Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
paljoc
tag
válasz
adpeter
üzenetére
Nalam a yirga normal lefolyassal volt inkabb jo, a sidamo suke quto volt az ami a nagyon csopogoset szerette.
Kivancsi vagyok erre a Te fele yirgadra, mert ez ugye mosott, az enyem meg natural, es pont most tervezek mosottat kiprobalni, noha a masik olyannyira bejott nekem, hogy nehezen akarodzik. :-) -
t-bali3
senior tag
válasz
ronin s8
üzenetére
Evoval, ami elvileg pont magasabb hőfokon szokott főzni. Holnap nekiállok majd durvítani ezerrel, mert elég csöpögősen jött most. Egyébként crema is szinte nulla.
Ez az Illy ennyire csak divatkávé? Azt hittem valami jó kis olasz cucc, az ára is ezt indokolná.
Paljoc: az lesz az irány, főleg, hogy még a héten elfogy, ha így haladok

Árban sokat buktam ezen az Illyn, de mondjuk cserébe beúszott tegnap két süllő a horgomra és már filéként várják a hátralévő sorsukat
-
adpeter
tag
Utóbbi idők egyik legfincsibb kávéja....nekem. Most kértem Csabáéktól ebből a cuccból:
Monterosa : Yirgacheffe Aychesh
baromifinom ez is. Míg a Paljoc féle Yirga manna epres-milkás addig ez totál baracklekvárra hajazó ízekkel kecsegtet. Kicsit hőigényesebb is a peldzsó félénél. Míg az alacsony hőfokot igényel addig ez a Montés cucc 3-4 fokkal magasabb PID hőfokon kezdett énekelni. Ő is szereti a befullasztós lefolyást.
Királyak ezek a Yirgák.
-
t-bali3
senior tag
Illy: valaki segítsen milyen irányba kell elindulnom, mert eddig háromból-három húzás bukta lett....látszólag nagyon durvára kell őrölni, de úgy savanya volt, aztán megpróbáltam finomabbra, kevesebb tamperrel, de továbbra is maradt a savanya...
(mérges vagyok, hogy nem tudtam beugrani Paljochoz Choco M.ért, de ami késik nem múlik
) -
F34R
nagyúr
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Errol jut eszembe, ismerek olyanokat akik merhetetlensegig igenytelenul isszak es keszitik a kavet. 5-6 kis cseszet hat ora leforgasa alatt. Persze mi mas lenne ez mint az igenytelen kotyogos, egyszeruen nem tudjak mi is a jo kavezas jelentese.
-
vendingo
veterán
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
-
ronin s8
senior tag
válasz
lagoon79
üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni, de ezek az olcsó (?) kézi őrlők, vagy akár a belépő szintű asztali vinnyogók nem többek, mint ipari hulladékok.
Szándékosan silányra alultervezett vackok.
Csak az ipari őrlôk jók. 
Persze nekem is van Hario Mini Mill-em. Dobozban, nejlonban. Ez a második példány, mert azt elsőt anyám eltörte és kidobta. Azt hitte szemét.
Ezt a mostanit helyette kaptam, de még ki se csomagoltam (egy éve). 
-
lagoon79
tag
válasz
lagoon79
üzenetére
Szetszedtem a tiamot, nem is ertem a gyartot. Ha tennenek egy fem perselyt, kitoltve a tengely es a muanyag vaz kotti reszt sztem semmi oldaliranyu elmozdulas nem lenne. Filleres alkatresz, igy meg mondhatjuk azt, h kb hasznalhatatlan az szemcsemeret szorasa miatt. Eppen amelyik oldalra eltolja egy bab vagy ha en nem tekerem egyenesen a kart, mar valtozik a kep.
Ahogy lattam a hariobol szinte ugyan ez a nagyobbik orlo, tehat az sem jobb, bar azt belulrol meg nem lattam.
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
-
vendingo
veterán
válasz
tariattila
üzenetére
-
vendingo
veterán
válasz
tariattila
üzenetére
Most komolyan!
Egy éjszakára kellene beáztatnom cuccokat, hogy lemarja a vízkövet. -
vendingo
veterán
A réz és a citromsav jóban vannak?
-
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
még nem kóstoltam, csak fater kezdett bele, én lefagyasztottam az én adagomat. majd referálok. a hozzászólásod belinkeltem az összefoglalóba, amit kicsit átrendeztem.
-
mester6
tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Nagyon szépen leírtad a fontos információkat. Hasznos lenne szerintem is az összefoglalóban elhelyezni.
-
And06
aktív tag
Kapucziner best of panama, ez a legjobb a három közül. még csak 2 húzáson vagyok túl, az utóbbi csöpögős 35 másodperces ristretto lett, leginkább a desszertkávé szó jut róla eszembe. Ezt is igen finomra kell őrölni amúgy. Olyan mintha egy csokis-gyümölcsös süteményt inna az ember
valószinüleg a lefolyás hosszával meg a hővel lehet játszani a csokis-gyümölcsös aránnyal, ez majd kiderül, bár lehet hozzá sem nyúlok inkább, jóezigy 
-
kofi news:
- a sicurtában nálunk kettő darab kavics volt
- a paljoc choco madness még mindig hasít, nagy kedvenc. egészen finomra őröljük, annyira, hogy még alul is adagolom (17 g a szokásos 18 g helyett), és még így is nagyon lassú lefolyást kap, alacsony hőfokkal. keserűség nulla, csak rumos csoki -
adpeter
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Így van, belsejük ugyanaz.Bár mindkét őrlő esetén inkább csapágytalanságról beszélhetünk csak.

-
-HajTömeg-
őstag
Írtam egy kis összefoglalót, mert gyakran előfordul, hogy egy laikus idetéved és felteszi a szokásos kérdést: „Milyen kávéfőzőt vegyek 30ezerig?”
A kérdés teljesen jogos, az átlagember, mikor úgy dönt, hogy kotyogós helyett valami minőségibbre vágyik, akkor elsőre maximum ennyit szán a kávéfőzőre.
Nos, egy pár dolgot tisztázni kell, hogy laikusok is értsék, erre miért nem lehet válaszolni!
Akit érdekel szánjon erre az írásra 5percet.
Maga a kávéfőző csupán egy technikai eszköz, nem elég a presszókévá főzéshez!
Pontosan olyan, mintha valaki otthon jó ételeket szeretne sütni-főzni és venne egy tűzhelyet, ennyi.
Önmagában egy tűzhellyel még senki sem fog tudni semmiféle ételt elkészíteni.
Nélküle sem, tehát fontos, de ez csak egy a szükséges eszközök közül.
Ami a minőségi presszókávé készítéséhez elengedhetetlen:
Kávéfőző (az ajánlott készülékek fel vannak sorolva az összefoglalóban), eszpresszóképes daráló
(pl: Hario Mini Mill , Tiamo (mindkettő kézi és mindkettő kb 10e)
Ascaso i mini, Iberital, Graef (ezek belépő szintű eszpresszóképes őrlők 25-40 ezer körül) vagy valami használt ipari (Mazzer és társai) )
Daráló nélkül nem lehet kávét főzni, ugyanis a minőségi gépek 9-15 barral nyomják a vizet,ami
a bolti előre darált kávékon pár másodperc alatt átzubog és egy keserű ihatatlan löttyöt kapunk a méregdrága kávéfőzőnkből.
Konkrétan ihatatlan!
Mivel minden kávé más és más őrlési finomságot kíván, az sem megoldás,hogy ledarálják a csíbóban vagy ledarálja a haverom, a Laci…
A legolcsóbb szett kb. egy használtan 20-50 közt árult gépből (Pl Gaggia Evo, Baby vagy Classic) és egy 30ezer körüli belépő szintű őrlőből áll.
Ehhez kell még egy tamper kb 5ezerért és utána kezdhetünk nézelődni kávék után, okosodni,hogy hogy is kell jó kávét főzni.
Akinek ez nagyon sok,annak a kotyogós Bialetti Brikkát szokták ajánlani (ez nem presszókávé ízvilág,de jobb,mint a sima kotyogós) illetve E.S.E. podos kávéfőzőket vagy kapszulásat, melyek ugyan megosztják az embereket, de szerintem arra jók,hogy reggel gyorsan főzzünk velük egy közepes kávét.
Az automata kávéfőzők jó alternatívák lehetnek, de a fórumot olvasva elég gyakori,hogy elállítódik a darálójuk és sajnos viszonylag hamar elromlanak, eléggé szervizigényesek.
Filterezésben nem vagyok otthon,arról írhatna más…
Légy szíves egészítsetek ki! -
erik365
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Kapszulás van meg egy szarvasi, ettől valami jobb?
-
erik365
senior tag
Otthoni reggelenkénti kávéfőzésre keresek minőségi kávéfőzőt, nem szánnék rá 30 nál többet, megvalósítható?
-
tariattila
veterán
válasz
hifis50
üzenetére
Törölni nem csak töröltetni...
De beleszerkeszted,hogy kinek szántad és ennyi...Tényleg, ilyen kézi kategóriában mi az ami rendesen csapágyazott /na jó, perselyezett/ és fixálható /na jó, elég ha nem mászik el/ a pozíció ?

Jó ez a Zassenhaus de elállítódik és a perselyezettsége is eléggé kérdőjeles...
-
hifis50
csendes tag
-
vendingo
veterán
válasz
adriankoooo
üzenetére
Lényegében ugyan az a 2 gép, csak más a csomagolás.
-
adriankoooo
senior tag
Vajon lehet még kapni valahol Ascasi iMini I-2-t műanyag burkolattal? Az expolygonnál azt mondták, hogy már nem lesz. Ennyire jó lenne az Iberital Challenge?
-
lagoon79
tag
Tiamo kézi őrlővel kapcsolatban kérdeznék: normális, hogy a késeket tartó fém tengely elmozdul oldalirányba a műanyag foglalatban? kivétel, ha teljesen behúzom a legfinomabbra, mert akkor a másik kés megfogja.
ez csak azért gáz, mert így elég nagy a szórás az őrleményben, attól függően, hogy melyik oldalra megy éppen

-
Toobee
veterán
válasz
tariattila
üzenetére
Rad varok, te szoktad ezeket intezni nekem

-
tariattila
veterán
válasz
Toobee
üzenetére
strega-ban szivattyú csak bojler utántöltést végez...
mondjuk azt meglesem mikor lesz belőle használt vagy jóáron új

más:
Pavoni őkelmével újra meg kell tanulnom a 'szakmát'
eddig 3:0-ra vezet
pedig saját friss kávét etetek vele.. de a QM-hez képest most sehogy nem áll a produktum...
crema gyorsan 'lyukad''''
ejjjjj.....
lehet egy tamper elkélne?
-
Toobee
veterán
válasz
tariattila
üzenetére
Bezzera Stregaról mit lehet tudni? Én lusta vagyok, nem mentem utána, de ott van valami pumpa is a gépben, nem? ...szívem szerint ez lenne a következő projekt, de a daráló a szűk keresztmetszet nálam, érzésem szerint.
-
vendingo
veterán
válasz
tariattila
üzenetére
Egy GB-t váltana ez E61, de az is lehet, hogy maradna mind a kettő, ha sikerül helyet csinálni a konyhába a mazzer és a karos pavoni mellett.
Igazából az E61-ben rejlő lehetőségekre lennék kíváncsi, ha másért nem egy hosszabb tartós teszt miatt mindenképpen szeretnék egyet. Ezért is nézem az olcsóbb kategóriásokat, azokon nem nagyon van bukta, ha mégse válna be. -
tariattila
veterán
válasz
vendingo
üzenetére
az E61 nekem is szerlmem VOLT...
az ilyen '''bojleren-fej'' ipari csúfságok már sokkal jobban izgattnak...
de az igényeket reálisan sokkal jobban kiszolgálja egy QM és Karos kombó (ezek együtt jerülnek egy használt E61-árába)
előbbi sokkal gyorsabb utóbbi pedig minőségben is partiképes. . .
ezt az iparit egy ilyen garázs-party gépnek azért egyszer megdobom.... -
jolti
senior tag
válasz
vendingo
üzenetére
Nyugi, én is így voltam vele!
Aztán amikor megvettem a delonghit, amivel messze a legjobb kávékat ittam, azokhoz képest, amiket odáig ittam otthon, főleg miután meglett graef, de mégsem hozta azt a szintet, amit szerettem volna.
Na a Gb már hozta. Egyből össze állt a kép, hogy ezt szerettem volna. Azóta meg kóstolgatok, állandóan tuningolok', ahogy fejlődik az ízlésem, hogy csökkentsem a kis makina apró hibáit.
Amúgy meg azon agyalok, hogy hogyan tudnék egy Expobar Office Pulser-t venni. Abba teljesen belezúgtam.
Persze nem tudom, hogy milyen, de nagyon tetszik mindenféle téren. Itthonra nekem tökéletes lenne. -
ronin s8
senior tag
A legtöbbet én fejlődtem!
Korábban: "Tudnak ezek az olaszok!"
Most: "Tudnak ezek az olaszok!"
-
And06
aktív tag
válasz
vendingo
üzenetére
én nem keresem vissza, de kávék terén a fejlődés:
"dejó ez a 80/20 X kávé, dől a crema, mmm" -> "fincsi csokis-kakaós friss 100%A blend kesere nélkül, szép lefolyással, kell ennél több?" -> "csakis 100%A, egy-két kevésbé gyümis SO, nem is rossz ez az újhullám" -> "szinte csak SO, gyümölcshegyek, világos pörkölés! robuszta, az mi?
" -
vendingo
veterán
válasz
tariattila
üzenetére
Ha már nosztalgia...
Pár napja én is visszaolvasgattam, és ezt írtam tavaly novemberben:"Nem értelek titeket.
Azt ne mondjátok, hogy nem létezik 20-30 ezer forintért egy vacak kávéfőző, ami normális minőségben csinál kávét?
Mennyiért kéne vennem heti 3-4 kávézáshoz főzőt? Fél milláért iparit?
A delonghit 20 ezetért vettem, számomra teljesen jó kávét főzött, csak gondoltam újítanék másik márkára.""Nem tudom, hogy a környékünkön hol csinálnak igazi jó kávét, nekem majdnem mindegyik ízlik, az is, amit egy kávéházban kapok, meg az is amit a legutolsó késdobálóban szolgálnak fel.
Ritkán vagyok úgy, hogy nem ízlik egy kávé."Kicsit változott az értékrendem az elmúlt 10 hónapban.
Jelenleg E61-re vadászok és kezdem átlépni a fél millát géppark terén.
-
tariattila
veterán
olvasgatok össze-vissza kávéológián régi posztokat...
ezt két éve írtam:
''az igazi fejlődés egy pörkölő lenne és sok sok tanulás
ez viszont nem mostanában lesz
''most akkor mostanában van

no meg ezt is megírtam kb akkoriban:
''a Pavoni indított el engem is a "lejtőn" és kizárólag akkor adnám el ha lenne egy ettől szebb állapotú... /pl. amit jómúltkorában láttam 63'-as példány amit alig használtak párszor
/ '' -
Ábi
tag
Zöld robustából milyet érdemes venni?
Melyik nem "mocsár" ízű?
Szigorúan 10% blendeléshez...
-
vendingo
veterán
válasz
tariattila
üzenetére
Lehet kapni utánagyártottat is 3-6 ezerért

Amúgy ez a fényezős ötlet nem is hülyeség, baumaxban láttam fényes arany festéket, majdnem azzal fújtam a gépet, de akkor nagyon Joltis lett volna.

-
cekkk
veterán
-
vendingo
veterán
Nem kallódik valakinél véletlenül pavoni szűrőtartó kar, vagy fém csöpögtetőrács?
-
paljoc
tag
Ha ugy arulta, ahogy irtad, atnezve, letesztelve, kiprobalva es igy erkezett meg ilyen allapotban, akkor szerintem is jogosan voltal bosszus. Az mondjuk korrekt hogy szo nelkul visszavette volna. Az meg okos dolog hogy vegulis megneztetek es megcsinaltatok!:-) /az atfenyezesi igeny, ami nem is volt, az meg felettebb erdekes!:-)/
Lenyeg hogy van egy jo Mazzered!;-) -
cekkk
veterán
válasz
vendingo
üzenetére
Honnan tudod, hogy nem tesztelték?
Miből gondolod?
Éppen ellenkezőleg mert ki volt próbálva, kávé volt benne.
Ők már eleve nem jól rakták össze, kb szart bele a szerelő az egészbe.
Jó lenne ha nem találnátok ki olyan dolgokat amikről nem is tudtok.
Egyébként meg ha valamiért fizetek akkor ne nekem keljen még szerelmem.
Nem az én feladatom ez, nem azért fizettem.
Szóval ki volt próbálva de a szerelőt nem érdeklte, hogy nem finomra darál valamint szorult az egész.
Ez ne hogy már az én hibám legyen.
NEm az én feladatom, hogy ezekhez értsélek.
Miért is kellene?
Fizettem valamiért ami nem működött.
Ez oőket minősíti, mert ők csinálták nem én.Én nem kértem más színben.
Már megint hazudik valaki. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
tariattila
üzenetére
Heh.

-
vendingo
veterán
Ez szimpla hanyagság volt, de még csak nem is a súlyosabbik fajta.
Az rendben van, hogy hibáztak, mert átadás előtt tuti nem tesztelték a gépet, de a hiba se olyan eget rengető volt.
Ha kicsit szemfülesebb vagy, akkor egyből látod, hogy ferdén kapta el a menetet. Következő lépés az lett volna, hogy miért ferde, meneteket át kellett volna nézned és egyből láttad volna, hogy valami nem oda illő van rajtuk. Ekkor kellett volna egy alapos menet tisztítás+pici zsír és minden rendbe jött volna panaszkodás nélkül.Megértelek, mert bosszantó, de kicsit túlzás volt a balhé a hiba mértékéhez képest.
Ha a kondi lett volna rossz benne, vagy más mechanikai hibája van akkor teljesen jogosan csaptál volna ekkora feneket neki, de ez egy piti dolog volt, ami bármelyik üzletben előfordulhatott volna.
Tudtommal te más színben kérted, ezért átfestették. Előtte lehet hogy tesztelték, de festés után a franc se gondolna ilyenre, hogy a menet is olyan lesz. Hanyag volt a maszkolás. Ennyi.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- Revolut
- Yettel topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Gaming notebook topik
- Képregény topik
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3074
- Beszámítás! Acer Predator Helios Neo 16 notebook-i9 14900HX 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 8GB W11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo X13 Yoga 2in1 Thinkpad WUXGA IPS Touch i5.1135G7 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 256GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4003
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)

Úgy imbolygott az "örlőmű" tekerés közben, hogy öröm volt. Szerinted jól őrölt..?

Csak az ipari őrlôk jók. 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

/ ''