Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- juhi11: Karácsony esély, hogy észrevegyük: mások is valakik - még Isten is
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- Gurulunk, WAZE?!
Aktív témák
-
szki
őstag
Hi!
Korábban többször vásároltam külföldi WebShopból. Crucial SSD-met 1 éve vettem OcUk-tól. 5(!) évet adtak gyártói garira. Nem aggódok, ha bekrepál...OCZ RMA-val van tapasztalatom: tavasszal egy DDR3-as kitet RMA-ztattam. Sima postán küldtem Hollandiába levélként. Kb 1000 Ft költségem volt. Végül Taiwanról hozta a gyártósorról az új cuccot a FeDex.
Ha ugyanezt a ramot vagy sdd-t anno hazai boltban veszem, akkor 30%-kal többe került volna. Bár azt hiszem amúgyis hiánycikk volt, mert új cuccok voltak
-
LW
őstag
válasz
kelzsoca
üzenetére
Kis/nagyker válogatja. Nagybátyám a kiskerében gyakran azonnal ad másikat, ha van raktáron vagy másnap jön pakk rak bele egyet.
De bízzunk benne, hogy stabil része lesz rendszeremnek
SSDvel egyidőben kiegészítem a cuccost még egy terás WD HDDvel is. 100-200 gigám van a 3,5TBből.
Ha már lúd... -
kelzsoca
félisten
-
Ren Hoek
veterán
Én is ezen filóztam... aztán gondolkodóba ejtett az is, hogy milesz ha hirtelen megpurcan. Neweggen sajna elég sok esetet olvasni, hogy hirtelen hal (bár intelnél ez a szám nagyon kicsi) Gondolom itt az vezérlőelektronika purcanhat ki, mert minimum 10 évig kéne bírnia. Szóval ilyen esetben csak visszaviszem a boltba, aztán kapok egy újat (vagy tévednék és nem így van?...helyi kisboltos tapasztalataim így mutatják) míg másik esetben RMA angolul, erős csomagolás, UPS egy vagyon, vagy sima posta az meg olcsó de nem nyomonkövethető... Utána még 2-3-4 hét.
Szvsz nálam itt csak az a kérdés, hogy iponban vagy hardverkernél pl mi a bevett gyakorlat. Kicserélik azonnal? Vagy várni kell itt is 2-3 hetet?
-
LW
őstag
Valakinek volt szerencséje gyártói garügyintézéssel?
Ősember viszonylag jó áron kínálja. Mindenképp BP-ről hozom, szal gyártói, nemgyártói. Ez itt a kérdés. -
LW
őstag
Ami azt illeti pár hónapra el-el férek 40 gigán, karácsonyra meglepem magam egy SSDtesóval. Ollállá
Jut eszembe a windózom fele (a teljes 20< giga) kb biztonsági mentés. Letiltom vagy áthelyezem, azt jónapot.Arról nem is beszélve hogy kisebb partíción összehúzza magát a win, ami persze a sebesség rovására megy.
-
LW
őstag
Áh, már mindent értek.
Köszi.
Igen, intél szép és jó, na meg kicsi. És akárhogy számolom 40 giga nekem édeskevés.
Még megoldás lehet, ha később Raid0ban lenne haverja. De akkor lőttek a TRIMnek.25-30 giga alapvetően a windowsom(kicsit duzzadva), és még nem számoltam bele a 4 gigás PS-t és cimboráit.
-
DV
senior tag
-
LW
őstag
Végül Kelzsoval kitárgyaltuk a témát.
Kingston 64GB 2,5" SATA MLC V-Series Desktop - SNV425-S2BD/64GB
Kingston 64GB 2,5" SATA MLC V-Series Desktop - SNV425-S2/64GB
Intel 40GB 2,5" SATA MLC X25-V - SSDSA2MP040G2R5
Ők jöhetnek szóbaKizárásos alapon Kingston fele húzok idáig, 40 giga kevés nekem.
Intel, miért?

-
LW
őstag
Sziasztok.
Elgondolkoztam a címlapos cikk hatására egy SSD-n. Rendszernek használnám, tehát a RandomRead számít az olvasottak alapján.
Kérem tanácsotokat, hogy milyen 40-80GB közötti meghajtókat ajánlotok max 60K(de inkább 30-50k) áron.
Ki mit mondd? Légyszi boltokat, helyeket is ajánljatok.
Ha nem akartok reklámot gerjeszteni, PÜ-be is várom a bizniszhelyeket.
Üdv. LW -
canniball
nagyúr
válasz
gordonfreemN
üzenetére
-
kelzsoca
félisten
Üdv urak!
Ma érkezett meg az OCZ Vertex SSD-m, feltettem frissen a win 7-et, és mértem egyet, ez lett belőle:

-
Ren Hoek
veterán
válasz
gordonfreemN
üzenetére
Vicc, hogy közel egy áron kapható.
Valószínüleg ebben a régebbi vezérlő van benne, és nem az új, belső TRIM-es Toshiba-Jmicronos. 
-
cszn
őstag
válasz
gordonfreemN
üzenetére
Nem. A kingston oldalán tényleg nem szerepel, de van 64-es 125-ös. Lassabb és nem tudja a trimet ha jól emlékszem.
-
gordonfreemN
addikt
Még egy kérdés: hogyan lehet nekem snv125/64GB SSD-m, ha a kingston oldalán ilyen nem létezik? Az snv125 az 30GB-osakra értendö...

-
k.t.a.
senior tag
Hali!
Nem tudtok róla, hogy valakinek sikerült-e már firmware-t frissíteni a Kingstone SSDNow V+ SNV225-S2/64GB meghajtón? A problémám az, hogy a vezérlő (Samsung S3C29RBB01-YK40) támogatja a TRIM-et, de a meghajtó gyári állapotban nem. A Kingstone nem csinál friss firmware-t, viszont a samu-nak van a vezérlőhöz. Csak nem akarom addig kipróbálni, amíg más nem tette. És a frissítés mikéntjében sem vagyok biztos.
-
Ren Hoek
veterán
válasz
gordonfreemN
üzenetére
Ez engem is érdekelne, kb ilyet szeretnék venni.
Lehetséges valahol a Te rendszeredben lehet a hiba, mert tesztekben stabilan hozza az értékeket. Win7-el használod? Mivel mérted az eredményeket?
Amúgy ez csak a szekvenciális olvasás/írás, tehát ha kicserélnéd egy másikra, szerintem akkor sem nagyon éreznél változást.
Válaszokat én is kíváncsian várom.
Notebook bundle, az pontosan mit is jelent ezesetben?
-
DV
senior tag
válasz
gordonfreemN
üzenetére
Milyen OS van a gepen, mivel/hogyan formaztad meg az SSD-t?
Ajanlott pl.: Intel X25-V 40GB, #.
-
gordonfreemN
addikt
Üdv!
Van egy kingston 64GB notebook bundle SSD-m. A kérdésem annyi, hogy a kingston oldalán fellelhetö sebességitt nem egyezik az én általam mért 100/50 sebességgel. Azt nem értem miért ilyen szar a kingston oldala tájékoztatási szinten...
ui.: tudnátok ajánlani valami egészen jó SSD-t, MLC-set és elfogadható árút, ugy 40k alatt, 40-60GB-ig.

-
cszn
őstag
Na egyébként én megoldottam a problémámat. Ráakadtam neten, hogy a p5k (ami nekem van) simán átflashelhető p5kr-re, hogy tudjam az ich9-es vezérlőjét ahci-ra állítani. Pár apróbb probléma közbelépett (ahogy lenni szokott)
,de végül is sikerült átrakni a biost. Aztán ez alapján a két reget (ez biztosabbnak tűnt, mégiscsak mikorszoftos) átírtam és most frankón megy minden. Elvileg így a trimnek is mennie kell, de ezt majd csak idővel tudom megmondani. Mielőtt megcsináltam volna nyomtam egy GC-t, az értékek nálam újkori eredményeket mutatnak most is, majd pár hét használat után megnézem megint. -
fagy53
nagyúr
Jó ez a megrögzött...
, de egyelőre az vagyok. Ezekhez az általad kért értékekhez nem nyúltam, nem változtattam, alapból ennyi.
Bár TRIM-es az SSD-m, de vagy nem működik, vagy semmi szükség rá átlagos felhasználóként, ez derült ki a teszt okán.
Itt a topikban látott lassulások csak a tesztek szerint igazak, mert ebből semmit nem venni észre a napi használatban. Én is figyeltem és teszteltem orrba-szájba az SSD-t, mert ezért is vettem, de amióta kultúráltabban használom az időnkénti ellenőrzésnél semmilyen durva lassulást nem tapasztalok. Beállt egy szintre, ami alacsonyabb mint új korában, de ezt tartja.
A TRIM meg marad kikapcsolva!
-
Ylgram1
tag
Srácok, a TRIM működik PATA esetében is?
Ha igen, akkor erőltessem fel Win7 alá az AHCI drivert? (ICH6M)Üdv
Ylgram -
fLeSs
nagyúr
ha fel akarom installálni az intel rst 9.6-ot akkor kapok egy ilyen hibaüzenetet: "ez a számítógép nem felel meg a szoftver telepítéséhez előírt minimális követelményeknek".
ilyenkor mi van?
ugyanerre a gépre már milliószor felinstalláltam az rst 9.6-ot. -
mpierre
veterán
válasz
mpierre
üzenetére
Aha, mán értem...
jupiiii. Elsiklottam e felett az infó felett a cikk olvasása közben... 
-
mpierre
veterán
válasz
radi8tor
üzenetére
Pont ezért kérdezem.
Az amd chipsetje nem támogatja a trimet. Ez - sajnos - de így van. Trim képes ssd-t van értelme belepakolni a gépbe? Mert ugye belerakom, megkapja az ahci beállítást, csak nem kapja meg a trim utasítást, hiba küldözgeti a win 7. Ugyan 64 GB-osat vennék, ami biztosítja a megfelelő mennyiségű üres helyet, azonban szépen lassan belassulhat az ssd...
Vagy GC-t futtatni havonta? Az jó a Toshiba vezérlős Kingston-hoz is? -
mpierre
veterán
Sziasztok!
Lenne itthon egy amd-s gép, amit gyorsítanék (a másikban már van ssd és igencsak hozzászoktam, hogy törlődött a homokóra a rendszerből).
Asus m4a890gtd pro deszka - ez nem támogatja a trimet, már a drivere - egy ilyen ssd-vel - ami támogatja a trimet (?) mire mennék? A gyorsab alkalmazás indulás, boot, stb az oké, de milyen drivert lehetne hozzá használni? A win7 (64 bit) driverével valami irgalmatlan lassú a rendszer, míg az amd driverével jelentősen javul a sebesség... -
cszn
őstag
Azért ez érdekes. De akkor ezek szerint a trim nem működik.
És mitől lassabb GC után? Nálam utána hozza az új korában mért eredményeket... Ja mer' most jöttem rá, hogy nálam sem működik a trim. Idáig azt hittem igen, igaz nem is nagyon törődtem vele eddig. Szóval hiába várom, hogy működjön, ha nem az ich9 vezérlőjét állítom át ahci-ra, hanem a jmicron esata/pata vezérlőjét.
Na jó legalább erre rájöttem, de a nagyobb baj, hogy a sima ich9-en nem is tudom átállítani ahci-ra sajnos. De van egy plusz sata csatlakozó a lapomon ami a jmicronra van kötve. Arra rákötöttem most az ssd-t és nem indul. Átállítottam már korábban a regeditben ez alapján a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci bejegyzés start értékét 0-ra, még amikor az ich9-re volt kötve az ssd. Akkor abban a tudatban voltam hogy ez így jó, és el is indult holott nem kellett volna neki. Így meg nem indul el hanem BSOD-t dob. Találtam még egy másik bejegyzést ami elvileg ide tartozik: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\pciide ennek a start értéke most nálam 0. A leírás alapján (ahci to ide átállítás) ahci esetén ennek 3-nak kéne lennie.
Szóval most nem nagyon értem mi van. 
-
fLeSs
nagyúr
prefetch: nincs rá szükség, mert az SSD randomban gyors.
superfetch: dettó + még káros is lehet, mert a superfetch feljegyzi, hogy milyen progikat indítgacc el gyakran, mikor használod őket, szal loggol, lényegében feleslegesen a fenti dolog miatt.
egyébként egyik sem olyan nagyon lényeges.
a leglényegesebb a defrag kikapcsolása. -
Matamata
aktív tag
válasz
kelzsoca
üzenetére
Ezt eddig is tudtam. Csak azt nem, hogy a Windows\Temp mappát hogy rakjam át mivel nem írnak róla sehol. De most megtaláltam rendszerváltozók között.
Bodor : Kössz már megvan.
Amit még nem tudok, hogy mekkora ramdrive kéne ha minden temp-et meg böngésző cache-t oda akarok rakni. (4GB ramom van.)fLeSs : #7233

-
Matamata
aktív tag
fLeSs tesztjének topikjában már feltettem a kérdést de senki se válaszolt rá.
A Prefetch és SuperFetch kikapcsolása pontosan miért is jó?
Amikor moonman-t kérdezték a Prefetch kikapcsolásáról ő azt írta, hogy felesleges mivel inkább csak olvas az SSD-ről. A SuperFetch meg ha jól tudom a memóriába tölti be az olyan dolgokat amiknél szerinte fontos, hogy gyorsan elérhetőek legyenek.A másik dolog amit nem értek, hogy ugye ajánlott átrakni a Temp mappát meg a böngészők cache mappáját ramdrive-ra, mert gyorsabb is lesz tőle a gép és az SSD-t is kíméli. De mindenhol csak azt írják le, hogy a böngésző cachet és a %USERPROFILE%\AppData\Local\Temp-nél található mappákat hogyan lehet áthelyezni,de azt nem hogy a Windows\Temp-et hogyan. Pedig ahogy néztem nálam ott keletkezik iszonyatos mennyiségű ideiglenes fájl.
-
Ren Hoek
veterán
Na ebből nagyon szemezgetek a 64GB-ossal...Jmicronos vezérlője van, ahogy a tiédnek is, csak a Toshiba felügyelte,
Így már nem tudták elcseszni.
A belső TRIM egy képet megnézve nagyon jól működik sebesség terén. Stabilan hozza a szintet.Qru: Az Intel ennyire megéri a felárat amúgy?
-
válasz
galacskov
üzenetére
Én egy Kingston ssdNOW V+ 128Gb-ot vettem, és nemrég tudtam meg, (az ssd-s cikkből), hogy olyan Toshiba vezérlője van, ami maga megcsinálja a TRIM-et. Ha Win7-ed van, akkor mindegy, de ha más oprendszer (esetleg az alaplap nem támogatja a TRIM-et), akkor ez anélkül is megcsinálja.
Egyébként nagyon bevált, megy, mint a büdösbarom
-
galacskov
csendes tag
Sziasztok! Marhára tetszenek nekem az SDD-k és szeretnék egyet venni... feltéve ha értelmes áron meg lehet kapni. melyik a legolcsóbb és egyben megbízható ssd? egy 64 gigás jó voltna. akár ebayről is.
-
Bodor
veterán
válasz
Overlocker
üzenetére
Nekem kell egy ilyen....

-
válasz
mrhitoshi
üzenetére
Mindenfélét rakhatsz rá, nem csak oprendszert, minden program indulást és lemezkezelést igénylő műveletet felgyorsít (nem kicsit, nagyon
Itt egy jó kis video a különbségről: [link]).
De ha kicsit veszel, akkor nyilván csak az oprendszer fér rá. Az a lényeg, hogy bármekkorát is veszel, minimum 20%-nyi helyet (de inkább többet) hagyj rajta szabadon, hogy tudja csinálni az élettartamnövelő játékait, mert ahhoz ennyi hely kell legalább. Persze tárolhatsz rajta filmeket/mp3-akat meg családi fotókat/videókat is, csak ez elég drága módja ennek...Egy 32 gigás elég lehet Win7 alá, ha tényleg csak az oprendszert teszed rá, és kikapcsolod/másik lemezre teszed a cikkben írt dolgokat.
-
jozsef m.
tag
Szia DV!
Köszi a cikket,nagyon hasznos olvasmány! Különösen a tárgyilagos,saját korábbi állaspontját revidiáló hangneme tetszik.A tartalma és alapossága előtt le a kalappal gratulálok a cikk szerzőjének!Megerősitett,és igazolta a témában uttörő szerepet vállalók döntésének helyességét és számos hasznos tanácsot ad; sok mendemondát ,tévifót cáfol és helyére teszi ,/hozzáteszem méltó helyére/ az SSD használatát,helyét szerepét és szükségességét,az elkövetkező időszak gyorsabb ,és hatékonyabb munkavégzésre irányuló fejlesztései terén.
-
OCZ RevoDrive 540/480MB A 120GB-s változatért 390$-t kell fizetni, ami elég barátságos..
-
válasz
mrhitoshi
üzenetére
Milyen oprendszerhez? Elég kevésnek tűnik, mert (mint ahogy a cikkben is írja...) kell kb. 3 gigát szabadon hagyni, hogy rendesen működhessen. Vagyis marad 5GB rajta rendszernek. Ha abba beleférsz, akkor elég, de ha nem nem (ó igeeen...
)
Szvsz Xp alá 32 giga elég lehet, Vista vagy 7 alá inkább nagyobb...A Trim sokat gyorsít a dolgon, főleg ha szűkösen vagy, de nélküle is van élet. Ráadásul manuálisan is meg lehet csinálni (de ugye erről is kimerítően ír a cikk, két egész oldalon keresztül...).
-
mrhitoshi
veterán
Egy kisebb méretű SSD-t lehetne használni egy boot-lemezként ? ha igen akkor hogyan ? és milyen SSD-t érdemes venni erre a célra ? mivel egy WD Caviar Green 500GB Sata2 GP 32MB merevlemez adott, így az érdekelne leginkább, hogy ha e mellé be rakok egy kisebb SSD-t boot-lemezként akkor mennyivel gyorsulna a rendszer ? válaszokat előre is köszönöm
-
DV
senior tag
válasz
concret_hp
üzenetére
A 4k qd32: 21/38 mb elegge karcsunak tunik (keves, gondolom minimum 80GB-os az SSD).
Friss mai olvasmany, minden kerdesre valaszt ad. #
-
jozsef m.
tag
válasz
cowboy_bebop
üzenetére
-
kelzsoca
félisten
válasz
cowboy_bebop
üzenetére
Ha HDD-ről váltanál, biztos hogy megéreznéd a különbséget, hiszen nincs forgó-mozgó alkatrész, az elérési idő minimális, szinte minden azonnal történne.
-
concret_hp
addikt
írna valaki pár sort, hoyg mivel tartsam karban vagy ilyesmi a ssd-t? (intel x25) vagy valami howto van esetleg?
seq: 213 / 76mb
512K: 152 / 51mb
4K: 16 / 25 mb
4k qd32: 21/38 mbezek amúgy intel x25-nél kb. jó értékek?
-
cowboy_bebop
őstag
Sziasztok!
Egy ilyen képességű SSD-vel a gyakorlati felhasználás során mire lehet számítani? Nyilván nem lehet vele benchmark rekordokat döntögetni, de windows boot-nál és programok indításakor megállja SSD-k között a helyét?

-
Ren Hoek
veterán
Hátja, ez tesztekre vonatkozik (de SSD-nél is) Melóval nincs is bajom végülis mert mindent 1 sec alatt megnyit és 1-2 sec a mentés is 70-100 megás filenál. Aktuális meló úgyis mindig 2-3 GB, de az 1-2 kép / nap. Szóval ez akár mehetne SSD-re is, ha már megvan, és van hely is rajta.
Amire tényleg kéne, az a sys gyorsítás, egy pörgős hibernálásból gyorsan felálló win 7... Ami hangtalan is. 0.X ms-es elérési idők, meg nagyon csábítóak
Plusz el szeretném már kerülni a vinyómechanikát, legalább rendszernél...
Aktív témák
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi Redmi Note 4 - B20
- Google Pixel topik
- Battlefield 6
- Probléma DVD/CD íróval
- Áramszünet küldte betegszabadságra a robotaxik hadseregét
- Bestbuy játékok
- Leiskolázná a mezőnyt az új Samsung csúcs-SoC
- iPhone topik
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- További aktív témák...
- HP EliteOne 800 G6 All-in-One i5-10500 32GB 1000GB 24" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- Alienware 17r4 olvass
- iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X13 G1- i5-10310U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Ha már lúd...

Valószínüleg ebben a régebbi vezérlő van benne, és nem az új, belső TRIM-es Toshiba-Jmicronos.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
, de egyelőre az vagyok. Ezekhez az általad kért értékekhez nem nyúltam, nem változtattam, alapból ennyi.
Majd megpróbálok következtetést levonni.