Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22208) Andralin


Andralin
aktív tag

Sziasztok!

Segítséget kérnék 2,5-es külső HDD választásához egy kicsit speciális igénnyel.

Két fontos igényem lenne:
- 3 vagy 4 TB legyen a kapacitása
- mindenképp támogassa a Windows XP-t teljes kapacitással

Habár a neten rengeteg helyen azt írják, hogy 2 TB felett nem fog menni XP alatt, ez nem igaz, a WD-nek tutira van rá megoldása, legalábbis korábban még volt. Volt nekem egy régebbi 3 TB-os WD MyPassport Ultra (WD30NMVW) típusú HDD-m ami tökéletesen működött 32 bites XP-n, elértem a teljes 3 TB-ot.

Sajnos ez a WD drive tönkrement, ezt szeretném helyettesíteni, lehetőleg 4 terással, de 3 is elég lenne. Még komolyabb utánaolvashatás előtt rendeltem hirtelen a neten egy Maxtor 4TB M3 Portable 2,5" külső HDD-t és akkor szembesültem csak az XP 2 TB-os limitjével. Végül szerencsére a kereskedő visszavette gond nélkül és visszakaptam a pénzem.

Másodjára nem szeretnék lyukra futni és feleslegesen szívatni az online üzleteket sem a kísérletezéssel, visszaküldözgetéssel, ezért inkább tanácsot kérek tőletek. Jelenleg melyik az a típus, ami biztosan támogatja az XP-t 3/4 TB méretben? Bármelyik WD terméket megvehetem, vagy azok közül is csak bizonyos típusokat?

Ezeket néztem ki a WD jelenlegi palettájáról:

WD My Passport 2,5" 3TB (WDBYFT0030BBK-WESN)
WD My Passport 2,5" 4TB (WDBYFT0040BWT)
WD My Passport Ultra 2,5" 4TB (WDBFKT0040BGY-WESN)

Tudnátok ebben tanácsot adni, hogy melyik használható tutira XP alatt? Esetleg vannak más típusok is, más gyártótól is, amik jók lennének? A Maxtor M3-al tutira befürödtem.

(#22209) King Unique válasza Andralin (#22208) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Itt manapság kissé irreális elvárás, hogy a gyártók egy olyan operációs rendszert támogassanak továbbra is teljes körűen, aminek már 4 éve (!) megszűnt a támogatása, véget ért az életciklusa. Pont ezért pl. a Maxtor M3 Portable, WD My Passport és WD My Passport Ultra sorozatok adatlapján már nem is említik az XP-t támogatott rendszerként.

Viszont ettől függetlenül a gyakorlatban általában továbbra is használhatók az újabb típusú külső merevlemezek Windows XP-vel, sőt akár az előbb említett sorozatok modelljei is. Legalábbis 2 TB-os tárolókapacitásig igen. Gondot rendszerint többnyire csak a GPT partíciós séma szokott okozni az újabb modelleknél, mivel azt a 32 bites XP nem támogatja. Viszont egy újraparticionálás MBR séma szerint megoldja ezt a problémát és utána már XP-vel is használható lesz a külső HDD. Példa: kérdések | válaszok.

"Jelenleg melyik az a típus, ami biztosan támogatja az XP-t 3/4 TB méretben? "

Na itt jön a probléma... A 2 TB-nál nagyobb tárolókapacitású lemezek kezeléséhez AF 512e alapon eleve a már említett GPT partíciós séma kell, amit ugye a 32 bites XP nem támogat. Max. esetleg külső programmal volt képes rá (példa), de már az is kevésbé aktuális a szoftvergyártóknál a támogatás megszűnése miatt. Másik megoldás a natív 4K-s (4Kn) szektorméret, ahol az MBR korlátja kitolható egészen 16 TiB-ig (bővebben). Ezzel korábban pont leginkább az XP miatt trükköztek egyes gyártók, hogy pl. a 8 TB-os külső merevlemezük MBR alapon azon rendszerrel is használható legyen (példa). Viszont ez a megoldás is egyrészt inkább az egyes 3,5"-os külső HDD-knél volt jellemző, Másrészt manapság már egyre kevésbé találkozni ilyennel, mivel több éve megszűnt az XP támogatása, jelentősen csökkent az elterjedtsége és ezért nyilván igény sincsen rá akkora.

Ha mindenképpen 32 bites Windows XP-vel akarsz 3-4 TB-os külső merevlemezt használni, akkor az az előbb leírtak értelmében eleve problémás lesz... Max. esetleg egy manapság is még natív 4K-s szektorméretet használó külső HDD lehetne reális megoldás, már ha találsz valahol még ilyet. Vagy esetleg veszel egy olyan külső házat / dokkolót, aminél még ilyen megoldás van (példa), vagy firmware szinten át lehet állítani. Már ha találni még ilyet, azóta nem változtatott rajta a gyártó, van-e hozzá megfelelő firmware stb. Viszont ezzel a témával már a külső házas társtopikok foglalkoznak, amelyek linkjei megtalálhatók a topik összefoglalójában és a téma tudnivalóknál.

Másik megoldás értelemszerűen az XP-nél modernebb és támogatottabb operációs rendszert használni. A Windowsoknál az aktuális 7,8.1,10 rendszerek mindegyikénél OK, natívan támogatott a GPT partíciós séma és a 2 TB+ belső / külső HDD-k kezelése. Na meg az egyéb irányú támogatottság és a biztonság sem utolsó szempont, amelyek nyilván eleve megint az újabb Windowsok mellett szólnak. Az XP éles és online használata mellett már amúgy sem nagyon vannak észérvek, max. esetleg offline, vagy virtuális gépen használva.

[ Szerkesztve ]

(#22210) Cs1csó válasza Andralin (#22208) üzenetére


Cs1csó
félisten

Mi az oka, hogy CSAKIS KIZÁRÓLAG Windows XP? Tudsz mondani egy OBJEKTÍV okot?

(#22211) Andralin válasza King Unique (#22209) üzenetére


Andralin
aktív tag

Hálásan köszönöm a nagyon részletes magyarázatot, így már tisztábban látom a helyzetet. :R

Azt eddig is gondoltam, hogy nem könnyű a kérdés.
Amire még konkrétan kíváncsi lennék, az az, hogy az újabb gyártású WD My Passport szériában (pl. WDBYFT0040BWT) még mindig benne van az XP támogatás, mint ahogy régebbi szériában volt (pl. a 3TB-os WD30NMVW), vagy ezekben már kivették belőle.

Erre tudna esetleg valaki egészen biztos választ adni, vagy muszáj leszek megint egy próbavásárlást csinálni és visszaküldeni a kereskedőnek ha nem működik? :F

Amúgy mindenhol az XP biztonsági kockázatát emlegetik, ahol szóba kerül, minden alap nélkül. Hiszen a PosReady beállítással folyamatosan jönnek a Microsofttól a legfrissebb XP frissítések, az aktuálisat pl. épp tegnap kapta meg az XP-s gépem. :K

(#22212) Andralin válasza Cs1csó (#22210) üzenetére


Andralin
aktív tag

Ilyet nem írtam, hogy csakis kizárólag. Természetesen használnám újabb Windows alatt is, de mindképp fontos lenne, hogy Windows XP alatt IS használható legyen a teljes kapacitást elérve.

A fő ok az, hogy használok a gépen olyan szoftvereket is, amik csak XP-n futnak és nincs nekik újabb verziójuk. Konkrétan egy régebbi ipari vezérlőrendszer fejlesztő- és folyamatmegjelenítő rendszeréről van szó.

(#22213) Andralin válasza Andralin (#22208) üzenetére


Andralin
aktív tag

Bocsánat, rosszul írtam a típusát annak a 3TB-snek, ami tutira működik XP alatt.

A WD30NMVW az a NYÁK típusa. A HDD pontos termékszáma az WDBBKD0030BBL-05. Ez az, ami még ment XP alatt.

[ Szerkesztve ]

(#22214) Cs1csó válasza Andralin (#22212) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ez teljesen rendben van de ha ennyire specializált a használati köre akkor nem megoldható esetleg valami régebbi HDD-vel szükséges a 4TB-os, ennyire kikoptak?

[ Szerkesztve ]

(#22215) King Unique válasza Andralin (#22211) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban le van írva, hogy egyrészt az újabb sorozatoknál hivatalosan általában már nem említik az XP támogatását, de a gyakorlatban attól még továbbra is működhet XP-vel egy ilyen eszköz. Másrészt itt az MBR / GPT és az 512e / 4Kn a lényeg. A 32 bites XP-hez eleve MBR séma szerint kell particionálni a lemezt, csak azt kezeli. A 2 TB feletti külső HDD-k teljes tárolókapacitása pedig max. MBR + 4Kn alapon lesz XP-n használható.

"A HDD pontos termékszáma az WDBBKD0030BBL-05. Ez az, ami még ment XP alatt."

Ha a 3 TB-ot "egyben" kezelte az XP, akkor az csak az előbb említett módon, vagyis MBR + 4Kn alapon volt lehetséges. Viszont a modellszám alapján ez eleve egy korábbi My Passport Ultra sorozat 3 TB-os modellje, ami hivatalosan már kifutott. Az újaknál pedig egyáltalán nem garantált, hogy még trükközik ilyennel a gyártó. Azoknál esélyes a GPT + 512e megoldás, ami ilyen formában az XP-nél eleve gondot okozhat. Igaz a GPT séma helyett particionálható a lemez utólag akár MBR szerint is, de akkor az XP-nél 512e alapon egy 3-4 TB-os külső HDD tárolókapacitásából csak ~ 2 TB lesz használható USB-n csatlakoztatva (is). Annak úgy meg nem sok értelme van.

Hát azért mégiscsak van alapja, mert maga a standard XP már nem támogatott. A POSReady-féle trükközés pedig egy nem hivatalos tákolás, ahol azok a frissítések eleve nem az XP-hez, hanem az Embedded verzióhoz készültek. Valamit lehet jelent azok felrakása, de azért azzal, mintha a Microsoft továbbra is rendesen támogatná. Ráadásul 2019-ben a 2009-es Embedded támogatása is megszűnik.

[ Szerkesztve ]

(#22216) Andralin válasza King Unique (#22215) üzenetére


Andralin
aktív tag

Igen, egészben kezelte a 3TB-ot az XP.

> "Az újaknál pedig egyáltalán nem garantált, hogy még trükközik ilyennel a gyártó."

Na pont ez lenne a kérdésem. Erre lennék kíváncsi, hátha valaki ezt meg tudná mondani. :U

Amúgy a hivatalos gyártói specifikáció sem mérvadó, mert a régebbi, XP alatt működő típusnál sem írja a hivatalos specifikáció az XP-t a kompatibilis Windows verziók között, mégis működött alatta hibátlanul. :F

(#22217) Cs1csó válasza Andralin (#22216) üzenetére


Cs1csó
félisten

Pont erre is utalt, hogy senki sem használ már XP-t főleg nem 3-4 TB-os HDD-vel.

(#22218) King Unique válasza Andralin (#22216) üzenetére


King Unique
titán

Hát a kipróbálás az már lehet rád vár, mivel itt a topikban a 2,5"-os 3-5 TB-os modellekkel eleve kevés a tapasztalat. Na meg akik itt vettek ilyeneket, ők sem feltétlen manapság és nem is feltétlen a legújabb sorozatokból. Ahogyan XP-t sem mindenki használ már élesben az érintett tagok közül, sőt valószínűleg elég kevesen, vagy az is lehet, hogy éppen senki. Másik megoldás meg pl. lecserélni az XP-t egy modernebb rendszerre, ha van rá lehetőséged, aztán akkor máris nem kell ezzel foglalkozni. ;)

Arról pedig már volt szó, hogy a gyártók manapság a specifikációkban azért sem említik hivatalosan az XP-t, mert már eleve megszűnt a támogatása és ezért nem számolnak vele. De attól még a gyakorlatban működhet egy ilyen külső merevlemez XP-hez csatlakoztatva is, illetve magát az eszközt normál esetben eleve fel kellene ismernie stb. Ami viszont problémát okozhat, az a GPT partíciós séma, illetve 2 TB felett az 512e szektorméret, mert akkor eleve GPT kell.

Egyébként a Maxtor M3 Portable esetében egy 2016-os teszt és abban ezen screenshot alapján 512e (512 / 4096) megoldás van, azért nem kezelte a 4 TB-os modellt GPT alapon az XP. De ilyen pl. a Seagate Expanson Portable is, amit egy másik teszt szemléltet. A WD-kről pont nem nagyon találni hasonlót, de azoknál is esélyes, pláne az újabb sorozatok modelljeinél.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.