Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bl4ze
veterán
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Tersocal kell neki, az a legbikább vízkőoldó - csak profiknak !
És forraláskor NEM szabad belélegezni a permetet
SiD is erre esküszik.
Vagy atomjaira bontod
-
-HajTömeg-
őstag
Visszajött a baby dugulása
A létező legjobbkor 
#18700) bl4ze Tersonet van itthon egy csomag.
Az is jó?
Egyébként indexen eléggé megosztja az embereket, SID is írta egyszer,hogy megmarta az alumínium kart...
Bár,ha jól emlékszem az nem tersonet volt,hanem valami másolata
Egyébként ez a helyes metódus?:
" zacskós Tersonet porral végzem a visszaöblítést, a következőképpen (az "áldozat" egy Gaggia Classic): a szűrőtartó karból szűrő ki/vakszűrő be. A vakszűrőbe beleszórok bő fél-háromnegyed zacskónyi Tersonet port, majd így, ezzel a "töltettel" felrakom a szűrőtartó kart a gépre. Bekapcsolom a gépet, majd a "kávéfőzés" gombot is - kb. 10 másodpercre, ez idő alatt a pumpának hallhatóan "elakad a szava". Ezt követően lekapcsolom a "kávéfőzés" funkciót - nyit a háromutas szelep, s a habzó, koszos, mosószeres trutymák a "lefúvócsövön" keresztül a csepptálcába áramlik, de olyan erővel hogy kifröccsenne, ha le nem teríteném a tálca rácsát egy papírtörölközővel.
A lefúvás után úgy 30 másodperc szünet, majd ismétlődik a procedúra, úgy 20x.Aztán leveszem a szűrőtartó kart, kimosom a vakszűrőt, és megy vissza a gépre. Kiemelem a csepptálcát, elmosom, s az is megy vissza a helyére. Következnek a fent leírtak, immár tiszta vízzel, mosószer nélkül.
Ha ennek is vége, 2l forró vízben feloldok 2 zacsónyi Tersonet port. Az oldatba beleteszem a szűrőtartó kart, a szűrőket, a gépről leszerelt "zuhanyrózsát", s az alatta lévő vízelosztó alutömböt. 20 perc fürdetés után mindent kiveszek - patyolattisztán! - a trutyis oldatból, s alapos folyóvizes öblítést követően vége a műsornak, melyre kb. havonta kerül sor..."
-
Agostino
addikt
válasz
adriankoooo
üzenetére
bl4ze alattad szóló posztjára reagálva: én pont holnap megyek a cady trade-hez pár alkatrészét, ha gondolod írj rám, mi szitu. a vízterő asszem valami 700 forint, ha jó alkatrészre gondolok
-
bl4ze
veterán
válasz
adriankoooo
üzenetére
Passzolom. Sajnos ez egy eléggé problémás alkatrész ha jól rémlik.
Akit megkérdezhetsz : Cady Trade. Náluk lehet van.
A vízterítőt Tersonet-be kéne beáztatni egy éjszakára.

-
-HajTömeg-
őstag
válasz
Agostino
üzenetére
Pontosan azzal kezdtem, sajnos a családban van akinek nagyon magas a vérnyomása.
Ebből próbáltam valami finomat előcsalogatni és óriási mákom volt, elsőre nagyon csöpögősen jött le,de kifejezetten finom lattet csináltam belőle.
Úgy kortyolgattam, mintha egy olasz kávézó főnöke lennék,aki a legfinomabb kávékat maga issza meg
A monterosakra nagyon kiváncsi vagyok, az etiop a kedvencem a másikat még nem kóstoltam,de alig várom... -
Agostino
addikt
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
>decaffeinato
hajtömeg pls
: )))
-
bl4ze
veterán
válasz
adriankoooo
üzenetére
Pontosan. "GASKET FOR TRAY"
-
bl4ze
veterán
válasz
adriankoooo
üzenetére
Alul lehet a tömítés mozdult ki és ott folyt, folyik a csepptálcánál.
-
adriankoooo
senior tag
Ma nekiállok szétszedni a nemrég vásárolt Baby Twinemet, szerintem túlságosan folyik az aljából a víz. Az alját levéve rendesen vízköves és a festék is szépen fel van hólyagozva.
Mire számíthatok vajon? A felső szűrőt és a vízterítőt is beáztatom citromsavba. -
Paqito
senior tag
Gaggia Coffee gépem esetleges PID-elésén gondolkodtam, azonban ehhez "kis" segítségre lenne szükségem. Tekintettel arra, hogy én nem tudom megcsinálni, mindössze annyi érdekelne, hogy 1: hozzávetőlegesen mennyibe kerül, illetve 2: Pécsen hol csinálnak ilyen műtétet?
Esetleges Csudapestre történő szállítás megoldható
-
And06
aktív tag
válasz
paljoc
üzenetére
majd egy képet dobj már fel amikor benne van a szürőben, hogy jobban el tudjam képzelni! (kávé nem kell bele) köszi!

dicséretes, hogy próbálnak könnyen kezelhető gépet csinálni, meg ügyelnek az apróságokra. azt csak remélni tudjuk, hogy a B (A) feladat a mérnököknek nem a költségcsökkentés/tervezett elavulás volt. -
bl4ze
veterán
-
válasz
tariattila
üzenetére
hogy mondod? csakapharos?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
tariattila
veterán
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
annyival komolyabb a brikkától mint amennyivel többe kerül...
technikailag és minőségben is...én nem unnék rá az biztos....sőt tervezek beszerezni egyet!
csakakaros!!!

-
paljoc
tag
Beleteszed a kávéval telített 58-as szűrőbe és elegáns körkörös tekerő mozdulatokat végzel vele közben azt mormogod hogy megvettem a kávéfőzők Ferrari-ját. :-)
Nem tudom, kipróbálom majd, SID azt írta előbb hogy hasznos, jópofa segédeszköz.Amúgy ez a cég tényleg elmélyült a szakma rejtelmeiben és felhasználta a szerzett vagy tapasztalt információkat a maga módján a tervezésnél, mindentől függetlenül ez vitathatatlanul látszik. Nem tudom érthetőbben megfogalmazni, de remélem "átmegy".
Kaptam pl. egy tejhabosító kütyüt is. Igen, nem gőzölt tejet csinál hanem pörgettyűs, tehát nekem első blikkre alapból felejtős a dolog.
De: a különböző adapterekkel lehet vele igény szerint minta öntésére alkalmas habot csinálni, vagy egy másik pörgettyűvel klasszikus kapucsínónak való, de öntésre alkalmatlant. Ezt le is írja a kezelési, meg képek is mutatják. Emellett tej hőmérséklet fokra beállítható egy potival 50-70 között, optimumként jelölve a 60-at, forró csokit csinál, igényes, minőségi, szép....és drága persze ez is. :-) /ja, és "saválló inox krómból" van
/
Mindenesetre kipróbálom. -
Agostino
addikt
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
poén lehet párszor meg ilyesmi de szerintem hamar ráun az ember és visszakényelmesedek. ugyanakkor közel 60 rugér' szerintem nem egy deal...
-
tariattila
veterán
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
állítólag nagyon jó kis cucc, ráadásul elég toleráns...

a másik oldal pedig nem tudja felmelegíteni, hőhiányos állapotok vannak....

-
-HajTömeg-
őstag
ROK kávékészítőt használ vagy használt már valaki?
Milyen?
-
SiD-
tag
válasz
paljoc
üzenetére
ez marha jó cucc, nem kell az ujjaddal összemancsolnod a kávét dózolás közben és a kezed sem lesz kávés.
az igazán maximalistáknak ott a Scottie Callaghan dosing tools, ami egy 40 darabos szett különböző görbületekkel. mindenki megtalálhatja benne az adott körülményekhez legjobban passzolót.
már párszor elgondolkodtam rajta, hogy veszek ilyet. -
SiD-
tag
nem olvastam végig a 98 oldalt, de felszínesen beleolvasva a szilikon kartömítést láttam emlegetni, meg belső o-gyűrűket és hibás opv-t. a legtöbben viszont boldogok vele, 2-3 éve működnek a gépek több ezer shottal a hátuk mögött (van benne shot számláló).
a roppantógyűrűs, tefloncsöves csatlakozások nem tetszenek, meg pár műanyag fitting, de ilyesmik az új Gaggia Baby-kben is vannak.
-
dugesz77
őstag
Ma megérkezett a várva várt GC masinériám. Így első pár húzás után( a harmadik már talán vállalható lett)
egy pár kérdés.
-megéri-e a hozzákapott crema fokozós szűrőkosárral játszani vagy rögvest a fiók mélyére rejtsem el és vegyek bele egy egyszerű teli lukasat?
-mivel nincs hozzá külön ese pod kosár gondolom az egy adagosban kellene azt is megoldani?
-ebből következik a következő kérdés: érdemes-e Classic-al ese podozni mondjuk reggel félagytekével kelve,
vagy akkora a különbség a frissen darálthoz képest,hogy felejtős -
SiD-
tag
válasz
paljoc
üzenetére
itt van a cg-n egy nagyon látványos bemutató a gépről, amiben jól megfigyelhető a belső felépítése is:
http://coffeegeek.com/proreviews/firstlook/brevilledualboiler/detailsa coffeesnobs-on pedig van egy jelenleg már 98 oldalas owners thread, amiben kitárgyalják az összes gyerekbetegségét a gépnek:
http://coffeesnobs.com.au/brewing-equipment-midrange-500-1500/30766-breville-bes900-dual-boiler-owners-thread-98.htmlösszességében elég jó a vélemény róla, bár engem kicsit megrémiszt egy-két megoldás a gép belsejében.
-
paljoc
tag
Az a félautomata vagy félmanulális ES8012, ami előtte itt járt. Arra mondjuk nem cserélném le a jelenlegi Stella gépet, de az tény hogy pl. a frissen PID-elt Gaggia Baby-m víztartály meg csepptálca elhelyezése és töltési/ürítési lehetősége single ticket a diliházba ahhoz képest ahogy mindez az ausztrál?...vagy cseh?...vagy kínai? masinán meg lett oldva. :-)
Na mindegy, majd kiderül hogy ez milyen lesz. -
paljoc
tag
Őszinte leszek /mint mindig :-)/
Ha ez a gep a teszt alatt leveri a Magister Stella-t a pultrol, akkor engedni fogom hogy leessen. Ha kave minoseg teren "csak" ugyanolyan, akkor is. Annyival kezresobb volt minden a kistestveren, ha ez is olyan simulekony es atgondolt lesz a hasznalhatosagot illetoen, akkor azonos kave minoseg eseten is lehet valtok. Aztan hogy hosszu tavon is jo dontes marad-e...igy lehet az is kiderul. :-) -
Agostino
addikt
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
és tényleg! szerintem ezt fogom alkalmazni
megjött ma du. lollo kávém, húztam belőle kettőt. duzzogva meg is ittam, most érzem, hogy pár napig nem fogok aludni. már a zacskó kibontásakor láttam, hogy ez komoly dolog lesz, nagyon szépen csillogtak a kávészemek, klassz sötét, olajos, ránézni is élmény. az első főzet kicsit sok alapot tartalmazott, elrontottam, majdnem 45 sec alatt folyt le, lórúgás volt a javából, szóval íz semmi nem jött át. másodjára kimértem szépen. őrlőn is állítottam egyet, itt már megvolt a kb a 25 seces csorgás, mennyiség is oké, az íze pedig eszméletlen jó. ezért a pénzért tényleg bargain tudom, hogy a többség még ennél is jobbakat iszik, de a sok lavazza meg ilyen-olyan márkás kávék után ez is ugrás a csillagok közé számomra
#18658 - kicsit tartottam tőle, azt hiszem pont veled beszélgettünk arról, hogy a robuszta nem mindenkinek jön be, de asszem én azok közé tartozom, akik komálják : )
-
ronin s8
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Jól néz ki a kávéd!

-
jolti
senior tag
-
Agostino
addikt
válasz
BlacKSouL
üzenetére
de én csak továbbpörgetem
na jó, nem is, csak ennek kapcsán merült fel bennem a kérdés, ami főleg graef tulajok felé szól. ha egyből karba daráltok, ti hogyan oldjátok meg, hogy ne szórja szét a kisebb őrleményszemeket a daráló? nekem akkora erővel löki ki, hogy jut oldalra is rendesen. most kezdő ötletnek az merült fel bennem, hogy egy sima papírlapot kivágok, rárakom gumis kiömlőre és azzal hosszabbítom meg a járatot. a kis dobozba nem szeretek darálni, az adagoló nehezen fér el benne, beleragad a kávé... meh... -
BlacKSouL
addikt
Na, jó' odab.sztam a rozsdamentes témával a topiknak
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
BlacKSouL
addikt
válasz
vendingo
üzenetére
becsapós üzleti kérdés. Az alapgondolat jó, csak a miért a fontos:Ha a ferritesnek 1 € kilója, az ausztenitesnek meg 2 €, és mivel nem biztos benne, meg akar győződni róla, hogy kizárólag egyiket tartalmazza külön-külön a csomag, nem keveredett össze, akkor vajon mit akar esetleg bebizonyítani? Hogy a drágább ausztenites közé nem keveredett-e olcsó ferrites, vagy hogy az olcsó ferrites közé nem keveredett-e drágább ausztenites? És melyik "lényegtelenebb" számára amikor átveszi? Érdeke neki az, hogy a drágábbat kivegye az olcsóbbak közül, és megvegye valóban drágábban?
Vagy inkább közte hagyja, megveszi olcsóbban, és majd mikor már kifizette, és elmentél, ráér szétszedni.Tehát a válasz helyes, csak a miért nem teljesen stimmelt
-
jolti
senior tag
válasz
Agostino
üzenetére
Amennyire én tudom, nincs külön műanyag festő. Ugyan az a festék megy rá mint a fémre, csak előtte a műanyagra egy tapadást erősítő-segítő anyagot fújnak fel. Akkor másabb egy picit a festék, ha rugalmasnak kell lennie. Pl. autó lökhárítójára. De ennyi. Tehát bármelyik festőműhelybe elviheted.
Ha tévedtem, majd kijavítanak. -
BlacKSouL
addikt
válasz
vendingo
üzenetére
Ok, akkor dolgozatírás:
Bemész 100 kiló ferrites, és 100 kiló ausztenites rozsdamentes acélhulladékkal egy normális telepre. Megkérdezed mennyiért veszi be a ferritest. Mond egy árat. Megkérdezed az ausztenitest, mondani fogja a dupláját.
Szerinted ha ott akarod hagyni pénzért, melyik csomagot fogja végigtapicskolni egy mágnessel?
-
SiD-
tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
én is érdeklődve olvasom így, hogy kávégépes közegbe lett integrálva a téma.

-
vendingo
veterán
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Már tudok reklamálni a méh telepen, hogy ezért meg azért többet adjanak mert ez ennek meg annak az ötvözete

Amúgy engem is érdekel a téma.
BlacKSouL új neve: Öveges professzor

-
-HajTömeg-
őstag
Ez a króm téma engem nagyon érdekel,ne hagyjuk abba!

-
BlacKSouL
addikt
Megkísérlem utoljára, a többiek már szerintem unják

Egyfelől mondd meg, hogy szerinted milyen anyagok ötvözete lehet? Alapfém, ötvözők neve, százalékos összetétele.
Mert szerintem ez a cső 68,95% vasat, 18% krómot, 10% nikkelt, 2% mangánt, 1 % szilíciumot, és 0,05% szenet tartalmaz. Ebből a vas az alapfém, a többi ötvöző. Tehát ez egy ötvözet. Egy acélötvözet. Bontsuk tovább: "Az ötvözet olyan fémes anyag, amely legalább két kémiai elemből áll, amelyek közül legalább az egyik fém." ezt csak idézem, konyhanyelven nagyjából ennyi.Az acél alapvetően is egy ötvözet. Vas és szén megfelelő arányú ötvözete. Vas az alapfém, és a szén az ötvöző. Ez a szénacél. Ötvözetlen acél, de mint acél, már eleve vas és szén ötvözete. És ha az acélt(szénacélt) mint 'alapanyagot' vesszük, tovább lehet ötvözni, hogy más tulajdonságai legyenek, mint az alap acélnak(szénacélnak). Mondjuk például krómmal, és nikkellel. Ettől válik a szénacél esetünkben korrózióállóvá, és akkor ő már rozsdamentes acél lesz. Az acélfajtákat most megint nem sorolnám fel, de rá tudsz keresni.
Az hogy ausztenites, vagy ferrites, az acél szövetszerkezetének jellemzője. Ebbe már tényleg nem mennék bele, olvasmány, és 1-es ábra.Nem tudsz szabadulni a krómtól mint anyagtól, pedig nem is kell, csak nem jól értelmezed. Ez nem valami és króm ötvözete, hanem ez (vas+szén)=acél és króm és nikkel ötvözete. Acélt ötvözzük krómmal. Erősen ötvözött, nagy százalékban tartalmaz krómot, de attól ez még acél. És pont a krómtartalom miatt rozsdamentes acél.
Értem?

-
Agostino
addikt
festés kapcsán: műanyagfestőt ismer valaki? olyat, aki megdolgozza kicsit a régi felületet, felviszi az újat, ilyesmi. esetleg van valakinek tutirialja homemade megoldásra? van egy elképzelésem a babymre csak nem tudom megvalósítható-e.
-
zolnagy
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Nagyon szép! És az ára is jó. Látom volt vele munka. Én talán holnap tudom elhozni a porfestőtől a Brasiliát. Az is fekete lesz, de nem biztos, hogy ilyen, mint ez, pedig nekem ez a fél-mattság tetszik a legjobban.
-
cekkk
veterán
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Én még mindig úgy tudom, hogy ez "króm" cső, vagy is valamilyen ötvözet és nem ausztenites rozsdamentes acélcső.
Mert ahogy kérdeztem két fajta lehetőség van, létezik a krómozott dolog, amire felvitték a króm réteget és vannak az ötvözetek amik krómot is tartalmaznak, ez pedig egy ilyen cső. Ha jól tudtam értelmezni. -
válasz
fragola.6035
üzenetére
dögös gép!
-
Toobee
veterán
-
Toobee
veterán
Hottop matyik: bekakilt a fűtőszálam, ha 7-es fokozaton is csak a "Plus" gomb nyomogatásával tudok az első reccs végéig elmenni, fajtától függetlenül?
-
BlacKSouL
addikt
Így van, ahogy mondottam volt, ez nem sima, hanem nagy valószínűség szerint egy ausztenites rozsdamentes acélcső, ami alapvetően nem mágnesezhető(nagymértékű alakítás után nagyon enyhén az lehet)
Lehetne ugyan ferrites rozsdamentes is, de azt a mágnessel kizártuk.
Sőt, lehetne szénacél is, de azt ilyen munkákra a könnyen oxidálódása miatt igyekeznek elkerülni a mesterek. Cseppents rá egy csepp vizet. Ha pár óra múlva nem rozsdál meg ott, akkor kizárhatjuk a szénacélt(és talán az általános rendeltetésű szerkezeti acélt is).
Mindenáron tovább szeretnéd boncolgatni, vagy elfogadod a tényt?![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
cekkk
veterán
Kipróbáltam, hogy fogja-e a mágnes, de sehol nem maradt rajta, szóval ez nem sima acél cső....
De majd Jolti eljön is ő is leteszteli
-
ronin s8
senior tag
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Köszönjük, nagyon szépen összefoglaltad!

Megjegyezném, hogy a pongyola köznyelvben számos kifejezés terjedt el. Pl. esztergályosok, köszörűsök előszeretettel használják a "kóracél" kifejezést, ugyanúgy, mint a "savállót", ami nyílvánvaló téves szóhasználat. Mint ahogy rozsdamentes anyag sincs, csak kevésbé rozsdásodó.
Én is a "rozsdamentes" iparban dolgozom, itt figyel a kezemen egy darab 316L vas is.

A mi spéci saválló anyagainkat úgy hívjuk, hogy: fenyő, jávor, ében...
-
BlacKSouL
addikt
Így van. Az 1.40xx - 1.49xx közötti tartomány mind rozsdamentes acélok, különböző tulajdonságokra megfelelő ötvöző anyagokkal. A 'sima' rozsdamentes mellett van saválló, az kifejezetten erős savaknak is ellenáll, van hőálló, azok 900-1100°C-ig is ellenállók, és még számtalan különféle tulajdonságot kotyvasztanak ki. De azok már ritkák, és drágák. (hőállók már pl. 6 €/kg nagyságrendtől fölfelé)
Ha valaki bemegy a boltba, és kér 2 m2 saválló lemezt, akkor vagy visszakérdeznek, hogy tényleg biztosan saválló kell-e, vagy egyszerűen már tudják, hogy úgyis rozsdamentesre gondol az illető, csak a köznyelv helytelenül lesavállózza
Mindazonáltal az ausztenites kis mértékben tényleg ellenáll az enyhe savaknak(bor, ecet, stb) -
BlacKSouL
addikt
Az 'inox' a francia inoxydable szóból jön, ami ugye nem oxidálódót, nem rozsdásodót jelent. (Régi kgst gyártású késeken 'anti corro' látszik, akinek van még a háztartásban ilyen.) Ha rozsdamentes acélról beszélünk, akkor maradva a franciánál: acier inoxydable. És jó érzékkel megtaláljuk ebben az 'acél' szavunkat is.

Edényeken, de más eszközökön is gyakran látni annyit, hogy 18/10. Ez a már említett 1.4301 anyagminőség Cr és Ni ötvöző mennyiségére utal. Divatosan általában a rozsdamentes acél anyagokra teszik rá, de ha minőségi a termék, akkor nagy eséllyel tényleg ezt az anyagminőséget takarja. Főzőedények, mosogatók jellemzően mind ebből készülnek.cekkk: ahogy látom a munkadarabot, ennek a felülete megmunkált. Csiszolt, hegesztett, stb. De nincs rajta bevonat. A klasszikus tükörfényes 'krómozott' felület*, mint a Harley-k vagy más motorok tankja, kipufogói, és hasonló tükörfényes tárgyak felületei valóban króm és nikkel bevonatot kapnak, azonban ezt megmunkálás után galvanizálással viszik fel a hordozó felületre, és az esetek többségében nem rozsdamentes alapanyagra. A króm-nikkel bevonatnak végülis hasonló a lényege, mint a magas króm(és kis nikkel) tartalmú rozsdamentes acéloknál, vagyis korrózióálló, védő réteget hoznak létre. Azonban mivel a rozsdamentes acél anyagában krómozott(ötvözött), ezért a sérült felület öngyógyító, azaz megfelelően sima felület esetén automatikusan létrejön a króm-oxid réteg. Túlságosan nagy és gyakori behatás esetén a védőréteg nem alakul ki, és előfordulhat bizonyos mértékű vas oxidáció is, de ez extrémebb eset.
A nem rozsdamentes anyagok(vas, acél, stb.) galvanikus bevonatolása utólag történik, a létrehozott réteg mikroszkopikus viszonyok közt vizsgálva jóval vastagabb, mint a magától kialakuló, és valamivel nagyobb az ellenállása a környezeti behatásokkal szemben, mint a hordozó fémé. Azonban ha megsérül, akkor az alatta elkezdődő oxidáció a réteg alatt folytatódik, és lemezekben hámlik le a króm-nikkel réteg az immár oxidálódott hordozóról, ugyanis az oxidréteg porózus laza szerkezetéhez már nem tapad úgy, mint a fémtiszta felülethez.*: létezik rozsdamentes acél esetében is 'tükrös', 'tükörfényes' felület is, főleg lemeztermékek esetén. Ennél a tükrös felületet a lemez gyártásakor hozzák létre, megfelelő ívelésű, megfelelő nyomóerejű hengersoron engedik át a lemeztekercseket, és a mikroszkopikus felületi egyenetlenségek jobban kisimulnak. Szaknyelven ez a fényesre lágyított (bright annealed, vagy BA)
(ez már meredeken off, de nem teszem offba, mert ezt végigolvasni offban...
) -
lorcsi
veterán
-
cekkk
veterán
A krómozott csövet nem szokás króm csőnek nevezni?
Sőt inkább króm csőnek találom mint krómozottnak?
Hol írtam én olyat, hogy vegytiszta króm cső?
Valamint a cső nincs felpolírozva.
Azt értem én, hogy jól esik kötözködni , én is szeretek
-
BlacKSouL
addikt
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Izé, nyilván az acél mint anyagtípus esetén a vas legfontosabb ötvözője a szén, de mivel ezesetben a többi ötvözője szempontjából vizsgáljuk, az adott anyagminőség speciális tulajdonságát a króm határozza meg. Mindazonáltal az 1.4301 csökkentett széntartalmú változata az 1.4307, kb. fele széntartalommal, és lemezterméknél főleg ezzel találkozunk, de azt hiszem ez már kellően messzire kanyarodik a kávétól

(rozsdamentes iparban dolgozom, ha kérdés van, jöhet
) -
BlacKSouL
addikt
válasz
radi8tor
üzenetére
Olvasd újra

Az ausztenites a jobban ellenálló, kültéri felhasználásra is megfelelő, kismértékben saválló, nem mágnesezhető, rosszabbul hegeszthető, kicsit nehezebben alakítható, és drágább
A ferrites kevésbé ellenálló, főleg beltérre jó, gyakorlatilag nem saválló, mágnesezhető, jól hegeszthető, jól alakítható, és olcsóbb. -
BlacKSouL
addikt
Az egyszerű hétköznapi általános felhasználású, kültéri hatásoknál is ellenálló korrózióval szemben, az ausztenites rozsdamentes acél. A legáltalánosabb verziója az 1.4301, vagy 304, vagy KO33. Egyik és legfontosabb ötvözője a Cr alias króm. Kémiai összetételre garantált jelölése: X5CrNi18-10 A krómtartalom(esetünkben 18%) biztosítja a korrózióállóságot, mert egy néhány Angström vastagságú króm-oxid bevonat képződik a felületén, amely elzárja az alatta lévő rétegeket az oxigén elől, megakadályozza a vas-oxid létrejöttét és a hétköznapi nevén rozsda továbbterjedését, ami viszont porózus szerkezetű, és folyamatosan megkötné az oxigént, "megenné" a vasat(acélt)
Ha nem ausztenites szerkezetű az anyag, akkor ferrites, legáltalánosabban 1.4016, alias 430, alias KO3, alias X6Cr17. Ennek szintén a 17% krómtartalma adja a korrózióállóságot, kevésbé ellenálló, beltéri használatra megfelelő, de jól alakítható. Az ausztenites nem mágnesezhető, a ferrites igen. Ez utóbbival be is lehet határolni miből is készült az adott termék. Meg az árával, mivel a ferrites olyan 1 - 1,2 €/kg árban van, az ausztenites 2,5 - 3 €/kg.Pongyolanyelven tehát a "krómlemez", "krómcső", "krómacél" kifejezés általában ezt/ezeket takarja. Sajnos nagyon sokan savállónak is hívják, ami viszont csak részben igaz. Nagyon enyhe savas közegnek ugyanis ellenáll, de a ténylegesen saválló rozsdamentes acél már 1.4404, alias 316L., alias X2CrNiMo17-12-2.
-
Agostino
addikt
nem akarok belefolyni nagyon de krómcső valóban nem nagyon létezik, krómozott cső annál inkább. szerintem is inkább rozsdamentes acélnak tűnik a megoldásod, ami persze egyáltalán nem gond. de egyébként mit számít, hogy króm vagy sem? : ) teszi a dolgát és neked tetszik? akkor no para : ) tetszik a filtereden lévő csővég, valami hasonló kellene nekem is. a graef kis örlődoboza felemás megoldás számomra. anélkül meg filterbe darálni öngyilkosság. minden kap az őrleményből.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Vezetékes FÜLhallgatók
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Gitáros topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Vírusirtó topic
- Elden Ring
- További aktív témák...
- LG 27GX790A - 27" OLED evo / 2K QHD / 480Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DP 2.1 / 1300 Nits
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 39GX90SA-W - 39" Ívelt Smart OLED/ WQHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / G-Sync & FreeSync
- Apple iPhone 11 128 GB Lila 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
A létező legjobbkor 

honnan tudnám beszerezni a legolcsóbban - postával?

Mire számíthatok vajon? A felső szűrőt és a vízterítőt is beáztatom citromsavba.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

/

... ennyire 'ki'pimpelt Mazzert még nem láttam!

Sőt inkább króm csőnek találom mint krómozottnak?