Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Asgard12
újonc
Első hozzászólásban bemutatkozni illik, az AVX fórumon szoktam postolni Asgard néven, illetve a HB-n Kurtz néven. Ma az AVX fórumgazda - mint utóbb kiderült - innen posztolt egy megjegyzést amire hosszan válaszoltam. Úgy korrekt hogy ide beírjam teljesen a megjegyzésem, hiszen itt merült fel, hátha hasznos lehet. Parci írta be, nem tudom milyen gépe van, de vibrapumpás gépen én is csak a Renekával láttam durva különbséget. Illetve ha valaki nekiáll TDS-t mérni, és variál, de az más tészta.
"Nagyobb fórumokon kivesézték a kérdést, valamint témába vágó szakkönyvek is taglalták, ezeket most nem ismételném újra, akit érdekel a téma valószínűleg úgyis olvasta. Az álláspont azért elég egyértelmű, aki komolyan foglalkozik ezzel nem írta - mérte hogy ne lenne pozitívabb. Megalapozott állításhoz komoly géppark, és mérés kellene, alapvetően ezeket a szűrőket üzleti környezetbe tervezték nagygépekhez, nagydarálókhoz (az egyik legnagyobb előny a magasabb TDS). És itt kapcsolódok a mondandómhoz. Esetleg egy újabb aspektus említésre érdemes amire apránként hifis megjegyzései vezettek. Az egész téma végső soron a vízhozam köré csoportosul. Hifis írta, amit most már én is sikerrel alkalmazok hogy a szűrőket átfolyásonként osztályozza. Azaz leméri hogy ugyanannyi csapvíz (legyen 2dl) mennyi idő alatt folyik át az üres szűrőn. Korábban valahova én is beírtam a mérési eredményeimet (IMS/VST/Reneka vonalon). A nagygépek vízhozama alapvetően más mint a "proconsumer" kategória. A kis vibrapumpák olyan kevés vizet fecskendeznek a kávéra, hogy lényegében nem is lehet előáztatás nélkül csapolni, mire felépíti a nyomást olyan sokáig tart, hogy az már előáztatás. Azt találtam, hogy ha La Marzocco Shot Brewer-en ugyanúgy lemodellezem a vibrapumpát eltűnik a minőségi előny. Ha "lassan" vizezem a pogácsát, az megszívja magát, a mikrorészecskék nagyjából a helyükön maradnak, és maga a pogácsa áll ellen a nyomásnak a szűrő kialakításnak nem sok köze van hozzá (gondolom ezt találta a hivatkozott hozzászólást író). Ezzel ellenben nagygépen ha egyből fölvágom a nyomást a mikrorészecskék megindulnak le, és a nyomás felépítéséig a szűrő áll ellen. És itt a minőségi különbség - hagyományos szűrőnél olyan durvára kellene darálni hogy emiatt ne fulladjon be, ami jelentősen rontaná a minőséget." -
soldier2
őstag
Ezt az én lassan öt éves román Brikkám biztosan nem olvasta.
Parci: A sima mezei szűrőkhöz képest a Reneka a Gaggián egyértelmű javulás volt, a gyári szimplához képest a VST szimpla is (de utángyártottal nem tudtam összehasonlítani, viszont hajlok arra, hogy egyetértsek veled, a forma számít többet, nem a balzsamozás) - Ha valakit érdekel, van eladó Reneka (nem eltömeszelődős, igaz puceválni kell) és egy VST 7g is (Lali tölcsérrel)
Blaze: persze nem 3x jobba a vele készült kávé, sőt még csak nem is 1,5x. A meglepetés akkor ért, amikor használtam egy darabig, majd visszaváltottam a régire. Persze lehet, csak beképzelem én is, kizárni nem tudom. Ha lenne a Creminához vennék gondolkodás nélkül megint.
-
prandris
tag
Evohoz milyen egycsészés szűrőt ajánlanátok? Ami a bevezetőben van írva az nincs az expolygonban. A danettitől rendeltem egy ilyet, de nagyon igénytelen. Kipattan a karból, ha nincs benne a rugó akkor meg lötyög benne. Sok helyen nincs is átlyukasztva rendesen, ráadásul az egész lyukacsos rész el van csúszva 2mm-el az egyik irányba. Vagy ebben a kategóriában csak ilyenekre számíthatok?
-
vendingo
veterán
Én ~ 1 éve használok reneka szűrőt, gb, izzo, gc.. és jelentős különbségek jönnek elő egy normál filléres szűrőhöz képest. Sokkal jobb a kioldódás, később kezd el szőkülni. Ízben is jelentős különbségek mutatkoztak. Az biztos, hogy nem tudnék visszaállni snassz szűrőre, ellenben szívesen kipróbálnék egy vst vagy ims szűrőt, hogy azokhoz képest mit produkál.
-
válasz
bbuffy
üzenetére
hogy bonyolítsam a helyzetet: ha az "58-asok klubjában" lennék
(átmérő, mm-ben, of course), akkor biztosan rápróbálnék egy renekára. lagoon nagyon szereti és ez nekem elég is lenne arra, hogy megnézzem. a másik, ami miatt érdekes lehet, az a perem nélküli (ridgeless) kialakítás, valamiért ilyet utángyártottban még nem láttam, pedig sokkal jobban szeretem. de a kávé ízén ez utóbbi is csak akkor változtat, ha félmilliós furutech tápkábellel használod a darálót, gondosan, tökéletes ellipszis alakban elhelyezett shanti kövekkel körberakva 
-
(némi tapasztalat, kéretik nem megkövezni, ha valaki máshogy érzi)
egy ideje használom a gagyin megcsinált ims szűrőt, a hozzá hasonló méretekkel rendelkező gyári szűrőt, meg egy utángyártott expolysat is. árban óriási a szórás ezek között, a végeredményben viszont megkülönböztethetetlen. számomra nagyjából tény most már, hogy - a reneka spéci megoldását nem számítva - a szűrőnek a mérete, formája számít alapvetően. az, hogy a lyukakat a halálcsillag vágta-e lézerrel és aztán tizennégy évig pincében balzsamozták vagy épp valami részeg olasz félrenyomta csűrte rá egy rozsdás présgéppel, teljesen mindegy. nyilván nem mindegy, hogy a lyukak mérete és száma mekkora, de jellemzően ezek elég hasonlók a fenti szűrők esetében, ergo nem oszt, nem szoroz.
hát ez. ettől még az ims/vst/lm a legszebb és jó a hibátlan, sima felület. de ugyanolyan kávét csinálok az olcsó szarokkal is.

-
soldier2
őstag
válasz
ronin s8
üzenetére
És azóta is szenvedsz vele
Többen írták, hogy a kétszemélyes az igazi, de a te hozzászólásaid győztek meg végül, hogy nem kell nekem a négyes brikka.
Budapesten hol lehet Bialettiket kapni? Ha van hivatalos forgalmazó, az lenne a legjobb. Anyámék Mukka expressének a szelepe rakoncátlankodott, erre beáztatták ecetsavba(
), és miután nem lett jobb, sőt, betették a mosogatógépbe (
). Na azóta szabad átfolyást enged mindennek. Szerencsére a főzőt magát nem kínozták, csak a szelep ment tönkre, angol boltban találtam, de nem szállítanak Magyarországra. -
ronin s8
senior tag
Hétvégén Bécsben voltunk, a Wollzeile-n, a tasteit.at kávéboltban. Egy magyar srác volt az eladó, aki készségesen megmutogatta a gépeket, és főzött nekünk Cagliari Superoro (80/20) kávéból espresso-t, egy kétkaros ECM-mel (Macap m7d darálóval). Nagyon bejött!
Vettem is egy kilót (27 Euro).Utána megkóstoltunk egy nápolyi pörkölőtől egy espresso cubano-t, ami sima espresso, de egy kávéskanál maurutiusi olvadós nádcukrot tesznek a szűrő tetejére, majd úgy főzik le a kávét. Ez is bejött!
Egy trükk van: csak dél-olasz kávéval jó, az északiakkal nem. Más a pörkölésük. Ezt ő mondta. 
Azt is elárulta, hol lehet kapni Brikkát.
(A Cuisinarum-ban a Singer strassén, és tőlük 50 m-re a Wollzeile-n. Előbbi helyen 47,50 az olasz, utóbbiban 57,50 a román.
)A Cagliari fel van fújva nitrogénnel, és augusztusi pörkölésű.
[ Módosította: radi8tor ]
-
jolti
senior tag
válasz
S.A.M.U.E.L.
üzenetére
Azután, miután megtudta? Előtte meg megelégedéssel használta? :-)
-
mester6
tag
válasz
S.A.M.U.E.L.
üzenetére
Csalódott új GC-seket (2015!) még meg lehet menteni egy Faema Familyvel is!

-
zolnagy
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Köszönöm szépen!
Holnap hívlak ezzel kapcsolatban.@Parci, akkor ezek szerint alakul a dolog. Ki kell tapasztalni. Máshogy működnek ezek a thermoblokkosok, mint a bojleresek.
-
Ábi
tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
Miért adod el? Ez egy szuper őrlő!
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
kihasználatlanság miatt eladnám 0 km-es, nem dohányzó, 1.tulaj, orphanespresso Lido2 őrlőmet!
az őrleményminőséget a legjobbak között tartják számon! (sok-sok youtube viedó, tonnányi cikk található róla pl a Home-Barista.com-on) várom az ajánlatokat pm-be! (a komolytalan ajánlatok elkerülése végett: http://coffeehit.co.uk/lido-2-hand-coffee-grinder 140 font volt az őrlő és 40 font a szállítás) -
mester6
tag
válasz
S.A.M.U.E.L.
üzenetére
Meg akarod venni?

-
-
zolnagy
őstag
Ma reggeli klasszik vonal (Palermo aranya)
Más,
szét tudtam végre szedni a Primo Baby gőzcsapját. Kitisztítottam, citromsav...stb
Összeraknám, de van két kérdésem:
1. Bekenjem-e a golyót szilikon zsírral, mielőtt beteszem?
2. A képen látható fekete tömítés helyett mit célszerű használni?Köszi előre is, aki tudna ebben segíteni.
-
mester6
tag
válasz
S.A.M.U.E.L.
üzenetére
Pü-t küldtem.
-
adriankoooo
senior tag
Egyébként a Pacifik művekkel még az volt a gondom, hogy itt van egy köpésre tőlem, de nem hajlandóak eladni kávét személyes átvétellel, csak futárral. Mindez úgy, hogy kb. 1km-re van tőlem.

PY ellenben mindenben rugalmas, szerintem megtaláltuk a postázás legolcsóbb módját is.
-
paljoc
tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
-
Soma01
veterán
Köszönöm!

-
Soma01
veterán
válasz
adriankoooo
üzenetére
Mi az a PY?
szerk. Kis kutatás után ez jött ki: PallYotz Erről van szó?
-
adpeter
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ha Pacifictól rémálmaid vannak,akkor valszeg van még
némi tapasztalatbeli hiányosságod. Nyilván a Rome egy alap keverék
sok-sok robusztával. attól "télleg" nem kell csodát várni. De Pin Up és attól fölfelé
igencsak jó kofikat lehet gyártani belőlük.Mondjuk főleg a Pin Up háklis. Ahhoz PID nagyon nem árt és a tapasztalat.
Ezek nélkül tényleg büntet!
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
Hat tekintve, h ez a harmadik gepem, ez lett volna, "amit megveszek occsoer, kibohockodom magam vele, par evig hasznalom, es bar nehez szivvel, de idovel megvalok tole, hisz 3gep, azer na..." nem vagyok en ávéikszesBéla...
es igy meg nehezebb szivvel valok meg tole, hisz, amennyibe nekem van, annyiert biztos nem fogom tudni eladni...
amugy ebayes, olasz ocskas arulta... nem gondolom, h at akart volna verni...mas:
Manetti
aki nem volt meg, menjen!
RocketR8V, precizitas, tobbfele olasz blend! nagyon izlett a 100%A blendjuk is! a kedvemert bontott egy robis blendet is, hozzaalitotta a PIDet, az orlot... Le az osszes kalapommal!

uj kedvenc hely! (a MesterBike a masik!
) -
enterlaci
senior tag
Srácok!
Gondoltam ellenőrzöm, beállítom a GC-m OPV-jét, de manométer szerint nem sikerül változtatnom ha ezen leírás szerint is csinálom. A kezdeti mérés szerinti 12 bar nyomásról nem mozdultam el, pedig 6*45 fokot már tekergettem balra az imbuszos csavart.
Nem tűnik bonyolult dolognak, de valamit mégsem jól csinálok? Esetleg valami meghibásodott volna?
-
bbuffy
senior tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Nem egy py cm az biztos, viszont fele annyi. És a klasszik vonalon haladva ölég jo. Rokival jókat húztam belőle. Kapunak meg mindegy.

-
g@bo
nagyúr
üdv urak
nem vagyok nagy kávézó, de naponta legurítok pár csészével.
van egy bialetti kotyogóm és egy hario skerton kézi darálóm az ügy érekében.
szemes kávét keresek, ami nekem bevált és ízlik -alapvetően a tejeskávé a menő- a frei féle mogyorós és kókuszos kávéj /1100 huf / 125g/
próbálgattam lavazza kávékat, teszkós csodákat de eddig egyik sem jött be igazán, nem kell erős pörkölés.
tudtok ajánlani itthon kapható szemeskávét, ami nem -feltétlen- ízesitett, valamely nemes gyárátótól?
/sokak által imádott omnisa se ízlik igazán/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Azért egy Classic jóval tartósabb darab és nyomás szabályozó szelep is van benne. Ha kapsz még valahol 2014-es Classicot, én azért inkább azt választanám. Mind újonnan, mind használtan egy Classicot 10-20 ezerrel nagyobb értékűnek tartok.
-
soldier2
őstag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Amazonról új dolgot bátran rendelhetsz. Ebay már más, ha gáz van, ott te fizeted a visszaküldés díját, ami egy ekkora gépnél már nem olcsó
-
Gravity1234
tag
Sziasztok!
Ujabb kerdes tovabb boncolgatva a Gaggia vasarlas vonalat.
Leven Gaggia New Baby-t kapni egyedul Mall.hu-n keresztul, illetve az az egy kiallitoi darab Baby Dose van cady Tradenel .(Classic nem tetszik), mast meg nem forgalmaznak mar itthon.
Amazonrol, vagy mas kulfoldi oldalrol van ertelme esetleg pl Baby Twint rendelni (ami egyebkent nekem a leginkabb tetszik) plusz van ez a kulon uzemeltetheto gozolo modja?
-
válasz
weinmaker
üzenetére
magyarán az annyival alacsonyabb hőfokra húzza már csak fel a blokkot az elsőhöz képest, hogy hűtőcsapolnod sem kell? (azért kérdezek ennyit, mert simán lehet, hogy szar a termosztát a gépben, ennek kizárásához viszont fontos, hogy pontosan mi az, ami működik nektek egy jó kis szénrepörkölt robibombánál)
-
bbuffy
senior tag
Urak!
hatos szett új, bontatlan, Caffe pertés presszós, ACF!!!, eladó lenne.
3500.-egyben s csak személyesen.
-
-
Ed_007
aktív tag
Jura INA 5 kávégéphez keres vízlágyító partont. Tudnátok ajánlani egy jó beszerzési forrást? A neten több eladót is találtam - mindegy, melyiktől vásárolok, egyenértékűek a patronok? Ezekből van eredeti és utángyártott? Van közöttük különbség?
-
weinmaker
őstag
Ne viccelj már

Mennyi várás 3 perc? A HX-nek meg kell 40 perc, miről beszélsz
Én úgy csinálom ahogy Tari Atilla mondta. Az első csapolással felmelegítem a csészét, mert az ugye hideg alap esetben. Amíg azt kiürítem, és eltörlöm, már meg is van a második felfűtés, és mehet a móka.
Nálam tökéletes az eredmény
-
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
uhh, kár, hogy így megszivattak (de a lényeg úgy is a végeredmény). nekem akkor mázlim volt a zolnagy által belinkelt géppel, mert hibátlan kívül és működik minden, apám már hasít vele.
srácok, robis kávéknál hőminimumhoz akkor végülis mi a legjobb módszer? felfűtés, aztán kivárni a második felfűtést, majd hűtőcsapolás és utána? (persze ennyi várással épp a gép lényege veszik el, de a tuningokig is használni kell, mert a kávé, az kell
) -
válasz
fragola.6035
üzenetére
lehet ezekbe vmi állítható termosztátot tenni (ha már hozzányúl az ember)? elöl ott a lyuk a tálcavíz kivezetésnek, lehetne is erre használni.
-
válasz
ronin s8
üzenetére
ez attól függ, hogy milyen felépítésű a gép. kellően nagy tömegű fej mellett mindegy is, hogy itt vagy ott mérsz. és egyébként egy csöpögős, hosszú lefolyásnál messze nincs 10 fok különbség, mert a kis vízmennyiség miatt alig hűl a rendszer. sőt, ha a pid elkezd fűteni közben, akkor 1 percnél már be is kavarhat.
-
bluesfan
tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Szerintem nincs azzal baj, hogy 3 fórumot kell olvasgatni, csak 1 dolgot csak 1 helyre kéne célzottan beírni és akit érdekel, úgyis megtalálja.(előbb-utóbb). Azt sem tartanám ördögtől valónak, hogy az emberek belinkeljenek másik fórumos hsz-okat adott kérdésben.
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Okés. Amúgy itt válaszolva, tényleg jó lenne egy egységes fórum, de nem hiszem összejönne...

-
jolti
senior tag
válasz
ronin s8
üzenetére
Én nem is a rutin közbenire gondoltam, hanem a tesztre, a fűtési profil beállításához. A nagy kilengésre írtam, amit az oldalán mérve produkált azt, hogy nem az oldalán lenne jó lemérni, hanem a kilépő vízhőt, vagy akár a pogácsát, beáldozva, megfúrva egy rossz' szűrőt. Bár szerintem a pogácsában mérve nem adna olyan pontos értéket, mert ott lassabban reagálna a kávé nagy' tömege miatt, amit a víznek először fel kell melegítenie, mintha egyből az érzékelővel volna kontaktban. De lehet ez rossz gondolatmenet.
-
jolti
senior tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
Gratulálok! Neked is, meg Siminek főleg!
Szép munka!
-
tariattila
veterán
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
szép lett!
végre!mondjuk én tuti fehérre festettem volna a hátlapját... legtöbb amit láttam olyan volt...
érdekes ez a kitörőben lévő QM0650 láz

-
fragola.6035
aktív tag
-
ronin s8
senior tag
Azt írtam, rutin közben nem lehet. Persze, elképzelhető, hogy fragola már megoldotta.

Külön oda lehet tenni a víz útjába egy szondát, de kávéval együtt macerás lenne. Valahogy a felső szűrő alá kéne belógatni, vagy a pogácsa tetejére, szóval unpraktisch.
Egyébként ez szerintem tévút. Ugyanis hiába vannak agyonpidelve a modern gépek, és hiába lehet állítani egyes gépeken a fejhőmérsékletet, mindent felborít egy normálistól eltérő lefolyás.
Fontosabb infó lehet (fejhőmérővel együtt) a lecsöpögő kész kávé hőmérséklete, ami akár 10 fokkal is alacsonyabb lehet egy 1 perces, alig csöpögő lefolyás végére, mint egy 30 mp-es normál espresso lefolyásnál.
-
bacskait
tag
Vettem tasakos Tersonet-t. Hogyan kell ezt használni?
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
QM-be az Ulka OPV nélkül nagyon nem az igazi.
-
charg
tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani réz bojleres kávéfőzőt ami 100 ezer körül megvehető újonnan?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Hardcore café
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Spórolós topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- További aktív témák...
- Airmsen YW500 ablaktisztító robot / 12 hó jótállás
- Samsung Galaxy A56 5G / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / BONTATLAN
- Xiaomi 14T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 49WQ95X-W - 49" NANO IPS - 5120x1440 Dual QHD - 144Hz - USB Type-C - HDR 400 - G-Sync - FreeSync
- Eladó Honor Magic 7 Lite 5G 8/512GB / ÚJ HÁTLAP / ÚJ KIJELZŐ / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
)

egy gonddal kevesebb.

Többen írták, hogy a kétszemélyes az igazi, de a te hozzászólásaid győztek meg végül, hogy nem kell nekem a négyes brikka.

Nagyon nem jött be így utólag visszagondolva.