Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Cifu: F-47, az új csúcsvadászgép
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Toomy: Majdnem banki adathalász csalás áldozata lettem.
- Gurulunk, WAZE?!
- Graphics: Nothing Phone (3a) - bemutató és kisteszt
-
LOGOUT.hu
Hobby rádiós topik, téma összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
(jan)
őstag
[link] szerintetek egy ilyen wheastone hidas mérő mennyire lehet jó ?
-
baly81
aktív tag
Nekem az ilyen színes kijelzősökkel mindig az a bajom, hogy erős napsütésben alig látható. Ugyan így, van itthon nem is egy színes kijelzős multiméterem, amit kültéri munkára alig viszek magammal. Ha eltakarom előle a fényt az segít, de a szemed annyira hozzá van szokva az erősebb környezeti fényhez, hogy a kijelzőre írt adatok leolvadása így is nehéz, vagy inkább lehetetlen.
-
Manka76
senior tag
válasz
Intruder2k5 #5908 üzenetére
Zöldben kicsit drágább
-
Épp Vácon üldögélek az autóban, a Yaesu FT65 scannel, és az előbb kristály tisztán, mintha csak mellettem lett volna az adó, bejött a gödöllői HÉV, 467.68125 MHz frekvenciája.
-
-
(jan)
őstag
válasz
Intruder2k5 #5908 üzenetére
Ez csak akkor játszik ha frissen regisztrál az ember ? mert nekem 9 ezerre hozza
-
Esetleg ha valakit érdekel még Quansheng UV-K6, most 5633 Ft-ért elhozható Ali-ról. Ilyen áron régen volt már, és ki tudja mikor lesz legközelebb.
-
(jan)
őstag
70 centin van valakinek tapasztalta a koax collinear antennával ?
-
(jan)
őstag
válasz
Kicsirics77 #5900 üzenetére
Akik hátitáskában Motoron
Viszik a technikát
-
válasz
Kicsirics77 #5902 üzenetére
Amúgy rövid ideig volt egy Baofeng UV-17M rádióm, nekem bejön az a méret, és a súlya se nagyon érdekel.
-
doberman
senior tag
válasz
Kicsirics77 #5902 üzenetére
...meg a súlya is..
-
(jan)
őstag
válasz
Kicsirics77 #5898 üzenetére
és mi a helyzet a backpackerekkel ?
-
(jan)
őstag
Rendelt már valaki kínából swr mérő panelt ? arduinoval szeretnék swr mérőt építeni, nem lenne rossz ha ezt a részét készen meg tudnám vásárolni.
-
Gabe81
tag
Köszi a tippeket! Egy árva zéger fogóm van valahol, nekiállok azzal.
Ha nem megy, marad a kreativitás és a küllő. -
Gabe81
tag
Sziasztok!
Ezeket a szorító anyákat ilyen célszerszámmal lehet leszedni ?enélkül nem tudom kivenni a házából a rádiót és nem tudok potmétert cserélni. (Yaesu szkenner az alany)
Köszi!
Üdv
G.
-
doberman
senior tag
ühüm...nehezített pálya...
akkor kb valami [ilyesmit] kellene kreálnod..kb...
(a hb9cv-vel régebben nagyon kellemes qso-k jöttek össze... ami az 5 elemes brg yagival nem sikerült az a 2 elemes hb9cv sikerült.. egyébként érdekes megoldást találtak az összecsukásra, ezen az elven akár 3-4-5 elemes hb9cv is építhető..összecsukható verzióban..2méterre de akár pmr-re is) -
(jan)
őstag
válasz
doberman #5882 üzenetére
Köszi a tippet, de valami komolyabbat akarok, swr mérő időközben lett.
A mérőszalag yagi túlszárnyalta az elvárásokat... kimotoroztam a világosi várhoz. 100km re lévő álomással olyan jelszint volt majdnem kiesett a kezemből a rádió. a 200km-re lévő bükki átjátszót is tudtam használni (és csak 3 direktoros). Az abbree 771 is remekül teljesített. 80km-re lévő álomással sikerült qso-zni.
-
(jan)
őstag
felbiggyesztettem a tetőre, de sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. építenék másikat, ami szimpatikus aza gp collineár, ugye huzalból el tudnám készíteni, csak az a kérdés melyik verziót. Van valakinek tapasztalata vele? Melyik az ami a legkönyebben hangolható ?
-
válasz
MasterDeeJay #4547 üzenetére
Szereztem szervíz kitet a vevőmhöz 8eft-ért, nem 100%os de ami nekem kell az benne van. A diagnosztikai tekerővel pár csőnél hiba volt, most már tudom cserélni. Meg persze a gyári antennája is benne van.
-
crok
nagyúr
Akit érdekel: 12 órás Udemy SDR alapok kurzus most ingyen behúzható:
https://www.udemy.com/course/software_defined_radio/?couponCode=MASTERING_SDR
Kuponkód: MASTERING_SDR (linkben már benne van). -
Anaconda
tag
Szia!
Na ezek már kezdenek antennára hasonlítani.
Ajánlom ezeket a pvc yagikat, nekem ez van fenn egy éve:
[link]
Úgy látom mindened megvan hozzá csak alu hegesztőpálca kell. Érdemes felmelegítve belenyomni a csőbilincsbe, úgy stabilabb.
Kb 2000Ft-ból meg lehet építeni, kézből 3.8W-al 80km 5-ös 9-es, 30W-al volt Horvát, Szerb és Ausztriai QSO is. -
doberman
senior tag
válasz
Kicsirics77 #5871 üzenetére
egy rugótörött mérőszalag újrahasznosítása...
-
(jan)
őstag
Volt egy kis szabadidőm...
-
Közel ugyanúgy, ahogy a korábbi mérésben 144MHz-en. Csináltam egy ismétlő mérést 446MHz-en, és egy újat 150MHz-en is.
-
-
(jan)
őstag
válasz
Intruder2k5 #5866 üzenetére
150MHz körül hogy teljesít a 771 ?
-
-
(jan)
őstag
válasz
Intruder2k5 #4460 üzenetére
Az ABBREE AR 771 antenna teljesítménye tényleg jó, ahol a gyári használhatatlan volt, ezzel simán tudtam beszélni s2-3 jelszintel, szóval megéri a fél doboz cigi árát
-
(jan)
őstag
Sziasztok! Melyik körsugárzó megépítését ajánljátok kezdő számára PMR sávra? sok a lehetőség (j-pole, spuer jpole, gorundplane, collinear stb) olyan antennát keresek ami szélesebb frekiben tud jól működni, hogy a gyártási pontatlanság ne okozzon akkora gondot
.
Késöbb tervben van egy mérőszalag yagi, van aki kisérletezett már vele, és esetleg tudna méreteket adni ?
-
doberman
senior tag
válasz
Hauptmann #5855 üzenetére
aztQ.... anno 2021 májusában az elődjét 80$-ért vettem.. igaz kód nélkül...
a CZ raktárból -mint eu- jövő motyókra már nincs sáp...áfa-béfa-céfa..
(ez malachite vagy malahit? sosem tudtam megjegyezni... nekem a kici kínai Malachite-t adott, viszont az eredeti fejlesztő Malahit-nak nevezi...-orosz - ja és előrendelhető a dsp3 is.) -
Hauptmann
addikt
válasz
Kicsirics77 #5856 üzenetére
Igen, de ad is érte valamit cserébe.
-
Hauptmann
addikt
válasz
Kicsirics77 #5854 üzenetére
326 $ a banggoodról, semmi sem jött rá. Se vám, se plusz áfa. Ezen meg is lepődtem.
-
Hauptmann
addikt
Megjött a Malachit DSP2, most nincs időm vele foglalkozni, de nagyon komoly, igényes cuccnak tűnik. Hétvégén majd eljátszom vele, utána írok róla.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
zolee1988 #5851 üzenetére
ennyivel kiegészíteném azért:
Ezek az eszközök javarészt nem rádióengedély kötelesek, ám némely esetben típusregisztrációhoz kötött, azaz csak a nyilvántartásba vett és jóváhagyott típusokat lehet árusítani és elviekben használni.
Az üzemeltetés tekintetében azonban minden esetben közös, hogy csak szigorú szabályok betartása mellett szabad alkalmazni engedélyezett típusokban, így nem szabad lehetővé se tenni, hogy az adót külső antennára kapcsolják, a megengedett teljesítmény pedig csak egészen kicsi lehet. 1-10mW ERP. -
zolee1988
tag
válasz
Kicsirics77 #5849 üzenetére
erre nem kell, alacsony adóteljesítmény miatt. a garázskapu nyitóhoz meg az időjárás állomásokhoz se kell rádióamatőr engedély. ISM sávban van.
-
zolee1988
tag
válasz
Kicsirics77 #5848 üzenetére
Én sajnos egy gödörben lakom, semmilyen terjedés nincs erre, a légvonalban 15km-re lévő átjátszót sem érem. Innen jött az ötlet, hogy akkor DMR + Raspberry Pi hotspot. Ahogy tapasztalatom, ott sincs nagyon forgalom. Pár napja elkezdtem az EchoLink felé nézegetni, ott azért lett sikerélményem. RH-n lehetne próbálkoznom, de sajnos olyan rádióm és antennám nincs. CB-n voltak még sikereim, de ezek a 20-30 éves rádiók valahogy pont nálam mennek tönkre.
A 433MHz-es Meshtastic node-om eléri a “Pilis Bázist” és azon keresztül a többi kollégát, így itt is megvolt a siker. -
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
zolee1988 #5845 üzenetére
7pep mesélt róla de kb engem annyira fogott meg mint a dmr rádiózás raspberry pi-vel.
van létjogosultsága mivel lora alapon van, nagy potenciál rejlik benne, de tartok attól,hogy ez is lecseng majd 1-2 év alatt mint a simkártyás netes rádió(nem jut eszembe a neve) az is pörgött az elején nagyon,meg szipi-szupi volt.
a lora alap miatt van benne potenciál de akkor a lefedettségen is javítani kellene.
de ez csak az én véleményem. Kitartást és sok sikert hozzá nektek, csak így tovább. -
zolee1988
tag
Sziasztok!
Szeretném nektek bemutatni a Meshtastic rendszert. LoRa alapon működő, decentralizált hálózat, ahol minden eszköz egyben “átjátszó” is, azaz a rádión vett adatcsomagot továbbküldi a környező eszközöknek, így nagyobb távolságokra is át lehet hidalni.
És hogy mi lehet az adatcsomagban? Az APRS-hez hasonlóan rövid szöveges üzenet, GPS pozíció, és egyéb adatok, mint pl az eszköz akkumulátorának töltöttsége, vagy az esetleg rákötött időjárás szenzor értékei.
Magyarországon 433MHz-en és 868MHz-en működik, nyilván a két rendszer között nincs átjárás. A hullámhossz miatt mindkét sávnak meg van a maga előnye és hátránya is.
Az úgynevezett node-okat az okostelefonon futó alkalmazásból lehet vezérelni Bluetooth kapcsolaton keresztül. De a haladóbb felhasználók akár Wifin vagy számítógéppel USB kapcsolaton is kommunikálhatnak.
Rádiós lefedettség hiányában a node-ok interneten keresztül is tudnak üzenetet küldeni egy közös MQTT szerveren keresztül, a telefon internet kapcsolatát használva. GPS nélküli node-ok a telefon pozícióját használják.Sajnos nem találtam magyar nyelvű bemutatót, angol nyelven az alábbi oldalon tudtok bővebb információt találni: https://meshtastic.org/
Ezen a gyári MQTT szerven elérhető adatok alapján térképre helyezi a felhasználókat: https://meshmap.net/
Ez meg egy másik MQTT szerver adatai láthatóak: https://meshtastic.liamcottle.net/A két MQTT szerver között a legfőbb különbség, hogy a gyári szerveren megy az üzenetküldés, de pontatlan GPS pozíciót ad, míg a Liam Cottle szervere kizárólag helymeghatározásra van, az internetes üzenetküldés nem megy.
Az MQTT szerveren keresztüli üzenetküldés ugye “csalás”, hiszen nem több, mint egy újabb internetes csevegő alkalmazás, de amíg kevesen vagyunk, és nincs rádiós lefedettség, addig sajnos szükséges.Pár szóban a node-okról. A legtöbb ilyen csináldmagad eszköz, magad rakod össze, teszed rá a firmware-t, faragod bele egy házba, kötsz rá akkumulátort. Vannak készen kapható eszközök is, mint pl a SenseCAP Card Tracker T1000-E, ezt csak bekapcsolod és az okostelefonos párosítás után már használható is. De erre példa a LilyGo T-Echo is, bár ennél előbb telepíteni kell rá a Meshtastic firmware-t. De van olyan node is, ami az akkumulátor mellett saját billentyűzettel is rendelkezik, nem szükséges telefon mellé, ez a LilyGo T-Deck.
A magyar Facebook csoportot itt találjátok: https://www.facebook.com/share/g/18ErNBfQQR/?mibextid=wwXIfr
A csoportban van link egy Telegram csatornára is, ahol kötetlenül beszélgetünk. -
7Sony7
addikt
válasz
Intruder2k5 #5843 üzenetére
Ha a G10 ipari, vagy legalábbis jobban arra való, akkor szerintem az lesz. De azért kíváncsiságból rájuk írok hangerő a szó eleje miatt, hogy van-e különbség.
-
Ez nem ipari rádió mint a G10, noha vízálló, én inkább a Motorola Talkabout T92 H2O-hoz hasonlítanám. De ettől persze még lehet jó! Ha oda tudsz menni, esetleg kérdezd meg a DND-t, hogy van-e mód meghallgatni ezeket vásárlás előtt. Egy telefont megér...
-
7Sony7
addikt
válasz
Intruder2k5 #5841 üzenetére
Jó ez a Dnd szerintem. Közben bambulázok, itt láttam még ezt az Albrecht-et. Ez hasonló lehet, mint a G10?
-
Ha esetleg az szimpatikusabb, van az AQUA-ban is ugyanolyan áron.
-
7Sony7
addikt
válasz
Intruder2k5 #5835 üzenetére
Á, köszi, megnézem ezeket!
-
Engedély nélküli használatra mindenképp PMR rádióban kell gondolkodni. Ezek szabvány szerinti eszközök, szóval teljesítményben lényegi eltérés nincs is köztük, mindegyik 500mW kimenőt tud maximálisan, de igazából ennek ilyen 10-40 méteres távon nincs is jelentősége, mert jellemzősen azért pár száz métert még kedvezőtlen körülmények közt is lehet velük beszélni, de ideális esetben több kilométert is.
Motorola Talkabout T62 - 25.678 HUF / 1 pár
800 mAh-s akkumulátor alaptartozék
Opcionálisan rendelhető hozzá 1300 mAh-s akkumulátor is
Kompatibilis AA elemmel isMidland XT30 PMR adóvevő rádió (párban) - 23.368,- Ft / 1 pár
• Akár 5 óra működési idő
(az alaptartozék 300mAh Ni-MH akkumulátorokkal)
• 3 db AAA típusú ceruzaelemmel/akkumulátorral is működtethetőSzemélyes tapasztalatom ezekkel nincs, de jellemzően a Motorola-t többen ajánlják, és talán az akku kapacitása is annak a biztatóbb, a Midland 300mAh-s akkuja kicsit kevésnek tűnik. Viszont az említett körülmények közé lehet egy ipari rádió lenne az igazi, amiből ezt találtam értékhatáron belül:
Midland G10 Pro professzionális PMR adóvevő rádió - 27.432,- Ft / darab
• Nagy teljesítményű 7,4V 1200mAh Li-ion akkumulátor
Ráadásul ennek "normális", forgatható gombos hangerőszabályzója van. Persze lehet ez csak nekem pozitívum, de adott elvárásokra én ezt választanám, az akku miatt is.
Azért ha lehet várj meg más véleményt is!
-
7Sony7
addikt
válasz
Intruder2k5 #5832 üzenetére
Füles nem opció. Más más emberek használják, nem hiszem, hogy mindenkit rá lehetne venni, meg szeretném, ha egyszerre kettő is hallaná. Olyasmi a szitu, hogy egy ember utasítást ad, veszélyre figyelmeztet, fent a kosaras autóban egy másik rádió, és mindkét fenti ember hallja. Ezeket eddig ordibálással oldottuk meg, de nem nagyon értik fent, és a lenti sem érti, mit mondanak fentről. (Nagyon hangos gép).
Vártunk, belefújunk, stb, de nem valami szimpi a dolog.
30eft / vásárlási egység. Céges, ennyi a keret. Ha darabonként adják, akkor egy db 30, ha párban megvásárolható csak, akkor párban ennyi.
-
Szia!
A cél: hangos gépek között
Füles (headset) nem opció?a szó eleje mindig lemaradt
Ezt könnyen lehet orvosolni, a PTT gomb lenyomása után várj fél, egy másodpercet, mielőtt elkezdesz beszélni.Ár max 30eft
Ez egy darab rádióra van szánva, vagy egy pár, esetleg több darab kéne ennyiért? -
7Sony7
addikt
Sziasztok. Vennék egy walkie-talkiet, vagy cb-t, vagy nem tudom mi a hivatalos neve. Csak fogalmam sincs mi is kell nekem pontosan. A cél: hangos gépek között, 10-40m re egymástól, rövid, gyors kommunikáció. Volt régebben egy kis Motorola, de keveset bírt az akku, és a szó eleje mindig lemaradt. Merre milyet keresgéljek? Ár max 30eft.
-
Hauptmann
addikt
Berendeltem egy Malachit DSP2-t, kíváncsi vagyok.
-
Szerbia és Bosznia lenne a hegyvidék. A nyaralás az még nincs eldöntve, de a Horvátország/Görögország/Albánia/Montenegró kvartettből kerül majd ki a győztes.
Nem volt rossz a kütyü, de kipróbálnék valami ettől komolyabbat is.#5825 zolee1988: köszi, akkor ezt megnézem!
-
Sziasztok!
Két autóval fogunk utazni a hegyekbe, illetve majd később egy nyaralás is tervben van. Ehhez szeretnék vásárolni két darab walkie talkie-t, olyat, ami külföldön is teljesen legálisan használható, azaz valami amatőr eszközt keresek.
Van ismerősömnek valami régi Concorde típus, de elég halk, illetve a vétel sem volt legutóbb acélos. Konkrét budget nincs, de a Motorola T42 néztem eddig, viszont fogalmam sincs, hogy az jó-e.
Köszi előre is!
-
renee7
tag
válasz
Intruder2k5 #5820 üzenetére
Hát a Kenwood nagyon nem szeretné azt a borzadályt a nevére venni.
Egyetlen kézi rádiójuk van eleve, ez: TH-D75E
-
Úgy 5-10 perccel ezelőtt volt forgalom az ISS-ről, a 437.800MHz-en. Kint voltam az udvaron, simán kézből a Quansheng-el hallottam őket.
-
válasz
doberman #5819 üzenetére
Nem, ez Kenwood.
Sőt, ahogy nézem van belőle 8W-os is.
szerk.:
Mondjuk amit Te linkeltél az TH-78E, amit meg én, az TK-F8. -
doberman
senior tag
válasz
Intruder2k5 #5818 üzenetére
héhéhé... ez nem bao??? emlékeimben a kenwood kb így nézett ki...
-
válasz
doberman #5817 üzenetére
Most csak úgy nézegettem random Kenwood rádiókat, és belefutottam a Kenwood TK-F8-ba. Nagyon ismerős ez valahonnan, pedig tuti nem volt ilyen rádióm!
-
doberman
senior tag
válasz
Intruder2k5 #5816 üzenetére
amiket nézegethetek ha akarok:
vx8 - egyenesen ronda, de ha nem nézem akkor jó...
gd77- nagy bumszli, ritkán látom -talán a dmr miatt, bár az opengd77-el már egész használható..
Bao-uv5-r - krómozott tuningos- kici aranyos..
Bao-m5-r - ua kóm nélkül viszont nem szép..
Quansheng - hmm csak az a narancs szín ne lenne...volt még anno:
Midland ct-22 - az okés, úgy nézett ki mint egy rádió.
Standart c-160- huh... de mint első igazi rádióm a Maros- után, teccett... bár után láttam Kenwood-ot... na az lett minden álmom... de sosem lett. -
válasz
doberman #5813 üzenetére
Nekem a Yaesu FT-65E "teccik", kínai létére a Quansheng UV-K5/6 is, viszont a Yaesu FT-70D design-jától sosem voltam elragadtatva, nekem az túl széles, zömök rádió. Régebbi Kenwood-ok közt vannak még nekem szimpatikus darabok, de olyanom sosem volt. Baofeng-ből a GT3 Mark II se volt csúnya, igaz annak rajta is volt a dobozán, hogy a külső nem a Baofeng érdeme, az valami nyugati koppintás volt. Visszatérve a TK11-re szerintem nagyon magas, amihez meg nincs kellő szélessége, és az a "kalapács" elég kiábrándító a tetején.
Na dehát ízlések és ficamok, kinek mi.
-
Kicsirics77
Topikgazda
-
doberman
senior tag
válasz
Intruder2k5 #5812 üzenetére
...van az az olcsó ár amiért elnézegetném ezt a "rondaságot"...
de tovább fűzve a gondolatot, van szép rádió? -
-
doberman
senior tag
megint TK11:
Nézegetem... na erre kíváncsi leszek: TX band: 25-29,8 MHz, 50-54 MHz.... stb..
[forrás] -
Hauptmann
addikt
Kijött a Malachite v5, komoly cuccnak néz ki, de ára is van rendesen, 250 $ körül.
-
Hauptmann
addikt
válasz
doberman #5802 üzenetére
Hát, ez nem tökéletes. Úgy látszik,, a benne lévő kristály nem szereti a hideget.
-
válasz
Hauptmann #5799 üzenetére
Sőt már klónja is van Iradio UV 88 néven.
-
hanzibar
csendes tag
Ha este felé valaki be tudna szólni egy frekvenciára vagy átjátszóra amit Érd környékén venni tudnék, megköszönném. Írja meg, mikor, 70 cm-es vagy 2m-es sávon, mindegy.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- OpenMediaVault
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI PRO Z690 i7 14700K 64GB DDR4 2TB SSD RTX 3070Ti 8GB Fractal Design Meshify C CM 750W
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Huawei P Smart 32GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- 16GB G.SKILL Trident Z Royal 4600MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest