chipekhez a firmware flashelése, frissítése céljából. Meg a Norelsys esetében is van külön NS1066, NS1066X, NS1068, NS1068X vezérlő, ahol esetedben az eszközkezelő csak NS106X-et ír, amiből nem derül ki, hogy pontosan melyik, ahhoz általában fizikai szemrevételezés szükséges. Az meg a másik, hogy egy ilyen külső merevlemez eleve PnP (Plug and Play), aminek a használatához nem szükséges külön letöltendő és telepítendő driver, az első csatlakoztatáskor automatikusan megtörténik a Windows 10-ben (is) az eszközbeállítás.

Az előző válaszban egyértelműen és világosan le van írva, leírásokkal és screenshotokkal szemléltetve, hogy az eszközkezelő után a lemezkezelőt is meg kellene nyitni és megnézni, hogy ott megjelenik-e a külső merevlemez, van-e meghajtóbetűjele a rajta lévő kötetnek, stb. + Az is világosan le van írva, hogy ha csak a fájlkezelőre vonatkozik a "meghajtóként nem jeleníti meg" kijelentés, akkor az max. csak arra érvényes, amúgy meg pontatlan, sőt a Windowsban történő megjelenésre vonatkozóan általánosítva eleve téves, ha közben az eszközkezelőben és a lemezkezelőben is megjelenik a külső meghajtó.

[ Szerkesztve ]

(#23230) dombi81 válasza King Unique (#23229) üzenetére


dombi81
senior tag

alt="" title=""

NS1068x, egész biztos, hiszen a vezérlőpulton ez olvasható. Egyéb info nem áll rendelkezésre. Betűjelét tudom módosítani a lemezkezelőben, semmi mást.

[ Szerkesztve ]

(#23231) dombi81 válasza King Unique (#23229) üzenetére


dombi81
senior tag

Sajátgépben nem látható a winchester (szerencsétlenebb fordításban: "ez a gép"). Így már érted?

(#23232) dombi81 válasza King Unique (#23229) üzenetére


dombi81
senior tag

Aida szerint:

(#23233) King Unique válasza dombi81 (#23230) üzenetére


King Unique
titán

Tehát 2,5"-os külső merevlemezről, pontosabban az LC-Power LC-25BUB3 külső ház + merevlemez megoldásról van szó, ami az előzőleg linkelt társtopik témája, nem ezé. De ha már ide lett beírva és fejtegetve a téma, akkor most kivételesen elfér itt is, nem szükséges a másik topikba.

Azt írod, hogy a betűjelét tudod módosítani, de lemezkezelős screenshoton pont nem látszik a külső merevlemez, csak az üres lemez 1, ami lehet pl. SD memóriakártya foglalata is üresen. Most akkor megjelenik ott, vagy sem, lejjebb görgettél? :F Valamint most van meghajtóbetűjele a rajta lévő kötetnek, vagy nincsen? :F Ha van, akkor nyilván meg kellene jelennie a fájlkezelőben is, illetve a lemezkezelő jobbklikkes menüjében a screenshoton lévő opcióknak kellene lenni.
Továbbá ha már 2,5"-os külső merevlemez, akkor USB-n a tápellátás rendben van, USB 3.X porthoz van csatlakoztatva, a benne lévő HDD rendesen felpörög? Aztán maga az USB-kábel jó, nincsen megtörve, másik kábellel, másik portban ki volt próbálva az eszköz?

Egyébként ha az NS1068X úgy értendő, hogy a PCB-n lévő chipen az a felirat, akkor az más és úgy nyilván reális lehet, csak a mellékelt eszközkezelős + AIDA screenshoton volt NS106X megnevezés, azért merült fel, hogy pontosan melyik. A szájbarágós magyarázat meg azért, hogy egyértelműbb legyen minden elsőre és ne kelljen + köröket futni azért, hogy pl. hogyan kell megnyitni a lemezkezelőt. Bár így is kellett, mert csak utólag derült ki, hogy ott mi a helyzet, illetve most sem teljesen, meg hogy a fájlkezelőre értendő a nem jelenik meg, ahogyan az is, hogy 2,5"-os külső ház + merevlemez megoldásról van szó. :))

[ Szerkesztve ]

(#23234) dombi81 válasza King Unique (#23233) üzenetére


dombi81
senior tag

Semmi gond. :)) Az az üres lemez 1 a merevlemez. :) Tehát a lemezkezelőben megjelenik. Ennek ellenére saját gépben nem látható a HDD. Ez a problémám. Két különböző kábellel volt kipróbálva, amely persze nem zárja ki, hogy mindkettő hibás. Viszont akkor miért látja a HDD-t a lemezkezelő és az eszközkezelő is? Mint device, az eszköz megfelelően működik, Windows szerint. Akkor miért nem látható a sajátgépben? A winchester felpörög, mindkét kábel hibás volna?

[ Szerkesztve ]

(#23235) King Unique válasza dombi81 (#23234) üzenetére


King Unique
titán

Ha tényleg a lemez 1 a külső merevlemez, akkor az eleve nem oké, normál esetben nyilván nem olyan formában kellene megjelennie ott. Meg akkor nyilván meghajtóbetűje sincsen, nem lehet hozzárendelni, annak híján pedig a fájlkezelőben sem fog megjelenni.

Nem derült ki mi a gazda hardver, de ha asztali PC, akkor ne az előlapon, hanem lehetőleg a hátlapon lévő USB 3.X porthoz legyen csatlakoztatva a 2,5"-os külső merevlemez, szükség esetén másik USB-kábellel is kipróbálva, stb. Valamint itt az is kérdés, hogy másik külső HDD, vagy pl. pendrive működik-e ugyanahhoz a porthoz csatlakoztatva, azt rendben felismeri-e a Windows, az megjelenik-e normálisan a lemezkezelőben. Aztán hogy a külső HDD gépházban / eszközkezelőben történő eltávolítása, majd újracsatlakoztatása (USB-kábel kihúz, majd bedug), + közben akár a Windows újraindítása után mi a helyzet, akkor sem jelenik meg rendesen a lemezkezelőben, vagy esetleg a tárolóhelyeknél. + Ha van rá lehetőség, akkor megnézni, hogy az említett külső HDD másik gépen, másik operációs rendszerrel kipróbálva rendben működik-e. Ha nincsen, akkor ugyanazon a gépen a másik OS lehet pl. pendrive-ról bootolt HBCD PE, vagy Linux Live. + Ha megoldható, akkor azt is célszerű szükség esetén kipróbálni, hogy a HDD másik USB-s külső házba, vagy a PC-be téve és SATA-n csatlakoztatva megfelelően működik-e. Ezeket végigzongorázva meg lehetne állapítani, hogy pontosan mi a probléma forrása.

[ Szerkesztve ]

(#23236) dombi81 válasza King Unique (#23235) üzenetére


dombi81
senior tag

A csatlakozást illetően minden negatív eshetőség kizárva, ugyanis minden más működik a pc-n. Magyarán nem az alaplapi vagy a ház usb portjával van a gond. A betűjelet annak ellenére lehet módosítani, hogy a sajátgép a hdd-t nem látja, tehát hozzá lehet rendelni a meghajtó betűjelét a lemezkezelőben. A "gazda hardver" a profilomon látható. Más külső winchester gond nélkül megjeleníthető. Másik pc-n ugyanezt a jelenséget produkálja a HDD (win10 64bit).

[ Szerkesztve ]

(#23237) King Unique válasza dombi81 (#23236) üzenetére


King Unique
titán

Jó, akkor kipróbálod az előző válaszban leírt egyéb módszereket is, aztán akkor kiderül, hogy mi a probléma forrása, ilyen egyszerű. :) Ahol ha a mostani PC-n más USB-tárolóeszközök gond nélkül működnek ugyanahhoz a porthoz csatlakoztatva, valamint másik PC-n is ugyanezt a jelenséget produkálja az említett eszköz, akkor akár annak, illetve egyes elemeinek (külső ház / kábel / merevlemez) a hibája is felmerülhet.

[ Szerkesztve ]

(#23238) podcast


podcast
tag

sebességben a külső HDD-k teljesen egyenértékűek a belső HDD-vel?

500 vagy 1000mbs neten torrentezve elég a külső HDD? 5400 vagy 7200?

Rá lehet kötni egyidőben a pc-t és a tv-t?
PC-ről menne a torrent ezerrel, TV meg olvasná róla a 4k filmet.
Router és hálózat nem ok.

(#23239) King Unique válasza podcast (#23238) üzenetére


King Unique
titán

Egy korábbi hozzászólásban szemléltetve van tesztekkel kategóriák szerint, hogy milyen sebességértékeket tudnak az egyes 2,5"-os és 3,5"-os külső merevlemezek. Ahogyan egy másikban az is részletezve van, hogy maga az USB 3.0 szabvány egylemezes tárolóknál max. a külső SSD-k sebességét korlátozza részben, a külső HDD-két viszont nyilván nem. Tehát a kérdésre válaszolva igen, nagyjából ugyanazt a sebességet tudja egy HDD SATA-n és USB 3.0-n, bár ez lehet hardver- és szoftverkörnyezet függvénye is, van amikor kicsivel gyorsabb lehet a SATA/eSATA (példa). + A Windowsban USB-s külső meghajtóknál az írási gyorsítótárazás alapértelmezetten le van tiltva, ezért amiatt valamivel lassabbak lehetnek bizonyos esetekben (pl. apróbb méretű fájlok másolása). Viszont ha be van kapcsolva, akkor már egyenlőek a feltételek, meg a SATA-n csatlakoztatott HDD-knél is a bekapcsolt állapot az alapértelmezett.

500 Mb/s = 62,5 MB/s | 1000 Mb/s = 125 MB/s maximum elméletileg, viszont a gyakorlatban nem feltétlen lesz pont ennyi az internetkapcsolat max. sebessége (kevesebb szokott), meg függhet az a szolgáltatótól, routertől, stb. De egyébként ilyen sebességértékeket szekvenciális olvasás/írás esetén a külső HDD-k is tudnak USB 3.0-n, lásd az előbb linkelt hozzászólást, illetve akár még a 2,5"-os, 5400-as típusok is (példa). Mármint üresen / kellő mértékű szabad területtel (nem telemásolva), nem / kevésbé töredezett fájlrendszerrel stb., mert ellenkező esetben már nem feltétlen. Meg ha PMR helyett SMR HDD van a külső házban, akkor az utóbbinál előfordulhat az átlapolás miatt belassulás. Bár ezt sem mindenki tapasztalta (példa), meg modelltől és felhasználástól függő is lehet.
Egyébként meg ott van a Bittorrent topik, torrent ügyben elsődlegesen ott javasolt érdeklődni, mivel az a torrenttől, azok számától, torrentkliens beállításától stb. is függhet, hogy ténylegesen mennyi lesz a le- és feltöltési sebesség. Sőt, már megtörtént. :)) + Ahogyan ott is említették, ha sok torrent megy egyszerre, többszálú a le- és feltöltés, extra gyors az internetkapcsolat, akkor ott adatátviteli sebesség + egyszerre több lemezművelet kiszolgálása terén a belső/külső SSD eleve jobb választás lehet, mint a HDD-alapú megoldások.

Nem, nem lehet rákötni, fizikailag, azaz pl. USB-n nem csatlakozhat a külső HDD egyszerre a PC-hez és a tévéhez is. :N Ha egyszerre több eszköz, készülék kiszolgálása a cél, akkor a hálózati elérés, megosztás lehet opció, amiről már volt szó itt és a társtopikokban is: [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#23240) dombi81 válasza King Unique (#23237) üzenetére


dombi81
senior tag

Igen, erre rájöttem magamtól is. Azért köszi. :)

(#23241) sixpak


sixpak
nagyúr

Üdv.

Sajnos az egyik nem túl sokat használt külső hdd-m így járt a minap:

Helyette szeretnék venni egy újat, nagy elvárásaim nincsenek, talán csak annyi, hogy külső tápos legyen (nincs különösebb oka, mindig olyanokat veszek), 4K-s családi videók, fotók és filmek mennek rá, nem tudom a fordulatszámnak van-e jelentősége, eddig 7200 fordulatosokat vettem, nem volt velük gond.
4TB méretűt szeretnék, melyek a legmegbízhatóbb darabok?
Adata-t most kihagynám, mivel 29 nap alatt ment tönkre, 40 ezer forint volt (tudom véletlen, másikkal is járhatok hasonlóan).

Köszi.

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#23242) sixpak válasza sixpak (#23241) üzenetére


sixpak
nagyúr

Közben találtam egy ilyet, ez kicsivel 40 ezer felett beszerezhető.
Mennyire ajánlott a termék?

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#23244) King Unique válasza sixpak (#23241) üzenetére


King Unique
titán

Lásd nemrég egy hasonló kérdésre adott válaszban leírtakat. A megbízhatóságra vonatkozóan a linkelt korábbi hozzászólásban említve van, hogy a 3,5"-os külső ház + merevlemez megoldásnál kiválasztható akár az átlagosnál tartósabb belső HDD is, valamint maga a megbízhatóság, hosszú idejű adattárolás téma egy másik esetnél bővebben fejtegetve van.

(#23245) sixpak válasza King Unique (#23244) üzenetére


sixpak
nagyúr

Köszönöm a választ.
Akkor jobban járnék egy belső hdd-vel, amiről tudjuk milyen, meg mondjuk egy ilyennel?

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#23246) King Unique válasza sixpak (#23245) üzenetére


King Unique
titán

Ez attól is függ, hogy pontosan milyen 3,5"-os külső merevlemez kell. De ha az USB-tárolóeszközben lévő (belső) HDD tartóssága a fő szempont, akkor külön megvásárolva az összetevőket tetszőlegesen választható a dokkolóba / külső házba akár az átlagosnál minőségibb, tartósabb merevlemez is. Ahol az utóbbi megoldásnál az egyes összetevők értelemszerűen a linkelt társtopikok témája.

[ Szerkesztve ]

(#23248) sixpak válasza King Unique (#23246) üzenetére


sixpak
nagyúr

Rendben, köszönöm. :R

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#23249) afi0903 válasza King Unique (#23224) üzenetére


afi0903
aktív tag

Ez esetben nem Seagate Backup Plus Hub 3.5 4TB USB 3.0 STEL4000200 lesz.

4TB-osat szeretnék, maximum 40 ezret szeretnék rá költeni. A használata 0/24-ben visszafogottabb torrentezés, és film megosztás, ami wifin keresztül történne. Valószínűleg gépbe lenne bekötve (, de lehet, hogy routerbe). Linux-szal használnám, a hozzá járó szoftverek nem számítanak. Minimum két év garanciát szeretnék rá. A fizikai mérete mindegy, hogy mekkora. Ne USB-n keresztül legyen megoldva a tápellátás.

Amiket néztem (, de nem kizárólag ezek játszanak,) az a Western Digital My Book 4TB és a Western Digital Elements Desktop 3.5 4TB. Ezekben esélyesen Western Digital Blue van, igaz? Akkor egy Western Digital Purple-lel meg egy külső mobil rack-kel jobban járnék?

(#23250) King Unique válasza afi0903 (#23249) üzenetére


King Unique
titán

Ha annyira fontos, hogy a külső házban lévő HDD az átlagosnál valamivel minőségibb, tartósabb legyen pláne 24/7-es üzemhez, akkor igen, ami nemrég másnak is le volt írva.
A WD My Book és Elements Desktop sorozatok modelljeinek belsejében egyébként 6 TB-ig általában WD Blue/Green merevlemez szokott lenni, felette pedig OEM Red (példa), de korábban előfordult HGST is (példa). Azonban 6 TB-ig sem mindig fix a Blue/Green, olykor előfordulhat kivétel, akár pl. Purple is (példa). Viszont ha nem lutri alapon akarsz olyan (Purple) HDD-vel szereltet kifogni, hanem célirányosan olyat venni, akkor nyilván az előbbi, azaz a külön vásárolt külső ház + merevlemez megoldás a biztos.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.