- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Hobby rádiós topik, téma összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Általában csak a zajzár nyílik és kis hernyóként jelenik meg a forgalmazás. Ha közelebb van akkor már hallani is hogy valamit mond(az alsó kis piros csík), és van egy harmadik, ami nagy térerővel jön, de csak sejteni hogy ez emberi hang(felső sárga csík). Mintha SSB lenne, bár itt látszik a vivő, olyan is előfordult, hogy hiányzott. Ez a program/RTL chip hibája?
Létezik esetleg letölthető sdr# kompatibilis frekilista gyűjtemény (magyar vonatkozású légi, amatőr 2m/70cm, PMR)? Elég macera beírogatni, és páran tuti beirkálták már.
Közben találtam egy bug-ot? Ha üzemmód váltás igénylő ereset-re ugrok, nem vált üzemmódot, azt kézzel kell átpöccintenem. Pedig megnéztem, a fájlban ott van mindegyiknél az üzemmód is. Ezt csak nálam csinálja, és rossz valami beállítás? -
válasz
Intruder2k5 #6033 üzenetére
Köszi!
Azt értem, hogy 25/3=8,333.33, de egy mérnökkel is beszélhettek volna, és akkor a kijelzőn nem kellene bekamuzni a frekiket. -
Itt találtam jó múltkor egy írást erről repsáv frekvencia kiosztás témáról.
https://www.ha7tp.hu/magyarorszag-repulotereinek-frekvenciai/
-
Kicsirics77
Topikgazda
Nemtudom, a kifejezetten reprádióknál az icom készülékek tényleg elég drágák, a yaesu vonalon meg a kézirádiókbol van választék ezen a téren.
a sima amatőr készülékeknél ez csak pkussz opció mivel nem erre vanna kitalálva, amatőr készüléknél a 5, 6,25, 10, 12,5, 25, 50, 100 kHz ami igazán számít.
ha tudja pluszban a 8,33kHz az csak plussz pont, de nem jellemző. -
válasz
Kicsirics77 #6030 üzenetére
Ez fura. Akkor a rádióknál miért kap olyan nagy figyelmet (felárat), hogy ismerje a 8.33kHz-es rasztert?
-
Hauptmann
veterán
válasz
Intruder2k5 #6024 üzenetére
Illetve a TK-11-el érdemes még várni, jelenleg 2 méteren túl erős a második felharmónikus. Gondolom, majd javítják.
-
Hauptmann
veterán
válasz
Megrendeltem a 880g-t, egyszer majd jön. Alin meg már van Quansheng TK-11(8) is, majd talán egy olat is behúzok.
-
Repülésről jut eszembe egy érdekes kérdés: Ha a rep.sávon 8.33kHz a raszter, akkor hogyan lehet kerek 132.055MHz az ACC? Mert pl. az SDR#-ban 8.33-at állítok be lépésköznek, akkor 132.0.53.051Hz-re ugrik.
-
válasz
RoyalAirForc #6025 üzenetére
Igen. Ahogy nézem mást nem is támogat, ez kimondott reprádió.
-
RoyalAirForc
aktív tag
válasz
Mármint repsávon ad? Az szép lesz.
-
válasz
Hauptmann #5966 üzenetére
1 órás videó... Mármint 1 órája került fel.
Quansheng TK11 VS Radtel RT-880szerk.:
És még egy érdekesség, QYT KT-A16, eddig az egyetlen adásra is képes repsávos rádió AliExpress-en, én legalábbis nem láttam eddig ilyet. -
válasz
Intruder2k5 #6022 üzenetére
SDR-hez, és kézi rádióhoz. Bár lakótelep 2. emeletén nem sok lehetőség van. Max egy hurok antennát vagy mágnes talpast tudnék kitenni, azt is csak ideiglenesen.
A rövidhullámú SDR rádiót még csak tervezgetem(A szétesés határán van egy Stabo XR100 scanner), de elég jópofa dolgokat raknak össze az SI4732 IC-vel. -
-
Ki milyen antennát használ kizárólag vételre? Vannak nagyon furák, pl. [link] , vagy pl. az SDR-ek mellé csomagolt fánk antennák mennyivel jobbak/rosszabbak?
-
Razzul
őstag
válasz
pelgrim_v1 #6018 üzenetére
ESP32 WiFi Meshre gondolsz ideiglenes hálózat alatt?
-
pelgrim_v1
tag
Közben meg is lett az irány elméletben, de nem rádió alapon
Esp 32 elég moduláris, felprogramozása esetén tud magának készíteni egy ideiglenes hálózatot amire csak specifikált eszközök csatlakozhatnak fel (vevők) és hotspotként működik.
Elméleti szinten működik, képes rá, vannak hasonló megoldások is és gazdaságos (piaci áron magát a belsőt 20-25 euró között ki lehet hozni)
természetesen itt jön a felprogramozás része (mint adó mint vevő oldalon, illetve már be rendeltem pár alkatrészt a prototípus miatt)
biztos hogy fogok belefutni menet közben akadályba amivel több meló lesz mint amire egyenlőre gondolok, de az irány életképes elméletben
valszeg innen kell majd pár hónap a prototípus megszületéséig, de lehet indítok magamnak erre egy logout blogot, hátha valakit érdekel
a rádió technológiás irány jobb lenne egyszerűség és minőség okán viszont hiába régebbi technológia, sajnos mégis drágább ilyen alacsony szinten -
baly81
aktív tag
válasz
pelgrim_v1 #6016 üzenetére
Mindenképpen érdekel, -szerintem nem csak engem,- ha összerakod. Majd lőjj pár fotót közben is!
-
doberman
senior tag
válasz
Intruder2k5 #6009 üzenetére
régi emlékeim szerint az LRI-nek Kékestetőn vannak/voltak az átjátszói.. persze az idő telik.. kellene egy irányított antenna méregetni.. (persze már abban sem vagyok biztos, hogy létezik az LRI)
-
doberman
senior tag
válasz
pelgrim_v1 #6011 üzenetére
T1 mini
plusz füles, TX letilt, pmr-re felprogramoz...adónak meg bármi.. uv5 bao pl..
alibabán keresni egy mennyiségi kedvezményt adó fickót.. 2 hét alatt itt van.. én kb így kezelném a helyzetet. ezek kész eszközök, nincs szívás.. -
baly81
aktív tag
válasz
pelgrim_v1 #6007 üzenetére
Értem én! Szereted a kihívást, meg valami mást szeretnél... Alkotni , kísérletezni... Mondjuk én biztosan nem tökölnék ilyennel, -nem látok benne ennyi potenciált- inkább 10€ környékén vásárolnék Baofeng 888s típust. Ennyiből akkuval, mindennel együtt biztosan nem tudod kihozni a készülékedet. Ingyen szállítással két hét alatt itt van aliexpressről.
-
Hogyne, a 133.000MHz.
-
pelgrim_v1
tag
Az eddigi beszállítónkkal pedig ez a helyzet, a többiek drágábban adják.
ha látnád a mostani házát, hát a 3D printed ha jó resint választasz űrtechnológia lenne hozzá.
Más dologba is vágtam már bele így (nem is egybe, bár azok egyszer eladós termékek voltak) végül kilogikáztam hogy legyen jó és érje meg nekem (csináltam “nagy” 3D scannert ugyanígy elkezdve ami elég méretes és elég kamerával rendelkezik egy fotel vagy kanapé bescannelésére pl, ott is végül lenyomtam a kész megoldások átlag árai alá végül 20 % -al úgy hogy én se voltam elégedetlen a pénzel, mondjuk szoptam is vele rendesen)
ha az elején, középtávon csak nullára jön ki az nem gond de egy reddites commentem be másolnám ide
I know, but I think there’s a bit of a misunderstanding here. This shouldn’t necessarily be seen as just a hobby project.
From my side, the entire development process, experimentation, and learning would be aimed at creating a product of better or similar quality, either cheaper or at a comparable price, through my own manufacturing. Something that, eventually, in the distant future, could be scaled up. I simply have to start it in a small, almost DIY-like way and grow from there, because I’m not a big corporation. :)
The fortunate situation is that there’s already a first potential customer for this in the current setup, who, if satisfied, could lead to further business opportunities.
Initially, I would handle the work myself, and maybe some friends would help out if production starts and I can’t manage alone, while at the same time I would be looking for an employee. But first comes the product development.
Of course, if we were talking about some kind of serious military-grade radio, I wouldn’t be so enthusiastic about diving into it, because that would require a different level of knowledge and capital.
But these are simple devices, and I believe that by talking to knowledgeable people on different forums, learning from those who are more experienced, I can choose the right direction for further research, study, and experimentation.
I have several 3D printers; I even set up a very basic calculation of how long it would take to print the enclosures — currently, all the printers combined can produce about 10 units per hour. Naturally, injection molding would be cheaper and faster, but it would require much more capital for the molds, and the mold cost would eliminate the planned option (which would matter in the long run) of offering custom housing designs. No one would want a custom design if it meant they also had to pay for a €10,000–20,000 mold.
Right now, this phase is really about gathering initial knowledge, direction, and doing a bit of experimentation in my workshop.
It’s like a business idea — I’m not expecting profit in the first 10 minutes; I’m totally willing to work on it “for free” for a long time if I see real potential for futureszerintem ez a tipikus esete annak hogy pusztán ismeretségnek hála adódik egy lehetőség valamire, én meg akarok próbálni hosszú távon élni vele. Ha nem sikerül nem sikerül de azért nem adom fel a kutatás/beszélgetés résznél már
(főleg hogy a felületes számításaim szerint kb 7-9 euró lehet a gyártása annak amit veszünk, persze ez egy gyártó cég, de ha ennek a több mint duplája a költségkeretem, szerintem meg kell hogy tudjam oldani valahogy, és a 10 -15 eurós árrés teljesen jó nekem eleinte ha adó meg minden után nullára kijövök, majd utána el kezdek optimalizálni, stb stb. A porsche rá ér később
-
baly81
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #6009 üzenetére
Ilyen tájékoztató frekvencia van a keleti régióban is?
Köszi! -
válasz
doberman #6005 üzenetére
Az előbb kiültem egy-két órára az udvarra, és vittem magammal fülelni a Yaesu FT-70D-t is, egy Diamond 771-es antennával. Végül is volt vételem a fenti a frekvencián, de annak ellenére, hogy a térkép szerint jobbnak kéne lennie, sokkal gyengébben jött mint a 119.350MHz-es észak tájékoztató, szóval ez lehet a magyarázat arra is, hogy kocsiból menet közben süket volt a Quansheng-en.
-
baly81
aktív tag
válasz
pelgrim_v1 #6007 üzenetére
Nem vagyok az alkatrészárakban jártas, de szerintem a keleti oldaltól való elszakadási eszme (EU beszer), és az általad megadott határérték miatt bukó lesz a dolog. Ha a magad bérét is beleszámolod, akkor meg biztosan. Amúgy jó ötlet lenne egy saját kivitelű, faékesített készülék! Nekem a kínai beszerzéses 3-6 hónap túlzásnak tűnik! Ha én ilyenben gondolkoznék, biztos, hogy egy gyártóval venném fel a kapcsolatot! Szerintem szállítással, vámolással együtt max egy hónapon belül itt van nálatok az összes!
Azt tudod ugye, hogy ha a PMR sávoktól eltérsz, akkor NMHH-tól kell frekvenciát vásárolnod? A készüléknek pedig ezt a frekit kell tudnia.
Nem tudom milyen 3D nyomtatód van... Burkolat elég erős lesz? Pl.: ha leejtik kibírja? -
pelgrim_v1
tag
Sziasztok. Át irányítottak ebbe a topicba hogy itt inkább lenne helye és találnék a témában jártas segítséget. Próbálom jól összeszedni az infókat, előre is elnézést ha kicsit hosszú lesz.
bedolgozom egy turisztikai cégnek, akiknek az egyik ágazata túravezetői adó vevő készülékek bérbeadása. A vezetőséggel jó a viszony.
Ehhez hasonlók: [kép]viszonylag egyszerű szerkezet. Az adott vállalkozó vagy cég jelzi hogy lesz xy időben egy túra, xy létszámmal. Előre összekészítjük a vevő egységeket, az adott csomagot egy sávra beállítva ne helyben kelljen, (típus függően 4-6 sáv van). A túra vezető az adóba bedugja a kis mikrofonját, 5-45 ember pedig hallgatja jack aljzatos fülhallgatóval a vevő készülékkel. A helyszínen ki osztjuk, majd a túra végeztével megyünk, összegyűjtjük. A probléma (és ebből fakadóan a tervem, lehetőségem) a következő:
Eddig ezeket a készülékeket Kínából rendeltük.
az eddigi árak (maga a készülék, elem, akksi, stb nem tartozék az külön)vevő 30-35 euró
adó 40-45 euró
500 darab 1-3 hónap mire megérkezettjelenleg:
vevő 35-50 euró
adó 45-60 euróHektikussá, nem számolhatóvá vált sajnos. A még nagyobb probléma hogy a készülékek 3-6 hónapra (!!!) jönnek meg.
a cég egy nagyobb terjeszkedés előtt áll, de mindenképp meg kell oldani az ellátás stabilizálását ilyen szempontból, illetve el akarnak szakadni a jelenlegi világ helyzet miatt a keleti beszállítástól.
a műanyag olcsó, a hang minőség közepes, nem egy hight tech eszköz.
Mivel ismerős és beszéltünk már erről, az ajtó nyitva áll, csak be kell sétálni egy kész megoldással, nagyon nyitottak rá. Ahogy körbe néztem a neten nagyon jó házi megoldások vannak hasonló dolgokra. Ellenben ebbe az irányba még nem barkácsoltam. Neki állok kikutatni és megtanulni, megtervezni stb, nem mással akarom megcsináltatni (főleg hogy ha lehetséges nekem ez egy lehetőség lenne folyamatos bevételre, szervizre, gyártásra, más nem egy további bevétel forrásra a mostaniak mellé) de előtte beszélgetni akartam nálam okosabbal melyik irányba kellene elindulni ha megoldható.Ami így a leírása lenne a dolognak:
- 20-25 (adó 30-35, legjobb tudomásom szerint ez a drágább oldal amúgy is) euró anyag költség az ami ideális volna hogy versenyképes legyek (akksi meg ilyenek nélkül, csak az eszköz)
- a házat meg tudom oldani kb 1 euróból 3D nyomtatóval, azzal lenne a legkevesebb gond-
előre 4-6 sáv hogy csak választani kellene beállítva. Minél egyszerűbb felhasználói oldalról
- minimum 30 de inkább 45 vevő egyszerre gond nélkül tudja hallgatni ugyan azt
-nincs szükség zenei stúdiós színvonalra de érthető legyen, ne recsegjen ropogjon
- minimum 50 de inkább 100 m hatótávolság minőség romlás nélkül az ideális
- mobil eszközök okán wifi, nem opció, a bluetooth a készülék limit miatt szintén nemahogy elkezdtem utána nézni maradnak a rádiós megoldások de ahogy rá gugliztam wouw, annyi annyi féle megoldás van, nem csak az fm létezik
nem tudom melyik technológia volna nekem az ideális, ha már ezt tudnám akkor abba az irányba el tudnék kezdeni guglizni kész kis eszközök irányába (mint pc ben a rasberry P, rengeteg ilyet látok rádiós témában is) de ha valaki bővebben hozzá tudna szólni szívesen veszem
köszönöm ha időt szántál erre a kommentre
-
válasz
doberman #6005 üzenetére
Igen, a kelet és az észak tájékoztatókat szoktam én is hallgatni, csak most néztem a HungaroControl térképét, és aszerint nekem ideálisabb lenne az észak-keleti csatorna, de ma délelőtt melóban nekem is végig arra fülelt a Quansheng, de meg se nyikkant. Pontosabban két-három alkalommal voltak rajta rövid adások, valami egész magas s értékkel jött tisztán (Budapesten), de senki nem szólt bele, csak PTT nyomkodásnak tűnt.
-
doberman
senior tag
válasz
Intruder2k5 #6004 üzenetére
tegnap jártam Biharkeresztes környékén, az egyik csatornára be volt állítva dél és 2 között de meg sem mukkant... a kelet-infón volt forgalom...
-
Urak, a 134.850MHz észak-kelet infó csatornán hallott már valaha valaki forgalmazást? Egyáltalán használják ezt?
-
baly81
aktív tag
válasz
Kicsirics77 #6001 üzenetére
Igen, nem árt megnézni. Ahogy nézem a SAD-20 után van egy betű, ami lehet eltérő feszt/áramerősséget jelent. Vagy régiós (AC csatlakozó) típust. Szerintem inkább ez utóbbi. Nem látom át sajnos. Ha abból indulok ki, hogy majdnem mindegyik akkus kézirádió -legalábbis amivel eddig én találkoztam- mind 7,4V-os akkuval volt ellátva, nagy a valószínűsége, hogy jó lesz. Meg nem árt rálesni, hogy a DC csatin melyik a pozitív, bár itt is 99%-ban a belsőn szokott lenni...
-
kory24
őstag
válasz
Kicsirics77 #5999 üzenetére
Köszönöm előre is
Egyébként Neten rá keresve az FT-4XE adapterére: link
Itt írva van mind2 modell, ebből azt gondolom jó kell legyen hozzá.
-
kory24
őstag
válasz
Kicsirics77 #5997 üzenetére
Csatlakozó?
A bölcső az ugyanaz mindkettő rádiónál (SBH-22) csak amit a falba dugok adaptert az más.
Ha neked FT-4XE van, megnéznéd légyszíves az adapteren adatok?
Nekem az FT-65E adapterén ez van:
Input: 100-240V 50/60hz 0.4A
Output: 12V 1.0A 12W -
kory24
őstag
válasz
Intruder2k5 #5938 üzenetére
Vettem egy FT-65E-t, valóban minőségibbnek/megbízhatóbbnak tűnik, mint a Baofengek . Köszönöm az ajánlást
Annyira megtetszett, hogy azon gondolkodom lehet kellene vennem még egyet párjának (amit feladok mozdonyvezetőnek).
Csakhát mivel nem olcsó ezért arra gondoltam lehet elég lenne az olcsóbb variánsa is, a FT-4XE.
Ahogy olvastam különbségeket, pl gyengébb kijelző (nem számít) és kisebb méret emiatt kevesebb funkció gomb (ez se számt), "kevésbé időjárásálló" (ez se baj, mert úgyis a mozdonyon lenne) azonban arról nem találtam infót, hogy a hangtovábbítás minősége, hatótáva, megbízhatósága tekintetében gyengébb-e valamivel??Illetve másik kérdés, hogy a 2 modell tölthető egymás bölcsőjében?
Ugyanis ahogy nézem a leírásukat a bölcsők azonosak amit adnak melléjük (SBH-22 Gyorstöltő), viszont az adapterek eltérőek (65-nél SAD-26C , FT-4XE-nél SAD-20 AV)
Ugyanis ez is szempont lenne, hogy tudjam tölteni őket itthon is és munkahelyen is. -
(jan)
őstag
Debreceni repteren siman atjutottam. Antenna le volt tekerve.
-
Hauptmann
veterán
válasz
Red product #5993 üzenetére
Biztos, hogy fog, most még túl nagy a felhajtás körülötte, meg érdemes megvárni a 11(8)-at, annak nagyobb lesz az akkuja.. Én a Radtel 880 GPS-es változatát fogom szerintem behúzni.
-
Red product
csendes tag
Quansheng TK11(5) 10W Dual Receiving Aliexpress [link] árakat nézegetem.
Kiváncsi vagyok, hogy esik e az ára valamennyit.Még várok vele.
"Mérgemben" rendeltem egy Radtel RT-860 rádiót. -
(jan)
őstag
válasz
Kicsirics77 #5991 üzenetére
Köszi a tippet! rendelem is akkor megfele.
kilógattam a mérőszalagyagit -
-
A Surecom SW-33PLUS adatlapja itt, a csomagban pedig ezt kapod: [kép]
Összevetni sajnos nem igazán tudom semmivel, mert ezen kívül nincs és nem is volt más SWR mérőm. De annyit talán tudok mondani róla, hogy többször is sikerült már vele megismételnem méréseket azonos, vagy nagyon hasonló eredménnyel, szóval talán nem teljesen random eredményeket dobál.
Mondjuk a hozzá kapott műterhelés 100W kimenő mérésére biztosan kevés, szerintem ez max. 20-25W-ig OK. De én elégedett vagyok vele, amire nekem kell, arra biztosan jó. Azt hiszem Anaconda írta még régebben, hogy neki is van ilyen.
-
(jan)
őstag
válasz
Kicsirics77 #5988 üzenetére
Elirtam vhf-uhf savra kell. [link] ezt a tipust neztem ki
-
(jan)
őstag
Utaim! Ha kianbol rendelnék swr mérőt vhf-hf célra melyiket erdemes? Az oledes hosszukas surecom nagyon szimpatikus.
-
baly81
aktív tag
válasz
Hauptmann #5980 üzenetére
Nekem színes kijelzőkkel a legtöbb esetben az a problémám, hogy kültéren, erős napsütésben alig olvashatók. A Radtelé milyen? Olvasható?
Biztosan jobb a radtel, de ez a quansheng sem tűnik rossznak. 0,5 - 1160 MHz, 10W, meg érdekel mi ez a smart code breaking funkció...
Még várok én is kicsit az első teszt videókra... -
crok
nagyúr
-
whbear
senior tag
Én vittem fel többször amatőr kézi rádiókat, egyszerre hármat is. Az antenna le volt véve és becsavarva egy kendőbe. Na ezt nem értették, hogy miért akarom eldugni. Gondolom szúró eszköznek látszott a röntgenen. Mondtam, hogy csak mechanikai védelem, de nem hitték el. Végül felcsavartam, bekapcsoltam és úgy vihettem a kéziben.
-
crok
nagyúr
válasz
Kicsirics77 #5974 üzenetére
Azon sincs rajta, azt már néztem (ott még a rádió mint olyan sincs fent), de az IATA PEDs listában sincs ilyesmi, se az EASA listáján.
-
crok
nagyúr
De nincs említés szinten se a Ryanair listájában, se az angol hatóságoknál sehol hogy ne lehetne.. (kicsúsztam eléggé a szerkesztési időből..)
-
crok
nagyúr
Kérdés: polgári repülőn (magánszemélyként) mennyire legális és mennyire engednek át security-n egy RTL-SDR V4-et kézipoggyászban (esetleg még specifikusabban: EU-n belül repülve)?
Hoztam-vittem már.. de érdekelne hivatalosan is mert hétvégén utazunk és vinném magammal, Androiddal néznék ADS-B-t GPS pozíció miatt (esetleg torony vagy 123.45 etc. hallgatás meg nyilván a távoli helyszínen scanning). Van erre vajon valami hivatalos álláspont? Találni nem nagyon találok ilyesmit (értsd: a Google/Bing/SearX/DDG/Yandex/etc. volt már a kérdezve, inkább konkrét hivatalos(nak tűnő) válasz érdekelne mert az emberek rádiós fórumok szerint hozzák-viszik akár a kézi scanner-eket is simán, csak arra nem nagyon tudok hivatkozni ha áll velem szemben a security).
Pl. itt van a TSA teljes lista mit vihetsz fel és hogy és mi az amit biztosan nem.. amiben van külön egy tétel hogy Radio és mivel az RTL-SDR is csak vevő így én úgy gondolom nincs itt semmi látnivaló (persze értem hogy a rádió az ezeket pont nem tudja venni).
SWL számom az épp van, hazai amatőr rádió vizsgát egyelőre nem tervezek letenni. -
wdarty
tag
quansheng tk11-ről tudjátok mikor lesz elérhető?
-
doberman
senior tag
válasz
Intruder2k5 #5963 üzenetére
a 5908 sz. hsz-edben lévő linket "hasznosítottam"... tks!
-
-
doberman
senior tag
hát ennyiért "muszály" volt vennem még egyet...
(persze új reg-et csináltam hozzá..)
-
BalanceR
addikt
Nem rossz kis kütyü
Mini SI4732 -
Kicsirics77
Topikgazda
Amelyikre pénzed van, mindkettőnől létezik FM-es,
mindkettőt lehet javítani, kondicserékkel simán használhatóvá lehet tenni, akkor nyűgös a dolog meg zsebbenyúlós ha szintézer ic baja van, egyébként 25k körül már lehet egy jó kis stalkert venni, olyan 30-35k egy jobb grant. -
(jan)
őstag
válasz
Kicsirics77 #5954 üzenetére
Köszi a tippet! Melyiket lenne érdemesebb ?
-
Hauptmann
veterán
Van már ilyen is. iRadio UV-98 Plus.
-
(jan)
őstag
Cb savra milyen stabil radiot erdemes venni az alirol ami tud ssb ben is adni?
-
-
baly81
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #5947 üzenetére
Vegyed megfelé nyugodtan! Teszteled, aztán majd megosztod velünk a tapasztalatokat! Ez így mindjárt megéri (nekünk)!
-
válasz
A vásárlói kommentek szerint kamu, nem tud CB sávban adni.
-
(jan)
őstag
válasz
Ne agyald túl…
-
Belefutottam egy sokadik "kínai csodába", BinTolk BT8200 néven, ami amellett, hogy 10W-os, elvileg a repsáv kivételével folyamatos adást ígér 18 és 1000MHz között. Még gondolkodom rajta, de lehet majd bepróbálok egyet.
-
BalanceR
addikt
válasz
Intruder2k5 #5945 üzenetére
Óóóó bzmg...
-
-
BalanceR
addikt
Ma feltettem a Quangshengre az armel f4hwn v4.0-t (előtte V3.7 volt) és elveszett a spektrum analizátor.
Elvileg mint az egzumerben, itt is fn+5-re kellene bejönnie, de semmi... Minden más működik.
Valakinek esetleg van ötlete? -
Amiket írtam mind kóddal nyithatók, tehát magad meg tudod csinálni 1 perc alatt, utána már fog adni a teljes tartományban. Viszont pl. a Yaesu FT-70DE már szétszedős és forrasztós.
-
válasz
Kicsirics77 #5941 üzenetére
Az FT-65E is kóddal nyitható, az enyémet is én nyitottam.
-
kory24
őstag
válasz
Intruder2k5 #5938 üzenetére
Köszi szépen!
Ezek a Yaesuk tetszetősek.
Viszont ilyet olvastam:
"A rádió, mivel amatőr készülék, így az amatőr tartományokra zárva van"Ez pontosan mit jelent?
Én a MÁV-nál a lentebb írt frekvenciákon tudnám használni? -
Ha csak kínaiban gondolkodsz akkor a Quansheng szerintem még mindig versenyképes, akár az UV-K5(8), akár az UV-K6, a minap is volt 6000Ft alatt, az azért eléggé bestbuy. De ha kicsit jobb minőséget szeretnél, akkor ott a Yaesu FT-65E 45000Ft-ért, esetleg egy plusz nagyobb akku hozzá még 16,5k HUF, de így együtt is valamivel 60 fölött megállnak. Illetve Yaesu vonalon is van még egy olcsóbb megoldás, az FT-4XE 32,5k HUF-ért. Minőségben ezek mindenképp jobbak mint az olcsó kínai rádiók, de cserébe pl. akkuidőben rosszabbak, amiről nem olyan rég beszéltünk is itt. Illetve korábban volt még Midland CT-590s párosom is, szóval itt is tapasztalatból tudom mondani, hogy a kínai rádióktól ez is valamivel jobb. Aztán biztos van még más is bőven 140k-s határ alatt, akár ICOM is, de azokkal nincs tapasztalatom, illetve a nyitásuk macerásabb lehet.
-
kory24
őstag
Egyébként ilyen "olcsóbb" (céges Motorola 140ezres árához képest) árkategóriában (max 20-30e) van más, jobb alternatíva is, mint a Baofeng rádiói?
(136-174mhz és 400-480mhz)
Vagy ezek az olcsóbb árban kapható hordozható rádiók mind egyformák, hasonlóak kB?
-
-
kory24
őstag
Még egy kérdésem lenne, hogy a rádiók pc software-ében amikor csatornát veszek fel, a Scan Add oszlop az mit jelent?
Egyik programban ON/OFF opció van, másikban Add/Delete.
Egyikben a Delete volt default érték, másikban az On.Van ennek az oszlopnak jelentőssége?
-
kory24
őstag
Értem, köszi.
Tudom még saját rádiót se lenne szabad használni, de szerencsére nem veszik olyan szigorúan meg szükség sincs rá, csak nagyon ritka esetben jó ha van.
Biztos ami biztos alapon akkor mindbe leveszem LOW-ra a teljesítményeket, nehogy bármi zavart okozzak, aztán max ha valahol nem elég 1 gomb nyomás csak High-ra váltani.Egyébként a linkelt táblázatodban 1-2 adatot megnéztem, pl ahol dolgozok ott a körzet azonosító/frekvencia se stimmmel.
Gondolom néha eltolódnak ezek, mint fenntebb már írtad.
Persze jelentőssége nincs, hisz aki nem vasutas és nem dolgozik az minek is akarná hallgatni a tolatásokat meg egyéb vasutas szövegeket, aki meg ott dolgozik a saját körzeteit úgyis tudja. -
crok
nagyúr
High-on az a 3 készülék nem is azonos kimenő teljesítményen van.. ez egyik 8W (meg 5W a mid és 3W a low) a másik 5W (és 3 a low). Nem feltétlen tesz jót az RF környezettel ha túltolod: a MÁV-nak a saját készülékeivel engedélye van arra hogy használja a 160MHz-es rendszerét - neked a saját készülékeddel akkor sincs ha a MÁV-nak dolgozol. Ha bármilyen zavart csinálsz (szar kristály, felharmónikusok..) azt -elvileg- kötelesek lennének az illetékesek hivatalból lejelenteni és megkerestetni a zavar forrását (itt a 4.3-as bekezdés). Valószínleg nem fogsz semmi bajt okozni csak ugye a licensz, az elv, a szabályozás, a törvény.. érted.
-
crok
nagyúr
válasz
Hauptmann #5929 üzenetére
Van, persze, hiszen nyilvánosak még az állomásleírások is és az 1.7 pontban le van írva mindben mik vannak használatban valamint a szabályozás(ok) a listával is elérhető (egy ügyes kereséssel pl. a Google keresővel így) de még összeszedned se kell mert ebben benne van (erről már írt itt Mikiuj), pár dolgot én is hallgatok itt Debrecenben (összefoglalóba is bekerült belőle pár dolog).
Pár érdekesség még:
34/2018. (XI. 09. MÁV Ért. 11.) EVIG sz. utasítás
T.24. SZ. UTASÍTÁS
A vasútüzemben alkalmazott analóg rádiófrekvenciás adó-vevő állomások
és hálózatok engedélyezési eljárásáról, üzemeltetéséről és nyilvántartásáró
- és -
109/2020. (XI. 13. MÁV Ért.27.) EVIG sz. T.25. utasítás
a vezeték nélküli távközlési rendszerek alkalmazására a vasúti
forgalomban
17/2018. (VI. 15. MÁV Ért. 5.) EVIG sz. utasítás
Utasítás a távközlés szabályozására (T.1. sz.)
Ebben pl. a 4.10.2 A MÁV Zrt. által használható frekvenciák és elnevezésük részben ott lesz az összes tech. körzet neve és csatornakiosztása (bár ez a régi a 160 MHz-re vonatkozóan de a vonali 450MHz UIC751-3-ra még mindig ez az érvényes, a 160-asra a régi is teljesen jó mert úgyis az kell csak ha hallgatni akarod hogy milyen frekvenciától meddig és milyen közzel..)
- és -
Vidra András: MÁV Vasúti távközlés PDF mondjuk a 8. oldaltól (fő- és mellékvonalak vonali csatornái, etc. meg érdekességek). -
kory24
őstag
"állomás és körzetén belül val'szeg úgyis elég lesz a Low"
Egyébként csak kiváncsiságból, azzal ha nekem HIGH-on van ártok valaminek/valakinek vagy lehet bármi hátránya? Az akksi merülést leszámítva, mert mint írtam nagyon ritkán használok saját rádiót, mert a cég biztosít esetek 99%-ában (lehet egy héten 1x 10-15percet vagy annyit se...)
Az egyik rádióban van harmadik: MID opció is, gondolom az a 2 szélső között lehet?
-
crok
nagyúr
TF03 (163.450) és C31 (457.950)? Ha már MÁV.. azt meg tudod mondani a technológiai körzeteknek miért az a neve hogy TS, TA és TF?
Egyébként ha már MÁV.. akkor az állomás és körzetén belül val'szeg úgyis elég lesz a Low mert a telepített antennák és berendezések az állomáson / telephelyen belül úgyis érzékenyebbek mint a random rádiód.
-
kory24
őstag
Igen céges környezet, MÁV.
Engedélyek biztos megvannak.
Általában biztosítva is van a céges rádió, csak 1-2 ritka alkalom amikor jól jön ha van nálam saját.
Ezért is próbálom úgy beallitani, biztos jó legyen.Olykor kinnt vagyunk távol telephelytől ott a rádiók csak egymással kommunikálnak.
Akkor be állítom Low-ra és tesztelem elegendő-e úgy.
Köszi infókat!!!
-
And
veterán
Korábbi hsz-eid alapján olyan céges frekvenciákat használsz, amelyekre nyilván van engedélyetek. Teljesítményből elegendő annyit használni, amennyivel a kapcsolat jól működik. Az UV-10R például 10 / 1 (H/L) wattos, az alacsonyabb beállítás sok esetben megteszi. Az adóteljesítmény és a pontos hatótáv között a gyakorlatban nincs egyértelmű kapcsolat, mivel a hatótávot egy rakás dolog befolyásolja. A te nagyobb adóteljesítményedtől meg ugye csak az ellenállomás vétele lehet jobb. Elméletben - nyílt térben, csak a szabadtéri csillapítást számolva - 3x akkora távolság 9-szeres adóteljesítménnyel kompenzálható. De ha a vétel amúgy is megfelelő, szükségtelen és pazarló a teljesítmény növelése.
-
kory24
őstag
válasz
Kicsirics77 #5920 üzenetére
Ja igen frekvenciát nem írtam :
Pl 163.450Mhz, 457.950MhzHa low-ba van, akkor nem kisebb a hatótáv? Pl low 1km high meg 3km? Vagy ilyen különbség nincsen?
-
kory24
őstag
Sziasztok!
Baofeng rádiókon (van nekem UV-10R, Uv-17Pro és UV-21Pro) a TXP hogy célszerű beállítani?
Tudom elvileg mit jelent (adó kimenő teljesítménye Magas(H)/Alacsony(L) )
De én nemigazán veszek észre különbséget.
Lehet célszerűbb L módban használnom (pl akku kímélés vagy rezonancia, stb miatt) vagy teljesen mindegy?Jelenleg H módban használom.
Köszi
-
(jan)
őstag
[link] szerintetek egy ilyen wheastone hidas mérő mennyire lehet jó ?
-
baly81
aktív tag
Nekem az ilyen színes kijelzősökkel mindig az a bajom, hogy erős napsütésben alig látható. Ugyan így, van itthon nem is egy színes kijelzős multiméterem, amit kültéri munkára alig viszek magammal. Ha eltakarom előle a fényt az segít, de a szemed annyira hozzá van szokva az erősebb környezeti fényhez, hogy a kijelzőre írt adatok leolvadása így is nehéz, vagy inkább lehetetlen.
-
Manka76
senior tag
válasz
Intruder2k5 #5908 üzenetére
Zöldben kicsit drágább
-
Épp Vácon üldögélek az autóban, a Yaesu FT65 scannel, és az előbb kristály tisztán, mintha csak mellettem lett volna az adó, bejött a gödöllői HÉV, 467.68125 MHz frekvenciája.
-
-
(jan)
őstag
válasz
Intruder2k5 #5908 üzenetére
Ez csak akkor játszik ha frissen regisztrál az ember ? mert nekem 9 ezerre hozza
-
Esetleg ha valakit érdekel még Quansheng UV-K6, most 5633 Ft-ért elhozható Ali-ról. Ilyen áron régen volt már, és ki tudja mikor lesz legközelebb.
-
(jan)
őstag
70 centin van valakinek tapasztalta a koax collinear antennával ?
-
(jan)
őstag
válasz
Kicsirics77 #5900 üzenetére
Akik hátitáskában Motoron
Viszik a technikát
-
válasz
Kicsirics77 #5902 üzenetére
Amúgy rövid ideig volt egy Baofeng UV-17M rádióm, nekem bejön az a méret, és a súlya se nagyon érdekel.
-
doberman
senior tag
válasz
Kicsirics77 #5902 üzenetére
...meg a súlya is..
Új hozzászólás Aktív témák
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Acer Nitro 5 AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD - RTX 3050 - Win11
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest