Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- koxx: A bajnokok egere? Lamzu Maya Champions Edition 8K gamer egér
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dare2Live
félisten
válasz
VirsLee
üzenetére
"Sajnos itt páran már annyira megszokták a magyar állapotokat, hogy amikor azt látják, hogy egy országban van működő szociális háló, akkor azt abszurdnak nevezik. Lásd Tapsit. Azt azonban érdemes látni, hogy a magyar társadalombiztosítást tudatosan verték szét. Vicces látni amit a múltkor is műveltek itt páran, ideologizálva a magyar módszert."
Nekem ami nem fér a fejemben, hogy MO TOP 3 legmagasabb adóékes ország EUban és "~minden" döglődik. A plem a 9év után 3hónapig max ~200ks munkanélküli segély volt. Ehez képest TOP 3 legalacsonyabb "EUs" ország Svájcban 2év munka után 1évig 100% utána csökkentett és van képzés.
Egyszerűen nem tudom megérteni, értelmezni...De hozhattam volna oktatást... rengeteg mindent is plnek.
-
-Skylake-
addikt
válasz
VirsLee
üzenetére
A bank szerintem semmit nem garantal, amire te gondolsz az az OBA szerintem. Aminek te, mint hitelezesi szolgaltast nyujto intezmeny kotelezoen a resze kell legyel (raadasul felso limites, tehat nem MINDEN penzedre szolo garancia, hanem a penzed egy bizonyos reszere szolo garancia).
De jol ertem, akkor eljutottunk oda a te reszedrol (ez fontos, a te reszedrol), hogy valojaban a bankra nem azert van szukseg, hogy hitelt kapj, hanem azert hogy ennek a hitelmegkapasnak kisebb legyen a kockazata.
Ergo MINDEN, a rendszerbe epitett komponens ami eggyel csokkenti a kockazatot, eggyel csokkenti a bank szuksegesseget is. Jol ertem ? -
-Skylake-
addikt
válasz
VirsLee
üzenetére
belemehetunk reszemrol.
(eddig is egyertelmu volt gondolom, de jelzem : nem latok ra a bankok mukodesere)
hogy nez ki egy hitelkepessegi vizsgalat azon szempontot kiemelve, hogy a vegeredmenybe (kap/nemkap) mekkora resze van a hitelkepesseget ellenorzo szemely SZUBJEKTIV velemenyenek ?
tehat a hitelkepessegi vizsgalatnak mekkora resze zajlik egyedi, emberi elbiralas alapjan, ahol nem egy elore rogzitett schema alapjan hoznak meg egy dontest, hanem arra az emberre szabottan, szubjektiv "meroszamok" alapjan ?peldaul : "Jozsi a rendszerunk szerint 100.000 forint hitelt kaphatna meg, de beszeltem vele es nagyon oszintenek tunik, tuti, hogy visszafizeti mert a gyereke tanittatasara kell neki, szoval kaphat 125.000 forintot"
ez letezo forgatokonyv ? arra probalok ravilagitani itt, hogy keresem a hitelkepessegi vizsgalat azon szakaszat, ahol konkretan emberi beavatkozasra van szukseg, szubjektiv dontes tortenik amit egy matematikai keplet nem tud meghozni. elhiszem, ha aztmondjatok van ilyen, csak mivel nem tudom van e, azert kerdezem.
-
-Skylake-
addikt
válasz
VirsLee
üzenetére
kicsit felreertesz. nem mondtam, hogy a crypto ki tudja valtani a bankot. soha.
annyit mondtam, hogy a crypto tokeletesen megmutatta, hogy epitheto olyan rendszer ahol ket szemely kozott le tud zajlani egy biztonsagos tranzakcio, koztes szereplo (bank) nelkul. tehat TECHNIKAILAG innentol nem szukseges egy bank ahhoz, hogy Jozsi es Pista penzt csereljen egymas kozt. -
válasz
VirsLee
üzenetére
…hogy nem piaci alapon tolják le az európai és amerikai ipart, hanem erősen az állam által támogatva…
Ez az ultimate érv, aztán kiderül, hogy USA és Európa is vastagon tolta a saját cégeit. Pénzzel, szabályozási környezettel. Az EU támogatások nagy része mindig is a multiknál/nagyvállalatoknál kötött ki, ezt már 100x leírták kutatások.
Svájci adók: mivel progresszív/kantononként eltér, ezért nehéz egy fix számot mondani. De az a kijelentés, hogy zizi az adóék nyilván nem állja meg a helyét. -
szerenkemnek
csendes tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Pontosan mire vagy kíváncsi?
De nagy vonalakban:
Az AWS-t gyakorlatban csak most kezdem megismerni/használni. Előtte csak szerver fizikai behelyezés, Windows szerver telepítés volt. Személyes "nagy" projektem egy ügyfél infrastruktúra fizikai áttelepítése (én csináltam a rack részét kábelezéssel), projektvezetése, szervezése, az új infra Visio-ban virtualizálva, kommunikáció az ügyfél és a strukturális kábelezést végzők között. De volt Windows migráció, O365 migráció is.
Előtte 2 alkalommal több mint 200 fős cégek onsite support és helpdesk. -
crocy
tag
válasz
VirsLee
üzenetére
megis mit vartal mit mondjon pm-kent?
en meg nem talalkoztam normalissal, lancos kutya a többsege.
scope-t vagni vagy esetleg szürni business oldalrol, hogy mi kerüljön lefejlesztesre, meg hirböl se ismerik vagy inkabb nem veszödnek vele.
melot toljak lefele 1-1ben meg nyakadra jarnak rugdosni, hogy mi mikor keszül mar el. aztan ebben ki is merül a tevekenysegük.
kisebb cegnel kell dolgozni ahol nincs pm (es ilyen devopsos verebek sem
) es van egy penge tech lead aki ert a businesshez es a people managementhez is.ez a kipreselni a dolgozobol az utolso szabat percet is pedig egy utolso közepkori despota hozzaallas.
-
válasz
VirsLee
üzenetére
És akkor mit szólnál ahhoz amivel hónapok óta küzdök... hogy 1 ember 2 projektre van eladva... barokkos túlzásnak tűnhet, de nem. Cserébe mindkét projekt szenved.
Amikor erőforrást kérek egy projektre akkor olyan aranyköpéseket kapok mint például "nem akarok oda több embert adni, mert bármennyit adnék, azt ki tudnák tölteni feladattal" Ezért még a minimális létszámért is hónapok óta könyörgök... És ez csak a jéghegy csúcsa...
-
Dinter
addikt
válasz
VirsLee
üzenetére
Miért érzed úgy, hogy ez lenne az előrelépés?
Mert minden helyen, ahol dolgoztam eddig, a team lead volt a következő lépcső. Magasabb poziba meg nem fognak felvenni se cégen belül, se máshol tapasztalat nélkül.Előtted hárman osztottak meg elég jó fizukat és a legkevesebbet a manager kapta közülük.
Igen, csak én 25 éves vagyok 4 év tapasztalattal, nem 3x tizenx évvel.
section9: Így leírva én is erre juttottam. Eszembe jutott, hogy volt még pár dolog, de az eddig se volt jelen a cégben.
Jelenleg afelé hajlok, hogy elfogadjam, de kérem mellé én is az évi 25 nap szabit.
-
válasz
VirsLee
üzenetére
Szerintem nem vicces. Legalábbis nem annak szántam és nem is nevetek... Örülök, hogy te tájékozott vagy... én (még) nem.
Lehet, nem volt elég hangsúlyos, de mint írtam, minden ötletem/tervem nem szeretném ide kiteríteni érthető okokból. Így teljesen jól látod, hogy nem látsz mindent.
Ezeknek nincs is semmi köze ahhoz, hogy EV, vagy Kft, vagy külföldi kft. Ezért nem is értem miért kéred számon rajtam, hogy nincs ügyfelem... majd lesz. Azon is dolgozom hidd el, csak másik csatornákon. Illetve lehetséges társakkal/partnerekkel is beszélgetek. Rómát sem 1 nap alatt építették. Ahhoz képest, hogy kb 2 hete kezdtem ezen gondolkodni, munka meg úgy az élet mellett... elég pozitív feedbackjeim vannak. Ami még mindig nem kézzel fogható...és mondhatnád, hogy egy nagy büdös semmi... de érzésre semmi sem adott akkor motivációt és lökés az elmúlt 5 évben mint ez a pár nap.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
VirsLee
üzenetére
Igen, én is ilyen szomorú következtetésekre jutottam.
Nem igazán értem, miért tömörülnek a komoly cégek BP-re, amikor az odavezető gyorsforgalmi úthálózat miatt kész csőd egy agglomerációból való felutazás. Napi szintűek a balesetek/dugók.
Tulajdonképpen már eszembe jutott az átképzés is, nem tudom mennyire lennék adaptív, de ez csak úgy derül ki ha kipróbálom. Viszont eléggé vissza kellene lépnem minden téren, főként fizuban...
Amúgy nem sürgős a dolog, lehet az is, hogy kivárok, nézelödök. Az utazási idő kb 45perc / 35km lesz. Jelenleg helyben vagyok, de a munkahely költözik és ez fáj 🙂HoTDoG: nyilván, persze, ez a része világos

-
nyunyu
félisten
válasz
VirsLee
üzenetére
Hosszú.
Unokatesóim az apjuk halála óta nyaggatták, hogy fizesse ki az apjuk után járó örökséget a házból, neki viszont sosem volt erre pénze.
Így a 39M-ből csak a fele az övé (így ~20M-ből kéne lakást venni Szekszárdon), másik fele megy a gyerekeinek.Anyám próbálta győzködni az unokatesóimat is, hogy hagyják békén az anyjukat a ház miatt, akkor veszekedjenek az árán, ha az anyjuk is meghal, de semmi foganatja nem volt.
Erre jött a rezsiár változás, ami nagynénémnél végképp betette a kaput, és mindenáron szabadulni akart a háztól.
-
nyunyu
félisten
válasz
VirsLee
üzenetére
Alsó hangon 150m egy lakás?
Attól függ hol.
Bécsben nézelődtem tavaly, új építésű modern kéglik mentek 5-6000€/m2-ért. *
Falig szétvert nagypolgári lakásokat ** osztogatták 3000€/m2-ért, de azokra még SOKAT kéne költeni + akkor sem bírod kifűteni a 90-100 m2 * 4m belmagasságot...*: Bel-Budai új építésűek négyzetméter ára * 2-2,5
**: Reklámszöveg az volt, hogy úgy optimalizálod az elrendezését AirBnBre, ahogy akarod.
-
inch
csendes tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Nézőpont kérdése

Biztos hogy nem annyit számláz, amennyit nekem kifizet. És igen, nem projectre szerződtem hanem eladtam az időmet (és a közvetítő szintén).
A kért napidíjamat megadták, így nem foglalkozom vele, mennyivel többért adtak tovább de Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen. -
Dare2Live
félisten
válasz
VirsLee
üzenetére
"Ha sürgős akkor oldjuk meg hamarabb, ha csak dumcsizgatni akar, az jó lesz munkaidőben is."
Alapvetően ennek kéne lennie.Egy másik kérdés, hogy ha a munkahely rugalmas akkor határok közt illik a másik részről is annak lenni vagy akkor tessék kivenni a szabadnapot a bankért, gyerekért kell menni, gumicseréért...
Éles eset meg nem is kérdés. Meg kell csinélni pont. Majd kifizetik OTban vagy lecsúszom...
Viszont én az Ygen eleje vagyok. Amennyire látom a Y vége, Z már erősen máshogy gondolkodik a munkáról (is).
-
lumpy92
aktív tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Sokan sokféle képpen látjuk a világot, de egy europassos cv-t én nem tudnék komolyan venni. Mikor elsős hallgatók voltunk és kellett valamihez cv, akkor mondta az egyik oktató, hogy mivel fingunk sincs erről, ezért most az is jó lesz, ha kitöltünk egy europassost. De az már 10+ éve (
) is a legmegúszósabb, zéro effortos megoldás volt.ui.: egyébként az idöközben befutott kommentek egy részével egyetértek, hogy a skillek egy része bullshites. Ebbe én nem kötöttem bele, mert műszaki vonalon nagyon elvágólagosak vagyunk, de azert tőlünk humánabb irányba sok helyen mennek ezek a "skillek", teljesen elfogadott/ bevett dolog.
-
gyépés
aktív tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Szóltam, mikor észrevettem, még az elején, ők mondták, hogy maradhat. A feladatuk meg nem is értettem, hogy miért olyan, hogy senki sem tudja befejezni, még a copilottal nyert idővel is kb. a 60%-áig jutottam. Mikor mondták, hogy eddig még senki nem jutott idáig furcsálltam is, hogy ennek így mi értelme, de vannak fura cégek. Annyira nem sajnálom, hogy nem engem választottak. De az interjú így legalább érdekes volt.

-
-Skylake-
addikt
válasz
VirsLee
üzenetére
"Vagyis azt várjuk, hogy a jelölt tapasztalatát, tudását és/vagy gondolkodását megismerjük a live coding alatt"
tehat meg veletlenul sem arra vagytok kivancsiak, hogy a VALOSAGBAN hogyan fog veletek dolgozni. 1-1ben mint a magyar oktatas. titeket nem erdekel, hogy mit csinal majd 8-5ig, az erdekel hogy tud e fejbol valamit amit szerintetek kellene. az nem erdekel, hogy DOLGOZNI hogy fog.
ez miert olyan jo ? -
carapace
tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Idén év eleje óta 5 megkeresés:
1. Valami igaming cég, Észország. KYC PO. Alacsony fizu, a domain nem érdekel, költözz észtországba, kuka.
2. Remote PO Németország, DNS Proxy, a fizu annyi amennyit most kapok, a DNS proxy nem érdekel. (de úgy látom mást se, mert azóta is kinn van a hirdetés)
3. Bluebird, építészeti tervezőszoftver PO. Hát ez még annyira se érdekel.
4. München SAP PO, ide valami indiai csóka keresett embert, az ilyenekre elvből nem válaszolok, mert rosszabbnál rosszabbak.Az SAPhoz meg nem is értek.
5. BA Payments, SEPA területre. Na ez még érdekes is lehetett volna, de nem akarok visszamenni BA-nak.
Az 5ből 4 nekem totál irreleváns, nem is értek a domainhez meg nem is érdekel, egyáltalán nem is értem, miért próbálkoznak be. A classic finanace vonal meg ami érdekelne, teljesen döglöttnek tűnik. -
akela91
addikt
válasz
VirsLee
üzenetére
23Q2 zárás után jött a kaszás sok helyen.
tavalyi posztom másik topicba az elsők között volt ami érintette a problémát: https://mobilarena.hu/tema/allaskereses_interju_oneletrajz/hsz_16513-16513.html
Viszont akkor a pályázati pénzek hiányára fogtam elsősorban, ennél mint kiderült jóval szerteágazóbb és szélesebb körű lett a probléma. -
válasz
VirsLee
üzenetére
Oké, idézek tőled: ...de ha mellédobsz angolt, egy kis python és egy minimal cloudot, akkor elkezdhetsz 1.6-1-8m és fölötte gondolkodni.
Aztán meg ezt: Elvégre pillanatok alatt elsajátíthatod
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
És igen, amiket írtál, azok toolok, ugyanúgy, ahogy a PL/SQL. Biztos lehetsz benne, hogy a korábbi PL/SQL programozók csinálják most ugyanazt python + cloud vonalon, hiszen a lényeg ugyanaz.
Itt egy fasza ábra arról, hogy ki-mit csinál: [link]
Data science az egyik legjobban felhígított terület, értsd: tele van olyanokkal akik pillanatok alatt elsajátították a skillset-et

Akkor nem ugyanazt értjük data science alatt. Merthogy az nem data engineeringet jelent klasszikusan, hanem például modellezést, modellépítést, adat alapú döntéstámogatást. Ezt te nem sajátítod el pillanatok alatt, mert kell hozzá egy matematikus/fizikus/közgazdász diploma. Anno dolgoztam adatbányász osztályon, megvoltak a data engineerek (csak akkor még nem így hívták őket), akik az adatpiacokat fejlesztették, meg az adatbányászok, akik a magasabb szintű melót végezték. AI/ML/DL vonalon is ők hasítanak, ebben biztos vagyok, nem azok, akik az adattöltéseket csinálják.
-
Emod
kezdő
válasz
VirsLee
üzenetére
A data science és az AI ML DL vonal elég nagy átfedésben van, utóbbi mostanában kezd jobban külön válni.
Egyébként nekem is vannak kétségeim a data science területtel kapcsolatban pedig kifejezetten érdekesnek tartom. Legtöbbször a data infrastructure nincs azon a szinten, hogy a data scientist hatékonyan dolgozzon. Ebből adódóan gyakorlatilag data engineering a munka egy jó része, de nyilván alapból is szorosan kapcsolódnak.
Úgy láttam álláshirdetéseknél is a data science vonal jobban visszaesett tavaly a többi data hirdetéshez képest. -
válasz
VirsLee
üzenetére
Egyébként az is le fog hanyatlani idővel. Ez, amit írsz ugyanolyan basic data engineering, mint a (pl)sql történet. Most azért fizet jobban, mert kevés az ember, és növekszik az igény. Viszont a skillset pillanatok alatt elsajátítható.
Amiben tényleg nagy pénz van, az a data science, de az nem az, amit írsz. -
Dare2Live
félisten
válasz
VirsLee
üzenetére
"de innentől megint kiegyenlített a helyzet"
Hónapja ovastam cikket, hogy pár év és jön AI a személyre szabott gyerek oktatásban és mekkora kicseszett forradalom lesz hogy nem unatkozik az egyik órán a másikon meg nemérti és lemarad és játékos tanulás látja ha nem figyel... és persze az is kiderül hogy ha tehetséges és az is ha kiegészítő foglalkozás kell vagy hogy....
Az egész eszközigénye meg egy tablet ami már afrika/indiában se elérhetetlen.
Nem gonoltam bele de ha ez jól műkködik és biztos kell pár év és párszázezer diák, hogy jól működjön de utána elég komoly előny lehet avval szembe mint aki most tanul és depressziós lesz a kincskereső kisködmöntől, nem elég érett a kőszívű ember fiaihoz hogy a főmumus matekot ne említsem.szerk: Amúgy belegondolva mekkora élhetetlen, gyerektelen, Bismarki, lószar a magyar NAT alsó egész elképesztő. Azért alsó mert a felsőt nem ismerem.
Értem én én is ebben szívtam akkor szívjon más is... a mi gyerekeink is legyenek "depressziósak" a kincskereső kisködmöntől és gyűlöljék meg az olvasást a NATos tankönyvtől(ahelyett, hogy olvasnának, kacarásznának pl Petsonon...) egész brutál a sokk így hogy össze tudom vetni egy spanyol iskolával, BSal...
Elnézést kiventiláltam. -
válasz
VirsLee
üzenetére
Várjunk még azzal, hogy ki milyen előnyt kap. Az AI segítségével még nagyon megkönnyíthető a tanulás, bizonyos zajokat kiszűrve. Van annál hatékonyabb módszer, hogy az ember végigolvas egy könyvet, vagy végignéz egy oktatást. Bizonyos dolgokat már tudott, és nem tanul velük sokat. Más téma pedig lehet hogy túl meredek, és nehezen talál meg bizonyos összefüggéseket. Ezt még bőven lehet idő és ráfordított energia szerint optimalizálni, mind a tanulás módszerét, mind pedig a kiválasztott területeket, és pont akkora mélységig belemenni, amennyire szükséges - sem jobban, sem kevésbé. Mindez személyre szabott módon, mert mindenkinek más adottságai vannak.
A generatív AI ezt nyomokban már most tudja. Pár éve még nem.
-
n00n
őstag
válasz
VirsLee
üzenetére
Igen, de a mi időkben (az enyémben biztos), nagyon nem állt rendelkezésre ennyi segítség, dokumentáció, tananyag, stb. Ma egy internetkapcsolatra van jó szerivel csak szüksége valakinek (meg nyilván motiváció, kitartás, meg ilyenek, de most inkább az anyagi vonzatáról beszélek) és kb bármibe kiképezheti magát, legalábbis elméleti síkon.
-
lajafix
addikt
válasz
VirsLee
üzenetére
Nos hülyének magadat nézd, ne engem!
Nem hitted el hogy a táppénz mekkora visszaélés volt, bemutattam. Ahogy azt is hogy minden ilyen rendszernek ez lesz a vége.Remélem rendszerben tudsz gondolkozni kisebb méretekben, bár a falvédő pora téged erősen korbeleng.
Én és a fidesz, lol !
nőjj fel . -
válasz
VirsLee
üzenetére
Az nézőpont kérdése, mennyivel kell többet fizetni egy contractornak egy alkalmazotthoz képest, nincs általános szabály.
Ha 1,5-tel számolok, és elosztom, akkor annak a contractor bérnek az alkalmazotti megfelelője valamivel kevesebbet fizet, mint amit én keresek Ausztriában vidék közepén, ahol €400-500-ért 70 m²-es lakások bérelhetőek, de a közeli Grazban is 1000 körül ki lehet jönni.
És a szakterületemen valamivel IT alatti bérek jellemzőek. Szóval az nem egy túl jó ajánlat.
-
Dare2Live
félisten
válasz
VirsLee
üzenetére
"Értsd nekem táppénz alatt a kifizetés bruttó havi fizum 14%-a, de ha beleszámolok bónuszt is, meg egyebek, ami után fizetek járulékot, akkor a táppénzem a bruttónak a ~11.7%-a.
Nekem ez fáj, hogy befizetem a pénzt és vodafone, yacht, hatvanpusztai birtok lesz belőle, én pedig kapok 11.7%-os táppénzt."Fáj és jó plda arra, hogy a jobban kereső réteg mért nem beteg soha.
-
Madwe
nagyúr
válasz
VirsLee
üzenetére
Félreérthető, de tényleg nem vontam egyenlőségjelet a kettő közé. Pusztán ha a munkáltató elkezd keménykedni akkor elsősorban a piacképes réteg fog felállni (nyilván akit nem érint a keménykedés s a munkahely hangulat amúgy nincs a gödörben az maradni fog. De azért ilyenkor jellemzően az ottmaradtak munkamorálja is romlik, szerintem)
-
törölt tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Senki nem mondta, hogy a produktív piacképes munkavállaló nem akar bemenni az irodába, ezzel kár is vitatkoznod. Madwe arra világított rá, hogy a top performerek hamarabb dobbantanak ha valami olyat lép meg a cég ami nem tetszik nekik, mert tudják, hogy úgyis felveszik öket máshova is.
-
Pfiucska
aktív tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Igen-igen es mindemellett dontottem az auto mellett.
A bonusz reszet egyebkent nem bukom mert egy faramuci deal volt kozottunk, igy a bonusz 2023-ban csak 1100-ra szamolodik, mig 2023-ban mar az 1150-re. Tovabba, az emeles eseten is az 1200-re szamolodott volna, nem az 1350-re.
-
wmarci
senior tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Sziasztok!
Van esetleg valaki itt, aki mar iden vitt vegig allaskeresesi jaradek kervenyt? Csak 2-3 napig leszek allaskereso, ilyen rovid idore is elfogadjak? Hogy erdemes igenyelni (online vagy kormanyablak)? Ezen az oldalon lattam, hogy 2024. jan.1-jetol tovabbi igazolasokat kell a munkaltatotol beszerezni, mi tortenik ha igenyleskor nincs meg meg a kiskonyv, egyeb nyomtatvanyok? (Ezeket nekem kell kerni kulon a munkaltatotol, felmondaskor?)
Koszonom
-
Ádám16
addikt
válasz
VirsLee
üzenetére
Két nagyüzemi konyhát vezetek, Debrecenben élek, naponta 2-3 órát tudok tanulással tölteni, élelmiszermérnök vagyok, angolt tanultam, szóbeli felsőfok és közép írásbelim van meg, de 7 éve nem használom a nyelvet.
Sajnos korán megálltam a tanulással, de kicsit megtréfált az élet, és kellett a 8 órás munkából származó bér, emellett akkoriban más nem fért bele. -
carapace
tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Hát én ugye egy önkormányzati cégnél kezdtem a karrieremet minimálbérrel, aztán egy év után felhívott egy volt évfolyamtárs, hogy úgy hallotta, ilyen it/logisztika vonalon mozgok én is, nem lenne-e kedvem átmenni hozzájuk. Na ezzel helyből sikerült egy fizu triplázódást elérni - de mondjuk ez egy évvel volt az egyetem után, akkor még élénkebbek voltak ezek a kapcsolatok. Azóta 20 év alatt nem nagyon volt ilyen.
-
Kickass
őstag
válasz
VirsLee
üzenetére
Hol írtam, hogy nagy király? Egyébként olyan cégről nem alkotok véleményt ahol nem dolgoztam, partnerként is max egy részére és nem az egészre lehet rálátásod.
Big4-ra rálátok, az sem csak bullshit gyár, persze random preparer/reviewer nem így látja, mondjuk az ő munkájukat pont lehet 100% automatizálni.
Minden mamutnak vannak bullshit gyár részlegei, de az, hogyha behintenék sóval akkor is csak az ott dolgozóknak hiányozna az ebben a formában nem igaz. Mint ahogy páran felettem is írták. Ha nem tetszik nem tetszik.
-
-Skylake-
addikt
válasz
VirsLee
üzenetére
+1. amit fentebb carapace irt.... lol. kedvencem amikor jartam suliba volt muszaki manager. jottunk egyutt keletibol a 8ason be suliba, mi farmerba a manager hallgato(k) meg oltonybe. a 8as buszon. na kb hasonlo erzes ez most
legalja corpo rabszolga szar, penzert vallalhato, en is kurva vagyok, de azert buszke biztos nem lennek magamra, ha black tie kellene rendezgetnem a random excelben a random semmit, ami vagy jo es akkor mindegy vagy annyira azer nem, akkor majd elhatarolunk vagy fasztudja 
pontosan tudom, parom KPMG-tol jott, konyvvizsgalo volt ott, hat lol
vert hugyoztattak vele a konkret semmiert, KPMG netto az a ceg ami ha holnap shiftdel, azt a bolygon 273ezer ember venne eszre osszesen, az a 273ezer aki naluk hivatkozik egy excelben egy masik excelre. tobb ilyen kene, viszi elore a vilagot... -
Reggie0
félisten
válasz
VirsLee
üzenetére
6. Ez sokaknak nem fog tetszeni, de a 18 évesek egy jelentős része még nem készült fel arra, hogy heti 40 órában dolgozzon.
Szerintem jobb is, mar boven itt az ideje 32-re levinni.
#35430mate317: Hogy legyen mibol karacsonyozni, majd januarban koplalni.
#35427tototos: Es kb. le se tojjak, hogy bme vagy obudai vagy akarmi, csak gabor denes ne legyen

-
Misogi
aktív tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Nekem két közgáz diplomám van, nem rég kaptam ajánlatot egy új pozícióba, előtte két helyen backenden voltam. Néha eszembe jut hogy lehet jobb lett volna infó szakra menni de ahogy látom, matekom ugyanúgy hasonló volt egyetemen, pár tárgy van ami természetesen jó lett volna ha infóra megyek. Szerencsére én ezeket próbálom, próbáltam önszorgalomból pótolni, könyvekből, amennyire tudom. Viszont két diploma után megtanultam szívni és folyamatosan tanulni, ami lehet fontosabb mint az "alapok" amiket mondjuk egy infó BSc tud nyújtani itthon. Szóval ha visszamehetnék az időben biztos elvégeznék egy infó BSc-t, már csak a papír miatt is.

-
Alexios
veterán
válasz
VirsLee
üzenetére
Volt pár éve tanterv váltás az eltén is, némileg szakirány függő is hogy mennyi matek tárgy van, de a szoftverfejlesztés specializáción pl. 1 diszkrét matek van, 1 numerikus módszerek, nincs többváltozós függvénytan.
Modellező specializáción meg még több van mint amit ide felsoroltál, de mivel ez szakirány kérdése itt az illető el tudja dönteni akar-e még több matekot.#35399 Tapsi: progmat volt 10+ éve, azért nincs már a nevében a matek jó ideje, szóval ne ez legyen az alap
de ahogy fentebb is írom specializáció kérdése, ami szerintem már rendben van, mindenki eldönti magának mennyi matekot szeretne. -
válasz
VirsLee
üzenetére
Sajnos Magyarországon nem nagyon van olyan ipar, ami ezt ténylegesen kihasználja, de külföldön igen. Meg hát, ahogy a kolléga is írta, ez progmat, amiben a matek nyilván nem véletlenül szerepel. Akit nem érdekel a dolog, az választhatja a mérnök képzést sokkal kevesebb matekkal (kb. ennyi matek van a Közgázon is amúgy).
Amúgy erre a külföldi egyetemre egy érdekesség: egy jó barátom egy német egyetemre ment közgáz PhD-zni. Vért hugyozott a követelményektől, és átmenekült az USA-ba a világ egyik legjobb egyetemére. Most már professzor. Szóval azért itt a kontinensen nem feltétlenül a magyar a legszívatósabb rendszer.
#35398Marky18
Coderek vs. fejlesztők: egyre kevésbé hiszek a distinkció létjogosultságában. Persze a legjobb fejlesztőkből lesznek a lead devek meg a sw architectek, de attól még az átlagnak is meg kéne ütnie egy erős szintet. Persze azt is elfogadom, hogy az én tapasztalatom nem reprezentatív (főleg enterprise környezeben mozgom). -
Marky18
aktív tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Valamilyen szinten az osszes felsorolt kurzus fontos egy jo fejleszto eleteben. A diszkret matek, stat, szamitaselmelet es numerikus modszerek adjak meg azokat az alapokat, amikkel dolgozunk.
El kellene kuloniteni a codereket es a fejlesztoket. A codernek valoban nincs erre szuksege, mert o a specifikaciot koveti, mig a fejleszto elkesziti a specifikaciot. -
törölt tag
-
Reggie0
félisten
válasz
VirsLee
üzenetére
Szerintem nem a valtoztatas dinamikajarol beszeltunk, azaz az atmenet lezajlasarol, hanem a ket szintrol statikus allapotban. De akkor itt ertjuk felre egymast
Azt mar elkepzelhetonek tartom, hogy egy noveles eseten eszlelheto lenne a csalas novekedese es azok elkovetoi beazonosthatobbak lesznek. -
Reggie0
félisten
válasz
VirsLee
üzenetére
Szerintem meg egy gauss-t is be lehet parameterezni ugy, hogy 90% elterjen az atlagtol es a gauss eloszlas feltetelezese is eleg naivnak tunik. De rohogve rajzolok neked ilyen lepcsozetes gorbet is harom diszkret szinttel.
Masfelol honnan veszed, hogy nem a 90% az atlagos, ahol csalas van?
-
Reggie0
félisten
válasz
VirsLee
üzenetére
Nekem ketsegeim vannak. Az eletbiztositasos emberkenek csak egy kufar moho algoritmussal, amit igazabol egy 10 soros AI rohogve helyettesit.
Az pedig nem eredmeny, hogy a kijovo stat szerint az orvosok 90%-at figyelni kell, mert akkor gyakorlatilag ott vagyunk, ahonnan indultunk.
A feladatnak amugy nem a bonyolultsaga nagy, hanem a szerteagazosaga. Lentebb is azert soroltam ezeket a peldakat, mert az orvos-beteg viszonyban ugy torzitja az eredmenyeket, mint mas amugy buntetendo szituaciokban. Ezek megkulonboztetese nelkul pedig ertelmetlen az egesz, azaz ezert nem mindegy. -
Reggie0
félisten
válasz
VirsLee
üzenetére
Azert remelhetoleg sokaig nem lesz olyan, hogy egy megbizhatatlan statisztika alapjan iteljenek meg embereket. Annyi egyeb tenyezo van ami befolyasolja az eredmenyt, hogy maximum a valtozok szamanat tudnak kiszamolni. Csak peldanak: hogy kezelned azt, hogy egy adott cegnel x vezeto alatt valaki nem mert elmenni tappenzre, mert feltette a helyet, y vezeto alatt pedig mar nem fel, ezert ki meri venni a betegszabit, amikor tenyleg beteg? Vagy vezeto se valtozott, csak nincs pengeelen a ceg?
-
Drizzt
nagyúr
válasz
VirsLee
üzenetére
Persze, az a celja, csak szerintem teljesen alkalmatlan ra az osszes eddig latott interju procedura, hogy ezt a celt elerje. Kezdjuk azzal, hogy ha peldaul kemeny es hosszu az interju procedura, a komoly szakemberek egy resze szoba se fog allni az adott ceggel. Az ilyen lelek- es idoolo interjukat azert valami jelentos ellentetelezessel kell honoralni, ha komoly embert akarsz rajta vegigkuldeni. Lehet az az ellentetelezes reputacio, vagy juttatas. Pl. egy FAANG ceg meg tudja tenni, hogy hosszu, kemeny interjut tart, mert tud adni annyi extrat, ami miatt kiteszi magat ennek a torturanak valaki. Viszont egy ettol kevesbe neves ceg ha azt mondja, hogy akkor 5 kor interju, meg AC, meg tudomisen, akkor en peldaul azt fogom mondani, hogy koszonom, ne huzzatok az idomet.
-
Egon
nagyúr
válasz
VirsLee
üzenetére
Törődjek bele? LOL...
Max röhögök azon, hogy mennyire vagytok elbillenve...
Csak random túrás a neten, első találat: [link]Célszerű lehet a munkaszerződésben utalni arra, hogy munkavállalónak előzetes bejelentés alapján lehetősége van a home office igénybevételére.
Úgy tűnik, nem csak nálunk van "Észak-Korea"...
Kívánom, hogy tölts el huzamosabb időt Észak-Koreában, esetleg átértékelnél ezt-azt...
Nos, a magam részéről ezzel a teljesen értelmetlen off szálat lezárnám, bár így megfosztom magam pár további vidám perctől...
-
gyépés
aktív tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Engem a sok kör csak akkor zavar, ha máshol már a végén járok, mert akkor megy a dilemma, hogy ha kapok ajánlatot az első helyen egyszerűen nem tartják addig, hogy a második helyen végigmenjen ez a rengeteg kör. Jellemzően szerintem pont azért csinálnak cégek ilyen marha hosszú interjú folyamatot, hogy ezzel is érzékeltessék, hogy ők milyen fontosak, csak rájuk figyelj. De ez csak a személyes véleményem.
Engem inkább az zavar, mikor adnak egy ilyen "házi feladatot" és az akkora, hogy vagy egy hétig napi 8 órában azt kellene csinálnom, hogy olyan legyen, amilyet mondjuk vállalni tudnék. Persze ez ugye jelentheti azt is, hogy ha nekem ennyi időbe telik, akkor ez a pozi nem nekem való.Volt ilyen is, nem gond, ilyenkor jeleztem is, hogy nincs elég kompetenciám ehhez jelenleg, annyi időt meg nem szánok rá, hogy meglegyen, plusz annyira nem is érdekel ez a terület, hogy ennyi munkát beletegyek. Ez utóbbit azért nem szoktam mondani.
Viszont van olyan amikor csak a munka mennyisége akkora, hogy tényleg 5 embernap simán belemenne csak a megírásba, kutatás nélkül, és adnak rá 7-10 napot. Munka, meg család mellett, nekem ez nem fér bele. Ilyenkor szomorúan elköszönök. -
carapace
tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Valahogy úgy érzem, hogy kicsit szét van csúszva a contractorok felhasználása magyar-külföldi viszonylatban. Svájcban ilyen iszonyat specializált BA contractokat láttam, nagyon-nagyon szűk domain fókusszal, de ezekre olykor az 1000+ CHF/napot is megadták, itt meg szerintem ilyen rabszolga józsikat keresnek occsó pénzért.
-
carapace
tag
-
n00n
őstag
válasz
VirsLee
üzenetére
Elég sok embert interjúztatok, illetve látok rá más területek interjúira. Ha igen penge emberről beszélünk most már egyre gyakoribb a 3m+-os bérigény alkalmazottként. Ami tök érthető szerintem. Általában ezek az emberek már most is jól megvannak fizetve, mert tudják magukról, hogy pengék és a példa kedvéért br 2.5m+ fölött már nem szívesen vált az ember (értsd jól) aprópénzért. Ismerősnek Cloud Architect poziba most ajánlott egy magyar startup (nem szeretnék nevet mondani) br 3.5-et, viszont visszautasította, mert kb one-man show lenne az egész, ahhoz Ő meg már túl öreg hogy éjszaka/hétvégén is tolja az ipart, hogy az úgy nézzen ki, ahogy kell. Belesz@rni meg nem szeret.
-
carapace
tag
válasz
VirsLee
üzenetére
3m környékén az van, hogy aki itt tart, annak pénzügyileg gyakorlatilag három opciója van
1. Megpróbál menedzsment irányba menni
2. Megpróbál valami 500+ eur napidíjas remote projektet behúzni contractban. (bár ez általában szakmai visszalépés lesz)
3. Külföld (bár 80k eur fölé menni Ny-Europában se mindig triviális)Klasszik alkalmazottként kifújt a dolog.
-
válasz
VirsLee
üzenetére
Azért a Nofluffra sem kerül fel minden, sőt, egészen kevés dolog. Linkedin már egy fokkal jobb. És sok pozi sehova sem kerül fel, hanem rácsörögnek valami haverra, hogy nem tud-e valakit. Időnként tud. Ez amúgy nem protekció, simán csak a kapcsolati háló mozgósítása. Ráadásul bizonyos területeken a szakma is szűk, előbb-utóbb belefutsz ismerősökbe.
-
válasz
VirsLee
üzenetére
Ez nem igaz, főleg úgy, hogy az MBA képzéseknek különféle specializációi szoktak lenni, éppen ezért, hogy kiválasszák, mire kell.
Mondjuk én ugye nem az MBA-t csinálom, csak egy ütemtervet, ami tudásátadásban kiválthatja, és hát bőőőven van haszna azokon a témakörökön végigmenni, és még enyhén fogalmaztam.
-
Xero
nagyúr
válasz
VirsLee
üzenetére
Az teny, hogy brutal alacsony, de ahogy fentebb is szerepel, sok mas tenyezo is szerepet jatszhat egy dontesnel, mint pl lokacio, maga a feladat es a produktum, legkor, HO policy stb stb.
Nekem is hiaba jonnek ajanlatok, +30% alatt el sem gondolkozom rajta, pedig az mar 3M+ lenne. Nyilvan itt a +80% nehezen jatszik, az mar 4+ ami alkalmazottkent nehezen kimozoghato az en szintemen.
-
Egon
nagyúr
válasz
VirsLee
üzenetére
A béren kívül tucatnyi más szempont van egy munkahely kiválasztásánál, ami ráadásul szubjektív, mindenkinek egyedi.
Pl. 6 évvel ezelőtt azért utasítottam el egy cca. 20%-kal magasabb lehetőséget (ráadásul úgy, hogy nem egy bejáratott munkahelyet kellett volna feladnom: az éppen meglévőnél 50%-kal magasabb volt, a 20% különbség egy másik megpályázott pozícióra vonatkozott), mert a Duna túlfelén lett volna, én pedig a XVI. kerületből nem fogok átbumlizni Budára melózni...
Persze van az a különbség, amire az ember már hajlandó valamelyest kilépni a komfortzónából, ez is igaz. -
dellfanboy
őstag
válasz
VirsLee
üzenetére
hat lehet meglepo de en penzert dolgozok... szoval ha adnak eleget akkor talan, bar irtam, hogy nem keresek aktivan allast ok jottem hozzam. bar ahogy nezem ez alsohangon evi kb 80mHUF. zsebben. ennyit meg mostse adnak svajcban.
azt mondta a hr hogy vmi 5%-ot vonnak le a bruttobol.+ lett tobb info adnak evi 2 honap remote working lehetoseget, +30 nap szabadsagot
szoval kb evi 3, 3.5 honapot tavol lehetsz attol a csodas orszagtol. a tabuk regio-varosban lenne az iroda elvileg a kornyeken van vmi hegyseg is, ahol tavaly pl. havazott. viszonylag kozel van sharm ell sheik,
voros tenger talan tulelem. elvileg olcso a benzin, viszont motorkerekpar kereskedest nem nagyon talaltam, szoval lehet kenytelen leszek autozni?
megvolt a teszt, am elmennek a pcsaba azt mondtak 1 ora, ebbol az volt 1 ora hogy megoldottam a feladatot utana prezentalhattam is fel oraban, meg kerdezgettek. szerencsere nem nagyon tudtak belekotni, meg eleg egyszeru volt a topic is.
mutattak 1-2 org chartot nagyreszt angolokkal, meg amerikaikkal kellene dolgozni, egesz csapatban nincs 1 helyi se.
termeszetesen 1-2 het mire ertesitenek, mondtam nekik nem surgos.
azon is filoztam hogy lehuzok ott 1-2-3evet es utana nyugdijazom magam/csinalok vmi vallalkozast. talan a kovetkezo valasztaskor a politikai helyzet is stabilizalodik otthon, ha meg nem akkor elem tovabb a vandorciganyok eletet es megyek californiaba vagy barhova. dontes meg odebb van.
Új hozzászólás Aktív témák
- Assetto Corsa Competizione
- Revolut
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Spórolós topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Path of Exile 2
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- Új, felbontott Kingston FURY 24GB (1 modul) Renegade DDR5 8000MHz CL38 KF580C38RW-24 - 24 hó gari
- Honor 90 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Motorola Moto G72 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Xiaomi 13T 256GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Új könyv: A szamuráj erényei Kicune - Itó könyve
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Black Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4157
- Samsung Galaxy A8 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3881
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
) es van egy penge tech lead aki ert a businesshez es a people managementhez is.

) is a legmegúszósabb, zéro effortos megoldás volt.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Persze a 3 elég erős kerekítés volt, de nagyjából helytálló.