Hirdetés
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Geri Bátyó: Miért fontos a reset gomb? XD
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
Új hozzászólás Aktív témák
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Abból, hogy 2 héttel későbbre van időpont, azért nem biztos, hogy fullon dolgozik napi 8 órát. Lehet , hogy a 12:30 foglalt két hétre előre a többi viszont szabad. Én régebben beszélgettem a fodrászokkal, ahová jártam (igaz ez külváros volt), ott azt mondták, hogy mindenki meló után akar menni. Ünnepek előtt van teltház egész nap, amúgy alig mentek emberek. Az meg annyira nem fasza, hogy minden nap este is dolgozopl, meg hétvégén is. Ez a baj az ilyenekkel (fodrász, körmös, stb..) a legtöbb ember meló után vagy hétvégén akar menni). Szóval vagy beáldozod a hétvégéket vagy nem lesz ennyi a fizu..Amúgy meg nem értem , hogy miért nem adnak számlát. Bruttó 2 milliónál KATA-zva alig adóznak valamit.
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
tototos
üzenetére
Ezt a nyaraló kiadást leírhatnád részletekkel (mennyit ér a nyaraló, milyen felszereltségű pontosan, mennyi bevételt hoz, és mennyi munka van vele). Akár ide, akár privátban, de lehet a "Mibe tegyem a megtakarításom" topicba illik inkább. Én is gondolkodtam sokat, hogy egy lakást éri meg venni befektetésként és kiadni vagy egy ilyen nyaralót. Viszont nekem az jött ki eddig mindig, hogy nem éri meg a nyaraló biznisz, mert vagy lényegesen több meló van vele, mehetsz pár naponta ágyneműt cserélni, ami idő, benzin, stb, vagy fel kell venni erre egy embert. Vannak speciális esetek pl.: ha a nyugdíjas nagymama ott lakik és ezt megoldja ingyen, vagy nagyon olcsón szerezted/újítottad fel a nyaralót. 30-40 Ft/ fő árért már 4-5 csillagos hotelekbe is lehet szobát kapni, szóval ahhoz hogy ilyen áron tudd kiadni a nyaralót, ahhoz kb ugyanaz a szinvonal kell pl. jakuzzi, stb..
-
H A M M E R
csendes tag
Szaki napidíjakkal kapcsolatban leírok én is kettő példát:
1) Nemrég térköveztettünk 2 autónyi helyet (kb. 30 nm) Pest mellett. Nm-re kellett fizetni a díjat, de könnyen át lehet váltani napidíjra. 2 ember dolgozott , nettó 100 ezer felett volt kicsivel a napidíjuk. Viszont siettek, érdekük volt, hogy hamar végezzennek és tudjanak menni a következő helyre. Én IT ban dolgozom, és nem keresek ennyit, kellett még utána egy kicsit térkövezni, gondoltam megcsinálom én. Egy nap alatt kb egy tonna térkövet mozgattam meg, egy hétig fájt utána a hátam. Nem sajnálom a pénzt ezektől az emberektől, 40-50 éves krukra le fognak rokkanni, miközbben én egy légkondis irodában ülök.
2) A dupla autóbeálló felé építtettem egy tetőt. 1.5 és 5 millió ft közötti árajánlatok érkeztek ugyanarra a műszaki tartalomra. (Acél váz, vastag, hővédős policarbonát tető, alu felső elemekkel). Mindegyik referenciával rendelkezett, mindegyik tudott számlát adni. Sokan lusták 3-4 árajánlatot kérni. Megbízzák a szomszéd Józsit 5 millióért, miközben kis utánajárással 100 kilóméterről feljönnek Pestre a mesterek és megcsinálják fele/ harmad annyiért a munkát. És aki 5 milliért csináltatja az 5 napos 2 emberes munkát, amiből kb 7-800 ezer az anyag, az utána jól kiszámolja, hogy ezek az emberek kb 400 ezres napi díjon dolgoznak. Igen vannak ilyenek. Viszont ez azért van, mert vannak balekok, akik ilyen mesterektől rendelnek. -
H A M M E R
csendes tag
Én azért azt látom , hogy IT ban seniorként a nettó 1 millió mindenkinek megvan. És volt egy cikk, hogy nettó 8 vagy 900 ezerrel (már nem emlékszem a pontos összegre), de 1 millával biztosan a felső 10 % ban vagy. Az nem a közép, hanem a felső rész. Az egy más kérdés, hogy kinek mi a luxus. Nekem , az hogy fél milliót költsek magán iskolára vagy 5 milliót egy Rolexre vagy vegyek egy 200 milliós nyaralót a Balatonon már luxus, van akinek meg ez az alap...
Szerintem nem az a legmeghatározóbb, hogy mennyi keresel, hanem , hogy honnan indultál. Nekem az ismerettségi körömben, olyanoknak van 5 milliós órája, akiknek a szüleik vették a lakást/ házat. És 50-100 millió Ft előnnyel indultak, úgy nem nehéz....
-
H A M M E R
csendes tag
Év végén úgy néz ki, hogy kifut a jelenlegi projekt, amin melózom BA-ként. Frissítettem a CV-met proession on, hívogatnak HR esek, br. 1.7-1.8 akat mondtak üzleti elemző/rendszerszervező pozikra. Ez kb. összecseng a salary guideokban található számokkal.
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
tboy93
üzenetére
Szerintem ez nagyon rossz hozzáállás, hogy 8-8,5 órát üljön a gép előtt az ember akár az irodában , akár otthon, mert ezért fizetik. Ez egy bolti eladónál okés, de egy IT-snál felfoghatatlan. Pont az lehet motiváló, hogy rábízol valakire egy kb. 8 órás feladatot, de ha ő 6 óra alatt megcsinálja, akkor kap 2 szabad órát. Amúgy minek siessen? A fél órával előtte küldöd ki a megebeszélés meghívót, szerintem nagyon gáz. A legtöbb helyen vagy belső szabályzatban van, vagy íratlan szabályzat, hogy 24 órával előbb kell jelezni a megebszélést. Csak törzsidőre küldenek meghívót, délután 4 re nem, csak ha ég a ház. Sőt dolgoztam olyan helyen, ahol az ebéd idő is szent és sértehetlen volt.
Szerintem korrektséget akkor várhatsz el egy emberedtől, ha te is korrekt vagy. Nálunk 4 után nem zaklatunk senkit, csak ha release van. Nem dolgoznék, ilyen helyen, ahol fél 4 kor szólnak, hogy 4 kor megbeszélés.. Ha így bánsz az emberekkel, akkor csak a rossz képességű emberek maradnak meg alattad. A jó képességűek elhúznak jobb helyre... -
H A M M E R
csendes tag
válasz
tototos
üzenetére
Szerintem mielőtt szakmát váltanál , próbálkozz tovább az IT-ban, de alacsonyabb bérigénnyel (bruttó 1.3-1.5). Ha találsz valami IT-s melót, mellette még lazán el tudnál kezdeni pl.: egy villanyszerelő tanfolyamot. Nekem egy fejlesztő kollégám most pont ezt csinálja.
Az tévhit, hogy azért mert van 10 év tapasztalatod, te szenior vagy. Sok minden számít, a technológiai tudás, a domain tudás, soft skillek. Nekem is volt korábban egy ilyen seniorból mediorba visszalépésem, amikor állami projektekről átmentem banki szektorba. Rövid távon zavaró volt, de hosszú távon minden szempontból megérte.. -
H A M M E R
csendes tag
Én azt látom, hogy sokan olcsón akarnak embert, és ameddig van idő, addig keresik az olcsó balekokat. Aztán ha beindulnak a projektek, akkor észbe kapnak a cégek és rájönnek, hogy olcsón, gyorsan nem fognak jó embert találni. Engem kb. 2 hónapja kerestek fejvadászok Banki BA pozíciókkal, br 1.6-1.7 M es fizetéseket mondtak. Most újra felhívtak ugyanazokkal a pozikkal, mert még nem töltötték be őket, most br 2-2.2 M es sávot modott a fejvadász ugyanarra...
-
H A M M E R
csendes tag
Én BA ként most azt látom, hogy kicsit jobb a helyzet, mint az előző negyedévben. Korábban az 1.8 M es alapfizu bérigényemre és a min heti 3 nap HO igényemre a megkeresések 90 százaléka elbukott a nulladik körben. Most januárban már volt 6 hívásom, és mindegyik azt mondta az igényre, hogy OK. Igaz mind1iknél, volt valami kitétel pl.: folyékony angol, ami miatt nem jó nekik bárki az alsó polcról.
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
Vision
üzenetére
Én anno azt láttam (2007 ben végeztem), hogy bizonyos cégek (vagy bizonyos domainekél) nem nézték a diplomát. PL webfejlesztéshez semmi szükség elektronika tudásra. Viszont autóiparban, vagy bárhol, ahol valami gépet kell vezérelni, előny volt egy BME. Ma olyan hiány van IT sokból, hogy a legtöbb helyen nem nézik a papírt. Több olyan fejlesztővel dolgoztam, aki ének zene tanárból képezte át magát fejlesztővé. Olyan is volt a tudása, de legalább olcsó volt:)
-
H A M M E R
csendes tag
Akinek ezzel a banki System Analyst pozícióval kapcsolatban van információja (pl.: milyen tribe, squad, projekt, bér), az írja meg (esetleg privátban). Köszi.
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
tototos
üzenetére
A professionon most van olyan lehetőség, hogy pár napra ingyen kipróbálhatod a prémium előfizut és meg tudod nézni, hogy adott pozícióra milyen bérrel pályáztak (min, max, átlag). Ezt kipróbáltam. Több BA és PM pozinál láttam a minimumot nettó 300 K körül. Tehát ennyit írtak be az emberek a CV jükbe, hogy ennyiért keresnek munkát. Gondolom, ha valaki előtte közszférában volt nettó 270 ért annak a nettó 300 jó. Bár LIDL eladóként többet keresnének, de ott keményen dolgozni is kell..

-
H A M M E R
csendes tag
MVM Services Zrt. nél dolgozik innen valaki? Ennél a Vezető portfólió- és üzleti elemzési szakértő pozíciónál mi lehet a bérsáv?
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
Vision
üzenetére
Sokan a magyar nagy cégeket, amelyeknek vannak külföldön lábai multinak hívják. pl.: MOL, OTP Viszont ezek teljesen máshogy működnek, mint egy külföldi cég, aminek van magyar lába. Külföldi cégnél sok helyen van Magyarországon külföldi vezető és muszáj még a legalacsonyabb szinten is angolul vagy valamilyen nyelven beszélni a magyaron kívül. És a HR előnyben részesíti, ha valaki 4-5 évente munkahelyet vált. 5 év felett már nem tanul újat. Magyar multinál sok minden más. Sok vezető nem beszél a magyaron kívül más nyelvet (nincs is rá szüksége), sok vezető pl.: OTP nál 10+ éve ott van, mert a bizalom a helyi domain tudás a fontos. Én is találkotam az magyar banknál ilyen kinevelt vezetőkkel, akik ott lépkedtek előre. Tényleg hatalmas domain tudásuk volt, de a konkorenciával kevésbé voltak képben, mint aki pár éve váltott oda.
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
Vision
üzenetére
Én sok éve voltam MOL-nál belsős , akkor az alap fizum picivel átlag alatti volt, de volt talán összesen 3 havi bónusz meg karácsonyi pénz amivel együtt nem volt rossz a csomag. OTP nél nemrég voltam (külsősként), ott azt hallottam/láttam, hogy fizuban és melóban is nagy különbségek vannak attól függően, hogy melyik szervezeti egységben vagy, ki a főnök, stb. Volt olyan szenior, aki bevitte a gyerekét rendszeresen mert nem tudta oviba vinni és vele volt. És volt olyan, aki meg szétdolgozta az agyát. Én is azért jöttem el, mert az elvárásokhoz képest kevés volt a juttatás. PL.: külsősnek nem adtak parkolót, mert úgy voltak vele , hogy úgyis milliókat keresek. Tény hogy kicsivel a belsősök felett kereshettem, de azért havi 30-40 ezer forint parkolásra nekem is fájt.. Közben meg üresen állt a parkolóház... Na az ilyenek miatt van aki messziről elkerüli azt a helyet...
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
-Skylake-
üzenetére
Telefon, autó, stb pont olyan termékeket emeltél ki, amelyek valóban külföldön olcsóbbak. Főleg az autók jelentősen olcsóbbak Amerikában, és az elektromos autókra lényeges támogatás is van, így ott lassan a Tesla a népautó. Viszot a szolgáltatások lényegesen drágábbak. Persze ha te nem jársz fodrászhoz, magán fogorvoshoz, nem kell baby sitter (több országban bizonyos korig nem lehet egyedül hagyni a gyereket, tehát kötelező), akkor ez nem érint, de nem lehet abszolút értékben azt mondani, hogy mindenkinek több maradna a pénztárcájában kint. Itt azt kell megnézni, hogy az adott ember mire költ. Magyarországon is tudok olyat, aki a br 2 M es fizuja (nettó 1.3-1.4 adókedvezmények függvényében) 1 M et félre tud rakni (nem albiban lakik, mert itt pár év spórolással el tudod érni hogy ne albiban lakj), és több olyat tudok, aki ugyanebből a fizuból hónapról hónapra él, mert drága helyen bérel albit, összejött egy olyan nővel aki lényegesen többet költ, vannak gyerekek, ahol rengeteg pénz megy el (néha fölöslegesen pl százezrek legóra ami a sarokban áll, stb), fölöslegesen sokat költ hobbyra pl vesz egy motorcsónakot, amit csak párszol használ, tehát jobban megérné bérelni, stb... Ezek az emberek a kinti többletet is azonnal elvernék és hónapról hónapra élnének. Aki meg nem költ fölösleges dolgokra egy átlagos pesti infós fizuból is tud venni ingatlant, autót és el tud menni bármilyen nyaralásra.
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
NightHunter0
üzenetére
Én is BA vagyok, csak pár évvel több tapasztalattal. Hays senior szintre br 1.5-1.8 millió FT -ot ír. Engem ilyenekkel találnak meg a fejvadászok, de az eloszlás sajnos az, hogy 10 ből 8 a sáv alját tudná adni max. Szerintem azt is érdemes megnézni, hogy mekkora cégnél vagy, mennyi a bevétele, ki tudja-e gazdálkodni a fizetésed.
A linkedines megkeresések alapján nehéz felmérni a piacot, mert fejvadásszal a rosszabb pozíciókat hirdetik. Ahol jól fizetnek, ahhoz nem kell fejvadász, a munkatársak visznek CV-t és találnak embert fejvadász nélkül is. -
H A M M E R
csendes tag
Itt van aki írta, hogy gáz ha valaki pár évente ugrál. Én fordítva látom, akik 10 éve egy helyen vannak azok egy-két kivételtől eltekintve szakmailag is le vannak maradva, nem láttak annyi cégkúltúrát, nem tudják mi megy a konkurenciánál, és fizetésben is gyakran lentebb vannak. Sok cég arra épít, hogy minek fizetést emelni. Csak akkor eemelnek, ha viszed a felmondólevelet. Nekem több ilyen volt, hogy felmondáskor akartak emelni, de akkor már elfogadtam mást

-
H A M M E R
csendes tag
válasz
Qtya123
üzenetére
Az állampapíros témát pont azért írtuk, mert sokan úgy gondolják hogy az autó az csak a benzinbe kerül, nem fogják fel a teljes költséget. Azzal egyet értek, hogyha valaki keres nettó 1 millát amiből a rezsi, kaja , szórakozás, stb után marad 500 K és az a dilemma, hogy vegyen e egy autót aminek a havi összköltsége 100 K ott arányaiban nem nagy költség az autó. Viszont én nem ezt látom.
Inkább azt látom, hogy olyan emberek akik keresnek nettó 600-900 K között (ami már magyar viszonylatban átlag feletti), vesznek egy 10 millás autót (ami sajnos ma egy középkategória újan pl octavia stb). Itt viszont az lesz a matek, hogy 600-900 K s fizuból elmegy rezsi, kaja stb re pl 400 K és a maradék 200-500 K ból megy el az autóra havi 300-400 K. Tehát nem 600 ból 100 lesz az arány, hanem a full megtakarítás autóra megy. Aztán ha megemelkedik a gázár vagy akármi, akkor szidja Istent, a kormányt, mindenkit, csak nem magát. Pedig ő a hibás, mert félretehetett volna.
Én ha dönthetek, hogy a havi 300 K ból új autót vegyek 5 évente, vagy kicsit olcsóbbal járok, de tudok majd a gyerekeimnek a megtakarításból egy-egy lakást venni, akkor inkább spórolok a gyerekek miatt. Persze itt gondolom az lesz a válasz, hogy minek saját ingatlan, külföldön is mindenki bérel
Én IT s vagyok senior szinten bruttó 1 és 2 millió között vannak a fizetések BP en.. Ez az a szint, hogy sokan irigyelnek (nem IT sok) mert magyar átlag feletti fizu. Viszont annyira nem nagy, hogy 5 évente beleférjen új autó, és komoly összeget félre tudjál tenni egy hobbyra pl motorcsónak és nyugdíjra is egy jelentőseb összeget és lakást is tudjál venni a gyerekeknek. Sajnos valamiről le kell mondani. -
H A M M E R
csendes tag
válasz
tototos
üzenetére
"ha adnának egy Skoda Octavia kategóriát"
Kettő irányból lehet megközelíteni a döntést, az egyik az élethelyzet pl:
1) Egy belvárosban lakó fiatal, gyerektelen embernek nem biztos hogy kell autó, BKV val gyorsabban megközelít mindent, mint autóval és nem kell parkolót vadászni stb. Ma már mindent tud házhozszállítással rendelni.
2) Egy 30 km ről ingázó családos ember akinek még a gyerekeket el kell vinni oviba, iskolába, szakkörre, stb napi 1-2 órával több lenne az utazás autó nélkül. Itt kb vállalhataltan a tömegközlekedés. Van aki vonatozik, de nem azért mert jó, hanem mert nem teheti meg, hogy autóval járjon.Pénzügyileg megközelítve egy Octacia (kis google után) most 230 K + ÁFA havi díjon lízingelhető/bérelhető (ebben benne van a biztosítás + alap szerviz, ha a legfapabbat kéred, akkor lehet 20% kal olcsóbb) ezen felül jön a benzin. Ha a cég fizeti, ő valószínűleg az ÁFÁ-t megspórolja, ha te fizeted ugyanezt fizetésből, akkor 230K + 27% ÁFA = 292 K + benzin lenne a nettó fizudból .
Ha nem lízingeled, hanem megveszed, akkor meg benne áll a pénz. 11 millió körül kezdődnek az Octáviák, ahogy más is leírta, ha ezt a pénzt most beteszed állampapítba, több mint másfél milliót kamatozik egy évben, amit nem keresnél meg vásárás esetén, tehát költség.... Ha hitelre veszed, még rosszabb... és sorolhatnám az egyéb kötségeket...Én nettó 1 milla felett keresek IT ban és mégsem teszem meg, hogy új autót vegyek, pénzügyileg megtehetném, de nekem nem ér annyit. Viszont van sok munkatársam aki ennél drágább autóval jár, és nem tartom őket bolondnak

-
H A M M E R
csendes tag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Én a kétezres évek elején jártam egyetemre és rengeteg külföldi ösztöndíj volt. Kb 250 en kezdtünk elsőben IT-n és kb 50 en végeztünk, és 20-25 ember biztosan volt kint, szóval a végzettek kb fele. Én voltam kint Leonardo és Erasmus programmal is. Az egyik szakmai gyakorlat volt, ahol dolgozni kellett, és fizettek, viszont adtak olcsó kolit, úgyhogy nem kellett spórolni, volt pénz piára is
. A másik részképzés, ott szegénynek éreztem magam a helyiekhez képest, a 6-8 eurós koktélokat nem engedhettem meg, de nem volt vészes... Persze ezeket nem plakátolták ki az egyetemen. Viszont google a barátod. Aki ki akart menni, az ki tudott... -
H A M M E R
csendes tag
Pár hónaos tanfolyam/ BSC/ MSC összahasonlításnál én azt látom, hogy mindenre van példa, nem lehet általánosítani. Sok olyan pár hónapos IT tanfolyamot végzett emberrel dolgozom, akik egy adott feladatra jók, pl ismeri valaki az összes PDF generáló függvényt, vagy esetleg jó Front End fejlesztő, de a többségre egy komplex feladatot nem lehet rá bízni, mert vagy a DB tudása gyenge, vagy üzemeltetési tudása nulla és ha egy megebszélésen felmürül valami pl DNS szerver fogalmasincs, hogy az mi. Ezért ezek az emberek egy bizonyos szint felé nehezen jutnak. Persze van kivétel. BSC elegendő lehet, ad annyi alapot, hogy legalább ha nem is ismer valamit az ember, tudjon utánajárni, kigooglezni.
Viszont akinek belefér az MSC, én nem beszélném le róla. Aki nem fogyatékos, az napi pár óra energiával tolja, és vagy tud mellette dolgozni, vagy tud mellette bulizni, vagy mind a kettő.
Én 5 éves egyetemi képzésre jártam, az utolsó 2 év pihenés volt, az utolsó félévben kb csak a diplomamunkát kellett írni, amit kb 3 nap alatt meg lehet írni. Most Rendszerszervező vagyok, pár nap alatt összerakok egy olyan dokumentumot, mint a diplomamunka volt. Nem bánom azt a két évet egyáltálán.
Aki persze elcseszi az időt az egyetemi évek alatt, nem fejlődik, hanem gameel esténként, az később sem lesz értékes ember, független a papír meglététől. -
H A M M E R
csendes tag
A Br 1.500.000 reális BA fizu akkor , ha van IT tudás, SQL stb. Van ahol a BA nak csak üzleti tudás kell, oda könnyebben találnak embert és ezért lehet alacsonyabb a sáv. Én most váltottam, nem a fizu miatt, eddig is a sáv teteján voltam. Azt látom, hogy vannak cégek, akiket nagyon érint az aktuális helyzet, a gázszámlát nem tudják kifizetni, és emiatt olcsójánosok, azt hiszik, hogy mindenki mást is érint ez. Vannak olyan cégek, pl amik külföldre dolgoznak, ahol meg giga nyereség van, mert a devizaárfolyam miatt, több lett a bevételük, és lazán megadnak bármit. Az előző helyemen pl azon spóroltak, hogy szervezőnek elég egy I5 ös laptop, minek jobb, pedig 3-4 évre leoasztva, kb havi 1-2 ezer ft plusz lett volna a jobb gép. Az új helyen mondták, hogy informatikusnak ezen nem spórolnak, mondjam meg milyen eszközt kérek, és rendelik..
-
H A M M E R
csendes tag
Lojalitás.. Fentebb írtátok, hogy aki évente vált az nem lojális...
Én kb egy éve vagyok egy cégnél, aki elad egy multinak.
10+ év tapasztala BA - rendszerszervező - bruttó 1.2 M fizu
A hivatal szerint 10% alatti az infláció, de ha bemész a boltba, azt látod hogy van ami 20-30 % ot drágult. Jeleztem a cégemnek, hogy örülnék, ha legalább az inflációval megemelnék a fizum. Megy a mese, hogy a nem tud többet adni a cég, mert akinek eladnak az se ad többet, stb.. Úgy gondolom ez a sales hibája, nem az enyém.
Frisítettem a CV met a neten, jönnek az ajánlatok. Jobbak mint a jelenlegi fizum. Akkor ha dobbantok, én nem vagyok lojális ember? -
H A M M E R
csendes tag
Én BA vagyok és kicsivel 1.2 M felett keresek, nem mondanám, hogy ez ritka, mert amikor váltottam több ajánlatom is volt.. Inkább az nem mind1, hogy milyen tudásod van. Vannak olyan BA pozíciók, ahol csak üzleti domain tudás kell, pl banki BA-t láttam sokat akik előtte banki referensek (fióki alkalmazottak) voltak zeró IT tudással. Ilyen emberekből sok van, ezért nem is nagy a piaci értékük. Viszont van ahol a BA nál elvárnak IT tudást is, pl kell tudni SQL scriptet írni stb, ilyen emberből aki tud beszélni az üzlettel és IT tudása is van, nem sok van. És ezekben a pozícióban, szerintem reális a Hays bérsáv.
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
Jhonny06
üzenetére
HR esek tisztában vannak azzal hogy milyen fizetések vannak a piacon. Viszont nagyon sok vidékről BP re felköltöző nincs tisztában az itteni fizetésekkel és ezt a HR esek kihasználják. Nálunk van olyan senior fejlesztő aki motiváltan dolgozik bruttó 750 K ért, mert Deebrecenből jött és ott lényegesen kevesebbet keresett, és van aki 1 millió feletti fizetésért éppen csak annyit dolgozik, ne lehessen kirúgni arra hivatkozva, hogy nem csinál semmit. Ha én lennék a tulaj, én is az olcsó motivált embert venném fel...
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
selenge
üzenetére
Írtad hogy valamivel több vagy a scrum masternél, inkább agile coach. MIt csinálsz pontosan? PL milyen javaslatokat teszel? Én egy multinál vagyok, épp agilizálódunk, van agile coach. Én korábban korábbi munkahelyemen voltam már pár napos agilis tréningen. És számomra az agile coach a jelenlegi helyen nem nagyon tudott újat mondani, megmutatja a kanban táblát meg ilyesmi. Tudom, egy kisgyereknek minden vicc új, aki még nem látott ilyet, annak nagy szám, de ezért én nem adnék ekkroa fizut. Persze lehet máshol lényegesen nagyobb a hozzáadott érték, de nálunk úgy látom, hogy az agilis csapat arra jó, hogy fel lehet venni haverokat nagy fizuval...
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
OPiiPO
üzenetére
Én is úgy vagyok vele hogy nem szívesen váltanék, mert az új helyen ha a vírus válság miatt bejelentenek egy kölségcsökkentést, akkor gondolom először a próbaidősöket küldik el.
Viszont fordítva gondolkozva, most éri meg váltani, mert kevesebb jelentkező van. Aki nagyon akar embert, az kevesebb jelentkezőből válogathat, és több pénzt lehet kérni vagy bizonyos elvárásoktól eltekintenek.
Kettő fejlesztő ismerősöm is most váltott a hetekben, mert lényegesen jobb ajánlatott kapott mint amikkel korábban megkeresték őket. -
H A M M E R
csendes tag
Szerintem a "consultant" tanácsadó szót sok helyen a külsős tanácsadóra értik legyen az bármi, PM, BA, vagy fejlesztő, akármi. A BA és a PM egy nagy projektben tényleg különböző szerep, viszont kis cégnél vagy kis projektben egy ember látja el gyakran.
Én ilyen területen dolgozom , most pl rendszerszervezőnek neveznek.
Van ahol van külön business analyst - üzleti elemző, akinek nulla IT tudása van, de mondjuk nagy domain tudása pl ismeri az összes banki rendszert és folyamatot
és van külön system analyst - rendszerszervező aki már rendelkezik IT tudással és pl UML diagrammot képes rajzolni,, funkcionális specifikációt írni, stb
És van architect aki mélyebb fejlesztői tudással rendelkezik és fizikai rendszertervet is képes írni.
Viszont kisebb cégeknél , kisebb projekteknél ez a három ember gyakran kettő, vagy csak egy.
És akkor még jön a PM és PO szerep is ami elvileg más, de gyakran beleolvad ebbe. Ahány cég, annyi féle szerepkör.
Én attól szoktam kiakadni, hogy azt mondják hogy rendszerszervezőt keresnek, magas technikai tudással, ami szerintem az Architect (másfél milliós fizetéssel) aztán benyögik hogy a Hays fizetési sávjait nézve egy BA 900 K bruttót keres, úgyhogy ők is ennyire gondoltak. Több inrterjún is voltam már így hogy Architectet kerestek BA fizuval.. Most már mindig tisztázom személyes interjú előtt, hogy én milyen sávra gondolok
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
aujjobba
üzenetére
Ha bruttó 1.7 re vagy most bejelentve, akkor kb 2 millió + ÁFÁ ba kerülsz havonta cégnek, függetlenül attól hogy szabin vagy vagy dolgozol. A szabadságot, betegszabadságot neked kell belekalkulálnod a napidíjba, amikor a havidíjból napidíjat kalkulálsz. Lehet pontosan számolni, pl levonod az aktuális éves munkanapok számából a szabadnapjaid számát, de nagyságrendileg havi 18 embernappal szoktak számolni. Tehát maradva a fenti számoknál 2 millió osztva 18 = 111.000 Ft + Áfa napi díjat számlázol, akkor a megbízónak ugyanannyiba leszel, mint most. Viszont azt hogy ebből mennyi marad a kezedben, azt könyvelővel érdemes egyeztetni. Viszont számold bele a kockázatot, hogy így nincs felmondási idő, lehet nem fizetnek időben, lehet kötbért kötnek ki a szerződésben, stb. Szóval ha tényleg vállalkozó vagy, nem csak színlelt, azért az más mint munkavállalónak lenni ahol semmi felelősség ahhoz képest, hogy pl egyéni vállalkozóként a teljes vagyonoddal felelsz...
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
tboy93
üzenetére
Én azt láttam eddig, hogy multiknál vannak szabályok, kis összeget 10-15% ot emelhet max a csoport vezető, afelett már HR igazgató engedély kell, de 70 % ot már csak legtöbb esetben úgy tudnak emelni ha kinevezik valami magasabb pozícióba az embert, pl Teamleader vagy ilyesmi..
Kis cégeknél ez sokkal lazább, odamész a tulajhoz, elé rakod az ajánlatot, hogy a másik cégnél 2* ennyit ajánlottak és lehet megemeli ennyivel a fizut. Hallottam már több ilyen esetet. Viszont tény, ha a másik cégnél kétszer annyit ajánlanak , akkor az aktuális helyen nagyon alul van fizetve az ember... Illetve az ilyet nem szabad a munkatársaknak mondani, mert bérfeszültséget okoz, vagy szándékosan azért nem adja meg a tulaj az emelést mert fél attól hogy a többi alulfizetett munkatárs is benyögi ezt.Amúgy van sok cég el van maradva 5-10 évvel hozzáállásban.
Most pl voltam egy interjún, ahol mondták, hogy a szokásos feltételeket teszik a szerződésbe pl 2 évig nem mehetek semmilyen céghez dolgozni, ami az adott céggel kapcsolatban áll meg ilyenek.. 10 éve tök általános volt az ilyen egyoldalú szerződés, de ma aki ilyet aláír, és kizár egy jelentős számú potenciális munkalehetőséget a semmiért cserébe, az szerintem nem normális (IT sként). Mondtam is a cégnek, hogy nem egymást keressük és felálltam. Az normális, hogy akinek épp eladnak, az nem vehet át mondjuk fél vagy egy évig, de az hogy semmilyen céghez nem mehetek ami kapcsolatban áll a céggel évekig, ez nevetséges 2020 ban szerintem.. -
H A M M E R
csendes tag
válasz
PazsitZ
üzenetére
Oké, ugorj le taxival spontán a Balatonra. Tudom erre is jön majd a válasz, hogy hülye aki a Batatonra ugrik le, amikor olcsóbb egy fapados járattal elugrani valami európai nagyvárosba. És ahhoz autó sem kell, és a reptérre is ki lehet menni taxival.
Az a baj az ilyen eszmefuttatásokkal, hogy ha ha taxival mész ki a reptérre rendszeresen, akkor többet költesz taxira mint repülőjegyre és mégsem annyira olcsó az a kiruccanás, ha meg egy nettó 500 ezer Ft fölötti fizetésnél, buszocskáztatod egy randin az asszonyt, akkor sokak szemében zsugori vagy. De mind1, egy zsugori ember sosem fogja elfogadni, megérteni hogy más miért látja őt annak. Az emberek különbözőek. Van aki a számítgépére, van aki cigire, piára költ 100 ezreket. Kinek mi jön be. Nekem az jön be, hogy ha péntek este úgy van kedvem, beülök Pesten az autómba, leugrok nyárom a Balatonra fürödni egyet. És ez elég sok embernek bejön. És tudom erre is lehet írni, hogy van telekocsi. Igen, volt idő amikor telekocsiztam utasként is és sofőrként is. Csak elegem lett abból, hogy vagy a vasútállomáson raknak ki , és onnan kell még buszozni ami idő, vagy taxizni ami pénz. Vagy amikor már sofőrként telekocsiztam elegem lett abból, hogy az emberek késnek, aztán csak 10 perces kitérő, hogy vigyem házig, aztán ad 100 Ft borravalót érte. Csakhogy kiszámoltam, hogy nekem az órabéremet nézve, ezek a +10-20-30 percek súlyos ezresek, sőt 10 ezresek. (IT ban dogozom.) Szóval lehet itt okoskodni hogy fölösleges az autó. Igen van egy réteg akinek fölösleges, annak aki nem megy sehová az országban, vagy szeret buzsocskázni, vonatozni órákat, vagy a telekocsban várni másokra.. Újra leírom, itt nem a minimálbért kereső rétegre gondolok. Viszont jópár IT-s ismerősöm van , aki millió környékén keres, nem vett autót, aztán amikor valamiért el kell szaladni, akkor nekem szól, hogy furikázzam, mert a taxira sajnálja a pénzt, na az ilyenekre mondom, hogy kissé zsugori.. És az ilyen pasik kevésbé kellenek a nőknek érthető módon. Mind1 feladom, legyetek boldogok autó nélkül
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
PazsitZ
üzenetére
"Ahhoz a csajodhoz meg gratulálok, akinek az első kérdése, hogy milyen autód van"
Ilyet nem írtam, hogy azt kérdezte e a párom, hogy milyen autóm van. Viszont az valóban érdekelte hog van-e autóm. A kettő nem ugyanaz.
A jelenlegi párom hasonló pénzügyi szinten van mint én, nem a pénzért van velem. Volt saját autója amikor összejöttünk. És azt mondta, hogy nem jött volna össze össze velem, ha nem lett volna autóm, mert az ciki lett volna és mert nem akart gold digger pasit
Szóval ha nincs autód a nők egy részét kizárod a lehetséges jelöltek közül. Persze nem lehetetlen autó nélkül csajozni. Van akinek egy elég egy romantikus buszozás
-
H A M M E R
csendes tag
Bocsi, de az hogy egy normális nőhöz kell autó, az egyáltálán nem a goldiggerekről szól. Akkor azt írtam volna, hogy luxus autó kell. Szerintem egy normális, okos nő olyan párt keres, aki majd később enni tud adni a gyerekeinek, el tudja vinni őket nyaralni, stb.. Eleget keres és nem zsugori. Ez nem gold diggerség, ez a józan ész. Ha egy nő összejön egy olyan pasival akinek nincs semmije, az buta. (Kivéve a nő extra gazdag és nem érdekli hogy eltart egy pasit..)
Persze itt nem a minimálbért kereső rétegről beszélek: Ha valaki azért nem vesz autót, mert nincs pénze rá, az más. Itt arról a rétegről beszélek, aki azon gondolkozik, hogy céges autót kérjen, vagy helyette 200 K plusz fizetést. Ezen a szinten, szerintem elvárható, hogy legyen autód..
Én azt látom, hogy egy okos nő elvárja, hogy ne otthon lakj a szülőkkel, el tudd vinni egy étterembe, és legyen egy akármilyen autód 30 év felett. Ez nem gold diggerség.
A gold digger azt várja el, hogy a saját luxus autód mellett neki is vegyél egy autót
-
H A M M E R
csendes tag
Én azt látom hogy itt már három kérdéskört mosunk össze:
1) Érdemes-e céges autót kérni pénz helyett?
2) Új vagy régi autót érdemes venni, fenntartani?
3) Kell-e egyáltálán autó BP-en?Az 1. kérdésnél nem almát a körtével kéne hasonlítani, új céges autót az X éves használt, kevésbé szervizelt társával.
A céges autó max 5 éves, jó esetben újat kapsz pl egy Focus/Oktavia átlagos felszereltséggel bruttó 6 Millió magánemberként (a cégnek lehet nagyobb kedvezménye van a flotta miatt és ÁFÁ-t is tud visszaigényelni, ezért neki olcsóbb). Magánemberként ha megveszed 6 millióért, és eladod 5 évesen a feléért az évi 600.000 Ft értékvesztés, ezen felül van biztosítás, szervizek, ami egy új autónál 60-100.000 évente és ezen felül jön a benzin, pályamatrica, apróságok (mosás). Ha 5 évnél tovább tartod meg akkor jönnek extra költségek pl gumicsere: 4 db 17 es minőségibb gumi 100.000 Ft, de kell téi nyári, tehát 200.000 Ft, stb. persze lehet venni kisebb, gagyit de ne almát a körtével, az új autón minőségi lesz.
Ez szerintem picivel többe jön ki havi bruttó 200.000 Ft nál, tehát ha valaki új autót akar, akkor megéri cégeset választani.A 2. kérdés, hogy új vagy régi autót érdemes tartani, nem mennék bele, mindenki mást mond. Van olyan ismerősöm aki évi 1 milliót költ a 10 év feletti BMW je szervizelésére, de ennek köszönhetően, több modellalkatú csaja volt, mint mások a TV ben láttak. Ő azt mondja, neki megérte

És van aki egy 15 éves autóval jár, amin 10 éves tescó gazdaságos gumi van és 15 éves légzsák és ő is azt mondja hogy megérte, mert havi költsége összesen a kötelező biztosítás és a benzin.. Viszont ne almát a körtével..A 3. kell-e autó BP en: Valószínű hogy munkábajárásra nem kell, viszont ha valaki egyedülálló, akkor nagyon esélyes hogy az is marad autó nélkül, ha meg már gyerek van, akkor azért kell.
Amúgy nekem is egy régebbi karbantartott autóm van, de ha újat akarnék, akkor én a cégesre szavaznék..
-
H A M M E R
csendes tag
Az hogy "1.4-3 milliót is" is lehet keresni nettóban válallkozóként, az egy kicsit félrevezető. Lehet 3 milliót, csak nagyon kicsi a valószínűsége
Kb olyan mintha azt mondanám hogy heti 1 milliárdot is lehet keresni ha nyersz a lottón, csak kicsi az esélye.
Én is azt látom hogy a megbízók 100-200 ezer + ÁFA napi díjat fizetnek a fővállalkozónak, és a belsősök gyakran azt hiszik , hogy én mint külsős ennyit keresek. Viszont a realitás az, hogy ha nem jártál egy osztályba a megrendelő cég vezérigazgatójával, vagy nem te tervezted korábban ott a rendszereket, akkor te nem nagyon kapod meg ezt a napidíjat, hanem egy fővállalkozó kapja, te meg jó esetben ennek a felét. Én 50-80 ezer + ÁFÁ-s napidíjakat látok projekt hossz és szarból váratépítés fokától függően. Egy átlagos 70 ezres napidíjjal számolva havi 18 munkanappal kalkulálva (általában ennyivel szoktak, a szabit figyelembe véve) 1260 + ÁFÁt kap egy külsős havonta. Abból ha nem csal keményen adót, levonod a könyvelőt, banszámla, egyéb költséget 1-1,1 millánál nem marad több. Én most ennyit keresek senior BA ként és nem nagyon kapok jobb ajánlatokat. Aki tud, az szóljon! Eközben sokan már bejelentett munkavállalóként is ennyit keresnek. Az persze más, ha van alattad pár ember, olyat én is ismerek aki így havi több milliót rak zsebre.., de ehhez kapcsolatrendszer kell inkább mint tudás.. -
H A M M E R
csendes tag
Ahogy más is írta 20 millióért lehet lakást venni, csak nem a belvárosban és nem új építésűt. Természetesen aki rögtön mindent akar, és 4-5 év után egy jó helyen lévő, nagy, új lakást akar venni, az nem fog összejönni. Az igaz, hogy az IT kezdő fizetések az utóbbi években emelkedtek, de a lakásárak is most emelkedtek. Aki korábban fele ennyit keresett, az is ugyanígy tudott venni külső kerületben egy panel lakást első lakásnak, mert az is korábban fele ennyibe került. 50 Milliós vagyont meg azért nem volt nehéz informatikusként összegyűjteni, mert ehhez kb 10 milliót kellett összegyűjteni korábban. Sok simerösöm vett 4-6 évvel ezelőtt 25 millió körüli lakást (úgyhogy kb 10 milliója volt +hitel) és ezek a lakások most 50 milliót érnek, és azóta a hitelt is visszafizették, így lehet azt mondani hogy van egy 50 milliós lakásuk, tehát 50 milliós vagyonuk.. És ez az a kategória, ahol semmilyen szülői segítség nem volt. Szóval szerintem informatikusként nem nagyon kéne panaszkodni BP en.
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
axioma
üzenetére
Nem az volt a lényeg a hozzászólásmban, hogy csak a férfi kereshet jól és csak a nők kereshetnek keveset, sajnálom ha ez jött át. Viszont az én környezetemben (informatikusok) főleg férfiak keresnek jól és van aki hozzá hasonló pénzügyi helyzetű / pénzügyi gondolkodású párt talált, de sok olyat is látok, aki úgy állt hozzá, hogy nem számít hogy mennyit keres a nő, csak az számít hogy legyen modell alkata és összejöttek pultoslány meg hasonló státuszú nőkkel, akik elvárták, hogy drága nyaralásokra vigyék őket úgy, hogy a nő kv árát sem dobta be a közösbe. Aztán ezek a pasik panaszkodnak, hogy nem tudnak félrerakni egy Ft ot sem. Viszont ahogy látom megvan ez fordítva is, ahogy írtad Te is, egy nálad többször kevsebbet kereső párt választottál, áztan panaszkodsz, hogy villamossal kellett terhesen járnod. Te választottad, akkor nem kell panaszkodni

-
H A M M E R
csendes tag
Szerintem nettó 600 ból azért már lehet boldogulni, 300 at félre lehet rakni ha nem veszel az első fizetésből hitelre BMW-t és nem egy ingyenélő csajt tartasz el, aki elvárja hogy egymillás nyaralásra vidd. És ha nem azonnal 50 milliós újépítéső lakás a cél, akkor 4-5 év alatt össze gyűthetsz annyit hogy vegyél egy panelt hitelre nélkül, de akár egy 50 milliós újépítésűt is vehetsz hitelre. Aztán ha hasonló jövedelem/vagyonnal rendelkező párod van akkor a kettőtök pénzéből/lakásából, már vehettek egy nagyobb lakást vagy kintebb egy házat. Szerintem egy nettó 600 as fizu már nem rossz Pesten sem, csak sok emberen azt látom hogy elb....a a pénzt. Nettó 600 at keres és nemtesz félre egy Ft ot sem, hanem vesz egy drága autót hitelre, nyaraltat ingyen élő csajokat, évente milliókat költ elektronikai cikkekre ami ugye a legjobban veszít az értékéből, stb..
-
H A M M E R
csendes tag
Szokásosan azok tolják hogy nem kell diploma, akiknek nincs. Szerintem nem a diploma a döntő, abban hogy ki mennyit keres, mert ez csak egy tényező. Diplomások között és nem diplomásoknál is vannak akik esténként is tanultak/ dolgoztak és vannak akik fociztak vagy counter strikeoztak és kevesebb tudással, kevesebbre vitték. De ismerek olyat is aki nagy tudású, de nem váltott 3-5 évente munkahelyet, ezért reál értékben csökkent a fizetése, mivel az inflációnál is kevesebbel emelték. Sok tényezős a képlet. És pozíciókban is vannak olyanok, ahová kifejezetten favágó munkára kell programozó (nem nagy tudással), inkább monotonitás tűréssel, mert pl full time egy programot kell reszelgetni, amihez néhány függvényt kell ismerni. Meg van ennek az ellentetje is amikor egy integrált vállalatirányítási rendszert kell összerakni, és nem árt ha a programozó hálózati kifejezésekkel is képben van és ilyenkor hasznos a diploma. Én többször találkoztam azzal, hogy szuper senior fejlesztőnek azt kell magyarázni, hogy mi a DNS szerver, mert programozni tud, de az IT más területeiről alapvető ismeretei hiányoznak... Én amúgy azt látom, hogy kis cégek nem nézik a diplomát, de azok nem is tudnak sokat fizetni (már ha valaki bejelentett munkavállalói fizetést akar).
-
H A M M E R
csendes tag
7 éve kint dolgozol, és nem barátkoztál össze annyira ahelyiekkel, hogy elmondják legalább a sávot, hogy ők mennyit keresnek? A havi br 3 ezer EUR nagyon sovány, bár azt nem írtad, hogy helyileg hol van (kis város vagy nagyváros, nyugatabbra vagy keletebbre?). Én 10 évvel ezelőtt kint tanultam egy fél évet Dortmundban (IT). Ott az egyetemisták azt mondták akkor, hogy a frissdiplomás kezdő bér bruttó 3-5000 EUR, persze nekem magyarnak nem adtak volna ennyit.... Kisebb városokban és keletebbre persze alacsonyabb fizuk vannak...
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
Jovedelem
üzenetére
Ez a felsővezetői pozíció állami vagy versenyszféra?
Nemrég (1-2 éve) volt a médiában, hogy az állami szektorban felemelték bruttó 5 millióra a felsővezetők fizetését hogy elérje a versenyszféra szintjét.
Az bruttó 5 millához képest a nettó 1,5 millió nem tűnik soknak, bár kérdés hogy mekkora cég?
Hány ember van alattad? -
H A M M E R
csendes tag
válasz
bobsys
üzenetére
Én voltam úgy, hogy SAP új modul bevezetés projekten egy nagy nemzetkezi tanácsadó cégtől érkező kolléga (akit senior tanácsadóként kaptunk) ott tanulta a modult a projekten. Kérdeztem, hogy most találkozott ezzel először? Akkor hogy adhatták el tapasztalt emberként? Mondta, hogy a cégnek, amitől jött, van sok tapasztalata. A külföldi kollégák, külföldön már sok ilyet bevezettek, most őket kérdezgeti skypon, hogy mit hogy kell csinálni

-
H A M M E R
csendes tag
válasz
OPiiPO
üzenetére
Én 300 EUR (100 E Ft és afeletti) + ÁFA napidíjakat (amit a dolgozó kap) csak ott láttam, ahol nem full time, hanem pl heti 3 napra kötnek le, vagy sok utazgatás van külföldre, de azt ide én nem számolom, mert az egy más kategória ( azt inkább ahhoz illik hasonlítani , hogy mennyit keresne valaki kint külföldön). Illetve láttam én is egyszer kétszer olyat (de ez nem általános), hogy valaki giga nagy napidíjjal szerződött, de arra mindenki azt mondta hogy vagy azért mert régi ismerősök vagy azért mert visszaboritékol vagy mindkettő.
Régeben az üvegzseb törvénynek köszönhetően fent voltak a neten a közbeszerzések eredményei (amikről mindenki azt mondta hogy túlárazott). Én ott is 100-150 ezres napidíjakat láttam. Viszont ezt a nem a dolgozó, hanem pl a T kapta (aki ha jól tudom nem szerződik közvetlenül egy fős céggel), tehát abból a dolgozó lényegesen kevesebbet kapott mire végigment a láncolaton a pénz...
Szóval jó cégnél vagy, ha keresnek embert, szólj
-
H A M M E R
csendes tag
Ha azt látod hogy a több adóbefizetésért cserébe nem kapsz többet, akkor nincs motiváció arra hogy több adót fizess. Aki ennek ellenére motivációt érez a több adófizetésre az megteheti. Adományozhat az államnak. Ez egy nagyszerű dolog. Tisztellek is érte. Viszont ha valaki ezen lovagol, hogy ő a szent mert több adót fizet és aki nem így teszi, az ciki, hát az szerintem szánalmas.
Régebben jártam templomba. Két fajta adományozó volt, az egyik aki bemondatta Istentisztelet elején hogy ő X millió Ft ot adományozott a gyülekezetnek (ami szerintem gáz, mivel ez egy reklám fogás, önreklám, nem a nagylelkűségről szól), a másik típus, aki anonim maradt és csak annyit mondott a lelkész hogy egy adományozónak köszönhetően fel tudják újítani a templomot, stb.. Na ez szerintem a jó cselekedet.
Kicsit más példa de hasonló aktualitás: nemrég láttam a TV ben valamelyik hírműsorban, hogy valamelyik politikus óvodában vagy iskolában osztogatott valamit (talán almát). Egyesek szemében ez egy jó cselekedet, viszont mások szemében ez egy gusztusalan kampány/reklám fogás kihasználva a kisgyerekeket. -
H A M M E R
csendes tag
válasz
OPiiPO
üzenetére
Írtad a 300 EUR fejlesztői napidíjat. Ez Magyarország, nettó vagy ÁFÁ-val együtt? 300 EUR amit a fővállalkozó kap vagy amennyit az ember, aki dolgozik?
Én azt látom, hogy közvetlenül nem tudok pályázni egy nagy projektre (mert vagy úgy írják ki a tendereket hogy legyen X milliárd árbevétele a cégednek, amit csak a nagy cégek tudnak megpályázni, vagy úgy hogy legyen a cégedbe egy ember X év Y tapasztalattal, Z ember akármilyen vizsgákkal, stb, ami megint csak max 3 cégre illik rá...). Minimum egy fővállalkozó van, aki 100-200 ezer + ÁFA napidíjért ad el (attól függően, hogy hány hónapos a projekt , stb) viszont én ennek jó esetben a felét kapom meg, de ha van még egy-két cég a láncolatban köztem és a megbízó között akkor annyit sem.. -
H A M M E R
csendes tag
Arra hogy "ennek könyvtár méretű irodalma van", csak annyit mondanék hogy sok olyan dolog van aminek nagy irodalma van pl kommunizmus , ettől függetlenül nem biztos hogy az jó dolog és azt kell követni.. Van aki ebben hisz van aki abban, szerintem nem érdemes ezen vitázni

-
H A M M E R
csendes tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Igen, abban igazat adok , hogy aki többet keres többet takarít meg. Viszont a megtakarításomból veszek egy lakást (amiért illetéket fizetek), majd kiadom, és a bevételből adót fizetek, és sorolhatnám. Ezt akartam mondani, hogy az sarkított hogy a KATA-s 50.000 Ft adót fizet, mert ez nem igaz. Persze ha a személyi jövedelemadót nézzük csak, akkor persze más az állás, viszont ez egy tipikus megtévesztő kommunikáció.
Sok hasonló emberrel találkozom (multiknál dolgozom külsősként), akik irigykedve néznek rám és hasonló megjegyzéseik vannak, hogy biztos adócsaló vagyok, stb.. Te írtad hogy 700 ezer ft -tal kevesebb adót fizetek a közösbe és valószínű ennyivel többet keresek. Közben meg az a valóság 10-20 % -kal keresek többet mint egy munkavállaló (legalábbis ha igaz amit itt írtak, hogy 1.200.000 bruttó alatt nem vesznek fel senior IT-s kollégát.) a 700 ezer nagy részét a fővállalkozó teszi zsebre. Ezért cserébe kiszámíthatatlan hogy meddig van szerződésem, kiszámíthatatlan, hogy hogyan lesznek szabadnapjaim, kiszámíthatatlan hogy mikor kapom meg a pénzem. Nem panaszkodom, mert én ezt vállaltam. Viszont azok akik sírnak, hogy én adócsaló vagyok (ami nem igaz), meg irigykednek hogy sok százezerrel többet keresek, ami megint nem igaz, azt mondom, hogy csinálják utánam, ha szerintük ez így annyira könnyű pénzkereset.
Amúgy meg írtátok, hogy többet adtok a közösbe. Honnan tudod hogy én nem szoktam adományozni iskolának, egyháznak szegényeknek akárkinek? Szoktam, csak nem a focipálya építésbe adományozok így, hanem abba, amit én fontosnak látok.. -
H A M M E R
csendes tag
válasz
OPiiPO
üzenetére
Én azt látom, hogy régebben 70-80 K + ÁFÁs napidíjat lehetett kérni, viszont akik nem tudtak költségelni vagy nem akartak okosan könyvelgetni, azok abból sem kaptak meg nettó 1 milliónál többet. És mióta van KATA, sokan elvállalják a melót 50 K + ÁFA napidíjért, hiszen abbólmegvan 900-940 ezer tisztán minden susmus nélkül, nem kell a könyvelővel , meg a számlák adminisztrációjával napokat tölteni.. Persze van mindenre példa. Viszont a megbízó szempontjából meg azt látom, hogy ez lenyomta a piaci árat, próbál mindenki olyan embert találni aki 50 K ért dolgozik vagy kevesebbért..
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
Resike
üzenetére
Én meg az ellenkezőjét gondolom
Nem értek egyet azzal, hogy aki többet keres az többet adózzon, ugyanis a több adóért cserébe nem kapok több/ jobb szolgáltatást. Ugyanúgy kell órákat sorban állni a korházban egy apró vizsgálatért. stb.. Ha viszont magán rendelésre megyek, stb,akkor meg semmit nem kapok az adómért cserébe. Az a baj, hogy aki többet keres az így úgy több adót/ járulékot fizet az államnak. Többet költök, az államnak több ÁFA bevétele lesz, stb... Erősebb autót veszek, az állam több teljesítmény adót kap tőlem, viszont ugyanazt a kátyús utat kell használnom, mint annak aki lényegesen kevesebb teljesítmény adót fizet az autójára. Szóval hogy is van ez? Tudom ennek már nem sok köze van a topikhoz..
Valamelyik hozzászólásban írtátok, hogy a minimálbéres több járulékot fizet mint a KATA-s vállalkozó. Ez egyrészt azért nem igaz, mert a KATA nagyobb jövedelmű vállalkozó többet költ és így vagy úgy többet fizet járulékokon keresztül az államnak, másrészt ezért cserébe kevesebbet kap, pl a nyugdíja kevesebb lesz mint egy minimálbéresnek.. -
H A M M E R
csendes tag
válasz
Vision
üzenetére
Engem is érdekel/ érint a téma, úgyhogy várom a fejleményeket
Viszont ha jól láttam, úgy indult az egész téma, hogy évi 12 millió + ÁFA bevétel felett már nem éri meg az EV KATA önmagában, de aztán később a számítás már havi 1.500.000 Ft (+ÁFA) bevétellel szerepelt ami már évi 18 M. Szóval az sarkítás hogy 12 M felett már ajánlott másik cég.
A másik ami nem tiszta, hogy nekem a könyvelő azt mondta hogy ő úgy tudja, hogy lehet EV-m és KFT-m, de azt nem lehet hogy ugyanazt a tevékenységet végzem mindkettőben és mindig onnan adok számlát ami adóügyileg jobb. Ti erről mit tudtok? Mert ha ez igaz, akkor bukott ügy az egész, persze tudom hogy van ezer ilyen kiskapu, amit mindenki tud, hogy kamu, de jelenleg a hivatal nem akad fenn rajta.
A költségeléssel kapcsolatban én hallottam olyat aki az egész lakás felújítást/ berendezéseket is elköltségelte , még a franciaágyat is úgy hogy annyit írtak a számlára hogy bútor, stb.. -
H A M M E R
csendes tag
Én ÁFÁ-s vagyok, és azzal hogy mikori éri meg, nem teljesen értek egyet. Szerintem érdemes elmenni egy könyvelőhöz a számokkal, hogy mivel fogglalkozol, kik az ügyfeleid, mennyi költséged lesz (nem mindegy hogy szolgáltatást végzel, de anyag költséged nem sok van, vagy készítesz valamit, amihez sok alapanyagot kell venni, vagy netán árulsz valamit , amit megvettél valahonnan..)
Évi 12 millió alatt is lazán lehetsz ÁFÁ-s, de ha magánszemélyeknek dolgozol (és szolgáltatást végzel kevés költséggel), akkor nem igazán éri meg, mert pl az ÁFA mentes fodrász kiállít egy számlát 2.000 FT ról, akkor neked ÁFÁ-s ként 2.000 FT + ÁFÁ-ról tehát 2.540 FT ról érdemes számlát adni, amiből 540 et be kell fizetned (ha nincs levonandó ÁFÁ-d). Ha ezt teszed, akkor te is 2000 Ft ot kapsz, de nem hozzád megy az ügyfél, mert drága vagy... Ha viszont cégeknek dolgozol, akkor nem jár rosszabbul a megbízód, mivel mind1 hogy egy cégnek 10.000 Ft ról vagy 10.000 Ft + ÁFÁ-ról állítasz ki számlát, mivel ha ő ÁFÁ-s számlát kap , akkor le tudja vonni a saját fizetendő ÁFÁ-jából az összeget és nem jár rosszabul, ha neked 12.700 Ft ad ÁFÁS számlával, mintha 10.000 Ft ot ad ÁFA nélkül. Amúgy van a facebookon több könyvelés/KATA fórum/csoport, ahol lehet információt szerezni, mivel a KATÁS egyéni vállalkozónak nem kötelező a könyvelő. Viszont aki nem jó matekból, és egy 1.27 szorzás is magas neki, annak különösen ajánlott! -
H A M M E R
csendes tag
válasz
azbest
üzenetére
Szerintem a videó nagyon érdekes, csak sokan nem nézték végig. Írt a betegségeiről, hogy nem midnen a pénz ha mentő visz haza, meg arról hogy a pénzt nem ő költötte el, hanem élősködők (gondolom az exei). Biztos vagyok benne, hogy félretett egy csomó pénzt és nem a 4 órás árufeltöltői állásából él. Szerintem nagy vágyai nincsenek pl nagy nyaralások, mert már nyaralt mindenhol, ehhez a életmódhoz meg van elég megtakarítása.
Az meg a másik, amiről nincs szó a riportban, hogy ha van egy bruttó 1 millás bejelentett fizetésed, de 4 gyerek után vonják a gyerektartást, lehet nem marad nálad csak a fele.Vagyis kb a 60% nak a fele, mert a 40% a megy adó és járulékokba. Ebből a minimális fizuból meg gondolom nem vonnak gyerektartást, legalábbis régen volt egy szint ami alatt nem lehet levonni a fizuból, hogy ne haljál éhen.. Meg az adó/járulék sem annyi mint egy nagy fizetésnél. Szóval lehet hogy a fizetése 10 ed annyi mint volt korábban, de ami megmarad belőle az nem 10 szer kevesebb.. hanem pl 300 K helyett 100 K. Ha hosszáveszem hogy vezetőként többet dolgozott mint 8 óra most meg 4 órát dolgozik, akkor az óra bére nem is rosszabb lényegesen..
Én örülnék ha 50 évesen megtehetném, hogy csak egy 4 órás tingli tangli melót kéne vállalnom, ahol semmi felelősség, hogy ne unatkozzak.. -
H A M M E R
csendes tag
válasz
mrhero
üzenetére
Itt többen rákérdeztek, hogy a profession on miért nettó bért írtam be.. Azért mert azt kell megadni, az van odaírva a mező mellé, hogy "Nettó fizetési igény"

Szerintem pont azért kérik ezt, mert sok cég nem full bejelentve akar fizetni, és így nem kell számolgatni ezeknek a cégeknek a gyerekek számával stb, hogy te valójában mennyit szeretnél.
Viszont lehet mellé megjegyzést írni, ha akarod odaírhatod a gyerekek számát, vagy hogy az ingyen kv nem számít bele a bérbe, stb..
Tudom sokan azt mondják, hogy profession és társai elavultak, de engem Linkedin-en folyamatosan külföldről keresnek. Magyar cégek jobban használják szerintem a magyar oldalakat.. -
H A M M E R
csendes tag
Ma felhívott egy fejvadász/közvetítő. Professionon megadtam a bérigényem az ilyen fölösleges hívások miatt. Beírtam, hogy nettó 800 K bejelentett munkavállalóként, más esetben ennél többet szeretnék kapni. Erre ma felhív egy nőci (senior ERP tanácsadót kerestek):
Én: Ugye látta a bérigényem.?
Ő: Igen, persze.
Én: És belefér a megbízó sávjába?
Ő: Háát, egy kicsivel kevesebbet tudnak adni, de majdnem annyit amennyit kérek.
Én: Az mit jelent számszerűen?
Ő: Bruttó 850 bejelentve
Én: viszontlátásra.Nem értem az ilyen embereket..

-
H A M M E R
csendes tag
Én rendszerszervező vagyok. A BA/ üzleti elemző /rendszerszervező/ rendszertervező/ architeckt minden cégnél mást jelent, van ahol a BA csak az igényeket szedi össze és írja le és semmilyen informatikai tudást nem várnak tőle (van ahol ezt üzleti elemzőnek hívják) van ahol a BA a folyamatok feltérképezésében , tervezésében vesz részt és pl UML diagrammot készít (itt 50% kommunikációs tudás- 50% technikai vagy domain tudás kell) és van ahol magas szintű IT specifikációt is készíteni kell, ahol nem árt a mély IT tudás/ programozói tapasztalat. Én úgy hallottam (nem dolgoztam ott) hogy az EPAM nál a jó idegennyelvtudás fontos ezekben a pozíciókban, mert külfödre dolgoznak. Majd írd meg mi volt az interjún és mennyit tudnak adni..
-
H A M M E R
csendes tag
Szerintem nem szabályozással kéne az embereket irányítani, hanem rendesen oktatni az adott témában. Az autó biztonsági kütyüjei semmit sem érnek, ha valaki nem tud vezetni és a fának irányítja az autót. A FI relé sem ment meg az áramütéstől, ha annyi eszed van, hogy belenyúlsz a konnektorba (csak több az esélyed a túlélésre).
Mindent nem lehet leszabályozni, hogy ne tudjon rossz döntést hozni az ember. Ennyi erővel azt is leszabályozhatnák, hogy egy ember hány doboz cigit vagy hány üveg sört vehet egy hónapban, mert sokan a fizetésük nagyrészét eldohányozzák és elpiálják, és ezt a rossz döntést nem kéne hagynia az államnak..
Szerintem az a probléma, hogy sokan két számot nem tudnak fejben összeadni, egy százalékszámítás, meg már atomfizika. Úgy írnak alá egy szerződést 10-20 évre hogy lusták vagy buták kigoogleezni, hogy mit jelent a kamatos kamat vagy a devizahitel fogalma. Aztán ezek az okos emberek mindenkit hibáztatnak, amikor kiderül hogy roszz papírt írtak alá, kivéve magukat.
-
H A M M E R
csendes tag
Ez a jobb eset, hogyha valaki megtudja, hogy a padtársa ugyanazért a munkáért kétszer annyit keres, akkor fogja magát, elkezd interjúzni és máshol elvállal egy melót kétszer annyiért. Viszont én sok olyat láttam már, hogy az illető nem kezd el interjúzgatni hanem beveszi a leszarom tablettát, és utána kevesebbet dolgozik olyan alapon, hogyha kevesebbet keres, neki kevesebbet kell dolgozni. És vezetői szemmel egy ilyen ember aki épp annyit dolgozik hogy ne tudják könnyen kirúgni, nem igazán jó..
És valljuk be általában azok keresnek kevesebbet akik nem váltogattak 3-5 évente hanem 10-20 éve egy helyen nyomják, ezek az emberek nem is nagyon akarnak váltani, még akkor sem ha megtudják, hogy máshol többet fizetnek, csak panaszkodnak, és várják hátha majd mégis valami csodának köszönhetően megemelik a fizetésüket.
A belsős fizetések amúgy sok helyen nem publikusak, sőt sok helyen tilos róla beszélni, de az összes HR es és a rendszergazdák is megtudják nézni, és amit ennyi ember lát az nem tud titok maradni. A külsős napidíjak meg sokszor benne vannak a projekt dokumentumokban, de köszbeszerzés esetén meg a neten is fent van, szóval bárki meg tudja nézni, aki ismeri a google-t. -
H A M M E R
csendes tag
Én azt látom, hogy a külsősökért 100-150 ezer Ft + ÁFÁs napidíjat fizetnek a cégek, ami 20 munkanappal számolva 2-3 millió + ÁFA. A bruttó 2.500.000 Ft fizetésnek kb 3 millió a bérköltsége, amit sok munkáltató meg tudna adni, mert folyamatosan külsősökkel dolgoztatnak ugyanezen az áron. Viszont nem vehetnek fel ennyiért embert mert bérfeszültséget okozna, ezért inkább megbíznak alvállalkozókat. Az alvállalkozók meg azt veszik fel aki a legolcsóbban még éppen alkalmasak a munkára.
Akkor lehet nagy pénzt kérni, ha téged akar a megbízó, mert korábabn dolgoztál nála, vagy ugyanolyan rendszert csináltál, stb.. Amúgy nekem most egy multinál egy IT vezetői pizícióra mondta egy fejvadász a bruttó 1.5 milliós bérigényemre, hogy nagyon sok
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
X Factor
üzenetére
Én is vállalkozóként dolgozok és én kifejezetten örülök, ha itt beírják a fórumozók, hogy ki milyen napidíjat kér/kap, az ember ez alapján hozhat döntést, hogy milyen állást fogadjunk el. És tudom, hogy ez nem egy könyvelői topik, de annak is örülök ha egyéb információt is megosztanak, ami a jövedelemmel kapcsolatos, pl hogy egy vállalkozó (függetlenül attól hogy KATA-s vagy nem) egyéb módon is szerezhet jövedelmet (járhat jobban), pl lízingelhet autót és igényelhet vissza ÁFÁ-t .stb És ne mondja senki, hogy ez szürke zóna. Ha valami megfelel a jogszabályoknak az legális. Azt hogy az irigy emberek ezt máshogy kommunikálják, az engem nem zavar..
A szürke zóna az amikor valakit zsebbe fizetnek... -
H A M M E R
csendes tag
És ezek az utazások milyenek? Mert ha a az időd nagyrészét külföldön töltöd, akkor nem nagy pénz, inkább átlagos, ha csak kevés utazás, akkor viszont nagyon jó ennyi idősen.
Nekem , amikor utazgatós melóm volt akkor vagy az volt hogy napi 12 órát dolgoztam mert reggel hajnalban indulni kellett és éjjel értem haza, vagy napokat távol töltöttem, ami fiatalon , ha nincs család, hobby, semmi a munkán kívül, nagyon jó, de most már csak kétszeres fizetésért vállalnék ilyet.. -
H A M M E R
csendes tag
válasz
H A M M E R
üzenetére
Többen írták, hogy a 15% fizuemelés nem sok, és egyéb gondok is lehetnek a jelenlegi helyen, ha elmentem máshová interjúzni. Úgyhogy írok még egy kis infót:
Külsős tanácsadóként adnak el (BA, PM), a kis cég akinek dolgozok és dolgoznék, nagy cégeknek az alvállalkozója.
Az új fizetés (számlázok) kb nettó 900 ezer és 1 millió közé esne (bonusz, stb miatt változó)
Úgy gondoltam eddig, hogy ezen a szinten már nem lehet másfélszeres fizetés emelést elérni. Aztán most láttam a nettó-lottón, hogy elvileg a PM ek ennél lényegesen többet is kereshetnek. Bár nem tudom, hogyan lehestéges, mert KATA-nál ugye a nettó 1 millió a fordulópont, ahol nő a adó lényegesen, nem KATA-s esetben meg alapból több a járulék, adó.Két tényező miatt mentem el interjúzni a pénzen kívül, az egyik, hogy a jelenlegi közvetítő cégem három hónapos szerződéseket szerzett eddig, és 2-3 hónappal az adott havi munka után fizetett, ami nem tetszett. Viszont ahol voltam interjúzni, ott sem ígértek ennél sokkal jobb konstrukciót és ha ígérnek is, lehet hogy nem tartják be.
Aki hasonlóan számlázik, mi a tapasztalata? Az adott havi munka díját, mikor kapjátok meg? Privátban is megköszönöm a válaszokat, ha valaki nem akar public ba írni ilyet. -
H A M M E R
csendes tag
Tanácsot kérnék.
Kaptam egy ajánlatot (15% -kal jobb a jelenleginél), amit elfogadtam. Amikor jeleztem a jelenlegi cégnek, hogy felmondok, kaptam egy ellenajánlatot, ami hasonló a másik cég ajánlatához. A jelenlegi helyben nincs kockázat, korrekt a vezető, stb..
Van aki azt mondja erre, hogy maradjak, van aki azt, hogyha már elfogadtam egy ajánlatot, akkor ne mondjam vissza, mert elterjedhet, hogy nem vagyok megbízható.
Ki mit mond erre? -
H A M M E R
csendes tag
válasz
attiati
üzenetére
Közgáz diplomával miért nem mész könyvelés irányba? Az nem érdekel?
Én azt látom, hogy a könyvelők kimagaslóan jól keresnek, vagy extra keveset dolgoznak. Áfás KATA-s ként kerestem könyvelőt egy éve (itt nem kötelező könyvelő, de én is, és sok ismerősöm úgy van ezzel, hogy megér pár ezer forintot, hogy ha sürgősen be kell adni valami dokumentumot, akkor nem kell órákat neten keresgélni, ellentmondó fórumbeírásokból kitalálni, hogy mi a helyzet vagy több száz odal jogszabályt elolvasni gyorsan, hanem megkérdezem a könyvelőt és kész). Általában havi 5 perc feladat kitölteni az ÁFA bevallást, néhány kattintás, ezért a könyvelők úgy hogy nem vállalnak felelősséget (nem kötnemk szerződést, vagy kötnek szerződést, de nem a saját ügyfélkapujukról küldik el a hivataloknak a dokumentumokat) havi 5000 Ft ot kérnek. Ha felellősséget is vállalnak, akkor ez az összeg a duplájáról indul.
Nekem ez így is megéri, mert órákat spórolok meg, hogy nem kell jogszabályokat böngészni. Viszont a könyvelő egyszer elolvas minden szabályt, aztán utána már töb száz ügyféltől el tudja kérni érte a pénzt. 5 perc 5000 Ft nál 60.000 Ft os óradíjról beszélünk. Ez azt jelenti, hogy vagy nagyon sokat keresnek a könyvelők, vagy nagyon keveset dolgoznak.. -
H A M M E R
csendes tag
válasz
Vision
üzenetére
A személyes példád:
"egy jó barátomék felvettek 5 millió forint hitelt. Visszafizettek 7-et, és még tartoznak 7-tel. Ne mondd azt, hogy ez normális lenne. Közgazdászként mondom, hogy ez marhára nincs rendben!"Az én ismerettségi körömben mindenki jobban járt a deviza hitellel, a nem devizahitelesekhez képest. Pl lehet hogy valaki felvett 5 milliót, és 10 et fizetett vissza, tehát elvileg rosszul járt, de aki Ft alapú hitelt vett fel, az még többet fizetett vissza, tehát nem is járt annyira rosszul a devizás. Aki albérletben maradt, az kevesebbet fizetett albira de nem is vett a mai árakhoz képest féláron lakást. Én albérletben voltam sokáig és azután vettem lakást amikor már nagyon megindultak felfele az árak. Ennyi erővel én is sajnáltathatnám magam, hogyha a 2010-15 közötti időszakban nem mondja mindenki azt a hülyeséget, hogy ne vegyek fel hitelt, akkor több millióval olcsóbban vehettem volna lakást

Szóval mindenki elmondhat egy történetet, hogy ő miért járt rosszul, de csak a devizahiteleseket mentik meg foylamatosan, az abiban élőket, stb nem mentik meg

Másik hasonló példa, az eszközkezelő megvette azokat a lakásokat amiknek nem tudták a törlesztőjét fizetni, majd az ember lényegesen a piaci ár alatt bérelhette a lakást. Én miért nem bérelhetek lényegesen a piaci ár alatt lakást? És sorolhatnám ezeket..
Teljesen megértem hogy nagyon sok devizahiteles van (itt a fórumon is) és senki nem fogja nagy közönség előtt azt mondani, hogy hülye voltam, mert rosszul jártam, vagy azt hogy nem is járt rosszul. Viszont a valóság az, hogy egy sörözés mellet a baráti körben bevallják ezek az emberek, hogy igazából nem is jártak annyira rosszul.. vagy aki tényleg rosszul járt, ott más baj is volt...
.. -
H A M M E R
csendes tag
Nekem is van egy véleményem a junior HR esekről
Viszont teljesen megértem, hogy akkor is a Hobbyval kezdik, ha te azt írtad a CV be, hogy 10-20 éve nemzetközi projekteken dolgozol. Nagyon sok olyan embert (fejlesztőt) ismerek, aki évekig dolgozott külföldön és nem tudná folyékonyan elmondani angolul, hogy mi a hobbyja, mert vagy nem kellett használnia a nyelvet, vagy indiaiakkal dolgozott akiknek 100 szó volt a szókincsük és az övé is annyira korlátozódik. Arról meg ne is beszéljünk hogy mennyien szépítenek (hazudnak) a CV-ben.
Szóval én nem sértődök meg ha a hobby-ról kérdeznek az interjún. Vannak pozíciók pl.: PM ahol a soft skill-ek (kommunikáció, a jó csapatjátékos attitűd stb) fontosabbak, mint a technikai tudás, és ezt kéne egy jó HR esnek jól felmérni, persze erről is lehetne elmélkedni hogy a sablon kérdésekkel mennyire tudják, de elvileg ez lenne a feladatuk..A "munkaeropiac ingatlanosai" jó hasonlat a fejvadászra, hasonlóan az ingatlanoshoz jutalékért dolgoznak, nem is kevésért, ha jól tudom egy havi fizetés a jutalék, tehát ha havonta elad egy embert akkor annyit keres, mint Te, de ha többet, akkor jobban keres. . És pont ezért nem biztos, hogy jó üzlet fejvadászon keresztül pályázni. Hiszen nekik sokkal jobb egy alacsonyabb haszonnal járó, de biztos üzlet, mint egy bizonytalan. Ezért gyakran alacsonyabb bérigényes embert küldik tovább a cég felé, hiszen arra nagyobb esély van hogy felveszik (legalábbis a kkv-knál, ahol minden Ft a tulaj zsebéből esik ki és spórolás a jelszó).
-
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
Stanlee
üzenetére
Én is dolgoztam Németországban, és én is azt láttam hogy a német állampolgároknál a mérnök lényegesen többet keres mint egy betanított munkás. Viszont a külföldieknek kevesebbet fizetnek és egy nagyobb fizetésnél megtehetik hogy léngyesen kevesebbet fizetnek pl egy magyar mérnöknek 6000 EUR helyett 3000 EUR-t, viszont egy majdnem minimálbéres gyári munkásnál, nem tudnak 3000 EUR-ral kevesebbet fizetni csak pár százzal, mert a minimálbért nem tudják megfelezni..
Egy multinál a német az összes túlóráját lecsúsztathatta és elmentek télen 3 hétre síelni, nyáron 3 hétre nyaralni, a magyar -nak meg azt mondták, hogyha túlórázol az azért van mert lassan dolgozol..Viszont tény hogy így is vannak olyan pozíciók amivel jobban lehet keresni mint MO-n, de az hogy jobban lehet élni az csak akkor igaz, ha nem mész fodrászhoz, fogorvoshoz, és ősember módján élsz...
Gyakran mosolygok, amikor a kinti ismerősök hazautaznak, vetítenek hogy mennyire sokat keresnek kint, aztán kiderül, hogy azért ugrottak haza, mert kint nem tudnák kifizetni a fogorvost és muszáj volt hazautazni...stb..
-
H A M M E R
csendes tag
Én BA vagyok. Kb fél évente frissítem a profession-on a CV-m hogy megnézzem hogyan változott a piac. Iylenkor kb két hétig naponta 3-4 fejvadász/közvetítő/Hr es felhív. Azonnal mondom a bérigényem, hogy ne húzzuk egymás idejét fölöslegesen. Bruttó 900 alapfiznál nem nem ajánlottak most magasabb sávval céget. (Persze itt a full bejelentett fizetésről beszélelünk, az hogy számlázva, meg egyébb módon mennyit lehet keresni, az más.) Illetve az is más, amikor BA-t keresnek, de a aztán kiderül hogy BA fizetésért PM et vagy Architecktet keresnek, ami ugye nagyobb felelősség, tehát nagyobb fizetést is illik adni.
Szóval BA ként én úgy látom most nem nagyon adnak többet 1 millánál bejelentve. Persze ezen a szinten, már elég ritkán ajánlják a munkavállalói státuszt. Ha valaki tud számlázni, akkor a munkásember és a munkaadó is jobban jár.
Számlázva meg 50-80 + ÁFA körüli napi díjakat adnak...
Számlázva nem elérhetetlen a nettó 1 millió, de ahhoz spéci tudás kell. Mindenki a legolcsóbb még megfelelő embert akarja. És hogy a másik végletet is mondjam, nálunk van sok olyan ember aki vidékről jött , keleten keresett bruttó 350 ezret, itt meg kapott bruttó 500 ezret aminek örült, aztán miután megtudta hogy Pesten ez a kezdő fizu, egy év után lelépnek ezek az emberek, de a cégnek ez nagy nyereség így is..
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
Stanlee
üzenetére
Itt az ingatlanos a saját érdekeit védte, de akinek van egy kis esze, tudja hogy az ingatlanos nem ingyen dolgozik...
Én is regeltem az árverésre, vannak olyan lakások, amiket meg lehet nézni előtte (a végrehajtó szervez közös megtekintést, ahol találkozol a többi lehetséges ajánlattevővel is) Voltak olyan vevőjelöltek akik ebből élnek, folyamatosan az árveréseket nézik . BP könnyen kiadható környéken ezért nem nagyon lehet ár alatt venni ahogy én láttam. Viszont külső kerületekben vannak olyan licitek, amikre egy ajánlat sem érkezik...
És mérlegelni kell azt a kockázatot, hogy lehet hogy nem fog kiköltözni a benne lakó, vagy kiköltözés előtt lelocsolja vegyszerrel a falakat, tönkre tesz ezt azt... -
H A M M E R
csendes tag
válasz
DanielLong
üzenetére
Ezen a 20 eurós kondibérleten azért néztem
BP en is van 5000 Ft os terem, de oda "olyan" emberek járnak. Egy igényesebb terembe havi 20 ezert körül van a bérlet. Ezért is fölösleges itt árakat írni, mert mindenkinek másra van igénye.
Én is dolgoztam Ausztriában (Linz), és a cégnél a fejlesztők rendes étterembe jártak ebédelni ahol ital, kv val 20-25 euró volt csak az ebéd, ilyen környezetbe lehet otthonról vinni a kaját , csak úgy néznek rád, mintha csöves lennél... Szóval lehet a magyar elérhető szinthez képest jól lehet élni, de az ottani informatikusokhoz képest szegényesen. BP en is ha egy senior fejlesztő megkeres nettó 700 ezret és beválallja hogy nem bérel a belvárosban új építésű lakást, hanem külvárosban kibérel egy szobát, bringával jár, főz, nincs gyereke stb itt is félre tud rakni 500 ezret havonta, csak hát ehhez nagy önmegtartóztatás kell.. -
H A M M E R
csendes tag
válasz
Vision
üzenetére
Én 10 év BA, PM és egy nagyon kis programozói tapasztalatta a fejvadászoktól bruttó 900 K alapbér + juttatások sávval kapok megkereséseket jellemzően (ami efelett van, azt nem kell fejvadásszal hirdetni, mert haverok között elkel az állás). Számlázva (attól függően hogy hogy adózol) kb ez a nettó, pl PL KATA val havi 1 millió + ÁFA számlázva és kicsit több mint 900 megmarad belőle. De ugye itt minimálbér alatti járulékokkal vagy bejelentve, tehát a nyugdíjad kevesebb lesz mint a minimálbéresnek. Szóval nyugdíjmegtakarítást érdemes félretenni havi 100-200 ezret.
-
H A M M E R
csendes tag
A cég (akinek számlázol) könyvelőjével kéne egyeztetened, pl kérheted a repülőjegy számlát az ő nevükre, stb.. Minden eset más, nálad repülőjegy vagy benzinpénzről van szó? Én ha havi nettó egy milliót számláznék amiből nettó 920-940 ezer megmarad, havi 5 ezer ft on nem problémáznék. Ha ez havi 100 ezer Ft os költség akkor persze érdemes okosítani

-
H A M M E R
csendes tag
válasz
petyus_
üzenetére
Itt van a félreértés. Sokan úgy gondolják, hogy informatikusként úgy lehet elérni egy havi 1 millás vagy nagyobb fizetést, hogy bemegyek, 8 órát bent vagyok, és annak is a nagyrészét netezéssel, fórumozással töltöm. Az ilyen emberek 10+ év tapasztalattal is juniorok maradnak. Ahhoz hogy fejlődj folyamatosan tanulni kell, bent a melóban a szabadidődben, és otthon is. Sok simerősöm van, aki esténként is otthon programozik, vagy a hétvégéjét is rááldozza, stb..
Szóval ahogy a tanárnál sem szabad általánosítani hogy naplopó, úgy az informatikusnál, meg máshol sem szabadna... Van ilyen is, olyan is..Az ebédidőről, szünetekről jut eszembe. Általában közsszférában, úgy tudom az ebédidőt nem vonják le a napi nyolc órából (hétfőtől péntekig 8 tól fél 5 ig van a munkaidő, de nem azért mert levonnak fél óra ebédidőt, hanem mert pénteken hamarabb hazamehetnek és azt a mínuszt dolgozzák be), Viszont sok munkahelyen azért kell napi 9 órát bent lenni (8- tól 5 ig minden nap, vagy ha a törzsidő van akkor minimum heti 45 órát), mert levonják az egy óra ebédidőt.
Így összehasonlítva van olyan munkahely ahol 8 helyett 9 órát kell naponta bent lenni, ami kb 10%-kal több, ez már releváns különbség. Ezért rossz egy állásról csak egy bér adat alapján megállapítani hogy jó vagy rossz..
-
H A M M E R
csendes tag
Térjünk vissza a topikhoz: jövedelem, innen indult a tanár téma is, hogy milyen keveset keresnek valakik szerint.
Azt hagyjuk, hogy ki milyen mentalítású, és miért lett az aki, elhivatottságból, pénzért, vagy mert a szülei is azok voltak, stb.. Van olyan tanár, aki otthon javítja a dolgozatokat és sokat dolgozik, de pl van aki azt mondja órán hogy olvassatok/ oldjátok meg pár matek feladatot és közben órán kijavítja amit kell, és nem visz haza semmi munkát.Viszont a jövedelemhez, hogy összehasonlítható legyen kettő szakma, munkahely, fontos megemlíteni az egyéb juttatásokat és az elvárásokat.
Nekem egy ismerősöm általános iskolában tanított régen, akkor heti 22 órát kellet tanítani + felkészülési idő (ha ez azóta változott, írjátok meg)
Ezzel szemben informatikus vagy bárki más heti 40 órát dolgozik minimum (én IT-s vagyok, napi átlag 9 órát dolgozok tisztán, 10 et vagyok bent mert ebből levonják az ebédidőt, stb, és nem fizetik ki a túlórát) + otthon tanulok, mert folyamatosan fejlődni kell, de nem fizetik ki ezt a felkészülési időt sem (illetve ez benne van az alapbérben)Ha így ősszehasonlítjuk, hogy egy tanár dolgozik napi 5 órát egy IT-s meg dolgozik (10-12 órát az otthoni tanulással), akkor az jön ki hogy, ha én (IT-s) csak kétszer annyit keresek mint a tanár, akkor órabérre leosztva rosszabbul keresek. Szóval nem is keresnek rosszul a tanárok

.
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
X Factor
üzenetére
Írtad a kórházi adminisztrátort nettó 110 K val, és az orvost hasonlóan alacsony bérrel. Azért tudni kell, hogy a közsszférában valóban alacsony az alapfizetés, de rendgeteg legális és nem legális béren kívüli juttatás van. Sok helyen van tanulmányi szerződés, amivel tanulhatsz nyelvet, járhatsz egyetemre, kapsz rá extra szabadságot, fizetik a tandíjat és utána akár megduplázódhat a fizetésed az új papírral. A legtöbb helyen sok béren kívüli juttatás van, kaja, ruha pénz, orvosi szolgáltatások. Sok helyen sok milliós vissza nem térítendő lakás támogatás. És ezen felül jön a hálapénz, azért ha voltál már kórházban, akkor láthattad, hogy az ápolónőtől kezdve mindenki kér egy "kis ajándékot" a munkájáért cserébe, nem gondolod hogy az orvosok a nettó 200 ezres fieztésből vesznek 20-30 milliós autókat? Érdemes megnézni a kórházak céges parkolóját.
Elismerem, hogy egy informatikusnál rosszabb a helyzete egy egésszégügyi dolgozónak, de azért egyáltálán nem sajnálom azt, aki nem képzi magát, és nem tesz semmit azért, hogy többet keressen.
Nálam lakásfelújítás volt, a szobafestők olyan nm árakat mondtak a festésre, hogy napi díjra átszámolva 25 K ra jött ki (kézbe - nettó) a díj, volt aki alacsonyabb árat mondott , de úgy hogy fél év múlva tud jönni (először ilyenekkel próbálkoztam, aztán miután 2 ilyen lemondta, mert "beteg lett a nyagmama", valószínű jobb ajánlatot kapott) inkább maradtam a drágább, de megbízható embereknél..
Szóval 8 általánossal szobafestőként KATA zva legálisan havi nettó 450 ezret lehet keresni Pesten, mindenkinek aki ennél kevesebbet keres, annak azt mondom, hogy ne panaszkodjon, hanem menjen el festeni... -
H A M M E R
csendes tag
válasz
chabeee
üzenetére
A Netto fizetés: 875 hogy jön össze ez csak a full time munkád, vagy a saját céges egyébbel együtt ennyi, amire havi 300 órát írtál?
Napi 8 órára sok ilyen fiatalon, és gratulálok, ha a havi 300 óra munkával jön össze akkor ezt nem mondanám nagy bevételnek, inkább átlagos, és ha válallkozóként úgy hogy minimálbérre vagy bejelentve akkor meg kevés, bár ez nem derült ki a leírásból.. A full time munkád, munkavállaló vagy számlázol? -
H A M M E R
csendes tag
És ezt csak hallottad, hogy ismerős sógorának, az ismerősének a valakijének mesélte valaki, vagy ismered az illetőt? Kíváncsi lennék, hogy mit ellenőriztek. és hogyan?
Nekem a könyvelő azt mondta, hogy akit nála ellenőriztek, ott csak bekérték a szerződéseket, számlákat stb, abból meg ugye nem derült ki semmi..
Illetve olyat hallottam én is hogy épitkezésre kiment a NAV rendőrökkel, igazoltattak mindenkit, és akinek nem volt munkaviszonyra sem más szerződése, de láthatóan dolgozott abból lett valami büntetés, de az más szituáció, mint az informatikusoknál... -
H A M M E R
csendes tag
válasz
Hannibhál
üzenetére
Én Miskolcon kezdtem kb 10 évvel ezelőtt egy multinál ahol volt sok mérnök, ott egy kezdő gépészmérnök bruttó 200-250 K körül kapott, IT-s bruttó 250-300 körül. BP-en, kb br 50- 100 zal többet, de akinek Miskolcon volt ingyen lakhatás (szülőknél), de Bp en lakást kellett volna bérelni, annak Miskolcon több maradt meg.
A különbség 3 év tapasztalattal jött, miközben BP en váltott az ember és a második helyen másfélszer annyi fizut kapott, Miskolcon nem nagyon volt hová váltani. És ezért a szenior fizetések nem emelkedtek ilyen mértékben. Persze vannak kivételek, de vidéken biztosan alacsonyabbak a fizetések. Az persze tény, hogy az ingatlanárak is, szóval van akinek megéri ott maradni.Jah és eközben a gyárimunkás (operátor) 8 általánossal is meg tudott keresni ennyit, ha 3 műszakban, éjjel, hétvégén is tolta, úgy hogy mosdóba sem mehetett ki akármikor. Viszont azt a melót nem hasonlítanám, a forgószékben üldögéléshez, az tényleg kemény......
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
htomi85
üzenetére
Szerintem a kummantás nem szerződésfüggő, hanem munkahelyfüggő. Vannak olyan helyek, ahol el kell számolni minden perceddel, mind1, hogy vállalkozó vagy munkavállaló vagy. És vannak olyan helyek, ahol hagynak netezgetni napokat. Én azt tartom jónak, ahol nem az a cél hogy bent ülj 8 órát hanem hogy elvégezd határidőre a feladatot. Most is ilyen helyen vagyok külsősként. Ha 3 óra alatt tudom elvégezni a 8 órás feladatot, akkor a maradék 5 órával azt teszek amit szeretnék, viszont így benne van a pakliban, hogyha kiesik egy csontváz a szekrényből, akkor a privát időmből áldozok. Ez ugye egy munkavállalónál azért ez másabb, ott eldobod a ceruzát fél 5 kor vagy fél 6 kor vagy ami az adott helyen szokásos, de nem fogsz éjjelente a feladatokról és határidőkről álmodni. Mindennek van előnye és hátránya is.
Én azt utálom (külsősként melózok), hogy a belsősők úgy vannak vele hogy én biztos kétszer annyit keresek mint ők (ami nem igaz) ezért nekem kétszer annyit is illik teljesíteni, na ez kicsit idegesítő tud lenni.
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
Vision
üzenetére
Az erre jön még az ÁFA-t az összehasonlíthatóság miatt írtam, hogyha azt mondta a cég hogy bruttó 900 K neki 1.089.000 Ft költség akkor ezt az összeget az egy millával kell összehasonlítani és nem az 1.000.000 + ÁFA tehát 1.270.000 Ft-tal. Én kaptam már ilyen ajánlatot (nem emlékszem már az összegre de az arányok ezek voltak) hogy azt mondták bruttó 1.000.000 bér nekik 1.210.000 Ft bérköltség ezért számlázva ezt a bruttót tudják megadni ami nettó 1.210.000/1,27= (kerekítve) 952 K + ÁFA, amire a könyvelőm azt mondta hogy átverés. Itt 1.210.000 + ÁFA kifizetésével jár a cég ugyanúgy.
Jó ha tudod, hogy a cégnek hogy éri meg, mert akkor alkudhatsz még, igazából a megbízó cégnek még akkor is megéri ha többet fizet az alvállalkozónak, mert akkor nem kell hó elején kifizetnie a pénzt, mint a bérnél, és ez cash flow szempontból sokkal jobb, de általában minden szempontból jobban akarnak járni, kevesebbet és később szeretnének fizetni.Egyébként ha jó könyvelőd van és kihasználod a kiskapukat, akkor válalkozóként több spórolási lehetőség van még Pl KATA-sként is igényelhetsz vissza ÁFÁ-t is ha pl olyan eszközt veszel, ami kell a munkádhoz, pl egy sok százezres gémer PC-t stb, bár egy évi 10.000.000 feletti nettó fizetésnél már lehet az az egy kétszázezer Ft nem számít.
-
H A M M E R
csendes tag
Én azt látom, hogy nagyon sokan tolják így a szekeret és egyébként a cégek elég okosak ahhoz, hogy egy jó könyvelővel megoldják, hogy megfelelj, pl ha 3 helyről adnak pénzt, amiből esetleg egy külföldi hajléktalan nevén van, akkor egyértelmű jogilag hogy nem egy helyen dolgozol 8 órában

Ettől függetlenül el tudom képzelni, hogy most az online számlázás bevezetésével az ilyeneket valamilyen szinten felderíti a NAV.... -
H A M M E R
csendes tag
A bruttó 900 K munkavállalóként nettó 600 K körül van ha nincs gyerek, ha van valami adókedvezményed, akkor több. Meg tudod nézni a neten van sok bérkalkulátor. Az 1 millió + ÁFA KATA-s egyni vállalkozásnál tisztázandó, hogy mi van a szabadsággal, fix havi 1 milla jár a hónapra ha szabadságon vagy (magyarul nem dolgozol), vagy azokat a napokat le kell vonni mert napi díj van. Ugyanez a táppénz.. És meg kell nézni, hogy megfelelsz e azoknak a pontoknak, ami elvárás, hogy a NAV szerint ne legyél bújtatott munkavállaló, pl ha csak egy cégnek számlázol, az nem igazán jó. Ezen felül jön a nyugdíj kérdés, pl ha KATÁ zol akkor lehet félre kell tenni havi 1-2 száz ezer ft nyugdíj megtakarítást, de lehet úgy is számolni hogy sosem lenne állami nyugdíjad, mert mire mi oda érünk, eltörlik, 100 évre emelik a nyugdíj korhatárt, stb. Én úgy vagyok ezzel, hogy nettóban minimum 200.000 Ft -tal többért éri meg vállalkozóként dolgozni, de sokan ezt máshogy látják...
Ha ugyanaz a cég adta mindkét ajánlatot akkor nézheted az ő oldalukról a helyzetet:
a bruttó 900 K az a munkáltató számára nettó 1.089.000 Ft bérköltség, erre még jön ÁFA.
Az1 millió plusz ÁFA az neki olcsóbb 89 K + ÁFA val. -
H A M M E R
csendes tag
válasz
skoda12
üzenetére
Az ilyen sávos hirdetésekkel kapcsolatban pl bruttó 1.000.000- 1.500.000 Ft fizetéssel keresnek embert, nekem az a tapasztalatom, hogy csak marketing fogás a nagy összeg. Sok balek elmegy interjúzni, hogy itt másfél millát fizetnek, de az interjúk után azt mondják, hogy ez csak akkor adnák meg, ha a 100 pontos csak előnyként megjelölt elvárásnak is megfelelnél, aminek lehetetlen. És adnak egy 1 millás ajánlatot.
A tulajdonrész juttatás, olyan mint a lottó, 10000000 ből 1 esetben bejöhet , pl ha egy facebook hoz mentél az elején, de Magyarországon azt hallom az ismerősöktől, akik ilyen helyre mentek, hogy egyre csak nő a munka, és amikor már 2 ember munkáját végzik, akkor tulajdonosként dönthetnek, hogy felvegyenek még embert és ezért vállalják fizetésük csökkentését, hiszen valamiből ki kell gazdálkodni az új ember fizetését, vagy dönthetnek úgy is hogy nem kell új ember, inkább dolgozik napi 12 órát..
Nagyszerű
Nem állítom, hogy nem járt még jól ezzel senki, de én elkerülöm az ilyeneket.. -
H A M M E R
csendes tag
Hogy mennyit lehet elkérni BA ként az attól függ hogy a Te tudásod a és a cég elvárásai mennyire fedik egymást... Beszélhetsz 3 nyelven meg ismerhetsz sok rendszert, ha nem az kell a cégnek, akkor nem fog sokat fizetni..

Én 10 + év tapasztalattal, egyetemi diplomával, tárgyalóképes angollal, Br 900 K -s pozíciókat hallok a fejvadászoktól tömegével. Magasabb fizetéssel csak ritkán. Persze néha lényegesen magasabb fizetéses pozíciókkal is megkeresnek de olyan elvárásokkal, amiket szinte lehetetlen teljesíteni, pl legyen PL SQL programozói szenior tudásod, meg valami alkalmazás oldali is senior szinten, vagy ismerd a legújabb technológiákat is meg a 20 évvel ezelőttit is, mert az adott cégnél valamit 20 éve írtak. Pl tudok olyat ahol PL1 tudás is kell, mert 30 éve abban írtak meg fő rendszereket, meg a legújabb technológiák tudása is, ilyen embert nehezebb találni... És gondolom a statisztikát ezek a pozíciók felfelé húzzák...
Aztán persze az is lehet hogy sok olyan pozíció van ahol lényegesen jobban fizetnek, csak az nem jut el a fejvadászig, mert azonnal be tudják tölteni ismerősi körből. -
H A M M E R
csendes tag
Én is BA vagyok és sajnos én is azt látom hogy mindenhol mást értenek ezalatt. Van 4 munkakör, ami bizonyos cégeknél tényleg 4 pozíció, és más cégeknél 3 vagy 2 vagy 1:
1) üzleti elemző -> aki csak pongyola nyelven leírja az igényeket IT tudás nélkül, itt a legkevesebb a fizu
2) rendszerszervező -> akinek már van IT tudása, tapasztalata -> ő PL UML diagrammokat készít
3) architect -> aki a főbb technológiákat programozói szinten is ismeri mert programozóként is több évet dolgozott több technológiával -> ők pl interfészeket, adatbázis terveket stb-t terveznek, itt a legmagasabb a fizetés
4) projekt vezető -> főleg kisebb cégek úgy vannak hogy nem küldenek több embert egy ügyfélhez, hanem a BA egyszerre projektvezetői feladatokat is visz, itt ugye 1 fizetésért kell 2 ember munkáját csinálni
Én a BA alatt az 1. és 2. feladatcsoportot értem, de sok helyen a 3. , 4. is benne van. Így nehéz összehasonlítani a cégeket, mert van ahol br 1.000.000 adtak volna de mind a 4 funkciót vinni kellett volna, máshol meg az első kettőért br 900.000 ret, ami sokkal kisebb felelősség.
A napidíjaknál én meg azt látom, hogy az aki csinálja amunkát, az maximum a felét kapja meg annak amit a megrendelő kifizet, de ha több cég van a munkásember és a megrendelő között, akkor kevesebbet. Persze vannak kivételek, pl ha egy haldokló projektre kell azonnal ember, viszont nem véletlen hogy az ilyenekre nehezen találnak jelöltet, mindenki inkább elhagyni szeretné a sülyedő hajót. Másik eset a nagy napidíjra ha valakinek protekciója van, de ott ugye nem a tudásért kapja az ember a nagy fizut...
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
htomi85
üzenetére
Igen, ha azt mondja egy cég, hogy vagy bejelent bruttó 900 K ra amiből megkapsz nettó 600 K-t vagy számlázhatsz 1,17 millió + ÁFA-t, amiből KATAz-va marad 1,1 millió, ott egyértelműen jobb a vállalkozósdi. Csak én azzal találkozom, hogy a cégek nem azért keresnek alvállalkozót mert jó tündérek, és azt akarják hogy te jobban járj, hanem ők szeretnének jobban járni, és jó esetben azt mondták, hogy számlázz 900 K-t, amiből marad neked 830 K ami még mindig több a 600 K-nál, de ha abból 200 K- val többet kell félretenned nyugdíjra, akkor nem lényegesen jobb. Arról nem beszélve hogy van egy kis dolgod a könyvelővel, ÁFA utalással, ha ÁFÁS vagy, ha ezt az időt is beleszámolod az is pénz, stb... Nem azt mondom hogy nem érdemes vállalkozóvá válni, de 100 ezer Ft-tal többért nem feltétlenül érdemes. És akkor még jön az hogyha beteg vagy mi van, stb...
-
H A M M E R
csendes tag
Itt a fent említett KATA-s keresetekre vonatkozóan én is azt látom IT -s ként, hogy vannak munkavállalók, és vállalkozók akik vagy KFT-vel minimálbérre bejelentve vagy egyéni vállalkozóként KATA sok.
Én is gondolkoztam a dolgon, és nehéz megmondani, hogy mi az a nettó összeg különbség a munkavállalóhoz képest, amiért megéri vállalkozóvá válni. PL Keres valaki bruttó 900 ezret, ami kb nettó 600 ezer (gyerek, adókedvezmény nélkül). Lehet hogy így munkavállalóként nettó 600 ezer körül lenne a nyugdíja vagyis inflációval emelt értéke (legalábbis azt hallom hogy akik most mennek nyugdíjba kb a nettó fizetésüket kapják meg, bár a bonyolult számítást nem ismerem), annyi ami kb annyit ér akkor mint most 600 ezer. Ha ezt nézem akkor minimálbér bejelentés vagy KATA-zasnak kb 100 ezer lesz a nyugdíja, tehát 500 ezer a különbség (kerekítettem). Így kalkulálva annyi pénzt kell félreraknia, ami majd nyugdíjas korában havi 500 ezret kamatozzon, hogy ne járjon rosszabbul vállalkozóként. Ez a jelenlegi kamatszintek mellett 50-100 millió forint attól függően hogy bankbetétbe , ingatlanba vagy mibe fektet az ember. Ezt leosztva 20-30 évvel (attól függően hogy hány éves az ember most) az jön ki hogy 140-410 ezer FT ot kéne félrerakni havonta (persze tudom van kamatos kamat, szóval ez nem pontos de nagyságrendileg oké), tehát ha minimum ennyivel többet keres nettóban akkor éri meg vállalkozóvá válni. Persze lehet úgy is gondolkozni, hogy mire mi nyugdíjasok leszünk, nem lesz nyugdíj, meg 100 év lesz a korhatár amit meg sem élünk, de azért meggondolandó a vállalkozósdi, nem feltétlenül éri meg 100 ezer Ft -tal többért KATA zni... -
H A M M E R
csendes tag
Én is voltam sok helyen, és nem lehet általánosítani, van olyan állami tulajdonban álló cég, ahová bankokból csábítottak át embereket. És a közsszérában is van olyan minisztérium ahol 12-24 havi jutalom volt (bár lehet csak a vezetőknek.)
A másik pozíció meg gyógyszeripar, gondolom ott van zseton, de nincs ismerősöm ott, ezért érdeklődtem itt. -
H A M M E R
csendes tag
Az alábbi két cég bérsávjairól van infó?
Ezek a pozíciók érdekelmének: -
H A M M E R
csendes tag
Én is azzal találkozok hogy 1 millió felett csak a nagyon speciális tudásért fizetnek. A legtöbb cég úgy van vele hogy ha van ember 1 millióért, akkor miért fizetne többet. És van, mert ahogy írtátok sok nagy cég alatta fizet, és az ott dolgozóknak a 800 as fizuból előrelépés az egy millió. Így találnak embert 1 millióért , de olcsóbban is.
KKV-nál én 10 ből 9 nél azzal talákozok, hogy "okosan" akarnak fizetni, még akkor is ha van pénz, egyszerűen azért mert minden Ft amivel többet fizetnek, az a tulaj zsebéből megy ki, és a tulaj szeretne még egy tengerparti nyaralót, stb... -
H A M M E R
csendes tag
Ez a brutto / nettó azért is érdekes mert kölcsön/ nyugdíj egyéb esetekben is más a történet.. Én többször találkoztam azzal pl hogy állásinterjún mondtam egy bruttót, ők meg a sokadik kör végén adtak egy ajánlatot úgy hogy a korábban megadott bruttó nettóját megadták volna valameilyen formában, de nem bejelentett fizetésként. Aztán mondtam, hogy ez a nettó a bejelentett bruttó mellett megfelelő lenne számomra, ha kevesebb a bruttóm, akkor a nettóm legyen pl 50 ezerrel magasabb, mert annyival többet kell nyugdíjmegtakarításba félretennem. Erre meg kikerekedtek a szemek
Szóval most már tapasztaltan mindig mondom, hogy bejelentve ennyi, más esetben annyi a nettó a bérigényem
A gyerek és egyéb adókedvezmények meg fizetéstől függően van akinek nagyon is sokat számít. Egy milliós fizetésnél + 30-40 ezer nem jelentős, de egy 3-400 eres fizunál ez 10%, ezért már van aki munkahelyet vált.
-
H A M M E R
csendes tag
Az autó témát nem azért vetettem fel, mert azon megy el az ember összes fizetése, ez csak egy a sok közül, beszélhetünk sok minden másról, óráról, telefonról, ruhákról, van aki a fél fizetését elkölti ilyenekre van aki meg semmit.
A Dress code téma: én ingben járok, de nem is fejlesztő vagyok. Aki nem találkozik ügyfelekkel, úgy gondolom, hogy nem kell kiöltöznie, de ha azt látom, hogy egy ember, aki messze nem minimálbért keres, egy héten át ugyanabban a 100 forintos pólóban jön be dolgozni, azt igénytelennek tartom. És sajnos nem egy ilyen programozóval találkozok. -
H A M M E R
csendes tag
válasz
üzenetére
A külföldi munkával kapcsolatban:
Én is dolgoztam küldöldön és voltam több országban külföldön dolgozó ismerősömnél. Nem lehet általánosítani. Van aki guru, és szerencséje volt, és jó fizetést kap kint, de van aki nem. Ez Magyarországon is így van, van aki 150 ezres napi díjért dolgozik, van aki nem.
A másik a spórolás. Van aki itthon sokat keres, de elszórja a pénzt pl.: munkatársaim akik a XIII kerületbe autóval járnak dolgozni 5-10 km ről. Ők nem fognak buszra ülni büdös emberek mellé, mind1 mennyit kell ezért fizetni. Ez nekik kerül egyszer az autó értékvesztésébe, az autó éves kötelező költségeibe, a benzinbe és a parkolási díjba, ez úgy havi 100-200 ezer ft autótól függően. Csak a parkolás havi 25 ezer Ft a XIII.- ban, de van aki fizet itt a parkolásért és fizet a lakásánál egy parkolót, így havi 50.000 ret fizet csak a parkolásért, aztán panaszkodik, hogy nem sok pénzt tud félre tenni. Ugyanitt van aki bringával jár és ezzel spórol havi 100-200.000 Ft. ot. Szóval nem érdemes almát a körtével hasonlítani.... -
H A M M E R
csendes tag
Sziasztok,
Kinek mi a véleménye a fejvadász/közvetítő cégekről? Engem a Linkedin profilom alapján közvetítők találnak meg.
Eddig úgy voltam vele, hogy nincs ezzel baj, sőt jó is egy közvetítő, mert kisebb KKV-k nem tartanak HR eseket és csak közvetítővel keresnek embert, hogy ott nézzék meg a nyelvtudást és a többi HR es dolgokat, a szakmai részt meg a cégnél a második körön.
Viszont most belefutottam abba, hogy a jelenlegi munkáltatóm több fejvadász/ HR céggel kapcsolatban van. Munkatárs védelmi szerződésük van, tehát az adott közvetítő cég, nem pályáztathat engem máshová. Így kisebb cégekhez akiknek nincs HR-ük, csak ezekkel a fejvadászokkal dolgoznak, nem tudok bejutni, a jelenlegi munkahelyem miatt.Szóval vicces a szitu, mert ezek a cégek ezzel hogy partnerségi/ munkatársvédelmi megállapodást kötöttek azérzt hogy a közvetítő ne vigyen el tőlük embert, saját magukkal szúrtak ki, mert pont ezért hozzájuk sem tud embert ajánlani a közvetítő (illetve tud, csak sokkal kisebb körből).
-
H A M M E R
csendes tag
Ok, akkor ha jól értettem az előttem írókat, ha az ember otthon dolgozik és a NAV szerint nem bújtatott munkavállaló, akkor a KATA adózással jár a legjobban.
Sajnos azért ilyen meló kevés van IT téren.
Én olyanokat láttam, hogy a cégnél kell dolgozni, vagy egy tanácsadó cégen keresztűl valahol.Elmondások alapján én ilyeneket hatllottam, ahol hajlottak a bejelentett és a számlázós konstrucióra is:
1) Munkavállaló
Bejelentenek bruttó 750.000 -> kb nettó 500.000 (ha nincs semmi adókedvezmény)
Nekik itt minden járulékkal a teljes bérköltség 907.500,Itt még nekik kell venniük eszközöket, fizetni az utazást, és a szabadság, betegség esetén is fizetni a bért, tehát ennél többe kerül a munkavállaló.
2) Számlázás
Ha 907.500 ba kerül az ember munkavállalóként akkor minimum ennyit számlázna is, de az elmondások alapján, azt mondják, hogy ha én jobban járok, ők is járjanak már jobban, szóval mondjuk legyen 800.000 + ÁFA ami ha átlag havi 20 munkanappal számolunk egyezzünk meg 40.000 + ÁFA napidíjban. (Ezzel a cég sokkal jobban jár, mert ha szabadságon vagyok <nem dolgozok> arra nem fizetnek.)Itt ha megfelelek a KATA feltételeinek, akkor 50.000 havonta az adó, meg 5-10.000 a könyvelő, bár van aki könyvelő nélkül csinálja, meg pár ezer FT a céges bankszámla.
Ha KFT, EVA zok, akkor 15-25.000 Ft havonta a könyvelő, kb 40 % a elmegy különböző adókba a pénznek és kevesebbre vagyok bejelentve, tehát egy hitelnél rosszabb feltételeket kapok, nyugdíj kevesebb lesz (igaz lehet mire nyugdíjas leszek, nem is lesz nyugdíj
És itt jön a szabadság téma, mert vállalkozóként, ha nem dolgozok, nem kapok napidíjat, tehát éves szinten 1-2 havi fizetés minusz.
Én úgy látom hogy EVA nál is kicsit jobban lehet járni a munkavállalósdinál, de nincs nagyságrendi különbség <ha legálisan nyomunk mindent>, KATA nál viszont tényleg sokkal jobb a helyzet, csak hát kérdéses, hogy lehet e KATA-zi adott esetben.
Aki tud olyan <IT> céget, ahol a KATA játszik, szóljon

Új hozzászólás Aktív témák
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Okos Otthon / Smart Home
- Fogyjunk le!
- Horgász topik
- 007 First Light - Bemutatkozott a PC-s gépigény
- Apple MacBook
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen SSD-t vegyek?
- További aktív témák...
- ASUS TUF Gaming F15 FX506H i7 / RTX 3050 TI / 16 GB RAM
- Samsung Galaxy A36 5G 6/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
- Eladó Latitude 5520 15.6" FHD IPS i7-1185G7 NVIDIA GeForce MX450 16 512GB gar
- Apple watch ultra 3 hibátlan 2026.11.10. Apple jótállás
- Samsung Galaxy S22 Ultra 8/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3303
- Thermal Grizzly Aeronaut paszta 3,9g /BONTATLAN/Több darab/Számlával/
- Eladó Pegatron R7 240 4GB videokártya
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3235
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest