Hirdetés
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Surda-
őstag
Hazalátogattam vidéki rokonaimhoz egy kis faluba.
Mikor kávéval kínáltak valahogy arra terelődött a szó,hogy én itthon "komolyabban kávézom", kérdezték hogyan,meséljek...
Mondom általában kis kávépörkölőktől veszek frissen pörkölt kávét.
Reggelente lemérem mennyit rakok a darálóba,van amelyikből pár grammal több,van amelyikből kevesebb kell.
Aztán már előre tudom,hogy az adott kávét milyen fokozaton kell ledarálnom, ez kerül a kávéfőzőbe,amin van egy hőmérséklet szabályozó, az is az adott kávéhoz, a megfelelő hőmérsékletre beállítva.Öten néztek rám teljes döbbenettel...
Másodpercekig csönd volt a konyhában,ahol ültünk....A kínos hallgatást a következő mondat törte meg : "Végül is jobb,mintha alkoholista lenne!!!" , és folytatódott tovább a beszélgetés

-
zolnagy
őstag
Primo Baby gyári pumpát szét lehet szedni?
Van egy gép, amit szeretnék rendbe tenni. Már darabokban van, alkatrészek megtisztítva, de a pumpa nem müxik. A fűtőszál nem szakadt a bojlerben, 28 Ohm-t mértem, ez jó lehet?
Szal a pumpára direkt fesz-t adtam, de meg sem mozdul. Érdemes vele foglalkozni, vagy csere egy EX5-re? -
bbuffy
senior tag
Jó állapotú Gaggia espresso pure, milyen értéket képvisel? Illetve piaci ár érdekel. A fekete, nem a colori.
-
itaprak
csendes tag
A nem dőlt betűkkel írt dolgok a listában még nincsnek teljesen kész

Van 3 ssr relé, amiket a raspberry kapcsolgat:
-1 a fűtés szabályzáshoz
-1 a pumpa ki/be kapcsoláshoz
-1 pedig a háromjáratú szelephezAz ulka pumpa erősségét elvileg lehet PWM-el szabályozni, és az SSR relé is bőven elég gyors hozzá, a PI-nek is a PWM-es GPIO PIN-jére van kötve az a relé. Ami hiányzik az valami visszacsatolás, hogy éppen mekkora a nyomás + a UI felület ahol be lehet állítani dinamikusan hogy a következő csapolásnál milyen hullámot kövessen. Utóbbit könnyű megcsinálni, de az előbbi ritka mint a fehér holló (pl.: ilyen jó lenne)
-
zolnagy
őstag
Na, Kapucziner kávé napi akció letudva. Kíváncsi vagyok mit tud az el injerto otthon. Már régen próbáltam, QM-ben meg tán sosem...
-
itaprak
csendes tag
A napokban volt időm és megcsináltam, hogy a gőzölés fűtését is a Raspberry vezérelje. Még nem tudtam sokat tesztelni de amiatt, hogy beállíthatom, hogy hány fokra melegítsen és mennyire erőszakosan tartsa ott a hőfokot, arra számítok, hogy kezesebb gépet kapok, mit a sima termosztátos megoldással.

Most gondolom egy pár hétig/hónapig/évig nem lesz időm fejleszteni rajta (pedig még van egy zsák ötletem), mert a napokban születik a gyerekünk, ezért összecsaptam a telefonos részéről egy összefoglaló videót és kineveztem a jelenlegi állapotot 1.0-ás verziónak

Szóval jelenleg így áll a Gaggia tuning listám:
1.: PID megvalósítása Raspberry-vel, a hőmérséklet állítása és nyomon követése a telefonról
2.: Főkapcsoló ki/be kapcsolása telefonról, akár házon kívülről is, szervo motorral, az eredeti gombok és azok funkcióinak a meghagyásával.
3.: A csaplás kezdetekor automatikusan induljon el egy stopper a mobilalkalmazásban, a leállításkor pedig magától álljon meg.
4.: A csapolás maximális időtartamát be lehessen állítani a telefonon keresztül, amit ha elér akkor automatikusan kapcsoljon le a pumpa.
5.: Gőzölés fűtésének vezérlése raspberry-vel
6.: Rancilio silvia gőzkar
7.: Ipari vízteritő és felsőszűrő, 7 grammos VST szűrő
8.: Aktív pohárfűtés9.: Nyomásprofilozás
10.: Vízszint jelzése a telefonon; víz nélkül ne induljon be a pumpa -
zolnagy
őstag
válasz
tariattila
üzenetére
Nekem nem tetszik, oszt annyi.

Nem vagyunk egyformák. -
tariattila
veterán
-
zolnagy
őstag
Az lesz, átgondoltam én is. Lényegében azért váltottam, mert az előző daráló nem azokat az ízeket hozta, mint az ipari. Ez meg igen. Csak az a sok bennmaradó örlemény ne lenne. Először úgy próbáltam, hogy 20 deka kávét beöntöttem a babtartályba és az időzítőjét próbálgattam. Így teljesen jól működött, pontosan be lehetett állítani. De adagonkénti darálásnál az utolsó szemeket nehezebben akarja elkapni, többször rá kell indítani, meg pofozni is. Konkrétan a 18 g-ból először 14 jön ki, majd a fenti 3-4x indításra és pofozásra apránként a többi. Ebben jobb volt a Macap M2, ez meg az őrleményben. Ez van. Nincs egy tökéletes daráló, vagy drága, vagy használtan ritka.
-
-
zolnagy
őstag
Hát ha 2 nem is, de 1,65 igen
(259 vs 429). A bezzera őrleménye teljesen OK, csak az nem tetszik benne, hogy adagonkénti darálásnál sokáig tart kipofozni az őrleményt...
Azt tudom, hogy neked mini-e van, amiben 64-es (most már jolly) kések vannak. Mennyiben roszabb ez a 58 ahhoz képest? Vkinek tapasztalat? Otthoni használatra sztem nem szempont, hogy kicsivel tovább tart vele megőrölni ugyanazt a mennyiséget, tehát csak az őrlemény minősége érdekel. -
emery2
tag
Üdv fórumtársak !
Tanácsot szeretnék kérni. Meg szeretném lepni magunkat egy automata kávéfőzővel. Az alábbi tipusokat néztem ki használtan:
Delonghi Esam 4200 30k
Aeg (Jura belsős gép) pontos tipust nem tudom 32k
Jura E55 35k
Jura E60 37k
Saeco Talea Ring 40k
Jura E70. 45k
Jura E75. 45kEzek használt tipusok. Jelenleg Tchibo Cafissimo Compact gépet használok többnyire utántöltött kapszulával.
Előrelépés egy ilyen gép ízek terén ?
Melyik gépet ajánlanátok a felsoroltak közül ?
A két kazános gépeknek mi az előnye ? -
zolnagy
őstag
Szerintetek jó ár ez egy új mazzer miniért? [link]
-
S.A.M.U.E.L.
csendes tag
Egy órás beszélgetés az Espresso Embassy-s Várady Tiborral a malackarajon. Érdemes meghallgatni, jó hangulatú beszélgetés.
-
ronin s8
senior tag
válasz
tariattila
üzenetére
Haggyad, ott dekkol a susnyásban a Lambo-val!

-
vendingo
veterán
válasz
tariattila
üzenetére
Anno a pavoniért én is a véremet adtam

-
soldier2
őstag
válasz
tariattila
üzenetére
Ezt úgy értettem, hogy nem a fő csapásirányt követve léptem tovább. Irhattam volna alternatív útvonalat is
. Vagy ahogy egyik tanárom mondta: vannak helyek ahol követik a protokollokat, és vannak akik írják őket. Az irásnál nem tartok, de az új páros eléggé nem a kitaposott utat követi. Aztán meglátjuk mi lesz. Az biztos, hogy a kis karos olyan shotokat produkál, hogy eszem eldobom, pedig a daráló még az Imat, úgy kb 2 hétig. Aztán gipsz le, és lehet tekerőlantozni 
-
lagoon79
tag
kedves Ábi, akik a fórumosok közül régebbről ismernek, tudják, nem szoktam személyeskedni ezért kérlek, ezt itt fejezd be. azt, hogy Te mit olvasol ki a sorok közül, magasról....de ne akarj belemagyarázni dolgokat, inkább gyűjts sok és hasznos tapasztalatot, amit megoszthatsz majd a tanulni vágyó újoncokkal. köszönöm
-
smiti
veterán
Na megnézem már magamnak, hogy mi ez az " indexes kávéológia " mert eddig nem is hallottam róla.

Az egybeesés csak a szerencsétlen véletlen műve lehet. Mondjuk én ettől nyugodtan alszom.
Hogy ne legyen teljesen off:
A kérdésem akkor annyit finomodik, hogy ezek szerint nincs olyan automata kávéfőző, amit itt valaki megelégedettséggel használ?
Első verzió: Lebeszélni az asszonyt ezen gondolatáról ?
Másik: Kiválasztani azt ami a legjobban tetszik és a legtöbb garancia van rá?
-
mester6
tag
-
soldier2
őstag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
Nem lennék meglepve. Szerelem volt első látásra

-
paljoc
tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
Nemtom jobb-e...a Stella függőleges és kisebb bojlere, vagy a Butter nagyobb és horizontális elhelyezése...fene tudja, sok különbség nem nagyon van, otthonra szerintem jobb a kisebb, míg intenzívebb használatkor talán a La Scala előnyösebb...
-
paljoc
tag
Figyelmetlenek vagytok! :-) A tegnap esti képen nem a Stella van ám!

Lagoon, azért egy dolga lesz az új tulajnak, egy tampert venni! Az nincs hozzá, de nem véletlenül, az annyira egyedi ízlés kérdése h ki milyet szeret hogy ennyi "játék" engedtessék meg az örökösnek.

-
paljoc
tag
Eladó ez a lefényképezhetetlen Magister Stella kávéfőző!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Az E61 gép fejhőmérővel ellátott, 2,5mm-es szűkítő beépítve, nem igényel több kapucsínós csészényi hűtőcsapolgatásokat. 3 db kart adok hozzá, szimpla, dupla és POD-os szűrővel, valamint 2 paljoc csészét és két zacsi kávét, illetve egy Catler CG 8010 kávédarálót. /nem igényel modifikációt, a kijelző szerinti eszpresszó tartomány közepén van az optimum/
A komplett összeállítás Budapesten kipróbálható és igény esetén 250e ft-ért elvihető.
/paljoc@freemail.hu/ -
paljoc
tag
Az is lehet siman oka a valasz elmaradasanak, hogy az epp forumozoknak fogalmuk sincs milyen automatakat arul epp a nevezett bolt. Altalanos velemeny, hogy hosszu tavon megbizhato automatara nem derult meg feny, ha van ilyen, az engem is erdekelne, de addig is inkabb ilyen giotto......öööööö........giottoszerü, mert az ugye csicsas!:-)))
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
ezt mondjuk nem értem, hogy miért szegény fórum hibája, ha beléje ír valaki, akinek nem tiszták a szándékai. egyébként nem vagyok képben, hogy ki ő mi ő, ha tényleg mediamarktos spammer, majd kivágom, de előbb utána kéne néznem. csak beteg a gyerek és én vigyázom, úgyhogy várat ez még magára

-
válasz
bbuffy
üzenetére
az indukciós/villany pillanatok alatt akár forralni is tud, a teljesítménye brutális, a legritkább esetben kell fullon tolni. ha valamibe bele tudok kötni, akkor az az, hogy a fokozatok miatt nem analóg (fokozatmentes), mint a gáz. de ugye eleve különböző teljesítményű/méretű zónák vannak, ki lehet tapasztalni. én az elmúlt években sosem éreztem hátrányát a villanynak, sőt. a záramot meg keveri alá a napelem

-
kk831228
addikt
Hagyjatok már ilyen hülyeséggekkel gáz, indukciós stb...
Ez a legjobb, a kenyérlángost is ezen sütik minden rendezvényen, nem véletlen... [link]

-
Ed_007
aktív tag
Húúú... mi lett itt!

Elnézést a kérdésért, visszacserélem az indukcióst gázosra és ráteszem a Jura-t!
-
bbuffy
senior tag
Otthonra jó, csak le van korlátozva amire képes. A gáz sokkal rugalmasabb, igaz lassabb, de egy húsleves tizedannyiért fő meg. Plusz ott nanorottyon kell tolni.
A villanysütő egyenletesebben adja le a hőt, a gáz lokális. Plusz ugye a hőlégkeverés, vizpermet ésatöbbi.Dslr a múlt, zx 2 a jelen, 4/3 a jövò...

-
válasz
bbuffy
üzenetére
oké, de nem is azt mondtam, hogy álljanak át az éttermek indukciósra

igazából tényleg nem értem, hogy mi a gond vele otthon, miben korlátoz, miben rosszabb. a megszokáson kívül, persze. (és egyébként azt sem értem, hogy sütőből miért a villany a jó akkor)
az xz-2 egy remek gép (nálam x30, kinőttem már a dslr-ből)
-
soldier2
őstag
-
prandris
tag
Egy kicsit off topic
, de megkérdezem, hogy amit ajándékba kaptam frei brazil kávét, belemerjem tenni a darálóba?
Kicsit kíváncsi vagyok rá, de ránézésre ezek a kávészemek... hát nem is tudom. Brutál nagyok, szinte egyforma méretűek, csillognak mintha valami műanyag lenne. De nem szeretném, hogy a daráló azután bűzölögjön, vagy elrontsa a yirga ízét.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xbox tulajok OFF topicja
- Projektor topic
- Óra topik
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Milyen egeret válasszak?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- További aktív témák...
- Eladó Apple iPhone 14 Pro Max 128GB / 12 hó jótállás
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Midnight-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4219,100% Akksi
- Asus PN50 mini pc /Ryzen 5 4500U(6 mag)/8GB/250GB/WIN11 PRO/
- Bomba ár! Dell Latitude 3340 - i3-4GEN I 4GB I 500GB I 13,3" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE B650M R7 8700F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6800 16GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

(félreértések elkerülése végett, itt magamra gondolok)