Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- laca223: A civilizáció mint bugos operációs rendszer
- hege8888: Retro Kocka Kuckó harmadjára Hódmezővásárhelyen
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz
Bence01
üzenetére
Leginkább azért szidják(-juk) az automatákat, mert hamar tönkremennek - ahogy az nálad is történt. Az, hogy a velük készült kávé nem az igazi, csak másodlagos. Próbálj meg itt kérdezni: [link]. Bár nem pörög annyira mint ez a fórum, de csak automatákról szól. Hátha sikerül választ kapnod.
-
Bence01
tag
Sziasztok!
Automata kávéfőzőt szeretnék vásárolni kb 60eFT-ig bezárólag. Árból adódóan főként használt érdekel.
Eddig egy Saeco Odea Giro Plus kávéfőzőm volt, de sajnos teljesen tönkrement. Valami hasonlót szeretnék, de mindenképp legyen benne automata tisztító funkció, mert ez lett az odea halála. Jó lenne, ha megmaradna az erősség állítás is azt sokat használtuk a családba.
Olvastam, hogy újabb gépeknél van sbs - krémesség szabályzó rendszer, ez mit jelent pontosan?Ami nekem tetszett az a Saeco Talea Ring, esetleg metróban találtam újjonan Philips HD8651, de ezen nem láttam erősség szabályzást.
Ti mit ajánlanátok?
Üdv,
Bence -
soldier2
őstag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Tegnap találtam rá. Azért sok részletet nem említ. Csak hogy egy karosnál több minden függ a baristától. És legyünk őszinték, a Barista felhozatalt nézve inkább hátrány, mint előny. Persze vannak akik kezében életre kel a hangszer, de az nem a sarki krimó és nem is az átlag Starbucks lesz. Két helyen ittam karosból eddig, mindkettő jó volt. Igaz azok is rugós karosok voltak.
-
ronin s8
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Köszike, okosabb is lettem...

-
Kávé Kálmán
tag
karos vs pumpás eszmecseréhez (ronin figyelmébe). Tudom, ez is csak egy vélemény (egy napja indult topik pont ebben a témakörben a HB-n - kommerciális gépek):
http://www.home-barista.com/levers/why-are-levers-scarce-in-cafes-in-us-t37455.html
aki, csak a lényegre kíváncsi:
http://www.home-barista.com/levers/why-are-levers-scarce-in-cafes-in-us-t37455.html#p424192
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
erre: [link]
senki, semmi? ha más nem vélemény, ha tapasztalata senkinek nincs... :/
sztem jól néz ki, cs nem akarom azt, h berendelem, aztán meg... :
(pedig adott esetben vmi nyilvánvaló dolog cs nekem nem esett le/nem vettem észre...)
köszönöm!
-
-
soldier2
őstag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
A Hollandoknál ez kicsit másképp megy. Náluk az alap filozófia, hogy "let's do a machine for this"
öcsém volt kollégája petrezselyem szedő gépet eszkabált otthon. És működött. A nyelvük viszont.... -
simi.esp.28
csendes tag
válasz
tariattila
üzenetére
Coffee from assholes for assholes...

-
soldier2
őstag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Az is lehet, hogy nincsenek bejáratva a kések. Tudom, hogy más kategória, de a Hg One fórumokon rendszeresen panaszkodnak új tulajok, hogy szar, az Iberital (vagy akármi más ami előtte volt) sokkal jobb. Aztán átmegy 10-20kg kávé a gépen és maga lesz a tökély. Az is igaz, hogy az nálam 2-3 év
-
BlacKSouL
addikt
válasz
tariattila
üzenetére
Akkor kellett volna hozatnom, mikor még japánoknak dolgoztam...ott nagyon megy. Jó eséllyel még friss is akadna.
-
tariattila
veterán
válasz
Buster17
üzenetére
ne legyenek illúzióid!
egy normális kávézóban, normálisan elkészített kávéval viszont megtapasztalhatsz valamit!
ki tart kopit? milyen idős az? hogyan készítik el? vannak bajaim a dologgal kapcsolatban, ráadásul több benne a hájp mint kellene

vannak profi pörkölőink akik kávéjait érdemes ízlelgetni!
(gyanítom ők sem folalkoznak a cibetette kávéval) -
BlacKSouL
addikt
válasz
adriankoooo
üzenetére
Vagy alacsony fordulaton, vagy hűtéssel köszörülnek/marnak. Akkor nem, vagy kevésbé "ég meg" a munkadarab.
-
Buster17
addikt
Macskakakiskávét hol lehet inni/venni?
Nem iszom kávét, de azt kipróbálnám.
-
Kávé Kálmán
tag
Csak érdekességként posztolom, hogy mivel múlatja az idejét egy valamire való hollandus kávébolond:
Ez már a Mk II.:
-
adriankoooo
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ez is kb. olyan minőségű, sima zacskóban jött. Az úton jó néhányszor egymáshoz ütődhetett, az egyik késen az él egy két helyen ki is van pattogva.
Mazzer SJ kést néztem, de kicsit más, nem tudom, hogy passzolna -e:
SJ:
64mm outer x 37mm inner x 8.4mmK6
64mm x 38m x 9mm
Hogy rosszul -e raktam be: nem hiszem. Szépen kisepregettem aztán beletettem. Ha jól tudom nincs megjelölve az alsó-felső rész.
Egyelőre ment vissza az eredeti kés (még múlt héten), azóta nem foglalkoztam vele. Majd most megint nekiülök és visszateszem az új késeket, hátha sikerül betörni.
Azon most elgondolkodtam, hogy minél újabb a kés, annál kevesebb a hely két kés között (nem csak a szélén, de a közepén is). Ez indokolhatná a kisebb használhatósági tartományt, de ez nagyon a használhatóság rovására megy.
Más:
az egyik cseh fórumon nem az új kő vásárlása a divat, hanem van egy köszörűs cég aki elvileg profin felújítja a késeket.
Képek:
Ezen is gondolkodtam, hogy elküldöm mind a két késemet egy felújításra. A képek alapján szépen dolgoznak, nincsenek végképp megégve a kések élei.
-
Wolfy999
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Köszi a tippeket, leszereltem azt a vészkapcsolót, ami a doser felől takarja a késeket, így már könnyen ki tudom onnan seperni a kávét.
Ha esetleg valakit érdekel, az Ascasom így eladóvá vált.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ha méretben és forgásirányban jó bele a Mazzer kés, akkor inkább azt tegyél bele, abból kapsz eredetit. A mostanában kapható kések a danettinél és az expolygonnál is még csomagolva sincsenek, annyira spórolnak, gondolhatod hogy milyen minőségű.
-
zolnagy
őstag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Nem igazán tudtuk összehozni a nyáron a talit. Aztán az van, hogy mostanában többet használom a QMt, mint a Brasiliát. Megkértem ronint, hogy ha nem gond, akkor mégis megtartanám. Kicsit égett a pofám, de Ő tök korrekt volt (persze, ha nagyon kellett volna neki, akkor ennek ellenére odaadom, mert már megígértem)
Most úgy vagyok vele, hogy lehet, eladom majd a Brasiliát az év vége felé, ha mindenben beválik a QM.Ezek szerint nem sikerült megjavítani a szelepet. Sajnálom, ennek a gépnek talán ez a leggyengébb pontja. Egy elektromos 3járatút biztos be lehet applikálni. Múltkor láttam az expolygon webshopban olyat, aminek két 1/8" csatlakozója van. Azt biztos rá lehet applikálni. Persze nem olcsó 10e körül van csak a szelep.
-
ha valakit érdekel, van pár eladó cuccom:
- IMS E61 felsőszűrő, 35 mikronos, bontatlan. nem tudom, hogy mennyit ér, kb. 4e ft-ra tippelek.
- Mazzer Mini-E gyári kések. nagyon keveset futott (max. 30 kg kávé), garázsban tartott, hölgy tulajdonostól. mondjuk 6e ft.
nem szeretném postázni, ha nem muszáj, viszont Budagyöngyénél (Bp. II. ker.) átvehetők -
fragola.6035
aktív tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Vagy silány a kés, vagy rosszul raktad fel, de inkább előbbi.
-
adriankoooo
senior tag
válasz
Wolfy999
üzenetére
Szia, ez van nekem is egy 2008-as modell. Nemrég vettem, még ismerkedünk...
pangó őrleményt minimalizálni = ecsettel. Ledarálod a kávét, kisöpröd a garatot, bekapcsolod ismét egy kicsit, ismét fúj a garatba, ismét kisöpröd. Szinte alig marad benne valami.
Én most vettem késeket hozzá, de valami nagyon bosszantó amit nem tudok miért van.
Régi kések: 25-nél cicereg. 32-nél jó a lefojás (ez 2-3cm). Új kések: 30-nél cicereg, szintén kb. 32-nél jó a lefojás. (alig fél centi, miliméterek). Mi a fene lehet ez, hogy a késcsere után a használható tartomány ennyire beszűkül-elromlik?

fragola.6035: esetleg nem találkoztál véletlenül ilyen hibával?
-
Peti...(16v)
tag
válasz
zolnagy
üzenetére
Azt hittem már rég Roninnál van a QM-ed, erre tessék. Hogyhogy mégsem adtad el?
Miénk még ugyanúgy darabokban
, ezért a TX10 lett a nyaralós gép. Imádom azt a kis masinát! Ha valaki csak simán jó eszpresszóra vágyik (és nem hobbiból kütyüzik) akkor már csak egy jó daráló kell mellé, meg persze friss kávé 
Parci: aki azon megsértődik, hogy valaki más nem pont az ő gépét (fajtáját) tartja a világon a legoptimálisabbnak, akkor az meg is érdemli... De szerintem nem volt itt igazi sértődés, sokkal inkább viccelődés.
Ossza csak mindenki a jó drágán begyűjtött tapasztalatokat!
Olyan nehéz a sok gép között eligazodni. Én például teljesen tanácstalan lennék, ha most ingyen választhatnék egy bármilyen kávégépet vagy darálót, mert naponta változik a vélemény, hogy épp mi számít jónak. Néhány éve még alig volt gyárilag pidelt gép, most meg már sokan nyomásszabályozás nélkül el sem tudják képzelni az életet, miközben kiderül, hogy nem is a nyomást, hanem vízmennyiséget kell szabályozni... -
szeretnék elnézést kérni minden hx usertől, ha megbántottam őket, azt hittem, világos, hogy egy gépről, rendszerről beszélek és az (alapvetően saját) otthoni használatukról, de úgy tűnik, mégis sikerült több embert is megbántanom. ugyan az első reakcióm erre az volna, hogy ne nyafogjanak (mint azt írtam is volt), amit így is gondolok, de ezzel együtt szeretném nyomatékosítani, hogy nem az ő rugdalásuk volt a cél és hogy ne vegyék magukra, amit erről a rendszerről gondolok a saját, otthoni tapasztalataim alapján.
elnézést a fölösleges lelki fröccsökért, eddig és eztán sem áll szándékomban (mert tapasztalatokról beszámolni azért fogok, azért van a fórum).
-
Wolfy999
tag
Ma megérkezett az új barátom egy Compak K6 személyében. Tudnátok tippeket adni, hogyan tudnám a pangó őrleményt minimalizálni? Eddig az Ascaso minit addig pofoztam, míg mindent kiköpött, de ez az első darálásnál kb a felét lenyelte. :-) Nem szeretnék minden reggel félig döglött duplát inni. ;-)
-
zolnagy
őstag
Na igen. Ezzel el is mondtad az előnyeit.
Nekem tetszik még a masszív felépítés, és élőben szvsz nagyon jól néz ki. Ezen kívül nem érzékeny a víz keménységére, könnyen karbantartható.
Amit nem tud, az a finoman beállítható hőmérséklet, mint egy pides gépen. Ezt tanulni kell vele. -
válasz
fragola.6035
üzenetére
garázsban tartott, hölgy tulajdonostól, keveset futott, megkímélt, törésmentes...

(egyébként ezért sem kávéztam még a dc-vel, valahogy éreztem, hogy nem biztos, hogy meg kéne inni, ami kijön belőle...)
zolnagy: az különösen tetszik, hogy a potival szabályozható a pumpa, meg hogy 3 perc alatt üzemkész, meg hogy egy gőzkazán
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
de ha valaki azt mondaná, hogy napi két km közlekedésre egyedül a boltba elég egy 4 litert fogyasztó, egyszerű autó is, nem tennéd hozzá minden hozzászólásodhoz, hogy "de hát mit tudom én, nekem csak egy pontiac v6-om van". mert tényleg elég, praktikusabb. a jó válasz az, hogy "szarok rá, attól még nekem a pontiac kell, mert nekem ez nem csak a feladat, hanem szerelem is". én meg bólogatnék.
no mindegy. nem kell egyébként valakinek egy v8-as kocsi?

-
válasz
rrobert76
üzenetére
lassan hagyjátok már abba a sértődést légyszi. főleg azután, hogy megbeszéltük, hogy tulajdonképpen ja, otthonra a napi egy-két kávéra tényleg nem a leglogikusabb lépés. én nem azt mondtam, hogy ronin dobja ki az irodájából vagy hogy te se hőcserélőssel csinálj frankó kávékat. de hadd tessék már nekem jobban a pid.
-
zolnagy
őstag
Jó állapotó QM az olasz ebayen: [link]
-
Ábi
tag
Végre megkaptam a zuhanyfejet (expolygon elfelejtett szólni, hogy megjött, pedig hétvégén lett volna időm összelőni a rendszert...
).
Belőttem a kazánnyomást 1,1-re, szivattyút 9-re.
A vízhozam így 100 ml/s. Ez jó, ha jól tudom....
Peruval avattam a rotos gépet.
A hőfok azonos a vibrához, viszont gyorsabban kúszott fel a fejhő csapolás alatt.
Ízre egy kicsit selymesebb volt, mint a vibráson, de ez még csak az első próba volt.
Hétvégén lesz megint időm kísérletezni.Szűkítőt hol kapok, hogy ne szökjön gyorsabban fel a fejhő?
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
Kár
De ott lent sem rossz igazabol -
válasz
fragola.6035
üzenetére
Nem fér be a poti helyere?
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
Kösz. Valami elegánsabb megoldást vártam.
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
az oldalára, zártszelvénybe... ha jól emlékszem, azt mondta stikás srác, h SiD Mester építette be...

-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
Hova volt beépítve a PID?
-
ronin s8
senior tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
A Stikában egy Scala van, semmi extra...
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
erről van vkinek tapasztalata, használ vki ilyet?
[link]
ránézésre egész jónak tűnik...Parci: kár, h nem digitális a pid rajta... amit Tóth Sanyiék használnak (v talán a Stikáé az a gép?) az is Della Corte Mini, vedd fel velük a kapcsolatot!
(a kávé napján láttam tavaly; viszont az utólag lett pidelve, emlékszem...) -
soldier2
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Az bizony. Mert a sima nyers rizs megakasztja bármelyik darálót, a gyors rizs puhább (allítólag, mert amit én vettem kemény mint a kő). Ha nincs ötlete senkinek, akkor hagyom az egészet a fenébe.

-
BlacKSouL
addikt
válasz
fragola.6035
üzenetére
Fura, mert az előfőzött rizs kifejezés kissé jobban kifejti a tartalmat, mint a gyorsrizs

Előfőzött: elő van főzve.
Gyors rizs: futásban, úszásban vagy műlesiklásban gyors? -
soldier2
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Eszembe sem jutott arra használni, kb 5 perc alatt kiszedem a kést, és visszarakom megtisztítva. Csak keresek egy lehetőleg puhább szemű előfőzött rizst, teljesen más okból

21:00-tól a közmédia M2 (Petőfi TV) csatornája a magyar kávékultúrával foglakozik. Ha valakit érdekel.
-
soldier2
őstag
Daráló tisztítását előfőzött rizzsel próbálta valaki? Ha igen, milyent használt?
-
Wolfy999
tag
válasz
senki11
üzenetére
Nekem Jura E50-em volt mielőtt Gaggia Baby-re váltottam. Addig szerettem, amíg rá nem jöttem, hogy mennyivel jobbat lehet egy jó géppel és külön egy jó örlővel készíteni. Az egyik kollégám azóta is elégedetten használja. Kétség kívül kényelemben nem lehet felvenni az automatákkal a versenyt, ízben viszont nagyon messze lesz a csúcstól. Persze így is sokkal jobbat lehet vele csinálni, mint egy szarvasival vagy egy átlagos kotyogóssal.
-
senki11
aktív tag
Jura gépekkel van valakinek tapasztalata? Úgy döntöttem, hogy számomra egy automata lenne leginkább megfelelő, mert az bolondbiztosabb mint egy gép+daráló kombó. Tudnátok megbízható típust ajánlani, ami úgy 50 alá befér használtan? Köszi előre is!
-
ronin s8
senior tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Nem a vízlágyítás a legszűkebb keresztmetszet, hanem az, hogy nem akarsz három naponta tartályt mosni.

-
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
dalla corte mini, rev.2
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
remek, akkor hozza a szintet ez a klassz bolt...

-
Keresztapper
senior tag
Lehet hogy egy HX-es gépet érdemes lágy vízzel használni, már csak a nagy méretű bojler, és a kialakítás miatti nehézkes vízkötlenítés miatt is. Én legalább is beszereztem a Danetti-től egy vízlágyítót, és majd 500 literenként rádobok egy kg sót.
Maga a lágyató nem egy nagy költség, szerintem megéri akár a körtéhez is.
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
annyit beszéltetek már erről Körte úr, Őméltóságáról...
próbáltam visszaolvasni , h melyik modellről is van szó... szóval, melyik, mennyiért, stb : pides? v lesz pidelve? B btw: gratulálok!
(amúgy nekem sem tetszik annyira az E61, nálam már ott a 40p bemelegedési időnél elbukott...
az asszony így is kivan, h 'dehá ménem lehet, gombnyomásra-darálósat'?
) -
azt hiszem, nem leszünk már barátok az e61-gyel... nagyon kemény nálunk a víz, azt tippelem, hogy már vízköves kicsit a szűkítő és ezért viselkedik ilyen furán a fej. ma hagytam neki elég időt melegedni, aztán hűtőcsapolás, de most az istennek nem akart utána visszamenni a kívánt hőre.
értem én, hogy ezek csak kényelmi kérdések és minden áthidalható, ha úgy használja az ember a gépet, de inkább nem. viva la corte!
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
érdekes, eddig úgy tudtam, hogy csak felsőszűrő van, ez. ezexerint van normál szűrő is? helyes

közben utánanéztem, a san marcóra 53,55 mm-t mondanak, a dalla cortéra 54 mm-t, szóval valószínűleg tényleg ugyanaz. köszi, ez remek hír!
-
Toobee
veterán
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
0,9-1 bar között talán még lehetett vele kapucsínót csinálni, de igazából úgy fél éve tejet se látott a gép, úgyhogy nem esküdnék meg erre az értékre.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Köszönöm, de milyen ez a kicsi? Nem ismerem. Tudsz egy linket adni hozzá?
Toobee: kösz neked is! Írtad hogy nálad le van véve a kazánnyomás. Mekkora volt az az érték, ahol még használható volt a gőz is?
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
ezt meg tudom csinálni itthon, elég a fej tetején lévő csavart leszednem? vagy le kell műteni az egész fejet? szívesen kipróbálnám. persze úgy méginkább túlmelegszik majd, de lehet, hogy tényleg jobb 3-as szűkítővel és inkább mondjuk 0,9 bar nyomással.
mindenképp nyúzom még a gépet, akkor válok meg tőle, ha már teljesen kiismertem. akkor viszont tutira
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
és a többieknek: az e61-es fej egy egzakt valami, nincs ám igazából komoly működési különbség az egyes gépek között, sőt, többnyire konkrétan semmi. lehet, hogy nem 1,5, hanem 1,8 literes a bojler és nem áll, hanem fekszik, esetleg a fűtőszál más teljesítményű, de e61-hx és e61-hx eléggé ugyanaz. szóval nincs sok értelme annak, hogy a bricolettát a hb fórumon dicsérik, a giottót meg a coffeesnobson lehúzzák. csupa egy kaptafa gép, esetleg jobb minőségű a nyomáskapcsoló vagy a bojler anyaga, de a működésük ugyanaz.
azzal lehet játszani, hogy hogyan állítja be az ember (szűkítő, bojlernyomás stb.).
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Tenni kéne bele egy új nyomáskapcsolót, de nem iparit, hanem a kis méretűt. Azok pontosabban kapcsolnal, általában egytizeden belül.
-
Toobee
veterán
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Vegyel egy pontosabb nyomaskapcsolot.
-
Peti...(16v)
tag
Én általában 40-45 percet hagyok neki megszokásból, de ma reggel épp 30 perccel a bekapcsolás után néztem rá, és már 99 fokon állt a fej. Hűtőcsapolásnál el is indult felfelé 101-ig, majd leállítottam 95-nél, és itt húztam, végig szépen 95 fok volt csapolás alatt. Ebből ki merem jelenteni, hogy 30 perc után stabil. Ebben is van szűkítő, de gyárilag, így nem tudom mekkora.
Egyébként egész jól kezdünk összeszokni a géppel, a kávék többségében jók.Ami viszont nem tetszik, hogy a nyomáskapcsoló nagyon tág határok között kapcsol, nem elég érzékeny. 1,2 bárra állított kikapcsolásnál kb. 0,7 barnál kapcsolja be a fűtést. Ez normális? Újabb gépeken mik az értékek?
A másik bajom a gőzölés, ami egyáltalán nem megy... Próbáltam már több trükköt, ledugóztam a négyből két fúvókát, vettem óriás küblit, de még mindig az a jelenség, hogy pillanatok alatt tűzforró a tej, levegőbevitel meg sehol, esetleg óriás bubik, de mindegy is, mert már a tej szagán érzem, hogy nem csak az állaggal van baj. Tudom, gyakoroljak, de szerintem valami nem stimmel. Valaki írta korábban, hogy a bojler vízszintje hatással van a gőz minőségére.
-
Ábi
tag
10-15 perc után hűtőcsapolás nélkül nem jó a BFC?
Nekem gyorsan, tényleg 10-15 perc alatt üzemkész a Bricoletta, ilyenkor nem kell pancsolni se, csak csapolni.
Ettől függetlenül, ha nem hajt a tatár várok 30-40 percet is, már csak megszokásból is
Az tényleg nem egyszerű, ha hirtelen kell több fokkal magasabb hőigényű kávé, de direkt úgy ütemezem a kávékat, hogy kb. a megfelelő hőigényre álljon a fej az első csapolás után.
Pl. van egy reggeli ébresztő blendem ( 40% Santos/ 30% Peru/ 20% Jawa robi/ 10% Guatemala) aminek Voltcraft fejhőmérőn 88 kell. 40 perc melegedés után 2-2,5 dl hűtőcsapolással eléri ezt, vagy 10-15 perc és hajrá.
Ezután, mire a második kávéhoz érünk kb. 5-10 perccel később már visszamelegszik a fej a magasabb hőigényű Peura, Yirgara, amit kevés, vagy 0 öblítéssel el is érek.Szóval könnyen tanulható a rendszer, de tény nem olyan gyors és tizedpontos, mint az Ascasom volt.

Mégsem hiányzik, mert a kávé és az összkép kárpótol a pepecselésért.
-
ma reggel megint a silvano dolgozott, mert kinek van arra egy órája, hogy tutira bemelegedjen a szent e61, de közben persze túlhúzni sem szabad, mert akkor a balaton vize sem elég lehűteni...
...naszóval, ugyanúgy peldzsó panama a kofi, világos pöri, citromos ízek, ha elrontod (nem kap elég hőt), amúgy mindenféle finom ízek. na, a silvano is egész jót csinált, de minden tompább, mint a bfc esetében. ez utóbbi kifejezetten jót főzött ebből a szajréból.
az élet harc! (a megoldás pedig nem 42, hanem dc
) -
soldier2
őstag
válasz
ronin s8
üzenetére
Az első iható volt, a második tűrhető, a harmadik pedig szerintem miután babráltál a nyomással már egész jó lett. Csak engem is vártak már otthon
Ha alkotni akarok, nekem sem jön össze semmi. Van ez így.
Ma a lányom szivatott meg ezerrel, mondta, hogy van egy kicsi kávéja, hadd darálja le(csörgőnek kapott egy fél marék szemes vanília ízű, ajándékba kapott kávét). Csak elfelejtette megemlíteni, hogy előtte megáztatta picit (már száraz folt a felszíne, így nem tűnt fel). Kb 1 óra volt mire kiszedtem a késeket, fogkefével elmostam, ujból beállítottam. Most már nevetek, de akkor nem volt vicces.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Ingatlanos topic!
- Hobby rádiós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Óra topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- És akkor a memóriapánik után beköszöntött a HDD-pánik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- Apple Thunderbolt Display (picit beégős!)
- Új, Aktiválatlan iPhone 16 Pro (256 GB) (rendelhető)
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation VR2 virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 8GB RAM 256GB SSD
- Dell Latutide E7270, 7280, i5- i7, 8GB RAM, 256gb ssd, EU bill., számla, 6 hó gar - több db
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

(pedig adott esetben vmi nyilvánvaló dolog cs nekem nem esett le/nem vettem észre...)

Az Ascasot nem adtam el, jó lesz az még.

, ezért a TX10 lett a nyaralós gép. Imádom azt a kis masinát! Ha valaki csak simán jó eszpresszóra vágyik (és nem hobbiból kütyüzik) akkor már csak egy jó daráló kell mellé, meg persze friss kávé

De ott lent sem rossz igazabol