Hirdetés
- eldiablo: 30 év után szakítottunk, de azért még beszélünk...
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Dr. Mózes: Lakberendezési tanácskérés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Tóth Olivér: Kedvenc processzorok:
- GoodSpeed: Philips AWP9820 (vízlágyító) Calgon helyett?
-
LOGOUT
Hobby rádiós topik, téma összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tomasz72
aktív tag
Beszarás mik vannak!
Valamelyik nap olvastam a Wimo facebook oldalán.
-
Kicsirics77
Topikgazda
plussz azért nemárt egy DMR ID sem, bár mondjuk hallgatózáshoz nem kell, de tekintve a TG-ket kicsit kaotikus nekem is, pedig van Hotspot meg c4fm és azon keresztül lehetne hallgatni de kb másfél hónapja a Hotspot be sem volt kapcsolva.
-
válasz
RoyalAirForc
üzenetére
Ja, csak amikor belegondolok, hogy a C4FM képes FT-70DE is itt van lassan 3 éve, és még csak meg sem próbáltam semmit se, azon se, főleg mert nem is értem, olyankor mindig arra jutok, hogy nem kell ez nekem, csak pénzkidobás lenne.
-
RoyalAirForc
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Ez nekem is bejövős.

-
Amúgy pont még az ünnepek között hosszasan szemeztem ezzel a Radtel RT-4D rádióval, mondván legalább tudnék vele DMR-en is fülelni. De aztán átgondoltam, és mivel ehhez a részhez teljesen sötét vagyok, le is tettem róla, pedig tetszik a rádió, meg jó árban is van, de tartottam tőle, hogy egyrészt kevés lehet az ilyen forgalmazás, másrészt ami van is, esetleg nem csak úgy van mint analóg esetében, hogy tudom a frekvenciát és már hallok is mindent, hanem ezek ilyen zárt "csoportokban" mennek, ahol csak az hallhat és szólhat közbe aki "be van engedve", akkor meg adtam a szarnak egy pofont. Harmadrészt meg ha ezen is csak az amatőrök és csak a szokásos milyen az idő, meg ki milyen gyógyszereket szed témákat nyomják, akkor tényleg felesleges, amatőr átjátszókat analógot sem hallgatok.
-
Tomasz72
aktív tag
DMR forgalmazást még nem hallottam, de pl C4FM-nél is elég érdekes a hangzás.
Ceglédit hallgatom néha, olyan nem is tudom....
Analógnál egyből megismerem az ellenállomást, illetve, ha van az adás alatt "sus", akkor tudom, hogy nem kerek a vétel, nem vág át az S mérő. -
zolee1988
tag
Alapvetően a DMR ipari felhasználásra készült, ott nem kell felhasználónak állítani semmit. Eltekergeti a biztonsági őr vagy a futár, aztán panaszkodik, hogy nem jó.
Az én rádiómon nem az eredeti FW van, hanem az OpenGD77 nevű, abban van VFO
Igaz, az meg pl a szöveges üzenetküldést nem támogatja, de a többi hasznos funkció kárpótol.
Amit fontosnak tartok megemlíteni, hogy a DMR nem csupán az interneten összekötött átjátszón keresztüli forgalmazásra alkalmas, ugyanúgy mehet simplexben 2m-en vagy 70cm-en is. A saját tapasztalatom az, hogy ahol már analóg módban erős sugás és nehezen érthető volt a beszéd, DMR esetén még mindig kristálytiszta volt a hang. -
-
Manka76
senior tag
-
zolee1988
tag
A magyar DMR átjátszók interneten össze vannak kötve, mindegyiken fix TG a TS1-en a TG216 általános magyar, illetve a 2169112 óránkénti időjárás jelentés. TS2-n van a local 9, amit nem küld tovább interneten sehova, illetve az átlátszó saját TG-je (pl Velence 216120) illetve a dinamikusan felcsatolt TG-k. A dinamikus TG-t az átjátszó 15 perc után bontja ha nincs PTT nyomva. Tudsz olyan hogy a debreceni átlátszó TS2-n csatlakozva a Velencei átjátszóra (216120) beszélsz így nem hallja mindenki az országos 216-on csak a Velenceiek.
A Dobogókői interneten keresztül kapja a TG91-t és küldi ki RF-n. Egyszer lekapcsolták aztán sokan jelezték hogy hiányzik nekik. A többi átjátszón nincs fixen felcsatolva.
-
válasz
Hauptmann
üzenetére
Ezt úgy kell érteni, hogy nem az átjátszón van beállítva, és nem annak az internetes uplinkjéből származik, hanem valaki a TS2-re RF-en adj fel a TG91-et?
@zolee1988: köszi, bele fogok hallgatni, egyelőre még mindig nem tudom hova tenni, hogy mi a jó ebben (kivéve azt az egy scenariot amit írtam, de ez arra sem passzol)
Vagy ne műszaki oldalról próbáljam megközelíteni? Ez egy életérzés és ennyi, engedjem el? -
Manka76
senior tag
Valóban szinte teljessen internet alapu az átjátszókon keresztüli beszéd forgalom. Nagyon kevesen használják (legalábbis amit hallok) őket. Reggelente szokott lenni 4-5 ember beszél az Őrbottyáni vagy ma az Érdi átjátszón.
Simplex-ben gyakorlatilag kb kétszer sikerült beszélnem valakivel . -
zolee1988
tag
válasz
RoyalAirForc
üzenetére
a Dobogókői átjátszón fixen fel van csatolva a TG91 TS2-n. érdemes szombaton UTC 16:00-kor hallgatni, akkor van a World Wide Check-in, mikor is egy vezetőállomás régió/ország szerint szólítja az állomásokat, általában 3-4-en szoktunk lenne magyarok.
-
Én most teljesen véletlenül elcsíptem őket a PMR 07-en, szóval úgy látszik ezt is használják.
Ez egy burkolt beköszönős comment is egyben, szóval sziasztok
Ma jött meg az első rádióm, ami egy Radtel RT950 Pro. Eddig nagyon tetszik, hallgatózok vele, tanulgatok. Még nem szántam rá teljesen magam, de lehet, hogy vizsga is lesz belőle.Lenne egy kérdésem is, mert nem értek egy dolgot: közel van hozzám a HG7RUG (dobogókői amatőr átjátszó). Van rajta DMR is, ezt pár napja hallgatom SDR-el. A TS1-en hazai amatőr forgalom zajlik, de nem szoktak túlzottan sokan lenni. A TS2 valami nagyobb nemzetközi talkgroup. Jól értem, hogy valaki ad valamit japánban, átjön IP-n, itt pedig kiszórjuk a Pilisben, aztán adott esetben visszafelé ugyanez? Ebben így mi a sportérték? Biztos sértőn hangzik ez, de ezzel az erővel Discordozni is lehetne, ráadásul a frekit is folyamatosan foglalja, mert folyton beszélnek a TS2-őn. A másik, hogy a beszélgetésekből úgy vettem ki, hogy nagyon sokan MMDVM -el (főleg Pi-Star alapon) nyomják. Otthon van mondjuk 5-20 méteres távon valós RF linkjük, a többi gyakorlatilag megegyezik azzal amit minden nap csinálok én is sajnos (MS Teams meeting). Vagy ez csak annyiról szól, hogy a rádióm van a kezemben, amin elérem a communitym, és boldogság van? Végül is így értem, csak furcsa így belecseppenve

Illetve nyilván kikövetkeztettem azt a use case-t is, hogy ahol nincs mobilnet lefedettség (pl. erdőben, túrázásnál) ott jó dolog lehet elérni egy olyan DMR átjátszót, aminek van IP gw-je, de azért ahogy kivettem itt ritkán van szó erről a felállásról.
-
H2o-pok
senior tag
Sziasztok és BUÉK mindenkinek.
Nos ma volt kis időm a 2 quasheng uv k58 al foglalkozni,ami V3 verzió. Chirp ben működik,beolvassa a rádió adatait, viszont ha a frekvenciát akarom átirni,nem engedi, nem aktiv az adott sor. Lenne esetleg valakinek egy ilyen gyári szoftveres mentése pmr csatornákkal és a beállitásokkal?
A gyári programra még nem volt időm.
A másik pedig, gondolom igy (v3) az egzumer fusion -t kell rátenni.
Köszi
-
-
Tomasz72
aktív tag
163-164 MHz Máv részére van kiosztva. Légvonalban kb 100 méter a szolnoki vasútállomás 163.225 elég jól szól.
20-25 éve fejből vágtam egy csomót.
Volán országos, monori strázsák, pm strázsák, mentők pm. -
-
Hauptmann
veterán
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Mi jelenleg a frekijük? Régen 163 MHz környékén voltak.
-
-
cigam
titán
Hóhányókon még van analóg rádió, vagy már ott is digitális, internet alapú kommunikáció van?
-
Bukk900
őstag
válasz
Red product
üzenetére
BUÉK!
Én zónákat használok a memórián belül, van a PMR frekiknek és van a PMR papagájoknak is külön.
A rádió tetején lévő narancs gombra programoztam a zónaváltást.
Azokat a papagájokat, amiket otthonról elérek beraktam a sima PMR zónákba is a csatornák felé. -
cigam
titán
válasz
Red product
üzenetére
Mindegyik külön memóriába, megfelelően elnevezve.
-
Red product
csendes tag
BUÉK!
Több PMR papgáj átjátszót is meg tudok szólaltatni itt a lakóhelyemen. Minden papinak van egy ctcss kódja és csak a helyes beállítással indul el.
Az lenne a kérdés hogy ti hogyan csináljátok hogy megmaradjon a pmr freki is és a papi is a memóriában. Persze van több lehetőség csak érdekelnének esetleg olyan trükkök amire én még nem jöttem rá.
Radtel 860 -
BUÉK és 73 mindenkinek

-
Hauptmann
veterán
válasz
Kicsirics77
üzenetére
BUÉK, 5OCX. Én ma voltam dolgozni, pont elég volt.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5
üzenetére
én akkor is hazafelé jövök majd megint munkából
-
válasz
Kicsirics77
üzenetére
Én is reggel megyek, de majd csak 5.-én.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Reggel meg mehetek dolgozni
-
válasz
Kicsirics77
üzenetére
Ámen!
Ja, és persze BÚÉK Mindenkinek!
-
Kicsirics77
Topikgazda
Eredményekben gazdag boldog új esztendőt kívánok mindenkinek.
A terjedés legyen velünk. 73' DX ha7kfe Pista. -
Hauptmann
veterán
A mai pozsonyi szonda Martonvásár közelébe ígérkezik, kíváncsi leszek, hogy el is jön idáig valóban.
-
Manka76
senior tag
Betöltöd a "f4hwn.chirp.v4.3.py" modult kiválasztod a rádiót a lenti képen látjató listából és kész is vagy. Ha nem megy keress nyugodtan.

-
doberman
senior tag
ááá nem ördögtől való dolog: [https://radiosondy.info/] , még login sem kell, jó a keresője.. még KML-t is ad ha szépen kéred.. - akár több évre visszamenőleg..
-
Tomasz72
aktív tag
Kézből, szolnokon...
Nem bírtam tovább kint a szelet. -
Tomasz72
aktív tag
Az mi már, hogy Bécs országból áthozta a szél a 7-es körzetbe...
-
cigam
titán
Nem biztos hogy fel megy rá bármi. Jelenleg mi a fw verziója?
A MINI változat (UV‑K1 8 MINI) hardverben eltérhet, ezért a moddolt firmware nem garantáltan kompatibilis. Az oldalra kitett "visszajelzés" fotók alapján egy f4hwn uv k1-hez igazított kiadása rámehet. -
Tomasz72
aktív tag
2006 év végén Gyömrőn volt földregés.
Akkor még Mendén laktam. Fura volt az ágy, meg lengett a csillár.
Spuri ki a házból, kabát, papírok, mobil, és persze az URH.
Mondanom se kell a GSM hálózat, vezetékes hálózat feküdt.
Elő a kézit, gyömrőn HG7WEB Gusztibácsi mondta, menjünk a galyára, mert ott már ment a riadólánc!Nagyon fegyelmezett volt mindenki!
Ettől függetlenül erre a két rendszerre nem visz rá a lélek...
Amúgy YT-on egész jó videó van MESHCORE-ról...
-
zolee1988
tag
A LoRa APRS 433.775 MHz, de azt szerintem nem tudod fogni normál rádióval, ott a 144.800MHz-t figyeld.
DMR APRS is létezik, pl nekem is be van kapcsolva a GPS a DMR rádiómon. Sőt van átjárás a rendszerek között, pl én is küldtem már LoRa eszközről DMR-re és klasszikus 2m-es APRS-re üzenetet. De a szöveges üzenet küldés nem elterjedt itthon, pedig jó dolog, FT8 szerű üzenetekkel csináljuk a QSO-t, de persze meg simán SMS-szerűen szabadon fogalmazva. Külföldön ez teljesen általános
-
kovyhun
tag
válasz
Hauptmann
üzenetére
Hobbi dolog, de szükség esetén jól jöhet

Például vészhelyzeti üzenetküldésre ha hosszabb ideig nincs áram, mint a spanyolországi nagy áramszünet, ott is hasznát vették.
Klienseken és átjátszókon át nagyobb távolságokra használható mint a pmr rádiók.
De üzenetek mellett mehet rajta pozíció és szenzoradatok is.
(Vannak CB és PMR rádióim is, de szükség esetén előbb érek el valakit Meshtastic-on vagy Meshcore-on mint ezeken) -
Hauptmann
veterán
És ha már ennyire belemélyedtünk, DMR APRS van itthon?
-
-
Hauptmann
veterán
A "régi" 144.800 MHz APRS működik még? Illetve működő packet BBS van még?
-
zolee1988
tag
válasz
Hauptmann
üzenetére
Kb ugyanazt tudja, mint a rádióamatőr LoRa APRS hálózat. Mondjuk az itthoni amatőrök azt sem teljesen a rendeltetésére használják, kb csak nyomkövetésre.
Mindkét rendszerre igaz, hogy pozíciót tudsz valós időben megosztani, ezen kívül telemetria és üzenet küldésére is alkalmas. Alapvetően ugyanúgy mint a LoRa APRS esetén, minden eszköz egyben ismétlő is, a fogadott csomagot továbbküldi a feladó általa beállított ugrás-számig, így akár 200km-re is eljut az csomagod. -
cog777
őstag
A mai “kitelepülés”, az idõ jó volt, 6 fok, sütött a nap. Kellemest a hasznossal:
Kellemes ünnepeket mindenkinek, utólag is!
-
Hauptmann
veterán
Ez a meshtatic hálózat mire jó amúgy? Nézegetem, de igazából nem jövök rá.
-
Mikika
aktív tag
Dipole Calculator létezik iOS-re is
-
Bukk900
őstag
válasz
kiki100
üzenetére
Egy konkrét frekvenciára nem nehéz egy dipólt, ground-plane, vagy j-pole antennát építeni, de 2m/70cm-re már nehezebb.
Találtam kétsávos j-pole-t [link]
Vagy kétsávos mérőszalag yagit is [link]
Első antennának én valami egyszerűbb egy sávos antennát választanák, itt egy jó méretező program androidra: [link] -
kiki100
újonc
Gondolkodom, hogy építenék a kézirádiómhoz 2m/70cm-re egy hordozható antennát. Sok típust látok, de nem tudom eldönteni melyik lenne a leghatásosabb. 1/4 + 3radiálra gondoltam. Milyen típust javasoltok?
-
válasz
zolee1988
üzenetére
Jó lesz ez, szépen össze van rakva. Mondjuk nekem hívójelem nincs, így az amatőr átjátszókat nem használom, és valahogy a PMR papagájok sosem hoztak lázba. Még régen amikor működtek, az eQSO kapukon szoktam beszélgetni, az volt itt a közelünkben Őrbottyánban is, de amennyire tudom a nyomkodósok miatt le lett kapcsolva, azóta meg már talán le is lett állítva az egész eQSO rendszer.
-
Tomasz72
aktív tag
válasz
zolee1988
üzenetére
Fasza kis gyűjtemény, van benne munka!
Nekem még van egy guglis mentett. Az eredeti nem tudom kinek a munkássága.
Réges régen mentettem, aktualitása kérdéses, mert a szolnoki papi még akkor bele került, amikor nem is ment, aztán még mindig benne van, pedig már nem is megy...
-
doberman
senior tag
válasz
Hauptmann
üzenetére
van ennek a vadászatnak egy "másik" verziója is... a ráérős, túrázós változat. a radiosondy oldalán a keresőt jól paraméterezve legyűjtheted a már "döglött", rég leesett, de össze nem szedett szondákat. nem kell kapkodni, nincs rohanás csak kirándulás... utolsó gps koordináta - akkori szélviszonyok - gps magasság függvényében megkereshetők. 600 m alatt tuti.. lehet fenn egy fán.. kökényes közepén.. de volt már ereszcsatornában is..
-
zolee1988
tag
Az elmúlt napokban rengeteget foglalkoztam két térkép fejlesztésével, és a sok visszajelzésnek köszönhetően mostanra sikerült egy stabil, használható verziót összerakni.
Elkészült tehát:
📡 Magyarországi PMR papagáj térkép
📡 Magyarországi VHF/UHF rádióamatőr átjátszó térkép
A cél egyszerű volt:
egy átlátható, könnyen használható térkép a hazai rádiós közösségnek, ahol egy helyen látszik minden fontos információ.
🔍 Miből dolgozik a két térkép?
📡 Rádióamatőr átjátszók
A rádióamatőr térkép a HA2TO által karbantartott, nyilvános átjátszólistára épül.
Ez a lista sok esetben csak 6 karakteres lokátorral adja meg a pozíciót, ami kb. 5×10 km-es területet jelent.
A térkép ezért a lokátor középpontjára teszi a jelölőt, ez nem hiba, hanem a forrásadatok sajátossága.
📡 PMR átjátszók
A PMR térkép a Radiozona.hu által tesztelt és kipróbált papagájok listájára épül, amelyet a közösség folyamatosan frissít.
A koordinátákat itt szándékosan óvatosan kezeljük, hogy ne legyen túl direkt a helyszín megjelölése, a cél a tájékoztatás, nem a pontos cím.
💬 Visszajelzések, kritikák, ötletek
Többen megkerestek privátban is, volt, aki csak annyit írt, hogy „sz*r” vagy „nem jó”, de gyanítom, ott már a karácsonyi pálinka beszélt helyettük.
Szerencsére sokan építő jellegű ötleteket és tanácsokat is küldtek, és ezek nagy részét igyekeztem beépíteni vagy javítani.
Köszönöm mindenkinek, aki vett egy percet és írt valamit, sokat számít.
🔗 A térképek:
👉 Rádióamatőr átjátszó térkép:
https://zolee1988.github.io/magyar_radioamator_atjatszo_terkep/
👉 PMR papagáj térkép:
https://zolee1988.github.io/radiozona.hu-pmr-papagaj-terkep/
💬 Ha hasznosnak találod…
…oszd meg más rádiósokkal is, vagy írj visszajelzést, hogy mit lenne érdemes még fejleszteni.
A projekt folyamatosan alakul, és minden ötlet számít. -
Bukk900
őstag
Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!

A Hiroyasuska hozott egy IC980Pro rádiót, eddig kellemes meglepetés, jó hangja van, a kezelése, programozása is könnyű.
Egy dolog zavart, hogy a jelerősség jelző szinte mindig a maximumot mutatta (a fenti képen is látható), ezt is sikerült beállítani az alábbi videó alapján. [link] -
Hauptmann
veterán
A mai budapesti szonda hozzám közel, Tárnok mellett esett le. Ahogy nézem, ritkán fordul elő ilyesmi.
-
Van új firmware a Radtel RT920-ra, de ha lehet ez még rosszabb mint a korábbi. Első pillantásra úgy tűnik a kijelző hibáját javították, már nem csúsznak ki a számok a képből, ellenben a funkciógombok ugyanúgy összekeverednek, ami még nem is lenne nagy probléma, hisz újra be lehetne állítani. Viszont nekem ezzel meg az egyes VFO-t nem sikerül memória módba állítani, valahogy mindig csak frekvencia módban megy, a kettest lehet ide-oda váltogatni. Nem tudom mit csinálnak a srácok Kínában, de valami nagyon félresiklott a 15-ös fw után, szóval nekem ismét megy vissza az, és inkább le is mentem, addig amíg elérhető a gyártói oldalról. Minden esetre ha valaki próbálkozna az újjal, itt a link:
-
H2o-pok
senior tag
Pont akartam is kérdezni,mert én is azt olvastam hogy 12.5kHz lépésköz kell.
Akkor itt melyik a jó lista?
[link] -
BoB
veterán
válasz
Kicsirics77
üzenetére
Amikor még nem programoztam fel a csatornákat, akkor is 12,5-re állítottam, hiszen pont úgy jött ki. Egyszerűen beütöttem 4600625 számokat és ott voltam az 1-e csatornán, és onnan csak egy gombnyomás 1 csatorna váltás. így meg kettőt kell nyomni és nem szabad eltéveszteni amire mindig figyelni kell...
Ki- bekapcsolásnál legutolsó frekin maradt, szóval a frekvenciát csak egyszer kellett beütni kézzel.
De ízlések és pofonok, én nem használnám 6-ossal.
-
Kicsirics77
Topikgazda
Ahhoz,hogy 446.00625MHz tudj állítani vagy 446.04375MHz-t ahhoz kell a 6,26kHz step, az hogy a csatornák 12,5kHz re vannak egymástól ne zavarjon meg, próbáld ki és egyből meglesz minek is kell a 6,26kHz step. A készülékek többnyire auto,5 vagy 12,5 kHz step-en vannak gyárilag.
Te a dPmr csatornakiosztással kevered, ahol a 16 helyett 32 csatorna van kiosztva és a 9 számjegy a csatorna frekije 446.003125 amíg a sima pmr-nél csak 8 számjegyű 446.00625, a dPmr a motorola rádiókon programozható ami képes rá. -
Tomasz72
aktív tag
Az igaz, de a csenel 1-et ki kell lépni valahogy....
-
-
doberman
senior tag
Mindenkinek békés, boldog karácsonyt! ha8lnu
-
BoB
veterán
válasz
Intruder2k5
üzenetére
De az analóg PMR446 12,5-es lépésközzel van kiosztva.. vagy csak túl sokat ittam már?
-
-
BoB
veterán
válasz
Kicsirics77
üzenetére
Tud digitálisat az a Quansheng UV-K5 (nem hinném), vagy miért kell 6.25kHz-es lépésköz?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- World of Tanks - MMO
- Gumi és felni topik
- eldiablo: 30 év után szakítottunk, de azért még beszélünk...
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Könyvajánló
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Projektor topic
- További aktív témák...
- Gamer Egér RGB!!
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AF Dock (DisplayLink)
- Akció! Bontatlan Sandisk SSD Plus 2TB
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 10GB Zalman T4 Plus Chieftec 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest