Hirdetés
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
bl4ze
veterán
Ha valaki szeretné okosítani a kávéfőzőt, úgy van bolti ár fele alatti áron eladó okos konnektorom [link]
PM, ha érdekel
-
paljoc
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Hát, én úgy vagyok vele hogy ha nem feltétlenül szükséges és megoldható máskor/máshogy, akkor nem vállalok be egy 6-7 km-es utat, ami az esti csúcsforgalomban 40 perc. Teszem ezt saját magam nyugalma, és a más választással nem rendelkező autós társaim érdekében!😊😁 /bármennyire is kíváncsi vagyok eme nemes alapanyagra😋/
-
verti1
tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Mivel nem olyan pontosan szabályozható és tartható mint egy PID-es gépnél ezért nem kell beleőrülni szerintem. Viszont tized grammozni itt is kell. Nem szerencsés ha túl sok a változó. Sötétebbhez kevesebb hő kell, számolni kell pl. ahogy írtam, hamar bele lehet jönni. A lényeg, hogy ugyan úgy kell csinálni nagyjából az előmelegítést, felöntést. Én világoshoz és sötétebbhez is kétszer melegítem elő a hengert és várok, hogy visszahűljön kicsit a víz a kannában. Ha rendesen bemelegíti az ember akkor eléggé stabil, nem esik sokat a hőmérséklet a húzás alatt. A másik módszer, hogy világoshoz kétszer melegítesz és forrásban lévővel öntöd fel, a sötéthez egyszer és utána öntöd fel.
-
Daneeka
senior tag
Inkább az volt a mondanivalóm lényege, hogy nekem kompromisszumos megoldásként sokkal jobban működik az "olcsó eszköz/drága kávé" kombináció mint fordítva. Nekem egy "szagtalan" mosott kolumbiai EK-val darálva, LM-el főzve valami menő helyen se volt sosem olyan érdekes mint egy száraz etióp a kotyeszemmel, graeffal darálva.
-
válasz
Daneeka
üzenetére
van ebben némi önellentmondás, a robis blendhez alig kell cserélgetni, darálóból már a kis graeffel megérkezik az ember. bár ez csak tipp, se graef, se robis blend nincs és nemvót nálam az utóbbi 47 évben, együtt pláne

de az biztos, hogy egy jó kávéhoz legelsősorban jó kávé kell
-
Daneeka
senior tag
Na az ilyen élmények miatt csinálom azt, hogy inkább "high-end" kávékat főzök budget cuccokkal mint, hogy 3 havonta cserélem a darálom/presszó gépem, hogy kicsivel ihatobb legyen a robis blend.
-
-
most ittam egy holistik geshát kőbaltás presszóként elkészítve, kifejetten rusnya lefolyással...
...és nincs szívem beletenni (ugyan)ezt a zöldet a gene-be
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
"Sok jó kávét vele, biztos egy élmény lesz.
"
Köszönöm szépen, már nagyon várom, hogy lehessen vele kísérletezgetni!
A klasszik hattyúnyakas forralót így elvetettem, de ezt a verti1 által ajánlott Kalita Wave-et már megrendeltem, igen jó áron volt. Végülis jó lesz az a gázon is, ha forr, lecsavarom kis lángra, a 100°C-ot tudja tartani
. Ha meleg, majd várok vele.
"...világos pörinél ahogy a többiek írták, mehet a sima vízforraló is."
Közepes (netán setét) pörkölésű kávé esetében kell várni, hogy hűljön, mert annak nem kell annyi hő, jól gondolom?@verti1: köszönöm a tanácsot, a Kalita már úton is van, remélem, jövő héten megérkezik, hogy karácsony szent ünnepére összeálljanak a három királyok (Flair, friss kávé és a kiöntő).
"Nem érdemes nagyon lovagolni a Flair esetében a hőmérsékleten."
Ezt megfogadom! Elvégre részben azért is vettem, hogy kitekintsek a fokra állított PID-ek és tized gramm kávék közül, csak elkapott a gépszíj, hogy mindenből a legjobb kell (persze kinek mi az). Sosem használtam még semmilyen manuális főzőt, de az az elképzelésem, hogy egy felszabadító érzés, mikor kézben tartod a dolgokat, mindent te irányítasz, van hatásod a (nem is akármilyen) végeredményre. Ráadásul egy olyan egyszerű eszközzel, ami (nyilván a megszokott saját kis előkészítés-eltakarítás rutinján kívül) szinte nem is igényel odafigyelést, csak teszi a dolgát.
@Peti...(16v): köszönöm a linket, ha eddig olvastál, akkor már tudod, amit én: nagy igyekezetemben kicsit túltoltam ezzel a szabályozható hőmérsékletű forralóval, úgyhogy marad a kis gázon forralós.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
soldier2
üzenetére
https://www.gwn.hu/hu/termekek/callebaut-811nv-etcsokolade-1-kg
Van több féle, kölönböző kakaótartalommal, single origin, stb. Szerintem elég jó minőség, sokat használunk ebből, feleségem ezt használja sütéshez. forrócsokinak kitűnő.
-
soldier2
őstag
Nem épp kávé, de ilyenkor néha előkerül a kérdés, hogy minőségi forrócsokit honnan lehet beszerezni a mester halála óta. Ma ez jött szembe [link]. Rendelni már vsz késő, de januárban teszek egy próbát. Addig talán kitart a Belga Neuhaus.
-
datee
csendes tag
-
verti1
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
A Kalita Wave-nek nagyobb a csőre pl. Elég tempósan, de finoman lehet vele önteni. A henger falára lehet irányítani a vizet, így nem túrja szét a pogi tetejét. Kicsit kiöntök előtte, hogy átmelegedjen a nyaka is, nem mintha számítana. Sokkal fontosabb, hogy nagyobb mennyiségű vizet melegítsünk, akkor stabilabb mintha 1 decit melegítenénk.
-
Bazsee71
őstag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Sok jó kávét vele, biztos egy élmény lesz.

Hattyúnyakút nem vennék, lassabban tudsz önteni, ráadásul többet hűl a víz. Én egy Brewista Cupping Kettle-t használok, de nem nagyon lehet kapni. Viszont 96-100 fok között állítgatom csak, világos pörinél ahogy a többiek írták, mehet a sima vízforraló is.
Toobee: Köszi, éppen az utolsó csomagokat indítjuk útnak.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Itt azt írják van készleten a Brewista, és elég jó áron adják. És ami külön jó, hogy a termékek többsége személyesen megvehető a Tamp&Pullban. Egy Flairt el is hoztam tőlük tegnap (ajándék one11 kávéval!), de persze megy a fa alá

-
verti1
tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Egy sima háztartási vízforralóval forralom a csapvizet, mert nagyon gyors és itthon kéznél van a konyhában. Van egy Kalita hattyúnyakas, abban BWT kancsós víz van, azzal öntöm fel a kávét. A Kalitából könnyebb önteni, de egy bármilyen vízforraló megteszi vagy kiöntő, kanna a tűzhelyen. Nem érdemes nagyon lovagolni a Flair esetében a hőmérsékleten. Alapvetően lobogó vízzel kell felönteni. Ha kicsit soknak érzed a hőt akkor el kell számolni 10-ig es utána felönteni. Ha így szerzed meg a rutint akkor az erdő közepén is ugyan az lesz az eredmény kemping gázon.
-
jana86
csendes tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
"egyelőre presszóban utazom, nem nagyon tekintgetek alternatív kávék irányába"
Én is így voltam ezzel, amíg nem voltam egy sensory foundation tanfolyamon, ahol elég sok cupping kóstolás volt, és rájöttem, hogy a filter kávé is jó.
Aztán elkezdtem itthon is eleinte french press-t, majd V60-at inni. Ezzel megoldottam pl. a munkahelyi kávézás kérdését is: ahol nem tudok normális presszót inni, inkább egy jó V60-at iszok. -
SteelCowboy
csendes tag
válasz
verti1
üzenetére
Igen, nyomásmérő is lesz a fa alatt, mert én is úgy gondolom, együtt tesznek ki egy egészet (mármint a Flair és a nyomásmérő
).
Te milyen vízforralót használsz, verti? Sima gázra rakós vagy villanyos? Hattyúnyakas vagy "sima"?@Csápájev: köszönöm a tippet! végül is a Classic "hengere" nem olyan szűk, mint a PRO verzióé, bele lehet találni akár ezzel is, nem biztos, hogy kell a hattyúnyakas...
@jana86: egyelőre presszóban utazom, nem nagyon tekintgetek alternatív kávék irányába, de soha ne mondd, hogy soha...
A hőmérsékletszabályzós kannát azért gondoltam, hogy lehessen a vízzel játszani kicsit, ha úgy adódik. Nyilván a felső tartományban kell mozogni vele, mondjuk ~90°C és a lobogó között, de így van egy kis plusz mozgástér. De ha azt mondják a Flair-tulajok, hogy nem létszükség, én meggyőzhető vagyok... -
nagyon ég a niche zero láz, de ha valakit érdekel egy hibátlan (a festése nem újszerű, de nem is tragikus), fekete mazzer kony electric, akkor én eladnám. jár hozzá ezüst tálca is, meg kétféle kartartó villa (a rövid és a teljes), a kései keveset futottak. az ára 245 ezer forint.
-
jana86
csendes tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Bonavita-m van, filterhez használom, szerintem teljesen rendben van, ár-értékben főleg. Sok újhullámos kávézóban meg videóban is láttam, elég népszerű. Az más kérdés, hogy a Flair-hez tényleg kell-e, de ha szoktál vagy fogsz mondjuk V60-at is inni, akkor mindenképp érdemes beszerezni egyet.
-
-
törölt tag
Véleményem szerint sok levegőt engedsz bele és a gőznek nincs ideje eldolgozni az, mert túlmelegedne akkor a tej és megég. Próbáld meg kezdéskor kicsit lejjebb engedni a gőzcsövet és csak utána lehúzni a kiöntőt egy kicsit (akkor adsz neki újra levegőt) Fontos, hogy az örvény meglegyen, tehát szaporán keringjen a tej a kiöntőbe.
-
verti1
tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Nekem nincs hőmérséklet szabályzós kannám a Flair-hez. Nem is érzem a hiányát. Ha veszel akkor csak olyat érdemes ami pontosan szabályoz, olyat ami tényleg a beállított hőmérsékletet tartja. Viszont nyomásmérőt mindenképpen vegyél, sokkal többet számít mint a kanna.
-
Csápájev
őstag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
-
SteelCowboy
csendes tag
Urak!
Úgy alakult, hogy rettentő jó voltam idén, ezért karácsonyra egy Flair Classicot hoz a Jézuska Szentendréről (nagyon meg fogok lepődni
).Abban szeretném a segítséget kérni, hogy ha valakinek van szabályozható hőmérsékletű vízforralója, amitől megválna, netán tud beszerzési forrást, ahonnan még idén megérkezne, írjon nekem!
Olyan nevenincs oldalakat is néztem, amikre máskor sosem kattintanék, de mindenhol készlethiány, nincs raktáron, ésatöbbi...Ilyesmikre gondoltam (amik esetleg tudják is tartani x időn keresztül a beállított hőmérsékletet):
Bonavita
Brewista
esetleg Hario Buono (de 50 ezret nem szívesen adnék egy vízforralóért)Ha bárki bármivel közelebb tudna vinni a megoldáshoz, megköszönöm!
-
Mano66
senior tag
Köszönöm mind kettőtöknek. Így már kezdem érteni.Azt tudtam,hogy kalibrálva érkezik.Még barátkozok vele,mert a a Fiorenzato F4E Nano a Paljoc Choko-ból jobb ízeket hozott ki.Most más kávékat rendeltem tőle.
-
bluesfan
tag
válasz
Mano66
üzenetére
Pedig nem komplikált. Ha a kezedben lesz az őrlő, szerintem magadtól is rájössz.
A lényeg, hogy a felső, fényes garat tölcsér és az alatta lévő fekete gyűrű el tud mozdulni egymáshoz képest. Amikor kalibrálni akarsz, betekered a garatot addig, míg nem érzed, hogy összeér a késpár(természetesen álló motornál). Ha már enyhén szorul, az alsó gyűrűt odatekered a jobb hátsó oldalon levő kalibrációs ponthoz. Innentől kezdve van egy 0 pontod és kb. alapul veheted a darálóra írt ajánlást a különböző őrlési finomságra vonatkozóan, tehát visszatekered eszpresszó, filter, vagy bármilyen finomság állásra. Ezután már csak finomhangolni kell....közben látom, már más is segített.
-
Nertpaelg
tag
válasz
Mano66
üzenetére
A Niche kalibrálva érkezik.
Amúgy a kalibrálás itt annyit tesz, hogy a skálán kb. a megfelelő feliratnál lesz a jelölő, tehát ha eszpresszóhoz őrölsz, akkor az espresso környékén. Elvileg. (Mondjuk nálam mintha az espresso/fine és filter/coarse feliratok páronként fordítva lennének rajta.) Illetve esetleg még arra, hogy így könnyebb körülbelüli beállításokat megosztani.
A krómot nem kell leszedni, hanem kézzel (inkább csak ujjakkal
) betekerni amennyire tudod (finger-tight), ekkor csak az alsó fekete tárcsát kell úgy tekerni, hogy a mutató a calibrate állásnál legyen.Kalibráláskor ne legyenek babok a gépben, illetve az ideális, ha teljesen tiszta, a videóban ezért is szedi szét, hogy kisöpörje. Betekert állásnál ne indíts rá a darálóra.
-
Nagyon buborékos, nem fényes és olyan mintha csak a tetején lenne hab (mint amikor mosogatásnál habzik a mosogatószer). Nem krémes állagú és semmilyen mintát nem lehet vele önteni. Hétvégére beszereztem pár dbz tejet aztán kiderül.
Hol lehetne szerválni olyan fejet a gőzkar végére ami 3-5 furatos? vagy kisebb a furat. -
jana86
csendes tag
A Biancán félig felemelt karos előáztatás szerintem csak akkor működne, ha hálózatra lenne kötve. A pumpát ez nem indítja, a kávébojlerben tartályos használatnál nincs nyomás. Ez szerintem más E61-nél is így van, bár valószínűleg másképp is működnek a különböző gépek.
Biancán erre nincs is szükség: teljesen felemelem a kart, indul a pumpa, a szeleppel korlátozom az átfolyást illetve a pogácsán a nyomást. Ez tartállyal is működik.
-
1 hete
szóval még friss a dolog. Hétvégén kísérletezek, tejmennyiség, hőmérséklet stb.
A réginél is eltartott egy ideig mire kitapasztaltam hogyan működik jól. De azt gondoltam, hogy azt a tudást átültetve itt is működik, de nem. 2dl tejet annyira gyorsan felgőzöl, hogy nagyon oda kell figyelni. -
soldier2
őstag
"biztos felhozható, de tuti nem stabil" - de az
. Persze csak pucér karral. Olyannyira kell siettetni, hogy fél óra alatt sem melegszik be "pumpálás" nélkül. Ráadásul az egyensúlyi hőmérséklet (kb 75 °C fej) a közepes pörköléshez sok, a világoshoz kevés, arra várni nem megoldás. Hátránya, hogy hiába kapcsolnám be egy időzítővel nem melegedne fel, a rendszer légtelenítése csak az újabb modelleknél megoldott. Kalmár mérései szerint a fej felszíni hőmérséklet változását követően kb 20s után a fejben lévő víz hőmérséklete annyira stabil amennyire egy ilyen rendszer stabil lehet. És mivel a vízterítő=felsőszűrő egy pár grammos lemez ez szintén gyorsan felmelegszik, abszolút reprodukálható a végeredmény ha van türelmed az induló fejhőmérsékletet ugyanoda beállítani. -
mutyi
senior tag
Akkor fog is,csak valszeg más technikát kell ennél a gépnél alkalmazni.
Mióta van meg az új gép?
Próbáld meg az oldalfalhoz közel és távolítva a kiöntőt a kartól. Ez most valszeg egy ilyen néhány nap lesz, hogy kísérletezel veleJana86: Az Expobar Brewtus 4-ben van pre-infusion, a kart nem emeled fel teljesen,így ezzel gyakorlatilag egyfajta előáztatást végez a gép.
Azt nem tudom hogy Bianca esetében erre van-e lehetőség,de gondolom igen. -
jana86
csendes tag
A szűkítőnek az egyik hozadéka a lassú nyomásfelépülés miatti előáztatás. Ez csökkkenti a csatornák kialakulásánk a valószínűségét. E61-be nem feltétlenül kell, ha amúgy is van benne preinfusion-chamber (előáztató kamra, de elég hülyén hangzik magyarul). De nem tudom, hogy ez mindegyik E61-re jellemző-e vagy csak bizonyos típusokra, illetve a működésével sem teljesen vagyok tisztában: csak hálózatra kötve működik-e vagy egyébként is.
A szűkítő másik hozadéka a nyomás felépülése után kisebb átfolyás lehet kívánatos, de nemkívánatos is. Ezért jó a manuális tűszelep, mert csapolás közben tudod változtatni a szűkítést.
-
válasz
jana86
üzenetére
Igen azt tudom, 3gramm fehérje tartalma van. Ugyanazt a fekete mizot használom mint régebben. Kb olyan a "tejkrém" mint a rosszul felvert tojásfehérje, buborékos, szétesett. Tényleg nem értem mi a gond. Esetleg túl vizes a gőz vagy túl nagy furaton jön ki?
mutyi: ha a catlernek a viszonylag gyenge gőzével tudtam készíteni akkor ezzel is mennie kéne. -
mutyi
senior tag
válasz
jana86
üzenetére
A szűkítőről jó lenne picit olvasni, pl. Fragola írhatna róla, persze más is. Szóval egy 300-600 ezres gépbe miért kell szűkítő, mitől lesz jobb és ha jobb lesz tőle miért nem tesznek bele gyárilag? Az én Gaggia-ban van de mikor még nem volt akkor is lassabban jött a víz,mint egy ilyen E61-es gép esetében.
Koxx: Lehet meg kellene próbálnod egy másfajta gőzcsővel, én olvastam ilyenekről, hogy 4 lyukú meg x lyukúval jobb volt mint gyárival. Nem az Ascaso-ról írták,hanem másik gépről.
-
Van aki komolyabban tolja a latte art témát/tejgőzölést? Agyfaszt kapok az ascaso gép gőzétől, az 5-öd annyiba kerülő tök egyszerű catler géppel rohadt jó tejkrémeket készítettem, ezzel meg nem sikerül. Elvileg minden adott lenne, 5 C fokos 3,6%-os tej, (szerintem) megfelelő gőz, de valami mégsem sikerül.
-
mutyi
senior tag
Én csak közepes és leginkább sötét pörkölésű kávékat szeretek inni.
Tehát nálam az olasz vonal a favorit, nem vagyok oda a gyümölcsös meg citrusos ízekért.
A vízterítésről annyit,hogy amit videokon láttam eddig én sem voltam hanyatt esve az e61-es gépek vízterítésétől, persze nyilván nem a vizualitás számít.... mert abban a Gaggia Baby-m pl tökéletes, úgy csepeg mint egy tusoló.
De E61-re is tudsz venni ha eddig nem vettél az ipari felsőszűrő helyett pl IMS-t, amivel tudtommal jobb lesz vagy szebb
-
jana86
csendes tag
Szívesen!

A ház oldala csak kellemesen meleg, nem éget. A gőz- illetve melegvízcső sem, ezek bárhol megfoghatók, szigeteltek. A tetején a csészemelegítő melegebb, de az sem éget. A víztartályt szerelheted a hátuljára vagy bármelyik oldalára. Nekem pl. jobb oldalon van, mert így a legjobb a hely kihasználása a pulton. Nincs szabadon a műanyag tartály, fémházon belül van, azt nem éri fény.
Nem tudom, a "sima" E61-hez szükséges őrlésfiomság hogyan viszonyul a GC-hez szükségeshez képest, de én pl. a világos kávékat a hosszú előáztatás miatt nagyon finomra őrlöm. Az a tapasztalatom, hogy így, finomra őrölve, hosszan előáztatva (15-20s, de akár 30s) szebb a lefolyás ezekkel a kávékkal és ízre is nagyon tetszenek. A közepes pörit kevésbé finomra őrlöm és az előáztatás ott csak annyi, hogy hagyom lassan felfutni a nyomást. Bár az utóbbi időben ilyeneket nem is használok, csak világost.

Az egyelten dolog, ami nem tetszik annyira, az a vízterítése. Nincs vele semmi gond, de láttam már szebbet is.
A tamperelés szintezésére nem tudom, mennyire kényes, mert maroktampert használok.
Amíg nem ezt használtam, addig sem okozott gondot, de figyeltem rá mindig, az tény. WDT-zés viszont erőteljesen ajánlott, komoly daráló mellett is.Ha már E61-est veszel, én is azt mondom, hogy a rezgőpumpát felejtsd el, legyen benne roto!

-
mutyi
senior tag
válasz
jana86
üzenetére
Köszi az infókat. Igen, a Rocket R58 pl drágább, az is gyönyörű modell, a fa nyéllel, gombokkal. Pfff...
A Bianca háza mennyire melegszik fel? Azt tudom hogy az E61 fej az baromi meleg,nem szabad hozzáérni,de a ház is felmelegszik?
Az expobar esetében az a bajom, hogy 3 modell van ebből, az egyik vibrációs pumával van és víztartályos, a másik vibrációs,de hálózatra is köthető,de van tartály is és a rotációs ami csak vízhálózatra köthető modell, ergo 300 euroval több és egy üveget minimum tartanom kellene még a pulton a gép mellett. Ráadásul ablakok vannak végig a pult mögött így a mostani Gaggia Baby átlátszó tartálya is mindig algás lesz a sok napsütéstől.Azt írták hozzászólásokban, hogy egy E61-es fej esetében finomabbra kellett őrölnie a kávét,mint a Gaggia gépek esetében tette, továbbá hogy kényesebb a szintezésre a tamperelésnél. Ezekről mik a tapasztalatok?
-
-
jana86
csendes tag
Menüből ki lehet kapcsolni a gőzbojlert, akkor csak a kávébojlert fűti fel. Így még hamarabb is üzemkész, a speciális felfűtési procedúrának köszönhetően (hidegen indítva a kávébojlert egészen 130 fok közelébe fűti, így minden hamarabb átmelegszik).
Járható út, amit írsz, persze, a gőzbojlert így pár perc alatt felfűti. Van ennél drágább E61 is, de megértem, hogy nem mindenkinek van lehetősége illetve hajlandósága ennyit fizetni egy kávégépért. -
soldier2
őstag
válasz
Keresztapper
üzenetére
"ahhoz túl rég óta vagy már itt, hogy elhidd, bármilyen gép üzemmeleg lesz 10 perc alatt" - vsz több is van, csak nem a mainstream vonalat képviselik. Pl a Cremina is tetszőleges hőfokra felhozható 10 perc alatt, csak dolgozni kell érte (dugattyú mozgatásávl melegíted a fejet).
-
mutyi
senior tag
válasz
jana86
üzenetére
Az kb 1600 Ft/hó. Így nem sok annyira, bár persze ha belegondolunk, hogy egy hűtő kevesebbet fogyaszt elvileg.

Nagyon szép kis ékszer a Bianca, főleg a fa szín miatt, de kurva drága, nekem az már nagyon túl megy mindenen.
Egyébként hogy kell ezeknél a gépeknél elképzelni a működést? Tudtommal lekapcsolható a gőzbojler rész ha nem kell. Olyankor nem megy fel a nyomás ha nincs bekapcsolva a gőzbojler és nem kell a használat után a gőznél kiengedni a feles nyomást?
Továbbá mi van akkor, ha pl. egész nap bekapcsolva hagyom a vízbojlert és ezáltal melegen tart mindent, de a gőzbojlert lekapcsolom, mert akkor fele annyi a fogyasztása. Majd amikor tudom hogy kávézni akarok, akkor előtte 5-10 perccel a gőzt is bekapcsolom.
Ez járható út? -
jana86
csendes tag
Nálam a Bianca pl. novemberben 44,5 kWh-t fogyasztott mindennapos használat mellett a Blitzwolf konnektor mérése szerint. Ma reggel 6:10-es bekapcsolással, egy kávé + tejgőzöléssel most 9:10-kor eddig 0,67 kWh-t. Ha a reggeli kávé után bekapcsolva hagyom ebéd utánig, akkor nagyon kicsivel fogyaszt többet, mintha közben kikapcsolom.
-
jana86
csendes tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Esetleg a Lelit Biancát is fontolóra venném. Bár magasabb árkategória, de a manuális átfolyásszabályozó szelep megnyitja a lehetőségek tárházát. Én másfél éve használom nagy megelégedéssel, van olyan "kolléga", aki Rocket illetve ECM után váltott rá és nagyon elégedett. Tartállyal is használható - én is így használom -, nem muszáj hálózatra kötni.
A Profitec is árul hasonló megoldású tűszelepes átfolyásszabályozóval gépet, mint a Biancáé. Azzal nekem nincs tapasztalatom de pl. Kávékalmár Gábor épp ilyet (is) tesztelt mostanában.
Ha szereted a kimondottan világos pörkölésű, gyümölcsös kávékat, akkor mindenképp érdemes ilyen átfolyásszabályozós gépen gondolkodni, Közepes illetve sötét pörkölésnél nincs akkora jelentősége, bár ott sem jön rosszul, többet lehet vele játszani, kísérletezni. -
mutyi
senior tag
A felmelegedésben teljesen igazad van, a mostani Gaggia Baby-t sem használom 20 perc bemelegedés előtt,mert tisztában vagyok vele hogy bár a víz meleg, de attól még a többi része nem. Főleg a fej és a portafilter.
Én úgy számolnék bármelyik készülékkel, hogy 20-30 perc simán.
Ezért is van most is időzítő, hogy reggel is ha felkelünk,már kellően meleg legyen.
Azzal kapcsolatban viszont várnék némi valós ötletet, hogy mennyi lehet egy 2000w-os fogyasztása valójában egy kávégép terén? Úgy gondolom, hogy nem folyamatosan fűt és nem is egy folyamatos 2000w-os felvételről van szó. Elvileg egy Gaggia is 1200 W körül van,de sosem mértem mennyit fogyaszt azt, hogy reggel 6-tól este 6-ig folyamatosan be van kapcsolva.
Ha már meleg, szerintem kevesebb energiával jár a melegen tartása,mint ha napi 3 alkalommal kikapcsolom és 2-3 óránként be újra. -
Keresztapper
senior tag
A két gépet nem ismerem, így ajánlást sem fogalmazok meg, de ahhoz túl rég óta vagy már itt, hogy elhidd, bármilyen gép üzemmeleg lesz 10 perc alatt. Az, hogy erről a gyártó marketingesei mit hordanak össze, ne tévesszen meg, vagyis ez ne legyen szempont a kiválasztásnál.
A roto pumpa meg nagyon más világ, mint az ulka ex5, szóval ha belefér a keretbe, akkor én ilyennel szerelt gépet vennék.
-
Mano66
senior tag
Niche Zero tulajoktól,aki csinált már kalibrálást.Kaphatnék egy pontos leírást a menetéről.Az angol leírást hiányosnak tartom .PL : hogy veszem le a krómozott felső részt? Még nem aktuális,de nem szeretném elcseszni avval,hogy valamit félre értelmeztem.Köszönöm.
-
soldier2
őstag
Összefoglalót olvasd el, hátha találsz benne hasznos infót. Ebből a keretből egy kotyogó és egy daráló jön ki. Bármi más amit ennyi pénzből vehetsz minőségben (mind elkészült ital mind tartósság) alulmarad. Szükséged lesz jó minőségű kávéra is (Pacificaffe, Pallyotz, AVX, Kapucziner, Kávékalmár stb)
-
M3aN
senior tag
Sziasztok!
Eladó egy 2018.04. hóban vásárolt Graef CM720, kizárólag Pacificaffe kávékkal használt őrlő, kb 10kg ment le rajta, egyedül használtam a háztartásban.
Doboza és minden tartozéka megvan sértetlenül és hiánytalanul.
Személyes átvétel vagy futárszolgálat is megoldható. Ára 22e Ft. -
sb95
csendes tag
Sziasztok,
Tudnátok presszó kávéfőzőt ajánlani 35-40 ezer HUF-ig?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xbox tulajok OFF topicja
- Projektor topic
- Óra topik
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Milyen egeret válasszak?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- További aktív témák...
- Philips Sonicare Diamond Clean HX922W ultrahangos elektromos fogkefe + fogkefék
- RDX Kara Heavy F6 Felnőtt Álló bokszzsák 183CM / max 150Kg, ingyenes szállítás + 1pár kesztyű
- Fedezd fel az EcoTextil-Méteráru kínálatát
- Skagen 816xswxc1 Ceramics White női karóra
- DJI Neo 2 Digital Transceiver/ Új, Garanciás Eladó
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W with combo cable (3TR87AA)
- Lenovo Thinkpad P1 Gen 6 - i9-13980HX, 32GB, 2TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- Xiaomi 14T /12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- iPhone 17 Mist Blue 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- Használt számítógépek/merevlemezek számlával, garanciával! Ingyen Foxpost/PostaPont!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Sztem az jóval több.
De tény, hogy a Lelit szállította elsőnek és gyárilag.
.