Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Daikin FTXF35E / RXF35F Sensira 3,3 kW Inverteres klíma - a Sztori
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Mutasd magad topic!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 14 – Kések, késélezés
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- gerner1
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
fragola.6035
üzenetére
Fahrenheit-re van állítva?

-
Agostino
addikt
köszönöm a válaszokat #17990-17991-17992 : ))
egy ec 155-öm van. nekem bevált és most, hogy finomabb őrleményt kapott is teljesen jól helytáll. ettől függetlenül hajtömeg tutorialjat végigviszem, szerintem kell még finomítani az őrlőn, bár... graef gyári beállításánál a 3-as már ilyen minőségben főtt le szépen lassan. szétszedtem az egész kart, a gyári szűrőt is. klassz érzés volt nézni ahogyan vékony sugárban lefolyik a karamellszínű kávé : )) más kérdés, hogy a csészében nem bírta túl sokat, de legalább közel vagyok az optimálishoz. a hétvégén szerintem elkészítem a kar-modot. nem tudom hányan használnak ec 155-öst, de talán hasznos lehet.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
Néha van kicsit olcsóbban is.
-
RBJ
addikt
Nesze nektek kávé.
[link] -
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
tudnál ehhez egy linket dobni? ebay? köszi!
-
fragola.6035
aktív tag
Ennél a Rancilionál használtam először ezt a kis méretű PID szabályozót. Ez egy Auber klón. 24x48-as, a mélysége 70 mm. Nem azt mondom, hogy a legjobb PID, nincs még sok tapasztalatom vele, nem is túl olcsó (30dolcsi), de az esztétika miatt érdemes számolni vele.
K, Pt100, stb... sokféle szenzort kezel.
A méretei miatt majd minden készülék házba beépíthető és nem kell a nagy bunkó a gép oldalán. -
válasz
digiteye
üzenetére
hogy mi ideális, azt a kávéja válogatja, de amúgy az előáztatás beleszámít. már csak azért is, mert pumpa- és rendszerfüggő, hogy mennyi idő alatt épül fel a nyomás. szóval de, a csapolás indításától számítsuk az időt.. (aztán az néha 20 mp-nél ad jó kofit, néha 45-nél)
-
digiteye
csendes tag
válasz
Agostino
üzenetére
Az előáztatás nem számít bele a mérendő időbe. (Nem tudom, milyen géped van, van-e egyáltalán előáztatás). Ha nincs kifejezett előáztatás, akkor a nyomás felépülése is eltart 4-5 mp-ig (vibrációs pumpa esetén főleg). A nyomás felépülése után 25 mp az ideális lefolyás.

-
Agostino
addikt
üdv
születésnapom alkalmából feleségem meglepett egy cm70-es darálóval. elkezdtem a beállításával játszani, végre letudtam az előre darált kávék korát. feels good man. drámai javulás : ) viszont mivel sosem volt ilyen téren lehetőségem tapasztalatot szerezni: fél perc körüli lefőlés. az óra onnan indul, hogy elfordítom a kart és a gép nekiáll dolgozni, vagy az a kezdőpont, amikor az első csepp kávé megjelenik? csak hogy kb. mihez lőjem be a gép darálási finomságát. szerintem gyári beállításokkal 3-4-es finomság között teljesen jó őrleményt készít. most olcsóbb omnia hulia van benne, talán kolumbianiak mondott. ízre nem rossz annak ellenére, hogy beállítós kávénak vettem.
-
digiteye
csendes tag
3 hónapos Gaggia Classic garanciájával, összes papírjával és tartozékával (portafilter, szimpla és dupla nyomásfokozós szűrő, dupla normál szűrő, műanyag tamper és kávéadagoló), dobozában eladó. Csak Norda vizet kapott, állapota tökéletes, új. Ára 68000 forint. 06-70/318-9799

-
bl4ze
veterán
Kapucziner Guetamala El Socorro : pár napot pihent, nagyon frissen bontottam.
Továbbra is ízlik : közepes savak, erősen gyümölcsös (trópusi) - főleg a mango-t érzem ki belőle.
Bőséges krém, szép lefolyás. Aki szereti az ilyen világos pörkölést, savas-gyümölcsös kávét bátran próbálja !

-
Balus
tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
Mivel én rendeltem, ezért én is vettem minden méretben, mert így a szállítási költség sokszorosa

Egyes LM szűrővel sikerült egész barátságos kávét csapolnom 7 grammal. Most a Gaggia dupla szűrőt tesztelem.
-
digiteye
csendes tag
válasz
mester6
üzenetére
FURTHER RESEARCH
The surprise in this research is the finding that espresso is not scale invariant; but that crema, mouth feel and the hot taste of the shot is punchier and more structured at high doses, regardless of grind settings or other extraction relevant variables.
vagyis: azonos brew ratio mellett (7 gr őrleményből 14 gr ital, 14grőrleményből 28 gr ital) a kisebb adagból főzött kávé lágyabb, vajasabb, a nagyobb adagból főzött savasabb, markánsabb - de csak forrón. Hidegen nem. -
kapcziner madagascar milyen jó kávé már! próbálom szavakba önteni az ízét, de nem megy, valahogy szokatlan darab. elsőre túl lassú, szaggatós lett és picit sok hőt kapott, úgy eszméletlen fás volt az íze, picit gyorsítva és kevesebb hővel kitisztult. finom.
-
And06
aktív tag
válasz
mester6
üzenetére
van egy eredeti gyári LM szimplám, a forma ugyanaz, leszámitva lyukak minőségét. mindig azt érzem, hogy egyszerüen vékony, szegény az ital, 9grammból is. ha duplát húzok sokkal jobb eredményt kapok, hiába arányosan ugyanannyi a kávé (18g). Szerintem a világos pörkölés a baja, ami igényli a nagyobb adagokat.
-
mester6
tag
Én a 7 gr-os szűrőket preferálom. Nem kápráztatnak el a 14-16 és még nagyobb kávémennyiséget befogadó szűrők. Annyi kávéból szerintem már könnyen lehet jó kávét főzni. Nyitott kart használok. Egyenlőre inkább egy 7gr-os VST-ben gondolkodom.
7 gr-os VST szűrőt már próbáltál? -
landi
csendes tag
Pár napja Reneka volt, most VST:
[link] -
bl4ze
veterán
adpeter : mindkét verziót igen, valahogyan nem az én kávém. szégyen pedig a nevemet viseli : Blasius - Kávéfőző Balázs-ként hírdeti a Pacific

-
jolti
senior tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Már írta Andi is, de én is csodálom, hogy ízlett így...
Mondjuk akkor már úgy lett volna fer a teszt, hogy ezt is annyival csinálod, mint idáig a többit is és ahhoz képest mennyit változtat a Reneka. Lehet, ha a sima szűrőbe többet teszel, akkor ugyan ezt kapod.
De az nagyon kevésnek tűnik.
Én alapból 18-18,5-19g-ot szoktam főzni. ( Állítólag a Renekának viszont kevesebb is elég. Lehet vennem kéne egyet. Csupáncsak azért, hogy spóroljak a kávéval...
) -
igi
aktív tag
Köszi!
Ha kifogyófélben lesz a mostani készletem, felveszem a kapcsolatot Paljoccal és összerakatok vele egy tesztcsomagot.adpeter:
A Blasiusból szerencsére van 250g-os kiszerelés, valószínűleg kipróbálom. A Pin Uppal azt szívtam meg, hogy kilóst rendeltem belőle - még majdnem háromnegyede megvan. Most Rome-mal keverem, úgy valamivel jobb...
-
igi
aktív tag
Köszi
Kár
, pedig a kávékorzó teszt alapján egészen belelkesedtem. Igaz, az már 5 éve volt... -
WiZARD
veterán
Végre hazaértem, és sikerült gyorsan 2 duplát húznom a Reneka szűrővel, hogy majd jól tudjak aludni

Nagyon jó lett mind a kettő. Biztos van benne kis placebo is, de szerintem ez a kettő kávé lett a legjobb, amit itthon a GB-vel eddig sikerült készítenem.
A darálót vettem kicsit finomabbra, és 14.5 helyett 15.5g anyagot tettem bele. Eddig csak a sima mikroperforált 500ft expoligonos duplaszűrőm volt.
Sokkal több ízt érezni benne, sokkal gyümölcsösebb, és kevésbé savas. Ezzel sokkal közelebb kerültem az általam eddig etalonnak tartott, új hullámos helyeken készített kávékhoz. -
BlacKSouL
addikt
válasz
CactuS
üzenetére
Azt szokták/szoktuk javasolni, hogy nagy mennyiséget kisebb, könnyebben kezelhető adagokra (150-200 g) érdemes szétosztani, és jól(légmentesen zárható) edénybe, tasakba, simizáras zacskóba dupla sorosan, stb. érdemes tárolni, fölösleges levegőt kinyomva, nem vákuumozva. Hogy egyszerre csak kis adag legyen bontva.
Van aki hűti is, olyankor kivételkor várni kell, míg átmelegszik az egész zacskó, mert különben kibontva a hideg kávéra kicsapódik a meleg levegő nedvességtartalma, és percek alatt legyilkolja a kávét. -
Paqito
senior tag
Köszönöm Mindkettőtöknek

-
Paqito
senior tag
Szia!
Tudsz abban segíteni, hogy mi a különbség a Graef CM702 és az általad eladásra kínált CM 70 között?
-
adpeter
tag
A Blasius már nem azzal a recepttel készül,amivel a Korzón teszteltétek. Sanyi visszatéret az eredetihez,
amiben nincsenek meg azok a zavaró aromák és "katyvaszság"
kikerült pár összetevő.
Igaz,nem egy túl izgalmas kávé,de finom csokis,letisztult 100% arabica keverék.Ha mindkét variánst kóstoltad és egyik sem ízlett akkor nem szóltam!

-
korte73
csendes tag
Most őszintén, érdemes a gyári 7g-os szimpla kosarakkal próbálkozni, vagy eleve nagyobbat kell venni amibe belemegy 10-12g is?
Csak valamiért kitalálták azt a gyári kosárméretet.A kérdés onnét ered, hogy azt gondoltam már milyen jó szimplákat húzok, aztán rájöttem, hogy az nem gyári hanem nagyobb kapacitású szimpla kosár volt.

A gyárival már annyira nem vagyok jó.
-
bl4ze
veterán
A Blasius nekem nem jött be - nem szeretem. Másnak jó lehet.
Az új a "La Piazza" igen jó áron van, szerintem egy próbát megér. Klasszikus ízvilág : kakós-étcsokis kissé marcipános. Jó.P&Y CM és Spicy Italy kipróbálását javaslom még - abból tudsz 250-500 grammosokat is venni.
-
igi
aktív tag
Szia!
Kérnék én is tanácsot tőled:
Szerinted a Pacifictól az új La Piazza (esetleg a Blasius) mennyire (nem tuningolt) automataképes?
Eddig amit próbáltam:
- A Rome nekem kicsit túl füstös ízű volt. Eszpresszónak nem ízlett, kapucsínónak megfelelt.
- A PIN UP-ból még nem sikerült igazán sok mindent előcsalogatnom. Legfinomabb darálóbeállításnál, max. kávéadagnál kb. 10 mp alatt lefolyt a 30 ml (előáztatás kezdetétől a szivattyú leállásáig mértem az időt) - a Rome-nál ez 14 mp volt.A fórum átbogarászása, és a kávékorzós tesztek alapján eddig már a listámon van a P&Y Choco Madness és a Molinari Oro (habár ez utóbbi ára már igencsak közel van a fájdalomküszöbömhöz, a CM árát meg nem ismerem
).Olyan mogyorós - csokis ízvilágú kávét keresek, amely jó "eszpresszót" és kapucsínót ad egy Saeco automata (darálójának) korlátai között is. (Egyelőre még nem akarom tuningolni a 2 hónapos Minutomat).
Ha tudsz valami jót ajánlani, megköszönöm. Persze, ha bárki másnak is van javaslata/tapasztalata, azt is!

-
BlacKSouL
addikt
válasz
CactuS
üzenetére
Nálunk itt vidéken a Tescoban szoktam venni, 2500-2550 körüli áron van a fél kilós. Próbáld legalább kettévenni egy napi használós, és egy levegőtől teljesen elzárható, tartalék adagra.
Ezek azért elég szárazak, frissek szoktak lenni (jó esetben), és nálam eszetlen módon elektrosztatikussá vált daráláskor az elején. Ahogy "öregedett", úgy tűnt el belőle ez. Többi kávé nálam (kézi darálóval) még nem sztatizálódott. -
bl4ze
veterán
válasz
CactuS
üzenetére
Amit ajánlok :
P&Y Choco Madness - van negyed kilós is, garantáltan friss - itt éred el a pörkölőt budapesti : [link]
Budafokon van a pörkölő, Budapest belváros átvétel.
XI.kerület :
Pacific Rome 1 kilós : [link]
Molinari Espresso fél kilós : [link]
Il Moretto Superbar fél kilós : [link]
Lucaffe Classic negyed kilós : [link]
Ezek szerintem ízlenének.
-
lagoon79
tag
válasz
CactuS
üzenetére
nem a kávé a gond, hanem a "túl" finomra állított daráló. lényegében sokáig, jobban "erőlködik" a gép, mint amire tervezték. ha visszakeresel, kb. 1 hónapja volt szó a leggyakoribb hibákról és okaikról.
nagyjából ua, XX. lakás, XI. meló...

voltam hétvégén a médiában és akkor még volt nekik, bár erősen fogyóban volt a készlet.
-
-
lagoon79
tag
válasz
CactuS
üzenetére
általában akkor szokott kezdődni a gond, mikor megpróbál az ember eszpresszóhoz hasonlító végeredményt kicsikarni ezekből a gépekből. ha szerencsés évekig, ha nem akkor csak hetekig élvezheti a jó kávét. a darálójuk szokta bemondani az unalmast vagy egyéb belső illesztés hagyja el magát. természetesen ez is típustól és szériától függ (régebben volt már erről itt szó).
a soroksári (erzsébeti) médiában mindig szokott lenni. egyébként általában minden média tart szemes kávéból készletet, hol több, hol kevesebb. érdemes benézni a Hozzád legközelebbibe.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz
lagoon79
üzenetére
Eddig teszi, igaz hetente takarítva van, 3-4 hetente zsírozva (vagy mi a rák az a tubus), eddig ~ 1 év alatt 1x kért magának vízkő mentesítést.
MM keresője most nem dob fel SAICAF-ra semmit.

Mivel most teljesen kifogytam első körben azt hiszem kerítek egy csomag Lavazza Qualitá Oro-t, már ha találok és nincs jobb javaslat. Ezt lehet kapni átlagos boltokban is? (mondjuk Tesco, auchan, vagy esetleg ilyen "kínai" boltokban, vagy hasonló)
-
lagoon79
tag
válasz
CactuS
üzenetére
nem rossz gép az, amíg teszi a dolgát. ha jól be van állítva a daráló, akkor simán készít finom kávét. érdemesebb lenne kevésbé hőigényes kávék irányába keresgélned, akár a korzós tesztek alapján is. bolti kínálattal sajnos nem vagyok tisztába, de a média marktban lehet kapni saicaf-ot. bár ez bőven tartalmaz robusztát, így a koffein tartalma nem a legalacsonyabb, de nem igényel sok hőt (sőt) nekem automatán nagyon is elfogadható eredményt adott. érdemes lehet még kipróbálni itthoni pörkölők kávéit is, személyes automatás tapasztalatom a P&Y művek CM blendjével van, ami szintén igen jól teljesített. ez 100% arabica.
-
CactuS
Arcképgyáros
Sziasztok!
Kicsit félve írok a topikba, mert azt hiszem igen gyorsan meg leszek kövezve a kérdéseim után. Mezei kávéfogyasztó vagyok, nem túl nagy igényekkel, továbbá nem rendelkezem külön darálóval és extrán állítható géppel (van egy Philips Saeco Xsmall HD8743 gépem otthon és ennyi.(nem röhög!
))Korábban kotyogóssal főztem mezei boltban kapható kávékat (Még az eredeti Omnia / tchibo exclusive kávékat). Miután meglett a gép próbaképpen ránéztem a Dallmayr Promodo szemes kávéra. Az íze nekem tetszett, aztán kényszerből - pont nem volt sehol kapható a Dallmayr - kipróbáltam a Tchibo szemes kávéját - azóta is ott várakozik a "vendégekre" a maradék a szekrényben -, melynek elég savanyú íze volt. Azóta (~ fél év vagy több) valahogy a Dallmayr is hasonló ízt kapott - pont volt fent édesapám és ő mondta, hogy jó kávé lenne, de ez az íz így nem az igazi -.
Kavekorzo.hu-n néztem, hogyan írják körül a kávét a krém egységessége és tartóssága / íz harmónia / testesség, de nekem ez sokat nem mond.
Azt tudom, hogy szeretem az édesebb kávét, ha erősebb az aromája, de ne legyen keserű/savanyú, nem baj, ha nem túl savas és nincs benne annyi koffein, hogy egy gyűszűnyitől megdöglök. (hosszabb kávét szeretek kortyolgatni)Tudnátok esetleg ajánlani olyan kávét, ami nem kerül egy vagyonba és ~ megfelelhet az előző leírásnak? Illetve ha viszonylag egyszerűen beszerezhető (Budapesten élek), az sem hátrány.
-
jolti
senior tag
Eladom a Graef CM 70 darálómat. Most 10.-én volt egy éves, még van rá 1 év garancia. Tökéletes állapotú, minden tartozékával, dobozában.
19,900.-
[Kép]email vagy +36 Húsz 350006hét
-
bbuffy
senior tag
Kv világnapja. MLM: egy ristretto egy cortado
Fekete: egy ristretto egy flatwhiteMa reggel TP 1: egy ristretto egy flatwhite
Megosztott első hely a Fekete és az TP között. Dóri piszok jó barista, itt is nagyon jól nyomja. A TP ben a reggeli új kv Ízben szinte mindent vitt a hármas közül. Nicaragua asszem. A Feketében Elixir volt, MLM meg vmi workshop akármivel tolta. A többihez képest gyengébben.
Megnyugodtam hogy nem kell skippelnem a kedvenc helyem, viszont a Fekete is felkerült mellé.
-
lagoon79
tag
válasz
korte73
üzenetére
kezdésnek az 1-2 furat az optimális, több időd van, így amíg nincs rutin, kisebb eséllyel rontod el. az ipari gépeken, egy 4-es furatos véggel szinte pillanatok alatt túlmelegíted a tejet, tehát ha vmelyik fázisban nem dolgoztál jól, akkor nem kapsz megfelelő végeredményt.
a vég kiöntőben való elhelyezésében is eltér a végtől függően a művelet, 1-2 furatnál érdemes a kiöntő falához, nem teljesen függőlegesen tenni a véget, hogy meginduljunk a tej forgása. egyébként vég és vég között is óriási a különbség. nálam pl. a Brasilian képtelen voltam tökéletes tejhabot készíteni a két lyukasra szűkített gyári gőzcsővel, kicseréltem egy szintén kettes Giotto csőre és azóta elrontani is csak nehezen lehet. a vég formája is rengeteget számít, a levegő bevitelénél nem mindegy, h gömbölyű vagy esetleg lapos stb...
-
WiZARD
veterán
Most szólt párom, hogy megjött Bélától a Reneka... Már csak 8 óra a gyárban, és mehetek haza kipróbálni

fragola: írd meg mit mérjek rajta, vagy milyen fotó kell.
-
korte73
csendes tag
Úgy látom a Silvia más alapokra helyezte a tejhab készítés tudományát. Lesz mit gyakorolni.

Ahogy nézem a legtöbb videón ipari gépekkel mutatják a folyamatot. Nem nagyon láttam megemlítve, de azokon a gépeken jellemzően több furat is van a gőzkar végén. -
RBJ
addikt
Tescoban mintha mostanában 18e körül lett volna akciósan a saeco.
-
korte73
csendes tag
Gondolom ez csak nekem új.
Eszerint az OPV-t hidegen fölé kell állítani, mert úgy lesz jó a nyomás üzemi hőfokon.
https://www.youtube.com/watch?v=hfqkprLNQIY -
Paqito
senior tag
válasz
SG3rg0
üzenetére
Gyanús, hogy valami egyenesági utóda lehet az általad linkelt darab

Na ez jónak számít?
Magánvélemény (!!!): Igen ez jónak számít. Az általad eddig ivott kávéhoz - melyet a Szarvasival főztél - mindenképpen más kategóriát képvisel egy ilyen géppel készített kávé. Emellett számos jelenleg megvehető, gagyi minőségű szarokhoz képest is jónak számít. Szerintem egy ilyen, vagy ehhez hasonló készüléknél lejjebb semmiképpen ne add, és vállalom, hogy "megköveznek" de egyelőre az sem akkora baj, ha nem veszel darálót.

Én 5-6 éve voltam ebben a helyzetben mint most Te. Én anno egy Krups 4xxx - nem emlékszem a pontos típusra - gépet vettem, a Szarvasi helyett. Hipertér ugrásnak éreztem a különbséget, pedig ugye a tökéletes eszpresszótól azért messze volt
-
korte73
csendes tag
Vajon egy új Rancilio Silvian be mire van állítva gyárilag az OPV?
-
adpeter
tag
Volt egy kis technikai probléma a shopban a készletkezeléssel.
Emiatt nem lehetett vásárolni. Kijavítva.
Hátha érint itt valaki! Kösz! -
vendingo
veterán
Lehet nehezet kérdezek, de Máltán nem tud valaki egy jó kávézót?
Elvileg van egy ilyen: Cafe Jubilee , ami van pesten is. Valami tapasztalat?
Hülye voltam, venni kellett volna egy brikkát. Most félek, hogy 1 hétig mosogatólét kell innom..

-
SG3rg0
őstag
Látóterembe került egy ilyen főző. DeLonghi EC750
Vélemények? VS. Philips Saeco
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E6410, E6440, E5450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Lenovo LOQ (17IRX10) - Intel Core i7-13700HX, RTX 5060
- iPhone 12 Pro Max 256GB Mobiltelefon
- Dell Precision 5530 15,6" UHD touch, i7 8850H, 16GB RAM, 4GB VGA, 512GB SSD, jó akku, számla, gar
- A Legújabb! Dobozos Új DELL XPS 13 9340/ULTRA 7-155H/32 GB Ram/1TB SSD/AI BOOST+INTEL ARC
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

, pedig a

))