Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
Nehéz az analógiákkal. A bigott hívőknek az egyengető akár kormánykerékké is válhat (vigyázat! Provokáció.), míg a tagadók a pörgő közepű dísztárcsát hoznák fel példaként. Bár tizenévvel ezelőtt ácsorogtam rendszeresen dugóban utoljára, a megbízhatóan működő start/stop automatikát egy totál kézenfekvő, instant get dolognak tartom.
-
jugeen
addikt
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Ok, köszönöm! Egyre gondoltunk.
-
meander
tag
A Mazzer 151a, b, c késekkel van tapasztalata valakinek? Melyik a legfinomabb íz szempontjából? Illetve Roburral csinált már valaki filtert? Parci?
-
fragola.6035
aktív tag
Nem mindenki hülye hozzá.
Szerintem az a jó, ami nemcsak körbe, hanem kifelé, sugárirányba is terel. Ami csak körbe egyenget, az szerintem kb. csak egy nagyon picivel több a semmitől.
Csak azt mondom, hogy meg kellene érteni, hogy melyik hogyan működik, melyik sík merre terel, vagy terel-e egyáltalán. Van-e benne innováció, vagy csak csináltak valamit, mert hiányzott a portfólióból.
Én inkább wdt-ben hiszek, mint disztribútorban, de inkább egyiket sem használom. -
válasz
Bazsee71
üzenetére
Arról nem tudok nyilatkozni mert a kocsink nem tudja
a SS rendszertől viszont kihullik a hajam, de szerencsére kikapcsolható.
Én pedig a maroktampert nem szeretem, lehet dobálni
régi vágyam egy Pullman big step, de kizárt, hogy ennyit kiadjak érte.public NMY: amint láttad nincs egységes álláspont ezek kapcsán, neked kell eldönteni mennyit vagy hajlandó adni értük. Pl egy push tamper +ocd disztribútor árán már kv gépet kapsz. (amúgy pénzkidobás mindkettő). Vegyél egy sima klasszik nyeles tampert pár ezer ft-ért aztán meglátod, hogy kell-e disztribútor.
-
Bazsee71
őstag
Pont ez a hasonlat jutott eszembe.
Vagy a sávtartó.Csak nem dobtam be, mert az egyengetőt meg szeretem. Nem fejtegetem már, hogy mit csinál, jók a nyitott csapolások vele.
A legjobb mondjuk az F64 karbaőrlőssel volt, egyet koccintottam rajta, hogy elterüljön, tömörítettem, és perfekt, semmi varázslat. -
válasz
fragola.6035
üzenetére
Akkor milyen lenne a jó, mindenki hülye/nem ért hozzá? Pl a motta az tényleg szar kialakítású.
-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Az egyengetés az a start-stop rendszer az autóban, van aki szerint hasznos, más szerint felesleges
én utálom. -
WarLock07222
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Én találtam rá autós analógiát: A Range/Land Rovernek vannak olyan modelljei, aminek a kilincse akkor jön ki, hogyha oda tartod a kezed az ajtóhoz
Cukin néz ki, de játszani jobb vele, mint használni. Meg is van róla a videó -
norby_42
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Én PP-t használok, és érezhetően javult így a kávém. Kimarad a WDT, és a tamperelés is csak jelképes (szóval igen, nem csak egyenget, de nekem jó így) Nyílván oda-vissza kell ehhez tekergetni.
Volt YT-on egy videó átlátszó szűrővel, látványosan rendeződött a mélyebb réteg is. Most persze nem találom.
-
fragola.6035
aktív tag
Az a baj, hogy először alapvető fizika tudás kellene, anélkül csak azt fogod látni, hogy melyiken van több sík felület. Pedig ennél azért bonyolultabb ez. Nem akarom nagyon leszólni egyiket sem, de egyik a markolatnál, állíthatóságánál vérzik, másik meg a profilban, de nem kicsit.
Egyébként meg disztribútor nélkül sokkal jobban el lehet lenni, mint egy sz@r disztribútorral.
-
jugeen
addikt
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Klasszikus tamper belőtt talpmagasság alatt mit értesz?
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Boccs! Én voltam, aki ezt a sziklát becsűrte az állóvízbe. De csak azért, hogy még az is elmondja a véleményét, akinek eddig esetleg eszébe sem jutott :-).
Fiúk!
Másról beszélünk. A maroktamper egyértelműen kényelmi eszköz, ergo az automata váltó remek analógia.
Az egyengetőnél erről szó sincs, és én sem állítottam ezt. Pont ellenkezőleg! Egy extra műveletet jelent. Én ennek a műveletnek a hasznát kérdőjelezem meg. Nem bántásból :-). Kíváncsi vagyok az érvekre, miért hasznos a használók szerint. Nem vagyok meggyőzhetetlen. Ez a félretamperolás persze már majdnem elbizonytalanított, de aztán mégse... Ha jól kialakított klasszikus tampere (belőtt talpmagasság) és megvan a hüvelyk-, mutató és középső ujja a halandónak, akkor nem atomfizika jó tömörítés. A maroktamper ezt három ujj nélkül is tudja "automatikusan". Sőt beállítható a talpmagasság. Ez sem haszontalan fícsör annak, aki erre vágyik.Az egyengetés az nem az automata váltó analógiája. Nem tudok rá autós analógiát. Nincs modern autóm.
-
jugeen
addikt
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Okfejtésed analógiájára rá lehetne húzni a maroktamper kérdéskörét is... rutinos vs. rutintalan.
-
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Nekem Ádámé tetszik nagyon és pont azért mert nincs rajta lapos rész. Minél több lapos rész van egy disztribútoron, annál többet tömörít már a behelyezés pillanatában. Az Asso volt az első aki felismerve a problémát, lecsökkentette, majdnem eltüntette a lapos részeket. Ellentmondás képpen, több helyen olvastam, hogy akik Asso disztribútort használnak, leszoktak a tömörítésről mert helyesen használva nem probléma ha tömörít is az eszköz, mert azt menet közben, eloszlatás, egyengetés közben teszi, nem ráhelyezéskor.
Szerintem jó ötlet, hogy a PP és a Tadamm egyengető lapátjai is fordítva vannak más modellekéhez képest. Mert mit csinál az ember ha kezébe kap egy ilyet? Ráteszi a kávéra, majd elkezdi pörgetni az óra járásával megegyező irányban. Amikor ráteszi, tömörít, és ahogy pörgeti, akkor is. Óhatatlanul. A kávé ott marad ahol van, begyűrődik a lapátok alá, de nem változtat helyet, konzerválódik az eloszlási hibák egy része. (Emiatt használok egy fogpiszkálós pezsgős dugót OCD-zés előtt.) Ha viszont fordítva kezded el akkor először körbetolod a kávéhalom tetejét, ezzel megszüntetve a kirívó különbségeket, utána irányváltás és simitás. Nem véletlenül van rajta ez információként a PP-tetején. -
Warloo93
tag
Sziasztok.
Használ, vagy esetleg próbált már valaki 1zpresso JX-et (nem pro) presszóra?
Volt egy xeoleo 45mm kézi őrlőm, hasonló felépíttésű mint a JX viszont ez pontatlan volt. A másik gond, hogy kizárólag egy-két fokozatot volt presszóképes, valamennyire ki lehetett küszöbölni +- 1-2grammal a lefolyást. -
zolnagy
őstag
Részemről nem értettem sosem ezt az egyengető mizériát. Én ajándékba kapott 3D nyomtatott tölcsért használok betöltésnél. Kalmár féle rögrémmel elkeverem kicsit, majd Fragola V1-es maroktamperrel tömörítek. Soha nem spriccelt, a pogácsa egyben jön ki, bár a GC vízterítése is jó. Én már több változót nem vagyok hajlandó bevinni a műveletbe, főleg, hogy nem is érzem szükségét. Kezdőként anno nálam is előfordult a félretamperelés. Akkor többen írták, milyen jó a maroktamper, míg végül én is vettem egyet Fragolától. Először elég furcsa volt a használata, de megszoktam. Ezzel tényleg művészet ferdén tamperelni. Azóta is ez van.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
jugeen
üzenetére
Biztos traumatizált lennék, ha ezek a kérdések bentszorulnának, úgyhogy bocs...
"így talán az esetleg ferdén tömörítés esélye csökkenthető"
ja, talán. Azt gondolnám, ha rutinos vagy, akkor ennek semmi szerepe, ha meg a rutintalan ferdéntömörítő frakciót erősíted, akkor így is simán elvérzel.
Szerintem esztétikai kielégülést (duplán: szép sima kávépárna és becses tárgy) nyújt tprimér. Kíváncsi vagyok az össze pro simicskázós érvre.
-
verti1
aktív tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Nem csak a sík felület tömörít. A ferde rész is tömörít ahogy bele engeded a kosárba csak nem olyan mértékben mint a legalacsonyabban fekvő sík élek. Forgatásnál szintén tömörítés történik ahogy elsimítja a felső pár milliméterét a poginak. Tulajdonképpen létrehozol egy párhuzamos, nagyobb sűrűségű felső réteget ami nagyon jó alap egy hagyományos tampernek. Sokkal egyszerűbb párhuzamosra tamperolni a segítségével. Szerintem ebben van a kulcsa a dolognak, a tökéletesen párhuzamos pogiban. Ebben segít az egyengető, mert egyébként csak a felszínt borzolja. Egy marok tamperrel vagy bármilyen galléros, párhuzamosságot biztosító tamperrel ez egyengető nélkül is elérhető. A klasszik WDT-is ezt szolgálja. Szisztematikusan, lassan áttúrod az őrleményt és kapsz egy elég jó szintet. Egy gyakorlott barista régen voodoo nélkül megoldotta az ujjával és kellő gyakorlattal simán párhuzamosra tamperolta. Ez egy nagyon jól marketingelt termék, de nagyon nem több. Rendes őrlő, egy kis oszlatás és párhuzamos tamperolás kell a rendes lefolyáshoz. Szerintem...
-
WarLock07222
tag
válasz
jugeen
üzenetére
Én azt mondanám, hogy a kosárba behelyezéskor az a rész az, ami tömörít valamennyit az ott lévő örleményen (no meg a belőtt magasságtól függően a forgatáskor is tömöríthet). Illetve nyilván ez az a felület ami síkba hozza az örlemény tetejét, ha már forgatásra kerül a sor. A többi piacon kapható megoldáshoz képest ez még mindig elhanyagolhatóan kevés sík felület, de szembetűnően több, mint a Tadamm-os megoldás. Nem mondtam, hogy baj lenne, illetve közel se foglalkoztam annyit ezzel a témával, mint itthon ez a 2 fejlesztő/eladó, így hasraütésre meg nem mondanám, hogy melyik kialakításnak mi az előnye.
-
Kávé Kálmán
tag
-
-
jugeen
addikt
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
A síkbarázást, pofozgatást - mindenki hívja úgy ahogy neki tetszik -, nem váltja ki az egyengető, viszont az általa biztosított sík felületen azzal párhuzamosan fel tud feküdni a tamper, és így talán az esetleg ferdén tömörítés esélye csökkenthető.
-
bluesfan
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Értem az okfejtésben a logikát, de amíg feneketlenített karral sorozatosan tök jó lefolyást produkál olyan eget verő nagy hiba talán nem lehet. Vagy rosszul gondolom?
Egyébként én már alapvetően kissé forgatva szoktam a kosárban engedni az egyengetőt, ezzel is próbálva elkerülni a tömörítő effektet, + előbb zöcskölöm egy kicsit a kosarat, hogy ne púpozott kupacra csücsüljön. -
frozy
csendes tag
La San Marco SM90-hez szeretnék új késeket, tud valaki ajánlani, honnan érdemes beszerezni? Csak a "saját" kése jó bele, vagy valamelyik Mazzer kés is lehet jó? Köszi!
-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Az, hogy előtte összekevergeted tűvel v fogpiszkával. Normál tamperrel sokkal kisebb eséllyel nyomod félre a pogácsát ha előtte simára tekered a felületet.
Múltkor néztem a ceruzatamperes videódat, kedvet kaptam hozzá, annyira baromi jól néz ki.
-
jugeen
addikt
válasz
WarLock07222
üzenetére
És azzal a sík felülettel mi a baj?
-
Kávé Kálmán
tag
Totál nem akadékoskodni ..., de ..... de nem bírom visszatartani a kérdést. A szépen megmunkált rozsdamentes fémeket, szép simára csiszolt olajozott fadarabokat nemcsak nézegetni, de fogdozni is jó dolog. Az imádott rituáléhoz is hozzáadnak ezek a cuccok, ez nem is kérdés. A nagy tölteteknél gyakorlatilag elkerülhetetlen az adagoló tölcsér használata. Namármost, ha van adagolótölcsérünk, akkor miért nem simára rázzuk a laza őrleményt (0,6mp időigényű művelet)? Ehelyett egy egyenetlen őrleményre helyezni egy egyengetőt, ami szerintem ráhelyezéskor nem tud NEM tömöríteni (még ha ezt csekély mértékben, ezzel szemben totál egyenetlenül teszi). Miután ráhelyezte/tük, a pörgetéssel persze szemetgyönyörködtetően sima lesz a kávépárna felülete. Na de mi garantálja itt, hogy a felület alatt a már kevéssé laza párna tökéletesen egyenletes eloszlású? Nekem a rögmentesített/fellazított/ majd síkbarázott (őrlője válogatja, hogy az előbbiek közül melyik hagyható el) kávépárna egyenletes lazasága nagyobb garanciának tűnik. Jöhet a brainstorming...
-
-
jugeen
addikt
válasz
Bazsee71
üzenetére
Ezt jó tudni. Az ő művéhez sem volt még szerencsém. Nem szembe menve a praktikussági elvekkel, nem gondolom, hogy bármelyik rögzítési mód alkalmazása törést okozna az ember életében, hiszen pont az lenne a palm lényege, hogy állítsd be és használd megelégedéssel, a temperálásod konzisztens lesz. Én amióta beállítottam, nem nyúltam hozzá.
-
WarLock07222
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Örülök, hogy egy általam képek, illetve limitált mennyiségű szöveg alapján megfogalmazott 2 állításból rögtön levágtad ezt az infót (egyébként helytelenül). Ha arra gondolsz, hogy az OCD-re nem hasonlít a PP, akkor egyetértek, sajna ezt a kósza állítást emlékezetből sikerült rávágnom. Azt hittem a v3-nál már végre túlléptek a lapos részeken, ami tömöríti is a kávét, de ezek szerint valami másra emlékeztem.
Mindkét termékről kb. 2-2 kép áll rendelkezésre.
Ádámnak mondjuk pont a lényeget nem sikerült lefotóznia, hogy a disztribútor rész hogyan néz ki, cserébe írt róla 4 sort:
- Nincs középen sík rész, amivel tömörítés történne
- A lapátok tetején nincs egyenes rész, ami szintén tamperelne, csak egy él, ami elvezeti az őrleményt
- A belső él nem 90°-os, így nem ragad be az őrölt kávé (2mm-es rádiusz gátolja majd meg)
- Nem töltődik fel - nem vonza a kávészemeketTök jó, pont azt ecseteli amit én el szeretnék kerülni - hogy a disztribútor tömörítsen is az egyenletes eloszlatás mellé.
A PP-ről van végre egy kép a lényegről is, meg egy oldalnyi marketing szöveg arról, hogy miért jó ha disztribútort használsz. Illetve van egy semmitmondó TDS-mérős teszt (hány mintavételből jutottak erre a konklúzióra? mik az egyéb paraméterei a lefolyásnak? arról már ne is beszéljünk, hogy általánosságban magas TDS != finom kávé). A kép alapján mondjuk Ádámnak az 1), 2) pontjait bizonyára teljesíti, de ebből a szögből meg nem mondom azt, hogy 90 fokosak-e az élek a majdani pogácsa síkjához képest. A 4)-re meg csak remélni tudom, hogy szintén gondolt a "költő".
Hát ezek alapján az infók alapján nekem legfeljebb arra sikerült jutnom, hogy a PP szövegezése legalább annyira semmitmondó, mint Ádám képei. Illetve a válaszként megjelölt posztomban lévő sorok, minusz az OCD-s rész. És pont.
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
"A PP kb. 8 kategóriával a tadamm felett van." merthogy? a pp-nél még mindig alátétekkel kell bohóckodni? Amúgy majdnem megegyezik a 2 disztribútor. (kialakításra)
-
jugeen
addikt
válasz
Bazsee71
üzenetére
Csak kínai, 3 elemből álló csodához volt szerencsém, aminél ellenanyás rögzítés volt. Gondolom kontra alatt azt értjük. Annál amikor a két elemet ellentétes irányban tekertem, akkor a tamper rész is mindig elmozdult, ezáltal sosem az maradt a beállítás, amit szerettem volna. Minimális eltérésről beszélünk, de az akkor is ott van. Biztos van olyan kivitelezés, ami ennél lényegesen minőségibb kivitelezés. Lehet hogy van praktikusabb, de az nem mindegyiknél precízebb. Nem volt szerencsém még TADAMM-hoz, ezért arról nem tudok véleményt alkotni.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Amit itt a disztribútorokról írsz, abból jól látszik, hogy nem vagy egy műszaki ember. Még viccnek is rossz volt. A PP kb. 8 kategóriával a tadamm felett van.
-
brumi1024
veterán
válasz
Narxis
üzenetére
Erdekes es a kutatas, 20 fiatal nem biztos, hogy tulsagosan reprezentativ, illetve 450mg koffein a napi ajanlott beviteli mennyiseg felett van.
-
ZeCse
csendes tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Én is úgy gondoltam!
-
WarLock07222
tag
válasz
ZeCse
üzenetére
Picit árnyalnám az előző hozzászólást. Abszolút viccnek szántam azt az első mondatot, és eszem ágában nem volt bárkit is megsérteni vagy minősíteni/értékelni vele. Nyilván én is próbálok értelmes ár/érték arányban vásárolni dolgokat, csak nekem 10-ből 9-szer nem jön össze ez a küldetés.
-
ZeCse
csendes tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Én nem azért költök keveset (szórom a pénzt) a sok hobbim közül pl.a kávézásra se, mert a jó öreg plazma TV-ben bízok és nem veszek/vennék még OLED-et, hanem azt gondolom, hogy mindennek meg van az ára/értéke számomra, és próbálok átgondoltan vásárolni, és nem felülni a divathullámra!
-
Narxis
nagyúr
Kávéval kelsz, és kávéval fekszel? Akkor van egy jó hírünk! [link]
Nem zavarja meg a rendszeres kávéfogyasztók alvását a koffein egy új, fiatalokkal végzett kutatás szerint. A stimulálószer azonban csökkenti a szürkeállomány, tehát az idegsejtek térfogatát az agyban.
-
Toobee
veterán
TDS-t mér valaki? Refraktométerből van ajánlott?
A VST kicsit elborult, de kínából egész olcsón hozzá lehet jutni hasonlókhoz. Illetve itthon is láttam, még az emészthető árkategóriában. Milwaukee MA871, ezt pont kávéhoz írják. Ha a pici kínait megfogják, nem sokkal olcsóbb, erre van garancia is. -
Tibicsucsu
aktív tag
Sziasztok!
Vettem vegre egy uj Graef CM 702-t a Brikkamhoz es lenne par amator kerdesem a profikhoz:
- Szet kell-e szedni es teljesen attisztitani az orlot elso hasznalat elott?
- Milyen beallitast hasznaljak? Vagy ez KV fuggo? Most jott meg egy csomag kozepes porkolesu Peru Cajamarca a kavekalmartol. Azzal avatnam fel.
- Mennyi kave kell egy ketszemelyes brikkaba? -
WarLock07222
tag
válasz
bencefica13
üzenetére
Mekkora OLED tévétek van nektek, hogy kijön az árából ennyi kütyü?
A tamper amúgy úgy néz ki, mint az összes ilyen leveling tamper - a korábban említett Bravo vagy akár Decent, talán az összerakás minősége nem tűnik olyan peckesnek, mint a másik kettő esetében, de mondjuk ez legalább visszacseng a kedvezőbb árazásban. Azt nem látom amúgy, hogy egy disztribútort hogyan helyettesítene, hiszen ez is csak lenyomni tudja a kávét, semmi magic nem történik.
Más részről, ha már disztribútor: Szóba került itt a topicban az utóbbi pár hozzászólásban a Tadamm és a PuckPerfecter is. Van olyan akinek mindkettő is volt és be tudna számolni róluk egy picit? Nekem alapvetően a PuckPerfecter design-ja tetszik, de mintha funkciójában a Tadamm átgondoltabb lenne (ránézésre a PP csak egy OCD-Tool koppincs, ügyesebb designnal).
-
bencefica13
csendes tag
Sziasztok,
A tamper-es témánál maradva, van valakinek tapasztalata a Normcore level tamper-el esetleg?
Redditen olvastam főleg jó dolgokat róla, hogy WDT tool mellett csak ezt használják, disztribútor nélkül. Bevallom kicsit jól esne kevesebb eszközzel megoldani az előkészítést, mert itthon már rossz szemmel nézik, hogy egy OLED TV árát költöm már gépekre és kiegészítőkre
Másik opció, egy Tadamm disztribútor és tamper, illetve a knock box tuti onnan jön. -
b.kov
senior tag
Sziasztok,
Gondoltam beszerzek egy IMS szűrőt a kétszemélyes brikkámhoz.
Tudtok esetleg ajánlani valamit, esetleg más fajtát a gyári helyett? Egyelőre ezt találtam.Köszönöm!
-
bluesfan
tag
Nagyon nyomják a ceruzát a PUSH-nál, meg ne már, hogy ennyiért imbuszozzunk az állításhoz, viszont képről nézve az alsó karima ezen a legjobb kidolgozású. Most TADAMM tenyeres tamperét használom és szeretem is, csak az zavar, hogy a peremes kosarakból mindig visszaszedi az őrleményt. Lehet, hogy ferdére kéne leszúrni a kis karima oldalát. De eljön majd a kánaán, ha lesz peremtelen Reneka is.

-
Mano66
senior tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Az enyém még a fényes kivitel.
-
bbuffy
senior tag
Én mióta Torr tampert használok, semmi más nem mozgat meg. 58,4 hagyományos, és trapéz oldalfal. Nulla vákuumhatàs. Best ever. Nem is volt vészes, dumálgattatm az arccal párszor, aztán adott egy jó offert 55 eurora, zebrafa nyéllel.
-
-
-
WarLock07222
tag
válasz
72lakiluk
üzenetére
AVX-es maroktamper felejtős. Iszonyatosan kényelmetlen állítani, mert nem marad meg egy pozícióban. Ráadásul néhány esetben olyan mélyre kellene állítani, ami a határán van annak, hogy véget ér a menet. Aztán lehet vigyázni a lábujjakra. Szóval azzal a tamperrel több a bosszúság, mint amennyi kényelmet ad.
-
Zen42
tag
válasz
Erdei88
üzenetére
A nyitott kar szerintem alap, minden kezdőnek csak ajánlani tudom. Zárt kar használatakor szinte alig kapsz visszajelzést arról, hogy mi is történik és hogy mit rontottál el. Egy csomó szívást megspórolsz vele, a technikád pedig rohamléptekkel fog fejlődni az elején ha nyitott kart használsz, utána pedig csak jó nézni.

Az viszont tény, hogy az elején, főleg a világosabb kávéknál számítanod kell arra, hogy spriccel a kávé. Vigasztaljon, hogy azért a csészébe is jut majd. XD -
vicces1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Akkor holnap bemelegítek, csinálok 10 fekvőtámaszt és cefet megtekerem

Ebből a szempontból nagyon jó lehetőség lesz összemérni az Arconál, ha eljön az ideje. (akinek lesz)
-
Zen42
tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Én is megmaradtam a hagyományos tampernél. Tökéletesen megértem a maroktamper rajongást, a peremre támaszkodó Bravo meg még tetszik is, de elég kávét csináltam már, hogy ne hordjon félre a kezem és az erő is automatikusan jön. Úgy vagyok vele, hogy ez a játék része. Ha váltanék, úgy érezném, hogy kikerül a kezemből az irányítás.
Sokáig még egyengetőt sem voltam hajlandó venni, de aztán beadtam a derekam.
-
-
72lakiluk
tag
válasz
Erdei88
üzenetére
Azért tamper téren az AVX-nél nagyobb a választék. 58.5 legyen marok vagy rugós vagy sima, járj utána melyik lehet neked a kézre álló. Én kezdőre vettem rugósat, de gyorsan túladtam rajta, meg lehet érezni azt a kb 12 kg-ot anélkül is
Bár nekem Tadamm marok van, de nem hiszem, hogy egy nem kézműves kevesebbet tudna félárért.
A nyitott kar meg amolyan látványelem, legalábbis nálam. Nameg az értékes nedű nem csorog át a fémen, hanem egyből a csészébe. Viszont spriccelhet mindenfelé, hanyag előkészítés esetén. Klasszik olasz nem igazán spriccel, viszont világosabb pörkölésűek még néha akkor is ha nagyon odafigyelve csinálom. -
72lakiluk
tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
A Bravo: "Gilberto mester kézzel készített speciális disztibútora! Sokak által a világon a legjobb disztribútorként tartják számon!"
Persze magamnak is tapsolok a NZ, a Puck Perfecter meg a Tadamm maroktamper miatt. Amik nélkül van ugyan élet a bolygón, de baromi jól mutatnak a pulton. -
Erdei88
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem terveztem a gőzölést, én presso párti vagyok, a párom pedig felönti tejjel.
Ha maradnék ennél a boltnál, inni melyik tamper lenne érdemes megrendelni?
Nyitott karnak mi az értelme?
-
-
válasz
WarLock07222
üzenetére
én már nem is emlékszem, hogy milyen nélküle. illetve ez máig igaz volt, mert most sima tampert használtam a qm0650-hez. alig várom, hogy legyen "qm-esített" vst15g szűrőm és újra a megszokott cuccokat használjam.
a maroktamper kivesz egy szívást az egyenletből, bármikor újra megvenném.
-
vicces1
aktív tag
Nesze high end őrlő!
Hónapok óta nem használtam presszóra a Graef-ot, csak a Brikkához.
Ma kicsit kipuceváltam, de csak felületesen.
Saccra, 7-es állásom elsőre a nem túl fantáziadús Gorizianaval a hét presszóját adta a Classic közreműködésével, (mondjuk gyakorlatilag hónapok óta a hét kávéját iszom, mert a kávéházak nem nagyon mennek)
De a lényeg eddig a Kinunál volt egy kis keser utóíz, na ez totál eltűnt. Komplex "hibátlan " classic olasz.Szóval, nesze 38-as imbolygó kés, most jól elverte a precíz nagytesót.
-
KVfun
csendes tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
+ sz.zs is rendelt 2 tucatot...
-
válasz
Erdei88
üzenetére
Jobb szűrő mindig jó. Itthon vst-t szerintem ne végy, mert rablás. IMS jó lesz kezdetnek, amit stereofan is linkelt. Ugyanott beszerzhetsz egy LaMarzocco klón szimpla szűrőt is bagóért (sokkal jobb, mint a GC sajátja), ne kelljen később külön szállítási díjat fizetni. Esetleg hőmérő tejhabosításhoz,
(a gaggiával ne nagyon gőzölj, ha jót akarsz hosszabb távon, egy frenchpress kiváló a célra) -
iatti
aktív tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
nálam is gyakran előfordul,hogy nem egyenes az a pogácsa. pedig már pár éve gyakorlom.
múltkor lecsúsztam egy fragola féléről egy tízesért. előbb utóbb kell egyet vennem. -
Bazsee71
őstag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Egyszerű, ha van eszköz, amivel nem rontom el, és jó használni, akkor nem szenvedek mással.

-
WarLock07222
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Csak beleszólok már picit, pedig nem terveztem

Miért ennyire sztár a maroktamper, hogy az lenne a végső állomás? Ha már tényleg ki akarjuk maxolni a precizitást, akkor szerintem a Bravo Tamper (és társai) ehhez képest is +1 szint. De szerintem (mint minden ennél a hobbinál) ízlés kérdése, én speciel nem vágytam maroktamperre, és inkább meghagytam magamnak az örömet, hogy esetlegesen elronthassam azt a pogácsát

Én picit általánosabb tippet adnék annak, aki most vág bele ebbe a dologba: Próbálj meg annyi szintet kihagyni az eszközöket tekintve, amennyit a pénztárcád enged. Nem feltétlenül éri meg végiglépkedni az összeset, főleg az ilyen kiegészítőknél. A gépek (feltéve ha időtálló és kedvelt konstrukció) picit más tészta, azok viszonylag jól tartják az árukat, szóval nem nagy bukó lépegetni.
-
stereofan
tag
válasz
Erdei88
üzenetére
igen, ez pl. jó lesz: ims 12/18g h24,5mm
a velencei gondolásokból kb. 16,5g megy bele,
de egy 100Ft-os teszttel be tudod állítani a megfelelő mennyiséget. alul ne tölsd. -
Erdei88
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Mint a mostani VST, de inkább olcsóbb, mondjuk egy IMS kosarat érdemes beszereznem?
-
válasz
Erdei88
üzenetére
Főleg presztízs, legalább is az azonos formák között.
Kezdőnek szerintem egy állítható, rugós maroktamper egyszerű, de igen drága megoldás lesz.
Ha veszel egy jó vastag talpú és nehéz hosszúnyelűt (vastag talppal könnyebb bánni, a súly evidens érték) és megtanulsz bánni vele (gyakorlás), ott szerintem mindegy milyen. Persze ne legyen sorjás a talpa.
Szerezz be egy betöltő tölcsért, azzal sok baszódást spórolsz (a Graeffel tudsz karba őrölni, de tölcsér nélkül nehéz lesz). Gyárts egy keverőpálcikát (pl. parafadugóba 3-4 varrótű, de akár egy fogpiszkáló is lehet teszkósban), a rögmentesítéshez. Ha majd kezdesz hardkór arc lenni, akkor egy disztribútort is (az mindenképp drága lesz). -
Erdei88
veterán
Végül a Gaggia Classic 2018-ra és Graef 702-re esett a választásom.
Első körben a Kapuczinertöl rendeltem a Velencei gondolások kedvencét, és hozzá egy 0.1g-os mérleget.
A kérdésem az lenne, hogy tampert milyet érdemes venni? Van-e érdemi különbség az egyes márkák között? -
Narxis
nagyúr
RetepNyaraB javaslatára ide írom:
Mennyiért tudnám eladni a 4 személyes 2-3-szor használt Bialetti Brikkámat? Vagy elcserélném 2 személyesre.
-
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Milyen autót vegyek?
- Interactive Brokers társalgó
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Óvodások homokozója
- LEGO klub
- Path of Exile (ARPG)
- További aktív témák...
- iking - Apple iPhone 14 Pro Graphite ProMotion 120 Hz, 48 MP kamera, Dynamic Island 128 GB
- 183 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5090 (ELKELT)
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3283
- Xiaomi Redmi 14C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 (6th Gen) - i7-1185G7, 32GB, 1TB SSD, 4K multitouch + TOLL (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
a SS rendszertől viszont kihullik a hajam, de szerencsére kikapcsolható.
régi vágyam egy Pullman big step, de kizárt, hogy ennyit kiadjak érte.
én utálom.
Vagy autofókuszt, stb.

múltkor lecsúsztam egy fragola féléről egy tízesért. előbb utóbb kell egyet vennem.