Hirdetés

2024. június 24., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#14040) janos666 válasza radi8tor (#14032) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Én pedig így már biztos nem vennék, illetve eladnám, ha lenne.
Bár sohasem tetszett az EVO.

Ilyesmi felépítésben esetleg nagy és olcsó SSD érdekelne. Legalább 1, inkább 2 vagy akár 4Tb, a HDD-khez képest legfeljebb kétszeres Gb/HUF áron. Továbbra is tartanék mellé egy "normális" SSD-t a rendszernek, ezen pedig fényképek, videók, stb lennének (persze 3db-on RAID-5 tömbben, nem egyedül), pusztán azért nem HDD-ken, hanem SSD-ken, hogy ne kelljen hallgatnom a HDD-k zaját és ne lassuljon le akkor sem, ha ritkán egyszerre több folyamat akarja írni/olvasni.

A 20-60 perces folyamat szerintem egy olvas-töröl-ír műveletsor, amitől pillanatnyilag helyreáll az olvasási teljesítmény. (Ezt firmware frissítés nélkül is meg lehetett csinálni eddig is.)

A firmware a jövőre nézve pedig vagy arra jó, hogy ez a műveletsor időnként automatikusan lefusson a háttérben vagy a szokásos önkarbantartás lett úgy átalakítva, hogy agresszíven mozgassa az adatokat körbe-körbe, mikor valamit amúgy is csinál, esetleg a kettő keveréke, hogy próbálja minél többet mozgatni az adatokat karbantartás címén is, plusz ha nagyon nincs rá szükség, hogy pakolásszon, akkor időnként elindít egy olvas-töröl-ír ciklust faltól falig.

De ha ez így van, akkor könnyen lehet, hogy sokszor lassabb lesz a névleges teljesítményétől. Ha nem is szó szerint lagol, de SSD-hez szokatlanul sokáig tölt vagy ment egy-egy program (véletlenszerűen). Tehát ilyen szempontból inkább rugalmas adattárolásra és kiszolgálásra lenne jó, nem OS és felhasználói programok alá, illetve swap/scratch helynek.

Szóval szerintem ezután is elég nagy veszélyben lesznek a EVO-kon tárolt adatok és valószínűleg gyorsabban fognak öregedni, amitől még hamarabb kezdik elveszteni az adatokat. Tehát kb. olyannak tűnnek most nekem, mint amilyennek az amatőrök gondolják az SSD-ket: legjobb ha ki se bonja őket az ember a dobozból, mert ha rendesen használja, akkor már néhány éven belül tönkremehet. ;] :)) :P

Ez amúgy szerintem még nem is lenne gond, ha ehhez passzolna az EVO-k árcímkéje. Tehát régebben sem szarnak, hanem nagyon drágának tartottam az EVO-kat. Igazi kínaji óccó szszdíí, csak hülyeamcsipénztárcának címkézve.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.