Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
rndCommenter
újonc
válasz
htomi85
üzenetére
Bocsi ha rosszul fogalmaztam, hívhatjuk kúltúrmarxizmusnak is vagy bárminek ezt a természetellenes, erőszakos egyenlősítési mániát. A lényeg hogy egy politikai ideológia és ellentétes a meritokráciával. Innentől már bármi is legyen az, bármilyen storyval amit kitalálnak köré, gáz. Ennél mélyebben nem is mennék bele ebbe a kérdésbe.
#22173 @tco@
Egyébként bennem is nagyon rossz érzések vannak ezzel kapcsolatban.
"Don't hate the player, hate the game."#22175 vzozo
Nem kizárt, hogy el fog érkezni az a pont is egyszer, viszont ettől eltekintve szeretem a jelenlegi munkaköröm szóval óriási kárnak érezném csak ezért offolni. Egyébként nem megoldás arrébb ülni egyel, hiszen mindenhol ez van/lesz csak az agymosás előrehaladottsága van más szinten.
Semmilyen tematikus levelezőlistán nem vagyok rajta, csak a general kommunikációt kapom amit az egész cég. Lehet nem is dolgoznék ha még azokat is olvasnám meg részt vennék minden ilyen programon.
Bár lehet akkor nem is kéne... -
bilimbalam
tag
válasz
htomi85
üzenetére
Nem, nem utálom a munkahelyem, megint csak egy buta kifordítás. Bármikor találnék másik munkát egy percbe sem telne.
Tudom tudom, te nagyon sikeres balfék vagy, egy 1 fős bt-t én is el tudnék vinni, csak épp szellemileg nem erre vágyom
Igen igen, legnagyobb ffi te vagy, a legnagyobb komplexusu ffi az.
Na jó még ez és befejezem:
Kedves tomi, ismer itt már mindenki, vicc a nagy pofa amivel rendelkezel, mindenkinek lejön, hogy a fele sem igaz.
Még nagyobb vicc, hogy én csak miattad regisztráltam, direkt felvettem a te stílusod és unalmamban néha ezzel a nagypofájú kivagyi sallangdobálással borzolom a kedélyeket itt meg még pár topikban.
Tudom nagyon jól, hogy te is csak a triggerelgetéseiddel röhögsz a markodban, semmi több. Szép estét. -
bilimbalam
tag
válasz
htomi85
üzenetére
Nem nem érzem magam annak egyáltalán.
Te hiszed magad mindenkinél okosabbnak és tetrekészebonek.
De majd akkor térjünk vissza erre, ha véghez vittél egy ilyet, amit másoktól vársz el.
Nem, a könyvelő / üzleti tanácsadó iroda amiben ha jól emlékszem te utazol az egy kicsit más scale….
ui.: még sehol sem tiszteltek meg kibaszással, közelében sem voltam, de látom a magas ló meg van babám
-
bilimbalam
tag
válasz
htomi85
üzenetére
Értem, megint ezzel a burkolos fassaggal jossz, ez nagyon beleeghetett az agyadba.
Figy, varom hogy alapits egy ilyen jellegu ceget, ami egy globalis fejlesztest szervez ki egy kis kftbe. Meg senkinek sem sikerult, de neked fog.
Gondolom te sem dolgoztal meg eletedben olyan helyen, ahol nem hárman vittétek a boltot valami random erettsegivel is elvegezheto poziban….
-
-
válasz
htomi85
üzenetére
Köszönöm a jó tanácsot de legközelebb értelmezzük is amit írok (amit most saját bevallásom alapján sem fogalmaztam meg jól). Tehát betegedjek meg és dögöljek bele a jelen helyzetbe adott esetben egy virusba, vállaljam önként és dalolva ezt a kockázatot?
Én ezt értettem, hozzáteszem még1x úgy hogy nem írtam le teljesen jól. HO-n keresztül is tudsz segítséget nyújtani egy juniornak / mediornak akárkinek. Más kérdés, hogy nehezebb. De úgy kell hozzáállni a helyzethez is.
-
tjsz
senior tag
válasz
htomi85
üzenetére
Dolgoztam egy ideig egy autóipari beszállító cégnek, ami egy nagyobb autógyártó cégnek készített valamit (ez most nem lényeg, hogy mit). JIT/JIS módban ment a cég, ez azt jelentette, hogy éppen mindig azt a valamit gyártották le, amit a nagyobb megrendelt x órával korábban és vitték át annak telephelyére kamionnal stb. Jól szervezett rendszer volt, de néha előfordult 1-1 homokszem a gépezetben: ha nem tudta a beszállító cég szállítani, amit akart a "nagy cég" és nekik emiatt megállt a termelésük, akkor kötbér volt, percenként 4 millió HUF (EUR-ban számlázták, mostani árfolyammal ez már több HUF-ban).
A beszállító cég egyes vezetői mindent megtettek azért, hogy az "öregebb" IT-sok mielőbb távozzanak, mert "drágák" voltak. Olyan nyomás volt rajtunk, hogy csak na, és persze ingyen képzeltek minden túlórát, ügyeleti munkát, stb. Rövid időn belül távoztak az "öregek", maradtak a fiatalok. Az utolsó "öreg" mohikán távozása után nem sokkal (pár hónapon belül) 23 perces gyártás stoppot sikerült összehozni az ifjú titánoknak.....![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Költői kérdés: megérte minden "mohikánt" elkergetni? Megéri így vezetni cégeket?

Nem várok válaszokat senkitől, csak példának akartam felhozni, hogy bizony "jó az öreg a háznál".

-
válasz
htomi85
üzenetére
Őszintén szólva nem tudom, hogy az erkölcsi szempontokat mennyire fogod tudni hitelesen reprezentálni itt a fórumon

Nameg ugye ott van az, hogy idővel akár felsővezető is lehetsz, az meg szerintem egy elég jó életstílus tud lenni, elég sok szabadság, viszonylag rendes pénz, stb.
-
-
Revolit
senior tag
-
válasz
htomi85
üzenetére
Megérte, bizony

A házfelújításomon legutóbb dolgozó kőműves csapat jól keresett. ennél többet. Mindegyiknek tönkre volt már menve a térde (alig 40+ emberekről beszélünk), könyöke esetleg gerince, plusz egyéb dolgok, kb. le voltak már strapálva. Nálam nem ittak, de elmesélték hogy otthon keményen lemegy 4-5 sör mindennap, plusz még valami vegyigyümi.#19995 inferno88 és #19997 Madwe: +1
-
David89
tag
válasz
htomi85
üzenetére
Kar, hogy nem vagy tisztaban a rezsioradij fogalmaval, de most segitek. A rezsioradij az az osszeg, amit a vallalkozasok egymas kozott kiszamlaznak, nem brutto vagy netto fizetes. Ha mar az almat az almaval szeretned osszehasonlitani, akkor tegyuk melle a mernoki napidijakat is.
Szoval kar provokalni, foleg ilyen butuska modon.
-
Madwe
nagyúr
válasz
htomi85
üzenetére
Kiváncsi vagyok fizikálisan s mentálisan melyik életpálya vezet boldogabb egészségesebb élethez 20-30 év távlatban legalább. Ahogy arra is h mennyit kerestek 10 éve s mennyit fognak 10 év múlva, mert az egy dolog h most felfűtötték az építőipart s munkás hiány van, de h 10 éve nem ez volt s 10 év múlva nem biztos h ez lesz.
arról nem is beszélve, h az ITban jellemzően olyan emberek dolgoznak, akiknek a munkájuk a hobbijuk is, flowba vannak s szeretik amit csinálnak, bár biztos van olyan is aki szeret naphosszat betont cipelni.
s ok, tegyük fel még meg is kapná ezt a rezsidíjat kézhez bruttóban, s azt is elhiszem h a brutto 1-1.5milliót amit ITban el lehet érni hamar azt is van akiépítőiparban munkásként megkapja katásként valaki, örüljünk neki. Bár akkor lehet nézni a 2-3m elérhető összeget katásként itban is, ha már
-
BigBear
senior tag
válasz
htomi85
üzenetére
Te kevered a szezont a fa.... l.
Szerinted az ő 730e bruttó fizetésénél mennyi a rizsióradíj? Illetve az építőipari minimális 4165,- Ft-ra mennyi az, amit az átlag melós fizetésként megkap?
Én építőiparban dolgozom. A rezsióradíjam változó, projekttől függően 10-15000,- Ft.
Szerinted a fizetésem is ennyi? Hja, jó lenne.... -
válasz
htomi85
üzenetére
Meg bizony.
Egyrészt ez nagyon sokáig nem volt így, tehát aki nem most kezdte a szakmát, az rengeteg évet lehúzott nagyon átlag pénzért. Amúgy engem speciel nem zavar, hogy ki mennyiért lapátol, mert jó eséllyel nem szereti a munkáját és szarrámegy mindene 40 éves kora előtt.Amúgy ne hidd azt, hogy egy segédmunkás bármi hasonló összeget lát. Ennyit max a vállalkozónak fizetsz..
"Az államtitkár hozzátette, az építőipari rezsióradíj a vállalkozó kivitelező vagy az alvállalkozó kivitelező szakági építési-szerelési tevékenység elvégzéséhez szükséges, egy aktív munkaórára vetített összes költsége."
-
whYz
őstag
válasz
htomi85
üzenetére
Koszi a valaszokat.
Igazabol most koltozok haza kulfoldrol, ez lesz eletem elso magyarorszagi munkaja. Pont ezert illetve a 2 eves tapasztalat miatt meg nem varok valami hihetetlen jo fizut, 1-2 evig kibirom igy, aztan majd esetleg valtok.
Volt par ajanlatom angol tavmunkakat ahol igen jo a fizu, de ott meg osi technologiakkal kellett volna dolgozni es inkabb a jobb tanulasi lehetoseget valasztom.
-
-
Wmwinters01
tag
válasz
htomi85
üzenetére
Ezt már embere válogatja...
Szerinted ők mit szólnak, hogy kb az apáim lehetnének és én osztom ki nekik minden reggel hogy mit kell csinálni aznap..
Az elején szinte mindegyik ezt csinálja, teszteli, hogy meddig mehet el.. azért ez mindenkiről kiállít egy bizonyítványt... Nyilván te mint lakossági megrendelő, aki csak az adott munka idejéig akarod az embert ott látni, nem ezt várnád, hogy ilyen dolgokat kell elviselned, amit teljesen meg is értek.
Amúgy én általában hozzájuk mérem... én elismerem azt a munkát amit ők elvégeznek, de ha én nem mondom meg, hogy mit hogyan kell csinálni, akkor nem fogják tudni és ha ez nem jut el az agyukig, hogy én ezért keresek többet, akkor az már az ő bajuk...
Ez ugyan olyan, hogy valószínűleg neked is azért áll a drága autó az udvarodban, mert anno egy csomó lemondással megtanultál valamit, ami értékesebb a piacnak, mint fát darabolni vagy csempét fugázni
Szóval megértem a frusztráltságot és hogy inkább megtanulsz valami szakmát hobbi szinten otthoni barkácsolásra, ami amúgy tök jó
Igazából poénból mondtam hogy aki burkolni akar annak szerintem hamar találnék munkát
nem gondoltam véresen komolyan hogy tömegesen átképzik magukat emberek burkolónak vagy asztalosnak és IT pályaelhagyókból felkötik a kék vakondgatyát és járják majd az építéseket
-
7
addikt
válasz
htomi85
üzenetére
Az elmúlt kb. 2 évben 60+ interjút levezényeltem a jelenlegi munkahelyemen (multi), és mások a tapasztalataim: amíg nincs conflict of interest, addig egyáltalán nem zavar minket, hogy az interjúalanynak esetleg vállalkozói múltja van. A lényeg, hogy milyen értéket tud teremteni és mit tesz le az asztalra.
-
lastmanrel
csendes tag
válasz
htomi85
üzenetére
De akkor hol kéne dolgozni ha nem multinál? Az "alapits sajat ceget" ne legyen mar alap...
Manapsag meg amugy sem realitas kozep tavon ennyire megszedni magad, hogy utana hawai.
Termeszetesen nem juniort ertettem mezitlabas alatt, hanem nem manageri tevekenyseget ellato seniort.
Jojo en elhiszem hogy egy segedmunkas tobbet kap, de ha ezzel megek a fonokomhoz o meg nem fogja megharomszorozni a fizetesem. de azert koszi.Többiek:
Köszönöm a válaszokat nektek is.
Természetesen nem alapkepzes utan mennek egybol ilyenre, mar 6 eve a szakmaban dolgozom. Menedzsment irany egyebkent egyaltalan nem erdekel, en csak olyanokkal beszelgettem akik megbantak hogy mernoki utrol letertek. Kevesebb lehetoseg, allando plusz stressz, minimalisan tobb penzert. Koszonom nem.Tapsi:
Te nem dimenzionalod kicsit tul? Nem lehet hogy csak hazabeszelsz? A krediteket lehet potolni, ami persze munkaval jar, de ezzel tisztaban vagyok. Azert azt ne mondjuk hogy ha nincs meg 200 kamu kredit mindnefele alapkepzeses targybol, akkor nem tudok epitkeznia valoban hasznos, bepotolt 60 kreditre. Koszonom, hogy emlitetted, de ezeket olvasva akkor a korvinuszt ki is lovom, ilyen mentalitasu tanari gardahoz nincs kedvem. Nekem 2 bce-s baratnom is azt mondta korabban amugy hogy mindenkit felvesznek csak menjenek..... Ok gazdalkodas és menedzsment (!) szakrol mentek psz mesterre. -
lord.lakli
őstag
válasz
htomi85
üzenetére
Igen is parancsnok, húzok kapálni.

Látom itt a nagy többség alapján én már sikeres ember nem lehetek, ez van. 99.99%-ban csak olvasok itt, de most írok is egy kicsit.
Nyelvi antitalentum vagyok nyelvvizsga nélkül, kitünő diplomával. Orosz ment utoljára, utána mindig rossz tanár volt és még agyilag alkalmatlan is vagyok rá. Egyetemet meg felejtsük el nyelvtanulás miatt.
Egyetemen pár fél éves matek megértése (nem bemagolása), alkalmazása vizsgára néhány este volt. -
Kobe
veterán
válasz
htomi85
üzenetére
Mai napig interjuztatok aktivan
Azert IT teruleten egy IT cegnek / globalis ceg globalis IT diviziojanak aki IT szakembert keres, illik tudnia melyik IT pozicio miert felel, mit csinal, foleg hogy nem 1emberes oldjuk meg okosba startuprol van szo (szosimetles direkt elkovetve) es mivel a 3 (consultant, BA, PM) kozul mindegyik olyan tavol van egymastol mimt Mako Jeruzsalemtol.Kamionsofortol sem azt varom el hogy profi forma 1es pilota legyen vagy tapasztalt bkv villampsvezeto (es vica versa barmelyik)
Amelyik ceg azzal sincs tisztaban mit kellene adott rolenak csinalnia, az egy big no go zona, komolytalan ceg, nemcsak reszemrol hanem bsrmelyik masik ertelmes topiklakoerol. Az ilyen offereket nyugodt szivvel dobtam vissza eddigis es ezutan is.
-
-
válasz
htomi85
üzenetére
Miért kéne magába néznie?
Azt írta, hogy egy gyenge kezdő fizetés után most jutott el oda a cég, hogy az elvárható bért kapja és nem azt, hogy jó kezdőfizu után emeltek 2x20%-ot. Máskor meg azért csesztetitek az embert, hogy elmegy gombokért dolgozni és ezzel lejjebb nyomja a többiek fizetését is.. -
vzozo
senior tag
válasz
htomi85
üzenetére
Szerintem meg teljesen felesleges ilyen végletesen nézni a túlóra / extra effort kérdését... Legyen mindenki tisztában a saját értékével és a szabadidő értékével.
Én pl. szívesen bevállalok néhány hétvégi ügyeletet (amikor kb. egyébként 99%, hogy semmit sem kell tennem, mert nem fognak felhívni), vagy akár hétvégi munkát is - mivel néhány ilyen alkalommal megkeresem az egész család tengerentúli nyaralásának az árát. Egy évben pedig 52 hétvége van, abból szívesen beáldozok, üsse kő, akár ötöt is.

-
Nehaiu
csendes tag
-
Drizzt
nagyúr
válasz
htomi85
üzenetére
"A neten amúgyis csak fos állások vannak, bármi ami normális kizárólag ismeretség alapon megy."
Nem értek egyet. Linkedinen szereztem legutóbbi állásom, s nem tűnik egy fos állásnak(, bár azért korai megítélni.
). Ráadásul Linkedinen keresztül jönnek a külföldi megkeresések is főleg, azt ismeretségei alapon elég nehéz lenne. Volt már több munkahelyem is, ahova azért mentem, mert ismerős dolgozott ott. De nem azok lettek a legjobbak. Bár ez szerintem inkább a véletlenen múlt. -
FLx
addikt
válasz
htomi85
üzenetére
En meg nyaron egy eleg nagy nemzetkozi cegnel voltam interjun es miutan lement 2-3 telefonos kor, meg szerettek volna valami gigahosszu szemelyes 4 koros interjut.
A recruiter kislany kicsit meglepodott amikor mondtam neki, hogy senkinek a kedveert nem ulok en vegig meg ennyi interjut. Termeszetesen azota sem toltottek be a poziciot, kb. en voltam az egyetlen aki atment a sok telefonos koron egyaltalan. -
66zio
aktív tag
-
FLx
addikt
válasz
htomi85
üzenetére
Ezt a reszet nagyon kevesen akarjak megerteni, de a KATA-val es mas egyeb extra juttatasokkal olyan vasarloereje lett egy bizonyos retegnek, hogy en pl. az eleg extra IT-s alkalmazotti fizetesemmel sem vagyok sehol. Szoval bocs, ha ugyanugy nem akarok sok adot fizetni, ahogy egy fodrasz sem fizet.
-
-
haly
őstag
válasz
htomi85
üzenetére
A f#szt.
Szimplán csak látták, hogy az emberek tömegesen használják ki kiskapuként, bujtatott foglalkoztatáshoz.
Olyan szabályokat akarnak hozni, amivel egyértelműen, egyszerűen és gyorsan eldönthető, hogy bujtatott foglalkoztatás-e vagy sem.
Több, mint valószínű, hogy pár legit vállalkozót is érzékenyen fog érinteni, de ez egy olyan áldozat amit simán be lehet nyelni.
Ez van, senki sem ússza meg a 30-40%-os adót, ha munkaviszonyban van. Legalább mindenki egyaránt szopik.Pont az IT egyébként a melegágya az ilyen bujtatott foglalkoztatásos mutyiknak...
-
válasz
htomi85
üzenetére
Erre kíváncsi vagyok.
Lehet, hogy arra gondolt, hogy marad egy helyben, és az nem éri meg anyagilag?Ezért kell 2 max 5 évente váltani. Így mindig újat tanulsz, a tudásod nem avul el, nem kényelmesedsz el túlságosan a komfortzónában, mindig van lehetőség az emelésre, és nem kell könyörögni senkinek semmiért.
-
-
vzozo
senior tag
válasz
htomi85
üzenetére
Azért azt gondolom érzed, hogy a "kiskedvenc" meg a "százezer fős multi" valahogy nehezen áll össze egy értelmes gondolattá.

Volt már, hogy megkontaktolt az IT részleg bizonyos URL-ek miatt? Volt. Meg lehetett magyarázni különösebb erőfeszítés vagy kellemetlenség nélkül (habár azért kétségtelenül felmegy az ember vérnyomása a feladó láttán...)
Egyébként most így reggel frissen eszembe is jutott, hogy anno egy IT fejtágításon valaki rákérdezett mik a határok. A válasz az volt, hogy "csinálj amit akarsz, ha valamit tiltunk, arról úgyis tudni fogsz."
Az pedig, hogy valaki dolgozik, vagy egész nap kiscicás videókat néz a youtube-on, nos az amúgy is ki fog bukni majd az időszakos teljesítményértékeléseken. Ez nem IT-s üzemeltetői hatáskör, hanem a közvetlen főnöké.
Illetve gondolom egy jelentős öncenzúra is benne van a pakliban (a részemről biztosan), intelligens felnőtt ember azért sejti, hogy mi fér bele a céges eszközön, és mi nem.
-
paatrick
őstag
válasz
htomi85
üzenetére
Ha úgy érzed hogy:
"Ráadásul egész nap a 4 fal között vagy olyanokkal akiket utálsz."akkor ideje váltani. Pszichológiai gondok (akár csak rossz közérzet is) durván át tudnak fordulni tényleges betegségbe (reflux), majd főleg belső szervi panaszok stb. Az orvosok meg csak majd mutogatnak egymásra hogy mi nem látunk semmit, menjen a másik vizsgálatra.
-
vzozo
senior tag
válasz
htomi85
üzenetére
Romló szem
Gerincsérv a lumbális szakaszon
Reflux
Elégtelen keringés a lábszárakban85 a születési dátumod? Szerintem sürgősen keress fel egy megbízható orvost, személyi edzőt és táplálkozási tanácsadót, mert pusztán az irodai munkától ennek nem szabadna megtörténnie ilyen fiatalon. Vagy ha meg is történik, akkor mitigálni kell megfelelő életmóddal.
-
válasz
htomi85
üzenetére
A reflux a lakosság erőteljes hányadát érinti, visszavezethető genetikai hajlamra és/vagy nem megfelelő táplálkozásra.
A szemed romlása szintén alapvetően örökletes, de a gép természetesen rátesz egy lapáttal.
Keringési és gerincproblémák megelőzése érdekében és amúgy is rendszeresen kell sportolni. Lassan egy éve én is felhagytam a napi edzésekkel és érzem is, hogy nem tesz jót a testemnek. A héten költözünk a házba és visszatérek a korábbi edzés rendszeremhez. -
Kukipapa_rr
tag
válasz
htomi85
üzenetére
"Mennyiért is kerestek? Nettó 600? Ennyit keres a nyaralószomszédunk aki kétkezi munkás. Kerítésfestő."
Volt már erről szó, tényleg hagyjuk már a giroszos meg a kerítésfestős összehasonlításokat az irodai munkakörökkel, bejelentett fizetésekkel.
Lehet, hogy most épp megkeresik, de többnyire feketén, egészségtelen és veszélyes munkakörnyezetben, és nem napi nyugis 8 órában, hanem jóval többen, hétvégézve, a nyugdíjjárulékra meg persze sokan legyintenek, de ha az illető esetleg lerokkan (amire jóval nagyobb esélyük van, mint egy irodában), hát nem mindegy, hogy minimálbérre volt bejelentve vagy 900-ra.
Az is egy érdekes kérdés, hogy melyik munkakör válságállóbb. Nem olyan rég volt az, hogy versenyeztetni lehetett a festők árajánlatait, és újra eljön még ez az idő is.
-
vzozo
senior tag
válasz
htomi85
üzenetére
Nézd, én aláírom, hogy fén fasz vagyok, ugyanakkor ezek tényleg nem új dolgok, 5-10-15 éve is voltak kókler jelentkezők.
Ami (szerintem) magváltozott az a hozzáállás. Egyrészt "menő" lett IT-snak lenni, sokat változott a társadalom hozzáállása a kocka infósok felé - ugyanakkor ez magával hozott számos nem várt hatást is. Pl. az embereknek fogalma sincs, hogy mitől informatikus valaki. Nos, faszbukozástól, meg videójátékoktól NEM az. Sőt, VPN-en warez vindóz letorrentezésétől sem lesz senki sem üzemeltető, sem hálózati mérnök - habár egyesek attól még azt gondolják magukról.
És mivel mindenhonnan ez a "én vagyok a király, ide nekem mindent most azonnal" mentalitás folyik a csapból is, ezek a kis senkik nagy mellénnyel elmennek interjúzni is. Már csak az állítólagosan magas fizetés reménye miatt is.
Ez az emberi oldal - én pl. ilyen szinten felkészületlenül és fogalmatlanul nem jelentkeznék sehova, hanem inkább hátralépnék, és szó szerint arcon basznám magam - hogy a "klasszikust" parafrazáljam.
A fizetéses részére nem is fogom érdemben reagálni. Egyrészt régóta nem Magyarországon élek, másrészt folyamatosan interjúztatok embereket szerte az EU-ben helyi állásokra (UK, Portugália, Spanyolo., Olaszo. Németo.) - nem gondolom, hogy húde keveset ajánlanánk, akik bekerültek, sose panaszkodtak még, épp ellenkezőleg.
Ha meg 600-at megkeres kerítésfestéssel, akkor MENJEN FESTENI! De ne rabolja az én időmet egy felesleges interjúval. Senki sem mondta, hogy kötelező IT-snak lenni.
Ez meg egy kész vicc: https://index.hu/gazdasag/2019/08/22/green_fox_programozokepzes_junior_allas_munka/ - na mert mit gondolt, hogy néhány hónap alatt ő lesz a király? Miközben mások éveket, évtizedeket töltenek tanulással? LOL.
-
Madwe
nagyúr
válasz
htomi85
üzenetére
Szerintem rengeteg olyan itban dolgozó ember van, akinek ez (is) a hobbija, s a munkán túl szórakozásból képezi magát, mert élvezi. Sőt. Igazán releváns és versenyképes csak így tud lenni valaki! Rengeteg olyan ember van aki csak pénzért jön erre a pályára, s ha esetleg még tesz is bele plusz erőfeszítéseket a meló vége után is, már eleve hátrányból indul (bár jobb esetben legalább az agya úgy működik, h feküdjön neki a pálya).
ahogy azt is gondolom, h egy bozonyos tudásszint felett (ami nem olyan vészesen magas) ha olyan helyre kerül, ahol kihasználják s nem megbecsülik, jutalmazzák ezt a lelkesedést s tudást, percek alatt válogat olyan helyek között, ahol ez nem így lesz, mert bizony van olyan is, ahol ha nagy tudás melett megbízhatóan s jól dolgozol, azt értékelik fizetésben, részvényopciókban, szabadidőben stb.
egyébként igen, igazad van abban amit mondasz, beteg a piacgazdaság s egyre betegebb, a tőkejövedelemből egyre jobb élni munkából pedig egyre rosszabb. Csakhogy a tőkejövedelemhez tőke is kell ám
amit felhalmozni jelenleg leginkább munkával lehet, azért netto millió feletti kétkeresős jövedelemből évi 5-6 milliót félre lehet tenni könnyen, amit legalább inflációtartó lelötésekben (jelenleg pmák s társai kb) pár év alatt egész jó kis tőkét fel lehet halmozni (vagy elverni jobb lakásra/kocsira persze) de rendes tőkejövedelmet helfalmozni, amiből meg is lehetne élni ma már kb lehetetlen a nulláról, s egyre nehezbb lesz. -
Drizzt
nagyúr
válasz
htomi85
üzenetére
"Aki sokat dolgozik azt kihasználják. A hierarchiában az jut előre, aki kihasznál másokat.
Másképp: ha a főnök előléptetne egy jó igavonót, azzal csak magának csinálna problémát."Egy rossz munkahelyet tökéletesen leír ez a mentalitás. Aláírom, hogy van sok ilyen, de az ilyen helyekről gyorsan el kell menni egy olyanra, ahol tényleg komolyan gondolják a meritokráciát. És az olyan helyeken a tudás, a hierarchiában eltöltött hely és a fizetés nagyjából kéz a kézben fog járni. Ha nem törekednek erre, akkor előbb-utóbb úgyis elvesztik a tehetségeket és a már jól teljesítőket. Persze hiba mindenhol van a gépezetben, de nem mindegy, hogy mekkora.
Viszont amúgy nagyon érdekes, hogy voltam már olyan helyen is, ahol gyakorlatilag elvárták, hogy napi 10 órát dolgozz, leggyakrabban hétvégén is, meg olyan helyen is, ahol gyakorlatilag tiltják a 8+ óra munkát. Szerintem az ideális valahol a kettő között van. Nem várják el a pluszt, de ha van pluszra igénye az embernek, azt engedik és pozitívan állnak hozzá.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
htomi85
üzenetére
"Heti 60 órával sem jutsz sehova. És még életed sincs."
Egyik része sem igaz. Elégedett vagyok azzal, ahova idáig jutottam, s így is marad arra idő, amire akarom. Szerencsére nem úgy érzem amikor munkaidőn kívül képzem magam, mintha dolgoznék, hanem hogy érdekes dolgokkal foglalkozok. És azt nem véletlenül említettem, hogy hétvégén nem melózok soha. Az az az idő, amire nekem szükségem van. Kirándulni, szórakozni, egyebek. Igazából sokkal nagyobb baj, hogy a programozók jelentős része igazából még a napi 8 óra közelét sem igazán dolgozza le. De biztos vannak helyek ahol nem ez a jellemző. Én sajnos sok ilyet látok.
"Úgyis lesz egy indiai akinek mégannyira nincs élete és feleannyiért fog dolgozni."
Aki ilyen paraméterekkel rendelkezik az vagy Indiában él mint Marci hevesen, vagy már rég Németországban, vagy USA-ban teszi ugyanezt. Én személy szerint nem érzem azt, hogy érdemes lenne bármilyen másik országba költöznöm. Kivéve persze ha nem csak anyagi szempontokat veszek figyelembe. Akkor szívesen laknék egy olyan helyen, mint Kanada pl. -
azbest
félisten
válasz
htomi85
üzenetére
Még egy dolog jutott eszembe ezekről:
10 évente megtöbbszöröződik a tudás. A technológiák, lehetőségek száma. Új területek jönnek létre, amelyek nem voltak korábban.Ez az oktatásnál is meglátszik. Nem lehet mindent ugyanannyi idő alatt megtanulni. A hőstörténet nagyjainak ismerete ma már semmire sem lenne elég. Aki egy területet végig vitt a fejlődéssel együtt, persze több évtized alatt jól elsajátította és fokozatosan kellett megismerje.
Ahol meg tényleg különleges specialisták kellenek, ott a cégek versenyeznek az emberért.
(#15180) OPiiPO
teljes költségileg nem tesztek különbséget vagy bruttó alkalmazott és számlázó vállalkozó kap azonos összeget. Mert utóbbi esetben nem csoda, hogy alkalmazottakkal találkozol csak
Meg persze, van egy szint ami felett már nem rágja a fülét a házastárs, hogy teperjen jobban. -
válasz
htomi85
üzenetére
Számomra teljesen mindegy hogy alkalmazottnak vesszük fel vagy szerződéssel dolgozik, nem teszünk jelentős különbséget - amit FLx leírt az (#15167)-ban egyaránt érvényes mindkettőre. Egyébként az általam ismert legjobb szakemberek egy tetemes része alkalmazottként dolgozik és esze ágában sincs contractori pozira váltani (igaz nem is nettó 600-ért verik a billentyűzetet)
-
vzozo
senior tag
válasz
htomi85
üzenetére
Inkább az a gond, hogy az öregek a seggvédéssel vannak elfoglalva és zéró tudást adnak át.
Igen, hagyjuk, pont az ilyen kommenteket.
Mert amiről Te beszélsz, az cégen belüli tudásátadás, ami vagy létezik, vagy nem. Az utóbbi esetben maguk alatt vágják a fát - tiszta sor.
Amiről én beszélek, az jópár lépéssel hátrébb van: a felvételi. Ott milyen seggvédésről beszélsz? A totál alapok hiányoznak! Amiket egyébként vagy a felsőoktatásban, vagy önszorgalomból meg lehetne tanulni.
És nem csak az IT-ről van itt szó, rengeteg szakmában hegyekben állnak a tananyagok a neten, akár egyetemek honlapjain, akár warezben. Igen, le kellene ülni és tanulni. Fejlődni.
Ehelyett eljön egy üzemeltetői pozira felvételizni, ahol annyi derül ki, hogy az IT "szakértelme" kimerül a warez vindóz telepítésében? Vagy hálózati pozira eladja magát VPN expertnek, mert torrentezéshez azt használ, de közben fingja nincs róla, hogy mi az a TCP/IP? Fejlesztőnek úgy, hogy sose hallott még a kernel vs. user módról? Napestig lehet sorolni ezeket a példákat...
-
Kobe
veterán
válasz
htomi85
üzenetére
Lehet en tanultam masfajta kozgazdasagtant, de aruld mar el mester, mitol lesz valami szocializmus attol ha egy bizonyos korbehatarolhato reteg szimplan szarik az egyebkent kapotalizmusra / nyugati tarsadalmakra is kivetel nelkul jellemzo 3-4 torvenyre? (adozas rendjerol szolo torveny, szamviteli torveny, tarsadalombiztositasrol szolo rendelkezesek)?
-
Drizzt
nagyúr
válasz
htomi85
üzenetére
"Pl a bankszektor haldoklik".
Sokan szeretnének így haldokolni. [link].A másik, hogy ebben a topicban mostmár végképp nem tudom követni, hogy ki mit hasonlít össze mivel, alma-körte eset van-e, vagy alma-alma. Érzésem szerint leggyakrabban alma-körte. Nem is értem, hogy BA, devops, meg developer, software architect, meg infrastructure engineer jövedelmeket hogyan lehet egymásra ráhúzni. Pedig úgy érzem itt sokan úgy teszik. De nagyon érdekes nézni, hogy egyesek szerint 800K bruttó szinte kötelező 3 év gyakorlattal, mások sehogy nem tudnak 1M feletti ajánlatot kapni 10+ év tapasztalattal. Ha jól sejtem itt legalább a két esetben fejlesztő vs fejlesztő van egyértelműen. Még ha a stackről nem is esett szó. Szóval szerintem elég jellemző itt a saját igen szűk környezeti merítés alapján történő nagy általánosságok lődözése, de ebből túl sokat érdemben nem lehet leszűrni. Én simán el tudom képzelni, hogy a topicban mindenkinek igaza van, csak épp van még valami háttérinfo az állítások nagy része mögött, amit nem tudunk, mert az állítója valószínűleg kézenfekvőnek veszi.
-
válasz
htomi85
üzenetére
Ez tudható -- az IT szektorban magasan van a belépő szint, de utána nem emelkedik annyira gyorsan. A top nyugaton is a FAANGM senior mérnökök, kb. 250k-300k USD/év. Utána menedzsernek kell lenni. Viszont ezt akár el is lehet érni tehetséggel meg szorgalommal, és ez elég jó életszínvonalat ad. (Pl. a sokat emlegetett 3-6 havi jövedelem/autó szabály így egy új Tesla Model S-et ad ki.) Épp most jártam a Google parkolója körül, és tényleg Tesla, M-es BMW-k és hasonlók tömkelege van.)
Bruttó 1 M helyett tapasztalt mérnökként szerintem még mindig jobban megéri valami saját vállalkozás.
-
-
FLx
addikt
válasz
htomi85
üzenetére
Kb. 35 eves korara ismeri fel a legtobb ember, hogy csak igy jut elobbre. A jofejkedes meg a segitsunk mindenkin ingyen a sajat karunkra nem mukodik. Ennyi idos korara mar majdnem mindenki tud 2-3 olyan munkatarsat aki az o baberjait learatva lepett elore a rangletran stb.
A csapatmunka meg a legtobb helyen annyiban merul ki, hogy vagy magad megcsinalod normalisan, vagy nezheted masok gany munkajat eleted vegeig. A csapatok nagy szazalekaban 1-2 huzo arc van aki tolja a szekeret, a tobbi meg elteblabol korulottuk.
-
válasz
htomi85
üzenetére
Szerintem ez kompetenciafüggő. Például egy fejlesztő csapatban milyen taposás/törtetés van? 100%-ig teljesítményalapú az értékelés. Üzemeltetőknél dettó. Menedzser/üzleti vonalra már jobban áll az, amit mondasz, de ott sem feltétlenül igaz. Mindenhol meg lehet találni az értékes embereket. Persze csak akkor, ha te sem vagy surmó.
-
Madwe
nagyúr
válasz
htomi85
üzenetére
Engem nem stresszelnek az emberek, bármilyenek is legyenek, még nem láttam olyat, aki stresszelne. Ilyen vagyok
S természetesen nem barátokat se nem ivócimborákat keresek a munkahelyemen. De az, h évekig hétköznap vagy otthon egyedül üljek vagy vadidegenek között egy shared workspaceben (amiért még fizetek is) vs ismerős munkatársak között, az nekem igenis számít. Interakció kell, stb.Nem mellesleg munkatársal eddigi viszonyom vagy semleges volt, vagy baromi jó, kifejezetten olyan ember, akinek a társasága bárminemű negatív érzéseket keltett bennem, csak egy volt, de az is tolerálható szinten

Nyilván ha lenne otthon homeofficeban egy asszonypajtás folyamat vagy gyerek, az más lenne. Bár long term sztem az is káros

Ahogy azt se állítom, h ez általános igazság lenne amit írtam, egyedül saját szemszögemből, saját jellememet figyelembe véve jelentettem ki

Egyébként igen: a munkahely pénzkeresésre való. De nem árt, ha mindezt számodra előnyös környezetben teszed. Ha valakit a frász kerülget a munkatársai körében, az maradjon otthon ha teheti
Nem azt mondom, heti 2-3 home office-t én is elviselnék néha, de az, h lehetőségem se legyen emberekkel interaktálni, az nekem off, az nem kell köszönöm... -
axioma
veterán
válasz
htomi85
üzenetére
OK, hitelt veszel fel, ha megvan az onerod, ezzel _ma_ nem vitatkozom. A kerdes, hogy hova teszed a minimumot amihez onerot keresel. Mert ettol nagyon fugg a [szubjektiv!] kiszolgaltatottsag-erzeted. Csak ma mar budos 39 m2 bekasi panelben kezdeni.
Btw onero lehet nulla is kieg. ing. fedezettel, ezt valahogy sose mondjak h igy ertendo a tv-i minimum]. -
válasz
htomi85
üzenetére
Veszel egy telket, 2 év alatt ráépíted a házad a két kis kacsóddal és mindenki bekaphatja. Jahogy az büdös.
Ez most trollkodás volt, ugye?
Kezdjük a jogszabályi környezettel: nincs olyan csillagegyüttállás, hogy ezt megtehesd! Sohasem kapsz rá használatba-vételi engedélyt, ha nincs e-naplózva a házad. Arról nem beszélve, hogy egy családi ház felépítése hatalmas munka, komplett csapatok dolgoznak rajta. És egyébként te egy személyben vagy építészmérnök, művezető, kőműves, villanyszerelő, víz-gáz-kp. fűtés szerelő, burkoló, ács, stb? Ezeknek a szakágaknak külön-külön kell bejegyezniük az e-naplóban a tevékenységüket.
Egy kotvány nyaralót nem húzhatsz fel a saját szakálladra, sőt, egy kocsibeállót is elbontat az önkormányzat minden gond nélkül. Ébredj fel!
Mivel az árak mindig felfele mennek (erről a jegybankok gondoskodnak)
Ez az ingatlanárakra nem feltétlenül igaz, hiszen azok nem fogyasztási cikkek. Nem véletlenül nem kerülnek bele az inflációs kosárba sem. Az árazásuk ciklikusságot mutat, jelenleg Magyarországon a konjunktúra és az expanzív kamatkörnyezet miatt túlfűtötté vált az ingatlanpiac, de ez nem tart örökké. Lásd: 2008-as válság utáni időszak. -
válasz
htomi85
üzenetére
"Veszel egy telket, 2 év alatt ráépíted a házad a két kis kacsóddal és mindenki bekaphatja. Jahogy az büdös."
Néztél mostanság telek árakat, vagy hogy mennyibe kerül felépíteni egy rendes házat?
BP 50km-es körzetében már mindenhol aranyáron mérik a telkeket vagy a meglévő házakat, semmivel nem másabb, mint a belvárosban élni. Az meg, hogy miért akar mindenki a belvárosban élni.. lehet máshova is menni, aztán vagy találsz rendes munkát, vagy nem. -
Kukipapa_rr
tag
válasz
htomi85
üzenetére
"Aki most akar vidékről városba költözni, már elkésett. Örökre rabszolga marad, ha nem változnak a jelenlegi játékszabályok."
Nem kell ez a drámai, gyászos hangvétel. Majd akkor lesz ez igaz, ha 100M-nál indul egy garzon.
Ma két átlagkereső is közös bevételük felének beáldozásával pár évtized alatt lakáshoz tud jutni. Sok türelemmel, munkával és lemondással, de meg tudja tenni.
Már 20 éve is épp ez volt a helyzet. Nincs itt semmi látnivaló.
-
-
Madwe
nagyúr
válasz
htomi85
üzenetére
Egyrészt nyilván vannak ilyen körök, de kétlem, hogy számosságban annyi lenne, ami meglátszana a munkaerőpiacon. Nomeg ha teszem azt van 100milliós ingatlanvagyonod - s akkor tegyük fel, hogy emellett van egy saját ingatlanod is - azzal havi szinten milyen bevételre teszel szert? 2-400.000 körül lehet, esetleg airbnbvel talán még 600 is kijön belőle hasraütésszerüleg - csak ebből megélni, emiatt kiesni a munkaerőpiacról - aminek hosszabb távon szakmai előremenetel szempontjából elég súlyos ára lesz... nomeg airbnbzés időt és energiát is igényel.
Biztos van olyan réteg aki eddig dolgozott de mostani albérletpiaci árak mellett abból megél, de nem hiszem hogy ez olyan jelentős réteg...Az meg, h pestieknek van komoly ingatlanvagyona az kétségtelen, én köreimben is, mindenkinek. Nade, ott élnek - nem lényegtelen, hogy ahol élsz az most 30 50 vagy 100 milliót ér? Abból bevételed nem lesz. Ha eladod többet ér valóban, nade többet is kell mellétenned ha feljebb akarsz lépni (mondjuk a 30-50nm árak mentek fel drasztikusan, minél nagyobb nm annál kisebb az emelkedés, de attól még jelentős ott is).
s azért az olyan pesti, aki nem csak saját lakással rendelkezik, hanem emellé még befektetési lakással is. Az már jelentősen kevesebb, legalábbis az én köreimben biztosan
Új hozzászólás Aktív témák
- 186 - Lenovo Legion 5 (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5070
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Vállalom telefonok,tabletek javítását ,(szoftveres hibát is,frp lock-ot is)márkától fügetlenűl
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3918
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 7800X3D 32GB DDR5 2TB SSD RTX 5070Ti 16GB Asus ROG Strix Helios GX601 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Bár lehet akkor nem is kéne...