Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#54201) fgeth válasza King Unique (#54200) üzenetére


fgeth
csendes tag

A házat azért vettem, mert terveztem bele egy másik hdd-t is (majd) és JBOD üzemmódban akarom használni. Azért ezt, pont ahogy írod, mert van benne hűtés. És ha megyek bárhova a 16 TB elég lenne, hogy vigyek mindent, amire szükségem lehet (raw videók, nagyobb 3d állományok, install stb.).
A HDS szerint minden szép és jó, "A merevlemez állapota hibátlan. Nem található hibás vagy gyenge szektor, nincsenek felpörgési és adatátviteli hibák sem. Nincs szükség beavatkozásra."
Az adatkapcsolat rendben, és mielőtt megadta magát nem volt eltávolítva. A hibaüzenet után újraindítottam, anélkül, hogy kihúztam volna. Nem csak másik USB porton, de másik házban és másik gépben is (W8, laptop) kipróbáltam, a mostani egy desktop W10-el.
Köszönöm, hogy segítesz.

(#54202) Eugene Roe


Eugene Roe
őstag

Sziasztok, nem látszik az elvileg jól formázott Samsung SSD-n a D: meghajtó 340 gigája.

Bármi ötlet? Próbáltam újra letörölni az egészet, majd formázni, de nem változott semmi.

It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

(#54203) King Unique válasza Eugene Roe (#54202) üzenetére


King Unique
titán

Windowson ilyenkor értelemszerűen a lemezkezelőt kellene megnyitni és ott látszana melyik partíció mekkora, lehet parancssorban is törölni és újraparticionálni + újraformázni az adott meghajtót, ha nem jelenik meg a partíció a fájlkezelőben akkor szükség esetén meghajtóbetűjelet hozzárendelni, stb.

Egyébként a topik címe = HDD probléma (nem adatmentés), vagyis logikusan adott a válasz mennyire (= semennyire) kapcsolódik ide az SSD téma... :B Legközelebb - majd akkor, most felesleges lenne még1x ugyanezt beírni egy másik topikba is és egyszerre 2 topikban járatni ugyanazt a témát - vagy a Flash SSD topikban, vagy az érintett Windows rendszer topikjában kellene feltenni az ilyen kérdéseket!

[ Szerkesztve ]

(#54204) Eugene Roe válasza King Unique (#54203) üzenetére


Eugene Roe
őstag

Jogos, főleg a Windows-os, viszont gyorsan sikerrel is jártam, ott volt, csak mégse, valami beakadt neki... :)

It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

(#54205) Sanyi52 válasza King Unique (#54203) üzenetére


Sanyi52
tag

„Legközelebb vagy a Flash SSD topikban”
Mert mindenki értelemszerűen az „SSD” topikot keresi és nem erre a hülye „Flash SSD” nevű topikra keres rá.
Jó lenne átnevezni, mert akkor egyértelműbb lenne.

(#54206) King Unique válasza Sanyi52 (#54205) üzenetére


King Unique
titán

Ha már kereső, akkor az SSD kifejezésre keresve is kilistázódik a Flash SSD topik az elsők között, meg ugye logikusan HDD probléma SSD probléma. ;)

[ Szerkesztve ]

(#54207) Warton


Warton
őstag

A laptopomban lévő 500GB-os hDD-men ellenőriztem a SMART értékeket, és az alábbi hibát jelezte. Kezdjek izgulni emiatt vagy ez nem olyan nagy probléma? A gép egy kicsit rendetlenkedik az utóbbi időben (újraindul, nem indul stb.) és próbálom kideríteni az okokat.

(#54208) King Unique válasza Warton (#54207) üzenetére


King Unique
titán

Linuxos elsődlegesen a smartctl, Disks, arra elérhető HDS stb. alkalmazásokkal érdemes monitorozni, tesztelni a HDD állapotát. Vagy ha van Windowst futtató PC is, akkor inkább a HDS programmal kellene ránézni a HDD állapotára, arról betenni screenshotokat, + van Toshiba specifikus diagnosztikai program (az innen letölthető Toshiba Storage Diagnostic Tool) is.

[ Szerkesztve ]

(#54209) Warton válasza King Unique (#54208) üzenetére


Warton
őstag

A Sentinel szerint minden király. :F

(#54210) Warton válasza King Unique (#54208) üzenetére


Warton
őstag

Amit betettem képet az a smartctlnek a gui-ja. A Smartos rész így néz ki:

[ Szerkesztve ]

(#54211) King Unique válasza Warton (#54210) üzenetére


King Unique
titán

Hát ez az, hogy eleve ellentmondásos, felső screenshoton még 16 áthelyezett szektort ír a program, az alsón meg 0 van a SMART-ban, stb. A GSmartControl itt-ott szvsz bugos, van olyan HDD és SSD meghajtón amikre ilyen-olyan hibát ír, ellenben más programok szerint tökéletes az állapotuk.
Ha ilyen felemás egyik-másik diagnosztikai program értékelése, akkor javasolt lehet önteszteket vagy egyéb teszteket futtatni a HDD-nél, ami pl. Ubuntu-alapú rendszereknél megoldható grafikus felületen a Lemezek (Disks) alkalmazással és terminálban a smartctl programmal is, mint az előbb linkelt útmutató szemlélteti.

[ Szerkesztve ]

(#54212) ricogsm


ricogsm
őstag

Sziasztok!
Asus Rog Strix G17, I7-10875 gép, 16Gb 1TB ssd rammal és ha külső vinyón lévő képeket nézegetek vagy tallózom a fájkezelőben a tartalmakat , lefagyasztja a win11-t. Megáll a kép a rendszer minden és nem reagál semmire csak a pwr off gombra.
Két külön HDD, előszőr azt hittem azért mert az egyik HDD kondiciója 59%-os. De a másik meg 100% és úgyanúgy viselkedik.
Mi okozhatja?
Köszi előre is!

MSI GE76 RAIDER i7-11800H RTX 3080 8GB 155W TGP FHD 300Hz

(#54213) pjen válasza ricogsm (#54212) üzenetére


pjen
félisten

Ha az 59% ost lehúzod a gépről akkor is lefagy?

(#54214) liksoft válasza pjen (#54213) üzenetére


liksoft
nagyúr

Írta, 100-assal is próbálta. Szerintem ott vagy OS akadás lesz USB vonalon, vagy a cucc hibás.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#54215) pjen válasza liksoft (#54214) üzenetére


pjen
félisten

Lehet, hogy félre értem, le is húzta az 59% os vinyót? Vagy csak a másikat akarta használni. Nekem volt hasonló HDD m és mindíg mindenbe belerondított amíg le nem húztam teljesen. :)

(#54216) ricogsm válasza pjen (#54213) üzenetére


ricogsm
őstag

Persze lehúztam, mert előtte Google-t néztem át e hiba miatt. A nagy 3TB külsős vinyón ezt produkálja és igen idegesítő egy új alig 2 éves gépnél és egy Windows 11 alatt.
liksoft: hogyan tudom ellenőrizni vagy orvosolni a problémát?

MSI GE76 RAIDER i7-11800H RTX 3080 8GB 155W TGP FHD 300Hz

(#54217) ricsip


ricsip
addikt

WD20EURS: AV-GP video and surveillance drive

2TB-os, az NVR-ből vettem ki. SMART szerint ment 38 ezer órát (ami kb 4,3 év, pedig kb 6,5 éve indítottam el, azóta néhány kis kimaradást leszámítva ment 0-24), nincs rajta hibás szektor, HDS szerint 100% a kondició.
Vajon ez is alkalmas még általános célú desktop / OS használatra, ha már az utódja a Purple is arra van promózva?

K.U: nem, nem dobom ki!

-

(#54218) MasterDeeJay válasza ricsip (#54217) üzenetére

Futás miatt nem kell aggódni, nálam a 2000-3000 napos hdd-ket (6-8 év) is viszik és használják. Nekem is van 3000+ nap feletti hdd-m ami mai napig szépen megy.
A 24/7 futás amúgy messze kímélőbb mint a ki be kapcsolgatott otthoni.
Azt az AV-GP típust nem ismerem de ha már másra nem akarod használni akkor használd inkább asztaliként minthogy kiselejtezd főleg úgy hogy teljesen eladható ennyi futással is. Ami fontos arról meg amúgy is kell mentés.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#54219) ricsip válasza MasterDeeJay (#54218) üzenetére


ricsip
addikt

A kérdés csak azért merült fel, mert nem tudom ennél a típusnál is áll-e az hogy kutyaközönséges desktop használatra alkalmas-é? Ez a Purple közvetlen elődje lehet, 2013-as gyártás, 2015-ben vettem szóval ott porosodott a cégnél a polcon akiktől a rögzítőt vettem, a másikba már egy PURX-et raktak :S

Mikor tegnap megvolt a csere, egy Gembird 3,5" külső USB3 házba raktam, és rákötöttem egy win10-re. Látszólag fasza volt (a fentebbi SMART adatokat így néztem ki HDS-ből). Aztán mikor letúrtam róla a Linuxos NVR particiókat, újraformáztam NTFS-re, elkezdett timeout-okat nyomni. Másoltam rá vagy 50 Gigát, és ott is 10-20 másodpercenként UASP errorokat, meg disk retry-okat nyomott folyamatosan, nagyon sokáig eltartott így a másolás. Már azt hittem akkor mégiscsak kuka.

Viszont tegnap előlapi USB2-re kötöttem, a háznak meg van külön tápja, ezért nem gondoltam volna h. ez az előlapi USB2.0 kapcsolat lehet a hibás. Most rádugtam a PC hátsó USB3-as portra, és láss csodát, 100 Gigát mindenféle akadás nélkül átvitt (írás és visszaolvasás is), HDS is fut közben tehát annak a periodikus polling-ja se lehetett a hibás.

-

(#54220) MasterDeeJay válasza ricsip (#54219) üzenetére

Használhatóak, nem csak 24/7-re mert set top boxokba is ajánlják amik ugye alapból le is állnak.
Sata utasításkészletük ugyan az mint a későbbi purple drive-oknak de azt asztali környezetben nem adja ki a vezérlő szóval ugyan úgy működik mint egy hagyományos asztali hdd.
Tesztelni úgy szoktam hogy hdsentinel felület tesztjénél ráeresztek egy komplett írás tesztet, amúgy is ha eladásra megy akkor jobb teleírni 0-val.
USB házakkal és rackekel szívtam már, most is volt olyan hogy rackbe nem volt jó egy hdd de satán meg működött hibátlanul, pedig a rack maga jó de valamit még sem tud ami kellett a hdd-nek.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#54221) ricsip válasza MasterDeeJay (#54220) üzenetére


ricsip
addikt

Végigeresztettem egy teljes tesztet a másik 5 éves PURX-en is, azon sincs semmi hiba / pending sector / relocated sector. Pedig teljesen abban a hitben tettem rá a tesztgépre az NVR-ből kiszedve, hogy halom hibával lesz tele. Ezek tényleg bírják a 0-24 kiképzést évekig.

-

(#54222) Andralin


Andralin
aktív tag

Sziasztok!

Tanácsot kérnék, hogy milyen HDD tesztelő programot használjak az alábbi esetben.

Vagy egy 6TB-os Western Digital Black HDD-m a gépben, amit csak archiválásra használok, kb. eddig 1 TB adat van rajta. Pár napja egy reboot során automatikusan elindult rá a scandisk és dolgozott rajta kb. 20 percig. Majd a rendszer felállása után ez a meghajtó formázatlan partícióként jelent meg.

Nagy szerencsém volt, mert egy recovery programmal sikerült lementeni róla az adatok 95%-át egy külső HDD-re, gyakorlatilag minden fontos adat meglett. A kérdés, hogy most hogyan tovább.
Feltételezem, hogy nem hibásodott meg a HDD, csak adatvesztés történhetett a fájlrendszerben vagy ilyesmi, de ebben nem lehetek biztos. Gondolom célszerű lenne egy teljes ellenőrzést elvégeznem rajta, mielőtt újra elkezdem használni fájlok tárolására.

Mit javasoltok, milyen alkalmazással ellenőrizzem le a vinyót és mennyire részletesen? Érdemes lehet végigfuttatni egy teljes bad sector felület tesztet is akár?

[ Szerkesztve ]

(#54223) ledgeri válasza Andralin (#54222) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Ha RAWosodott, akkor úgy is újra kéne kezdeni vele, akkor meg már hogy legyen meg a béke (és ha van időd) akkor, én nyomnék mindent amit a HDS enged (kezdve az írásos felület teszttel, és ha valahol megakad jelentősen lassú, akkor 2x, mindkét alkalommal mentve a képeket,hogy kiderüljön az ok maradandó vagy csak busy block volt és másodjára megoldódótt), aztán még mielőtt a róla mentett adatokat visszamásolás után törölhetőnek mondanám (bár kéne a backup..) azért megnézném azokkal amik az állományt ellenőrzik (chkdsk és nem törlős társai). Én

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#54224) pikkasz007


pikkasz007
csendes tag

Sziasztok!
Seagate barracuda 2.5 1Tb ST1000LM048
A videón hallható csippanásokat csinálja, változó intenzitással.
Mennyire normális ez? Plexen filmezek a vinyóról, marha idegesítő h csendes jeleneteknél belepittyeg.

Köszönöm válaszaitok.

https://youtu.be/e1jjEqbx_CA

(#54225) Andralin válasza ledgeri (#54223) üzenetére


Andralin
aktív tag

Nagyon köszi a segítslget!

CHKDSK is verifying security descriptors (stage 3 of 3)...
Examining an index entry with id 266 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 267 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 268 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 271 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 272 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 273 in index $SII of file 9.
Examining an index entry with id 267 in index $SDH of file 9.
Examining an index entry with id 272 in index $SDH of file 9.
Examining an index entry with id 266 in index $SDH of file 9.
Examining an index entry with id 271 in index $SDH of file 9.
Examining an index entry with id 268 in index $SDH of file 9.
Examining an index entry with id 273 in index $SDH of file 9.
Security descriptor for file 125 is missing or invalid.
81 percent complete. (12585 of 98304 file SDs/SIDs processed)
Security descriptor for file 17004 is missing or invalid.
98304 file SDs/SIDs processed.

Ez a chkdsk eredménye, de fogalmam sincs melyik fájlokra, azokra vonatkozik-e, amiket most állítottam vissza. vagy olyanokra, amik már a külső vinyón voltak régebben is.
De mindegy is, most mit tehetnék, amit tudtam, azt lementettem az eltűnt partícióról, szerintem most már megformázhatom.

HDS alatt a Hard Disk Sentinel programra gondoltál, ugye? Ezen melyik tesztet futtassam, a "Surface Test / Write + Read test" legyen? A Configuration alatt beállítsak valami sépci paramétert, vagy mehet az alapokkal?

[ Szerkesztve ]

(#54226) ricsip válasza Andralin (#54225) üzenetére


ricsip
addikt

Ha alaposabb checkdisk futtatást akarsz: ez végignézi a teljes meghajtót, üres helyet és adat helyet is próbálja végigolvasni. 6 TB-al el szöszöl akár 12-16 órát is.

chkdsk c: /v /r /f

c: helyett értelemszerűen a megfelelő betűjelet add meg.

-

(#54227) Andralin válasza ricsip (#54226) üzenetére


Andralin
aktív tag

A megzakkant 6 TB-osról lementettem mindent, most már csak formázni akarom és egy fullos tesztet ráereszteni, hogy megbízható-e még adatok tárolására, nincsenek-e rajta bad sectorok.
Most akkor a korábban ajánlott HDS programot használjam erre az tesztelésre? Vagy a chkdsk-t az általad írt paraméterekkel? Melyik jobb erre a célra?

(#54228) King Unique válasza Andralin (#54222) üzenetére


King Unique
titán

WD Data Lifeguard Diagnostic for Windows vagy Western Digital Dashboard
How to Do Western Digital Hard Drive Test? Here Are the Tools
HDS - Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?

A HDD állapotáról, kondíciójáról nem derült ki semmi a leírtakból, de teszteléshez értelemszerűen adja magát a WD gyári ezen / ezen diagnosztikai szoftvere, + pl. a HDS tesztjei is, amik szemléletesebbek mint egy CHKDSK, meg az utóbbit eleve hibátlan meghajtón javasolt csak futtatni, máskülönben gyalulhatja az adatokat (példa).

[ Szerkesztve ]

(#54229) ledgeri válasza pikkasz007 (#54224) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Legutóljára ilyesmit egy HDD szétszedős videóban hallottam, amikor a fej lele ugrott a tányér széléről, és megpendült... Nem azt mondom, hogy nálad is ez van, különösen hogy ha az egész vinyó rendben működik! Esetleg parkoltatás megszűntetéssel (sok helyen már itt is leírva), vagy pont parkoltatással (vin energia gazdálkodás) futnék egy kört... De biztonság kedvéért mentés legyen a gépről :)

#54225 Andralin :R Csak tartsd észben hogy ami írással ellenőriz az mindent töröl, szóval ha nagy ellenőrzés akkor azzal kezd.

#54226 ricsip A chkdsk az fájlrendszert vagy fizikai-lemezépséget néz/képes nézni?-meglett..

[ Szerkesztve ]

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#54230) Andralin válasza King Unique (#54228) üzenetére


Andralin
aktív tag

Köszönöm mindenkinek az eddigi tanácsokat!
Lefuttattam a HDS-ben a Write/Read felületi tesztet a meghalt 6TB-s meghajtómra. Íme a végeredmény. Akkor ez most azt jelenti, hogy bátran visszamásolhatom rá a lementett adatokat és különösebb aggodalom nélkül használhatom továbbra is ezt a HDD-t?

(#54231) ledgeri válasza Andralin (#54230) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Egyenletes volt a sebesség, semmi nagy hézag, esés ilyesmik? Ha olyasmi nem volt, akkor szerintem vígan használható a vinyó, és valami más okozhatta a problémát. Azért még egy utsó check-ként nézd meg az összes smart sáv grafikonját nincs-e valami ugrás olyan helyen amit ez nem írt ki. Ha minden oké, akkor minden 100-as winyó oldalról, és ha más nem is, van referenciád, hogy ez a winyó kb mennyi idő alatt SOS menthető, vagy írható tele, és hogy mennyire melegszik ha ezeket csinálja... vegyük ennek is a pozitív oldalát!

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#54232) Andralin válasza ledgeri (#54231) üzenetére


Andralin
aktív tag

> Egyenletes volt a sebesség, semmi nagy hézag, esés ilyesmik?

Nem figyeltem végig, csak néha néztem rá, de nem vettem észre semmi furcsát.

Átnézegettem a SMART grafikonokat. Az értelemszerűen növekedő értékek (pl. Power On Time Count) kivételével csak egynél vettem észre változást, a Spin Up Time-nál. Ez jelenthet valami rosszat?

(#54233) ledgeri válasza Andralin (#54232) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Az adat értéke furi nálad (nálam 2 lemezes 1TB-os 2011-es samsung vinyónál ez 9.2k+/-400), vagy átszámolós, vagy valahogy más mértékegységet mér (ha arányos a 19 másodperces lemezindulás akkor elmegy > nálam mili sec, nálad már micro), de az ilyen változása nem baj. (Ez a mennyi idő alatt pörög fel a lemez. Nálam, téli hűvös szobában magas, nyáron esik... szinkronban vele télen magasabb az "alkalmazott motorerő".. Gondolom hidegindításkor valaminek nagyob a belső mechanikus ellenállása. Ezt akár úgy is félreviheted, hogy használod a géped, és éjfél után, meleg géppel nyomsz egy leállítást, újrainsítasz >> aznapi minimum üzemmeleg mindennel kedvezőbb lesz, mint hidegindítással.

[ Szerkesztve ]

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#54234) Andralin válasza ledgeri (#54233) üzenetére


Andralin
aktív tag

Szuper, akkor visszamásolom rá az adatokat és használom tovább.
Köszönöm a segítsget! :R

[ Szerkesztve ]

(#54235) ledgeri válasza Andralin (#54234) üzenetére


ledgeri
nagyúr

(mivel másolod? Csak úgy ctrl+c majd v, vagy lemezképet? Csak mert ha utóbbi, akkor esetleg -mivel a lemez jó- az tartalmazhatja a szoftveres hibát. Csak tartsd észben hogy azt is nézesd meg, ha utóbbi. Kis esélyt látok rá, de vagy szoftveres volt a fő hiba, vagy valami tényleg véletlenszerűen ment félre, és nem lesz nyoma sehol sem.)

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#54236) Andralin válasza ledgeri (#54235) üzenetére


Andralin
aktív tag

Fájlonként történt a lementés recovery programmal, így fájlonként fogom visszamásolni.

Amúgy a HDD halál előtt nem sokkal csinált olyat a Windows, hogy nem jött vissza hibernálásból, csak fekete kép volt és semmire sem reagált és néha villant a HDD LED. Kb. 10 perc után nyomtam egy power offot, lehet akkor sérülhetett meg valami szoftveresen.

(#54237) Daweeeeet


Daweeeeet
csendes tag

Sziasztok! A problémám konkrétan ugyan ez csak nekem pc-m van. Windows 10 pro aktivált verzió.

https://answers.microsoft.com/hu-hu/windows/forum/all/win-10-usb-háttértár-hibakód/258977f6-a4bb-4472-95c7-29334cc18fed

CPU: INTEL I5 9400F
Alaplap: ASROCK B365M-HDV
Videókártya: MSI GAMING X GTX 1070 8GB
Memória: G.SKILL AEGIS 16GB 3000MHZ
SSD: INTENSO 240GB 2.5” B-
Gépház: ZALMAN S4 PLUS
Tápegység: ZALMAN ZM500-TXII 80+
Hűtő: BE QUIET! PURE ROCK 2

Pendrive-al és külső hdd-val is ugyan ezt csinálja. Valószínűleg szoftveres probléma lehet, mert az usb 3.0 működik. Usb-s fejhallgatóm van, azt ki be huzigálom - működik rendesen.

BIOS frissítve lett, illetve újra telepítettem a win10-t, érdekes módón működött rendesen 1-2 óráig, de most ugyanez a problémám.

(#54238) ledgeri válasza Andralin (#54236) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Értem. Az jó ebből a szempontból.

Valamiért ilyesmim nekem is volt hibernálásból nem indulás... csak azóta winreinstall nem, de mivel érik ezt kibirom... még szűrendő, hogy nálam mi okozta.

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#54239) King Unique válasza Daweeeeet (#54237) üzenetére


King Unique
titán

Másnál nemrég ilyen problémát 3rd party antivírus szoftver okozott, amit annak eltávolítása megoldott, meg egyes olyan vackoknál amúgy sem újdonság az ilyen-olyan anomália, ami egy másik válaszban ki lett fejtve.

(#54240) Daweeeeet válasza King Unique (#54239) üzenetére


Daweeeeet
csendes tag

Köszönöm a segítséget! Megoldódott! Bitdefender vírusírtó okozta a hibát. Az lenne a kérdésem, hogy helyette tudtok ajánlani valami mást vagy használjam a windows defender-t?

(#54241) King Unique válasza Daweeeeet (#54240) üzenetére


King Unique
titán

Akkor pont beletrafáltam, mármint nálad is a BD. :))
A helyette másikat ajánlani a vírusirtó topic témája, az ügyben értelemszerűen ott kellene érdeklődni. Vagy használni a beépített Windows Defendert, ami mára kellően hatékony védelemmé vált, amit abban a válaszban linkelt cikk is részletez, meg az legalább nem okoz ilyen USB-s problémákat.

(#54242) Andralin válasza Andralin (#54230) üzenetére


Andralin
aktív tag

Hatalmas gondom van ugyanezzel a vinyóval!

Próbáltam partíciót létrehozni és megformázni, hogy tudjam újra használni az adatmentés után.
És most vettem észre, hogy az eddigi 6 TB helyett a Windows már csak 1,5 TB-nak látja! :Y
Próbálkoztam váltogatni GPT és MBR között többször is, kikapcsoltam a gépet, újrabootoltam, de változatlanul csak 1,5 TB látszik! A HDS induláskor figyelmeztet is rá. Pedig látszólag minden rendben van vele, minden teszt hibátlanul lefutott.

Már jó ideje tutira látszódott mind a 6 TB, már használom archiválni azt a HDD-t legalább egy éve, és most hirtelen megváltozott a kapacitása a negyedére az adatvesztés után.
Ez mi lehet szerintetek? Lehet ezzel kezdeni valamit? :(

[ Szerkesztve ]

(#54243) ledgeri válasza Andralin (#54242) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Amikor a win kicsinek látja, mint mond róla egy USB-bootos linux?

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#54244) Doky586 válasza Andralin (#54242) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Megmutathatnád a win lemezkezelőt úgy hogy a felső részt átkapcsolod lemez mutatásra így. [kép]

(#54245) King Unique válasza Andralin (#54242) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk az nem derült ki a leírtakból, hogy a HDD SATA-n vagy USB-n van-e csatlakoztatva, valamint milyen Windowson használva, utóbbinál egy hasonló eset mintájára az eszközkezelőben rendben vannak-e a dolgok, stb.

(#54246) hellsing71


hellsing71
tag

Üdv,

A Synology DS416play-em beadta a kulcsot. Írtam a Synologynak, akik azt válaszolták, hogy a sötét ledek + kitartó csipogás q-ra bármi lehet, szedjem ki a meghajtókat (4 × sima WD Red 10TB), tegyem át őket egyesével egy PC-be és nézzem meg a gyártó S.M.A.R.T. appjával, hogy mi van velük.

Ha átteszem a meghajtókat egy PC-be (Win11Pro), az érzékeli a lemezeket, de nem lát rajtuk semmit (nincsenek partíciók stb., a Synology saját RAID formátumára vannak formázva). Ha így futtatom a WD Dashboard SMART tesztjeit (van Short és Extended), tehet az bármi kárt a meghajtón lévő adatokban? :( :F Azért kérdezem, mert alapból mind a négyre azt mondja, hogy Excellent, szóval mélyebbre kellene ásni.

(#54247) Doky586 válasza hellsing71 (#54246) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Szerintem Linux os alatt próbáld elérni. Linux topik javasolt. Én is próbáltam ott nemrég. Nekem nem sikerült, szerencsére volt mentésem. De van akinek ugyanez simán megy (ha újabb DSM volt).

[ Szerkesztve ]

(#54248) hellsing71 válasza Doky586 (#54247) üzenetére


hellsing71
tag

Köszönöm, (egyenlőre) nem menteni akarok, csak állapotfelmérni. Ez egy négylemezes RAID tömb. Ha csak az egyik vinyó halt meg, akkor majd szépen újjáépíti magát egy új lemezre. Ha a vezérlő halt meg és elqurta az egészet, az már más történet.

(#54249) Doky586 válasza hellsing71 (#54248) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ha a hdd esik ki akkor igen. De ha maga a nas (és nem tudsz/akarsz egy ugyanolyan másikat venni) akkor van gond. Te is ezt írtad: "Synology ... m beadta a kulcsot"

[ Szerkesztve ]

(#54250) Andralin válasza ledgeri (#54243) üzenetére


Andralin
aktív tag

Urak!

Hát ez egy elég érdekes helyzet most!

Hálásan köszönöm a linuxos tippet. Eszembe jutott, hogy van nekem egy kész live Gparted CD-m, leporoltam és bebootoltam róla. Ez az üzenet fogadott:

Megjavítottam a hibát, létrehoztam a 6 terás NTFS partíciót.
Reboot után szépen látszik újra a Windows Disk Manageréből a teljes kapacitás. Viszont! A HDS továbbra is csak 1,5 TB-nek látja!!! :DD :DD :DD :C :C

Ezt így meg mégis hogy? :(( :(((
Mi ment it ennyire félre?

A HDD belső, SATA portra csatlakozik és Win7 az oprendszer. A driverek minden bizonnyal helyesen fel vannak telepítve, mert eddig tökéletesen funkcionált.

És most hogyan tovább? Merjem ezt így használni, vagy kuka a vinyó? :O

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.