- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Őskoczka
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Melegítő paplan van már a tetején, jó, de nem az igazi.
Persze, lehet, hogy nem a legjobb szolárfólia típust választottuk (a jelenlegi buborékfóliás).
Mi az ajánlott típus, ami tényleg melegít is
SZERK: vagy arra a fekete szolárszőnyegre gondolsz, amit a medence mellé a földre kell tenni? Nálunk nem tartana sokáig
-
pjen
félisten
válasz
Donki Hóte #8457 üzenetére
Az nem.meleg, csináltunk pumpa.csövet, forró vízben tágítottuk a csövet.
-
válasz
Donki Hóte #8457 üzenetére
Tudom, hogy ez már késő bánat, de 2-3 melegítő paplannal jobban jártál volna. Persze ha a barkácsolás a cél, akkor rendben.
-
Szerintem 35-38 foknál nem lesz melegebb benne a víz, talán ezen a hőmérséklet még nem lesz nagyon lágy.
Ma felkerült a keret oldalára a keringetőszivattyú. Sajnos a filléres napkollektor projektnek már lőttek is, a keringetőszivattyú 1,5 collos csatlakozóit csak 2-2 db réz idommal sikerült a cső 20 mm-es átmérőjéhez illeszteni, a 4 szükséges rézidom ára 7 eft volt
(Sajnos a 1,5 collos műanyag idomoknak más volt a menetemelkedése, mint a szivattyú csatlakozásának
).
A többi csatlakozást szerencsére valóban meg lehetett oldani a locslóslagokhoz való 3/4-es csatlakozókkal
-
válasz
Donki Hóte #8452 üzenetére
20-as méretre már jó a KPE idom, nálam is van ilyen használatban. 16-osra kéne speciális LPE szerelvény.
-
pjen
félisten
válasz
Szia. rengeteg ilyen cső megy Wellisnek jakuzzihoz, de, a forró vizben nagyon kilágyul.
-
-
válasz
Na ezen ömlik majd a forró víz
Én anno csak feldobtam a tetőre simán a kpe-t feltekerve.
-
válasz
Graphics #8451 üzenetére
Köszi a választ, nekeg is, meg a többieknek is.
Egy medencefűtéshez otthon csinált napkollektorról van szó
A KPE cső túl merev, LPE csőből könnyebb volt a spirált rátekerni a tartólapra. A legbelső, legkisebb átmérőjű körön már egy picit meg is roppant az LPE cső.
A víz keringetést egy levitézlett (már csak egyféle üzemmódban működő) keringetőszivattyú fogja biztosítani, szóval túl nagy nyomás nem lesz a csőben, így elég az LPE cső.
Megépítés utáni állapot, a spirálokat szögek tartják átmenetileg a helyükön. (Azóta a szögek már ki lettek szedve, vékony fa lécek tartják a spirálokat a helyükön.)
-
válasz
Donki Hóte #8448 üzenetére
Netről tudsz rendelni mindent.
De ez kertészeti téma inkább. Öntözőrendszer.?
-
csemberlen
őstag
válasz
Amennyire én tudom LPE-t öntözőrendszerhez használnak, 6Bar-t bír csak el.
-
pjen
félisten
válasz
Szerintem olyan szerelvények jók mint a slaghoz. LPE= lágy polietilén. Vannakegyik végén slag, másik végén menetes csati. Ha megbízhatót akarsz akkor egyenes vagy könyök tömlő vég+ bilincs.
-
Elnézést, ha tök triviális dolgot kérdezek, de fogalmam sincs a helyzetről.
A kérdés az, hogy LPE csőhöz ugyanazok a szerelvények (toldó, könyök, hollander, stb.) passzolnak mint a KPE csőhöz?
LPE csövet kellene szerelvényezni, de nem tudom, hogy milyen szerelvények passzolnak hozzá. A meglévő csövem jelölése: Mg-i PE 20x1,2 PN 3,2.
Vagy olyan szerelvények kellenek hozzá, mint az öntözőcsövekhez?
Itt nálunk a szerelvényboltban csak KPE cső és KPE csőhöz való szerelvények vannak, itt nem tartanak LPE csövet
-
Gézengúz
addikt
500x600-as 21K-s kis radiátor helyére menne fel egy törölköző szárító.
Emez 170cm magas, 60cm széles, 36 tag, azt hiszem.
Teljesítményben hogy aránylanak egymáshoz? -
MrChris
nagyúr
Megvan a kazáncsere, Bosch 2300-as kombi, minden szuper, az emeleti konyha kissé messze van a kazántól, ezért egy kis Ariston 10 literest használunk mosogatáshoz, ami néha kevésnek bizonyul főleg télen, viszont nagyon komfortos, hogy azonnal ott van a melegvíz. Az lenne a kérdésem, hogy ezt ráköthetem a kazán melegvizére? Ezzel gondolnám megmaradna az azonnali melegvíz ugyanakkor a kazán felöl biztosítaná a mennyiséget is.
-
4D4M
senior tag
válasz
bozsokiandra #8440 üzenetére
Én is azt gondolom, hogy jó lesz.
-
4D4M
senior tag
válasz
bozsokiandra #8438 üzenetére
Kétféle megközelítése van a dolognak:
- egyrészt a friss levegő utánpótláshoz szükséges nyilasméret, ami már elegendő ahhoz, hogy a kemény huzat min. 20 Pa értéke működtetni tudja a kazánt. Ennek jó nagyjából a megadott 150 cm2.
- másrészt a kazánházban lévő vizmennyiseghez tartozó gőz robbanasakor keletkező nyomashullam elvezetesehez szükséges nyilas vagy fal kikönnyités, amivel még éppen nem emeli le a födémed a falról (:
Ekkora nyilast szerintem nem akarsz nyitni. -
bozsokiandra
tag
Üdv!
Van egy kazánház aminek egy ablaka és egy ajtaja az udvarra nyílik, a házzal összeköttetése nincs. Ezek az ajtók ki lettek cserélve új műanyagra.
A kazánházban egy pár éves kondenzációs gázkazán van és egy 30 kw fatüzelésű kazán, amit ritkán használunk.
Ez utóbbi miatt mekkora szellőzőnyílást kell vágni a kazánház falára? Van-e előírás arra, hogy ennek hol kell lenni?
chatgpt szerint 30 kw teljesítményig 150 cm2, de amire hivatkozik előírás abban nem találtam. -
Csak visszajelzés 3 nap után, a srác megműtötte a panelt, mivel mint kiderült helyben van, ahol én is lakok, így visszahozta és segített is beüzemelni újra a cuccost.
Kalibrálva lett és pár dolgot állított ( kijelző halványodjon el, ha inaktív a kazán )
Szóval eddig minden pöpec, szépen gyújt és működik, nincs hibakód.
Elmondta, hogy már az újabb Ariston kazánoknál még rosszabb a panelkonstrukció és a javítás is nehezebb.
Alul van méretezve egy csomó áramköri elem... És nem a kondik kiszáradása a legfőbb probléma..
Tehát ha valakinél 5P3-5P6-611 és egyéb hibakódok jönnek fel, akkor bizony panel lesz az elsődleges probléma. ( Genus One 24)
-
-
Konvektornál a kémlelőablak szigetelésének van orientációja? Egyik felén szöveg van, másikon nincs. Ill. mi lenne itt a rétegrend? A csillámnak abba a kiugrásba kellene belemennie? Most a szigetelés alatt van.
-
Sziasztok!
Elébe mennék a problémának, mert nem akarok egy örökös Ariston köpködő user lenni...
Genus One 24 , ugye tele tervezett hibákkal, panel és vezérlő , meg ami lehet...Eddig nem volt vele bajunk, lekopogom, lehet még kifogtunk egy jó szériát belőle, de ma este 5P6 hibával megállt a melegvíz gyártásnál...
Mivel én ezt már az elején sejtettem, hogy beszoptuk, de egész sokáig elhúzta ( 2018 végén indítottuk és egészen jól bírta ) , így most keresek valami utódot, ami biztosan nem Ariston lenne.
Padlófűtés és radiátor is van róla hajtva ( 5 padlófűtés kör és 5 radi megy róla)Egyelőre kutatok, mert ha a következő hetekben folyamatosan nem tudunk fürödni csak a természet erejével, az nem igazán lesz frankó.
-
HollyBoni
veterán
Ötrétegű csatiknál az o-gyűrűket szabad kenni valamivel? Szárazon olyan nehezen mennek bele a csőbe, szakítottam is el már pár o-gyűrűt, még úgy is hogy előtte mindenhol használtam csőkalibrálót.
-
Arms
csendes tag
Sziasztok,
éppen panellakás felújítás korai fázisában vagyok. Ki szeretném cserélni az összes radiátort, a fürdőben törülközőszárítóra szeretném cserélni az eredeti kád melletti megoldást.
Ehhez az alábbi útmutatást kaptam a helyi távhőtől, tudnátok segíteni értelmezni, hogy ez pontosan mit jelent? A csatolt képen látható a jelenlegi helyzet."A fürdőszobai bordáscső-fűtőtestek falon elhelyezett törülközőtartós csőradiátorra történő cseréjénél az előremenő vezeték meglévő "alsó" lekötését szakszerűen meg kell szüntetni, helyette a felszerelendő törülközőtartós radiátor bekötő csonkjának megfelelő új lekötő vezetéket kell kialakítani, s mindkét leágazásba elzáró szerelvényt ajánlatos beépíteni."
-
Cpt.747
újonc
Sziasztok,
Szerelt már itt valaki kb. 16 éves, falba épített, Grohe DAL falsík mögötti WC tartályt? Az agyamra megy. Folyt a víz, nem zárt az öblítőszelep, nem lehetett rendesen lehúzni sem. Megnéztem ezt a videót, megtisztítottam a dugattyút, tömítések jók rajta, azóta viszonylag működik. De! Most olyan hibát csinál, hogy kinyitom a vizet és az első feltöltés jó, aztán lehúzom a WC-t, megváltozik a víz hangja (magas hangja lesz, a víz meg csobog), és a tartály kb. soha nem telik meg. A WC-n alul nem folyik el, tehát azt se tudom, hova megy a víz. Lyukas nem lehet, mert akkor az első feltöltésnél is elmenne a víz. Vagyis érzésem szerint, a feltölő szeleppel is lehet valami és azért ilyen a hangja, mert alig engedi át a vizet, de attól válik érdekessé, hogy érzésre zubog a víz, nem csak csordogál.
A poén viszont az, hogy ha elzárom a vizet, majd ismét kinyitom, akkor megint jó. Egyszer! Vagyis minden egyes lehúzás után elromlik, de ha elzárom a vizet és újra kinyitom, akkor megint jó, egyszer. Nem tudom megfejteni a hiba okát. Ezt a servo egységet kéne megvenni, de egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy az a rossz. A másik alkatrész a feltöltőszelep, de abban sem vagyok biztos, hogy ez rossz. Nincs valakinek ötlete, mire utalhat a fenti hibajelenség?
-
Pikaa
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy Ariston Pro R VTS 200 EU, 2500 W, 200 literes vizbojler, ami fáskazánnal van összekötve.
A probléma a következő lenne: melegvíz csinálására is be kell gyujtsunk a kazánba( ez nyáron a 38 fokban elég rossz),mivel a 220v való csatlakozásnál nem akar semmi vizet termelni, hiába megy egész nap, a mánus meg sem mozdul a bojleren. Ellenállás jó, maximum 2-3 éves lehet a bojler. Van ötletetek, hogy mi lehet a gond?!valami csapot el kellene zárjak, amikor a kazán nem megy, csak a bojler 220v-a? Az az érdekes, hogy a led kb egy fél órát megy, utána kikapcsol, közben semmi vizet nem is termelt. -
btraven
őstag
Gondolom ez a sárgaréz kerti csap a fagytól repedt szét? Vagy anyagfáradás? A menetes része amit a vízvezetékbe kell beletekerni teljesen letört és benne is maradt. A törési felület rozsdás, de ha megcsiszolom akkor fényes arany színű.
-
Babetta-X
senior tag
Köszi! Ezt a kis kompaktot nem ismerem, az a helyzet nekem ilyen méret nincs, de szoktam ezt azt szerelni ezért általános menetmetszőim vannak, viszont nem tudom ez mennyire könnyen kap rá, de az eddigi metszéseimből kiindulva azért nehéz, hogy pont mindent eltaláljon az ember és nyomást is tudjon kifejteni a cső felé meg ferde se legyen stb...
-
tutis
őstag
Sanuer duval c24e /f24e készülékem van. Eddig volt HMV, de most érdekes módon nincs, csak langyos. reset, kikapcs bekapcs megvolt.
kijelzőn 60 fok körülit mutat, de csak kézmeleg a víz.. fűtés megy rendben, de a csapvíz csak langyos. Mi mehetett tönkre, a hőmérséklet érzékelő esetleg?
vagy merre induljak? -
elessar
tag
válasz
Babetta-X #8414 üzenetére
Vannak acélcsőhöz használható press-idomok, egyszerűbb lenne...
-
Babetta-X
senior tag
Sziasztok, szeretnék egy fal melletti csőre külső menetet vágni, milyen szerszám van amivel ezt megtehetném? Az én általános menetmetszőim mindd olyanok, hogy mondjuk egy satun jól működnek, de racsnival vagy fal mellett már nem tudnám hajtani őket.
-
MrChris
nagyúr
Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Hamarosan belevágunk a cserébe.
-
asdf_
veterán
...ahogy a gyújtás előtti öntesztek időigényét sem.
Itt viszont van különbség kazán és kazán között, az itthoni, ha megnyitom a csapot, akkor 1,5 másodperc múlva már fullon ég a láng, a melóhelyi az meg valami 5-6 másodperc múlva méltóztat egyáltalán elkezdeni szikráztatni. Az itthoni az olyan érzékeny volt, hogy amíg nem lett normális méretű tágulási tartály a vízkörön (a 2 decis helyett, amiből x idő múlva eltűnt a nyomás és pumpálni kellett), addig ha nagyon hirtelen zárta el az ember a hideget (vagy a mosógép a vízvételt), ahogy végigment a vízütés, azt hitte, hogy melegvíz-vételezés van és már rá is indította a turbót.
-
4D4M
senior tag
válasz
MrChris #8408 üzenetére
A beépitett tartállyal otvozheto mindkét konstrukció előnye: azonnal rendelkezésre álló és kifogyhatatlan HMV észszerű határokon belül.
Nyilván a tároló nélkül van minimális teljesítmény, ami alatt nem tudja működtetni az égőt, ezt nem lehet kikerulni, ahogy a gyújtás előtti öntesztek időigényét sem. Viszont a szabályozási tartományon belül stabilan tudja, amit kell. -
MrChris
nagyúr
válasz
AxBattler #8406 üzenetére
Nem a várakozástól tartok, hanem hogy a HMV alacsony sebességnél (pl kézmosás) se álljon le, meg egyenletes legyen. Vajon miért van ilyesmi kazán 0, 48 és 100 literes víztartállyal is szerelve? Nincs sajnos modern kombi kazán használatával tapasztalatom, csak ezzel a régi Junkerssel.
Nálam a 24kW kifűti a 180nm-t, de ez hidegben nem alacsony hőmérséklettel történik, hanem aszem 60-70 fokkal. -
MrChris
nagyúr
Köszi! És ez vajon tényleg elég komfortot tud adni a női zuhanyozáshoz is?
Az eddigi Junkers ZWE 24 egyik eredendő hibája volt, hogy szabályozhatatlanul jött a foróvíz. A Bosch 5700-ast szívesebben venném, de az meg 24 helyett 22KW-os.
zolivissza: Az azonnali melegvízküldés kevésbé volt probléma, megvártuk. Inkább az, hogy csak tűzforró vizet csinált és kevésbé forró helyett simán lekapcsolt. Kétszer is cserélték már benne a melegvíz nyitást érzékelő szelep egységet mikor már teljesen meghalt és nem nyitott. Most lenne a harmadik.
-
MrChris
nagyúr
Hamarosan kazáncsere lesz nálam, azt meg tudná valaki mondani, hogy a Bosch 2300i w kombi kazánban van valamekkora víztartály? Egy szerelő mondta hogy ebben egy ~14L-es van ami ad némi komfortot. De sehol sem találok ilyet a leírásokban és az ábrán se találom Az 5700-asnál írnak 48L-esről.
-
AssAssynn
addikt
Szia.
Az alacsony nyomás biztos nem jó neki. Ránézésre szerintem is az lesz a feltöltő. Ha megfogod azt a csövet, akkor hideg és párás is, ugye? Akkor az a bejövő hidegvíz. Tekerd meg a piros csapot. Erősen, de óvatosan, mert lehet valami gagyi műanyag háza van. Anno nagyon vízköves helyen laktunk és nekem is leragadt egyszer, hogy nem tudtam használni. Utána azt csináltam, hogy rendszeresen megmozgattam kicsit, hogy ne forduljon elő még egyszer ilyen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Windows Insider Program
- Autós topik
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Dyson Airstrait nedves-száraz hajvasaló (Prussian Blue/Copper)
- Gyeon Q2 autó kerámia bevonatok TOP Áron! + ajándék
- Eladó KTM női kerékpár!
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- DELL Universal Dock D6000 dokkolók, RTX Legion Pro laptopok 4 év Lenovo garanciával, licencek
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest