Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Toobee
veterán
válasz
sz.zs.
üzenetére
Alapvető ízjegyekben nincs különség a 9Baristához képest, de mégis más. Feltételezem, az 1 egész állással finomabb őrlemény és a nyomáskülönbség miatt. Tudom, most mindenki bevásárolt, de egy Mini Gaggia mellettem például nem látom, hogy valaki miért adna 1,5-2x annyi pénzt egy GC-ért. Oké, gőz. De igazából az se való tejes italokhoz, meg számtalan alternatív irány is van, amivel akár latte artozni is lehet. Engem egyre jobban zavar a pumpa hangja, pedig roto van otthon.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Igen, én is erre gondolnék, mint Tobee is, hogy a sok feldolgozott élelmiszer, olcsó műkaja, rengeteg adalékanyag, és a sok szennyező, amit ránk borítanak, ezek is ebben az időben kezdtek el elterjedni. Ne feledkezzünk el Csernobilról sem, az is abban az időben történt. Akkor is hirtelen sok daganatos megbetegedés történt. Lehet ezek összefüggenek egymással, vagy külön külön is megteszik a hatásukat. Nekünk is akkortájt lett mikrónk, akkoriban az Alfa Diszkont áruházban egy nyereményjáték kapcsán nyertük, ez volt a fődíj.
Sok ilyen tanulmányt lehetett olvasni, hogy mennyi minden ártalmas, aztán kiderült az ellenkezője is. Mondjuk én is inkább azoknak hinnék, akik jobban szakértik ezt, (orvosok, kutatók). Ha meg még jobb is az íze a kajának sparhelten melegítve, akkor az plusz öröm. 
Nem baj, ha száműzitek a mikrót, akkor fellendülhet egy kicsit a ponthegesztő gyártás.
A mikrótrafóból remek ponthegesztőt lehet készíteni. 
-
válasz
Toobee
üzenetére
50s full time.
Amíg nem ereszted el a kart, addig nulla nyomással csak áztat?A gc-n képtelenség 20s előáztatás (nekem) mert elkezd felépülni a nyomás 10s után nullára tekert gomb mellett is és ha átázott a pogi, már nem lehet emelni rajta, átfolyik 3-4 baron elég hamar.
-
Toobee
veterán
válasz
OPiiPO
üzenetére
#106790OPiiPO
Kérésére TL; DR: egyél jól, legyél jól!Ez a lényeg. Ma már mindenre van gyors megoldás. Erre van szüksége ennek a sok, elfoglalt embernek. Legyen minden, legyen olcsó, legyen azonnal.
Liszt, só, víz, ez kell egy kenyérhez. Sok sikert hozzá, hogy felkutass olyan helyet, ahol tudsz is ilyet venni. Lassú, hisz a kovászt nevelni kell, annak kell idő, még dolgozik a tésztában, nehéz vele bánni, szakértelem kell hozzá. Ez az élet minden területén megfigyelhető. Ha te ki akarod váltani a mikrót, akkor tűzhelyre van szükséged, sok mosogatással jár, sokkal több idő, nagyobb helyigényű.
Az átlag ember képtelen előre gondolkodni, a saját életét menedzselni, kellenek az instant elérhető szemetek. Viszont jó hír, hogy kis utánajárással, na meg annál több pénzzel mindenből be lehet szerezni jó minőséget. Aztán majd a révnél kiderül, hogy melyik út volt az igazán drága - és rövid -.
Vigyünk már bele egy kis koronát is, azt még nem húztuk elő. Tragikomikus oltási jelenség, hogy állják az emberek a 3-4 órás sorokat, féltik a tyúkszarost, mert minditthalunk. Na, ebben a sorban úgy fél doboz cigi azért el tud fogyni. Egy -többek között- légzőszervi és keringési betegség elleni oltásra várakozva. Érted, nem? Én sem. -
Bazsee71
őstag
válasz
OPiiPO
üzenetére
Amit bbuffy is írt, vízforraló és több edény, ugyanezt csináljuk mi is.
Visszamelegítésre meg jobb is egy sütő, pláne ha gőzös.

Parci: Persze, nem is akarok konteót gyártani, főleg olyan világban, ahol zizeg körülöttünk a mobil, a router, az utcán a nagyfeszültségű kábel, és sorolhatnám.
Egy kis ON: látom nagyon berobbant a Mini Gaggia. Ennyire-ennyire odaver ízben, vagy jobb, de azért nem lép dimenziót? Igazából az érdekelne, mekkora az újdonság varázsa.

-
-
Bazsee71
őstag
válasz
Parci
üzenetére
Nem titok ez, tavaly sokat dolgozott ott, és kollégái mondták, hogy mikor elkezdtek nagy számban elterjedni a mikrók, akkor nagyon megugrott a daganatos megbetegedések száma is. Ők otthon inkább száműzték, ezt meg tudjuk lépni mi is (bár biztos fájni fog, mert nagyon kényelmes).
Olyan ez, mint várandósan repülőre szállni, vagy egy fél deci vörösbort elfogyasztani, lehet nem történik semmi, csak ha jön valami baj, tuti kattognék, hogy mi lett volna ha. -
-
billyjoe
csendes tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Elvileg a super fine jobb latte arthoz, de kicsit nehezebb is vele dolgozni. Én még nem próbáltam ki, csak a fine-t használtam, de még azzal is messze van a konzisztens eredmény.
Mióta itt van, azzal csinálom a reggeli kapukat (kétszer habosítok növényi tej miatt), plusz délután egyet. Az elején nagyon lelkes voltam, de, így hogy napi háromszor használom, hiányzik a rendes kapcsoló/gomb róla nagyon
De, alapvetően én meg vagyok elégedve a tejhabbal amit csinál. -
Toobee
veterán
Gaggia Mini x Kinu M47 x Bányai Csokis Kuglóf
Operatőrködéskor elfelejti az ember időben kivenni a csészét.
-
sz.zs.
őstag
Nanofoamernél Mi a különbség a Fine és a super Fine” Szita” között? Mármint Produktumban.
-
billyjoe
csendes tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Hálás lennék ha írnál róla pár sort. Hetek óta gondolkodom hogy vegyek-e mert szállítással együtt nem kis pénz.
Ami nekem nagyon bejött az a CM La Aldea, kis paradicsom mentával, finom volt nagyon.
(amúgy a robotot megtartod?) -
-
WarLock07222
tag
válasz
billyjoe
üzenetére
Vettem hozzá, de még nem próbáltam ki azóta
Itt van az asztalomon az eredeti csomagolásában. Ma még nem ittam kávét, úgyhogy előkapom a Robotot és nézek egy kört a Bplus-szal. A Gesha elfogyott, úgyhogy ez kerül majd terítékre: -
bbuffy
senior tag
válasz
Parci
üzenetére
Az is patent, az is drága. Sztem van olcsóbban jobb, direkt nem írtam, talán egyik leghorrorabb mielőtt lépnél Herend felé

Mikró nélkül tök jól elvagyunk, ugye ételek ízét, állagát is tönkreteszi. A család egy hétig akarta berakni reflexből a kávégépbe a tányért, aztán rájött hogy ott már nincs mikró. Azóta pincelakó.
Gyorsforraló folyadéknak, többinek meg a többi edény. Jobb az étel íze!! -
JózsefK
csendes tag
válasz
Osynho
üzenetére
Én nyitott karból inkább a vendéglátóst vettem és tökéletes
Valaki korábban linkelte a kartömítést ha jól emlékszem e61-es fejhez valót ajánlanak, talán ezt
https://expolygon.hu/webshop/termek/516526-kartomites-8-5-mm-e-61-kek
A felső szűrőből az IMS keveseknek jött be, a kb 700ft ipari teljesen jó, mondjuk utálom pucolni, mert mindig marad valami itt-ott, de nem szarakodok vele, 6 havonta kuka és jön az új

-
billyjoe
csendes tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Nálam is járt az a kávé és igen, itt a robot határa. A robothoz is használsz bplus screen-t?
A facebook csoportban olvastam a minap, hogy Paul tervezi fejleszteni a hőstabilitást (insulated basket + piston), kíváncsi leszek mire jut. -
Toobee
veterán
Fellow Ode eszpresszó. Már a saját shopjukban is kapható az SSP kés.
-
Osynho
addikt
Sziasztok!
Rendelnék pár dolgot a 2015 előtt Gaggia Classichoz az expolygon-tól. Tudnátok javasolni 1-2 tömítést, csövet, szűrőt, amit tapasztalatotok alapján jó cserélni/raktározni? Fejtömítést már cseréltem. Ez a felső szűrő jó, jobb, mint a gyári? Illetve ez a naked kar? Egyéb hasznos kiegészítő, ami jól jöhet?
Köszi! -
72lakiluk
tag
válasz
vicces1
üzenetére
Nagyjából rendben vannak. Most, hogy mondod, tegnap nem ittam semmit
Nálam az a gond, hogy egy csomó olyan ízjegy van feltüntetve a zacsikon, amiről f.ngom sincs, hogy milyen lehet. Néha olyan fűszerneveket olvasok, hogy nem is hallottam róla, nemhogy ismerném az ízét. Gyümölcs is van ilyen. pl. pomelot szerintem egyszer ettem életemben
Szóval egyszer elmegyek egy okításra, ahol az ízjegyeket bevésetem a bimbóimba
-
bbuffy
senior tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
+1 de nagyon!
De én nagyipari/gasztro/rendezvényes/etc tányérokat használok, törés és karc garanciás cuccok, még a régi életemből. Nagyon jók volt már hogy lerepült a pultról, vicces módon semmi baja nem lett. Vagy a Top márkákból választanék, WMF Haas Czyzek ilyenek. Vagy kulina.hu domex.hu. Luminarc nak is vannak jobb szintjei az még olcsóbb vonal.
-
urak, itt nyüzsögnek a gasztrocápák: szeretnénk normális (porcelán?) tányérokat végre a konyhánkba, egyszer az életben már. eddig ikeás sz.rok voltak, a leveses tányér olyan, hogy mikrózás után izzik a tányér és hideg a kaja

van bevált tuti tipp?
-
PpenoO
őstag
-
bencefica13
csendes tag
Nemrég lett új gép vásárolva, viszont egyre jobban megszeretjük a cortadokat és a család is egyre többször átjön nálunk kávézni, szóval lehet nagyon gyorsan váltani is kell egy dual boiler gépre a sok tejes ital miatt.
Homebarista-n és reddit-en is nagyon sokan dicsérik a Breville dual boiler-t, főleg slayer modolás után és hogy a hiedelemmel ellentétben nem rossz az összeszerelése sem. Kicsit ódzkodtam tőle eddig, de eléggé meggyőzőek a vélemények. Van esetleg valakinek tapasztalata az itt forgalmazott Sage dual boiler-el?
A Lelit Elizabeth még a másik, amin gondolkozom és reálisnak tűnik. Néztem Bianca-t is, meg elborult pillanataimban Profitec és ECM dual boiler gépeket, de az még úgy érzem túlzás lenne -
-
72lakiluk
tag
... szóval pár mondat a Goriziana Grand Cru 50 Platinum Selection kapcsán. Átolvastam pár tesztet is, itt-ott hasonló véleményem van nekem is, de az, hogy ez egy klasszik lenne és semmi több, az erős. Persze a vélemény mindig szubjektív, ez igaz.
90 fokon indult, aztán persze 89-90 között játszott a műszer. Reggel IMS szűrőben 18g-ból lett 30mp alatt 36g ital. Ezt direkt retro üvegpohárba engedtem, hogy látszódjon a crema, ami arabicához képest egész jelentős, szépen tart és gyönyörű őzbarna színű. Ja és a babok. Közepesnek mondanám a pörkölést 9/16 kb., alig-alig törött szem, jó ránézni. Semmi kellemetlen illat.
Délután a VST volt soron, 18g-ból 38g lett szintén 30mp alatt. Első csepptől mérve persze. Ez a kosár fél egységgel finomabb őrleményt kér ( NZ ), amúgy kicsivel a joker alatti kávé. Ezt nagyobb vastag falú csészébe engedtem. Ebben persze szebb a kávé, tigrises is kicsit néhány légbubival és persze ez adja ki az illatát is jól.Közepesnél jobb testesség. Illat és íz nálam a meggyes, kicsit rumos édeskés vonalon mozog. Néha olyan, mint a szőlős-mazsolás-mogyorós csoki. Nejemnél fahéjas aszalt szilvára hajaz. Utóízben sincs semmi kellemetlen, kakaós, édes.
Nálam a dupla, 38-42g maximum, de ez a kávé is - mint sok másik - brutál testes ízbomba ha finomabb őrleménnyel csak 1:1.5 arányra hagyom.
-
JózsefK
csendes tag
válasz
lojzi1
üzenetére
Nagyon köszönöm válaszod!
A kávé és az őrlő fontosságát megtapasztaltam az űr Gaggianál is, ott is mindig utánna kell állítani az őrlemény finomságát. Sokat nem szoktam egymás után csapolni, napi 2-4 dupla, idő függvénye.
A professional vonalat pont azért nézegettem, mert nagyobb a bojler, (vagy nem tudom minek hívják azt a karos gepeknél
).
Igazából egy egyszerű funkcionális gépet szeretnék, ami nem foglalja el az egész konyhát, ezért már elég sokat nyúztam az itteni segítőkész fórumtársakat (többek között koxx, sz.zs., warlock, stereofan és még másokat is) sok sok kérdéssel, amit (és külön a türelmet) ezúton is köszönök nekik
Nem mellékes a karbantartási igény, és a meghibásodási lehetőség sem, nem tudom, hogy ezek a gépek mennyire képesek elromlani.
Ahogy nézegetem ezek egy nagy üst “merülőforralóval” egy manuális és meghatározott vízadagolással, előáztatási funkcióval. Leírásodból alapján itt inkább a tapasztalat a fontos, hogy mikorra melegszik fel kellőképp, nyomásszabályozás a gőzcsappal és a nyomás szabályozásával.
-
bbuffy
senior tag
e61 kérdés. Vettem expolygonnál szilikon (piros) kartömítést de ..szik felmenni a helyére. Én bénázom, vagy tényleg nem jó amit ott adnak? Milyet vegyek ami jó?
-
lojzi1
csendes tag
válasz
JózsefK
üzenetére
A Kávékorzón van egy összefoglaló az Europiccoláról, szerintem remek, maximálisan meg tudom erősíteni. Nekem pár éves, tehát új modell van, de nagyon kell figyelni, elég meleg-e, nem túl-meleg-e, stb. Az őrleményre tényleg nagyon érzékeny, JE-PLUS kézi őrlőt használok, de 1-2 kattintáson belül van az optimum, sőt, ez még egy 25 dekás csomagon belül is változik, ahogy öregszik pár nap alatt kávé, szinte soha nem találod el
Bolti őrölt kávé esélytelen, átesik rajta a víz, crema azzal kizárt. A kar lenyomásán tényleg nagyon jól érezni mikor jó, valahogy adja magát. Youtube videókon néha látni, hogy a japók meg a koreaiak szinte rácsimpaszkodnak, az szerintem már nagyon túlzás, annyira nem kell megtömni.
Az is maximálisan igaz, hogy a 2. kávé lesz a tökéletes, aztán már túlmelegszik. Ez mondjuk attól is függ mennyi víz van benne, ha tele van, hamar forró lesz.
Magát az Europiccolát szerintem nem érdemes választani, nem is a nyomásmérő hiányzik, hanem annak csak 8dl a víztartálya, nagyon kicsi. A Professional nem sokkal drágább, de az már 1,6l. Így is csak kb. 7dl amit egy töltésre bele tudsz tölteni, hogy megfelelő legyen a vízszint, hamar elfogy, különösen hogy előtte pumpálsz, utána pumpálsz...
Maga a lényegi rész, a fej, a dugattyú ugyanaz mindegyik típusban, ez fontos.
Tuning? Itt korlátozottak a lehetőségek. Van két műanyag alkatrész a fejben, azt lehet rézre cserélni, a dugattyúból van olyan ami fejen is mér nyomást (a legújabb, Esperto szérián már gyárilag van ilyen), bár ennek nem látom nagyon értelmét 200EUR-ért. A hőmérőzésre nem láttam még szép megoldást, a ragacsszalag nem túl pontos és nekem nem is tetszik, digitális kábeles-ráragasztós van még, az se nagyon illik hozzá. A felsőszűrőt meg a kosarat kicseréltem IMS-re, olyan nagy különbséget nem vettem észre, talán a vízterítés jobb lett, ha nagyon akarom.
Ez itt az enyém, a talpon tükröződöm én is ahogy látom.
-
PpenoO
őstag
AVXről vásárolt IMS Brikka szűrővel jól jártam, viszont a zacckiütő vödrükkel nem.
A gumialátét nem passzol a vödörhöz.
Remélem állják a visszapostázás költségeit.
-
PpenoO
őstag
-
válasz
üzenetére
még nem biztos, hogy meglépem, de lehet, hogy eladjuk a családi pavonit

1964-es talán, emlékeim szerint, a legjobb széria, viszont a felsőszűrő része át lett alakítva az eggyel későbbire, hogy otthon is szerelhető legyen (a tömítés tartja, levehető, tisztítható). patinás, pazar darab, ha már pavoni, akkor ez a széria vagy semmi szerintem
később jött a műanyag kupak, meg csavarokkal rögzített fej, egyre gagyibb lett az egész
-
JózsefK
csendes tag
Tud valaki olyan boltot, vagy helyet ahol esetleg ki lehetne próbálni egy karos la pavonit?
Igazából az Olympia Cremia egyszerűsége fogott meg, de az számomra megfizethetetlen, ezért gondoltam professional vonalra.
Ha valaki a tapasztalatait megosztaná velem akar privát üzenetben azt is nagyon megköszönném. -
Rush77
aktív tag
Közben már nálam van az Impresso classic rendelés.
7-i pörkölés (a hátulján van a cimke) szóval a frissességre nem lesz panasz. Majd még pár nap és megkóstolom.
A simítózáras zacsi hiánya tényleg kár de majd átöntöm mert van itthon másik. -
(elővettem és megsimogattam a moderátorfejszém)
-
gboszi
senior tag
Srácok valaki tud nekem kölcsönözni egy indukciós kotyogóst? Ki szeretném próbálni mielőtt belevágok. Pesten érte megyek, vidék postát állom. Köszi
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Gyúrósok ide!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Parkside szerszám kibeszélő
- Xbox tulajok OFF topicja
- Xbox Series X|S
- Projektor topic
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 3 i5-1245U 14" FHD+ 16GB 512GB 1 év teljeskörű garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3913
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3854,94% Akkumulátor
- Új, Aktiválatlan iPhone 17 (256 GB) (rendelhető)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Sok ilyen tanulmányt lehetett olvasni, hogy mennyi minden ártalmas, aztán kiderült az ellenkezője is. Mondjuk én is inkább azoknak hinnék, akik jobban szakértik ezt, (orvosok, kutatók). Ha meg még jobb is az íze a kajának sparhelten melegítve, akkor az plusz öröm.
A mikrótrafóból remek ponthegesztőt lehet készíteni.
Itt van az asztalomon az eredeti csomagolásában. Ma még nem ittam kávét, úgyhogy előkapom a Robotot és nézek egy kört a Bplus-szal. A Gesha elfogyott, úgyhogy

Köszi!