Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
GeeForGolf
üzenetére
Én pontosan tudom miért nem érted.
Maradjunk annyiban, hogy régimódi vagyok. Nekem az, hogy valami megfelel a jogszabályi feltételeknek nem lesz automatikusan etikus, erkölcsös, morálisan és társadalmi szempontból elfogadható. -
GeeForGolf
junior tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Szóval részemről, ha lehet dönteni, hogy 130k ember éljen extra kedvezményes adókulcs mellett, vagy 3-4 millió ember fizessen 15% helyett 11% SZJA-t, én az utóbbit választanám.
az a probléma az elméleteddel, h abból indulsz ki, h ha megnő az adózási kedv, és több adóbevétel keletkezik, akkor majd csökkentik az adó mértékét. bevallom, engem ez a gondolkodásmód eléggé meglep a stadionok országában, ahol a világ összes ellopható pénze sem lenne elég a vezetésnek.De ez jó eséllyel azért van, mert vannak családtagjaim, barátaim az alsóbb, dolgozó rétegből is, és nem szívesen néznék úgy a szemükbe, hogy én havi 50k-t fizetek 1m után, ők meg ennél többet, mert akár 300k-t is megkeresnek egy hónapban.
nem pontosan értem, miért csinálsz morális problémát ebből. nincs ebben semmi adócsalás, élsz a szabályok adta lehetőségekkel, még csak nem is ügyeskedsz. ha ennyire zavar, h a barátaid, családtagjaid többet adóznak mint te, mindig van lehetőséged anyagilag támogatni őket
de azt azért könnyű belátni, h nonszensz lenne másokat hibáztatni azért, mert élnek (nem visszaélnek!) egy olyan jogszabályi lehetőséggel, ami a te igazságérzetedet zavarja. -
válasz
Vision
üzenetére
Ne keverd a dolgokat. Az ipari mértékű lopást teljesen független az egyenlő közteher viseléstől. Lopnak magas és alacsony kulcsok mellett. Mindegy mit csinálsz, mennyi adót fizetsz, lopni fognak. Szóval részemről, ha lehet dönteni, hogy 130k ember éljen extra kedvezményes adókulcs mellett, vagy 3-4 millió ember fizessen 15% helyett 11% SZJA-t, én az utóbbit választanám. De ez jó eséllyel azért van, mert vannak családtagjaim, barátaim az alsóbb, dolgozó rétegből is, és nem szívesen néznék úgy a szemükbe, hogy én havi 50k-t fizetek 1m után, ők meg ennél többet, mert akár 300k-t is megkeresnek egy hónapban.
-
-
válasz
VirsLee
üzenetére
Múltkor volt egy rohadt jó cikk, arról szólt, hogy miért olyan sikeres a Fidesz. Rájöttek arra, hogy a hazai alsó-középosztály nem az elittel küzd, hanem a többiekkel az osztályból. Ezért van az, hogy te se a nyilvánvaló, ipari szintű, ezermilliárdos nagyságrendű lopást teszed szóvá, hanem azt, hogy egy nyomorult katás miért 50 ezret fizet mittudomén, 200 helyett. Na, ez a rohadt kemény, ugye érzed?
Vannak Romániában ismerősök, üzemeltetnek kint vállakozást. Ők nem szidták ezt az 1-3%-os rendszert.
-
válasz
Vision
üzenetére
Nem, nem a fodrászhoz kellene mérni magad (oké, tudom, hogy már nem vagy Kata-s), hanem a takarítónőhöz, aki többet tesz a közösbe. Az a ~130k IT-s havi 350k/fővel számolva (bruttó 750k fizu - kata) is üt egy 546 milliárdos lyukat a büdzsén.Tudom, ez “kevés”, csak annyira lenne elég, hogy 15% helyett 11% legyen az SZJA
Azzal teljesen egyetértek, hogy ez nem foglalkozás függő.
TAO nem érdekel különösebben, hisz azt tudod, hogy Magyarországon egy nagy multi cég se jeleskedik ennek befizetésében. A román mítoszt már itt vagy a kiszámolón helyiek cáfolták, hogy azért az innen kicsit túl van fényezve. -
válasz
VirsLee
üzenetére
Mondjuk azt megmagyarázhatná valaki, hogy IT-sként ugyanannyi bevétel után miért fizessek több adót, mint egy kőműves/ács/fodrász? Ez a probléma ezzel a KATA szabályozással. Egyrészt kijátszható, ha nagyon akarod, másrészt igazságtalan is.
Egyébként azt tudtad, hogy Romániában a hasonló cégek 1% TAO-t fizetnek? Az még a katánál is kevesebb.
-
válasz
Vision
üzenetére
Ez csak azért van, mert itt Magyarországon mindent szarul szokás csinálni. Évi 6m-ről indult, aztán 8, majd 12. Az 50k változatlan.
A 12m bevonzotta az IT szektort, akik most már ezen a fórumon is magukból kikelve tudják hajtani azt a hülyeséget, hogy reális kevesebbet tenni a közösbe 1m jövedelem után, mint egy borsodi minimálbéres takarítónő.
Szimplán magyar sajátosság, hogy ezt is szarul csinálták. Nekem is volt már nav ellenőrzésem a családi vállalkozásnál. Tudnak furcsa dolgokat fantáziálni ők is. Érdemes naprakésznek lenni, akkor nehezebben vezet meg a nav ellenőr a saját tudatlanságával. -
Ezek tök jól hangzanak addig, amíg nem kapsz egy adóellenőrzést. Én most éppen csinálok egyet EV-ként, és nem túl kellemes dolog, elhiheted.
Az iroda bérleti díja 15 EUR / négyzetméter. Szóval jó nagy szobának kell lennie, hogy kijöjjön a matek. Ez így akkor poén, ha nem élsz mondjuk a lakásban, mert ha igen, akkor rögtön osztott használat, arányosítani kéne a rezsiköltségeket. Ebbe kapásból beleköthetnek. Ha meg nem élsz ott, akkor ennyi erővel ki is adhatnád a kéglit ugyanennyiért, szóval ez nem valós nyereség. Egyébként én is elszámolom az irodahasználatot, egy 100-ast így ki tudok venni havonta, de semmi mást nem költségelek le (rezsi, internet, kávé, tisztítószerek, stb.), mert az már nagyon rizikós lenne.
Van az havi párszáezer is.
Ezt a tisztítószerekre, meg hasonlókra írtam. Abból te nem szedsz össze többszázezret. Laptopot se veszel havonta, telefont se. Ezek bagatell tételek a bevételhez képest.
A cégautó dettó. Te amúgy lízingelsz így kocsit? Számolgattam sokat, de nem olyan hatalmas nagy biznisz ez sem. Mondjuk én most kivázok, kevés pénzt veszek ki a cégből, illetve nagyobb beruházásokat is akarok csinálni később.
...úgy lőtték be az adót (még az eredeti határoknál), amit egy full kioptiamalizált vállalkozás fizet legálisan.
Ez azért távol áll az igazságtól. Már a garantált bérminimum után is vagy 120 ezer / hó a közteher, és akkor még nem fizetted be az egyebeket a cég után. Ha 0 bevételed van, ezt akkor is csengetni kell. -
djgeg
őstag
-
djgeg
őstag
válasz
axioma
üzenetére
Lehet csóválni a fejet, de nem én találtam ki ezt és legális

Nem kell minden szart cégbe tolni, de azt amit munkára használsz az mind jogos tételként mehet a cégbe, autó szintén, saját ingatlan részének kiadása szürkezóna, de ha átlag iroda bérleti díjat nézel akkor nincs mibe belekötni, stb stb. Ez csupán adóoptimalizálás, a törvényeket meg nem mi hozzuk amik engedik. -
djgeg
őstag
válasz
Vision
üzenetére
"Százezrekért nem adhatod ki a lakásod egy szobáját a cégnek, különben a NAV szétcincál."
Ha Ft/m2-re az átlag iroda bérleti díjak környékét lövöd be nincs nagyon mibe belekötnie a navnak.
Nézzél körbe átlag iroda bérleti díjakkal kapcs, kiadsz egy szobát vagy kettőt meg a mélygarázst mondjuk és összejöhet 200e Ft, azért ez már nem annyira apró egy tételnek.
Telefon, telefon előfizetés, laptop, tablet, Internet (cégeset is beköthetsz), bármilyen eszköz amit akár csak részben munkára használod azt mind meglehet venni cégre és szépen költségelni. Még a kávé gépet is veheted cégre... (akár a kávét stb-t is, de azon már szarabb + adó van)
Egy nagyobb tétel még az autó, persze nincs mindenkinek vagy nem akar, de amúgy nem a semmiért van annyi új autó ami szinte mind céges. Erről is már beszéltünk korábban.
"Megveszed" nyíltvégű lízingel új vagy akár használt autót 2-3 évre, költségelsz mindent ami létezik (benzin, szervíz, parkolás, adók, biztosítás), ÁFA, majd amortizálsz... stb. stb.
Aztán a lízing lejárta után a maradványértken eladod magadnak az autót. Ha jól lőtted be akkor a maradványérték kevesebb mint a piaci értéke a kocsinak és azon is nyerhetsz ha eladod."Hát, ilyen havi párezres tételekkel nem fogok szarakodni, az tuti.
"
Van az havi párszáezer is.
Számolgass és nézz körbe mi az amit munkára használsz, akár csak részben. Add össze és szerintem meg fogsz lepődni.
Persze mindezek után így is úgy is a két legnagyobb tétel az autó és a kiadás, ezekből pedig msz.-ként leadózod a bevétel után 15% kot és jónapot.Költségelésekkel/amortizációval optimalizálod az adót és jobban jösz ki mint msz.-ként.
A fentiek szerint lesz bevételed és ha 1 személyes KFT mondjuk fizetsz magandak egy minimálbért, plusz kiveszel évente még amennyi kell. A többit szépen bent hagyod, nyitsz egy értékpapír számlát, befektetsz stb.Két nagy hátránya van a cégnek, bukod a TBSZ-t mint lehetőséget és ha szeretnél lakást venni később hitelre, akkor a céges hitel paraméterek sokkal szarabbak, kevesebb mértékű illetve rövidebb futamidő, plusz ált előző évi árbevételt nézik stb.
-
költségel, kiadja a lakás egy részét a cégnek, főleg ha már homeoffice stb
Jó, ezek minimál tételek. Százezrekért nem adhatod ki a lakásod egy szobáját a cégnek, különben a NAV szétcincál. Költségelni mit tudsz? Nekem is mondta a könyvelőm, hogy a tisztítószert vegyem számlára, azt is le lehet írni. Hát, ilyen havi párezres tételekkel nem fogok szarakodni, az tuti.
-
bobsys
veterán
IBM EU kb 1500 EU/nap volt egy Senior/Lead Architect, ezt az IBM kapta a joember meg ugye kevesebbet, mert alkalmazott volt. Ha kiadtak a melot valami contractornak/alvallalkozo cegnek akkor is kb a felet megtartotta az IBM.
Ez a szint felett nem volt ralatasom a napidijakra, de a senior felett meg volt 1 bersav mielott partner/vp/svp etc.. jott. -
djgeg
őstag
válasz
Ursache
üzenetére
Ahogy látom és tapasztalom az IT szektorban a vállalkozók nehezen vagy egyáltalán nem tudnak a nagy cégekkhez nagyobb projektekre közvetlenül bekerülni, szinte csak közvetve közvetítő cégeken keresztül és így nehezen jön össze a 4 "ügyfél".
Még ha direktbe be is tud kerülni, azok akik pl. hosszabb távú projekteken vannak, így is nehéz lehet a 4 ügyfelet "fenttartaniuk", vagy nem átlépni a 3 milliót/ügyfél. -
djgeg
őstag
válasz
Vision
üzenetére
Nekem eddig is volt, de amúgy én is ezt hallom, hogy szinte mindeki megy át KFT-zni. Valószínű én is megyek át teljesen, amint lemegy most egy pár apró projekt amit tolok.
Napidíj szempontból van egy közeli ismerős aki emelt egy kicsit, de nem annyival, ha okosan csinálja az ember (költségel, kiadja a lakás egy részét a cégnek, főleg ha már homeoffice stb), nem veszi ki a pénzt csak amennyi kell akkor azért jól ki lehet hozni az adó szempontból, bár ezt már beszéltük, hogy X összeg felett érte meg anno a 40% különadóhoz képest, mostani változtatások után viszont amúgy is. -
Egyre több ismerőstől hallom, hogy KFT-re vált EV-ről. Szerintetek ennek pluszköltsége be fog gyűrűzni a kontraktori díjakba, vagy egyoldalúan be kell nyelni?
-
-
Van itt valakinek (rajtam kivul
) ralatasa EUs kontraktori dijakra, konkretan arra, h mi a felso 1% hatara mondjuk IT-ben? Napi 1500? 2000? -
axioma
veterán
válasz
neil_mullen
üzenetére
tipp: nem szja-ertelmu brutto, hanem afa-ertelmu brutto akar itt lenni
-
Kobe
veterán
válasz
neil_mullen
üzenetére
Ilyet meg eletemben nem hallottam h brutto km alapu dij, mindenki a torvenyben irt fix kmdijat szokta odaadni es kesz, teged nem igazan erdekel utana a bruttositott dij
-
neil_mullen
aktív tag
Sziasztok! Ha az üzemanyagköltség támogatást bruttóban adják meg kilométereként, akkor milyen adóval kell számolni? Még nem kaptam ilyet sosem, ezt üzemanyagkártyán szokták adni? GE-ről lenne szó egyébként, ha számít...
Köszi!

-
Lien
aktív tag
válasz
azbest
üzenetére
A kilépési papírokat megkaptam, az adóbevallásnál amikor németben voltam magyar céggel kiküldetésen, az sántít picit az adóbevalláson, de amúgy pont ez a cég állította ki a rózsaszín kiskönyvemet és azt viszem már tovább.

Az előző munkahelyeim is megadták a kilépő papírokat illetve nekem van röghöz kötésem az egyetem miatt és az az 1200+ nap amit le kell dolgoznom 2017 nyara óta teljesen rendben volt, 2019 év elején kaptam lapot akkor kb. 700 napot már ledolgoztam.
Amit a NAEK-en észrevettem, hogy 2009-10-ben nem mindegyik diákmunkám volt bejelentve diákszövetkezeten keresztül...
Ezt az önkormányzatos dolgot nem is gondoltam volna, hogy pont ott... mondjuk így az aktuális helyzetemben nem félek, hogy a molnál sumákolás lenne de a jövőbeli munkahelyeimre figyelni fogok, elvégre még van 40 évem. -
azbest
félisten
Utólag is lehet szerintem kérni rajtuk a beírást. De ha ezzel sem törődtek, akkor lehet be sem voltál jelentve... már ha más hivatalos pípírt sem adtak.
Ha máskor nem, akkor a nyugdíj kiszámításánál, a jogosultsági idő számításnál lehetnek vitás esetek, amire nem túl sok van a kezedben, ha nincsenek meg a papírok.Egy már megboldogult rokonom is nyugdíjkor szembesült vele, hogy 5 évet dolgozott az önkormányzatnak úgy, hogy nem fizették utána a tb-t és így nem számítottak az évek. Persze ebben biztosan ő is hibás volt, mert fel nem foghatom, hogy nem tűnik fel valakinek, hogy nem kap papírokat és zsebbe fizetik....
-
Lien
aktív tag
válasz
Revolit
üzenetére
Nálam megcsinálták a molnál, hogy kérték a kilépési (jelen esetben akkor kirúgási papírt) és a kis rózsaszín TB kiskönyvet + a végzettséget igazoló dokumentumokat. Konkrétan a GDPR-re hivatkozva azt mondták, hogy nem másolhatják le a diplomáimat, azóta sem kérték még...
A NAEK ügyfélkapus oldalán meg úgy is vissza lehet nézni, hogy melyik munkahely jelentett be. Nekem ezzel csak az a baj, hogy az első 1,5 éves munkámból én nem kaptam rózsaszín kiskönyvet ami a TB-t igazolja csak a 3-al ezelőtti munkahelyemről és azóta is azt viszem tovább. -
Froclee
őstag
válasz
Revolit
üzenetére
Én is úgy tapasztalom, hogy változó, nem feltétlen garázscég függő. Első két munkahelyemen kérték a diploma fénymásolatot, a mostanin nem. Ezen kívül background check sehol sem volt. Mondjuk úgy sejtem a nagyoknál (Amazon, Netflix, Gugli, Fb stb.) nem mennek a véletlenre.
-
Egyrészt a TB kiskönyv nem tartalmaz a béredre vonatkozó információkat, másrészt pedig munkahelyváltásnál időarányos szabadságod lesz. Nem is tudom hogy jutott eszedbe, hogy egyik cégnél melózol fél évet, átmész egy másikhoz, és majd Ő kiadja a szabit, amit a másiknak kellett volna

-
Sztenly
tag
Bocsi még egy utolsó off. HR-es barinővel felvértezve amit megtudok erősíteni h ha új helyre mész akkor a tb kiskönyv meg a végzettségedet igazoló papírokon kívül semmi az égadta egy világon nem kell (ok személyi+lakcím kártya)
Ott látszanak a betegszabiaid. A rendes szabi meg autómata kalkulálódik nem rocket science.
Szerk: Van ahol erkölcsi is kellhet.Az ilyen-olyan SZJA kedvezményeket évente egyszer is le lehet kérni ha valaki nem akarja a cégén keresztül havonta érvényesíteni.
Szerencsére nincs már ez a papírfecnizgetés alkalmazotti jogviszony esetén.
Nem tudom h garázscégeknél hogy van most multis tapasztalatot írok.Másik:
Nekem indiaiak kérdezték h most mennyit keresek élből mondtam h policy szerint ezt nem oszthatom meg. Ennyi. Ők nem tudták h kis hazánkban ez így megy. Sztem lassan ebben lehet fejlődés.Nyílván senki nem akar bérfeszültséget, de erről litániát lehetne írni.
A bért meg ugy szoktam mondani h a cafit meg bonust is regélje el gyorsan meg h hol az office és akkor hays szerinti range felső szegmensét mondom nekik.
-
axioma
veterán
-
Kobe
veterán
válasz
axioma
üzenetére
Igen, de utobbi konnyites pont a nav online bevallastervezet miatt maradt meg maig kvazi kotelezo jelleggel - mivel online kumulaltan latod az adatokat ezert ha leadtad az elozo M30at akkor szumma eves teljes elszamolast kell kapj, fuggetlenul attol hany helyen dolgoztal adott evben, mert igy csak ossze kell nezned a honlappal, es biznak benne h 2 szam vizualis osszehasonlitasa megy :D
(mondjuk ez is minositi a nav hozzaallasat h annyit nem nez ki az atlagpolgibol hogy osszeadni kivonni tudnak e) - megjegyzem nemileg joggal mert a nagy atlag ilyen teren baromi nem tudatos, amikkel neha betamadtak ocsem.... -
válasz
bandus
üzenetére
Szerintem új cégbe bizonyos szempontból könnyebb így lépni. Ott nem ismer senki, nem haverkodtál még össze senkivel. Oda főnökként kerülsz be, 0. perctől úgy kezelnek. Nem az van, mint cégen belül, hogy a korábbi jó fej ebédpartnerből hirtelen az az ember lett, aki osztja a munkát, és a fizetésedről dönt. Szóval ja, ha én választhatnék, akkor inkább így lépnék előre.
-
axioma
veterán
A ceg az altala kiadott jovedelmekrol kesziti tudtommal kotelezoen az M30-at, az csak egy kesobb hozott, extra munkavallalot segito intezkedes volt, hogy ha leadta az elozot akkor az aktualis munkaltato osszesitettet kellett csinaljon.
Bar miota nav automatikus szja-kitoltes van, ennek mar nemigen maradt semmi jelentosege, ok latni fogjak mindegyiket. Meg aki maga/konyvelo csinalja az ket-harom papirbol is ossze tud adni szamokat, teljesen trivialis kovetve a sorok szamozasat. -
Kobe
veterán
válasz
Ursache
üzenetére
A hozzaszolas amire valaszoltal, semmilyen formaban nem tartalmazott semmilyen uatalat barki kerdesere, igy nem igazan ertem a te kerdesedet, erre probaltam utalni.
Ha egy cegnel pedig - merettol fuggetlenul - a HR nem lat ra arra az adatra, ami az altala, HR szervezetkent evente kotelezoen kiadando igazolasokhoz kellenek, akkor ott nagyon nagy baj van....
M30at hogy rakja ossze, megtippeli mennyi beveteled volt az elozo helyen? -
Kobe
veterán
válasz
bandus
üzenetére
No offense, de en nemileg ketkedve allnek ahhoz a ceghez amelyik egy 20-25 fos teamnek 0 direkt people mgmttel rendelkezo jeloltet szeretne megtenni.
Persze vannak kivetelek, de nagyon mas a leanyzo fekvese ha van mogotte 3-4 ev legalabb 5-10 fos csapatok direkt menedzselese. Es utobbi - ha tenyleg csak people managementrol van szo - jobban illik a profilba, szakterulettol fuggetlenul -
3. opció. ez abszolút a ppl managementről szól, zéró, vagy minimális szakmai munka van benne, a feladat csak az, hogy a csapat megcsinálja a munkát, külön-külön projekteken, de szakmailag nem felügyelem/segítem őket. megfelelő ember kerüljön a megfelelő projektre. elég speciális terület ez is, nem is mondanék róla többet nagy nyilvánosság előtt

amúgy ez bennem is felmerült, hogy ha valóban engem választanánk több jelentkező közül, az mit mond el a cégről
én nem félnék kipróbálni magam, régóta keresek hasonló lehetőséget, ha valamiért nem sikerülne se éhen nem halnék, se attól nem tartanék, hogy találok-e munkát. -
Kobe
veterán
válasz
bandus
üzenetére
Teamlead = 5-10 fos csoport vezetoje
A 20-25 fo az inkabb section manager / manager szint, min. 2 de inkabb 3-4 teamleaddel alatta
Vagy ha projektmunka, akkor PM szintNem ismerem a pozicio pontos tartalmat, de ha direkt people management a korabbi tapasztalatok alapjan nem igazan volt, csak projekt jellegu, en azert korbejarnam dontes elott ezeket a kerdeseket:
- ha valamilyen BAU jellegu manager melo, nem projekt szervezet, es nincsenek TLek, miert szeretne megsporolni a ceg a tenyleges teamleadeket a szervezeti felepitesben (igy lehet mar nem is olyan vonzo az anyagi osszkep ha 3-4 beosztott hianyzik alolad es csinalhatod te a melojukat)
- ha BAU menedzserkedes, ES nincs korabbi direkt people mgmt tapasztalat, biztos jo otlet rogton manager szinten beleugrani? (mindket oldalrol fura, cegnel is, meg a munkavallalo is konmyen rosszul merheti fel hanyas a kabat)
- biztos nem fogalomzavaros a ceg, es a projekt jellegu melo kereteben a PM feladatok alatt TL megnevezessel a szimplan szakmai iranyitas helyett nem akarjak- e PM kent a te nyakadba sozni a beosztottak adminisztrative hasfajasait
-
David89
tag
-
ez egy jó szempont, főleg, hogy egy nagyobb projektet kellene lemenedzselnem itt, ezért is jött egy jelentősebb emelés. viszont egyedül. az opcionális új pozíció viszont egy TL role lenne, 20-25 emberrel, ami engem kifejezetten érdekel és erre viszont a jelenlegi szervezet méretéből kiindulva itt sosem lesz lehetőségem.
-
Kobe
veterán
Kicsit reszletesebben? Kulfoldi ceg magyarorszagi leanyvallalatanak, vagy magaval a kulfoldi ceggel allsz munkaszerzodesben? Ha magyar bejegyzesu ceg, akkor ismernie kell, illetve TB nel is regelnie kell.
Amugy a lenyeg nem feltetlen a leadason van, hanem a kiadason: ha magyar cegnel felmondasz, utolso napon az elszamolos papirokkal egyutt vissza kell kapnod.
Az, hogy uj helyen leadod e vagy sem, azt a regi ceg pont leszarja.De a kulfoldi ceges resz eleg ingovanyos terep, nem ismerem reszletesen de ugy tudom netto szopas a cegnek ha ebben a konstrukcioban foglalkoztat (kulf ceg szerzodik rendes munkavallaloi szerzodessel magyar munkavegzessel) mivel a hazai adokat kellene utanad megfizetnie, emiatt pl cegkent is regisztralnia kell a magyar TB hez, stb. Vagy a ceg nem regisztral es intezed te magadnak az egeszet (meg nagyobb cumi).
En ilyesmivel emiatt eddig max ugy talalkoztam h tenyleges foglalkoztatonak kozbe volt iktatva egy magyar ceg / magyar leanyvallalat, vagy inkabb vallalkozi felallas beszamlazassal
-
Kobe
veterán
válasz
tboy93
üzenetére
A TB kiskonyvedet, tok mindegy ki vegzi az adobevallast, a mindenkori munkaltatod orzi, te viszed egyik helyrol a masikra. Ezt minimum meg kellett volna kapnod....
Jhonny6: pont ezt irom, hogy lattam olyan esetet amikor a self-marketingbol tehetseges kollega kerult kivalasztasra, es a HR valahogy visszasugta a szakmai vezetonek, hogy jo jo, ok a srac, de biztos hogy ennyivel tobbert kell foglalkoztatni? Probaido elso heten viszlat, kovi heten kezdett Mr B-terv
bandus: ha nem tervezel visszamenni a ceghez, nem gaz. Amugy meg hidfelegetes, ennek fenyeben kell merlegelni
-
axioma
veterán
válasz
tboy93
üzenetére
Van amit akkor is kell, pl. mennyit voltal mar betegszabin az nem ara'nyosodik a cegnel toltott idovel. Azt mondjuk nem tudom hoyg van-e olyan kotelezo papir amin van osszeg is, lehet hogy nincs.
Az szja egeszen biztos ugy van hogy nem kotelezo, en magamnak csinalom hogy elobb visszakapjam az eg.pt-t.
Az elozo fizetesemet amugy amikor nem titkos aka'r tudhatjak is: ha mar valtok, akkor a lehetseges uj munkahelyek versenyeznek, egymassal, nem az elozovel. Az elsonek nagyot kell mondania ahhoz, hogy tobbet meg se probaljak... de egyebkent most kimondottan titkos is, kerdezhet en meg nem valaszolhatok, legfeljebb a nagysagrendet sejttetem ha olyan a szitu, mert sajna me'g mindig jellemzo hogy noi programozo plane nem huszoneves az egy olcso munkaero, az alapjan akarnak besuvasztani valahova. -
teoretikusan, egy emelést követően és egy komoly projekt kezdete előtt morálisan mennyire jó döntés lelépni a cégtől, ha úgy hozza az élet, azaz összejön más ami jobban tetszik és jobban is fizet.
-
-
-
Kobe
veterán
válasz
tboy93
üzenetére
En azert raneznek mert ha szarul adtak ki anno az M30at, erhet meglepetes egy utolagos adobev ellenorzesnel :)
Egy pozira kb mindig tobb alkalmas jelolt van, abbol valogatnak ugy hogy a cegnek is megerje.
Lattam mar kozelrol olyan esetet amikor benezte a HR picit es a tul nagyot lepo kollega lett a preferalt. Elso heten konmyes bucsuval menesztettek, kovi heten kezdett az utodja 20%al kevesebbert.
Merjunk nagyot almodni
-
Kobe
veterán
válasz
tboy93
üzenetére
Akkor valamit rutul elbasztak, mert a regi helynek ki kell adnia tobbek kozott a TB kiskonyved is az utolso napon..... Neked meg le kell adni az uj helyen, elso nap
Ugyanez igaz a szabadsagkeret felhasznalasrol stbEn gyorsan leellenoriznem az ugyfelkapun h biztositasi jogviszonnyal stb minden okes e
Emellett evkozi valtasnal M30as nyomtatvanyt is 1dbot kapsz a targyevre, azt az uj cegnek ugy kell osszeallitania hogy mar benne vannak a korabbi ceg altal reszidoszakra kiadott osszegek is
-
MATEO6600
őstag
"A munkáltató szempontjából tök mindegy, hogy az előző helyen mennyit kerestél"
Erre reagálva, mennyire találjátok normálisnak, hogy a HR-es a jelenlegi fizetésed iránt érdeklődik? Én vagyok maradi, vagy ez rohadtul nem az az ő dolga ?Edit: Nem olvastam az utolsó oldalt, látom VirsLee is hasonló véleményem van mint én.
-
válasz
kraftxld
üzenetére
Nem érdemes soha elmondani mennyit keresel. Semmi közük hozzá, plusz általában azért érdekli őket hogy minél alacsonyabb összeget ajánljanak. Ha nem keresek aktívan, akkor mindig van egy összeg, amiért már hajlandó vagyok interjúzni, ezt szoktam rögtön az elején megkérdezni, hogy ha belefér-e.
-
kraftxld
félisten
válasz
bandus
üzenetére
Ezen én is nagyon ki tudok akadni, hogy ha valaki megkeres akkor kezdjen már egy összeggel.
Ma is volt egy angol jóember, sírt rítt, hogy a csapatot el kell vinnie angliából a brexit miatt, azzal indított, hogy mennyi most a fizum nem is nagyon érdekelte, hogy kb 2x jeleztem, nem keresek aktívan új állást. 11:30-kor csörgött, hogy azért szervezzem át a napom mert ő 2-kor akar engem interjúra küldeni
Utána finoman jeleztem, hogy ácsi, még egy összeget se tudok, meg a hívás alatt küldte el a pontos job description-t is, aztán benyögött egy hasonló összeget amit most keresek. Ezt már könnyen lepattintottam, hogy ugyanannyiért minek mozgolódjak. -
ma volt nekem is egy interjúm, ahol szintén sikerült belesétálni a "ki mond először összeget" témába. először visszadobtam a labdát a szokásos indokokra hivatkozva, de a hr-es srác addig nem tágított, amíg nem mondtam valamit, ami így végül évi 20M bruttó + autó lett
főleg, hogy a mostani helyemen épp rendeződött a helyzetem, így nem igazán akarok mozogni, ha ezt esetleg megadják és engem választanak, akkor azért lehet, hogy elvállalnám. -
Nem is kell visszavonnia, hisz azzal, hogy bemondod, hogy ennyiért nem csinálod, csak 1.2m-ért, azzal az 1.12-t Te már visszautasítottad. Multinál ilyenkor jöhet egy újabb jóváhagyási kör. Több embert buktam már úgy a kiválasztás végén, hogy fel akartam venni, de jött a hiring freeze egyik napról a másikra.
-
htomi85
tag
válasz
OPiiPO
üzenetére
Fiatalság...
Egyrészt, Thürmer egy báb. Egy biztosíték arra, hogy a szélsőbal mindig nevetség tárgya legyen.
Másrészt, aranyos a fiatal fehérgallérosok naivitása, hogy ők majd megmásszák a ranglétrát... majd 40 felé közeledve, megérti, milyen a rendszer valódi arca. Vagy nem... -
benczeb
aktív tag
Sziasztok! Svájci céggel szerződött már le valaki projektre Magyarországról, van tapasztalat a fórumban?
Új hozzászólás Aktív témák
- Erőmű Magyar! Lenovo P16 ( Core I9 12950HX 32Gb DDR4 512Gb SSD Nvidia RTX 4Gb video) laptop!
- SONY PLAYSTATION 5 PRO KONZOL, 2TB
- Bivaly Lenovo T14 gen5 (Core Ultra 7 32Gb DDR5 1 Tb SSD) laptopom eladó 29 hónap gyártói garanciával
- Elegoo Saturn 4 Ultra 16K + Mercury Plus V3.0 + Mini Heater
- G.SKILL Ripjaws V 2x4GB 3000MHz DDR4 kit
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Ryzen5 4650U Refurbished - Garancia
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
de azt azért könnyű belátni, h nonszensz lenne másokat hibáztatni azért, mert élnek (nem visszaélnek!) egy olyan jogszabályi lehetőséggel, ami a te igazságérzetedet zavarja.

"