Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- ldave: New Game Blitz - 2026
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mutyi
senior tag
Barátoméknak az esküvőre gondolnék valami kávéfőzőt, karos gépet nem akarok,mert ahhoz kell még daráló is és magában sem egy olcsó mutatvány, ezért vagy egy Illy x7.1-re gondoltam,mert azzal már lehet gőzölni is vagy esetleg valamelyik POD-os gépére.
POD mivel jobb a kapszuláshoz képest? -
mester6
tag
válasz
tariattila
üzenetére
Puszkász, bjudapeszt, ócsójános...
-
G@ben
addikt
Köszönöm mindenkinek a választ, még alszom rá párat, hogy mi legyen a megoldás!

-
W78
csendes tag
Ha csak ennyi a kellék, akkor török kávé a mikro-ból.
Kávé+víz csészébe, be a mikro-ba lesni, mikor felfut, gyorsan kinyit és kész...
Mondjuk én aeropress-t használok. A kávét még itthon ledarálom és egy vitaminos lezárható hengerbe rakom. Van bent vízmelegítő/mikro és hőmérő, valamit egy 2 dl-es vízmérce és persze KNOR-os bögre, ami azért jó, mert pont passzol az aeropress-hez...
Jolti! Nagyon baba lett!
-
vendingo
veterán
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
A kávéházak 90%-ban nem lehet jót inni

-
BlacKSouL
addikt
Akkor javaslom a Nescafé Classic-ot.
Anno még régen próbáltam a felső kommersz végletet(Davidoff) is, de őszintén szólva utóbbi fajtájára jellemző savanyúsága miatt mégis a fentinél maradtam. Vagy 3-4 féle instantot végigkóstolva is.
(D betűsből a special edition-ök kellemesek, a standardok savanykásak)
A N.Classic magában is elmegy, de tejezve/porozva, cukrozva sőt édesítőzve is fogyasztható marad.Szóval nem egészségtelenebb, mint a rendes eszpresszó, csak nem olyan jó.
-
G@ben
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ahhoz is kell kávéfőző? Akkor nem. Ami adott: bögre, kanál, forró víz.
-
G@ben
addikt
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
Ha ennyit akarnék költeni kávéra, akkor elmennék a kávézóba.
Akkor marad a hagyományos főzős az összes macerájával együtt (mások után elmosogatni, megfőzni, magam után elmosogatni).
Köszi! -
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
ez nem gép! ezek kézi eszközök! kézi tekerős daráló! (egy készítéshez a fél-1p tekerés igazán nem sok! és gúglizd ki, h melyik eszköz micsoda, h néz ki, h lehet vele készíteni: egyszerű, gyors! sok videó van a yt-on is!) és nem is elektromos eszközök! így ihatsz minőségi kávét! úgy meg a sz@r és f0s közül lehet válogatni... ez a kiábrándító valóság. egy bögre aeropresst elkészíteni, 4-5p, amiből 2-3p az ázás... ha ennyi idő sincs kávézni, akkor "megérdemled" az instantot!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
G@ben
addikt
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
A darálósakat hagyjuk, gépet nem veszek, melóba kéne valami, ami gyorsan megvan, nem kell hozzá gép, nem egészségtelen, az íze is jó.
Na ilyen van?Őszintén szólva belebotlottam ebbe, és elgondolkoztam rajtuk.

-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
hátperszehogypersze!
filterezz! AeroPress, FrenchPress, v60, Canadiano, Mizudashi... kicsik, hordozhatók, és cs forró víz és (világos és friss pörklésű) friss őrlemény kell hozzá! (kézi darálók Hario Mini Mill és Skerton, Tiamo, Zassenhaus, pénztárcádnak megfelelően... de vannak itt szakik, akik jobban otthonvannak a kézihajtányokat illetően!) vagy akár ott a Brikka. 20-30körül megvan a szetted!
és minőségi kávézást tudsz magadnak teremteni vele... persze le kell mondani a minőségért cserébe, a beönt => kavar => kortyol metódusról... (de nem kell megijedni, ezek is gyorsan, egyszerűen elkészíthetőek!)
(Győrött pl ott van a Kapucziner, nekik is van világos, filterhez való kv-juk, egész biztos! és ott van a Kávévilág is! szerintem, ott több mindent is fogsz tudni kóstolni is!) -
And06
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
én már nem értem milyen kávét szeretnél felszolgálni. Az olasz iskola szerint a csésze térfogata (legalább) 2szer akkora mint az italé (tejes italokra nem vonatkozik, csak kávéra). egy espresso 25-30ml, igy egy espressos csésze 50-60ml-es. dupla espressot kisebb cappus csészékben adják.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
ronin s8
üzenetére
igen, ez oké

venni szeretnék valahol Bp-n. nem kell túl drága, csak nem akarok teásbögréből inni kávét otthon

(olaszok hogy jönnek ide...? 44 óta nem bízunk bennük)
G@ben nein!
én is most jöttem le a koffeinos fűrészporról. vettem egy aldis kávémasinát (Parci kapcsold ki a monitort)
*topic részéről vagon sóder rám*
lehet drágább a patron, meg olcsó svájci technika a gép, de sokkal jobb íze van, mint bármely instantnak, vagy a munkahelyi automatás fosmosléknak. (meg tényező persze az anyagi korlátoltság, ill. helyben nincs norma kávézó)
-
G@ben
addikt
Ahogy olvastam, nem örvend itt nagy népszerűségnek az instant kávé, de azért megkérdezem:
Mennyire egészségtelenek? A jelenlegi 3in1 cuccokat szeretném leváltani, mert nem kell bele annyi cukor, de normál kávét főzni itt nagyon körülményes. Egyszerű, elkeverem a forró vízben, aztán megiszom cucc kéne, ami felébreszt, nem egészségtelen, az íze is egész jó (azért nem vagyok kávéínyenc). Létezik ilyen? -
ronin s8
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Mindegy.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A kurz a ristretto bécsi neve (persze ez náluk hosszabb, mint az espresso
), eképpen egyértelmű, hogy espresso csésze kell neki. A lange, hosszú kávé. Ilyet egy olasz nem iszik.
Ha nagyon muszály, kapucsínós, vagy lattés pohárba jó lesz az.
Egyes cégek (Moak, Illy, stb.) direkt az északi piac miatt tartanak hosszú kávés csészét is... -
kapucziner venezuela: alakul, mint púpos gyerek a prés alatt. ultrafinomra érdemes őrölni, hőfok közepes (arabica tartományon belül), erősen savas-gyümölcsös, de nem savanyú. egyre jobb!
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
hanolfe
üzenetére
dehogynem, biztos, h van, épp Bp-en ne lenne... (amúgy gratula, a babtartályhoz, nagyon zorall lett!
) cs nem tervezek iparszerűen PID-eléssel foglalkozni... és hátha van vkinek maradék... egy pár helyet végighívtam, és ilyen viccmérettel nem nagyon akartak foglalkozni...
6m a megvásárolható szálméret, psze vágják ők, nem probléma, de mit csináljak 5m 89cm-vel?

-
bbuffy
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Nur deutche tassen bitte.
-
hanolfe
tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
Szia!
Nincs a közeledben vastelep? Mert ott simán tudsz venni. 1 méteres szál 3.700 Ft, ebből kijön pár PID-eléshez az anyag :-)http://www.inoxcenter.hu/zart.html
-
Mr.Csizmás
titán
üdv,
normális csészét mit ajánlotok? lange, és kurz kaffehoz.
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
ha van vkinek, zárt zárszelvénye
, kallódik otthon, szívesen megmentem az enyészettől. elboltolhatnánk! 
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
üzenetére
zártszelvény -ként próbáltad már?

-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
itt is meg a zindexen is rákerestem a "zárszelvény" szóra, sajnos nem koronázta siker...
ti hol vettetek (óccsóér!
) a pidhez? (BP, GC, Rex C100) hátsó lezáró-kupakot is lehet ugyanott kapni? köszönöm! ill melyik az a bevált (és hőálló!) 2oldalas ragasztó, amivel felragasztottátok? köszönöm! szép napot, jó kv-t! 
-
And06
aktív tag
kávéztatom a vendégeket reggel, chocomadnessből espresso macchiato. aztán egyszercsak berakja a mikróba, "nem elég meleg"
dehát, mindent a vendégért 
-
jolti
senior tag
Köszi lányok!

Küszködtem is eleget vele. De most faszányosan fel van újítva, átnézve, szétszedve, új késekkel.
Amúgy egy La Spaziale Top lenne. ( Macap M9 P gyártmány. 68 mm-es késekkel. )
Idáig nagyon jónak tűnik. 3-4 napja nyüstölöm. Sokkal lágyabb a kávé, meg sokkal egyenletesebb az őrleménye, még szemre is. A hangja meg a fele-negyede a Graefének. Nagyon csendes! ( Mondjuk ki is béleltem egy kis hangszigetelővel, de amúgy is elég halk volt. )
Eleinte azt hittem, hogy kevesebb az őrlemény mennyisége, legalább is ízre úgy tűnt, de grammra 18,5, a szokásos dupla volt, aztán jöttem rá, hogy fellágyult' a kávé. Lehet nem jól fejezem ki magam, de mintha lágyabb, kevésbé karsztos lenne az ital. -
Balus
tag
Úgy néz ki, hogy a Gaggia már nem gyártja a 2002-es Baby modellhez a tálcába csatlakozó gumi alkatrészt.

Mind a Danetti-nél, mind az Expolygonnál nagyon segítőkészek voltak. A Caddy Trade-t kicsit nehezen értem el telefonon, de az e-mailre hamar válaszoltak. Régen volt már ilyen pozitív tapasztalatom.
Ha esetleg valakinek van egy elfekvő darab, akkor szívesen veszem.

-
jolti
senior tag
Na ha már mindenki derálót bűvölt én se maradjak ki.
Bár még nincs teljesen kész. A kartartója az csak ideiglenes, meg a tölcsér is csak prototípus'. Még tervezgetem, mert olyat szeretnék, ami megtartja a kart, vagy, ha nem a kart, akkor meg a mérleget és akkor egyből látom, hogy mennyit daráltam már le.
Ilyen volt:
Van egy minimorris babtartályom is hozzá. Egy Nemox Luxé.
Pont jó, mert 2 napi adag belefér, többet meg úgysem tennék bele ( viszont az adagonkénti darálás macerájától a falra másznék.
). Majd arra is kiötlök valami szépet. PipásfriciSzékelybarátom már mutatott egy-két jó ötlet.
-
W78
csendes tag
válasz
hanolfe
üzenetére
Valóban más a két garat. Én a műanyag tampert használom, az pont belemegy a garatba és nem jön ki a kávé.
Valóban az ali-ról van, szállítási költség nem volt (nagyméretű levélben kaptam) és így került kb. 5700 ft-ba. Két és fél hét alatt jött meg.
Elég kemény a felülete, ezért elég nehéz fúrni, kiömlő helyét kivágni. -
hanolfe
tag
A tiéd is ugyanolyan jó megoldás. A fedőt igazából csak az esztétika miatt csináltam, valamint jól lehet rajta tárolni a tampert :-)
A babtartály tölcsér nem pont ugyanaz. Ezt haverom készítette, de lassan csinálta és közben megrendeltem a likőr tölcsért. De aztán elkészült vele, egész pofás lett, így felhasználtam babtartálynak nehogy megsértődjön :-)
0,5-ös rozsdamentes lemezből van, kapott egy polírozást a végén.
Muszáj volt tölcsért használnom a babtartálynál, mert az Aristarco garatja ilyen
Van egy peremes része amire visszadobálta a kávészemeket. A tölcsér pedig egyből bevezeti a késekhez. -
W78
csendes tag
-
hanolfe
tag
-
hanolfe
tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Nem állítom, de előfordulhat. Nem láttam még ilyen gépet belülről, de általában szoktak ezekbe betenni védelem céljából biztonsági termosztátot. Meg kellene nézni.
Ezen a robbantott ábrán a 16-os alkatrész az:
http://www.partsguru.com/user/Parts%20dagram%20ER0182_Rev01.pdfEz egy hőbiztosíték, önélesztős. De szerintem ez inkább 170 fok felett old ki.
-
itaprak
csendes tag
válasz
zolnagy
üzenetére
Kiszedtem a hőelemet és lefotóztam. Nem tudom, hogy ez gyári alkatrész-e, hozzám már így került SID-től. Arra emlékszem, hogy amikor vettem tőle és bemutatta, a működését, akkor a gőzgomb bekapcsolásakor azt mondta, hogy kb. 140 foknál fog lekapcsolni a fűtés és kicsit ő mintha is meglepődött volna, hogy tovább megy.
A gépnek nincs semmi baja tőle, így használom már 1,5 éve. Viszont a habosítás sokkal könnyebb mint 140 fokon.
-
zolnagy
őstag
-
jolti
senior tag
válasz
itaprak
üzenetére
Ezek szerint.
Azt hiszem az expolygonban láttam 160-as termosztatot.
Csak nem tudom, hogy ezekben a masinakban nem tesz e kárt. Már úgy értve, hogy nagy nagyobb hőfok, esetleg nagyobb nyomással jár és azt már a csatlakozók, vagy Gb-ben lévő szilikon csövek nem bírják. Lehet hülyeség, nem tudom.
Vagy próbáld ki Zolnagy féle pides gőzvezérlést. -
itaprak
csendes tag
Ha már aktuális:
A konyhában hónapok óta egymást felváltva használom a retro-bakelit Gaggia Baby-t és a Classic-ot (mindkettőn REX C100). Belsőre elvileg teljesen megegyeznek, de a PID azt mutatja, hogy a Classic 160 foknál kapcsolja ki a gőzöléskor a fűtést, míg a Baby kb. 140-nél. Sokkal gyengébb is a gőze, ezért ha tejeset csinálok az előbbit használom.
Már tervezem egy ideje, hogy bedobom a kérdést: mitől lehet ez, és hogy lehetne elérni a hogy a Baby is 160-ig fűtsön? Lehet, hogy más a termosztát?

-
zolnagy
őstag
Akkor ne változtass rajta semmiképp

Egyébként guszta a kapu tényleg
Nekem volt úgy, hogy "elfogyott" a gőz a végére, ha megvártam, amíg kikapcsol a termo.
Mert ekkor nem kapott delejt a fűtőszál és a kis bojler véges kapacitású.
Erre jött a trükk (amit még SID-től nyúltam), hogy a kikapcs előtt kell kezdeni.
Bár ennek a hátránya, ahogy WIZZARD írta, hogy a második menetben már nem lesz jó, ezért kezdtem anno gondolkodni és megépíteni a pid alarm kimenettel vezérelt gőzölést. -
jolti
senior tag
válasz
zolnagy
üzenetére
Na várjál more.
Nekem semmi bajom gőzöléssel!
Én csak azt nem értettem, hogy nektek mi a bajotok vele.
Idáig elég jó homogén mikrohabokat csináltam vele. Itt egy régebben feltöltött kép. Ha eltekintünk a béna öntéstől, egész jó volt a tejhab minősége. Szóval nekem semmi gondom nem volt még idáig vele. Simán megcsináltam a dupla capukat. Kb. 140 foknál kezdem a gózölést.
-
jolti
senior tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Ezt nem tudom, hogy csinálod, lehet más a termosztátod, vagy az enyém más, de nekem még 155 fölött nem volt. Egyértelműen kikapcsol 145-nél, csak nyilván a tehetetlenség miatt túllendül.
Mondjuk nálam ilyen hiba nem csúszik be, mert, ha tudom, hogy kaput is csinálok, akkor a még a kávéfőzés előkészülete előtt beleöntöm a kancsóba és beb@szom a fagyóba a kávéfőzés időtartalmára, hogy jó hideg legyen.
-
zolnagy
őstag
Most tekintsünk el a számoktól. A lényeg, hogy Te tudod, hogy x hőnél kapcsol ki a gőz fűtése.Ezt ne várd meg, hanem amikor x alatt van 15-20 fokkal, akkor kezdj el gőzölni, így mindig megy a fűtőszál, mert a gőzölés annyit hűt a rendszeren, hogy soha ne érje el a termo felső határértékét. Így mindig egyenletes erős gőzöd lesz.
Amúgy ezt már csak úgy lehet überelni Gaggianal, hogy a pid alarm kimenetére teszel egy relét és az kapcsolgat a termo helyett. Ez azért jobb, mert a pidnél az alarmot beállítod pl. 145 fokra és azonnal érzékeli, ha csak 1 fokkal is alatta van és elkezd fűteni. Ezt megcsináltam a GC-nél, amit eladtam.
-
WiZARD
veterán
Amikor a pid 145-öt mutat, akkor még javában fűt, és csak akkor kapcsol le a fűtés, ha 160 környékét eléri. (és nem a piddel vezérlem).
Későbbi gőzölés: ha valami hiba csúszik a folyamatba - elfogy a tej, újat nyitok, vagy akkor jövök rá, hogy nem volt elmosva a kancsó, stb

-
jolti
senior tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Ezt most nem vágom.
A 160-at biztos nem éri el, mert a termosztát 145-nél kikapcsol. ( Már ha nem a piddel vezérled a gőzölést.) A túllengés miatt nálam 152-155-ig szokott felmenni max.
De nem is ez a lényeg.
"Ha később 150-155 körül kezdek gőzölni" Később miért kezdenél el gőzölni? Ha megcsinálod a tejhabot, még egyszer rágőzölsz később, vagy mi? Nem öntöd a capura egyből? -
Toobee
veterán
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Nincs rendelés, kb 10 kg kávét vettem összesen. Plusz a kisgéppel több óra néhány kg kávé. Jó cimbik persze kaphatnak

-
bajnokpityu
félisten
Nem rég irtam, h Toobee adott egy jókora mennyiségű kóstolót. Mindegyik nagyon finom volt, érdemes megkósoltni őket. Rendelek belőlük, és másnak is ajánlom őket.
-
cekkk
veterán
Úgy néz ki váltanék a Rome kávéról. A Pin Up vajon milyen választás lenne? Ugye van még benne robuszta de már jóval kevesebb.
Vagy merre induljak ha a klasszikus csokis vonalat keresem?

-
WiZARD
veterán
válasz
vendingo
üzenetére
Nálam GB-nél akkor jó a gőz, ha PID által kiírt 140-145 körül kezdek gőzölni. Ekkor már elég meleg, és van bőven gőz, viszont miután folyamatosan engedem ki a gőzt lassan melegszik tovább, és nem nagyon éri el a 160at, ahol kapcsolna a termosztát.
Ha később 150-155 körül kezdek gőzölni, akkor eléri a 160at, lekapcsol a fűtés, és így a gőz is kifogy könnyen, arra meg már szar várni gőzölés közben, hogy újra kezdje felfűteni. -
zolnagy
őstag
-
Balus
tag
GB-hez ilyen műanyag pöcköt hol lehet kapni?
Egyik magyar honlapon sem láttam, egyébként 6$-20$ külföldi oldalakon. Ha már tömítést is rendelek, akkor ezt is megrendelném.
Köszi előre is.
-
DNReNTi
őstag
Sziasztok,
Ajándékba kaptam egy csomag Panamá Bambitot.
Ezzel a kávéval van e valakinek tapasztalata? Tegnap készítettem belőle egy kört, de feltűnően híg lett, annak ellenére, hogy nagyon finomra lett őrölve, valamint van egy savanykás utóíze. Ez normális jelenség ennél a kávénál? Nem igazán találtam róla semmi infót. Egyébként pedig nagyon különleges ízű ital.Szintén kaptam egy csomag tejeskávé keveréket: Brasil Santos Bouron + El Salvador Bouron. Aki szereti a cappuccinot, annak ajánlom, isteni jó készíthető belőle, tejjel, tejhabbal.

-
zolnagy
őstag
A Nemox Luxomat eladom 25-ért, ha vkinek kell. Fél éve cseréltem benne késeket (a gyárit is adom hozzá). Hétköznap 1x, hétvégén 2x 18g kávét daráltam vele. Új ára Expolygonnál 48e.
-
vendingo
veterán
Nálam is változó a tejhab minősége, de szerintem csak a "minőségi" tejekkel van a gond

A gőznél normális, hogy az elején víz jön belőle. Az hogy elfogy a gőz az a géptől függ. Nálam nem nagyon fogy el, csak a GB-nél.
Mondjuk az nem jó, hogy mire a víz kijön a gőz is eltűnik. Ilyennel még nem találkoztam.
-
RBJ
addikt
Van én vagyok nyomi ahogy öregszem de mostanában nem megyen a tejhab készítés.

Most kávéfőzés terén csináltam egy trükköt. Mielőtt betettem a kávét gyorsan csináltam egy hütőcsapolást majd kart be vártam lámpa felvillanásig majd rá 7-8 mp t. és tényleg sötétebb kávé lett belőle. Eddig túl szőkék voltak.
eredmény remek végig vékony egérfaroként jött le, mikor elkezd befulladni, csepegni, gyorsan megállít visszakapcs és újra folyamatos a folyás. végeredmény remek.
Na de a tejhab, boa vagy a tej lesz egyre szar...bb vagy én kezdek nyomi lenni.
Érdekes mikor felfűt a gőz elvileg kicsit kiengedek belőle és sok víz jön ki belőle, mire kiengedem a vizet szinte elmegyen a gőznyomás. Tecccikérteni?
-
mester6
tag
Gaggia Classic PID-el, ha valakit érdekel:[jófogás!]
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Synology NAS
- OLED TV topic
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Autós topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen alaplapot vegyek?
- További aktív témák...
- Eredeti Lenovo 135W töltők (sárga téglalap)
- Akció!!! Microsoft Surface Laptop 4 13.5" i7-1185G7 16GB 512GB 1 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- LG 27UP850K-W - 27" IPS LED - 3840x2160 4K - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync
- ÚJ! AKRacing Arctica gamer szék
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

(de a ha kávézóval hasonlítod össze, már nem olyan drága, ha JÓ kávét szeretnél inni...)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
a 2 dekás bögre kicsit nagy.
filterezz! AeroPress, FrenchPress, v60, Canadiano, Mizudashi... kicsik, hordozhatók, és cs forró víz és (világos és friss pörklésű) friss őrlemény kell hozzá! (kézi darálók Hario Mini Mill és Skerton, Tiamo, Zassenhaus, pénztárcádnak megfelelően... de vannak itt szakik, akik jobban otthonvannak a kézihajtányokat illetően!) vagy akár ott a Brikka. 20-30körül megvan a szetted!

), eképpen egyértelmű, hogy espresso csésze kell neki. A lange, hosszú kávé. Ilyet egy olasz nem iszik.
Ha nagyon muszály, kapucsínós, vagy lattés pohárba jó lesz az.