Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- N€T0X|N: Talaria tuning: meg kéne tudni állni!
- MasterDeeJay: ASRock B250M Pro4 coffeetime mod! (DDR4)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Pengeélen
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kobe
veterán
válasz
Szevam
üzenetére
2 dologra gondolok.
Az egyik, hogy a hays evek ota rendre 1.2M bruttot ir mint senior BA (5+ ev) sav felso teteje. Namarmost en 1.2 koruli ajanlatot meg a pandemia elotti csucson, bekeidoben sem lattam ettol tobb tapasztalattal sem, nemhogy ettol magasabb offert (nekem pl csak ugy erte volna meg valtani, joval felette) .A masik, hogy ez volt mondjuk 2019 vegen. Akkor meg a nagyobb cegek ilyen brutto 20-30e forinton ciganykodtak, erted, br milla felett.... mintha a kocsmaban a jattbol kernel vissza 5 ftot.... Ubergaz fillerbaxas. Azota ugyanezen cegek kozul jopar megkeresett iden is, kb ugyanarra a pozira, tobbnyire senior BA / BA thematic lead / senior PM jelleggel. Kb 20%-al kevesebbert. 2 eve nem tudtak atcsabitani mert 1-2%on ment a nyalveretes, most szerintuk - 20%ra raugrok.... Wtf?
A tartalmat illetoen meg valtozatosan xar a felhozatal. A legtobb ceg ataludta a pandemias digitalizaciot es most keres embert robotika / process improvement pozikra, de ezeknek a hirtelen elhatarozasbol indult dolgoknak sosincs jo vege, zero tervezes mogotte.
A masik veglet a nagyobb cegatszervezodesbol fakado projektek, nyilvan a pandemia kivaltotta ceg "optimalizalas" apropojan. A legdurvabb amivel talalkoztam, az egy tavaly ev vegi ajanlat volt, a ceg tozsdei offer kereteben meghirdeti az egyik diviziojat jovo ev elejen. A divizio 6 helyszinen gyart a vilagban, 2020 vegen kezdtek el surgos jelleggel keresni a PMet / BA leadeket hozza. A Terv (direkt irom nagybetuvel) : Fel eves projekt kereteben full SAP rollout 6 honap alatt.
Egy validalt rendszereket uzemelteto, allando audit alatt levo ceg. Amikor finoman jelzem nekik hogy ezt ennyi ido alatt egy sarki fuszeresre sem szallitja le senki, nemhogy fel europara, akkor veget ert a jopofizas.
Ez volt kb tavaly novemberben, jan - jukiusig lett volna a projekt. Az eredmeny? Marciusban meg ugyanugy hirdettek a pozit es ugy gondoltak, a 3 honap majd szakmailag vonzobb lesz barkinek mint a 6.....Szoval ezek olyanok amihez a munkajara igenyes ember nem szivesen adja a nevet. Vagy csak nem akar valamelyik IT manager B-terve lenni ha ra kell bokni valakire....
Ez mondjuk senior+ szint, 5-10 ev tapasztalattal, de ahogy neztem, a medior / junior szinten is ennyire van koszonoviszonyba a hordetett pozi a Hays guidelineal
-
Kobe
veterán
-
Kobe
veterán
válasz
Szevam
üzenetére
4iG nel 1-2 eve kb brutto 750 volt a teteje, min 3+ ev tapaszatalattal, SAP orientalt cegeknel (Agco, Thermofisher, Norsk Hydro, stb es tarsai pl) altalaban br 900 korul megall a tudomany 5+ ev tapasztalattal, felette mar ciganykodnak, FMCG / logisztika heavy cegeknel pedig a hays savba teljesen passzolo seniorra 1.1-1.2re mar kerekedik a HResek szeme
Nem akarlak elkeseriteni, de BA fronton eleg szar a felhozatal es kinalat, ugyhogy szerintem a hays-es kepen latott szamokbol nyugodtan dobj le egy 20%ot lefele es az kozelebb lesz a valosaghoz.... Legalabbis amit a cegek _most_ hajlandoak fizetni.
-
Szevam
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
+#21892Madwe
Köszönöm a válaszokat!Üzemeltetés alatt hibajegy kezelést, ügyfél oldali panasz kezelést, feladat kiadást értek fejlszetőknek, illetve ügyféllel való kommunikációt és változáskérések kezelését. Én ezt inkább BA-nak tekinteném.
Ez esetben milyen érték tartozik hozzá nagyobb valószínűséggel?
-
válasz
Szevam
üzenetére
Üzemeltetési feladatok: ez mit takar? Szerintem a szó szerinti értelmezése nem illik bele a felsorolásba.
Azért nagyon nehéz amúgy a válasz, mert ez a feladatkör rengeteg mindent takarhat. Lehet egy üzleti oldali BA, meg lehet technikai hardcore IT tudással. A kettőhöz nyilván teljesen más bérezés tartozik.
-
Szevam
senior tag
Sziasztok!
Kérdésem, hogy junior rendszerelemző (itthoni elnevezés) mennyi lehet a reális bérigénye a piacon, ha van ~3-4 év tapasztalata és az alábbi tevékenységeket végzi:
- Ügyféllel való kapcsolattartás
- Ügyfél igények felmérése
- Fejlesztési specifikációk megírása
- Hibakezelés
- Üzemeltetési feladatok
- Fejlesztési feladatok szétosztása és koordinálása
- Tesztelés
- Dokumentációk készítéseA válaszotokat és segítségeteket előre is köszönöm!

-
axioma
veterán
válasz
CyberPunk666
üzenetére
A hallgatora (vagy leendo hallgato, jelenleg jelentkezo) irtam hogy preferalhatja valamelyik iranyt, en mar oreg vagyok ehhez de van a csaladban jovore erettsegizo specmatos, aki a fizikat mindenkepp kerulni akarja es infora menne (emeltet most csinalta). En matematikusbol lettem progmatos, es dolgoztam mernokok kozott is (igaz, en nem a fw-t irtam mint ok hanem a parameterezo pc programot), de a mostani szukebb csapatban mar epp talan nincs is mernok vegzettsegu csak mat.kus.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
axioma
üzenetére
Amugy tenyleg van olyan, ahol az egyiket-masikat preferaljak?
Komolyan kerdezem, erdekel. Van olyan terulet, ahol a progterv info jobban teljesit?
En is azzal probalkozom, hogy matek mscre megyek, hatha azzal jutok egyrol a kettore.En nagyon egyoldaluan latom a szakmat, mindenki vagy villamosmernok vagy mernokinformatikus, minden kornyezo terulet nagyon muszaki, meg a progon belul is az sw muszakiaknak keszul vagy keszuleknek. Hirtelen egy proginfosat se tudok mondani.
Mik azok a teruletek, amiket meg ok uralnak le?
Nyilvan barkibol lehet barmi, de mire specializal, a proginfo, amire mernokinfo nem?
En elegge ellene vagyok a magyar felsooktatasnak, de rendszeresen lecsekkolom a mernokinfo kepzeseket, meg a matekot, proginfot. Hogy jo lenne softwaresebb iranyban valami a villany helyett, de aztan mindig arra jutok, hogy eddig a hangzatos targyleirasok es tematikak mogott ugyanaz a semmi van. Ellenallok, de azert erdekelne.
Sajnos esti es levelezo kepzes keves van, ez elegge behatarol

-
axioma
veterán
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Miert lenne az harc? Nyilvan aki fizikat inkabb birja az menjen a mernokosre, az absztrakt matekos meg a progmat-ra.
Egyreszt valoszinuleg munkahelybol is lesz valamelyik tipusu domain fele' preferenciaja, masreszt meg a nagyon konkretumokba meg mindenhol be kell tanulni [es az a tobb]. Athallasos a masik temahoz, de hat tenyleg kell az az allando tanulas. Me'g akkor is (vagy plane?), ha nem vagy job hopper. -
CyberPunk666
senior tag
-
Strezi
őstag
Köszönöm a konstruktív visszajelzéseket!
Magam is láttam egy BME-s csapatot munkában, majd hamarosan megalakították az NNG előcégét
A többi meg már történelem, de büszke vagyok rá, hogy velük dolgoztam akkor még a Nokánál... Én is megpróbáltam később egy BMEs Msc-t de meló mellett abszolult nem volt motivációm, meg könnyűnek sem nevezném. A gólyabál viszont marha jó volt a budavárban, meg a koleszban a rákészülés 
Lányom perfekt angol(is), kint cseperedet. Lehet hogy valahova külföldre küldöm, akár már most harmadik évben... aztán kialakul. Vagy tipikus nyugati utazgatós év(ek) középiskola után, aztán meglátja mihez van kedve. -
válasz
GeeForGolf
üzenetére
kapcsolatrendszer =/= korrupcióval. Számtalan startup indult úgy, hogy egyetemi szaktársak összeálltak, és csináltak valami tutit. Személyesen ismerek ilyet, milliárdos üzlet lett belőle.
-
GeeForGolf
tag
válasz
kexksz
üzenetére
ez nem csak itthon van igy, a vilag igy mukodik
hmmmm, yes and no. nyilván mindenhol segít a kapcsolatrendszer, csak ugye a korrupció mértéke nem mindegy. meg a következmények, h mikbe lehet belebukni. mindezek mellett európa szívében van egy kis mesebeli ország, ahol szinte kizárólag az számít, h kit ismersz, és nincs az a mocskos ügy, ami miatt távoznod kéne/leültetnének. természetesen szerbiára gondolok, csak h tisztázzuk, még mielőtt bárki is mást hinne. -
kexksz
addikt
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Ez is egyszerubb, ha jarsz egyetemre par evet, ugyanarrol a kapcsolatrendszerrol beszelunk.
ez nem csak itthon van igy, a vilag igy mukodik -
válasz
Strezi
üzenetére
Nőként felsőfokú végzettség nélkül nagyjából az instant elkallódás az egyetlen opció. Nagyon nem értek egyet a döntéseddel. A diploma megléte objektív előny a munkaerőpiacon, minden statisztika ezt bizonyítja. 18 évesen lángoló elhivatottságot várni szerintem illúzió, és az élet simán elsodorhatja más irányba.
-
sarkanyolo2
őstag
válasz
Strezi
üzenetére
Gondolom olyan helyzetből indultál, ahol magadnak teremtetted meg a tanulásod feltételeit. Több példát is látva a környezetemben, amíg értékeli a gyermek, gondolom itt azt, hogy jó eredményekkel, nem óriásikat csúszva elvégzi az adott egyetemi képzést, addig abszolút támogatnám.
23 éves doktorin lévő lányka. Halad, nem csúszik, ügyes, támogatják teljesen rendben van!
Viszont rossz példa is van, 30+ és még csak a bsc-t végzi, nem dolgozik mellette, zéró. Na itt én már mondtam volna, hogy akkor oldd meg gyermekem, de haza mindig jöhetsz enni/aludni.... Azért lo....nak is van vége.

Persze gyerek nélkül okos vagyok, csak a korombeliekből vonom le a követleztetéseket.
-
Strezi
őstag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Gondolatébresztő!
Én már egy ideje eldöntöttem, hogy a saját és a mostanában családban látott tapasztalatok alapján nem fogom fizetni / támogatni a gyerekem felsőfokú továbbtanulását, hacsak nem látom a "lángoló elhivatottságot" valamilyen irányba.
Most másodikos gimnazista a lányom, igen jó matekból(sakkozik is) egy erősebb gimiben... -
Madwe
nagyúr
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Fuhh, a cikket nem véleményezném most de az alján a komment-szekció kiéget rendesen

-
-
skoda12
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
Ez 2017-től érvényes. Akik ide írnak, azok szerintem még nagyon más tanterv szerint haladtak. Érdekes mennyit változtak a tantervek a 2010 előttiekhez képest.
Nálunk 4. félévben 4 különböző matek tárgy volt még, de jutott matek az 5. félévre is tanterv szerint. Ok, én proginfós voltam, de amennyire hallottam mérnökinfón hiába volt kevesebb a matek, ha annyival több volt a fizika. -
kovsol
titán
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Ez most feldobta a napomat.
-
GeeForGolf
tag
van az a mondás, h a ezen a területen a diplomád csak addig számít, amíg nincs meg kb 5 év szakmai tapasztalatod, utána már a kutyát sem érdekli, h hol szerezted meg, ha egyáltalán.
nyilván. de hát ugye minden szentnek maga felé hajlik a keze.
igen, mindegy, 6 pontot így is fel tudok rá ajánlani

gyere el londonba interjúzni
annyi értelmetlen faszságot, amennyit elvárnak tőled egy whiteboard-on még viszonylag junior dev-ként is, nehéz máshol találni európában, ahogy hallottam. -
DanielLong
senior tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
-
Resike
tag
válasz
Vision
üzenetére
Én már évek óta tűkön ülök hogy mikor kell felvázolnom a grafikonokat egy nemlineáris invariáns rendszerhez bekapcsolás utáni t időpillanatban, de a Dél-afrikai Köztársaság éves bauxit termelése is csak fölösleges számnak fog megmaradni, mint ahogy a csonka gúla térfogatszámításának a képlete is.
-
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Így aztán van, aki 5 évig egyetemre jár, analízis, lineáris algebra, kvantumfizika, méréstechnika dolgokat tanul reggeltől-estig
Ez mondjuk az első 1,5 évre igaz az 5 évből mérnök infón, nem? Progmaton elhiszem, hogy több, de ott is rengeteg egyéb dolgot tanul a nép. -
kexksz
addikt
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Nem ertem, en diplomaval is kekgalleros asszisztens vagyok
edit: bocsanat, most latom mar CyberPunk666 ellotte

-
CyberPunk666
senior tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
A valóság ezzel szemben pedig az, hogy az informatikának nagyon sok szintje van, és a képzési lehetőségek ennek töredékét fedik le. Így aztán van, aki 5 évig egyetemre jár, analízis, lineáris algebra, kvantumfizika, méréstechnika dolgokat tanul reggeltől-estig, aztán pedig átállítja egy gomb méretét a honlapon ma, holnap meg csinál egy login screent.
A magyar felsőoktatás minősége egyébként annyira alacsony, hogy ott a többségnek csendben lapítania kellene inkább megmondás helyett.Láttam én, hogy mi zajlik a modernizáció címszó alatt.
Csinálnak jól hangzó nevű tárgyat, ami nagyon korszerű technológiának hangzik. Utána csinálnak egy tárgyleírást, amiben a modern technológia fő buzzwordjei benne vannak.
A valóságban a tárgy hasznos része 1 hétvége alatt megtanulható az internet+gyakorlás segítségével. A vizsga mégsem könnyű, mert valamelyik sarkos jelentéktelen részt kell számolni papíron két oldalon keresztül, hogy nehéz legyen.
Aztán pedig jön a marketing, hogy attól jó, hogy nehéz, mert így erre lehet hivatkozni, pedig csak simán szar. Ha tapasztaltként jársz az órára, akkor meg rájössz, hogy amúgy némelyik még hülyeséget is mond a témáról.
Sokan diplomával is "kékgalléros asszisztensek". (sokan meg nélküle sem) -
CyberPunk666
senior tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
A diplomagyár vezetője szerint a diploma kell, a bootcamp vezetője szerint bootcamp hasznosabb tudást ad, az önképző szerint mindkettő pénzkidobás.
Ezek a legmegjósolhatóbb válaszok, ami ezzel egybevág, annak nincsen hírértéke.Képzeljük el, hogy egy intézményi vezető azt mondja, hogy az én intézményem nem jó, alacsonyabb rendű vagy feleselges, ne ide gyertek.
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
nyilvánvaló hülyeség, nem is emlékszem mikor kértek tőlem diplomát utoljára vagy én mikor kértem felvételiztetés közben
maga a cikk mondjuk kritikán aluli, se írni se fogalmazni nem tud a cikkíró -
Ausztriában az évest 14-gyel kell elosztani, tehát az már benne van. Ezért is érdemes évesben összehasonlítani a némettel, mert a haviból még kettővel többet kap, ami nagyon nem mindegy.
Főleg, hogy a 13. és a 14. havira sokkal kevesebb az adó, tehát karácsonyra és nyárra több mint duplát kap az ember. És még ezen felül van sok helyen éves teljesítménybónusz. -
Lien
aktív tag
válasz
Citroware
üzenetére
Hm, igen, amúgy 2 hete adtam le a Hiltihez(magyar) az önéletrajzomat, amikor a HR felhívott mondtam, hogy a GDPR-re hivatkozva majd 1 év múlva lenne aktuális a pozíció, mert úgy számolok, hogy multinál 1 hónap az interjúzás, 1 hónap a felmondásom és így júliusban már kezdhetnék is. Mindezt úgy, hogy addigra elvileg abszolválás/államvizsgázás is meglenne. A HR egyáltalán nem nézett furán, teljesen jól fogadta a dolgot és azt mondta, hogy 1 év múlva ezen meg azon az elérhetőségeken keress és interjúzunk.

Van egy külföldi munkatársam akinek angol és német nyelvtudása is van, Ő azt mondta, hogy németbe interjúzgat és vegyészmérnök mesterrel bruttó ~3850€-t adnának neki mérnöki munkakörre. Viszont úgy tudom németben nincsen semmi cafeteria és még a 13. havi fizetés is cégfüggő.Ausztriában a 40.000€ hogyan értendő? Úgy tudom ott van 13. és 14. havi fizetés automatikusan tehát ezt a számot 14-el kellene osztani, gondolom.
Igen, a nyelv az mindig is nehezemre ment és szenvedtem vele. Különben köszönöm az infót.
-
válasz
benczeb
üzenetére
Ez azért nem ilyen egyszerű kérdés. Lehet ezt nézni idő, pénz és minőség szempontjából. A cégek inkább arra törekszenek, hogy ne koncentrálódjon sok tudás/feladatkör egy embernél, mert tudják, hogy fájni fog, ha pótolni kell. Láttam már olyat, ahol összebalhéztak egy fejlesztővel, lelépett, utána pár hónappal hoztak a helyére két szerződésest. Sikerült pótolni? Igen. Milyen áron? Pár hónap kiesett, utána pedig ~4x pénzt fizettek ugyanazért a minőségért. Kinek a hibája volt? Egyértelműen a cégé.
-
Nem szokványos az, hogy cégen belül kimenjenek az emberek, a cégnek az az érdeke, hogy Magyarországon olcsó bérért dolgozz. Ha valaki mégis cégen belül kijut, azt hosszú évek alatt elnyert bizalommal és elismeréssel lehet elérni, nem 1-2 éven belül. Olyan előfordul, hogy 1-2 éven belül valakit kiküldenek a cég németországi telephelyére 1-2 évre, mert éppen szükség van rád ott vagy betanulás céljából, arra az időszakra ottani szintű bért kapsz, de fix a szerződés és vissza kell jönnöd.
Szerintem sokkal járhatóbb út az, ha nem cégen belül próbál meg az ember kijutni, hanem megpályáz külföldön egy másik céget.Amúgy épületes szakiránnyal a Hiltire rápillanthatsz esetleg, Ausztriában a Lanzenkirchenben található telephelyre, elég közel van a magyar határhoz, magyarok dolgoznak ott még vezető pozícióban is, fizetés korrekt, garantáltan bruttó 40000 Euró/év fizetés felett kap az ember ott is már pályakezdőként is, de pár év tapasztalattal az 50-60k is simán tipikus.
De ilyen nyelvtudással ennyi tapasztalat mellett nem fognak felvenni (a privát üzenetedre is reagálva), az angolon is fejleszteni kéne sokat meg a németen is, a kettő együtt nem lesz meg két év alatt.
-
Lien
aktív tag
Szervusz, jó volt olvasni, hogy nem csak informatikus ír ide.
Én jövőre fejezem be a gépész mestert(addigra 28-29 leszek), csak épületes szakirányon. Nekem az az egyik tervem és már a jövőbeli munkahelyeket is gy nézem, hogy itthon egy nagyobb és rendes építőipari multihoz mennék konstrukciós/BIM munkára(strabag stb), közben tanulnám a német nyelvet a cégnél egy olyan szintre, hogy ha van valami feladat azt megértsem, be tudjak mutatkozni interjún stb. utána 1-2 éven belül a céges belsős pozícióira jelentkeznék és ezzel Németországba mennék. Dolgoztam már fél évet Németben rajzoló ként magyar céggel, német munkahelyen, de én német és nem magyar kiküldetéses fizetést szeretnék, illetve azt sem, hogy 9-10 órában szünet nélkül csak rajzolgassak.
Jól értettem, hogy Te előbb felmondtál és csak utána jelentkeztél máshova, volt aki megpróbált cégen belül továbbmenni külföldre, mint mérnök? -
DanielLong
senior tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Nem néztél állásokat nagy félvezető fejlesztő cégeknél? Szerintem ott a firmware/application engineer vonal neked passzolna. Magyarországon mondjuk ilyen nem lesz, de Ausztria hemzseg a különböző élvonalbeli lehetőségekkel. Én is egy ilyen helyen vagyok és abszolút nyitott a főnökség mindenre, szerintem simán lehet kérvényezni, hogy másik részlegre helyezzenek át, ha látják az akaratot. Szóval én elindulnék ezen a vonalon, mert jelenleg baromi sok az új termék mindenhol és Ausztria tele van külföldiekkel.
-
válasz
Pfiucska
üzenetére
Ha a jogot el tudod így végezni, akkor le a kalappal. Ilyen szintű szisztematikus tanulásra képtelen lennék. Ez a szak nappalin is keményen szórja az embereket. Én a pénzügy mestert estin végeztem, igazi kis csoportos szak, kb. 10-fős a Közgázon. Ott nagyon jó élmény volt, hogy a profokkal közvetlen kapcsolat alakult ki, szabadon beszélhettünk a szakmáról, pénzügyi folyamatokról. Viszont meló mellett ez hihetetlenül megterhelő, heti 3x este 8-9-ig ott voltunk az egyetemen. Ez piszok kemény, és messze nem olyan húzós, mint a jog. Elfogadom, hogy vannak emberek, akik erre képesek, de életed nem lesz mellette, azt garantálom.
-
Pfiucska
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
Nem jelenek meg az altalam feleslegesnek tartott orakon. Ha letudok vizsgazni 4-es 5-ossel ugy, hogy felkeszulok munka utan magamtol (vagy mondjuk a felvett orat vegignezem csak felgyorsitott tempoban) akkor szerintem nem vagyok hatranyban a tobbiekhez kepest akik esetleg vegig ulik. Az a baj, hogy az orak nagy reszen felesleges megjelenni es a feltoltott anyakokbol sokkal gyorsabban feltudsz keszulni. Kikeszulok amikor 6. Felevben a szamvitel alapjait kell magyarazni a tobbi hallgatonak mikozben elvileg mar tul van 4 vagy 5 felev szamvitelen…
-
kexksz
addikt
válasz
bilimbalam
üzenetére
Igen.
-
válasz
bilimbalam
üzenetére
"De ha nálatok elég ennyi a szimpátiához, hogy végigklikkelek egy videós bevezető kurzust, akkor ott én nem is szeretnék dolgozni, mert komolytalan.
"Még jó, hogy van próbaidő és olyan emberek akit bizalmat szavaznak neked egy interjún. Ezt szerintem értékelni kell és nem leszólni.
"Eddig gyakorlatilag nem volt olyan hely, ahova ne akartak volna felvenni interju utan, pedig kb nulla ilyen “hivatalos” certem van
"Tőlem sehol nem kértek certet idáig.
-
válasz
bilimbalam
üzenetére
Azért remélem legalább azt az edX-es képzést megnézted, amit írtam. "Végigklikkelgetheted" 1 év alatt és igen, nekem elég a szimpátiához, mert az látszik belőle, hogy téged érdekel a dolog és beletetted a szükséges energiát. Nem ez alapján veszek fel valakit, de ha van két hasonló képességű ember, akkor bizony ez is egy szempont lesz. Az nem fog érdekelni, hogy Te munkaidődben vagy szabadidődben csináltad. Az, hogy Te csak szutyok képzéssel találkoztál eddig, attó még léteznek olyanok, amit érdemes kiírni és hasznosak. Ahogy kexksz is írta nem Rajesh 5 órás python kurzusát kell kitolnod, hanem az MIT 4 kurzusból álló képzését, vagy az AWS certhez szükséges online traininget.
Azt hiszem az okozza itt a félreértést, hogy neked is annyi maradt meg ebben, hogy "nézni" kell. Nagyon sok olyan kurzus van udemy-n is, ahol tesztet vannak, fejlesztési feladatok folyamatosan végig. Szóval igen, ha úgy állsz hozzá, hogy végig kell nézni, akkor valóban szar. Ha úgy állsz hozzá, hogy meg kell tanulni, és végig kell csinálni a feladatokat és teszteket, akkor majd furcsa lesz, hogy a 30 órás képzésre kell 60 óra mondjuk
De az tuti, hogy vannak fent nagyon retek képzések mindegyik helyen. Coursera-n is találtam már olyan egyetem által feltöltött kurzussorozatot, ami nagyon gagyi volt. De szerencsére van értékelés és bele is tudsz nézni előre. -
brumi1024
veterán
válasz
szaszayanou
üzenetére
Ne keverjük a doktori címet amit a képzés elvégeztével mindenki megkap, a tudományos fokozattal (Phd), ami az egyetemi tanárság előkövetelménye. Hatványozottan több idő kell az utóbbihoz, és annak van megkülönböztető szerepe. Azzal egyetértek, hogy a címnek nincs.
-
Sempronius89
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
OK

-
GeeForGolf
tag
válasz
Sempronius89
üzenetére
már meg ne bántódj, de neked nagyon komoly problémáid vannak az értő olvasással.
-
Sempronius89
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Akkor értsen tőlem egyet Bandus veled. Örülj neki.
-
GeeForGolf
tag
válasz
Sempronius89
üzenetére
-
DopeBob
addikt
válasz
bilimbalam
üzenetére
-
bilimbalam
tag
válasz
kexksz
üzenetére
Egy normális munkahelyen a napi munkáddal tanulsz mindig új dolgokat. Nekem az elég vissszás, mikor valaki elvárja hogy én a kevés maradék szabadidőmben is a gép előtt üljek ugyan úgy, és egész nap ugyan azt csináljam. Ez gyakorlatilag egyenes út a becsavarodáshoz, besavanyodáshoz.
Sőt több volt munkahelyemen is lehetett kérni külön napokat, mikor munkaidődben tanultál. -
bilimbalam
tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Értem én hogy Te is hatalmas mellbedobással közlöd a saját véleményed, de nekem ezzel ellentétes az eddigi tapasztalatom:
Eddig gyakorlatilag nem volt olyan hely, ahova ne akartak volna felvenni interju utan, pedig kb nulla ilyen “hivatalos” certem van
Azert koszi az aggodást
De ha nálatok elég ennyi a szimpátiához, hogy végigklikkelek egy videós bevezető kurzust, akkor ott én nem is szeretnék dolgozni, mert komolytalan.
-
kexksz
addikt
válasz
VirsLee
üzenetére
Azert egy AWS cert, amibol vizsga is van es mondjuk kell hozza 100 orat tanulni nem ugyan az mint Rajesh 5 oras python bootstrap udemy kurzusa

Szamomra az ilyen kurzusok feltuntetese inkabb negativ konnotacioval bir, mert sajnos vagy nem sajnos az IT szakmaban teljesen elfogadott, (sot, elvart) hogy a szabadidodben ilyeneket csinalsz. Cserebe formalis oktatas meg nem kell, viszont ez egy eleg mely godor tud lenni. (Most hogy ez mennyire jo vagy rossz es milyen tavon vezet burnouthoz arrol ne nyissunk vitat, abban szerintem egyet tudunk ertni, hogy ezek a jatekszabalyok) Ha latom, hogy ott van 3 Udemy kurzus a CV-den tudom, hogy szabadidodben alig foglalkozol vele, mert mas csak vonatozas kozben megnez 2 kurzust minden egyes heten es ezek az emberek nem fogjak ezzel telefosni a CV-juket mert 1 oldalt elfoglalna
-
Sempronius89
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Bandus a 21820-ban mindent is megválaszolt.
-
válasz
bilimbalam
üzenetére
Azért remélem tudod - bár az írásaid alapján inkább nem
- hogy nagyon sok olyan online kurzus van már az Interneten ami egy az egyben az egyetemen leadott anyag vagy gyártó által készített hivatalos anyag (pl. AWS). Ez nem Udemy, inkább edX és Coursera. Szóval részemről megnézem, amikor válogatok az önéletrajzok között, hogy ki milyen tanfolyamon vett részt. Nagyon fiatal lehetsz még, majd rájössz, ha csak abba kezdesz bele, amivel épp dolgozol, akkor elég sok dologról le fogsz maradni, és nagyon nehéz lesz területet vagy pályát is váltanod. Amikor értékelnek szakmai oldalról, akkor az nem egy bináris eredmény, azaz nem annyi van, hogy van-e szakmai gyakorlatod az adott területen/technológiában, hanem inkább valami olyasmi:
1. hallottál már az eszközről/technológiáról, tudod mire való? milyen problémákat lehet megoldani vele
2. tanultál már az eszközről
3. kipróbáltad már? van személyes tapasztalatod vele, használtad hobbi célra
4. van munkahelyi tapasztalatodNyilván az utóbbi pont is több szintre bontható. De ha ott ülsz velem szemben az interjún és megkérdezlek erről, Te pedig azt mondod, hogy Téged érdekel a technológia, szívesen váltanál erre és megnéztél 2 tanfolyamot a Udemy-n, feltelepítetted a gépedre és megoldottál vele egy adott érdekes problémát akkor én örülni fogok neki. Ha azt mondod, hogy érdekel a technológia, szívesen váltanál erre, de még arra se vetted a fáradtságot, hogy olvass/tanulj róla és ki se próbáltad, akkor nincs miről beszélgetni

Szóval attól, hogy vicces egy Udemy kurzus, attól még nem hülyeség megemlíteni, ha az fontos. Ha pedig azt mondod, hogy elvégezted az edX-en az MIT Statistics and Data Science 4 kurzusból álló képzését, akkor nem fogom azt gondolni unalmadban elolvastál egy wikipedia cikket
Szerintem tájékozódj egy kicsit a nagy világról mielőtt ennyire magabiztosan beszélsz
hülyeségetmegkérdőjelezhető dolgokat
-
bilimbalam
tag
válasz
bandus
üzenetére
A munkáltatót az érdekli, hogy mihez ÉRTESZ.
Az, hogy hallottam már xy frameworkről, feltelepítettembés klikkeltem benne kettőt ez annyira nem. Ha értelmes vagy, úgyis tudják hogy bármit megtanulsz, elsajátítasz. Ezek csak eszközök. Van belőlük kismillió, teljesen felesleges egy egy ilyenbe belekezdeni úgy hogy egyébként nem foglalkozol / dolgozol vele. -
bandus
veterán
válasz
bilimbalam
üzenetére
ennek szerintem inkabb uzenet erteke van, hogy az ember nem sajnal idot/energiat h kepezze magat. meg persze biztosan vannak hasznos kurzusok is.0
-
bilimbalam
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Dehogy számít, inkább röhejes szerintem.
Én sem villogtatom a végtelen számú belsős “certjeimet” amiket időnként végigcsinálok…
Számimra megmosolyogtato mikor valaki linkedinen nagy büszkén kicsapja, hogy megnézett valami videósorozatot az xy legalapokról (kb history) a harvard university szervezeseben
Kb olyan mintha kinyomtatnék valami papirt, mert unalmamban elolvastam egy wikipedia cikket valamirol ami erdekelt.. -
szaszayanou
aktív tag
válasz
Pfiucska
üzenetére
A doktori címet le kell sz*rni. Már a jogi egyetemen is az van, hogy az összes tanár doktor, ezért nincs megkülönböztető szerepe, nem is használja senki. Munkahelyen (ügyvédi iroda stb.) ugyanez, max. az ügyfelek irányába írásban.
De ha érdekel a jog, és valami kézzelfoghatót szeretnél tanulni, akkor javaslom az adózással kapcsolatos képzéseket. Az is jog (adójog), cserébe nem tömik a fejed olyan jogágakkal, amiket soha az életben nem fogsz használni.
-
GeeForGolf
tag
válasz
Sempronius89
üzenetére
a Udemy cert-eket bárki is komolyan veszi? félreértés ne essék, én hasznosnak tartom a Udemy-t (illetve bizonyos kurzusokat, mert azért ott is akad használhatatlan szemét bőven), de még sosem hallottam senkitől, h bármit is számítana egy cert, amit pusztán azzal meg lehet szerezni, h megnyomod a play gombot és végigjtászod a kurzust - miközben semmiféle ellenőrzés nincs afelett, h te vajon végig is nézted-e, meg is értetted-e az ott látottakat.
-
Sempronius89
tag
válasz
Pfiucska
üzenetére
Teljesen elég a BSC. Uána a melóba tolj bele 100%-ot mellette Udemy és társain halmozd a certeket. (RPA, Power BI, Knime, valamilyen programnyelv stb.)
Vegyél részt, indítsd saját projekteket, folyamatfejlesztést és legyél jóban mindenkivel akkor is ha legszívesebben ledarálnád és egy-kettő manager leszel.
-
-
válasz
Pfiucska
üzenetére
Na, itt már van baj, ha a jog tűnik a "legérdekesebbnek"
Ami fontos, hogy ne menj szerintem már nappali képzésre, inkább dolgozz. Tegyél bele 2 évet a melóba és nézd meg, hogy mivel is szeretnél foglalkozni, mert a jelek szerint
- tetszik a jog, mert doktor lehetsz
- nem tetszik az IT, pedig pénzügy/számvitel vonalon a karriered során az lenne egy nagyon hasznos skill, ha ismernél egy kis pythont és powerbi-t mondjuk, hogy valahogy kitűnj a több ezer közgazdász közül
- igazad van, ez a szakma könnyen elvégezhető, így hatalmas is a versenySzóval melózz egy kicsit mielőtt elköteleznéd magad, főleg egy 5 éves képzésre. 22 évesen ennyi tapasztalattal még nehéz jól irányt választani. Ha eltöltesz 2-3 évet nagyobb cégeknél, akkor talán már tudni fogod, hogy melyik terület miről szól és melyiket csinálnád szívesen.
-
bandus
veterán
válasz
Vision
üzenetére
jo ez az ambicio, de a legsikeresebb barataim pl egy diplomaval rendelkeznek, es forintban 2-essel kezdodik a fizetesuk.
nem biztos, hogy nagyon megeri ebbe az iranyba elmenni es halmozni a diplomakat. nem hatrany, de vannak dobbdiplomas ismeroseim is akik pl kevesebbet keresnek nalam (vezetoinpoziban is), amig nekem egy msc papirom van.
-
kexksz
addikt
válasz
Pfiucska
üzenetére
Jog (meg penzugy is) legalabb valami megfoghato, legtobb G karos mesternek meg kb ahogy te is mondtad semmi ertelme. Nap vegen ugyis a softskilljeiden es szerencsen fog mulni, hogy vezeto poziba kerulsz-e (es mikor), de ezek talan olyan teruletek ahol nem mondanam, hogy felesleges a tovabbi formalis oktatas, mert elegge tulkinalat van hasonlo aspiracioju emberekbol es mar ez is egy nulladik szuro
-
Pfiucska
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
Marad meg 5 allami felevem (12-7) es a 0%-os diakhitel mellett nem egy lehetetlen dolog kifizetni. Jelenlegi munkahelyemen a -tobbi diakhoz kepest- jol keresek es ha minden igy marad akkor boven lesz ra $$. Az tiszta, hogy tobbet kell tanulni mert itt nem volt olyan nagy ugras gimihez kepest mint amit beharangoztak. A kerdes mar csak,, hogy van-e ertelme jogi diplomat csinalni ha az ember gazdasagi teruleten szeretne maradni?
-
Pfiucska
senior tag
Mivel nincs masik topic ahova szerintem illik a tema ezert ide dobnam fel.
Kovetkezo felevben vegzek az elso diplomammal, BGE-PSZK penzugy es szamvitel Bsc. Mivel ezt mondhatjuk, hogy konnyen elvegzem/elvegeztem es 22 eves leszek mire kezembe a diploma ezert ugy erzem, hogy mielott mar “csak a munkaval” foglalkoznek szeretnek tovabbtanulni. Jelenleg konyvelokent dolgozom de hosszabb tavon kontrollerkent, meghosszabb tavon meg valamilyen gazdasagi vezeto lenne az “álom” pozicio vagy legalabb valamilyen kozepvezetoi szint ilyesmi teruleten. A szamvitel vilaga fele kezdtem el huzni de a penzugyet sem zarom ki, hiszen nem is lehet.
A kerdesem igazabol az lenne, hogy ha ilyen celoknak nezek elebe akkor milyen diplomat lenne erdemes meg csinalni? Persze az, hogy milyen hasznos tudast ad egy diploma az erosen megkerdojelezheto de ezen most tullepnek; mindenkeppen csinalni szeretnek meg valamit, tul fiatalnak erzem magamat ahhoz, hogy azt mondjam, hogy en nem jarok meg valamilyen felsooktatasi kepzesre
Amik felmerultek:Menedzsment, vezetes es szervezes Msc es hasonlo dolgok. Ezeket elvetnem egyreszt mert hulladeknak masreszt feleslegesnek harmadreszt pedig sz.rnak tartom.
Penzugy / szamvitel Msc: gyakran azt olvasni, hogy felesleges ugyanarra menni mint az alapod es egyebkent is beleneztem - az online orak altal adott lehetosegnek koszonheten - nehany msc-s szamvitel targyba es gyakran elofordul hogy gyakorlatilag semmi ujat nem tanulnak ott..Gazdinfo, vagy valami hasonlo it/gazdasagi. Na ezzel az a problemam, hogy inkabb IT-sok es iszonyat hatranybol indulnek mivel a szokasos excel, powerpoint, word, power bi es hasonlokon kivul (meg persze konyvelo program(ok))nem igazan vagyok jartas(abb) alkalmazasokban. Tehat programozasi skillem 0, affinitasom hozza -1, egy business analyst szintet meg csak-csak eltudnek kepzelni de semmi tobbet.
Utolsonak hagytam a leg”erdekesebb”-nek tunot. Jog. Egyreszt amennyire ugy gondoltam regen h borzaszto annyira ugy gondolom most, hogy nem megugorhatatlan dolog ez, masreszt pedig mivel minel kevesebb sz.patas lenne a cel igy kifejezetten a Karolinak a jogasz kepzesere gondoltam. Tudom, hogy nem egy eros egyetem viszont a +1 diploma es (az altalam vagyott - ne kerdezzetek, hogy miert) dr. cimet is megadna. Illetve ennek meg valami ertelme is lehet(?) ha tenyleg valamilyen nagyobb poziba kerulnek eletem soran, ahol netalan laviroznom kene az adozasi es jogi vilagban.
Szoval orommel fogadnek mindenfele tanacsot a temaval kapcsolatban. Vagy hagyjam a fenebe az egeszet es dolgozzak
-
Ursache
senior tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
és nem küldött el hogy akkor tessék külföldre ballagni?
költői. -
CyberPunk666
senior tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Egyszer megmondtam a főnöknek, hogy a beígért emelést azt +7% felett kérem. Elsőre kikerekedett a szeme, de aztán átszámoltam neki euróba, hogy az első 7% az nem emelés, hanem ennyit kerestem eddig.
Végül kaptam 7+23% emelést.
Ha egy cég 453k-t adott tavaly január elsején, akkor csak az euro árfolyam miatt 495k lesz belőle most. Ugyanannyit ajánlanak, mint eddig, csak euróban. -
Sztenly
tag
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Vannak
jóújságírók/orgánumok meg vannak jobbak. -
GeeForGolf
tag
A béreket természetesen nagyban befolyásolja, hogy milyen pozícióról van szó, valamint attól is függ, hogy az állás betöltése milyen specializációt igényel. Ezzel együtt az átlagos bérigény nettó 453 ezer forint, ami jóval kevesebb, mint amennyit a cégek ajánlanak. A munkaadók ugyanis 501 ezer forintos átlag nettó fizetést kínálnak a különböző pozíciókra.
Többet kínálnak az informatikusoknak, mint amennyit keresnének -
válasz
bilimbalam
üzenetére
Többnyire LinkedIn, és karriere.at.
A jelentkezést azt a cégeknek a saját honlapján, a közvetítőket kerültem, ahol csak tudtam.
-
-
válasz
bilimbalam
üzenetére
BSc közben gyakornok voltam egy multiban, utána már elkezdtem dolgozni rendes állásban egy kisebb cégnél, és mellette csináltam az MSc-t. Amint meglett az MSc, leléptem az egyik legnagyobb presztízsű multihoz Magyarországon, ahol csak kis ideig voltam, nem vált be, de legalább jól nézett ki a CV-mben. Ekkor pályáztam meg rengeteg külföldi állást, és a többség interjúra sem hívott be a helyi nyelv ismeretének hiánya miatt - amit tapasztalattal sem nagyon lehetett ellensúlyozni - , de ide megadták az esélyt az interjún, aminek a szakmai része nagyon jól sikerült (gyakorlatilag hibátlan volt, szinte mindent tudtam amit teszteltek rajtam), így megszavazták nekem a bizalmat hozzátéve, hogy elvárás, hogy tanuljak meg németül, de az jó, hogy legalább az angol folyékonyan megy.
Először Skype-on csináltuk. -
A Unixnál kirúgták az egész IT-t a múltkori botrány után? Tegnap senior üzemeltetőt kerestek, ma pedig egy junior pozit dobott fel a féjsz.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Köszi az infókat!

A többi meg már történelem, de büszke vagyok rá, hogy velük dolgoztam akkor még a Nokánál... Én is megpróbáltam később egy BMEs Msc-t de meló mellett abszolult nem volt motivációm, meg könnyűnek sem nevezném. A gólyabál viszont marha jó volt a budavárban, meg a koleszban a rákészülés