Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
Új hozzászólás Aktív témák
-
vzozo
senior tag
válasz
horush
üzenetére
Hát nem tudom, ha szó szerint vesszük amit csinálok jelenleg, akkor egy support organizációban vagyok team lead, és nagyon nem panaszkodom se a fizura, se a munkakörre.
Nyilván én kívülről jöttem eleve magas poziba, de látom a kollégákon, hogy volt, aki alulról küzdötte fel magát.
Le lehet nézni a szupportot, de a jobb cég áll mindenféle képzést, technikait, soft-skillt és nyelvit, certifikációkat fizet, stb. Akár ugródeszkának is jó lehet.
-
djgeg
őstag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Hasonló gondolatok támadtak bennem is
. Az még hagyján, hogy egész oldalas táblázatok vannak, oké de hogy a fejléc csak az első oldalon van egy több oldalon átnyúló táblázaton az már vicc, de van legalább xD -
lassan el lehetne kezdeni az offtopic gomb használatának gyakorlatba történő átültetését. szerintem

-
Shin Chen
tag
válasz
azbest
üzenetére
Ezzel most tökéletesen leírtad a középkori feudális társadalmat és a mai
fejlettebbelődjéhez képest némileg átszervezett tőke alapú gazdaságot...
Akinek nincs, az hiába tesz félre, jelentősebb befektetés nélkül "nem jut előrébb", abban az esetben, ha az előre jutás egyenlő a pénzbevétel, így tőke növekedésével.
Elmegy aparasztbéres a földre dolgozni, mert ennie neki is kell, a családnak is kell, aztán vagy elég lesz vagy nem.
Az pedig nem egyértelmű, hogy mit jelent a jólét, vagy a boldogulás, ahogy az sem, hogy bizonyos piaci ingadozásokat meglovagolva egyesek az átlagnál jóval nagyobb keresetre tesznek szert(ez így teljesen jól van, már nincs és nem is lesz egyenlőség ((remélhetőleg))). -
golfvariant
aktív tag
Új építésű lakásnál hozzám úgy jöttek garanciaban parkettát javítani (dilatációs hézagot vagni a folyosó es nappali találkozásához), hogy semmit nem.hoztak magukkal
Kérdezték hogy van-e flexem , burkolatváltóm stb
Társasházban szerintem ki is végeznének ha időközönként nekiállnék flexelni
-
Kobe
veterán
válasz
Vision
üzenetére
Ismerosomnek majusban kellett segitenem rendberakni lakast, burkolas, fal, festes, ilyesmik,mert a videkrol (nagyon nagyon videkrol) olcsobban elhivott szakik 3 nap melora kertek 180K-t + utazasi ktget. Ez napi 30, 20 munkanappal szamolva 600.
Es ebbe az arba olyan burkolo / falfesto fert bele aki csinalt durvan 200 ezer forint anyagkart (szetbaszott 2 szobara valo vadonatuj parkettat mert nem tudott olvasni/piktogramot ertelmezni) , nem tudta hogy a falat az eltolhato szekreny mogott is le szoktak ugy altalaban festeni, az egyenes parketta szegelylecet nem szogben ragasztjuk fel, vagy hogy burkolatvalto lecnel, ha mar ragasztod es nem betondubelezed, elotte le szoktak venni a csomagoloanyagot a termekrol...napi 30K ert. -
htomi85
tag
-
azbest
félisten
válasz
Vision
üzenetére
A segédmunkás nem. De a kőművesek a szülőfalumban "vállalkozók", nincs főnökük, ők a főnökök. A legyügyesebb már egész utcákat megvett (persze falunk nem annyira drága az ingatlan). A sima talpas kőművesnél is 50 ezres munkadíj simán felmerül pár órás melónál. Nagyobb feladatnál meg, amikor 2-3 ember dolgzik néhányszor félnapot, akkor már 500 -as szint is van. És fél-egy év mire megjelenik.
gerii: ma a 600 forintos újkrumplin én is pislogtam a tescoban. Bár úgy látom a webshopjuk alapján, hogy 300-os áron is lenne. Csak persze azt nem tart az adott üzletük

htomi85
ezt embere válogatja. Van aki képes beállni közmunkásnak a helyi földesúr földjén dolgozni. Más meg szemrebbenés nélkül megy bizniszelni. -
vzozo
senior tag
válasz
horush
üzenetére
Mérnökinfós diplomával nem gondolkodtál inkább valami fejlesztői pozíción?
Lehet csak én vagyok fordítva bekötve, de mire fel ez az állandó "fejlesztő, fejlesztő, fejlesztő" mánia? Komolyan tiszta https://www.youtube.com/watch?v=Vhh_GeBPOhs
Én mérnökinfón végeztem (BME), és talán egy kezemen meg tudom számolni hány "fejlesztői" tantárgyunk volt? Hát abból aztán senki se tanult meg programozni, aki addig nem tudott. Jómagam kb. pont az egyetemen, és az ott látottak, kinyílt világkép alapján hagytam fel a hobbyprogramozással, és azóta vissza se néztem.
Annyi minden más van az informatikában, ami NEM fejlesztés...
És mégis, akárhány magyar vagy nemzetközi fizetési felmérést meg hasonlókat olvasok, csak elégedetten dőlök hátra a nem programozói fejemmel. Közben azért sajnálom, hogy nem jöttök többen más területre, mert igény lenne rá, és eléggé unom a nulla embereket interjúztatni...
-
Jövő áprilisban lehet véleményt nyilvánítani.

Amúgy az én kőművesem nem keres nettó 600-at, szerintem még a felét sem. Budapesten ez reális vállalkozóként, esetleg Nyugaton, de random faluban/városban messze van a valóságtól. Arról nem beszélve, hogy nyilvánvalóan fenntarthatatlan a dolog. És persze az is egyértelmű, hogy egyetlen ilyen melós bérpapírján sem fogsz ekkora összeget látni soha. Már ha van egyáltalán bérpapírja.

-
-
gerii
addikt
Gépészmérnökként én is inkább elmennék nettó 600-ért kőművesnek lassan...
A napokban a híroldalakon olvasható emberek, akik most vették fel az osztalékukat, meg ismeretség alapján kapnak meg több milliós/milliárdos munkákat annyira felidegeltek, hogy már semmi értelmét nem látom a továbbtanulásnak, diplomáknak, hétköznapi munkának. A fizetés évente nő egy kicsit, de az infláció, és a lakhatás egyszerűen lenullázza.
Annyira elegem van, és akkor még pökhendi módon az adófizetők képébe tolják az egyértelmű pénzkifizetést a haveroknak, a városokat lenullázzák, tiszta gaz és mocsok minden, de a lényeg hogy nő a bruttó átlagkereset, jajj de jó nekünk.
Egy kiló cseresznye 2-3000Ft lesz... nemrég még mindenki a fán hagyta megrohadni, és mindennel ez van... 5 szelet sonka 500Ft!Soha az életben nem lesz itt euró bevezetve, ami javítana a helyzeten.
Szóval ezt csak leírtam mert elegem van most... -
Lien
aktív tag
válasz
Shin Chen
üzenetére
Szia, Budapest nem jatszik? En tavaly voltam egy epitoipari cegnel ahol a HR azt mondta a szemembe, hogy a mumenedzsereket nem szeretik, mert nem tudja se a gazdasz se a mernoki reszeket ellatni.
Ajanlom a mernokallasok.hu-t kiindulasnak, ott sok olyan allas van ahova csak felsofoku papir kell, de megnyugtatlak, en mesterrel pont, hogy 250-nel picivel tobbet kapok a nagy olajipari multinal, valtasnal tobb, mint 100e-el tudnek valtani de mivel sulizom igy egyelore a munkahely es feladatkorokkel nem panaszkodom, de erosen ajanlom a valtast. -
Shin Chen
tag
válasz
Sztenly
üzenetére
Műszaki menedzser, álá 10 éve induláskor a vértizzadós kategória, pár év óta érzékenyítésen átesve büfészak..
Gépészet és Gazdaságtan "vegyesen".
Gyakorlatilag a Gépészet a mérnök szakos tárgyak nélkül kevés logisztikával és egyéb menedzsment tárgyakkal, a Gazdaságtan mikroökonómiától kezdve számvitelig.
Szerk: Kelet-Magyarország, és a cég híresen nem fizeti meg a dolgozóit. Csak a diploma miatt maradtam, hogy legalább addig se bactatnak (ami így utólag belegondolva fordítva sült el
), és most már pattannék amint lehet... eddig éppen ezért önértékelési gondjaim voltak a munkámmal kapcsolatban, főnök szerint érettségivel bárki megcsinálja. Jah...
-
Sztenly
tag
válasz
Shin Chen
üzenetére
Hmm, Ilyen BSC nem létezik Mo-n. Szakirányú (feltétele meglévő Bsc) 2-3 féléves képzés fut hasonló néven (műszaki szakközgazdász avagy Mérnök-közgazdász) szóval még a műszaki menedzser ugrik be.

Akármelyik is és nem keresel net250-et az nagyon necces.
(Azt meg akkor elhiszem h nem kevered a diplomát az OKJ-vel vagy egyéb tanulmányokkal össze.
) -
Shin Chen
tag
válasz
Vision
üzenetére
Ez a humánpolitika oldal mennyire valós? Se szerző, se egy dátum..
Mérnöki (Gépész és építész vegyesen) munkát végzek 4 éve, nemrég meglett a műszaki-gazdász Bsc diplomám (nem mérnök
), a fizetésem 200hoz képest csak kissé van közelebb a 300bruttóhoz, de már ráment az egészségem
Persze első munkahely, kezdő fizetés br160 volt, amit előtte nettóban egy callcenteres diákmunkával 30-40 óra vegyesben is bőven összekapartam...
Én csinálom rosszul?
Visszaolvasva ilyan IT, accountant pozíciókról volt/van szó, amit annyira nem tudok hova tenni, érdekel az IT szektor, de nem érzek nagyon erős indíttatást a programozáshoz/kontrollighoz... -
Pfiucska
aktív tag
válasz
mamusz11
üzenetére
Szia!
en is most kezdem a szakmaigyakomat.
Foallasban a netto fizetesed semmi keppen ne legyen kevesebb mint amit most keresel es ha ugy erzed, hogy van esely (elmult idoben sokat fejlodtel, tobb teher pakolodott rad, esetleg uj feladatokat is kaptal) akkor szerintem probalkozz be 10-15-20%-os emelessel is egyben.
Elozo munkahelyemen volt egy diaktarsam akinek full allasban nem akartak megadni azt amit elotte diakkent ugyanott keresett.. Persze a probaido vegere el is ment
-
horush
addikt
-
azbest
félisten
válasz
mamusz11
üzenetére
Nem kell gyakorlatot csinálni valami cégnél? Az egyetemeken szoktak keresni a cégek úgy is gyakornokot, hogy fizetést is adnak, nem csak ingyen tilitolinak. Duális képzés a kulcsszó, azt hívják úgy, hogy felvesznek pénzért gyakornoknak. S egyúttal a munkával a kötelező gyakorlat idejét is le tudod igazoltatni majd. Ha sima alkalmazottnak felvesznek az sem rossz, azt is el lehet fogadtatni gyakorlatként.
Az összegek meg nagyban függenek a helytől is.
A linket meg elrontottad
-
mamusz11
tag
Sziasztok !
Segítségeteket szeretném kérni
Első teljes állásos munkám lenne eddig csak gyakornokként dolgoztam iskolaszövetkezeteken keresztül.
Így foggalmam sincs hogy mi a reális fizetés az alábbi munkáért.Diákként 1600ft nettót adnak óránként.
Teljes állásban mennyit lenne reális kérni érte? Decemberben végzem mérnök informatika bsc-n de már kb 1 órám lesz és tudok full time ban dolgozni.
Első körös intejú már lement de ha tovább jutok majd akkor a következőn lesz szó a bér-ről és kicsit jobb lenne tájékozottabnak lennem
Allás leírása:
[link]
Köszönöm előre is
-
BlueAthlon
senior tag
Axioma:
A K&H-nál jelenleg még használatban lévő Equation RL modulja tud 360,365,252 és még pár módon hitelkamatot számolni, a Te contractodat meg olyan termékkel nyitották, aminek 360 a beállítása és azóta azzal dolgozik, mert nem volt override rajta.
-
azbest
félisten
válasz
CyberPunk666
üzenetére
jaja, lehet többféleképpen is. Valami még dereng a sok évvel ezelőtti pénzügy vagy hasonló óráról

Az a vicces, hogy fizetéseknél is van többféle módszer. Nem csak havi átalány bérezés van, hanem azt is lehet napokkal számolni. Azt hiszem valamelyik állami segélynél is munkanapokkal számolnak. Ha ünnepek jönnek hétköznapra, akkor a nyomorultnak nem elég, hogy filléreket kap, de még kevesebbet, mint amikor midnen hétköznap munkanap.
-
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
axioma
üzenetére
Ahogy tapsi is írta, ez szándékolt.
De ha jól tudom, nem 360 napra számít kamatot, hanem 360 napnak vesz egy évet.
Ami azért nem mindegy, mert ha napra pontosan 1 évig tartozol, akkor nem 1 évnyi kamatot, hanem 1 évnyi + 5 napnyi kamatot számol fel a bank.
Szóval a bank jár jól.Egyébként keverik a 360 és a 365 napos évet, és a kiszámoló is írt valamikor olyat, hogy a hitelnél 360, a megtakarítás kamatánál meg 365-t számolt ugyanaz a bank. Sok kicsi sokra megy.
(persze lehet van olyan bnak, ahol minden 360 és mondjuk az tényleg az év vagy ilyesmi, de sok helyen ez egy apró lehúzás, főleg, ahol keverik a kettőt és mindig a bank jár jól, véletlenül.)
-
axioma
veterán
válasz
BlueAthlon
üzenetére
Kh mai napig (15 eve) evente csak 360 napra szamolja fel a lakashitelunk kamatat
Meg lennek lepodve ha a speckonak megfelelo mukodes lenne... es nem tunik fel senkinek. -
BlueAthlon
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
Üzleti igényfelmérést én sem igazán láttam még programozótól, de implementáció közben üzleti paraméterezési feladatokat próbáltak már letolni a torkukon egy korábbi munkahelyemen.
Elég gyorsan közbeléptünk, hogy X folyószámla termék kényszerhiteléhez tartozó késedelmi kamat-számítási beállításokat talán majd mi felparamérezzük és első körben FAT-oljuk, miután validáltuk az erre vonatkozó igényeket és megkaptuk az üzleti terület vezetőjének jóváhagyását erre vonatkozóan.
-
válasz
BlueAthlon
üzenetére
+1, bámulatos mennyivel gördülékenyebbé teszi a projectek megvalósítását az ilyen cross skillsetek megléte
-
Resike
tag
válasz
BlueAthlon
üzenetére
Én mindezt csinálom mégis mezei kódernak gondolom magam.
-
BlueAthlon
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
Egy jó pár éve látszik ez az irány, hogy...
- Ha Technical Consultant is vagy, legyen legalább egy felső szintű megértésed az általad implementált rendszer üzleti működéséről.
- Functional Consultant-ként legyen fogalmad arról, hogy szeded ki a logokat a debuggoláshoz egy hiba esetén, avagy miként túrsz infók után az adatbázisban...és támogatom is az ilyen skillekkel megáldott kollégáimat.
-
BlueAthlon
senior tag
Nah, itt bujt ki a szog a zsakbol. Megsugom ez kvara nem igy van, normal BA rendszert konfigol + debuggol + fejlesztoi + konfig pakkokat deployol / release managerkedik is egyben
BA mellett a TC ( Technical Consultant ) skillek is bejönnek itt már, ha már deployment, debug és release management-ről is szó van, de a többivel totálisan egyetértek.
-
BlueAthlon
senior tag
válasz
bilimbalam
üzenetére
-
BlueAthlon
senior tag
.
-
GeeForGolf
junior tag
a fenti témához lazán kapcsolódva, voltam ma fodrásznál, most költöztem erre a környékre, szóval új volt a fodrász. kérdezte, mivel foglalkozom. mondtam h fejlesztek. erre ő:
- c sharp?
mondom így tátva maradt szájjal, ja, az is...ennyire képben van, kérdezem. aszondja így két nyisszantás közt, hát szokott így hobbi szinten ő is kódolgatni, tanulgatni, mikor van rá ideje a kölykök mellett.na szal h senkinek se legyen olyan óriási arca, akár programozó, akár BA, mert egy 50-es török fodrásznak sem kihívás a kód

-
Resike
tag
Akkor nem értem mi a probléma, ha a kisujjadba van már minden akkor legyél vállakozó. Ha más érdekel és jól megy a programozás vagy mimás legyél fejlesztő, mindkettő alternatíva többletpénzzel fog megjutalmazni. De úgy látom te csak ugyanazt akarod csinálni több pénzért.
-
válasz
Resike
üzenetére
Önmagában a BA kifejezésnek annyi értelme van, mintha valakire azt mondod, hogy fejlesztő. Pongyola, na! Előbb leírtam 2 nagy kategóriát, de ezeken belül is van rengeteg ága a dolognak.
Naná hogy nem fognak annyit érni mint egy mérnök..
Az a szomorú helyzet, hogy igazán nagy lóvét nem mérnökként lehet keresni, szóval ilyen szempontból ez a mondatod marhaság.

-
Kobe
veterán
válasz
Resike
üzenetére
Ha ram gondolsz, jelenleg is boven M felett vagyok, de koszi az aggodast
ha ennyire pontosan kovetted a diskurzust derenghet hogy 1-2 eve is 900-as meg akoruli ajanlatokkal talaltak be, amiket siman dobtam....
mivel elsodlegesen iparagvaltas / masfajta uzleti teruletek (tanulas, kivancsisag?) miatt szeretnek valtani, ezert erdekel hogy melyik az amelyik a hays savozasba beleesik, annak megfelel
Mert ennyi ido es partucat ajanlat alatt nekem elegge az a general tapasztalat hogy a cegek 95%-a ilyen poziknal nem..... -
Resike
tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Ha van hozzáadott értéke és el is tudja adni magát akkor miért hallgatjuk azt lassan 2 éve hogy lehetetlen egy misit összevakarni?
Nekem a BA megragadt azoknál akiket gazdinfón úgy kellett abból az egy-két prog tárgyból is átrúgdosni. Naná hogy nem fognak annyit érni mint egy mérnök, hacsak nem abból a pályából jöttek. És a HR-es is ezt fogja gondolni még akkor is ha ez nem így van. -
mekkora büdzsé felett rendelkezel?Mennyi az az erőforrás, aminek az elköltése rajtad múlik?
Oké, de ez ilyen szinten szerintem nem értelmezett. Büdzséről gyakran 2 szinttel feletted döntenek, komolyan még a PM sem diszponál felette, legfeljebb nagyon minimál szinten. Legalábbis ha projektben gondolkozunk. Most érted, ajánlatokat bekéri a beszerzés, arról dönt valami vezető egy ratecard alapján, és csókolom. És azért nem mindegy, hogy egy 2 millió forintos webshopon, vagy valami nagyobb durranáson dolgoztál. Már csak a mozgatott erőforrások, komplexitás, ütemezés miatt sem. Ja, a Bosch más tészta, de az már tényleg giga kategória. Ott sokkal inkább hangya vagy, mint egy 2 nagyságrenddel kisebb, de önálló projektben. -
Hagyjátok már azt, hogy ki "hány száz milliós" projekten dolgozott. Egy random mérnök a Boschnál simán dolgozik tízmilliárdos projekten is, ettől nem kell beszarni.
Jobb kérdés: mekkora büdzsé felett rendelkezel? Mennyi az az erőforrás, aminek az elköltése rajtad múlik?
-
válasz
bilimbalam
üzenetére
Én megértelek egyébként. Egyre inkább azt látom, hogy a BA szakma keményen felhígul, ügyfélszolgálatos kislányokból lesznek BA-k zéró technikai tudással. Nincs ezzel baj, csak az egy másik típus. Te ezekről beszélsz, és részben igazad is van. Nem véletlen, hogy egy jó tech BA-t egyre inkább megfizetnek. Sok programozó vált erre a területre, én is így lettem konzulens. De maga a szerepkör hihetetlenül fontos egy projekt sikere szempontjából.
A fizukról beszéltünk itt már régebben, a Hays teljesen reális. Most a maximális napidíjakat 120-ezer környékén látom, e fölé nagyon nehéz menni. Hosszú távon olyan 100-környéke lehet fenntartható.
-
azbest
félisten
válasz
VirsLee
üzenetére
Amúgy szimplán arról is lehet szó, hogy eléggé változatos helyen és módon használják ezeket a "titulusokat". Lehet ő tényleg olyan projekten volt, ami mondjuk egyedi ügyfélpanaszokat kezelt és náluk ba-nak hívták az L1 supportot. El tudom képzelni, hogy akár banknál is valami analyst néven hívják az olyat.
Eleve egészen más a felállás, ha egy projekten a bank az ügyfél és banki folyamatokról van szó. Egészen más, mint amikor egyedi ügyfélpanaszokkal, magánszemély ügyfelek által használt szolgáltatások kell foglalkozni. Régebben volt más területen olyan munkám is, de persze a közvetlen ügyféllel a fejlesztői részen mi nagyon ritkán voltunk kapcsolatban. Hogy ott minek hívták a cég ügyfelekkel telefonáló embereit, azt nem is tudom.

-
válasz
bilimbalam
üzenetére
"Voltam BA rövid ideig" - de láthatólag annyi ideig nem, hogy valóban meg is értsd melyek az elvárások egy BA-val szemben. Nem akarom ismételni, Kobe és azbest teljesen körülírta miről is van szó.
-
válasz
bilimbalam
üzenetére
Szóval voltál kókler BA
Itt olyan BA-król volt szó, akiknek van hozzáadott értéke. -
Kobe
veterán
válasz
bilimbalam
üzenetére
Akkor te eleg szar BA lehettel, mar bocs.
Par tobb100millios tema, amin "eldolgozgattam" - PM kedtem barmilyen valid tudas nelkul:
- kozuti arufuvarozas, EKAER, EMCS, ADR - biztos babra megy a jatek es orulsz ha a hatosag lefoglalja a szar folyamat miatt a fuvarozott arut es honapokig ul rajta. Megteheti.
- Jovedeki ado, termekdij, kornyezetvedelmi termekdij riportalasa, bevallasa, megfizetese -> engedely felfuggesztese, szoszerint bezar a bazar / gyar
- iparagi standardek szerint mukodo termekaram / anyagmozgas interfacek tobb orszagon ativelo anyagarammal / SCM folyamattal + ezek hatosagilag validalt ipari meromuszerekhez illesztese, engedelyeztetese
- energiahatekonysagi EU megfeleles - milliardos ertekekrol beszelunk
- online kassza, online szamlazas -> havi szinten tobb 100e db szamlat eloallito retail cegnel a fel milla / szamla birsag elhanyagolhato nagysagrendEn ilyesmiken szoktam tobbnyire dolgozni, meg nagyobb, milliardos budzseju full rolloutokban, erosen az arbeveteltermelo folyamatokert felelve
Egy BA nem old meg semmit sem. Csak kommunikál, ennyi.
Nah, itt bujt ki a szog a zsakbol. Megsugom ez kvara nem igy van, normal BA rendszert konfigol + debuggol + fejlesztoi + konfig pakkokat deployol / release managerkedik is egyben
-
bilimbalam
tag
válasz
azbest
üzenetére
Egy BA nem old meg semmit sem. Csak kommunikál, ennyi.
Nem tudom, őszintén pont leszartam mindig, de nem is igazán lehet forintositani, hogy egyetlen egy emberen mennyi penz mulik egy komplex folyamatban. Aki de facto kijelenti, hogy rajtam, tőlem ennyi lové függ, azt nem tudom komolyan venni. Szimplán nagy az arca. Nem hiába nem kaptok annyi pénzt amennyire vágytok.
Éérdekes, én mindig be tudtam lőni, hogy mennyit érek. -
azbest
félisten
válasz
bilimbalam
üzenetére
Lehet a te feladatod elég volt. Máshol, ahol komoly pénzek múlnak adott emberen, meg nem elég. És nem is banki ügyfél alkalmazásokól beszéltem, hanem a bankban futó rendszerekről. Ha néhány ügyfél panaszkodik az kerekítési hiba. Ha bank panaszkodik, mert nem megy a rendszere, akkor megállt az élet. Valamiért fél-egy év a betanulási idő arrafelé, amerre én látom, hogyan működnek a dolgok. S akkor még csak junior valaki.
És nem bugatti szalag melletti munkásról van szó, hanem olyanról, aki ha nem tudja megoldani a problémát, akkor hatalmas pénz megy a lecsóba és ha többször megesik, akkor leépítik a céget. Merthogy sokszor nem a bank tart fenn fejlesztőcsapatokat, hanem külső beszállító cégnél vannak azok.
De mindegy is, nagyon magabiztos vagy, mindent is jobban tudsz, ahogy a kommentedből látni. Hát hajrá, sok sikert a pályához.
#21939 bilimbalam
némelyik bank szereti a panasza sürgetsekor hagsúlyozni, hogy mekkora kiesés nekik a probléma, csak hogy ne legyen nagy nyomás az ügyeletesen
Nem dicsekvés.
Néha persze fordítva is előfordul: hogy egy új fejlesztés későbbi kiértékelésénél számszerűsítik és kb dícséretként közlik, hogy mennyit spóroltak vele.Mondom én hogy te valami teljesen más területen dolgoztál. De el is engedlek, mert te valami egészen más szinten vagy, mint mi. Ezért nem értjük egymást

#21940 Kobe
Akikkel dolgozom ott is 30 országból visznek projekteket pénzügyi területeken. De érdekes módon ott sem látni nagyképűséget, amit bilimbalam beleképzel. Szimlán csak tények. És pont nem a nagyképűség, hanem a nagy felelősség, ami némely esetben jelen van. Van amelyik részen eléggé stresszes is ez. -
Kobe
veterán
válasz
bilimbalam
üzenetére
Igen, pont igy van. .... Meg barki kepes tobb business domainben designtol post supportig promptul futo folyamat modellezesere es implementalasara - nem a Gizike A gomb helyett B gombot nyomogassa holnaptol tipusu low level modositasokra gondolok, hanem a nem mukodik a folyamat? Semmi gond,
A, visszuk a havi tobbmillio euronkat mashova
B, itt van egy parszaz millas bunti, amig becsengetik lesz ido elmelkedni a folyamat javitasan
TipusuakraJeez, ha neked tenyleg ennyi jott at akkor tenyleg nem sok gyakorlati tapasztalatod van egyes piziciokrol....
-
bilimbalam
tag
válasz
azbest
üzenetére
Álljatok már le ezzel a több millió euros, sok százezer dolláros marhasággal komolyan. Mindenki drága termékeken, szolgáltatásokon dolgozik, nem ettől leszel valaki.
Ez pont olyan mint a másik topikban: nem azt írja az illető hogy gyári összeszerelő szalagmunkás, hanem hogy “olyan cégnél dolgozom, ahol többek között bugattiba készülnek alkatrészek”.
Voltam BA rövid ideig, egy vicc az egész. Semmi más nem kell hozzá, mint hogy beszélj angolul. Semmilyen core IT/műszaki valódi tudás vagy ilyesmi. Beszélsz angolul meg felhasználói szinten ismersz egy szoftvert amit jucika a metropolita diplomajaval nyomogat. Ennyi. -
azbest
félisten
válasz
bilimbalam
üzenetére
"Ezeket kb gyakornokok szokták csinálni, meg akiket a többi kollega cikiz.."
Szerintem te nagyon nem tudod miről beszélsz. Nem láttál még komolyabb pénzügyi projektet, s hogy ott milyen feladatok vannak, hogyan oszlanak meg. Azt sem tudod, hogy a consultant mit jelent.
Kis gyorstalpaló: a tapasztalt business analys-t átlátja a rendszer vagy legalább egy modul működését. Sokszor nem kódból történik a modellezés, hanem más eszközökkel. Ezeket is a BA kezeli. Ami kódból van, ott pedig ő specifikálja. Sokszor SQL-ben maguk tudnak adat javításokat, módosításokat adni a pénzintézet számára.
A business consultant a feature-k kialakításában, igének egyeztetésében is részt vesz a pénzügyi intézménnyel. Másrészt igyekszik már meglévő rendszer képességet kínálni, ha az lefedi az pénzitnézmény új igényét is.
A programozás irányból a senior fejlesztők és vagy tanácsadók technikai oldalról tervezik meg a kért képességek megvalósítását. Nem hello world szinten, hanem akár százmilliós ügyfeleket kiszolgáló rendszereknél felmerülő terhelések, optimalizálások figyelembe vételével.
A support meg úgy néz ki, hogy az üzleti és programozó ügyeletesek, supportot vivők gyors megoldást kínálnak szoftveres vagy más hibák kezelésére. Esetenként úgy, hogy óránként sokX ezer dollár kiesés, ha nem találnak megoldást gyorsan. Például mert reggel nem tud kinyitni egy bank egy országban. És nem is feltétlen van külön support/ügyelet csapat, hanem felváltva csinálják a tervezett feladatokat és a supportot az emberek.Kevered azzal, hogy vannak olyan alacsonyabb szintű support részlegeket, amelyek a user error-okat szokták kiszűrni és kezelni. De az egy egészen más irány. A banki rendszer kapcsán a hibák tapasztalói, bejelentői nem is a pénzintézet ügyfelei, hanem a pénzitézet dolgozói, adminisztrátorai. Olyan rendszerekkel kapcsolatos, amit a banki ügyintéző használ.
-
bilimbalam
tag
válasz
BlueAthlon
üzenetére
Nekem az jön le, hogy nem értesz semmihez, csak “láttál már” ilyet meg olyat amin mások dolgoztak, és te csak supportálsz / konzultálsz. Ezért még a br 750 is sok.
Ezeket kb gyakornokok szokták csinálni, meg akiket a többi kollega cikiz.. -
BlueAthlon
senior tag
skristof:
Nem róluk van szó

Implementációs konzulensként nem a - saját megoldást éppen fejlesztgető - startupok a fő cél, hanem egy évtizedes múltra visszatekintő nagynevű szoftverház jól bejáratott megoldásával operáló partnercég a vonzó célpont, amire érdemes lőni.
-
skristof
tag
válasz
BlueAthlon
üzenetére
ez a SEON?

-
válasz
BlueAthlon
üzenetére
> egy normál 1,4-1,5M bruttótól úgy hanyatt esett a HR vezető
Egyebkent az a tippem, hogy ez reszben azert van, mert a HR-es nem keres ennyit. Hiaba erne meg a cegnek felvenni ennyiert (vszeg siman megerne), de a HR-esnel kiveri a biztositekot.
Ezert nem kell HR-esen keresztul allast keresni.
-
djgeg
őstag
Persze megértem. Amúgy 1.2- 1.3m látok a környezetben BA vonalon (normál munkavállaló), de ritka és legtöbb ismerős ma már contractorként tolja aztán 1.8-2m között lazán hazavisznek így. Persze ez már vállalkozás, szóval adózási formáktól is függ mennyi marad ebből. Akik meg nem képesek felfogni (sokszor itt fórumon is), hogy mondjuk egy KFT-ből nem kell kivenni az összes pénzt és vagy az adóoptimalizáció nekik egyenlő az adócsalással azoknak persze nem lesz való a vállalkozósdi, mert leadózzák az eget is

-
BlueAthlon
senior tag
Amúgy ha nagyon ráunok a banki cuccokra ( néha érzem már), még visszaülnék szívesen az ERP/FMS vonatra.
Procurmenttel foglalkoztam, bár az nem készletre dolgozott, inkább budgeting volt a cél mögötte, de egy anyagbeszerzés, készletkezelés, gyártás, raktározás, értékesítés ( nem csak szolgáltatásokat ) az jöhetne majd...
-
Kobe
veterán
-
BlueAthlon
senior tag
Nem is rég felkeltette a figyelmemet egy magyar cég, ami AML ( pénzmosás-elleni tevékenység ) megoldások bevezetésével foglalkozik pénzintézeteknél.
Mivel nekem a számlevezető-rendszerek mellett van szakirányú tapasztalatom, valamint ezt a területet kifejezetten kedvelem ( KYC, KYT screening, profiling, list management stb.. ) jelentkeztem is hozzájuk egy IT tanácsadó pozícióra. Az interjún oda és vissza voltak a szakirányú tapasztalataimtól, de gyorsan kiderült hogy ők igazából kb. egy medior programozót keresnének, akit be lehet tanítani ilyenre is.
Aztán mikor leesett Nekik, hogy nem én leszek az aktuális kódturkáló ( már bocsánat, de egy implementációs konzulens az nagyon nem programozót jelent ), akkor elkezdtek gondolkodni abban, hogy mint bevezetési konzulenst alkalmaznának ( na végre... ).
Az interjú végén eljutottunk az anyagiakhoz is ( bejelentett munkavállaló, nincs kafi, medikopter esetleg, éves bónusz cégteljesítménytől függően lehetséges ), egy normál 1,4-1,5M bruttótól úgy hanyatt esett a HR vezető, hogy öröm volt nézni.
A vicces rész ezek után következett, mikor megpróbált arról meggyőzni, hogy erősen adjak már le az igényeimből, meg hogy ez milyen jó lesz nekem, áldozzak be erősen ehhez, náluk ennyit egy lead konzulens nem keres. Mikor rákérdeztem, hogy ugyan mennyire gondoltak Ők, egzakt válasz helyett hebegés habogás és egy "jóval kevesebbet" jött vissza.
Akkor még próbáltak meggyőzni, "házon belül egyeztetünk még", de később belátták, hogy inkább el kell engednünk egymás kezét. 2 nap múlva ez meg is történt. Harag Feléjük nincs, sok szerencsét kívántam Nekik a továbbiakban.
-
Kobe
veterán
válasz
Ursache
üzenetére
Nekem ennek valamennyire ellentmond hogy ajanlatokat adnak.... Szoval igeny lenne, csak apropenzert.
Illetve ha ettol kevesebb tapasztalattal valaki betalal 1.2-1.3 koruli ajanlatot, akkor szelesebb tapasztalattal hh alul akarjak fizetni?En spec nem rohanok valtani, raerek keresgelni mert nem lepeskenyszer, de 3 ev alatt nem talaltam olyat aminel meglett volna a kemia.... Ami gaz
-
Kobe
veterán
válasz
H A M M E R
üzenetére
Hat figy, en azon kivul hogy BA kent
- SAPot vagom eleg melyen, ABAP debugging/konfig sem ismeretlen
- speciel SQLezni is tudok
- javat is ismerem + alkalmazas servereket, pl weblogicot + 1-2 leironyelvet is
- uzleti domaint teljes mertekben legalabb 3 iparagban, ertekesitesi / OTC folyamatoknak abszolut minden szegmenset kiskertol a nagyon nagy nagykerig, opportunity management szinttol egy szamla penzugy konyveles fokonyvi szintjeig -(es ezek rendszer oldalat is) + logisztika nagyreszet + beszerzes + penzugy / konyveles es adozas folyamatokat is (nem a jottem lattam kategoriaban hanem ossz 10+ ev tapasztalattal)
- 2-3 fele modszertant es azok teszt/release mngmt tooljait is ismerem
- tobb tucat projekttel a hatam mogott amiben sok db 1enkent is milliardos/tobbmilliardos arbevetelhatasuEddig akarhol interjuztam, indulo osszegnek min. 1.2- 1.3at mondtam es erre:
- vagy ramhivjak a spanyol inkviziciot eretnekseg miatt vagy
- Kuldenek egy br 850-900as ajanlatot azzal en sem tudok igazan mit kezdeni....Pedig nem kis cegekrol van szo, elegge seniornak kiirt pozikra, pesten szerintem mar az osszes, maga iparagaban top vagy top3ba tartozo ceget vegigprobaltam az elmult par evben, FMCG / agro / gyartas / penzugy / olaj / pharma stb kategoriakban.
Br 1M feletti irott ajanlatot egyik helyrol sem lattam pedig volt jopar ajanlat.... -
H A M M E R
csendes tag
Én BA vagyok és kicsivel 1.2 M felett keresek, nem mondanám, hogy ez ritka, mert amikor váltottam több ajánlatom is volt.. Inkább az nem mind1, hogy milyen tudásod van. Vannak olyan BA pozíciók, ahol csak üzleti domain tudás kell, pl banki BA-t láttam sokat akik előtte banki referensek (fióki alkalmazottak) voltak zeró IT tudással. Ilyen emberekből sok van, ezért nem is nagy a piaci értékük. Viszont van ahol a BA nál elvárnak IT tudást is, pl kell tudni SQL scriptet írni stb, ilyen emberből aki tud beszélni az üzlettel és IT tudása is van, nem sok van. És ezekben a pozícióban, szerintem reális a Hays bérsáv.
-
azbest
félisten
válasz
kraftxld
üzenetére
Önsorsrontás, áldozatszerep, hős komplexus.
Mi lett volna, ha ... ki ha ő nem... feláldozza magát...
majd amikor megrokkanva magára marad, mert a rokkatn/idős gondozás is a béka feneke alatt van, akkor ő lesz a folyton veszekedést szító szomszéd. Pénze persze sosem lesz, mert elhősködte.Kettő közül még az ápolónő az értelmesebb, aki legalább nem írta alá, mert vezető akarna majd lenni. Ő csak helyezkedik, hogy meg legyenek a kapcsolatai, ha mégis változna a rendszer.
Amelyik aláírta és lehallhathatják, nem mondhat fel ismeretlen ideig, esetleg még hadbíróságot is bevezetnek a panaszkodóknak (ahogyan a hivatásos tűzoltóknál tették), na ő majd egy elnyomott szegény ember lesz, de akkor is újragenerálja magának a baját, ha épp lehetőség adódik szabadulni. -
kraftxld
félisten
Ápolónő, gondolom eddig is minimál pénzért dolgozott. Most megszívatták, felmondott, elment dolgozni máshová. De aztán visszajár ingyen az eredeti helyre segíteni
És csodálkoznak, hogy nem akarnak emelni a fizun.
Kellene nekem is pár ilyen segítő
[link] -
CyberPunk666
senior tag
válasz
Diocles
üzenetére
Én ezt a kérdést nem bíznám a ph fórumra, de ha már igen, akkor szerintem itt tedd fel a kérdést:
https://prohardver.hu/tema/kata_kisadozo_vallalkozasok_teteles_adoja/friss.html -
Diocles
aktív tag
Van bármi hátulütője magasan a katás értékhatár fölött KATÁ-val számlázni külföldre egyetlen cégnek?
Megcsináltuk a számításokat és a minimálbéres egyéni vállalkozáshoz képest szintre forintra ugyanaz jön ki a végén, viszont a KATÁ-val sokkal jobb jövedelemigazolást lehet kapni.
Néztünk egyéni Kft-t is, de az meg sokkal több adminisztráció és anyagilag is rosszabbul jön ki.
-
A full általánosnak pont az a lényege, hogy az a leginkább reprezentatív, az tér el legkevésbé az átlagtól. A te példád erősen eltér az átlagtól a statiszikák alapján, mondjuk, hogy hibahatár. Az enyém meg nem, ugyanis az az általános. Ez a téma pont arról szól, hogy nem példákat hozunk, mert azok torzítják a képet. A te példádra 1000 másik nő jut, aki ruhát hajtogat a Bershkában 150 nettóért. A tipikusan jól fizető szakmunkák egyike sem az a klasszikus női szakma (villanyszerelő, ács, burkoló). Van egy ilyen is: [link] A diplomát nem igénylők közül talán az ingatlanos és az irodavezető az, ami igazán játszik a nőknek. Amúgy manapság már titkárnőnek is diplomásokat vesznek fel jellemzően.
Természetesen nem alkalmazott.
-
Egon
nagyúr
válasz
Vision
üzenetére
Családtag keres cca. 800K-t felsőfokú végzettség nélkül (egy felsőfokú képesítéssel), alapfokú angol nyelvvizsgával (valós nyelvtudás nélkül), egy pénzintézetnél (hasonló papírokkal rendelkező kollegina épp most váltott, hasonló bérezésre).
Nyilván nem egy senior JAVA fejlesztő bére, de azért az elkallódástól igen messze van...
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OTP Bank topic
- Titkos szabállyal tereli a hazai megoldások felé a félvezetőgyártóit Kína
- Arc Raiders
- Exkluzív órák
- Automata kávégépek
- BestBuy topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Ducky One 3 FULL/TKL/SF/MINI billentyűzetek többféle színben és kapcsolókkal!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4022
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB ZALMAN i3 NEO be quiet! 700W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Zalman T4 Plus Cooler Master 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

), és most már pattannék amint lehet... eddig éppen ezért önértékelési gondjaim voltak a munkámmal kapcsolatban, főnök szerint érettségivel bárki megcsinálja. Jah...

És csodálkoznak, hogy nem akarnak emelni a fizun.