- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Narxis: Problémák, problémák, problémák
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Ha egy termék garanciális ügyintézésével kapcsolatban kérdezel, akkor a könnyebb segítségnyújtás érdekében adj meg minél többet a következő adatokból:
Új hozzászólás Aktív témák
-
luciferc
őstag
no igen, már megint ott vagyunk, hogy szarok a törvények.ha a leírás hiányát nem 10000 Ft-tal, hanem az éves árbevétel 5%-át kitevő összeggel büntetnék, akkor mindjárt lenne fordítás. és nem kell oda szaktolmács, kizárt hogy egy nagy importőr cégnél nincs valaki, aki ért a gépekhez és tud angolul is.
-
sasa311
veterán
válasz
Vangelis #193 üzenetére
Valószínűleg nem is lesz, de ennek 1Xű oka van. Ha bármilyen cucc bekerül az országba (ergo nemtom gyártanak-e a vargáné-n kívül bármit MO-n
) akkor az importőrnek (nagyker, mégnagyobbker, ect..) kell a használati utasítást lefordíttatnia. Egy szaktolmács pedig nem két fillért.
Jobban megéri nekik, ha megbüntetik őket 10.000-re mintha 100.000-ret kéne kifizetniük a tolmácsnak. -
luciferc
őstag
válasz
Vangelis #197 üzenetére
pont ezt írtam, hogy de igen, van olyan, hogy a forgalmazó megköveteli, hogy szervíz rakja be, de akkor ezt előre közölni kell (mert mondjuk akkor nem azt veszed meg). ennek amúgy semi értelme, mert ha az egész gép nincs leplombálva, akkor bármikor belepiszkálhatsz. ezért is nincs ilyen feltétel a jótálláshoz.
-
luciferc
őstag
válasz
Vangelis #195 üzenetére
a szervíz általi beszerelés csak akkor lehet feltétel, ha jogszabály ezt előírja (gázkészülék), vagy a forgalmazó megköveteli (pl autó akkumulátorok esetén megkövetelik a töltési rendszer vizsgálatát, csak így lesz jótállás). Ezt viszont vásárláskor egyértelműen közölni kell, és szerepelnie kell a jótállási jegyen is. minden más esetben, ha nincs leírás, akkor a forgalmazó felel, akár még proci sarkazásért is! szvsz
-
Vangelis
félisten
válasz
csabika999 #194 üzenetére
JAh jah, vissza naygker....osz csere
...csak ébn halottam valahol, hogy nem árt a szerviz teszi be...mert ..na tom mé, de olvastam valhol...mindegy
-
Vangelis
félisten
válasz
csabika999 #192 üzenetére
Csak kérdem, de nem adnak és nem si fognak szerintem soha
-
Vangelis
félisten
válasz
csabika999 #190 üzenetére
Hát én még nem láttam egy alaplaphoz sem,
, és valszeg nem is fogok......
Gondolom mert ezeket a SZERVIZNEK KÉNE BEÉPITENI..VAGY MIÉRT IS? sorry caps lock -
csabika999
csendes tag
Szerintem jól jártál az Ultra-Power táppal, ránézésre is jobbnak tűnik a Sweex-nél.
Ezt pedig a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség weboldalán találtam:
Használati-kezelési útmutató
Egyes termékek forgalmazására vonatkozó jogszabályok előírhatják, hogy amennyiben a termék használata, kezelése külön tudnivalókat igényel, mint például egy mikrohullámú sütő, erről a gyártó külön kezelési és használati útmutatóval tájékoztassa a vásárlót. Ebben a termék használatához, működtetéséhez, kezeléséhez szükséges feltételeket és információkat kell közölni. Szöveges használati-kezelési útmutató helyett jelek és jelképek is alkalmazhatók, azonban ezeknek közérthetőnek és egyértelműnek kell lenniük. Külföldről származó termékek esetében a gyártó által biztosított idegen nyelvű útmutatónak megfelelő tartalmú magyar nyelvű használati-kezelési útmutatót kell a fogyasztók számára biztosítani.
Előfordulhat, hogy a megvásárolt termékhez a forgalmazó nem biztosít csak egy pár oldalas, összefoglaló útmutatót, az eredeti pl. 50 oldalas kezelési útmutató helyett. Ebben az esetben a helytelen használatból eredő károkért a forgalmazó felelős. Számítástechnikai termékekhez ugyanúgy kell magyar nyelvű használati útmutatót biztosítaniuk a kerekedőknek, mint ahogy pl. egy tévéhez -
sasa311
veterán
válasz
csabika999 #181 üzenetére
2dik-a, 3dik-a és 4dik-e
Ezt szerintem a boltban lazán 3 napnak számolnák, mert nekik így jó....
Amúgy visszavittem, korrekt volt a srác, bár bepróbálkozott a ''elküldjük szervízbe, 1-2 hét'' dumával, de mondtam, azért hoztam vissza 3 napon belül....bla-bla..
Szóval miután ráeszmélt, hogy ilyen nincs több raktáron azt mondta, hogy levásárolhatom az árát tápba, ha gondolom, úgyhogy hoztam is helyette egy Ultra-Power 420W-osat. Hát ezzel valami azt súgja, jobban jártam
Sokkal halkabb, remélem a teljesítménye is elég lesz.
Ha visszavisztek cuccot csak határozottan, a boltosok vannak érted nem fordítva
mod: helyesírás
[Szerkesztve] -
luciferc
őstag
válasz
csabika999 #187 üzenetére
szvsz ilyenkor is lehet reklamálni... feltéve persze, hogy az előadásokon sem hívták fel a figyelmet a változásokra.
-
luciferc
őstag
válasz
csabika999 #185 üzenetére
ok, ez teljesen jogszerű dolog, és nagyon dícséretes
a tankönyved ettől függetlenül sületlenségeket tartalmaz. -
luciferc
őstag
válasz
csabika999 #183 üzenetére
az elsőt nagyjából végolvastam, nagyon korrekt, és mellesleg sokkal értelmesebb, magyarosabb szöveg is, mint a tankönyved. elég gáznak tűnik az a könyv.
a táp garijegye: miért ne állhatna rajta, hogy vállalja a 15 napon belüli javítást, és ha nem sikerül, akkor cserekészüléket ad, hogy 30 napig bütykölhesse? ez a vásárlónak kedvező, tehát jogszerű eltérés a törvénytől.
a gyártó cég jogutód nélküli megszűnése esetére vonatkozó kikötés (az elején) szvsz semmis az 1 éves kötelező jótálllás idején belül (ha van ilyen kötelező jótállás az adott termékre)
szvsz az a tény, hogy fődarabnak a számítógépházat tekinti elég csúnya dolog, de sajnos azt hiszem jogszerű. nagyon gáz, hogy ilyet le mernek írni, ilyen szart sem vennék soha. -
csabika999
csendes tag
Találtam egy ilyet a könyvek között:
Bővebben: link
Ennek ellenére nem így tanultuk, és a 4 hónapos táp (amelyik elfüstölt) garijegyén is ez áll:
[Szerkesztve] -
luciferc
őstag
válasz
csabika999 #177 üzenetére
pl azt írja, hogy 15 nap után cserekészüléket kell biztosítani. ez nem igaz, a jogszabály már nem tartalmazza ezt. persze ha így teszel, az nem baj, sőt jó, mert akkor én is odamennék vásárolni, de nem kötelező. tehát mint javaslat esetleg szerepelhetne, de így elavult.
aztán a táblázat... így önmagában egy nagy baromság, azt mutatja, mintha a jótállással eladott dolgokra nem vonatkozna szvaatosság. pedig bizony vonatkozik.
az sem igaz, hogy jótállást a termelő vállalja, ugyanis
151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról
1. §
(3) A jótállási kötelezettség teljesítése azt terheli, akit a fogyasztói szerződés a szerződés tárgyát képező szolgáltatás nyújtására kötelez (a továbbiakban: forgalmazó). A jótállási jogokat a fogyasztási cikk tulajdonosa érvényesítheti, feltéve, hogy fogyasztónak minősül (a továbbiakban: fogyasztó).
és ezt csak így gyorsan és nem is vagyok jogász.
érdemes lenne ezekre rákérdezni, kiváncsi vagyok én is, hogy mit mondanak. -
csabika999
csendes tag
08.02 egyébként csak 2 napja volt
-
sasa311
veterán
válasz
csabika999 #179 üzenetére
08.02
Mekkora majom vagyok már indulok is vele -
sasa311
veterán
Sziasztok!
+ napja vettem egy Sweex 450W-os tápot (1 év garival). Beszereltem, de furcsa, sípoló hangot ad kiA működését nem befolyásolja, minden működik, a feszültség stabilnak tűnik, nem fagy, a táp mégcsak nem is meleg, a ventik is halkak csakhát ez a furcsa sípoló hang! Ja és egyértelműen akkor jön belőle ki ez a hang, amikor valami felveszi a + delejt (pl.: lefele húzom az ablakot olvasásnál, elindítok egy progit, stb.. tehát mikor változás van)
Namost érdeklődtem, összesen 1 embert találtam, akinek ilyen márkájú tápja volt, és azt mondta, neki is sípol.
Ez szerintetek minősíthető hibának és cseréltethető? (értelem szerűen szerintem egy tápnak nem kéne sípolnia)
ja és magyar leírást én sem kaptam -
luciferc
őstag
válasz
csabika999 #175 üzenetére
nem tudom ki írta ezt, de véleményem szerint ez tele van baromsággal, egyes részei pedig elavultak.
-
csabika999
csendes tag
Részlet az üzletvezetői tanfolyam tankönyvéből:
[Szerkesztve] -
luciferc
őstag
válasz
BobChemistry #153 üzenetére
BobChemistry, a #159 és #161-esre van valami válaszod?
-
luciferc
őstag
egyrészt a jótállási jegy adhatna erről tájékoztatást. másrészt a kerregés az még necces, a megállás viszont már ok, ugyanis a kártya működéséhez szükséges a hűtés, így elég fontos alkatrész. elvileg. de a jótállási jegyen (ha van, ugye) mondhatják, hogy kopó alkatrész, így a felhasználó dolga a csere. ha visoznt ilyen nincs leírva, akkor megállás esetén már garanciális szvsz.
-
Jumbo
tag
válasz
csabika999 #168 üzenetére
9 hónapja
-
Jumbo
tag
Hello!
Az lenne a kérdésem: VGA hűtésére is érvényes a garancia? Kerregés, megállás stb... -
csabika999
csendes tag
Én is így tudom (a zöldet kell összekötni bármelyik feketével)
De nem kötött össze semmit semmivel, ez alapján nekem volt igazam -
luciferc
őstag
válasz
csabika999 #164 üzenetére
elvileg nem, én úgy tudom. ahhoz hogy beinduljon két érintkezőt rövidre kell zárni.
-
luciferc
őstag
válasz
csabika999 #162 üzenetére
BobChemistrynek (#153) szólt a megjegyzés, nem neked.
amúgy de, kell hozzá magyar nyelvű leírás. ha nincs, akkor a törvény szerint kvázi mindenért (a józan ész határain belül, tehát kisbaltás támadás nem számít) az eladó felel. -
csabika999
csendes tag
Fizikai, de a külsején nincs sérülés, a lezáró matrica sértetlen, elméletileg túlfeszvédelem is van benne, így hogy tehettem volna tönkre???
Amúgy ezekhez nem kötelező magyar nyelvű használati útmutatót adni?
És mi a f***ért kezd el kötözködni az eladó, ha azt mondom hogy füstölt és nagyon erős égett szaga van?
[Szerkesztve] -
luciferc
őstag
válasz
na, vagy itt a #160-as. ha elfüstöl a táp, az fizikai vagy nem fizikai sérülés?
-
csabika999
csendes tag
Sziasztok!
Van egy érdekes történetem:
Az egész úgy kezdődött, hogy vasárnap elfüstölt a 4 hónapja vásárolt Chieftec
420 W-os tápom. Hétfőn visszavittem, az eladó rádugta a 230-ra és a ventilátorok elindultak DE ALAPLAP NÉLKÜL! Mondtam neki, hogy ez így nem lesz jó, mert nem lehet kikapcsolni a gépet, de ő csak azt hajtogatta, hogy a táp hibátlan. Ebből arra következtettem, hogy az eladó vagy tök hülye, vagy engem néz annakKb. 5 perces vitatkozás után azt mondta, majd kipróbálják alaplappal is, addig adott egy 400 W-os Mercury tápot (persze 20 érintkezőset, az alaplapomon meg 24-es csatlakozó van) és majd hívnak.
Még nem hívtak...
Erősítsetek meg, egy tápnak úgy nem szabadna úgy beindulnia, hogy az alaplapba való dugóra nincs rádugva semmi!
[Szerkesztve] -
luciferc
őstag
válasz
és tudnál erre jogszabályi hivatkozást is adni? érdekel, hogy hol tesznek különbséget fizikai és nem fizikai sérülés között. ha elpukkan egy kondenzátor, az fizikai vagy em fizikai sérülés? ha kisül egy IC, az fizikai vagy nem fizikai sérülés?
szóval: mi az, hogy fizikai/nem fizikai egy sérülés egy tárgynál?
[Szerkesztve] -
szeva000
addikt
válasz
De csak 6hónapig kell a forgalmazónak bizonyítania,utána sajna neked kell szaladgálnod,bevizsgáltatnod a terméket,ha nem adsz nekik igazat
-
net84
őstag
válasz
ezt én is így tudom, de hova lehet leadni az adott eszközt, hogy nézzék meg???
Fogy.Véd.? Hol? -
Kain
senior tag
válasz
Helyesen szóltál!
-
BobChemistry
őstag
válasz
luciferc #152 üzenetére
nem akarok okoskodni, de Én úgy tudom, hogy ha nincs fizikai sérülés a terméken, de felmerül a gyanú, h nem rendeltetésszerű használat miatt történt, akkor a forgalmazónak - eladónak - kell bizonyítani ,hogy nem rendeltetésszerű használat esete áll fent, ha viszont fizikai sérülés van rajta, a vevőnek kell bizonyítani, h Ő rendeltetésszerűen használta
ha tévedek, kövezzetek meg -
luciferc
őstag
válasz
-Jackson- #150 üzenetére
Szerintem ki kell cserélniük, mégpedig a Ptk 248. § alapján, annak (1) bekezdése ugyanis a következő:
Aki a szerződés hibátlan teljesítéséért szerződés vagy jogszabály alapján jótállásra köteles, ennek időtartama alatt a felelősség alól csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett. A jótállás a jogosultnak a törvényből eredő jogait nem érinti.
Tehát ha azzal jönnek, hogy biztos másik hűtőt akartál felrakni, vagy bármi más módon te okoztad a törést, akkor csak simán közöld velük, hogy ezt nekik kell bizonyítani, és amennyiben nem teszik meg, akkor cseréljék ki. Ha nagyon kekeckednek, akkor érdemes a fogyvédőkhöz fordulni első körben.
ez persze az én véleményem. -
-Jackson-
őstag
nah úgytűnik szükségem lett erre a topikra.
az alaplapomon (IS7-E2) megadta magát az egyik rögzítő-hurok a csipszetnél. pár újraindulás után megnéztem (akartam) a hőmérsékleteket a bordákon, és látom hogy az északi hídon nagyon nem úgy áll az a borda ahogy kellene. ilyen gond esetén lehet élni a garival? vagy ez teljesen esélytelen? mert igaz hogy fizikai sérülés történt, de nem fizikai behatástól, hanem magától... elvileg jövhéten kiderül, de jólenne ha megnyugtatnátok -
Steve 018
csendes tag
Nah további fejlemények a ''történetemben''. A tv-out hibás használt kártyát visszavittem hétfőn a boltba. Mondták, hogy most pénteken hívjam őket, hogy mi a téma, van-e kártya vagy nincs. Felhívtam őket, mondták, hogy mehetek érte mert megérkezett. A boltba odaadták a kártyát, átírta a garancialevelet az eladó. Már mentem volna ki a boltból amikor mondom...megnézem jobban azt a kártyát. Lám-lám...ugyanaz volt a sorozatszáma, mint az első kártyának, amit még vettem. Nah itt nagy baj van mondtam az eladónak...ez ugyanaz a kártya, ami VPU recoverezik állandóan. Az eladó a telefon után kapott és hívta a forgalmazót, hogy mi ilyenkor a helyzet...erre a forgalmazó mondta, hogy tesztelték a kártyát és semmi baja. Hmm érdekes nekem az a kárty sz*rakodott....sőt még a boltba is tesztelték a szervízesek és ők is azt mondták, hogy hibás a kártya. A boltos erre mondta, hogy vigyem haza és nézzem meg a kártyát, hogy jó-e. Meg ha nemjó akkor vigyem be géppel együtt. Meg elkezdett papolni inkompatibilitásról meg alaplapi bios-frisíítésről. Bios hiba nem lehet mert a 2.-nak kapott tv-out hibás kártyának nem volt baja( nem vpu-zott). Mondtam neki, hogy én nem leszek itthon, itthagyom a kártyát, nézzétek meg ti. nah ma kb itt tartok. Még kivárom a keddet, hogy mit mondanak a szervízesek.
Bocs, de ez a hozzászólásom is hosszúra sikeredett, de ez van...
Valakinek valami ötlet?
Már az ismerősök ajánlgatják a fogyasztóvédelmet....sztem az lesz ha jövőhétre nem csinálnak valami érdemlegeset. -
luciferc
őstag
válasz
szeva000 #136 üzenetére
Ha cserélnek,akkor csakis újat vegyél át,a gariidő a szervízben töltött idővel tolódik.
Nem nem, ha csere van, akkor teljesen előről kezdődik a gar. Vagyis ha a 3 év garos vinyó 2,5 fél év után megadja magát és cserélik, akkor újabb 3 évre van garod (feltéve, hogy a cseretermék ilyen feltételekkel kerül egyébként is árusításra.. Lásd korábbi hozzászólásom -
luciferc
őstag
válasz
Vangelis #140 üzenetére
No, volt itt a PH!-n garanciás cikk, annak 3. részében az utolsó oldalon (Bővebben: link) van egy kisokos, közérthetően a főbb szabályokkal, valamint egy kis törvénytár. Na ebből a tárból neked a PTK (Bővebben: link)megfelelő részei kellenek, mégpedig a 248 paragrafus, annak is az (5) bekezdése:
A törvénynek a szavatossági jogok gyakorlására vonatkozó szabályait a jótállási jogok
gyakorlásánál megfelelően alkalmazni kell.
valamint a 308. paragrafus, annak is a (3) bekezdése:
(3) Nem számít bele az elévülési időbe a kijavítási időnek az a része, amely alatt a jogosult a dolgot nem tudja rendeltetésszerűen használni. A szavatossági jog érvényesíthetőségének határideje a dolognak vagy jelentősebb részének kicserélése (kijavítása) esetén a kicserélt (kijavított) dologra (dologrészre), valamint a kijavítás következményeként jelentkező hiba tekintetében újból kezdődik.
Ez a két szabály együtt biztosítja, hogy sima jótállás (köznyelvben: garancia) esetén is, ha cserélték, akkor újra kezdődik a jótállás.
Nyomtasd ki ezt a kis PTK kivonatot és dugd az orruk alá. -
kovsol
titán
a fejhallgatóm zsinorja megtört vagy rosszúl érintkezik ott ahol belecsatlakozik magába afejhallgatóba (remélem éretetek)
az lenne a kérdésem ez garanciális probléma ? -
Vangelis
félisten
MM ben kicseréltek egy dvd irót nekünk, és nem adtak ismét ujra 2 év garit.
ez állitólag nem igy müx?!
Tudna valaki egy törvény tmutani erröl. -
szeva000
addikt
válasz
Steve 018 #135 üzenetére
Véleménywm??
Én már ledöntöttem volna a kiscsávót!
Ha cserélnek,akkor csakis újat vegyél át,a gariidő a szervízben töltött idővel tolódik.
Ha nem akarnak lépni fenyegesd meg őket a fogyasztóvédelemmel és ha kell lépd is meg.
Csak akkor kellet volna egy jegyzőkönyvet csináltatnod,mikor beadtad a kártyádat. -
szeva000
addikt
válasz
Steve 018 #133 üzenetére
Termékfelelősség, szavatosság, jótállás
A termékfelelősség a már bekövetkezett károk helyrehozatalát jelenti. Az EU-ban ha valamely termék, a termék hibájából akár személyben, akár más tárgyakban kárt okoz, akkor termékfelelősségi igénnyel lehet élni. Ha például tönkremegy a TV, és emiatt megsérül a mellette lévő videó és hifi torony is, akkor kérhető az így keletkezett kár megtérítése.
Terméknek minősülnek az ingóságok és az energia.
Hibáról akkor beszélünk, ha a termék minden körülmény figyelembevételével nem nyújtja azt a biztonságot, ami általában elvárható. Figyelembe kell venni a rendeltetésszerű használatot, a forgalomba hozás idejét, és a termék árusításának körülményeit is.
Az EU irányelvek szerint a keletkezett károkért a termék gyártója felel (az importőr is gyártónak minősül). Előfordulhat, hogy többen felelnek a kárért (pl. gyártó, alkatrészgyártó, importőr), ekkor a termékért e szervezetek egyetemlegesen felelnek.
A felelősség alól mentesül a gyártó, illetve a forgalmazó, ha:
a termék forgalomba hozatalának időpontjában a hiba a tudomány és a technika állása szerint nem volt felismerhető;
nem hozta forgalomba, vagy nem forgalombahozatal céljából gyártotta;
a hiba arra vezethető vissza, hogy a terméknek egy hatósági előírásnak vagy jogszabálynak kellett megfelelnie.
A felelősség alól mentesül a a résztermék előállítója,
ha a termék szerkezete okozta a kárt (ilyenkor a végtermék gyártója felel).
Az igényérvényesítés 3 éven belül lehetséges, melynek kezdete a károsodás/hiba felismerése. Az ún. jogvesztő elévülési idő 10 év, melynek kezdete a forgalombahozatal. Ezt követően semmilyen igénnyel nem lehet élni. A termékfelelősségi jogszabály alapján akkor indítható kártérítés, ha a hibás termék által okozott kár legalább 500 eurónak felel meg.
A kártérítés mértékét - amennyiben a gyártó és a fogyasztó nem tud megegyezni - kártérítési eljárás során a bíróság állapítja meg.
A károsult köteles bizonyítani a hibát, a kárt és a kettő közötti okozati összefüggést;
míg a gyártó illetve a forgalmazó köteles bizonyítani, hogy minden előírást betartott.
Szavatosság
A szavatosság az áru, szolgáltatás rendeltetésszerű használatáért meghatározott ideig való jótállás.
A vásárló
A szavatossági igény vásárlói benyújtásának határideje 2003. július 1-től 2 évre nőtt.
A vásárlástól számított első hat hónapban jelentkező hiba esetén a kereskedő köteles bizonyítani, hogy a hiba a vásárláskor nem volt benne a termékben, hogy a hiba nem a teljesítéskor is meg lévő körülmények miatt keletkezett, hanem az áru rendeltetésellenes használata okozta. A Rendelet több kötelezettséget is felállít a kereskedő részére: mindenekelőtt a fogyasztó kifogásáról jegyzőkönyvet köteles felvenni, amelyen rögzítenie kell a vásárlás tényét, illetőleg a kifogás beazonosításához szükséges adatokat, továbbá amennyiben a kifogást a fogyasztó igényétől eltérően rendezi, ennek indokát is.
Szükségképpen szakvélemény beszerzésével lehet minden kétséget kizáróan igazolni azt, hogy a meghibásodás nem gyártási hiba eredménye.
A törvény vélelem miatt az első hat hónapban a kereskedő köteles bizonyítani, és a szavatossági kötelezettség teljesítésével kapcsolatos valamennyi költséget viselni - így a szakvélemény beszerzési költségét is.
Hat hónap leteltével a bizonyítási teher megfordul és a továbbiakban nem a kereskedőnek kell a hiba keletkezési körülményeit bizonyítania, és ennek a bizonyításnak a keretében az esetlegesen szükséges szakvéleményt beszereznie, hanem - a Rendelet vonatkozó rendelkezései értelmében - a fogyasztó közvetlenül fordulhat a Főfelügyelőséghez. Ez esetben a fogyasztónak tudnia kell azt, hogy egyrészről a vizsgálat költségeit neki kell megelőlegeznie és az csak abban az esetben jár vissza neki, ha a kifogása alaposnak minősült. A vizsgálati díjat - mivel ez esetben az a szavatossági igény teljesítésével kapcsolatban felmerült költségnek minősül - a kereskedő köteles visszatéríteni, de a visszatérítési kötelezettséget az FVF nem állapíthatja meg, csak a bíróság.
A jogérvényesítés elévülési ideje:
a tartós használatra rendelt termékeknél a szavatosság elévülése három év letelte után következik be.
nem tartós cikkeknél hat hónap után évül el a szavatossági igény.
Azaz ezen idő alatt élhet jogaival a fogyasztó. Azoknál a termékeknél, amelyeknél egy év a jótállási idő, további két esztendeig, azoknál pedig, amelyeknél kettő év a jótállás időtartama, további egy évig érvényesíthető a szavatosság.
A nem tartós használatra rendelt termékeknél (például: cipő, egyéb ruházati termékek stb.) a szavatosság alapján érvényesíthető jogok általános elévülése hat hónap. Ha a vásárló e hat hónap alatt menthető okból nem tudja szavatossági jogait érvényesíteni így különösen, ha a hiba, jellegénél, avagy a dolog természeténél fogva hat hónapon belül nem volt felismerhető - szavatossági jogait a teljesítéstől (vásárlástól) számított egy évig érvényesítheti.
Az EU-ban a szavatosság az alábbiakra terjed ki:
az áru nem alkalmas a használatra;
teljesen más árut szállítanak, mint amit a fogyasztó rendelt;
hiányzik a használati utasítás;
kevesebb áru érkezik, mint amennyit a fogyasztó rendelt;
hibás teljesítésnek minősül a szolgáltatott áru szakszerűtlen összeszerelése is, ha a szerelés szerződéses kötelezettség, és azt a kötelezett vagy olyan személy végezte el, akinek magatartásáért a kötelezett felelős;
a kötelezett felel akkor is, ha az áru összeszerelését a szerződésnek megfelelően a jogosult végezte el, de a szakszerűtlen összeszerelés a használati útmutató hibájára vezethető vissza.
A fogyasztói szerződésben semmis az a kikötés, amely ezektől a rendelkezésektől a fogyasztó hátrányára tér el.
A minőségi vagy mennyiségi hibáért kellékszavatossággal, a jogi hibáért jogszavatossággal tartozik a kötelezett (aki lehet a gyártó, a forgalmazó vagy a kereskedő). Jogi hibának minősül, ha a hibátlan teljesítés ellenére a jogosult nem szerzi meg mindazon jogokat, amelyek őt jogszabály vagy szerződés alapján megilletnék.
Ha a termék nem felel meg a szerződésnek, a fogyasztót a következő szavatossági jogok illetik meg:
a Ptk. módosítása a fogyasztók számára előnyös irányba változtatta meg a jogérvényesítés sorrendjét. A korábbi szabályozás szerint a fogyasztó elsősorban a hiba kijavítását, illetőleg megfelelő árleszállítást kérhetett, és csak abban az esetben kérhette az áru kicserélését, ha a hiba nem volt rövid idő alatt (8 napon belül) értékcsökkenés nélkül kijavítható, vagy a kijavítás a jogosult érdekeinek sérelme nélkül nem volt lehetséges.
Egyrészt az új szabályozás alapján a fogyasztó már első körben választhat, hogy kijavítást vagy kicserélést kér, tehát a kicserélés, mint igény teljesítésének nem feltétele a javíthatatlanság. A fogyasztó választási lehetősége csak akkor korlátozott, ha a kicserélés lehetetlen (pl. nincs azonos vagy hasonló termék a kereskedő készletében) vagy ha a csere aránytalan többletköltséget eredményezne (pl. azonnal és minimális költségigénnyel járó javíthatóság esetén).
Másrészt az szabályozás alapján a szavatossági jogok érvényesítésének sorrendjében második helyre került az árleszállítás igénylésének a lehetősége, illetőleg az elállás (azaz a vételár visszakövetelése), mely utóbbira akkor kerülhet sor, ha a jogosultnak sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, illetőleg ha a korábbi igények teljesítését a kötelezett nem vállalja vagy nem tudja teljesíteni. Fontos szabály ugyanakkor, hogy jelentéktelen hiba miatt nincs helye elállásnak.
A forgalmazó
A forgalomba hozó felelős a fogyasztóval szemben azért, hogy az áru annak átadásakor megfelel a törvényes vagy szerződésben meghatározott tulajdonságoknak.
A gyártó, illetve a forgalmazó mentesül a felelősség alól, ha
a fogyasztó már a szerződéskötéskor tudott a hibáról, és ennek ismeretében is megkötötte a szerződést;
a fogyasztó észreveszi, hogy a kötelezett hibásan teljesített, és ezt nem közli időben, akkor az ebből eredő kárért nem felel.
a fogyasztó szavatossági jogait az olyan hibák tekintetében érvényesítheti, amelyek a teljesítés időpontjában már megvoltak, és két éven belül felszínre kerültek. Használtcikkeknél ez a határidő az eladó és a fogyasztó közötti megállapodással egy évre lerövidíthető.
Jótállás
A jótállás esetében arról beszélünk, hogy az áru az átadáskor hibátlan volt. Ez tehát szigorúbb felelősség a szavatossághoz képest, mert a hibás teljesítésből eredő jogvita esetén a gyártónak, illetve a forgalmazónak kell bizonyítania, hogy hibátlan árut adott át és a hiba a fogyasztó rendeltetésellenes használata miatt keletkezett.
A jótállás legrövidebb időtartama 12 hónap, de egyes termékeknél ennél is hosszabb lehet.
A fogyasztói szerződés keretében érvényesített szavatossági és jótállási igények intézéséről szóló 49/2003 GKM rendelet szerint a forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze.
Fogyasztói jogok
A vásárló kérheti a hiba kijavítását,
a vételár leszállítását,
a hibás áru kicserélését,
valamint a munka újbóli elvégzését.
Javítás esetén - a hiba bejelentésétől kezdődően - a jótállási idő azzal az időtartammal meghosszabbodik, amely alatt az áru rendeltetésszerű használatra alkalmatlan volt. Ha a hibás árut ki kell cserélni, illetve a munkát újra el kell végezni, a jótállás újra kezdődik.
A vásárló - a szavatossági szabályokkal ellentétben - nem javíthatja ki maga a hibát, mert ezzel elveszíti a jótállási jogait.
Tartós termékek esetén amennyiben a termék a vásárlástól számított 3 napon belül meghibásodik, a forgalmazónak ki kell azt cserélnie. (Kivéve, ha a termékbe beépített biztonsági elemek (például elektromos biztosíték) hibásodnak meg.
Igényérvényesítés
A vásárló jótállási igényét a jótállási jeggyel érvényesítheti, de meg kell őriznie a vásárláskor kapott fizetési bizonylatot is (blokk, nyugta, számla), mert a jótállási jegy csak ezzel együtt érvényes. -
Steve 018
csendes tag
Valakinek valami ötlet a 124-es hozzászólásomra? Fontos lenne mert holnap megyek vissza a boltba.
Bármi ami eszetekbe jut.: jogszabály meg ami ilyenkor kell az orr alá dörgöléshez a boltban. -
szeva000
addikt
Nekem is lenne egy kérdésem!
Beszart a DVD íróm(NEC3500),még anno 25000ft-ért vettem.Most visszavittem,még éppen garis,de ha felajánlanak mittom én helyette egy NEC3540-as írót,ami most kb 12000ft,akkor a 25000ft-ból a különbözetet visszakapom vagy levásárolhatom még?
Vagy ha nem tudnak ugyanolyan írót adni,akkor a pénzt is visszakérhetem?
[Szerkesztve] -
Steve 018
csendes tag
Már mind1 a kártya TUTIra hibás volt mert ők is azt mondták. 3dmarkban nem fagyott csak game-okban. A gpu hőmérője szerint 40 fokos is alig volt amikor vpu-zott. És amikor max-on járt a venti akkor is u. úgy vpu-zott mint pl 80%-osba. Már nem vpuzik a cserekárty csak éppen szar a tv-out mert sötét a képe. Hallottál már ilyen esetről? Más fórumokba azt mondják hogy rarish csere, ha ilyen baja van.
[Szerkesztve] -
Steve 018
csendes tag
válasz
Viktor0610 #125 üzenetére
Akkor asszem, holnap meglátogatom a boltot, rájukborítom azt asztalt és kérem vissza a pénzem....
Csere helyett ugye lehet kérni azt, hogy adják vissza a pénzt mert nincs nagy kedvem hónapokat várni egy újabb hibás cuccért....
Jogszaályoss site-ot nem tudsz? Mert nagyon az orruk alá dörgölném.... -
Conki
tag
Nekem az lenne a kérdésem, hogy most, hogy az EU-hoz tartozunk, itthon is érvényes-e a kötelező 2 éves jótállás. Vagy garancia. Vagy hogy van ez?
-
-
Steve 018
csendes tag
Helló Mindenkinek! A hozzászólásom kicsit hosszú lesz de érdemes lesz végigolvasni!!!
Én egy miskolci számítástechnikai boltban vásároltam egy Asus 9600 xt videókártyát 39000 huf-ért. Hazavittem, örültem neki. A tesztprogramok jól lefutottak( 3dmark 03 stb), de játékokban a Vpu recpver mindig bekapcsolt -> ha kikapcsoltam akkor fagyott. Nekem se kellett több fogtam magam és a kártyát és visszavittem. A boltba mondta a fószer, hogy majd ők megnézik és akkor elválik, hogy mi lesz vele. Másnap felhívtam őket és mondták, hogy tényleg hibás. - mondom :''tényleg?''. Aztán kezdődött a telefonálgatás... a kártyát elküldték a forgalmazónak, de a garanciális cserekártyára összesen !!!6 hétig!!! kellet várnom. Most pénteken mentem a boltba és mondták, hogy megérkezett a kártya és előtúrt az előadó egy dobozból egy zacskós kártyát. Mondom lassan, lasan ...én dobozba hoztam. Erre előkereste a dobozát a régi kártyámnak, amit otthagytam és mondta, hogy csak a kártyát küldik el. Mondom OK. De amit utána csinált aazt a szememnek se hittem el...fogta a kontakt spray-t és elkezdte fújogatni a kártya ventijét. Megkérdeztem, hogy mit csinál? használt a kártya? erre azt mondta, hogy most használtat küldtek. Érdekes én a kártyát egy hétig se tudtam használni rendeltetésszerűen ő meg egy használtat ad.... Mondom ezt lenyeljük mert mondta, hogy ők nem nézték még meg de biztos jó. Mondom OK. Hazavittem, betettem, ment rendesen. Mondom nézzünk egy TV-out-ot...néztem volna de olyan sötét a képe, hogy ha a tv fényerejét max-ra állítom, akkor is halovány. A színek élesek rajta csak éppen a fénye nincsen -> gammakorrekció sem segít rajta szal tutira hibás....más fórumon is olvastam ilyen hibáról.
A kérdésem az lenne, hogy most ha visszaviszem akkor reklamálva kérjem vissza a pénzem vagy várjak újra heteket mire küldenek valami használt izét? Egyáltalán garanciális cserére küldhetnek-e használt eszközt, amikor én egy újat vettem? Jah és a fószer nem akarta meghosszabítani a garanciát sem. Akkor hova lessz az az egy és fél hónap a garanciaidőből, amikor nem is nálam volt a kártya? Valaki tudna mondani olyan linket ahol az erre vonatkozó jogszabályok vannak felsorolva?
Elsőnek ennyit, sztem érdekes dolgokat művelnek ezek a boltoscsávók.
Minden lehetséges megoldást várok! -
rollins
őstag
Mikor megkaptam a cserét, a garancia újraindult. A csere számlán az aktuális árak voltak. Tehát a Nec -et is és a cserébe kapott Pio -t is az aktuális áron számolták. De azt nem tudom hogy ez így korrekt volt -e. De hogy mi a franc tartott több mint egy hónapig, azt nem tudom megérteni.
-
Mikk^
csendes tag
Üdv
Látom itt is vannak akik benne vannak a garanciális ügyintézésbe.
Nos.
Van/volt egy 915Ft+ LG monitor.
Eltöltött 2x 1,5hét időt szervízben. Egyszer sem tudták rendesen megjavítani.
Kaptam egy cserepapírt. Most az ''EUC'' bolt 15 napot mondott, hogy annyi ideje van beszerezni egy ilyen monitor.
Hiába mondtam hogy már 2szer volt ez szervízben és így már bőven kifutottunk a 15 napból
(1 napot -illetve du hazahoztam másnap du vissza szervízbe- volt itthon).
Erre azzal jött hogy az nem az ő átvevő szervizük.
Ráadásul a @@csög@@kó elkezdi hogy milyen jó üzlet lenne nekem 2évente cseréltetni a monitorom. Majdnem kiszedtem a pult mögül ezért.
Szóval tényleg van 15 napja hogy szerezzen másikat?
Mennyi az esélye hogy egy ilyet tudnak hozni?
A számlán milyen összegnek kell szerepelni elvégre újraindul a garancia?
Ez nem a boltnak okoz kárt nem, elvégre LG indította a cserét és a végén ő fizeti ki?!
Egyébként elegem van a magyar garanciális ügyintézésből és flegma szervizesekből! -
rollins
őstag
Én is beállok a sorba mint várakozó. Egy Nec nd-3520a dvdírót vettem a kékhalban, pécsen és kb.4 hónap után nem akart CD-t se írni se olvasni, ezt a pécsi boltban is tapasztalták, mikor visszavittem és ők is megnézték (pár nap múlva) Úgynézki a központban szarakodnak vele. Eddig ''még csak'' 3 hét telt el. Ma kellett volna megkapnom az új írót, de azt mondták telefonon hogy érdeklődjek 3 nap múlva.
Attól tartok ez így fog menni egy darabig, míg nem sikerül nekik nagyon felbosszantaniuk. Remélem, nem így lesz. Szvsz ez az egész garancia ügyintézés úgy ahogy van, el van cseszve és jó lenne ha az illetékesek változtatnának rajta. Egyébként a Nec dvdíró a ''jó minőség'' hírében áll , csak hát én ilyet fogtam ki.
[Szerkesztve] -
Nedudgi
aktív tag
válasz
luciferc #117 üzenetére
Én is így gondoltam. A Kiskeres viszont vmi olyat magyarázott, hogy a gari az a nagykerbe szól, de ők intézik. Nem egészen értem...
De majd meglássuk amikor beviszem a kártyát. Eddig csak telefonon beszéltünk. Az a baj hogy régi vásárlójuk vagyok, és sose volt eddig semmi gond, nem hinném hogy át akar b@szni... -
luciferc
őstag
dehogy szívtad meg. Az átvételről papírt kell kapnod. Innentől kezdve nincs kérdés, hiszen te a kiskerrel állsz szerződésben, tőle vetted a terméket. Időben bevitted, tehát a garancia érvényes. Ennyi. Persze, akkor ha kitalálnák, hogy évente egyszer van nagyker ügyintézés, akkor minden termék garja ugrik? Szóval ne hagyd magad.
-
Nedudgi
aktív tag
Sziasztok!
Egy kiskerben vásároltam egy eszközt egy év garival, és annak teszemazt folyó hó 14-ig szól a garanciája, és és én beviszem előtte 7en a cuccot a kiskerbe, mert tönkrement. És azt mondja aekem hogy nem tud gariztatni mert a disztribútornál pl: kedd-szerdán van gari ügyintézés, de hétfő 14. és kedden már le fog járni a gar. Én viszont még időben vittem be a kiskerbe? Nah ilyenkor mi van? Megszívtam?
(kitalált adatok) -
törölt tag
Ugy tudom a nagyker a RIGHTPHONE és a garis javítatója a E-CARIE SOLUTIONS KFT
Innen van a telom.
Tegnap felhívtam őket és 2választásuk van.Csere S700i-re vagy K750i adnak helyette persze origi és nem járt egyik sem koncerteken.
Ma kapok választ. -
törölt tag
A lényeg a telomnál a fagyások voltak.Erre ők az első alkalomnál egyből á tudjuk szoftvert kell frissiteni.
2 alkalomnál hát a memoria kártya ami benne volt én az helyett kértem egy nagyobbat 32mb helyett 128lett.
Akkor azt mondták ,hogy átnézték és kitisztitották és jó.
Akkor a havernál újra gebasz volt ezért már másnap visszakapták a telcsimet és ott volt ugy 2 hetet ugymond tesztelés alatt.
Akkor közölték a memoria kártya amit adtak eredeti sony teljesen új az volt a rossz most már tuti jó lesz.
Hazahoztam és akkor tüntek fel a minőségi problémák.Karcos,a fóliát összkarcolgatták ill össze-vissza tapogatták annyira ,hogy vehetek egy újat 2500ft-ért.
A fképet meg sajnos későn vettem észre a készülékemen.Biztos ez volt a teszt! -
lesaux
veterán
válasz
#00809728 #110 üzenetére
Ami a csucs tele koncert fényképekkel.''Caramel és társai''
Légyszi, ezt írd már le úgy, hogy megértsem, mert ha az van, amire gondolok, akkor picsán lehet őket rúgni. Javításnál csak új alkatrész építhető ugyanis a termékbe. Persze most nem tudom, hogy a memóriakártya alkatrésznek számít-e.
Egyébként a sztorit ahogy van, leírnám a panaszkönyvbe.
Ja, és törekedniük kell a 15 napos javítási határidőre, csak indokolt esetben lehet több.
Ezt érdemes elolvasni: Bővebben: link -
törölt tag
Ja a legjobb részt le sem írtam.
Megkaptam a hétvégén a Bp-s nagykertõl a 3-szor is javított S700i-met.
Hát azt mondták a kártyát kelett benne kicserélni igaz azt is ott vettem és 128mb de tõnkrement.
Én ugy tudtam egy kártya mükõdik vagy nem.
De ami a legjobban bántott Karcos,Brandon foliát levették majd tõbbszõr visszatették nem jól.Persze igy már nagyon nem is tapad.Tehát szar.
Ami a csucs tele koncert fényképekkel.''Caramel és társai''
Gyerekek ezt álmomban sem képzeltem volna.Tehát ennyit a gariról ill a javitatásokról!Sajnos meg kell,hogy váljak a telcsimtõl mert a gariztatást már meguntam és elment akedvem az egész Bp-s hobelebanctól.
Szfvárról már 3-szor felvittem és kb 25-szõr telefonáltam.Inkább veszek a panonnál telot lehet az sem jobb de biztosabb. -
törölt tag
Köszönöm szépen.
Írkáltam még máshová is és azt valaki elmondthatta olyannak aki tudhatott az én telomról.
A lényeg felhívtam kb 1 órával ezelőtt és kérdzeték akkor mit szeretnék én 2 variánst ajánlottam.
- új telot kérek s700i
-új telot k750i
Kiváncsi vagyok melyik lesz? -
luciferc
őstag
válasz
#00809728 #107 üzenetére
Ptk
306. § (1) Hibás teljesítés esetén a jogosult
a) elsősorban - választása szerint - kijavítást vagy kicserélést követelhet, kivéve, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget;
b) ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének a (2) bekezdésben írt feltételekkel nem tud eleget tenni - választása szerint - megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.
(2) A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.
(3) Ha a kötelezett a dolog kijavítását megfelelő határidőre nem vállalja, vagy nem végzi el, a jogosult a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja.
(4) A jogosult a kijavításig vagy kicserélésig az ellenszolgáltatás arányos részét visszatarthatja.
(5) Fogyasztói szerződésben semmis az a kikötés, amely a szavatossági jogoknak a törvényben meghatározott sorrendjétől a fogyasztó hátrányára tér el.
Ezek alapján szvsz teljesen jogos hogy te cserét kérsz. A (2) bekezdést már régen kimerítették a 4-szeri javítással, igen jelentős kényelmetlenséget okoztak. Szóval kutyultam a dolgokat, bocs, visszavenni nem kötelesek, de cserélni szvsz igen!
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
luciferc #106 üzenetére
Telefonom egy s700i decemberi vásárlásu.
A telom amikor hívnak nem mindig de lefagy.Kb 2 honap után jelentkezett a hiba.
Szoftver friss majd vissza ad kb 1 hét mulva cserekészüléket addig kaptam.
Kb rá 2 héttel ugyanazok a hibák.Felvittem majd 2 hét után kőzőlték mehetek érte.
zoltam egy havernak menjen el érte Bp és használja majd vigye vissza ha rossz.
Természetesen kb 2 nap után kideült rossz.
Akkor kicserélték a memoriakártyát benne azt mondták az volt rossz.
Kb 3 napja kaptam meg ismét és megint rossz ugyanaz a hiba.Telefonáltam nekik és azt mondták a teloba a telefon jó a simkártyám szar.Oké kicseréltettem ma a simkártyámat a panonnál.
Na nem telt bele 5 perc hívtak is és már jőtt a hiba.Szétesik a kép és újraindul a telefon de mindent vissaztesz alapra tehát állítgathatom be újra.
Kiváncsi lennék most mivel állnak elő.Ezért kéne egy garival kapcsoltaos infó! -
luciferc
őstag
válasz
#00809728 #105 üzenetére
kicserélni elvileg nem kötelesek, viszont van egy olyan kitétel a megfelelő jogszabályokban, hogy a javítást a vevőnek okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni, 4 javítás ugyanarra a hibára már szvsz jelentős kényelmetlenség. Illetve ha jól tudom arra is van lehetőség, hogy elállj a vásárlástól, ha nem tudod rendeltetésszerűen használni a készüléket. adtnál kicsit több infót? ugyanazzal a hibával? milyen gyakorisággal volt gariztatva?
-
törölt tag
Szasztok!
Tud valaki nekem egy olyan linket ill oldalt berakni aki a gariztatásról szól.Pld mobiltelefont ha már 4-szer jaívitattom akkor nem kőtelesek kicserélni?
Várom az infokat kérlek bennetekeket segitsetek. -
::Geri::
tag
UP! Érdekelne a véleményetek! thx
-
tag
Na.. írom a fejleményeket. Tegnap előtt felhívtam őket, hogy 1 hónap és 2 napja van náluk a kártyám, jött a válasz hogy mentek érte a beszállítóhoz, megvan a cserekártya, ok a dolog. Rá is kérdeztem, akkor biztos megvan? ''Igen''. ok.
Ma reggel megcsörren a telefon ''Szia, bocs de egy agpset küldtek ki és kiderült hogy feltételesen kiküldik a gigabytenak, még minimum 1 hónap''. Nem akartam ordítani a telefonban, inkább elköszöntem.
Na most mi a jó franc a teendő ilyenkor ? Most már tuti hogy perelek/feljelentek/csinálok valamit, de nincs semmi törvény adta kötelezettségük? 1,5 hónapja vettem a kártyát, most kb augusztusig nem is lesz hírem róla ? Tanácsokat kérek plz! -
tag
Nekem tudna valai tanácsot / tapasztalati tőkét / akármit adni mi a teendőm ?
Esetemet lásd fentebb - mikland érdekes hozzáállás és a vga esete.
3 hét után vittem vissza a kártyát, lassan 5 hete van náluk. Írtam egy mailt a harmadik héten hogy mi a helyzet , erre írták hogy ''ilyen sérülésnél lassú az ügyintézés'' . Ennyi. Nem tudom hogy ezt meddig lehetne még húzni, de ötletem nincs mit tehetnék. Szerintetek ? -
nRu3
addikt
A kérdésem ha meghibásodik egy alkatrész mindenféleképen kell a számla a garipapirhoz? mert a gari papiron minden adat szerepel elvileg.
-
krokk
senior tag
nah az történt hogy megkaptam a régit a nagyker aztmondta kijavították...
elhoztam kipróba cucc fel rá és a hiba nincs ami eddig volt
viszont lett helyette újnem lehet könyvtárt törölni..
meg ha pl egy fájlt feldarabolok 50darabba zippelve akkor nem lehet kitömöriteni mert 36db tuti hogy crcsfogtam visszavittem aztmondta a srác 3hét elmúlt már rég szóval simán visszaadják a zsét és igy is lett
veszek hitacsit inkább... köszi mindent
-
krokk
senior tag
bementem mondtam hogy kérem a zsém ennyi idő után. a srác egyből felajánlott egy samsungot
mondtam hogy nem nekem seagate kell és minél hamarabb mert ez már nagyon sok idő... erre hogy jó akkor tudnak egy újat hozni mikor kell?... ehh hogy ezt elöbb miért nem mondták... szóval pénteken elvileg lesz vinyóm
köszi a tanácsot
-
tag
Na ma hallottam jó sztorikat fogyasztóvédelemmel és igaz magyar szolgáltatóinkról. A bolt mistral, ez már sokat elárul, vmi táp volt a ludas, el is romlott egy hét után , vissza, garancia ? neem , veszekedés stb, ok polgári per, meg is nyerte a fogyasztó, ment vissza az ügyvéddel, és a mistralnal meg is jelent egy másik ügyvéd és a képükbe röhögve mondta hogy igen elismerik, gratulálnak a perhez de így sem tudnak mit tenni sajnáljuk, viszlát.
BiztatóMarad a molotov koktél.
-
tag
Igen, ezen örlöm magam én is. Baromság volt aláírni, hiába kaptam előtte 4-5 nappal már egy másik papírt. Mondtam ott az embernek hogy én ezt ilyen formában nem írom alá, mert ezt elküldi így a nagykernek akkor nem fogják nekem kicserélni. Erre mondta hogy nem így küldi meg szabatkozott, én meg voltam olyan hülye hogy aláírtam. Egyenlőre a héten felhívom őket hogy eltelt azóta másfél hét mi a fejlemény, és ha vmi gond lesz akkor fogyasztóvédelem.
Kiváncsi vagyok hogy tudom bebizonyítani hogy igazam van, mert ilyen ország ilyen hozzáállás mellett.. -
Agyasima
őstag
Huhh, erre hirtelen nem tudok mit mondani elsőre. Faramuci egy helyzet. Nagy hiba volt aláírni azt a papírt. Ezzel elismerted, hogy hibátlanul vetted meg, majd sérülten vitted vissza.
Tanácsom az, hogy keress meg egy szakembert, mert ehhez az én tájékozottságom már nem a legteljesebb:
Tel: 4594-836, 4594-999, 06-80-201-205 Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség
Lehet, hogy telefonon is tudnak segíteni, lehet, hogy személyesen kell majd egyeztetni velük. Ingyenesen dolgoznak, és általában véve igen kedvesek. Volt olyan is, hogy elkísérték a panaszost az ügyintézésre.
Szóval hívd fel őket! A 80-as szám még pénzbe se kerül! -
tag
Agyasima , először is köszönöm a reagálást! Igen, mikor először bementem, azt a választ kaptam hogy ''hmm most nem tudom neked megnézni, átveszem'' és kaptam egy paprt amire csak az volt felvezetve hogy ''nincs képe'' de utána volt az hogy visszamentem rá 4-5 napra és közölték hogy ''felfeszítve'' és csak akkor küldi ki a nagykernek ha ezt aláírom, na lehet itt követtem el azt az ártatlan de nagy hibát hogy ezt aláírtam. Neked erről mi a véleményed ? és még azt kérdezném, hogy ezt mire alapozzam : utólagos külsérelmi reklamálásukat, van ennek valami törvényi nyoma amire hivatkozhatok ? Előre is köszönöm.
-
krokk
senior tag
evvel az a baj hogy épp azon vannak hogy egy ugyanilyet szerezzenek
de elvileg még a nagykerben sincs... ill a nagyker vár arra hogy kapjanak egy ugyanilyet.. mivel csak csere lenne... szóval a pénzem vissza fogom kérni asszem... kedden bemegyek körülnézek másik helyen aztán ha van náluk. akkor pénz ki innen.. és megveszem
köszi amúgy -
Agyasima
őstag
Ez esetben én 2 dolgot tennék:
1: ha nem rendült meg bennük a bizalmad, akkor mondd, hogy kérsz raktárról egy _pontosan_ ugyanolyat, mert ehhez jogod van, ugyanis ezt mondja a törvény.
2: ha úgy érzed, hogy jobb helyen is elköltheted a pénzed, akkor mondd azt, hogy kéred vissza a pénzed az utolsó fillérig, mert jelentősen túllépték a törvényi határidőt, így ehhez is jogod van.
Választhatsz.
Ha nem hajlandóak egyikre se, akkor szépen írd be az egészet a vásárlók könyvébe. Ez esetben írd be azt is , hogy mit szeretnél: vételár teljes visszatérítése, stb.
[Szerkesztve] -
Agyasima
őstag
Szóval:
Kaptál valami papírt, amikor bevitted, és leadtad javításra? Ha igen nyert ügyed van. Ugyanis kötelesek átnézni a cuccot, mikor átveszik garanciális ügyintézésre. Ha akkor nem szóltak, h külsérelmi nyom van rajta, akkor cseszhetik.
Neked is csak azt tudom tanácsolni: légy határozott!
[Szerkesztve] -
Agyasima
őstag
Hali!
A 15 napos garanciális ügyintézés még él. Igaz a szabály már nem úgy szól, h kötelező 15 napon belül javítani, hanem hogy mindent el kell követni, h ezt a 15 napot tartani tudják. A fogyasztóvédelem szakemberei szerint ez azt jelenti, hogy ha 15 nap múlva visszamész, és még nincs meg a csere/javítás, és azt mondják, hogy még 3 nap, az még belefér, de a 20 nap feletti csere/javítási idő már nem elfogadott.
Ebből következik, hogy verd nyugodtan az asztalt, beszélj a főnökkel, majd töltsd ki a vásárlók könyvét, ha mindez nem vezet eredményre. El se hiszed, h milyen segítőkészek tudnak lenni hirtelen... (én sajnos tudom, de ez egy hosszú történet) -
krokk
senior tag
üdv
a ''probléma'':
vettem egy seagate vinyót és 1 hét után visszavittem mert elrontott mindent amit rámásoltam. a filmeken csíkok legtöbb le se játszható. családi fotók olyanok hogy részek hiányoznak belőlük vagy elzöldült/kékült.
elvitte a bolt a nagykerbe hogy csere. azok meg ülnek rajta már lassan 2 hónapjalegalábbis a boltban ezt mondják.
a kérdés:
nincs vmi határidő hogy mire kéne visszaadniuk? pl 1 hónap és ha addig nincs csere vissza kell adni a pénzem? vagy kérhetem én a pénzem vissza? mert ez a 2hónap már kicsit sok..
köszi előre is -
tag
Ismét up, tényleg érdekel a véleményetek / tapasztalatotok.
-
tag
Vélemény ? Tényleg érdekelne a véleményetek / esetleges tapasztalaitok. Köszönöm!
-
tag
Na ide is bemásolom , érdekelne a véleményetek, már a 6600Gt topikba beírtam, de idézem ide is az engedelmetekkel.
Na ma voltam a Mikland szervízben, mivel ott vettem a Gigabyte 6600GT heatpipe vga-m, hogy mi a helyzet. Ezt találták ki : A kártyán van egy chip amit felfeszítettem ezért romlott el és ez nem garanciális csere.
Na itt egy perc szünetet tartok nem akarok semmi gonoszat írni. Szóval kb 4 hete vettem, az égvilágon semmit nem tuningoltam rajta, abszolulte ügyeltem a beszerelésre nehogy a heatpipe csöveket megmozdítsam, és erre mivel gyanusítanak meg pofátlanul ? Az eszem megáll. Szinte biztos vagyok benne hogy a szervízben csináltak vele valamit, mert eléggé átnéztem a kártyát mielőtt bevittem de semmi ilyesmit nem tapasztaltam. Egyszercsak resetelt a gép és utána nem indult be, így elvittem vissza a boltba. Most ott tart a dolog hogy elküldik majd a nagykerbe ahol eldöntik hogy csere vagy elhajtanak a fenébe.
Ez azon múlik hogy a szervízesek mit írnak a lapra, azt mondták hogy nem írják rá hogy ''lefeszegettem'' a chipet, hanem csak azt hogy nincs kép, de itt nem tudom mit higgyek. De az biztos hogy a fogyasztóvédelemtől a végsőkig el fogok menni mert tudom hogy nagyon vigyáztam a kártyára, a beszerelésnél biztos hogy nem sérült meg és utána meg le nem vettem a ház oldalát.
Na majd még írok, kiváncsi vagyok mit reagáltok / volt e valakinek valamilyen tapasztalata a mikland szervízzel ? Én már vettem náluk ezt-azt de még sohasem hibásodott meg semmi , ez az első eset. Nem akarok hirtelen itélni, csak amikor ezzel gyanusítottak meg hogy ''ez nem magától történt ez fel lett feszítve ez a chip'' akkor elég ideges lettem. Csak ugye ez magyarország, mitán megvettél valamit le vagy szarva. -
shift+ő
senior tag
Felhozom én is, hátha tud valaki tanácsot adni.
Most vettem egy 1/2 éves Gericom notebook-ot, számlát és garilevelet is megkaptam. Csak alaposabb vizsgálat során vettem észre, hogy van rajta egy csomó pixel hiba, illetve újra telepítettem XP SP2 a legfirssebb driverekkel, és nem jön vissza készenléti állapotból. Bevittem a szervízbe ott elfogadták és TFT cserét írtak elő kezelésnek.
Tegnap kész lett, az új TFT-n most látványosan van egy pixelhiba a kijlező közepén (sötét háttár esetén efhéren világít egy pont). Nem vettem át, mondván ez hibás. A szervizes is elismerte, és azt mondtta várjak hétfőig, mert akkor lesz bent a főnöke és majd ő megmondja a frankót. Szerintetek el kell-e foganom így ezt a gépet? Hozzáteszem, e régi kijlezőjén a sok pixel hiba nem volt annyira zavaró mint itt ez az egy.
A másik gond, azt mondja nekem a szervizes, hogy neki egy teszt (XP SP1) rendszerrel működik a készenléti állapot, és ez sajnos a néhány gericom-nál így van, nem szereti az SP2-t. Érdekes hozzá állás, de szerintem ez hülyeség.
A vicc, az hogy van még sajátossága a típusnak mégpedig, hogy nem lehet a képet széthúzni teljes kijelzőre. A TFT 14'' 1400*1050-es natív felbontással, ha 800*600-as felbontást használnék, akkor csak egy tenyérnyi helyet használna a kijelzőn. Szereteném elérni, hogy ismerjék el a típushibát és cseréljék ki egy másikra, szerintetek mire hivatkozzam, egyáltalán van-e rá esély? -
G@ben
addikt
Kicsit felhozom, mivel lenne egy kérdésem. Rossz a 8RDA+ alaplapom, ezt beismerték a szervízben, szériahiba meg minden, most kértem helyette egy 8RDA3+ Pro-t. Most a 3+ Pro kerül annyiba, mint vásárláskor szeptemberben a 8RDA+, aminek az ára 3000 Ft-ot esett. Kérdés, hogy akkor nekem most rá kell fizetnem az új lapra 3k-t vagy nem? Azaz az eredeti árat veszik figyelembe vagy a mostani árat? Régen tuti, hogy az eredeti árat nézték, de most nem tudom, mi a helyzet.
-
Zygy
csendes tag
Hi!!
Helyzet a következő: bad sectoros lett a maxtor 80as vinyóm, úgy hogy ha benn van a gépbe, akkor semmi baja, de ha kivezsem elviszem valamerre (ugyanis ez amolyan hurcolázós vinyó) akkor ott már nagy valószinűséggel nagyrakás adatot nem lehet visszaolvasni róla. A partition magic egy éjszakán keresztül formázza a drágámat. A garancia persze lejárt már 4 hónapja.
Szóval hallottam egy cégról ami visszaküldi a gyártónak (3-4000-ért) és ott kicserélik, mivel alapból a vinyókra min. 3év gar jár de azt az importőrök lecsökkentik, és inkább olcsóbban adják.
Ha valaki tudja annak a cégnek a nevét, vagy bármilyen elérhetőségét, kérem jelezze, vagy ide, vagy privátban, vagy bárhogy. Na kösz -
Encian
tag
Jól beégtem
Visszavittem az írót, hogy cseréljék ki, mert rontja a lemezeket. Bevizsgálás 3 nap, mondom nem, most ! elcammog üres lemezért, megírja és vissza másolja a tartalmát. a 2 mennyiség bájtra megeggyezik. Akkor csak az én gépemben lehet a hiba
Elnézést kérek a szervízesektől az emelt hangszínért és a csúnya szavakért. - a szerkezet jónak tűnik, de az ügyintézés menetén és a vevőhöz való hozzáálláson változtassatok. Továbbra sem értek egyet az árváltozással.
-
Encian
tag
A 24 órás cseregarancia még érvényben van? Mivel a termék rossz cserét kérek.
-
Encian
tag
Az írás rossz lett 3 llemezt rontott el, letolom a torkán az írót.
-
Encian
tag
2. felvonás.
Napközben többször telefonáltam a szervizes által és az átvételi papíron megadott számra, érdekes soha sem vették fel. Nem gond, arra megyek haza, bemegyek. Kérdem fiúcskát mi van az írómmal, mire ő: nem érkezett meg, de várj telefonálok. felhívja a disztribútort van-e? kéredm, ezt nem tegnap kellett volna megtenned? válasz hívta, de nem volt számlázható példánymár van, du.4 kor. felhívja a sofőrt, hogy be tud-e menni érte, sofőr válasza nem, tehát csak holnap lesz író. Nem gond, akkor levásárlom a szla. összegét. Mondja rendben, kérdem mi van: LG ill Pio. kérem az LG OEM-t és kp-t vissza. ok. hozza számlát és 2311 ft ad vissza. nézek rá bambán. miért apadt LG GSA-4163B OEM 16000 listaár és a 23760 ft-os szla közötti pénz 2311 ft ra? mondom neki az árlistán szereplő árat, hogy nekem 7760 ft jár vissza. monja nem, mert most ez az íro 21449.- kérdem miért, hiszen 10 perce nem annyi volt. az árváltozás jogát fenntartjuk volt a válasz. érdekes a Pionak is felment az ára ez idő alatt.
kértem a panaszkönyvet, meg sem rendült nyilván tapasztalta, hogy amit oda beírnak az semmi. Holnap irány a fogyasztóvédelmi felügyelőség. hátha lesz valami értelme.
Tanulság: Isten óvjon a garanciális jogok érvényesítésétől.
Eddíg direkt nem írtam a cég nevét, mert az eladó srácok teljesen jók, segítőkészek, a rendeléseket aznapra teljesítik. Ellenben a szervízes csapat teljesen gáz. nyilván a cég érdekeit nézik a vevőével szemben, minél kevesebb visszafizetés, annál nagyobb prémium.
Tehát az AMP computer Bővebben: link jó, az áraik és az eladóik is, de a szervízük, amit az Europa computer Bővebben: link végez emberileg erősen kifogásolható. az üzletben kifüggesztett papír, hogy ők bizony ISO 200* akárhányas szabvány szerint dolgoznak, én megvonnám tőlük. harmadik tagjuk a Computergalaxy Bővebben: link ahol épp most találtam ezt
''Abban az esetben, ha nem áll módunkban a terméket kicserélni, az ügyféllel egyeztetjük ennek más termékre történő cseréjét vagy visszatérítjük a termék vásárlásakor kifizetett összeget''
Tudod mit, kis túlsúlyos szervízes gyerek akadjon a torkodon az a falat amit az én pénzemből veszel, remélem kicsit fuldokolni fogsz.
[Szerkesztve] -
fLeSs
nagyúr
Srác hazafelé mondjuk úgy, ''boldog'', az igazság győzedelmeskedett, kiállt az igazáért, meg is lett a jutalma. Hazafelé még betér a kettes metró túloldalán az Árkádba pulóvert venni, aztán a 85-ös buszon hazafelé kicsomagolja a kártyát dobozából, ez a Canyon 9800 Pro egy 9700 nyákos kártya, de legalább a ramok 2,86 nanósak, szal valszeg frankó lesz a cucc.
Srác hazaér, kártya a gépbe berak, működik. Windows indít, Catalyst már fentvan, mert 9800 Pro volt a gépben előtte, lássuk, hogy minden OK-e a kártyával. Everest indít, órajelek, GPU 380 MHz, OK, memórajel, 300 MHz, nem baj, 256 bites a kártya. Aktív futószalagok száma: 4???? A kártya egy Radeon 9800 SE. Everest megbolondult volna? Lássuk a Rivatunert, szintén 4 aktív pipa. Atitool? Szintén. Ejjjej, csak nem átvertek? Csaknem, a kártya dobozán is 9800 Pro szerepel. Srác szemrevételezi a Canyon kártya honlapját, a p/n szerint ez egy 8 pipás, de 128 bites 9800 Pro. Ezzel szemben a dobozban egy 4 pipás, de 256 bites kártya lapult. Srác kezd ideges lenni, úgy tűnik, hogy a Bluefishbe vissza kell mennie. OK, még egy esélyt adjunk a Canyon 9800 Prónak, rakjuk fel az Omegadrivert, hátha hibátlan a +4 pipa. Téves, már a Windows asztal kockásodik. Srác bepipul, esti kondizás közben kigondolja, minek is kéne történnie a boltban. A számlán 9800 Pro szerepel, de 9800 SE-t kapott, tehát nincs gond, adnak helyette egy másik márkájú 9800 Prót. Kérdés, hogy az eladók mit szólnak majd mindehhez.
Srác másnap ismét a Bluefish déli pu.-nál található üzlete felé veszi az irányt, először bemegy a boltba. ''Sziasztok, tegnap kaptam a 9700-esem helyett ezt az ELVILEG 9800 Prót, de ez gyakorlatilag egy 9800 SE''. Srácot átirányítják a szervízbe mondván ott foglalkoznak ezzel. Srác elismétli ugyanezt a szöveget, a szervizes átirányítja a srácot a boltba, mondván cseréljék ki neki más márkára, és kész. Rendben, srác átmegy a boltba, ismét elmondja baját, erre az eladó közli vele, hogy menjen vissza a szervizbe, mert ki kell vizsgálni, hogy igazat állít-e srác (vagyis tényleg 9800 SE-e a kártya). Srác átmegy, de már kezdi unni a hercehurcát. Szervizesnek elmeséli ismét a baját, szervizes berakja a tesztgépbe a kártyát, Windows indul, a Catalyst a kártyát 9800 SE-nek ismeri fel, hurrá, srácnak igaza volt, szervizesnek ennyi elég, még a Rivatunert sem indítja el. Szervizes szól a srácnak, hogy menjen át a boltba, ő is megy mindjárt, kap új, másik márka 9800 Prót.
Srác átmegy a boltba, közli az eladólánnyal, hogy az ügyintézés már sínen van, a szervizes igazat adott neki, vár az új kártyára (közben srác ''felméri'' a terepet, úgy tűnik, hogy most délelőtt nem azok melóznak a boltban, akik tegnap du. voltak). Több percig nem történik semmi, eladók pakolnak, srác csak vár. Megjelenik a szervizes, odaszól az egyik eladónak, hogy ott egy félig befejezett számla, azt csináld, stb (te barom - kb. ilyen stílusban). Srác még mindig csak vár, eladósrác nézi a képernyőt, nem érti, hogy most mi van. Odahívja eladólányt, már ketten nem értik, hogy most mi van. Hogy kaphatott srác egy 9800 Prót egy 9700-es helyett. Az eladó tanakodnak, de végülis kiegyeznek abban, hogy srác kap a Canyon 9800 Pro helyett egy Club3D 9800 Prót, a különbözet bruttó 9K (megpróbálják GeForce 6600 GT-re rábeszélni, ennek ellenére srácnak a 9800 Pro megfelel). Rendben, akkor srác kap egy C3D 9800 Prót 9K különbözet fejében, és kész, a téma lezárva. Srác megy a pénztárhoz, ott kiderül, hogy ezt a különbözetet ki is kell fizetni, mert nemcsakúgyám elviszi a kártyát, hanem a Canyonra fizessen rá. Srác nézi az eladólány szép szemeit, majd eszébejut, hogy ez így nemigazán stimmel, vissza az egész. Srác visszamegy eladólányhoz és eladósráchoz, közli velük, hogy ez így nem megfelelő számára, a Club3D 9800 Prót ő úgy akarja elvinni, hogy nem fizet egy fillért sem azon a napon abban az órában a Bluefishnek. Eladósrác és eladólány csak néznek, nem értik, hogy lehet pofája srácnak ilyet kérni. Eladólány gondol egyet, és a talpáraáll. ''Te srác, ez nem így működik, vidd el ezt a kártyát, és békében elválunk''. Srác: ''Sajnálom, de ennek így kell működnie, tőlem azt is eljátszhatjuk, hogy az eredeti vételárat kérem vissza, lehet választani!''. Eladólány (előző napi eladósráchoz hasonlóan) megpróbálja elmagyarázni srácnak, hogy de ez akkorsem így működik, és ha így lenne, akkor mindenki mindig ezt csinálná, blabla. Srác csak néz, ''ez a törvény''. Eladólány próbálja bevetni a ''sajnáljuk meg a kisker Bluefisht'' hálót is, dehát a nagyker már nem 9800 Prót fog adni a 9700-es helyett, tehát a kisker ezt elbukja. Srác: ''ehhez nekem mi közöm? én veled beszélek te eladólány, nem pedig a kispistivel a nagykerben''. Eladólány értetlenkedik, majd gondol egyet, és felhívja a főnököt (legalábbis elég valószínű, hogy ezt hívta). Lányka elmeséli a telefonban a szitut'' srác a 9700-es helyett egy 9800 prót akar, mit csináljunk''. Susmus, blabla, kagylót letesz, ítélet megszületik, srác megkapja a Club3D 9800 Prót ráfizetés, minden ilyesmi nélkül - mert jófejek vagyunk - állítja az eladólány. Srác erre már csak mosolyogni tud. Újabb kb. negyed óra telik el, a sok számlát sztornózni kell, újat írni, stb., de a lényeg, hogy srácot nem ejtették a fejére.
The End. -
G@ben
addikt
Valami ilyen volt velem is, csak az a baj, hogy nem jártam jól. 60-as IBM-em döglött meg, amit anno 48000!-ért vettem. Mivel én Győrben voltam a gépemmel együtt, a bolt meg Baján, megeresztettem nekik egy telefont, hogy kattog meg néha nem indul meg ilyenek és mit lehet tenni? Voltak rajta fontos adataim is, szóval nem rontottam el csak úgy, magamtól. Ez kb 2 héttel a gari vége előtt volt. A vinyó rendelésre lett hozva, azaz meghozták a nagykerből és másnap átvettem. Mivel ritkán járok haza, a gari lejárta előtt 1-2 nappal tudtam bevinni a vinyót. Bevették, nem adtak cserevinyót, mert nem tudtak, vártam, majd a bevétel után 18 nappal (akkor még élt a 15 ill. 30 napos csere) bementem a boltba, hogy akkor most mi van. Erre azt mondta a gyerek, hogy valahol az országban van a vinyó, nem tudni mikor jön. Erre én azt mondtam, hogy rendben, nekem kell a vinyó, de nem tudok rá többet várni, úgyhogy vételárat vissza! Ekkor a 60-as vinyó 28000 ft volt. Erre a gyerek elkezdte, hogy milyen alapon kérem az árát, meg hülye vagyok meg minden. Erre idéztem neki a fogyvédtől, mire a válasz: ő napi kapcsolatban van a fogyvéddel és ez nincs így. Egyébként a követelésem így nézett ki: 2x80GB és a különbözetet fizetem, ami kb 12000 ft volt. Na mindegy, én kértem a fogyvédtől hivatalos levelet, igazolták az állításaimat, de a gyereknek nem volt elég, úgyhogy bíróság lett a vége. Itt ismertem meg a gyerek igazi énjét: ahol tudott, hazudott és a dátumokkal variált, hogy 15 napon belül mentem be, meg azonnal az eredeti árat akartam, meg a pultra kitette elém a 60-ast és akkor kértem a 2x80-at, amit persze nem tudott 15 napon belül hozni meg ilyenek. Sajna a vinyó nem az én nevemre lett vásárolva, hanem Apáméra, így én csak tanú voltam, de be se hívtak, hanem kiegyeztek 24000! ft-ban. Azóta nem vásároltam ott, pedig szép összeget otthagytam volna és mindenkit lebeszélek az ott vásárlásról. Mindezt azután tette meg a gyerek, hogy Apámmal együtt több, mint 600000 ft-ot hagytunk a boltjában egy nap alatt!
-
fLeSs
nagyúr
Srác Club3D ATI Radeon 9700-es kártyája meghal 2005.01.28-án. Srác utánanéz a dolgoknak, jéé, még van gari a kártyára, összesen kettő volt, még van kb. fél, a kártya eredetileg a Bluefish délinél található üzletében lett véve. No para, vigyük vissza, aztán majd lesz vmi. Srác beviszi a kártyát összes tartozékával együtt a szervízbe 2005.02.01-én, ott a szervizes átveszi tőle, és közli sráccal, hogy legközelebb 2005.02.15-én kéne találkozniuk, addigra megtörténik a rossz kártya bevizsgálása, és srác végülis megkapja a cserecuccot. Srác a biztonság kedvéért azért rákérdez, hogy ha a kinyiffant kártyát már nem lehet kapni (vagyis kifutott termék), akkor mit is kap helyette? A szervizes közli vele, hogy srác a kártya utolsó eladási árát vásárolhatja majd le. Srác kicsit furcsának találja a dolgot, de rendben, távozik.
Srác a szervizelés két hetét nem malmozással tölti, hanem körülnéz, megpróbálja megtudakolni, hogy a szervizes által felajánlott kártya utolsó eladási árának levásárlása jogos-e, vagy csak egy, a magyar kiskereknél bevett szokás. Srác szerencsével jár, mert az ő problémájára gyógyírt jelent egy hatályos magyar jogszabály, ami ezeket az eseteket szabályozza.
Ez kimondja, hogy ha egy hibás terméket garanciaidőn belül a bolt nem tud megjavítani, sem kicserélni azonos típusra (mert pl. kifutott termékről van szó), akkor két lehetőség lép életbe
1. srác visszakérheti a termék eredeti árát (amennyiért srác vette a hardvert x hónappal/évvel ezelőtt)
2. srác levásárolhatja az eredeti árat
Más lehetőség nincs. Olyan nem létezik, hogy a termék utolsó eladási árát, vagy az eladó hasraütéses árát vásárolhatod le, ez JOGSZABÁLYELLENES!
Srác megnyugszik, átgondolja, hogy mit is fog mondani a boltban, kicsit azért tart a mondanivalójának fogadtatásától, de végülis a törvény mellette áll.
Elérkezik 2005.02.15, mikor srác fogja magát, és a szervizes papírral elindul a Bluefish délinél található boltjába. Srác bemegy a szervízbe, közli a szervizessel, hogy jött a javított kártyájáért, stb. Szervizes közli, hogy srác 33000+áfa értékben vásárolhat a boltban, miközben a Club3D Radeon 9700-est másfél évvel ezelőtt 49000+áfáért vette. Srác nem nyugszik bele a dologba, szól a szervizesnek, hogy ez és ez van, a jogszabály ezt és ezt mondja ki, úgyhogy gyorsan találj ki vmit te szervizes. Szervizes a srácot erre a boltba irányítja mondván, ''az eladókkal beszéld ezt meg te srác!''.
Rendben, srác átmegy a boltba, közli az eladókkal a tényállást. Az eladók nem akarnak hinni a fülüknek, de miazhogy eredeti ár? demiazhogy vissza a pénzt?, demiazhogy másfél éve?, de kapsz egy kártyát 33000+áfa értékben. Srác nem tud mit tenni, előhozakodik a bíróság gondolatával. Az eladók elsőre nem egészen értik a szitut, próbálják srácot rábeszélni, hogy tegyen panaszt a fogyvédfőfelügyelőségnél.Srác azonban ennek is utánanézett, a fogyvédfőfelügyelőség nemigazán tud mit tenni ilyen helyzetben, ezért szól az eladóknak, hogy ''srácok, én a bíróságra megyek, nem a fogyvédfőfelügyelőségre, és azt ti is tudjátok, és én is tudom, hogy ezt a pert megnyerem''. Eladósrác megemeli a hangját, ''nadehaezígyműködne, akkor mindenki mindig lecserélgetné a hardverét'', stb. Srác csak néz, ''én most ezzel mit kezdjek? ez a szabály, ez van''. Srác kiegyezik egy Radeon 9700 szintű kártyával is, nem kell neki az eredeti vételár, de nem egyezik bele egy nyomi kis 9600-os átvételébe, amikor a 9700-es kétszer gyorsabb.
Végül eladók maguk is meggyőződnek arról, hogy srácot nem ejtették a fejére, itt komoly balhé van kialakulóban, kénytelenek lesznek srácot kiengesztelni. Eladó srác önmagától felajánlja, hogy ''te srác, itt a kártyád helyett egy Canyon 9800 Pro, elég lesz?''. Srác bólint, ''legyen'', a szerződés újra megköttetik srác és a Bluefish között, srác kilép a boltból, de még nincs vége. -
fLeSs
nagyúr
Amit most leírok, az úgy általában mindenkinek szól.
Ha egy hibás terméket garanciaidőn belül a bolt nem tud neked megjavítani, sem kicserélni azonos típusra (mert pl. kifutott termékről van szó), akkor két lehetőség van
1. visszakéred a cucc ORIGI árát, amennyiért te vetted x hónappal/évvel ezelőtt
2. az origi árat levásárolod
Olyan nem létezik, hogy a cuccod utolsó eladási árát, vagy az eladó hasraütéses árát vásárolhatod le, ez JOGSZABÁLYELLENES!
Hamarosan leírom, hogy mi történt velem (kékhal). -
Encian
tag
Sziasztok !
2004 decemberében vettem LG 4160B dobozos DVD írót 2 év garanciával 23760.- pénzért /akkor még annyiba került/. 10 lemez megírása után beadta a kulcsot 9 rossz lett, próbálkoztam RitekG05, Fuji, Verbatim lemezekkel Neroval - ami jár hozzá, Alcohollal. mindegyiket hibásan írta. Sebaj 2 hónap telt el a vásárlástól vissza gariba. A vásárlás helyén közölték, hogy a szervízükbe vigyem, ami a város másik felén van. Utazás. A szervízes srác felvilágosított, hogy az LG hivatalos szervízbe vigyem, nem Ők a jogosultak javítani. /igaza volt, a gar papíron rajta van, miért nem olvastam el/. LG szervíz legközelebbi kiválaszt. 1.5 hét bevizsgálás. Korrektek voltak 5 nap múlva telefonáltak, mehetek a cserére igazoló papírért. Érdekes módon kaptam munkalapot amin leírták, hogy kicseréltek valamilyen alktrészt benne 800+500 ft munkadíj értékben, ennek ellenére kiadták a cserepapírt. Vissza a boltba papírral, ahol megint elküldtek a szervízükbe /város másik fele/, hogy ők adnak cserekészüléket. A szervízes közölte, hogy már nincs ilyen típusú készülék, helyette ad 4163B zacsisat 1 év garival. + 2000 ft levásárolható. /ennyi a különbség az OEM és a dobozos között/ Az árlistájukon szerepel az eredeti típus. Nem fogadtam el. Szerezzenek a régebbiből, vagy az újabból dobozost kérek. Másnapra behozatják, de azért előtte telefonáljak, hogy biztosan megjött-e. Sztem. szivatni fog nem hozza be a cserét, csak a határidő lejártával.
Kérdésem: Mennyi idő alatt kell neki a cserekészüléket biztosítania? Köteles vagyok elfogadni az újjabb, de kevesebb gar.idővel és szoftverek nélküli cserét?
Kérhetem a szla végösszegének levásárlását? Azonos vagy hasonló tudású terméket kell adniuk?
Jelenleg LG GSA-4163B BOX 2év gar. 14649 / 18311 ennyibe kerül náluk.
Nyilván ÉN akkor járnék a legjobban, ha levásárolhatnám, nyernék 5k-t
De ezt jogtalan gyarapodásnak hívják asszem. -
Kuznyikov
aktív tag
Up?
-
Kuznyikov
aktív tag
Van egy vidkártyám ami gariban többett töltött eddig a kiskeres üzletben mint nálam. Merthogy megvettem, egyből szar volt, visszavittem másnap, adnának másikat de épp nincs, majd hoznak nagykerből. Ja, hoztak is kb 2,5 hét múlva. Oké, kártya klafa, lehet használni, örültem is egészen 2 hónapot, amikor megint bedöglött, azóta egy hónap telt el, de cserélni nem tudják, mondván, hogy a nagyker még nem nézte meg vagy mittudomén, engem nem is nagyon érdekel ki mit csinál vele, lényeg hogy rossz, gari van, mégsincs kártyám azóta. Amit meg mindenki tud, hogy közben persze kb 3/4 -ére esett az ára, a kártyát meg szinte nem is használtam. Ilyenkor mit csináljak, mert már elég ha bemegyek, meglátnak: Még nincs... Most mi a fenét csinálhatok? Ez a kérdés, hogy mire van jogszabályilag kötelezve a bolt.
-
Kuznyikov
aktív tag
Ez a 30 nap elmúltával a kiskernek cserélni kell dolog, ez hiavatalos? És tuti? Legalább ezzel lehet számolni, vagy reklamálni? Mert én azt hallottam, hogy semmilyen kötelezettsége nincs...
Igaz ez?
-
TéKrys
senior tag
Nehéz helyzet. Ha esetleg azt ki tudod deríteni h honnan vette akkor oda visszaviheted. boltok is vezetnek gyári számokról adatbázist, tehát tudni fogják hogy tőlük van. Ők pedig ezek után érvényesíthetik a garanciát.
A bökkenő még ott van hogy a gyártó garantálja a garit miután a nagykeré már lejárt. A kérdé az hogy a nagyker fog e foglalkozni vele mikor ez az idő lejárt (az ővé). Mert ő is egy beszállítótól kapja. macerás az biztos. Nehéz érvényesíteni. -
Tottu
senior tag
-
Tottu
senior tag
UP!
-
Tottu
senior tag
Az én problémámra van megoldás?
-
TéKrys
senior tag
válasz
Dilikutya #56 üzenetére
Néha nem csak rajtuk múlik.A bolt aki mondjuk hetente 1x-2x megy a nagykerbe, a nagyker meg 1x a fővárosi központba, ahol mondjuk ráülnék tényleg, vagy csak sok a melójuk...szóval csak azt akartam mondani hogy nem mindig egy emberen(bolton) múlik és nem egy kézen megy át a cuccos míg kicserélődik
-
Tottu
senior tag
Vkinek ötlete?
-
-
Tottu
senior tag
Nekem a PQI ramjamimal lett valami.(2db 256MB 400MHZ-sek).A PH-n azt olvastam 1-2 ember hozászólásánál, hogy a PQI ramokra élettartam gari van.Csak az a bibi hogy én itt vettem a ramokat a PH-n.Ilyenkor mit lehet tenni?
-
klewy
aktív tag
Hi all.
Nekem az a problémám, hogy a 3 hete vett 3 év garis ramom behalt tegnap.
A boltba ma visszavittem, erre a suttyóparaszt eladó-aki szervizes is egyben-
odaköpött egy ilyen mondatot:
Máma nincs szervíz majd hétfőn, akkor megnézzük.Aztán ha télleg nem jó akkor elküldjük Pestre.Ott majd bevizsgálják.Aztán 3 hét múlva telefonájjá-jó?
MOndom nem jó mert a munkámhoz nagyon kell a gép, légyszi egy csereramot kölcsönbe addig.
Hát azt nem lehet, mert nem adhat újat oda mert akkor az is használt lesz....
Ok mondom egy használt ddr-t akármilyet adjatok mert sok lóvétol esek el ha nem dolgozhatok a gépemen.
NEM.NINCS.
Azt mondja a vicces kollega:vegyé másikat akkor odaadjuk.
Kidobtam egy 5000-st az asztalra, mondom akkor adjatok egy új ugyanilyet, 5000-el többet fizetek érte csak hagy vigyem mert nagyon fontos, a garit meg majd megoldjátok.
NEM.
Ilyen egy tapló bandát......
A kérdés csak annyi hogy mindenhol így megy ez?
Ennyi az átfutási idő?
72 órán belül nem kéne cserélniük?
Bocs a hosszú szövegért... -
gergod
tag
Mi van akkor, ha veszek valahol tfh egy inno3d 6800 Gt-t. Ezután fél évvel mondjuk megszűnik a bolt ahol vettem. Hol tudom érvényesíteni a garanciámat?
-
Razor1
aktív tag
Van egy dobozos procim, amin ugye gyári Intel cooler van. Kérdés, hogy ha ezt leveszem azzal ugrik a gari vagy sem?
-
Macccy
senior tag
válasz
Topi bácsi #36 üzenetére
Na akkor ennek utána kéne rendesen nézni,m ert én meg úgy tudom (Jog tanártól), hogy a 2-3 év jótállás is újraindul, az 1 évesről nemis beszélve! Hát hogya**csába ne ....
Egyszerűen nemtudom mit képzelnek magukról a boltok. Nekem is van egy cuki sztorim, megosztom most akkor:
Vettem 2 év és 3 hónapja kábé egy CDRW-t egy bótban Budán. (legyen a neve FOSLAND, azannyukat) A cumó bexart 5 hónap után, vagyis nem volt hajlandó rendesen olvasni, se jól megírni szinte egy lemezt se, sok médiát baxtam a kukába miatta. (2ÉV GAR RULZ) Félretettem és egy napsütéses nyári délutánon visszavittem a SZERVÍZBE ami nem a bolt szervíze, hanem ahova a külön-garjegy szól. Na ez a csoda - akikkel semmi bajom - Újpesten van, lecsúszva a térképről. Én meg pesttől délre lakom 30 km-re! Faja! Ők 2 hét múlva adtak egy másik ilyen egységet. Ez ment kb. 2 hónapig aztán rontott párat, félretettem, vettem egy jóval komolyabb kütyüt (ami azóta is megy). 3-4 hónap után úgy láttam jónak, hogy megint visszavigyem és utánanéztem, kiderült, hogy hibás az egész széria. Mondtam nekik, hogy nem kívánok mégegyet, hanem a lét vissza, de azzal nyugtatott a kedves alkalmazott, hogy ha a 3.ik példány is beromlik akkor refund és kész .... én nagy boldogan mentem vissza 4. alkalommal a 3. drájvért ami már egy másik dizájnt kapott, de teszt a lelke mindennek ... hát megteszteltettem egy haverral, hadd használja mondtam, nekem van jobb úgyis. Mit ad Isten 2 hónap nagyon laza használat után ez se olvasott vissza cd-t, nekem meg épp volt ''szabadidőm'', hát visszavittem és kitöltöttem egy reklamációs-ívet a forgalmazó felé kérvényezve a (!)vételár(!) visszatérítését. Ő két hét után visszajelzett a szervízen keresztül és elküldték a papírokat amelyekkel be kell fáradnom a FOSLAND-ba és majd ők kártalanítanak. Na ők persze bután néztek és tiltakoztak. Először azzal, hogy miazhogy lóvét vissza, utánna meg ködösen azzal, hogy a Forg. aszonta, hogy mivel 1év eltelt a vásárlás után ezért ők már nem lóvézhatnak vissza(!?) Max újabb, másik író! ....... Na mondom nekik vaze, beszélek velük Én! Felhívtam őket melóból és ott egy nagyon rendes úrral beszélhettem aki azt mondta, hogy ővele nem beszéltek, de ha beszéltek volna akkor megmondta volna, hogy a Jogszabályok szerint engem kötelesek kártalanítani és utána a többit már elintézik a Forg.-gal. Tehát nem én voltam a hülye!! Visszamentem és akkor meg ment a huza-vona, hogy 15 napon belül ki leszek fizetve, mert én nem tőlük vettem a cuccot, ők csak a közvetítők (amiben lehet valami) és a Forg. elküldi a lét nekik addigra. Na most van még 6 napjuk aztán osztás lesz az arcba fogyvédőkkel karöltve ................
[Szerkesztve] -
Topi bácsi
csendes tag
Szia Padre!
Nem tudom, aktuális-e még a válasz, hasonlót éltem át...
Nálam 3 hét után adta meg magát egy 40 GB-os notebook Samsung. Boltba vissza, gariba átvették, 15 napot jósoltak az ügymenetre. Érdekes, hogy az új törvényi szabályozás szerint már nincs kötelezően előírt maximális javítási idő, így elvileg évekig is a szervizben lehet garanciális javításon...
Két hét múlva közölték, hogy a nagyker nem tudja a hibát detektálni, visszaküldik a gyártónak, aki külföldön bevizsgálja, kb. két hónap... Hibajelenség ua, mint nálad, először lassan ment föl az adat, aztán nem bootolt róla a gép, később már nem is látta a Windows. Külsérelmi nyom nem volt rajta (nem is lehetett, ült a notebookban), a bolt is átnézte az átvételkor, sztem már ők is szóltak volna, ha van rajta fizikai sérülés.
Egy mázlim volt: a bolt nem találta meg a nagyker által kiadott garancialevelet, így saját kontójukra adtak egy másikat, de így is eltelt egy hónap.
Tanulság: gyakorlatilag ki vagy szolgáltatva, az a ''szerencse'', ha három napon belül adja meg magát a cucc, mert a cseregari akkor még él. A három év jótállás pedig nem hosszabodik meg a cserével, ami nekem elég furcsa, de a hozzászólásokat olvasva úgy látom, hogy ez így ''normális''. -
Padree
senior tag
Bocshogy bepofátlankodok ide de nemakarok új topikot nyitni.
2 napja vettem egy Samsung vinyót (80Gb, 7200rpm, 2Mb puffer, ATA133), 3 év gari. És most vicceskedik: amikor először beraktam a gépembe elég sok (5-8 mp) ideig detektálta bútoláskor az IDE meghajtókat, de megtalálta és bebútolt, az XP felismerte de nem volt már időm vele foglalkozni. Másnap odaadtam egyik havernak, ő felpartícionálta, megformázta, és elkezdett rá adatokat másolni. Rá is másolt gond nélkül 30Gb-ot, a sebességgel sem volt gond (állítása szerint, 20Gb 6 perc alatt ment rá), utánna egyszercsak elkezdte ''fagyasztani'' a rendszert: megállt félúton a másolásban, és akadozott az egér. Átdugta másik kábelre de ottis ugyanaz, aztkövetően x-edik bútoláskor már az eszköz nevét sem írta ki csak összevissza karaktereket. (A srác ért annyira hozzá hogy nemő kúrta el és megis bízok benne - most nemezt kellene feszegetni.) A vinyó nem lett leejtve és nem dugtunk rá semmit rosszul. Külsérelmi nyom nincs.
Ma du. megnézem énis a gépembe, mégis hogyviselkedik. De szinte biztos hogy vissza kell vigyem a boltba. Ezzel kapcdolatba lenne pár kérdésem:
Számít-e a csomagolás megléte-állapota a garancia szempontjából? Itt arra az átlátszó műanyag ''tokra''-dobozra gondolok amiben szállítják. Az enyém ugyanis kicsit (de téleg csak kicsit) hibás, az egyik sarkán behorpadt és kicsit kiis lyukadt, a másik oldalon meg elszakadt a széle. Elég sérülékeny ha valahogy megkezdődik. Valaki azt mondta hogy lehet hogy a csomagolással eggyütt él a garancia - igaz ez? Lehet ebből gondom? Inkább ne abban vigyem? Vihetem anélkül (gari szempontjából).
3 napig cseregaranciás, jóltudom? Ez azt jelenti hogy adniuk kell helyette egy másikat? Ezt ott rögtön, vagy megkell várni hogy mégis milett a másikkal (ezgondolom eltart pár hétig)? -
-:Renko:-
tag
Nekem 1 éve a miskolci Cor@ áruházzal volt dolgom garancia ügyben. SD memóriakártyám romlott el akkor 2-3 hónappal a vásárlás után. Visszavittem, adtak egy másikat és a kettő ára közti különbözetet (lement a kártya ára) levásárolhattam. Tehát gyakorlatilag kaptam egy vadiúj kártyát, meg 2k-t ingyen költöttem az áruházban. Csak 1 cseppet sokáig kellett őket győzködnöm.
-
andriscs
aktív tag
Sziasztok!
Nekem is most szállt el a videókártyám, és volt rajta 3 év gari (Asus GF4). De amikor tavaly vettem, már akkor is kifutó termék volt, nem hiszem, hogy van még olyan, vagy csak nehezen lehet beszerezni. Ilyenkor lehet azt csinálni, hogy azt mondom, hogy hozzárakok még X forintot, és veszek egy jobb kártyát? MErt ha az eredeti árhoz hozzárakok 10-ret, akkor vehetek egy 9600XT-t, ami nem lenne rossz. Valaki játszott már meg ilyet? -
Hali!
Lenne egy kérdésem.
Napokban szeretnék rendelni egy digitcamet. Persze bolti ár alatt. Kapok róla egy számlát, amire rá van írva az adatai, meg hogy egy év gari. De csak egy nyomtatott papír, rajta bolt neve, címe, pecsét, stb.
Namármost mi van akkor, ha ez a vett digitcam meghal, vagy elromlik? Vissza kell vinni abba a boltba, ahol vettem, vagy pedig vihetem a Miskolci szervízképviselethez (márha van ilyen)? Ez lenne moist a nagy dilemmám.
A gép egy Canon PowerShot A60 lenne.
Előre is köszi!
Üdv: balu -
Közröhej csávó megnézte és egyből azt mondta csere DE! mivel nem volt olyan vga mint az enyém azt mondták le kell vásárolnom az árát (bármikor) végül is igy csak 6 rugót buktam
.Most gondolkozhatok h. milyen vgat vegyek a mistrálban viszont tök szar h. elég gyér a választék ugy 50e ft árkategóriájig
-
Tényleg! Lenne még egy kérdésem, ha bevizsgálják, és azt mondják tényleg hibás, és nem én tehetek róla és nem javítható…. Akkor mi van: pl ha nincs ugyan olyan vga amit vissza vittem ? Ráfizetéssel vehetek egy másikat vagy levásárolhatom vagy mi a szösz .Azt nagyon nem szeretném ha egy szarabat rám akarnak sózni… Egyébként azért parázok annyira mert én is a mustárban vettem
-
Jarlaxle
senior tag
Nekem is van egy érdekes történetem:
Öcsém karácsonyra kapott egy ABIT NF7 alaplapot. Összeszereltem a gépet de el kellett mennem teniszedzésre. A ramot még nem raktam be. Mondtam öcsémnek hogy ne nyúljon hozzá. Amikor hazajöttem este 9-kor (pénteken a 2 órás teniszedzésbó rohadt fáradt voltam. Beleraktam az alaplapba a ramot...fordítva.Gép bekapcs majd érdekes szag jön ki a gépből. A ram túlélte az alaplap meg nem. Szerencsére nem volt égésnyom az alaplapon. Visszavittuk a mustárba és azt mondtuk hogy szar cuccot adtak és kérünk egy jót. A csákó keménykedett hogy nem adnak újat meg hogy visszaküldik a nagykerbe hátha javítható. Két hétig ott is volt. Apám visszament és közölte hogy ha nem adnak újat akkor a fórumokon és mindenhol elterjeszti hogy rossz cuccokat árulnak akcióban. (Az alaplapot akciós áron vette) A csávó rögtön adott egy jót.
-
ch.peter
aktív tag
Szerintem ne magyarázz semmit.
Az már eleve gyanús, hogyha egy ügyfél magyarázkodva adja oda a hibás cuccot.
Visszamész, és mélabús tekintettel közlöd, hogy játék közben lekapcsolt, és azóta semmi.
Mikor rákérdez, hogy húzva volt-e, csak nézzél rá hülyén, és mondjad:
a dobozból egyből a gépbe tettem, nem húzkodtam sehol.
Ezzel kész is.
Esetleg kérd meg, hogy próbáljátok ki __együtt__
ennyi. -
Gyári hűtő van rajta . Vagy egy óráig néztem és nem találtam semmi égést rajta . Ha valami elszált benne az a vga és Dvi kimenetnél mehetett tönkre. Csak azért parázok mert sajna én vagyok a hibás és nincs kedvem 50 gurit költeni megint kártyára. Ötletet nem tudsz h. hogyan magyarázahtnám be nekik jobban h. biztos nem én vagyok a hibás pl géppel együtt viszem be vagy valami hasonló...
-
T_bee
aktív tag
háát... ha nincs rajta nyom, és a gyári hűtő van rajta, és visszaviszed és megmondod, hogy elfüstölt játék közben akkor elméletileg visszaveszik, és amíg bevizsgálják kapsz esetleg cserekártyát. Ha kiderül, hogy nem te b*sztad el, akkor cserélik
szek.: ha meg nem cserélik ki, akkor Acorp szervíz
[Szerkesztve] -
Somebody ,Anybody help me!!! Please
-
Sziasztok egy olyan kérdésem lenne h. ha elégettem (ezt ők nem tudják h. én voltam) a vgamat és még garanciális akkor ki cserélik e vagy javitják e ugy h. nincs rajta semmilyen égési sérülés abszolult sőt semmilyen sérülés , csak a vga csatinak van egy kis éget szaga de már azt sem érezni már szerintem. Amikor hallotam egy kis sistergést azzonal kikapcsoltam a gépet. Most az van ha bekapscolom össze visza ugrál a kép és mindenféle szineket és jeleket ír ki a képesrnyőre... Szoval szerintetek van esélyrá h. cseréli vagy javítják...?
-
Calogero
addikt
Ezt boltja valogatja.
Valamelyik bolt a szamlan levo erteket nezi es azt veszi figyelembe. De van olyan bolt is amely az utolso listaarat nezi amit le sem lehet ellenorizni, mert azt mondanak amit akarnak, ugysem tudod kideriteni hogy tenleg az volt-e az utolso ar, kivetel ha a kartya meg kaphato es az aktualis arlistan is szerepel. -
Drizzt
nagyúr
Nekem is van egy nagy kérdésem! Van az r9800-am, ami számomra egyértelműen hibás. A nagyker mégis visszaküldte, hogy semmi baja. Mit tegyek?!?
-
e-biza
őstag
mondjuk az érdekelne hogy most kicserélte a kártyát, aminek az ára 26500 ft asszem. én anno 39.900ért vettem. késöbbiekben ezt az értéket veszik figyelembe ha esetleg megint cserére szorulna?
-
e-biza
őstag
bár a fogyvédelem nem állt volna ki mellettem, mégis a r*fusz igen
és nagoyn kedvesen 2006ig adtak garit. thx
-
e-biza
őstag
most hivtam fel a 4594-836-ot, elmondtam hogy van egy videokártyám amit nemrégiben szervizbe vittem, s most cserélik egy azonos videokártyára. a videokártyára 2 év garancia járt a termék megvásárlásakor. a bácsi közölte velem: a törvény 6 hónap garanciaidöt ad a videokártyára, igy a jelenleg másfél éves videokártyám cseréjével nem jár automatikusan az újabb 2 év garancia, mivel ezt az idöt az üzlet garantálta nekem anno.
-
e-biza
őstag
storno keresö milyen jo
-
e-biza
őstag
Alant olvasható a legutóbbi fogyasztóvédelemmel kapcsolatos módosításokat véleményező iromány, feljegyzés:
A kötelező jótállásra vonatkozó szabályok módosításáról
2003. november 21. napján lépett hatályba az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet (továbbiakban: Rendelet), mely az alábbi fontosabb változásokat tartalmazza a korábbi szabályozáshoz képest. A Rendelet szabályait a 2003. november 21. napja után kötött fogyasztói szerződésekre kell alkalmazni.
1. A Rendelet a korábbi szabályozáshoz képest szűkebb körben jelöli meg azon fogyasztási cikkek körét, melyekre a kötelező jótállás kiterjed. A Rendelet értelmében ezek a termékek (fogyasztói szerződés keretében értékesített új tartós fogyasztási cikkek) az alábbiak:
1. Hűtőszekrény, fagyasztó, kombinált hűtőszekrény;
2. mosógép, centrifuga, szárítógép, mosogatógép, vasalógép;
3. tűzhely, grillsütő, flekkensütő, sütő, kemence, mikrosütő;
4. légkondicionáló, fűtőberendezések, vízmelegítők, ventilátor, párologtató és szagelszívó berendezések 10 000 Ft bruttó vételár felett;
5. porszívó, gőzzel működő tisztítógép, szőnyegtisztítógép, padlósúroló- és fényesítőgépek;
6. varrógép, kötőgép;
7. elektromos fúrógép, fűrész, csiszológép, sövényvágó, kerti traktor, fűnyíró, motoros kapa, láncfűrész, vízszivattyú;
8. gyógyászati segédeszközök és készülékek 10 000 Ft bruttó vételár felett;
9. személygépkocsi, motorkerékpár, kerékpár;
10. lakóautó, lakókocsi, utánfutós lakókocsi;
11. riasztóberendezések 10 000 Ft bruttó vételár felett;
12. telefonok, rádiótelefonok, telefax-készülékek;
13. üzenetrögzítők, kihangosító készülékek 10 000 Ft bruttó vételár felett;
14. televíziók, antennák, videomagnók 10 000 Ft bruttó vételár felett;
15. rádiók, autórádiók, rádiós ébresztőórák, rádió adó-vevő készülékek, amatőr rádióadók és rádióvevők 10 000 Ft bruttó vételár felett;
16. lemezjátszók, szalagos és kazettás magnók, CD-lejátszók, egyéni sztereorendszerek és ezek tartozékai (keverőasztal, hangoló, erősítő, hangszóró, hangfal), mikrofonok és fülhallgatók 10 000 Ft bruttó vételár felett;
17. fényképezőgépek, film- és hangfelvevő kamerák, videokamerák és camcorderek, film- és írásvetítők, filmnagyítók, filmelőhívó- és filmfeldolgozó készülékek 10 000 Ft bruttó vételár felett;
18. távcsövek, látcsövek, mikroszkópok, teleszkópok, iránytűk, tájolók 10 000 Ft bruttó vételár felett;
19. személyi számítógépek, monitorok, nyomtatók 10 000 Ft bruttó vételár felett;
20. számológépek, zsebszámológépek, menedzserkalkulátorok 10 000 Ft bruttó vételár felett;
21. írógépek és szövegszerkesztők 10 000 Ft bruttó vételár felett;
22. hangszerek 10 000 Ft bruttó vételár felett;
23. órák 10 000 Ft bruttó vételár felett.2. A korábbi szabályozás a jótállás legrövidebb időtartamát általánosan 12 hónapban határozta meg, egyes termékekre vonatkozóan azonban ennél hosszabb (24 hónapos) jótállási időt jelölt meg. A Rendelet ezzel szemben egységesen 1 évben jelöli meg a jótállás időtartamát.
3. Amennyiben a gyártó a 2. pontban foglaltaknál kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, a jótállás alapján a forgalmazót megillető jogok a fogyasztói szerződés teljesítésének időpontjában átszállnak a fogyasztóra.
4. A forgalmazó köteles a jótállási jegyet a fogyasztási cikkel együtt a jótállási jegyet átadni.
A jótállási jegyen az új szabályok értelmében az alábbiakat kell feltüntetni:
- forgalmazó neve, címe
- fogyasztási cikk megnevezése, típusa, gyártási száma, valamint - ahol alkalmazható - azonosításra alkalmas részeinek meghatározását
- gyártó és az importáló neve, címe
- a fogyasztót a jótállás alapján megillető jogokat, azok érvényesíthetőségének határidejét, helyét és feltételeit
- vásárlás, üzembe helyezés időpontját
- utalás arra, hogy a jótállás a fogyasztó törvényből eredő jogait nem érinti.A jótállási jegy szabálytalan kiállítása vagy a fogyasztó részére történő átadásának elmaradása nem érinti a jótállási kötelezettségvállalás érvényességét.
5. A korábbi szabályozás szerint a jótállási igényt a jótállási jeggyel és a vásárláskor kapott fizetési bizonylat bemutatásával lehetett érvényesíteni. A Rendeletnek megfelelően a jótállási igény érvényesítéséhez elegendő a jótállási jegy.
6. Jótállási igény érvényesítése esetén, ha a fogyasztó kijavítást kért, a korábbi szabályozás meghatározta a kijavítás maximális időtartamát. Ennek megfelelően a kijavítási határidő 15 nap, illetve 30 nap abban az esetben, ha a jótállásra kötelezett a javítás idejére kölcsönkészüléket bocsát a fogyasztó rendelkezésére. Az új szabályozás nem tartalmaz konkrét, kötelező határidőt a javításra. Meg kell azonban jegyezni, hogy a Ptk. kellékszavatosságra vonatkozó szabályainak megfelelően a kijavítást - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül ? kell elvégezni. Ha a kötelezett a dolog kijavítását megfelelő határidőre nem vállalja, vagy nem végzi el, a fogyasztó a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja.
7. A Ptk. 306. § (1) a) pontja értelmében hibás teljesítés esetén a jogosult elsősorban - választása szerint - kijavítást vagy kicserélést követelhet, kivéve, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget. A kötelező jótállásra vonatkozó új szabályozás megfogalmaz egy kivételt e rendelkezés alkalmazására vonatkozóan.
A Rendelet értelmében ugyanis, ha a fogyasztó a fogyasztási cikk meghibásodása miatt a vásárlástól (üzembe helyezéstől) számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt, a forgalmazó nem hivatkozhat aránytalan többletköltségre, hanem köteles a fogyasztási cikket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.
Jogszabályok, végigolvasásra ajánlottan:
Ptk.
151/2003. Korm. rendelet
49/2003. GKM rendelet[ Módosította: parandroid ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Óvodások homokozója
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Politika
- Elektromos cigaretta 🔞
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- ÚJ, GARIS! Dell Latitude 5450 - 14" FHD / Ultra 5 125U / 16GB DDR5 / 512GB NVMe SSD / HDMI 2.1
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- AppleCare+ biztosítás és kiterjesztett garancia - Apple hivatalos biztosítás - Számlával
- Új Acer Predator HELIOS NEO 16 Gamer Tervező Laptop -35% i9-14900H 32/1TB RTX 4070 8GB 2,5K 240Hz
- ASUS Vivobook Pro 14 OLED - RTX 3050 - R7 5800H - 16GB RAM - 500GB NVME SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Intel Core i7-13700K Processzor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Honor Magic 7 Pro 512GB / 12GB RAM / Fekete / Független / Újszerű állapot / 3 év gyári garanciával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest