Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Az bizony
van itthon egy denim kék és egy citromsárga loveramics csésze is, de csak ebből a night skyból iszom. -
válasz
Mylord3
üzenetére
Yézus. Ezt nem lehet agykárosodás nélkül megnézni. Muszáj volt kikapcsolnom, beletekerve is. Ha eltekintünk a hardkór elefántcsont toronyban való köldöknézéstől, akkor is feltűnő mennyiségű hülyeséget hord össze az ember. Ami szíve joga mindaddig, míg nem kezd influenszerkedni

-
SteelCowboy
csendes tag
-
válasz
WarLock07222
üzenetére
Nem filterezek
De a szekrényben találtam egy olyan üvegpoharat aminek olyan 57mm lehet a külső átmérője és pont faszán befér az őrlő alá. -
-
WarLock07222
tag
Amire való ez a mérleg, arra pont elég ez a pontosság. A kávét ki tudod mérni egy kis tömegű műanyag valamibe 0.1g pontossággal. Aztán nekiállsz locsolgatni és legrosszabb esetben is lesz egy ~0.4% pontossággal kimért végeredményed (mondjuk 250g víznél, ettől kevesebbet nem hiszem, hogy szokás / érdemes készíteni). Ha pedig mondjuk sikerül kikóstolni a 15g-ból készített V60-nél ezt a +-1 gramm miatti eltérést az arányokban, akkor megeszem a kalapom

-
Mylord3
csendes újonc
Gondolatébresztő 20 bar nyomásról, lengyel raktárkészletről, miegymásról...
A cikk végét sajnos nem sikerült elolvasnom.https://cimlap.blog.hu/#bloghu/gadgetshop/2021/03/23/olasz_kavezo_a_konyhadban_blitzwolf_kavefozo_teszt
-
-
-
Toobee
veterán
Jók ezek a kínai dolgok, csak azt nem tudják mit, miért kell lemásolni. 2 hete használom a belépő Hairo mérleget, azóta nyugodtabb ember vagyok
-
-
sz.zs.
őstag
-
NagyGL
csendes újonc
válasz
72lakiluk
üzenetére
"Sokkal halkabb, szerintem mutatós de ugyanúgy basztatni kell, mint a SJ-t, ahhoz, hogy tényleg Zero legyen."
Te mit szoktál csinálni vele? Én manuálisan még nem mertem hatni rá, ahhoz túl új / szép / kicsi, csak ráindítás, meg kávéváltásnál néhány szemet darálni először az újból, hogy cserélje...
-
törölt tag
válasz
bbuffy
üzenetére
Szerintem se.
Itt van egy pár sor bulvárszinten összeszedve a réz egészségügyi hatásairól.
https://mek.oszk.hu/01100/01199/html/
Gondolom vannak rá szabályozások, szabványok, amik lehetővé teszik az élelmiszeripari alkalmazását. -
törölt tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Alupara után jöhet a rézpara. Vajon a rozsdamentes acél csövekből mi oldódik ki a termoblokkokban?
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
-
válasz
Warloo93
üzenetére
A színe alapján tényleg réz(II) oxidnak látszik.
http://enfo.agt.bme.hu/drupal/en/node/11368(Ez a réz(I) oxid:
http://enfo.agt.bme.hu/drupal/en/node/11367 ) -
SoundON
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Király vagy Bazsee!
Köszi szépen a fáradozást.Nekem az derült most ki, hogy neked a Linea-ba kb ugyan annyira lóg be a felsőszűrőd mint egy GCnek (ami nálam 9,5mm) csak Te sokkal mélyebbre tömörítesz. Az is látszik hogy nálad jóval vizesebb marad a pogi mint nálam, szóval így már érthető minden.
Ha nálad így a tuti, akkor így a tuti!
Ezzel semmiképpen nem akartam vitába szállni, csak nem értettem. Így már értem.
És az is biztos, hogy a kövi Roastopus kávékat is újra fogom gondolni készítésnél...
-
Bazsee71
őstag
válasz
SoundON
üzenetére
Na megmértem, 9 mm-t lóg be a felsőszűrő, és 13 mm-en van a tömörített pogácsa felszíne a peremtől. 20 g-os VST kosár.
A száraz ruandaival 18 g volt a töltet (durvább őrleménnyel mentem), a ma próbált anaerob peruival 19 g. A képek erről készültek, nem sok időm volt rá, így tessék véleményezni (a kávé is új, de muszáj volt ma ezt csapra verni). A pogácsa már itt is kicsit feltapadt, levétel közben esett vissza a kosárba.

-
-
72lakiluk
tag
válasz
Gery0505
üzenetére
Kinek a pap, kinek a papné
Úgy rémlik itt a fórumon volt több hullám is. Mikor a sík, mikor a kúpos volt futtatva. Volt, hogy a lassabb fordulatú kúpos, volt, hogy a hipergyors sík. Én a Mazzer SJ-t cseréltem NZ-ra. Sokkal halkabb, szerintem mutatós de ugyanúgy basztatni kell, mint a SJ-t, ahhoz, hogy tényleg Zero legyen.
Ha elfér és bejön a forma, meg bírja a család a hangját, akkor egy SJ, EVO késsel. Arra meg szerintem ne adj, hogy kinek mit ad ízre, mert van aki kiérzi belőle a gyermekmunkás verejtékét is, van akinek meg fogalma nincs azokról az ízjegyekről amikről sokan írnak. Én az utóbbi vagyok
-
zolnagy
őstag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Én már kitaláltam. Nem használok filterpapírt.

@ribarszki, én meg azt nem tudom elképzelni, hogy napi 5-t igyak.
Egyrészt nekem az sem mindegy, hogy délután milyen későn iszom, mert nem tudok aludni. Másrészt munkahelyen időm se lenne rá. Itthon még igen, de a fentiek miatt nem akarom ezt.
Tudom, a megoldás a koffeinmentes lenne, de én jó koffeinmentest még egyik pörkölőtől sem ittam, pedig párat próbáltam. -
PpenoO
őstag
válasz
weinmaker
üzenetére
Egyedül kávézom, napi egy, szombatonként 2 presszót iszom és 1- 1,25kg kávét rendelek egyszerre. Én nem haragszom de a tapasztalataim szerint nekem ilyen frissességű kávéra van szükségem ahhoz, hogy azzal kíhuzzam azt az időszakot, ameddig megiszom az adott rendelést.
-
sz.zs.
őstag
válasz
weinmaker
üzenetére
Én jobban szeretem, ha nálam pihen a kávé addig, ameddig én szeretném és nem pedig esetlegesen 2 hónapos - nem mellesleg döglött - pörkölést kapok , nitrogén ide, nitrogén oda, mint ahogy már volt is erre példa a Pacificnél. Érdekes módon a pörkölők 99 %-ánál nem kell ezt odaírni, mert elő sem fordulhat, hogy nem friss az, amit kapok.
-
zolnagy
őstag
válasz
Parci
üzenetére
De igen. Ja értem. Hogy te nem a semmiből akarsz gyártani gőzkart, hanem a gyárit átszerelni. De ahogy írod, így nem lesz jó a vakszűrő.
@sz.zs., pumpával gőzöl. Elsősorban azért van rajta a dimmer gyárilag, hogy gőzöléshez lejjebb tudd csavarni. Persze utólag rájöttünk, hogy jó az a dimmer a kávékészítésnél is, ahogy a más gépekbe utólag beépített.

Na de, megvan a teflonszalag próba. Először 4 tekerést raktam rá. Már azt hittem jó lesz, amikor megjelent egy huncut csepp, épp csak egy kicsi. Na szedtem szét újra. Most 6 tekerés teflonszalag van rajta, kb 1m. Érdemes előre lemérni, és úgy tenni fel, akkor biztos rajta van annyi, amennyi kell. Persze hangsúlyozom, hogy nálam. Másnál nem biztos, hogy 1 m kell.
Így most a gőzkar felhelyezés elviselhető, és az IMS szűrő sem ereszt... Még... mert lehet, hogy idővel fog, főleg, ha néha felhelyezem a gőzkart is,, és az jobban nyomja a tömítést. Na de az idő eldönti.
Mindenesetre ez most megint előjött, amit már régen is tapasztaltam, hogy a QM szűrők és más szűrők között van különbség a belső átmérőnél. Igaz nem nagy, 1-2 tized mm, de ez épp elég, hogy már így kelljen játszani, ha azt akarom, hogy mindenhez jó legyen. Persze a legegyszerűbb a gyári QM szűrő használata, vagy az újabb QM-hez valót rendelni, ami ugyanúgy jó: [link] . Ilyenem nekem is van. Mostt próbálgatom az IMS-t, más-e, mint az eddig használt. Aztán lehet, kiderül, hogy sok hűhó volt semmiért, mert nem is jobb. De mindegy, úgysem hagyott volna nyugodni, amíg ki nem próbálom.
Pár kép: [kép] [kép] [kép] [kép] -
weinmaker
őstag
válasz
PpenoO
üzenetére
Már ne is haragudjatok, de ez akkora vicc. Max 2 hetes pörkölés
Szerintem nem kicsit szaladt el a ló a kedves vásárlókkal, mondom ezt úgy, hogy semmi érdekeltségem nincs egyik pörkölőnél sem. Ráadásul a Pacific pont az, aki nitrogénnel tartósít, és a teszteknél is azzal szívunk, hogy szellőztetjük, hogy iható legyen, mert annyira friss. De hát ti tudjátok. -
Gery0505
aktív tag
Sziasztok!
Vacilálok itt magamban, hogy milyen típusú őrlőt vegyek, és nehéz a döntés, gondoltam inkább megkérdem, hogy melyiket ajánlanátok inkább. Ízben melyik hoz ki többet a kávéból egy kúpkéses, vagy egy síktárcsás? Mazzer vonalon gondolkodom, melyiket ajánlanátok inkább, egy Kony-t vagy egy Majort?
Biztos, hogy van valami különbség a kettő között, hiszen egy Kony jóval drágább mint egy Major. -
zolnagy
őstag
válasz
Parci
üzenetére
Ok, írok, mire jutottam.
Sztem ma este megnézem.
Gyanítom, hogy a teflonszalag lesz a megoldás, annyi tekeréssel, hogy a gőzkart normálisan fel lehessen tenni, de az ims se eresszen.A vakszűrős megoldás még akár be is válhat. Milyen megoldással gondoltál ráapplikálni egy gőzkart?
Gondolom kifúrnád. Azután? -
zolnagy
őstag
válasz
zolnagy
üzenetére
Rendeltem én is 50x4 szilikon O-gyűrűt a QM-hez.
Hát vegyesek a tapasztalatok.
A szűrőkhöz jó lett, kicsit nehezebben, de még bőven kezelhetően el lehet fordítani a kart és nem ereszt az ims se.
A gőzölős kart viszont alig lehet elfordítani. Az egész gépet szorítani kell, hogy nehezen, de el lehessen tekerni, ami egy forró gépnél nem szerencsés.
Nem tudom, mi lesz. Lehet teszek egy új 3,5-es o- gyűrűt annyi teflonszalaggal, hogy jó legyen.
Aki nem gőzöl, annak persze jó az 50x4. -
billyjoe
csendes tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Rendben, köszi, akkor "fűtöm" még a Robotot
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
billyjoe
üzenetére
Mivel filter pörkölés, gondolom igen.
Ebben nem leszek nagy segítség, az én PID-em Gábor (Kávékalmár) tanácsára konstans 120°C-ra van állítva. Hogy ehhez milyen kifolyó hőmérsékleti érték tartozik, azt csak ő tudná megmondani... Én csak őrlésfinomsággal és mennyiséggel játszom.
-
Flair Pro review live [link]
-
brumi1024
veterán
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Nekem is van itthon egy 200g, koszi

-
billyjoe
csendes tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Köszi, köszi, ez kiindulásnak tökéletes. Gondolom kell neki a hő rendesen?
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
billyjoe
üzenetére
Én próbáltam pár alkalommal, nekem bejött (bár nekem 200g volt a kiindulás).
Gyári kosár, 18,5-19g be, 1 bar-on előáztatás ~25 mp, utána rugóskaros profil
(pontos nyomásértéket nem tudok mondani, de ~9-ről ejti 6-7 bar-ig), összes idő előáztatással 60-70 mp.
Próbáltam 1:2 arány körül (~19g be-> ~40g ki) és hosszabbra engedve is, kb 1:2,7 (~19g be -> ~51g ki). Persze biztosan lehetne még finomhangolni, mert az illata bomba, de ízben nem mindig volt annyira vibrálóan intenzív, de kell az anyag filterhez is, úgyhogy olyan sokat nem presszóztam el belőle.
-
billyjoe
csendes tag
Kóstolta esetleg valaki a CM El Vergelt espressonak? Valami tipp esetleg? Az biztos hogy nagyon finomra kell őrölni. (okosan csak 100g-ot rendeltem, így nincs sok esélyem kísérletezni)
-
válasz
stereofan
üzenetére
Nekem van tapasztalatom. Korábban megírtam. Szerintem gyengék. Én legalábbis megbántam, hogy rendeltem tőlük, azóta nem is teszem. Én az ő kávéikat jellegtelennek és túlpörköltnek érzem. Az árkategóriájukban a pacificaffe lényegesen jobb, a PY-től meg a CM-től pedig rettenet messze vannak.
-
bbuffy
senior tag
válasz
Sic.Transit
üzenetére
Köszi. Jelzek majd ha élesedik.
-
sesshou
senior tag
Sziasztok!
Delonghi dedica-hoz szerenék egy ilyet venni:
[link] ez az egyetlen ide haza is kapható 51mm-es szűrő amit találtam.
van vele valakinek tapasztalata? -
sesshou
senior tag
Sziasztok!
Este tervezek rendelni a kapucziner-től.
Nem tudom mennyire szokás közösen rendelni budapesten(azon belül is kispesten) de ha valaki beszálna akkor szóljon. -
tomci
csendes tag
válasz
Ketchup2020
üzenetére
most voltak a a cápás műsorban, be is szállt valamelyik cápa, lehet ketten is. Gondolom ezért írja a shopjuk is, hogy megnövekedett a szállítási idő.
-
Sic.Transit
csendes tag
-
stereofan
tag
az Intersparban kapható kávékat láttátok már?

BORO coffee - Újfehértói pörkölő üzem
a classic-ot vettem (50/50-A/R), március ötödikei pörkölés, szerintem rendben van ez a kávé.
hoffaboy köszi a tippet!
Ketchup2020 pont most írtál!
-
bbuffy
senior tag
Használ valaki notNeutral Vero poharat? Rámennék egyre, baromira jól néz ki, de kicsit visszatart hogy 35dkg
Mennyi lehet komfortos a kávézás vajon? Ez a Cortado pohár súlya amúgy. A presszós 23 dkg 
-
SoundON
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Köszi Bazsee, ez mind tök jól hangzik, kb ugyan az mint nálam így egyre érdekesebb
hogy akkor miért van ekkora eltérés a töltéseink között...Az is lehet hogy valami nagyon vékony kartömítésed van és ezért sokkal jobban belemegy a felsőszűrő a kosárba. Így a leírás alapján simán lehet hogy 10-14mm is megvan nálad a "kosárbamerülés" ha nálad tényleg ez a 16g a tuti a 18VST kosárban.
Köszi a videót persze szívesen megnézem
de lehet elég az is ha megméred nekem mennyi a felsőszűrőd kávéval érintkező alja és a kartömítésed közötti mélység. Valamint a tamper utáni pogi teteje és a VST18 felső pereme közötti mélység. Előre is köszi

-
Toobee
veterán
A Coffee ad Astra srác, Jonathan Gagné írt egy könyvet a filterkávéról. Valószínűleg erős olvasmány lesz. Ha jól látom, április 15-én jelenik majd meg. Közös rendelés érdekel valakit?
-
Bazsee71
őstag
válasz
SoundON
üzenetére
Egy privát videót szívesen csinálok, nem nyomom olyan szinten, hogy publikáljam.
Hétfőn éppenséggel úton vagyok, de kedden szerintem összejön.Most éppen 20-as VST-vel nyomom, 18 g őrleménnyel. Kevesebb test, de sokkal kiegyensúlyozottabb, kellemesebb a végeredmény.
Ezzel is, illetve a 18-as VST/16g esetén is elég mély lenyomatot hagy a felsőszűrő a kávépogácsán. Ha feljebb megyek, jönnek a tipikus túltöltés jelei, csatornásodik, és rendszerint feltapad a pogácsa a felsőszűrőre.Szerk.:
Presszóra többnyire saját kávékkal ügyködök, de mindegyikkel ez a helyzet. Pogi szépen egyben marad, a teteje általában kissé vizes. A belógást is meg fogom mérni. -
Peti...(16v)
tag
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Gaming notebook topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Okos Otthon / Smart Home
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Arc Raiders
- Interactive Brokers társalgó
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Nem is emelnék ki semmit mert az egész irományt berakhatnám ide minden hülyeségre reagálva, de felesleges.
van itthon egy denim kék és egy citromsárga loveramics csésze is, de csak ebből a night skyból iszom.
A cikk végét sajnos nem sikerült elolvasnom.

Köszi szépen a fáradozást.

(pontos nyomásértéket nem tudok mondani, de ~9-ről ejti 6-7 bar-ig), összes idő előáztatással 60-70 mp.