- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Kalandor: Elhunyt I. Ferenc pápa
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lezerpiramis
őstag
Kicsit off, de hatha van valakinek tapasztalata - foleg quailstorm forumtarsra gondolok
A heten tudtam szerezni egy microUSB SlimPort adaptert a Nexus 5-hoz, amelyen eleg regi UT van (16.04). Mivel az en PinePhone verziom HDMI-n meg se nyikkan UT-vel (csak Mobiannal, gyanus, hogy ez egy HDMI szempontbol nem vegleges edition), a Pro1-X szinten nem, es meg hagytam rajta a gyari Androidot, igy maradt a Nexus, de igy legalabb van kabelem a Passporthoz is
A tapasztalatom az, hogy szepen atmegy a kep a TV-re, at is valt a rendszer window modba, a telefon kijelzojebok touchpad lesz a ket egergombbal, ki lehet pakolaszni egymas melle az appokat stb., ellenben le-es felcsatlakozaskor vannak erdekessegek, neha csontta fagy a rendszer.
Ami kerdesem lenne:
- Van meg valakinek tapasztalata ujabb UT (20.04) + TV-re/monitorra kotes kapcsan?
- Ha nem HDMI-n, akkor wireless display modban is hasznalhato az UT a fenti modon? Tehat ugyanugy touchpad lesz a kijelzobol?
- Pro1-en es/vagy Pro1-X-en van barmelyikkel is tapasztalata valakinek? Leginkabb a wireless display erdekelne, mert a Pro1-X is azt tudja csak.Ha nincs, akkor raszanom magam, aztan felpattintom az UT-t a Pro1-X-re, csak ahogy olvasom, vissza droidra csak Windows-zal.lehet jonni, szoval meg azt is kene csiholnom valamelyik laptopomra
Koszi elore is.
-
válasz
cryingdr4g0n #25967 üzenetére
Még agyalok. A célom az, hogy érezzem és lássam működés közben - úgy ahogy "bármi mást" használnál napi szinten.
-
válasz
cryingdr4g0n #25965 üzenetére
Teljes támogatást élvez a III - IV - V az Xperia 10 szériából.
-
cryingdr4g0n
aktív tag
válasz
quailstorm #25957 üzenetére
@quailstorm: Köszönöm az infót!
A hangszóróját is szidják, hogy nagyon gyenge minőség, mondjuk nem pláza-hiphopra kellene, de sajnos megszoktam az iPhone/S24U színvonalat, szeretem érteni, hogy mit mondanak pl. egy youtube videóban... arra pedig inkább valóban egy Sonyval volna jobb esély ráközelíteni.A Volla-val mi lehet vajon a helyzet? Azon is Halium felett fut az Ubuntu Touch? Mármint rendelésnél két lehetőség van (Volla OS / UT), aszerint hogy mivel kéri az ember.
Az árát tekintve a 'flagship' Quintus a maga 720 EUR-jával nem szégyenlős... de a korábbi modellekét is megkérik. Még a 2022-es modell is közel 180e Ft...
Érdekes, hogy a termékfotó szerint nemcsak a fenti kettőt "eszi meg", hanem mehet rá multiboottal Sailfish, Droidian vagy Manjaro...
Nem bánná az ember az árát, ha bejönne, de ha mondjuk pont nem, akkor ezekből kiszállni idehaza... jó esetben féláron. Egyelőre marad a tesztek olvasgatása, nézegetése YT-on...@Polarstar: "Hallottam. A Sony izmosabb és jobban fut rajta az oprendszer. Ezért érdekel a Sony engem."
Most már lassanként inkább engem is...Legalábbis nem kapkodom el... Melyik Sonyt céloztad meg?
-
lezerpiramis
őstag
válasz
quailstorm #25962 üzenetére
Azert en kiprobalnek egyet
PinePhone-on nekem leginjabb a Mobian jott be, a L5-os PureOS pedig nincs tul messze tole.
-
válasz
quailstorm #25962 üzenetére
A Librem mint elképzelés frankó. De erre semmi magyar alkalmazás sem lesz.
Plusz valszeg a BES szerű titkos hálózat kérdés, hogy menne-e itt?
A Jollába bízok egy aprókát. A magyar bankomat talán, revolutot biztos tudnék használni. -
quailstorm
nagyúr
válasz
lezerpiramis #25961 üzenetére
Van és gyenge. Ezek az open source megoldások még a Snapdragon 835-től is nagyon messze vannak pedig az igen koros megoldás már.
-
lezerpiramis
őstag
válasz
quailstorm #25960 üzenetére
Librem 5-ja is van? Az is ennyire használhatatlan daily driverként?
-
quailstorm
nagyúr
válasz
lezerpiramis #25959 üzenetére
Tudtommal sajnos nincs. Pont emiatt nem vettem én sem. Az említett ismerősnek vannak ezek is de napi használatra nem jók.
-
lezerpiramis
őstag
válasz
Van egyáltalán akkor "tiszta, szűz" linuxos telefon a PinePhone-on, a PinePhone Pro-n és a Librem 5-on kívül? Mármint mai, nem az N900-N9-N950 stb. vonalra gondolok. Mert ha jól sejtem, akkor pl. az összes Ubuntu Touch-képes telefon is Halium felett futtatja a rendszert a PINE64-es telókat leszámítva.
-
válasz
Hallottam. A Sony izmosabb és jobban fut rajta az oprendszer. Ezért érdekel a Sony engem.
-
quailstorm
nagyúr
válasz
cryingdr4g0n #25952 üzenetére
Ismeretségi körben van. Én nem ajánlom, tulaj sem használja. Inkább egy Sony legyen megvett licenszes Sailfish rendszerrel.
A Jolla C2 csak egy gagyi kínai teló amin 5.4-es kernelen libhybrises Sailfish fut. Szóval semmivel se jobb, mint az Androidos telóra rakott Sailfish. -
cryingdr4g0n
aktív tag
válasz
lezerpiramis #25955 üzenetére
Hát, gyárilag azzal szállítják, nekem meg is tenné (mert azért az nem baj, hogy pl. van egy elvileg jól működő droid futtatókörnyezet). Gyors rákereséssel néztem csak... Itt érintik a témát, úgy tűnik, talán nem lehetetlen rászuszakolni mást: https://forum.sailfishos.org/t/jolla-community-phone-sailfish-os-vs-any-other-option/18922/3
De ha jól működne, akkor én olyan szívesen meg is állapodnék Sailfish-en... volt már hozzá szerencsém, az első szériás Jolla "személyében", még egy kedves fórumtárs jóvoltából, és bár ez nem most volt, de már akkor is nagyon tetszett. Meg csábító, hogy nem ilyen 3-400ezreket kérnek érte. Cserébe nyilván nem annyira "combos" erőmű, de nem láttam a népeket panaszkodni róla. -
lezerpiramis
őstag
válasz
Arra mi megy, "csak" Sailfish OS?
-
válasz
Fákk! Hamarosan veszek egy Sony-Jollát.
Nekem is kell valami hegeszgetős projekt.
-
cryingdr4g0n
aktív tag
Szépen összeszedtétek
Apropó...mivel nem bírok már megint magammal, még ki sem hűlt a Clicks helye nálam... kérdezném, hogy véletlenül volt-E szerencséje közületek valakinek Jolla C2-höz? Ilyen bitang terveim vannak, kínomban... jó, jó, tudom, semmi qwerty, de legalább nem iOS és nem droid.
-
válasz
lezerpiramis #25950 üzenetére
Telhetetlen vagy!
Mellesleg! Ha lenne rá pénzem, atom szétmoddolt androiddal BB hardvekulcsos hálóval megcsinálnám a Priv 2 mobilt. Kajla kijelző mentesen - LED kijelzővel és persze már príma kamerákkal
LED legyen csak! Eszméletlen jó is volt. Hiába is mondja mindenki, hogy de avittos - de mivel iszonyat be volt házasítva a rendszerbe - nagyon parádésan tette a dolgát - mint ismerjük.
Miért droid? Aki onnan jön, itt is kapja az ismert környezetet. Ez jó ha át kellene szokni.
Legyen benne elég RAM.. És a 16-ra szavazok...
Duál Boot? Tudja már alapban.
SD kártya márpedig kell!
Cserélhető akksi? Passz bele egy 8000-es akksi és tekercses távtöltő. A Samumban szépen magától töltött sok kocsiban.
Mivel az így már nem a vékonyságra gyúrna, a kamerák sem lógnának ki. Legalább nem billegne.
A fekete legyen az egyik. A Privnek ott volt a karbon hátlapja. Az szürkés volt. De mehetne rá fa is. (Motorola)
Ha már nem lesz Picture Password - mert az ugye az "övék", akkor legyen az a bitang gyors arcfelismerő mint a Note 9-ben. A jelenlegiben kamerás szar van. Havonta egyszer felismer.. Meg szoktam lepődni nagyon ilyenkor.
Na ugye ha ilyen lenne a kijelző teteje, akkor legyen benne sztereó is, alul-felül el fog férni.
Szóval mindenki imádná innen a kicsit tömzsibb, bitang erős, jól felszerelt, tartós és kézre optimalizált gépet.
Természetesen nálam sem lenne AI gomb külön. De mondjuk a dokkoló lehetne még mellé, Lenovo szinkron tud sok mindent egy PC-vel. Itt is megoldható lenne. -
lezerpiramis
őstag
válasz
eventus #25949 üzenetére
Amit szeretnek:
- lefele kicsusztathato billentyuzet (a la N900/N950/F(x)tec Pro1-X) arrow key-ekkel, Ctrl-lal stb.
- mcroSD-foglalat
- kulon microHDMI-kimenet (de kiegyeznek egy HDMI-kepes USB-C-vel is, de akkor legyen ket USB-port)
- cserelheto akksi
- legalabb 12 GB RAM
- dual boot (stock Android/LineageOS 15, hozza legalabb 3 foverzionyi frissites + legyen melle Mobian, esetleg Manjaro Phosh, orrbefogva Ubuntu Touch)
- ertesito/allapotjelzo LED
- legyen full fekete, mint egy Q10/N900Ja, es persze legyen olcso, mas nem kell
-
eventus
veterán
Új "utángyártott " szeder? [link]
-
válasz
cryingdr4g0n #25946 üzenetére
Valóban. Korrekt az eljárás. De az eszköz nem éri el a klavik szintjét. Olyan kis óvatosak és tapintatosak, hogy szerintem soha szét nem szedték egy klavit sem. Igy aztán nem tudták meg, mi a konstans minőség titka.
-
cryingdr4g0n
aktív tag
válasz
Polarstar #25945 üzenetére
Hát igen, az...
Most az előbb viszont Kevin (a CrackBerrys) írt személyesen(!), és hát le a kalappal.
Bár nem panaszkodtam vagy vádaskodtam a korábbi leveleimben, mégis azt írta, némiképp exkuzálva magát, hogy mivel sokáig húzódott a procedúra az "ő hibájukból" (én nem állítottam ilyet, csak annyit írtam, hogy az első tértivevényes mailem szemlátomást elkallódott), szóval hogy átvállalták a DHL házhoz futár költségét, amit már meg is rendeltek, nekem csak a napot kell megjelölnöm (ehhez küldött egy linket).
Nagyon korrekt szerintem.
Azért majd megírom (sőt, biztosan kérdezni is fogják, korábban is küldtek kérdőívet), hogy mik voltak a gondjaim, mert ezek miatt kevesebbet is használtam, mint ahogy szándékoztam. Mert alapból nem rossz a koncepció, csak hát az ördög, meg a részletek, amiben ő rejlik... -
válasz
cryingdr4g0n #25944 üzenetére
Óh! Nem baj! Ahogy írtad, sajnos egy gondolati igényre kitalált igen drága tákolmány.
-
cryingdr4g0n
aktív tag
válasz
Polarstar #25932 üzenetére
Nálam nem volt annyira sikeres a Clicks... sajnos...
Nagy tanulság, hogy a qwerty önmagában nem minden, még egy ilyen fanatikus állatnak sem, mint pl. én. Tehát jónak kell(ene) lennie, az elvárások szerint, de nekem annyira nem jött be.
Becsülöm Kevinék kezdeményezését, hogy egyáltalán foglalkoznak a témával (gondolom nem puszta szívjóságból, bár azért nyilván valamilyen fokú affinitás is kellett a BB irányába ehhez).
Szóval a baj az, hogy nem sikerült (szerintem) túl jól. Vagy ha azt mondom, hogy igen, akkor túl van árazva.
Év elején nem bírtam ki, és rendeltem egyet iPhone 15Pro-hoz. Előtte kipróbáltam egy másikat, amit valaki 14Pro-hoz árult itt ha-n, úgy, hogy azt megvettük a páromnak.
Az annyiért még úgy-ahogy megérte, 15k körül(?), és talán ezért nem is néztem, "teszteltem" olyan szigorú szemmel. Megnyomkodtam, "jóleszez".
A 15 Pro-ra valóért teljes árat fizettem, ami még kuponnal is 42ezer Ft-ra jött ki. Ami nyilván túlzás, de hát a fanság az fanság, kérem...Mondjuk az EU-ból küldték, így legalább vám/ÁFA nem volt rá pluszban.
Végül úgy döntöttem, hogy élek a 30 napos elállással.
Most a napokban fog jönni érte a Clicks által küldött futár, ami egy 1,5 hétig tartó oda-vissza levelezés eredménye. Ugyanis alapból visszáruért csak Kanadában küldenek saját futárt a TOS alapján. Viszont az EU-ra ez nem érvényes náluk, ráadásul UK-ba kell visszaküldeni, az ottani főhadiszállásra, ami tovább bonyolítja a helyzetet (ugyanis a cég által kiállított RMA (Return Merchandise Authorization) nélkül nem tudom úgy visszaküldeni, hogy ne kelljen rá vámot is fizetnem). Végül kikönyörögtem magamnak egy RMA-t, és még egy házhoz futárt is, a fentiekre hivatkozva.Rendes volt az arc, bizonyos David, akivel ezt intéztem (végig egy ügyfélszolgálatossal, nem kapcsolódtak be többen a megnyitott ticket-be mint máshol általában megszokott).
Ami nem működött a Clicks-ben, az egy adott appon belüli hiba volt (bizonyos szituációban nem lehetett gépelni vele, de ez kikerülhető, de pár napba beletelt rájönnöm).
Nekem néha átállt magától a layout qwertz-re qwertyről (és olyankor az egyéb karakterek is elmásztak), de az lehet hogy csak user error, mivel több virtuális bill. is telepítve van nekem, és ezek között valamiért váltogatni szokott, akár magától is...
A nyomáspontok sajnos nem egységesek. Pár betű random ropog néha. (Lehet hogy bejáratódna egy idő után). A Space időnként olyan puha "flottyadt", néha meg kemény, kattanós, és a korábbihoz képest alig lehet lenyomni, nagy erő kell neki. Nem tudom mitől függ ez, vagy gyári hiba-e. Az se mindegy neki, hogy hol nyomom le, a szélén, vagy a közepe táján.
A háttérvilágítás pedig először igen inhomogén volt, bár az sokat javult, mikor elkezdtem állítgatni a fényerőt (van hozzá egy app, abban lehet dolgokat testreszabni, nem rossz egyébként). Most középtájt halványabb már "csak" a háttérvilágítás, de olyan OCD-seknek, mint én, nem ajánlom...
Viszont sötétben este, amikor pont lenne értelme, nehéz elkezdeni gépelni vele, mert ugye amíg hozzá nem érek, addig nem világít, és kicsit szerencsétlen mód nem dereng a képernyőről rá semmi, amit visszaverhetne, hogy legalább valamelyest látni lehetne, hogy mit akarok lenyomni... szó szerint vakon kell elkezdeni gépelni, amit persze meg lehet szokni, de ahhoz nekem több idő kéne, annyit nem pötyögök manapság. BB-n valahogy ez sem volt gond.
Na szóval azért ezt ~42 ezerért (akciós kuponnal) kicsit túlzás, szerintem.
Az anyagminősége nem rossz, egyben van. A hátulján, ahol a billentyűzetre "ráfog" az ember az ujjaival, van egy külön műbőr betét, az nem rossz, még jól is néz ki. A felső rész, ahova a telefont bele kell tenni, az gumírozott műanyag, oldalt a készülékház peremén végigfutva pedig vékony gumi, utóbbi nem annyira tetszett nekem, mert volt egy olyan érzésem, hogy egyszercsak ki fog nyúlni, és akkor úgy áll majd a fizikai gombok körül, mint tehénen a gatya... de eddig nem jutottam el, lévén hogy visszaküldöm.
Meg persze az egész jobb lenne valami slide-os megoldással, mert így böszme hosszú a telefon, ebben a 'candybar' kialakításban. Igaz, akkor meg vastag lenne a készülék.
Összességében az jó, hogy legalább van egy ilyen, illetve most elkezdték már különféle Android készülékekre is fejleszteni.Érdekes, bár hasonlóan drága alternatíva -viszont bármilyen telefonra áthelyezhető- ez a megoldás egy svájci (azt hiszem) cégtől:
https://www.help2type-shop.ch/
Nem tudom, volt-e már szó róla itt... Ezt látássérültek meg idősek számára pozicionálták, de az végülis mindegy is.
Ez nyilván levesz a hasznos képernyőfelületből, valamint tölteni is kell, és ha jól rénlik, bluetooth-on kapcsolódik, cserébe bármely készülékre felhelyezhető, ha telefont váltunk.
Tudom-tudom, ez sem BB-színvonal és minőség, csak valami utánérzés, kényszermegoldás... de ahogy magamat ismerem, nem fogom kibírni, hogy ne próbáljam ki egyszercsak...Ha valakit a fentiek ellenére mégis érdekel egy Clicks, kaptam egy kupont "jutalmul" miután megrendeltem, szerintem többen is felhasználhatják (nem írták, hogy nem), amolyan általános kuponnak tűnik:
Thanks30 - ez 30 dollárt ér."Dióhéjban" ennyi, elnézést a hosszú bejegyzésért...
-
válasz
lezerpiramis #25941 üzenetére
Uh! Az egy jó gép! De akartam egyet mindig!
-
eventus
veterán
Hirtelen Passport érzés fogott el az arányok miatt: Huawei Pura X [link]
-
válasz
lezerpiramis #25937 üzenetére
Minimal phone jön majd. Tudok egy eladót.
-
eventus
veterán
Kagyló szeder [link]
-
lezerpiramis
őstag
Visszaolvasva néhány kommentet most nagy bajban lennék, ha nem az lenne az első dolgom minden telefonon, hogy ezt a tanulós / szóajánlós szövegbevitelt kikapcsoljam a fenébe
Eddig az összes ilyennel csak összeveszni tudtam
-
Hawk02
aktív tag
válasz
quailstorm #25928 üzenetére
Én nem vállalnám be.
Nekem simán sikerült a BB Pasporton és Classicon is átugrani a BBID-t. Sideload is megmaradt mindkettőn. -
quailstorm
nagyúr
Készültek custom ROM-ok a BB OS 10-es készülékekre, hogy a regisztráció, BB fiók dolgokat át lehessen ugorni.
-
Isti2
aktív tag
válasz
Polarstar #25926 üzenetére
Sajnos nem sikerült. Próbáltam régebbi verziót is, az fel sem ment. Tényleg nem lehet letölteni a szótárt. A tanulás sem megy, hiába van bekapcsolva. Gépelés közben a teljes szó beírása után ráteszi a szót a kezdőbetűjére, de sem akkor sem késöbb nem ajánlja fel, meg szó javaslatok sincsenek a felső és sorban.
-
Kétlem, hogy bármihez is hozzáfér már az a program. Az enyém tanul, ha hagyom. Az évek alatt a sok baromság idegen összeillesztett magyartalan vackokat kigyomláltam. Azért még mélyen gyökereznek benne sz.rok. Ahogy szokott lenni hajmeresztő összeállításokat javasol most is. Kigyomláltam helyett "kigyó aztán" .
A 9900 és Z10-Q10-nek volt a legjobb javaslója. -
Isti2
aktív tag
-
Isti2
aktív tag
válasz
Hawk02 #25920 üzenetére
felismeri a szavakat, csak menteni nem tud. illetve nincsenek szójavaslatok sem gépelés közben...
lehet hogy az a baj hogy a blackberry hub+ szolgáltatások nincs fent?
vagy más egyéb kell neki?
a neten talált legtöbb verzió fel sem megy.
régebbről a 4.1904.3.16701 van meg, az felment, csak nem megy rendesen. -
Isti2
aktív tag
hello.
Érdeklődnék, hogy androidos blackberry keyboard apk-hoz magyar szótár elérhető valahol? próbálja letölteni az app, de nem sikerül neki, gondolom már nincs szerver neki.
+adalék, hogy a telefon egy Huawei P50 pro google nélkül.... próbáltam a microg-t de mivel semmi google cuccot amúgy sem használtam, leszedtem... -
icezozo
addikt
Erőt vettem magamon és így 1 év után megnéztem a BlackBerry filmet.
Mennyi szép emléket hozott elő. De a vége
-
BB9360
aktív tag
válasz
lezerpiramis #25914 üzenetére
Köszi. Ránézek
Akkor a q5-ön még megy és menni is fog sokáig, ha a telefon is megy? Bár azért az napi használatra nem alkalmas.
-
BB9360
aktív tag
Üdv!
Más is kapott üzenetet, miszerint elérkezett a password keeper vége is?
Persze , hogy mikor, arról nem szólt a fáma... -
Uraim. Mi és a többi itthoni ismerősöm is könnyes búcsút vettünk szeretett BBM-ünktől. Kedden leállt végleg nálam és a többieknél is.
Nyugodjék békében! -
lezerpiramis
őstag
válasz
attilav2 #25908 üzenetére
Nem a BB10 kiváltásaként gondolok erre semmiképp, de néha felüdülés az ilyesmit nyomkodni a Droid/iOS-féle spicliző OS-ek után
Nálam van pontenciális vas bőséggel, de a PinePhone-t most nagyon "belaktam" a Majnaro ARM-mel, az F(x)tec Pro1-X-en egyelőre marad a droid (nálam itt pl. nagy kérdés, hogy UT alatt működne-e a HDMI, mert az UT oldalán a "Wired External monitor" unsupported feature-ként szerepel), a Nexus 5-re meg 16.04-nél újabb nem megy, és már egyébként is kezd lehámlani az egész hátlap szerencsétlen telefonról
-
attilav2
őstag
válasz
lezerpiramis #25907 üzenetére
Kipróbálnám. Munkatársamnak van egy redmi note 9 pro-ja, ami támogatott, ha venne új telefont és sikerülne kikönyörögni tőle hogy nekem adja a régit akkor kísérleteznék vele.
De ez is csak egy monolit kerneles linux, mint az android, talán annyival jobb(erőforrástakerékosabb) hogy ha jól tudom erre natívan vannak fordítva az alkalmazások, nincs dalvik/art/java trükközés.
A haiku-t kellene szerintem mobilos használatra alkalmassá tenni és átültetni valami népszerűbb arm soc-ra, mikrokerneles és piszok gyors. Natívan is kipróbáltam a gépemen, mert elég sok radeon kártya támogatott alapszinten, nem volt semmi gond a rövid teszt alatt, támogatta a monitorom natív felbontását. De mivel se 2d se 3d gyorsítás nincs, gondolom ezért nem működött a böngészős videó lejátszás, se youtube se más oldalon. -
lezerpiramis
őstag
Más: valaki próbálgatta mostanság az Ubuntu Touch 20.04-et? Nemrég jött ki új release, ha jól tudom, van valakinek tapasztalata, hogy mit pofoztak rajta?
-
lezerpiramis
őstag
válasz
attilav2 #25905 üzenetére
Onnantol mar csak olyan "aprosagokat" kellene megoldani, mint az, hogy hasznalhassam ceges kornyezetben az OS-t
(MS Authenticator, Cisco AnyConnect, Outlook app stb.)
Ha ez nem menne, akkor max masodik telonak lenne jo, de arra meg egy Q10 egeszen a 2G lekapcsolasaig is megfelel.
-
attilav2
őstag
válasz
lezerpiramis #25904 üzenetére
Vagy intel x86_64 platformon kiadni a BB klón telót, és akkor szinte 1az1 ben felhasználható lenne a haiku projekt mikrokernele egy BB10 klón os-hez(nem kellene az ARM-ra portolással vacakolni). Volt már inteles teló, persze android alapon, ZTE Grand X IN. Persze van arm portja a haikunak, de ha jól olvasom elég kezdetleges még.
A driver megírása az érintőképernyőkhöz, fizikai billentyűzetekhez, nfc-khez, LTE/5G/Wifi modemekhez, na az húzós lenne, de közösségi támogatással szvsz össze lehetne rá kalapozni a pénzt.
A szabadalomvédett UI-t meg lehetne kerülni kicsit eltérő UI felépítéssel. De ha már annyi energiát belefeccelne a közösség hogy mikrokerneles legyen a klón os, akkor a közel 100%-os BB10 app kompatibilitást is meg kellene oldani, ha lúd legyen kövér.
Ha ez a beos/haiku közösségnek többé kevésbé sikerült, akkor a bb közösségnek is sikerülnie kell.
Gyorsan felraktam a haiku r1beta5-öt VM-be, egész pofás, és nagyon gyors
Illetve talán az sem lenne hülyeség ha a haikuOS kapna érintőképernyőre optimalizált felületet(ami amennyire a BB UI szabadalmai engedik hasonlítana a BBOS10 felületéhez) és BBOS10 app kompatibilitást, így nem kellene egy teljes OS-t a nulláról megírni. Lényegében a haikut skineznénk át BB-Like kinézetűre és BBOS10(esetleg BBOS7) app kompatibilitást kapna. -
attilav2
őstag
válasz
quailstorm #25901 üzenetére
Azt nem tudtam hogy a BB UI szabadalomvédett. Ennek feloldását kellene valahogyan elérnie a BB közösségnek, lobbizni kellene keményen(illetve akár azért hogy a BBOS forrása legyen szabadon felhasználható, akkor nem kellene klónt írni). Aztán linux kernel alapon írni egy BBOS klónt(vagy az eredeti OS-t ha nyílttá teszik a forrást linux kernel alá besuszterolni hogy a legtöbb mediatek/qualcomm telefon hardvert támogassa), nem létszükséglet hogy a legújabb linux kernel legyen alatta, a lényeg hogy az adott hardveren jól működjön és hozza a BB élményt, ebbe a régi alkalmazásokkal való kompatibilitás is beletartozik szerintem. Ha nem teszik nyílttá a forrást csak a UI szabadalmat engedik el, akkor talán az alkalmazás kompatibilitástól el lehetne tekinteni hogy minél gyorsabban elkészüljön egy stabil BBOS klón. Ha már a BB elengedte a telefon készülék gyártást akkor legalább másoknak engedjék meg hogy klónokat gyártsanak, amik nemcsak abban hasonlítanak az egykori BB-kre hogy qwerty billentyűzetük van, hanem az OS is hasonló és nagyon hasonlóan működik az eredetihez. A unihertz próbálkozott qwerty-s telefonokkal androiddal, de elvérzett, lehet hogyha BBOS klónnal adhatnák ki a telóikat sikeresebbek lennének.
-
quailstorm
nagyúr
válasz
attilav2 #25899 üzenetére
A driverek oldalán vérezne el a dolog. Egyelőre még PostmarketOS és társai se jutottak túl messzire. Alig van pár mainlineosítható hardver, anélkül meg kötve vagy egy adott kernelhez.
Nagyon sok Sailfish rendszeres teló is libhybris segítségével futtatja Android kernelen a Sailfisht, mert az Android libbionicje nem GNU C kompatibilis.Meg hát mi lenne a célja a BBOS klónnak? A UI az szabadalomvédett, nem lehet csak úgy lemásolni. Nagy visszafelé kompatibilitásnak nincs értelme, sok értéket nem képviselnek a régi offline appok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ma Öt készülék, három szolgáltató, két szakember. Teljes kép a BlackBerry rendszerről.
- Teszt BlackBerry Key2 LE - LEvelezési rovat
- Teszt BlackBerry Key2 - megoldókulcs
- Teszt BlackBerry Motion - mozgó üzletkötő
- Teszt BlackBerry KEYone - ha az ember gombsort KEYone
- Teszt BlackBerry DTEK60 - természetazonos szederaromával
- Teszt BlackBerry DTEK50 - gyökerek nélküli szeder
- Teszt BlackBerry Priv - magánjellegű probléma
- Teszt BlackBerry Classic - végre egy zöld gomb
- Teszt BlackBerry Passport - okmány-iroda
- Teszt BlackBerry Q10 - billentyűzettel bizonyít
- Teszt BlackBerry Z10 - erre megérte várni
- Teszt BlackBerry Bold 9900 - közel a tökéletességhez
- Hír Megérkezett a BlackBerry Evolve és Evolve X
- Google Pixel topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Fotók, videók mobillal
- Akciókamerák
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A13 4G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GIGABYTE B650 UD AX WiFi AM5 DDR5 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Xiaomi 13T Pro 12/512GB, Kártyafüggetlen, Kijelző enyhén beégve, Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest