Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22397) Tetsuo


Tetsuo
aktív tag

Nem tudom, hogy hova lett a hozzászólásom, amiben ezt kérdeztem:

Egy külső HDD (WD Elements) adatait, mint pl. SMART, nem tudja megmutatni a HD Sentinel.
Elő lehet csalogatni ezeket más programmal?

(#22398) King Unique válasza thiclyoon (#22395) üzenetére


King Unique
titán

Lehetett volna akár jobban is részletezni az igényeket, mint ahogyan nemrég mások is tették. Példák: [link], [link]. De végül is a főbb dolgok le lettek írva. Viszont azt mindenképpen el kellene dönteni, hogy most 2 TB-os, vagy 3 TB-os külső merevlemez kell-e, illetve 2,5"-os, vagy 3,5"-os fizikai méretben. Ahogyan azt is, hogy gyárilag egybeépített, vagy külső ház + belső merevlemez = külső merevlemez megoldás. Egy másik válaszban nemrég említve voltak konkrét 3,5"-os példák mindkettőre, linkelve a külső házas megoldáshoz kapcsolódó társtopikok stb. Valamint ebben a blogbejegyzésben a 2,5"-os méretkategória is részletezve van árakkal és egyéb információkkal. Ha max. 30 ezer az anyagi keret, akkor abba egy 2 TB-os külső HDD férne bele inkább mindkét méretkategóriában. Legalábbis újan és a hazai boltok jelenlegi áraihoz viszonyítva. De 35-40 ezer forint körül akár egy 3-4 TB-os modellt is lehetne venni készre szerelt formában, vagy külön összerakva. A WD Red (és a Purple) egyébként jó választás lehet a 3,5"-os belső merevlemez kategóriában, amihez egy külső házat kell venni és akkor külső merevlemezként használható. Nem kötelező a külső házas megoldást választani, de előnyösebb lehet többek között pl. a belső merevlemez szempontjából, ami az előbb linkelt másik válaszban is le van írva.

"A sebesség viszonylag mellékes, de persze az USB3 + 7200 lenne a legjobb"

Azt szintén el kellene dönteni, hogy most az átlagosnál gyorsabb kell-e, vagy sem. De normál esetben egyébként 5400 RPM-es belső HDD-vel szerelt típusokat szokás használni, mivel azok a 7200-asokhoz képest rendszerint kevésbé melegednek, ami egy passzív hűtéses külső merevlemeznél nyilván jól jöhet. Aztán az 5400-asok előnye lehet még az is, hogy pl. kevésbé zajosak működés közben.

[ Szerkesztve ]

(#22399) King Unique válasza Tetsuo (#22397) üzenetére


King Unique
titán

Azért nem találod, mert eredetileg nem is ebben, hanem egy másik topikban tetted fel ugyanezt a kérdést, ahol amúgy választ is kaptál rá. :)

De ha már itt is megkérdezted, akkor azt leírhattad volna, hogy pontosan melyik WD Elements modellről van szó és mit jelent az, hogy nem tudja a HDS a SMART és az egyéb adatokat lekérdezni. Na meg az sem derült ki, hogy a programnak pontosan melyik verzióját használod. Ahogyan az sem, hogy maga a külső HDD állapota és működése rendben van-e, kezeli-e rendesen a Windows stb. Ha nem, akkor annyira nem meglepő, ha a HDS sem detektálja rendesen. Ha igen, akkor viszont kellene, illetve az ilyen gyárilag egybeépített külső merevlemezeknél rendszerint amúgy is kb. alap szokott lenni a SMART támogatása. Korábban egyébként volt egy másik fórumtagnak némileg hasonló problémája 4 TB-os My Passport és HDS 5.01 felállásnál. De ott nem az volt a gond, hogy egyáltalán nem kezelte a program, hanem csak a SMART és egyes egyéb adatok voltak hiányosak, vagy éppen ismeretlenek. Viszont az aktuális, azaz az 5.30-as (+ 5.30.6 béta) verziónál már javulhatott ezen külső meghajtó támogatása.

Az eredeti kérdésedre válaszolva, a másik topikban ajánlott AIDA64 mellett még pl. a CrystalDiskInfo és a HDDScan jöhet szóba Windowson. Plusz a gyártó (WD) saját szoftverei is, vagyis az általános WD Data Lifeguard Diagnostics, valamint a WD Drive Utilities. Bár az előbbi hivatalosan inkább teszteléshez és belső merevlemezekhez használatos, míg az utóbbi a(z) (egyes) My Passport és My Book sorozatokhoz készült, azokhoz mellékelik gyárilag. De mondjuk az Elements SE kivétel, mert ahhoz gyárilag mellékelik az utóbbi programot.

[ Szerkesztve ]

(#22400) Tetsuo válasza King Unique (#22399) üzenetére


Tetsuo
aktív tag

WD WDBWLG0100HBK-EESN 10 TB Elements Desktop USB 3.0.
Legújabb HD Sentinel, felismeri, de csak minimális adatot közöl:
Nem tudom, miért nem nagyítja ki a képet... itt a link:
[link]
Nincs vele semmi probléma, működik, csak jó lenne tudni, hogy milyen kondícióban van stb.
Köszi amúgy. Igen, rájöttem, hogy ott kérdeztem. :)

[ Szerkesztve ]

(#22402) King Unique válasza Tetsuo (#22400) üzenetére


King Unique
titán

Vagyis akkor nálad is hasonló a probléma, mint az előbb linkelt példánál. Tehát nem arról van szó, hogy egyáltalán nem kezeli a HDS a külső merevlemezt, hanem csak részlegesen. Nem mindegy! :N Ami egyébként annyira nem meglepő, mivel a legújabb, 10 TB-os Elements Desktop modellről van szó, ami elvileg nem olyan régen került forgalomba. A mellékelt screenhoton egyébként a lényeg pont nem látszik, inkább az áttekintés és a S.M.A.R.T. fülek állapota lett volna érdekes.

Az előző válaszban említett többi diagnosztikai program amúgy megfelelően kezeli, pl. a CrystalDiskInfo? A HDS-nél esetleg meg lehetne próbálni az 5.30.6-os béta verziót is. Ha az sem kezeli rendesen, akkor meg célszerű riportot küldeni a program fejlesztőjének.

Egyébként milyen belső HDD van benne, a HDS-nél az információk —► lemez tulajdonságok és lemez információk nem közül róla extra adatot? De mondjuk a mellékelt screenshoton ott van a fizikai lemeznél, hogy WD100EMAZ, ami az egyes online találatok (példa) alapján állítólag OEM Red. A Red / Purple amúgy reális, mivel Blue (Green) nyilván nem lehet, mert abból max. csak 6 TB-os van.

[ Szerkesztve ]

(#22403) Tetsuo válasza King Unique (#22402) üzenetére


Tetsuo
aktív tag

Hát pont ez az, hogy nincsen SMART-fül.

Úgy olvastam valahol, hogy "White" a lemez, vagyis OEM Blue -talán.


kép link

Ezekről az adatokról valami vélemény?

[ Szerkesztve ]

(#22404) King Unique válasza Tetsuo (#22403) üzenetére


King Unique
titán

Mármint a program kezelőfelületén nincsen SMART, vagy csak üres, nincsenek ott attribútumok a WD külső merevlemezt kiválasztva? Ha az előbbi, akkor az pláne érdekes lenne... :D

A WD100EMAZ OEM Red lehet, mint az az előző válaszban már említve volt. A CrystalDiskInfo a screenshot kezeli rendesen a külső meghajtót, kiolvassa a SMART adatokat. Az attribútumok értéke pedig láthatóan oké, nincsenek szektor- és adatátviteli hibák, valamint a program sem jelez problémát. Vagyis minden oké és a megfelelő szoftvert is sikerült megtalálni. :) A HDS-nél pedig célszerű lenne riportot küldeni a fejlesztőnek, aztán egy újabb verzió már remélhetőleg megfelelően fogja kezelni.

A képek feltöltésénél lehet akár külső tárhelyet is használni, de normál esetben célszerű a PH! saját képtárhelyét és onnan beilleszteni. Akkor biztosan megmaradnak később is a feltöltött képek, ellenben a külső tárhelyről idővel törlődhetnek. Egyébként ha a "Kép" opcióval raksz be egy képet, de rákattintva nem nyílik meg nagyítható formában új lapon, akkor akár rá is lehet linkelni a képre a hivatkozást a "Link" opció használatával.

[ Szerkesztve ]

(#22405) Tetsuo válasza King Unique (#22404) üzenetére


Tetsuo
aktív tag

Jah, ezt benéztem! :-D A HD Sentinelnek két szekciója van, amiből alul vannak a partíciók és azt néztem legutóbb. A lemezek szekcióban pedig lejjebb kellett volna görgetnem.
Amikor kérdezted, melyik verzió, akkor frissítve így rosszul néztem, de már látom, hogy a legfrisebb (már stabil) verzió pontosan mutatja a SMART értékeket (is).

Köszönöm még egyszer!


A kép linkje.

:) Remélem nincs hiba az adatokkal. A parkolás a Crystal Disk Infón is látszott, kicsit soknak tűnik a megtett órákhoz képest. Kellene valamit buherálni?

(#22406) King Unique válasza Tetsuo (#22405) üzenetére


King Unique
titán

Ej, hát ezt bizony nagyon benézted... :B

Kiderült, hogy mégis kezeli a HDS rendesen ezt a WD külső merevlemezt, mutatja a kondíciót, hőmérsékletet, SMART is van, az attribútumok listája is teljes stb. A fejparkolás (Load/Unload Cycle Count) értéke pedig szinte semmi, mivel a hexadecimális 13 = 19 decimálisan, ellenben a Red sorozat adatlapján 600 000-es érték van megadva névleges limitként. Amúgy célszerű a HDS-ben a SMART-nál átállítani az adatmezőt decimálisra, akkor könnyebb értelmezni az értékeket. Buherálni (tiltani) akkor érdemes a fejparkolást pl. a HDS programmal (APM / leállás tiltása), vagy a gyártó módszerével, ha rövid üzemidő alatt jelentősen megnő az értéke. De ez a 19 db jelenleg semmi, mint már említve volt.

Szívesen! :)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.