Hirdetés
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
james008bond
üzenetére
De csak saccolta, nem mérte.(Miből gondolod, hogy hitelesített a saccolókája) Nem tudod milyen konfiggal. (Azért SSD és SSD között is van (akár nagyságrendi) difi)
+ Lehet hogy rágyúrt arra, hogy boot-kor semmi felesleges cumó ne induljon el, míg nálad elindul "minden". -
cigam
titán
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Nagyon rosszul értelmezted. A cikk azon része egy meglévő rendszer átpakolásáról szól.
"Először is a BIOS-ban a SATA vezérlőjének módját állítsuk AHCI-ra, ugyanis a TRIM parancsot csak az AHCI meghajtóprogram képes továbbítani. Ha a Windowst előzőleg IDE módban telepítettük fel, " ezután írja azokat a trükköket amik ahoz kellenek, hogy IDE módról viszakapcsolhasd AHCI módba, hogy pl. a trim is működjön. Nem is értem, hogy egy SATA eszközre miért akartál IDE módot rátukmálni.
"A Windows 7/2008 R2 telepítője egy teljesen új, particionálatlan SSD-t a telepítés során jól fog beállítani, tehát emiatt nem kell aggódnunk." (Mármint a partíció kezdetének eltolása miatt)
-
james008bond
őstag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Lehet Nálad ez a baj...én azonban AHCI módban telepítettem az SSD-re, mégse jobb a bootidő / azaz nem 7-15 sec, igaz én nem is saccoltam, hanem a bbotracer progival mérettem /
-
SpongyaBob
veterán
válasz
james008bond
üzenetére
Most már kíváncsiságból is lefogom mérni pontosan, hogy mennyi a boot idő. De nekem is kb. valahogy így lehet.
cigam: fLeSs cikke szerint IDE módban kell telepíteni vagy akkor én értelmeztem rosszul?
utána kell AHCI módban indítani nem? -
cigam
titán
válasz
james008bond
üzenetére
Miért mekkora legyen? Miért ne lenne ez így jó?
-
cigam
titán
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Rákérdezhetek hogy miért?
Ha megér neked egy reinstall-t a normál működés, SATA módban tedd fel, és W7 telepítővel töröld az összes partíciót, majd hozd őket létre újból.
-
james008bond
őstag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
nekem új és tiszta rendszernél 37 sec volt ( ezt a bootracer progi mérte, sztem benne van a bios betöltődés és egyebek is ), ami mostanra, hogy telepakoltam programokkal a rendszert és van pár progi mely az oprendszerrel együtt indul, kb 47-55 sec. Ez kb fele, mint nálam korábban hdd-ről. Úgyhogy akkor lehet nálam se jó valami????
-
cigam
titán
tettem vissza IDE módba
?? Eleve IDE módban volt mikor a rendszert telepítetted?
-
fLeSs
nagyúr
válasz
SpongyaBob
üzenetére
"Win7 logóig hogy a rendszer töltődik ott megáll több mint fél percre és csak áll, nem csinál semmit"
ez csak akkor van ha AHCI-ra van állítva? érdekes...
-
tomic
addikt
Megtudja mondani valaki melyik progi méri a boot időt?
-
SpongyaBob
veterán
Sajna nem azért lassabb mert keresi az AHCI-ra képes maghajtókat. Mikor elérek a Win7 logóig hogy a rendszer töltődik ott megáll több mint fél percre és csak áll, nem csinál semmit. Utána jó lesz, de mi tart eddig
Szerintem ez akkor sem normális, pedig frissen telepített a rendszer is. Ezért tettem vissza IDE módba. Viszont a Trim miatt szerintem visszaváltok. -
ANT
őstag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
AHCI módban a rendszer induláskor megkeresi/listázza az elérhető AHCI-képes meghajtókat. Ez azért időbe telik. Neked nem csak emiatt hosszabb a boot-idő?
És nem ACHI hanem AHCI.
-
tomic
addikt
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Nem tudom. Nekem biztos gyorsabb mint HDD-nél. De érezhető a különbség.
Ha jól emlékszem van itt a ph-n valakinek akinek 7mp alatt bootól a rendszere.
Az enyém kb 15mp. De nem mértem csak saccolok.Valaki tud megoldást a 8659 hsz -re?
-
james008bond
őstag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Azért az se mindegy, hogy "szűz" Win-t tesztelnek, vagy full feltelepítettet és mennyi progi indul Win-al együtt. Nekem az nem tetszik, hogy progik indításakor időnként 1-1 pillanatra belassul az egész nálam...és a teszteken, amit pl belinkeltem rosszabb eredményeket látni, mint amit mások tettek fel, pedig a gyári specifikációk alapján az enyémnek is illene jobb eredményeket produkálni. Igaz az enyémen rendszer van, a többiekén nem tudom. Bár, mikor még üres volt, akkor sem voltak sokkal jobb értékek. Viszont az is igaz, hogy, Win temp mappákat és környezeti mappákat is kihelyeztem hdd-re, lehet ez okozza a pillanatnyi lassulásokat???
-
tomic
addikt
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Nekem is feltűnt, hogy picit lassabban bootol de nem tom ez baj vagy nem . De ez sem mondható túlságosan lassúnak azért.
-
SpongyaBob
veterán
válasz
james008bond
üzenetére
Tehát akkor te is ACHI-ban használod? Csak azt nem értem akkor nekem miért ilyen lassú

-
james008bond
őstag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
AHCI-t kikapcsolva, IDE-re rakva a rendszer nálam ha 10 %-ot gyorsul bootolásnál, vagy kevesebbet. Viszont az ssd tesztek ( pl Atto ), az AHCI-s 275/235 érték helyett kb 215/215 értéket hoz ki, szóval a hiánya inkább lassulást hoz nálam.
-
Márton
nagyúr
válasz
AndrewTdi
üzenetére
Vvagy éppen 99%-nál leállt load error-ral,
hú de tudtam örülni neki
btw. amígy odanyúltál az AT-s ház sokszor HÁTUL lévő főkapcsolójához addig
is eltelt az a bizonyos 2 mp, amit a win2k billentyűzetről is megoldott.Szóval döntetlen

(sőt akkoriban még a monitort is külön kellett lekapcsolni, mert nem ment el magától standby-ba..) -
válasz
SpongyaBob
üzenetére
OK, köszönöm a választ. Akkor ma már meg is rendelem

-
Márton
nagyúr
válasz
SpongyaBob
üzenetére
a leállás pl. 7 másodperc.(Win7)
Régi szép idők, mikor a win2k még hdd-vel is 2 sec alatt leállt!
-
alvaro
senior tag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Ja, ahogy nézem, nem is olyan sokkal drágább, mint a kisebb Intel. Igaz, hogy 40k fölött kiadni bármilyen hardverre kicsit olyan, mintha a fogamat húznák, de meglátjuk
Végülis több mint 3 éve gyakorlatilag nem nyúltam a géphez
Az alapokhoz meg most se akarok, mert a jó öreg koa2duo még mindig mindenre elég nekem. A vinyóm viszont épp betelőfélben van... az érzeten pedig alighanem sokkal többet dobna az SSD (meg egy videokártya, de ez itt offtopic
). -
SpongyaBob
veterán
Gyors, határozottan gyors. Boot idő fele annyi, a leállás pl. 7 másodperc.(Win7) Nah, de ami a lényeg, hogy nem kell várni semmit, rögtön betölt minden, szóval kényelmes rajta bármit is csinálni.
Rendszernek tökéletes lehet. A Crucial gyorsabban ír és olvas nagyobb a kapacitása. Ár/érték aránya nagyon jó
-
alvaro
senior tag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Érzésre milyen az X25V vinyóhoz képest?
Tervezem, hogy az eddigi kétvinyós gépem megreformálom, a rendszert átrakom SSD-re (egy win7-et dobnék rá, eddig xp32 volt), adattárnak meg teszek be egy vinyót, ami nagyobb, mint a mostani kettő együtt.
És itt adódik a problémám. Úgy gondolom, legalább egy 40GB kéne rendszernek, az X25V papíron annyira nem mutat jól (ellenben itt igen jónak találom a 4K írást), nem tudom, nem lenne-e érdemes inkább egy 60-64 gugás OCZ (Agility vagy Vertex érdemesebb? Kis különbség van csak az árban, és fogalmam sincs) vagy Crucial. Utóbbi hogy bírja a kis fileok másolását? Az utóbbiak nagyobb kapacitása még hasznos lehet, még jó pár program ráférne, esetleg átmeneti szemetelős rész is férne rajta, ami mindig hasznos (hangot-videót pl. szeretek két fizikai meghajtó közt konvertálni). A nagyobb kapacitást kb. kiegyensúlyozza a nagyobb ár, szóval fogalmam sincs. Valakinek van ötlete, ami más megvilágításba helyezi ezt az egyensúlyt? -
tomic
addikt
Tudna valaki segíteni abban, hogy kell a böngészési előzményeket áthelyezni másik meghajtóra?
Jelenleg chromot használok. -
fagy53
nagyúr
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Nem probléma, megy az SSD IDE módban is, csak hidd el a TRIM-ről lemondhatsz.
Ne fájlald nagyon, mert más módon is lehet időnként regenerálni az SSD-t! -
cwn
tag
en vettem ssd-t , kingston 64 GB , de szerintem rohejes
a raid olcsobb , jobb, hasznalhatobbelado a cucc , 35 ezerert
egyedul a windows indulasanal , leallasanal van valami elonye, de minden masban a raid jobb
4 darab 1 teras winyo 50 ezerbol megall , es szarra gyalulja ezeket az ssd-ket, megbantam hogy megvettem , tobbet nem paliznak be vele
ez csak egy divat cucc, hulyegyerekeknek, en is hulye vagyok
-
Márton
nagyúr
2 gyors kérdésem lenne:
- OCZ Vertex 30GB-ot milyen értékkel alignoljam? (diskpar.exe)
- ha XXCLONE-nal átklónozom a működő xp-t ssd-ről vinyóra, majd align után vissza,
megmarad az új align érték? -
fagy53
nagyúr
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Nézd át ezt!
-
fagy53
nagyúr
válasz
james008bond
üzenetére
Én azt látom, hogy a két teszt szekv. írástesztjei jelentősen különböznek!

Rubbi: honnan tudod, hogy működik IDE módban a TRIM?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Hello!
Már jóval korábban akartam venni SSD-t, de végül nem lett semmi belőle
Most viszont jön haza egy USA-ban dolgozó haver és onnét hozatnék SSD-t vele, mert jóval olcsóbbak (szerintem) mint erre. Mivel csak a rendszer (Win7) lenne rajta és az a kevés program, amit használok (a mostani hardomon 32 GB), úgy gondolom, hogy egy 40 GB-os elég lenne.Ezeket néztem ki:
Intel X25-V SSDSA2MP040G2R5 2.5" 40GB SATA II MLC 99 dollár
OCZ Agility 2 OCZSSD2-2AGT40G 2.5" 40GB SATA II MLC 119 dollár
OCZ Vertex 2 OCZSSD2-2VTX40G 2.5" 40GB SATA II MLC 109 dollár
Esetleg 60 GB-osból:
OCZ Agility Series OCZSSD2-1AGT60G 2.5" 60GB SATA II MLC 139 dollár
OCZ Vertex Series OCZSSD2-1VTX60G 2.5" 60GB SATA II MLC 129 dollár
Max 64 GB jöhet szóba, azokból ezt néztem ki:
Kingston SSDNow V Series SNV425-S2/64GB 2.5" 64GB 99 dollár
Corsair Nova Series CSSD-V64GB2-BRKT 2.5" 64GB 135 dollár
Kingston SSDNow V Series SNV425-S2BD/64GB 2.5" Desktop Bundle 64GB 139 dollárA többi cucc 140 dolcsi felett van és az már nem fér bele a keretembe. Ezek közül melyiket lenne érdemes megvenni?
-
SpongyaBob
veterán
válasz
james008bond
üzenetére
Szerintem nincs ezzel semmi gond, jó ez így. Bár nekem is lassabbnak tűnt ACHI módban pl. mikor tölt be a windows. Én mindenesetre visszatettem IDE módba és ott is működik a Trim.
-
tomic
addikt
Tudna valaki segíteni abban, hogy kell a böngészési előzményeket áthelyezni másik meghajtóra?
Jelenleg chromot használok. -
sziasztok!
Intel G2 80GB-os SSD-hez tudtok ajánlani egy karbantartó programot, amivel az AMD sata driver TRIM hiányosságát ki lehet küszöbölni? az Intel SSD Toolbox nem akar működni, mert szerinte raid-ben van az SSD
(pedig nincs...)vagy az Intel SSD Toolbox-ot életre lehet valahogy kelteni AMD chipset + sata driverrel?
köszi!
-
VGYke
addikt
válasz
FoBCRaistlin
üzenetére
Na most akkor hogy van ez, mert összezavarodtam!

-
Márton
nagyúr
Hm, ssdlife nem indul, azt mondja töltsem le az újabb verziót,
de a honlapjuk meg nem elérhető
-
VGYke
addikt
Crucial C300: Ezt nem értem: 64GB-os olvasás: 355MB/s. ..."létezik két nagyobb testvére is.. A kevesebb chip miatt viszont az olvasási sebessége lassabb, maximum 70MB/s."
Ez baromi nagy eltérés. És a nagyobb miért kevesebb (chip és sebesség)? -
Genji
őstag
Vki látott (hallott) már olyat h nyikorog/csikorog egy ssd? Elvileg lehetetlen, vagy mégsem?

-
cszn
őstag
Jól vetted ki.
Amikor én csináltam nem használtam .reg fájlt anno. Sőt még több érték is szóban forgott itt, nem csak az az egy amit ez a reg fájl módosít, de legalább akkor megerősítést kaptam, hogy csak azt az egyet kellett átállítani.#8624 Cickánykoma:
50e-ig bizony tényleg a 64-es Agility 2 és a Crucial C300 64-es talán a két legjobb. Meg ide lehetne sorolni az X25-M-et ha végre lejjebb menne az ára.#8622 mv:
Ha jól emlékszem pont a 425-ös Kingston vagy a Kingstonok voltak a kiugróak, a többi jóval kevesebbet kajált. -
tomic
addikt
válasz
Cickánykoma
üzenetére
Crucial C300 64GB.
-
Cickánykoma
tag
Sziasztok !
SSD vásárláson gondolkodok én is egy ideje. Egyáltalán nem játszok, legfőképpen DTP-re, és videóvágásra (Premiere, Vegas, After) használom a gépem, szóval sokat konvertálok és renderelek.
A főbb konfig elemek:
AMD Phenom II X6 1055T
4 x 2 GB DDR800
7 db SATA HDD (2 T, 2x1,5 T, 1 T, 750 G, 2 x500G)
+ Win 7 x64Olvastam valamelyik topikban azt, hogy érdemben nem sokat gyorsitana az SSD a munkafolyamatokon, mivel csak a OS-re van hatással, de a szoftverek által használt fileokra nem ,mert másik HDD-ről dolgozol pl egy renderkor, függetlenül hogy az Adobe szoftver az SSD-n figyel.
Amit kinéztem SSD-t Ősember boltjában:
OCZ Agility 2 60 GB
de ha van másik javaslatotok max 50 ezerig szivesen várom.
-
DV
senior tag
válasz
modeller
üzenetére
Eleg vegyesek az erzelmek az indexeles kikapcsolasarol.
Igazabol meg az elejen terjedt el, hogy a nem kivant irasokat csokkentsuk az SSD elettartama megovasa erdekeben. Ertelemszeruen aki hasznalja a kereses funkciot a win-ben, az nem is fogja kikapcsolni, mert hasznat veszi.Szemely szerint en nem hasznalom, maximum 1 evben csak egyszer, de lehet, hogy igy is sokat mondtam. Nem levelezek a gepen, hogy ugyanezt a peldat hozzam fel. Ami par db fajlom van, azt meg tudom, hogy hol talalom.
-
modeller
aktív tag
"egyszeruen eleg, ha az indexeles ki van kapcsolva win7 alatt. "
Nekem az indexelés volna az utolsó utáni amit kikapcsolnék. Nem is értem a dolgot, mi a gond az indexeléssel? Ha olyan file irsz fel újonnan amit felismer és van értelme indexelni (doc, xls, outlook levelek stb) akkor beirja az adatbázisba a kivonatát, jellemzően pár kb-nyi adatról beszélünk.
Ellenben hihetetlen sebességgel adja a találatokat bármiről. Nekem kb. 40 ezer levelem van és párszáz dokumentumom, ahogy gépelek a start menübe úgy dobálja fel a találatokat, nulla késleltetéssel. A teljes index adatbázis 250 mega körül van, aminek 90% levél, ami nem változik igy semmilyen irást nem okoz az ssd-n. Az olvasás meg nem "koptatja" ugye. Szerintem semmi értelme kikapcsolni. Enélkül hiába jó a véletlen elérés ssd-n, több nagyságrendet lassulna a keresés, a nyereség a megspórolt iráson pedig elhanyagolható. Nagyságrendekkel többet ir egy böngésző cache pár nap használat alatt mint az indexelés. De valószinűleg még az sem okoz érezhető élettartam csökkenést.
-
cigam
titán
Fülembe tették a bogarat (köszi ffodi
), hogy notiba ne a Kingmax 425-ös 64GB-os SSD-t vegyem meg, hanem a Seagate Momentus XT-t. Hajlanék is a dologra, mert a mostani 80GB-on is éphogy elférek.
Itt tesztelték ezt a "csodabogarat", és 2 dolog jutott eszembe:- Miért egy 3.5-es 7200-al pörgő "mezei" winyóval versenyzett? (oké asztaliba is bele lehet rakni, de életszerűbb összehasonlítási alapot adott volna, ha az 1ik SSD helyére egy 2.5-es 5400-as noti winyót tesznek.)
-Miért olyan kiemelkedő a mezei winyó CPU terhelése a többivel szemben?
-
fLeSs
nagyúr
Minden gyorsabban indulna, a random elérés számít.
Viszont ezekben sztem JMicron JMF602x vezérlő van ami írásban nagyon gyenge és előfordulhatnak esetek amikor akad, ez főleg WinXP alatt érezhető, már sima netezés/IM közben is mondjuk amikor megnyitsz egy weboldalt. De mondjuk pendrive kiváltására baró ötletnek tűnik. -
malwy
senior tag
üdv!
Erre az ssdre
[link]
telepített xp+office gyorsabban, pattogósabban indulna, futna, mint a jelenlegi 500GB-os Seagate 7200.12es telepített hasonló felállás?
4GB-ból kb 3GB lenne használva, gyomlálások jótékony hatásaként.
Mert 4,8 ezer forintért nagyon megérné, semmi hang, nincs vibrálás, esetleg kisebb fogyasztás. Ha gyorsabb is lenne, számomra must buy lenne.
Csak nem bíztató: max. 75/19MB/s.
Üdv: Malwy -
DV
senior tag
A sata III miatt miert kellene kuzdeni? Siman megy Sata II-es vagy I-es csatin is.
Ez nem neked szol VGYke:
Az egesz SSD beallitast nem tudom, h miert kell tullihegni, egyszeruen eleg, ha az indexeles ki van kapcsolva win7 alatt. Tudom sokan hasznalnak meg XP-t, de ott se kell sok mindent kikapcsolni. Ott a telepites elotti helyes formazas rengeteget szamit. Errol itt van fLeSs irasa.cszn
fLeSs ragyogo cikkenek 5. oldalan a 2. bekezdesben vannak azok a .reg fajlok, hogyha valaki megis ATA modban telepitene a win-t, es AHCI-re atallna, akkor kellhet. Egyszerubb win beallitas AHCI-hoz.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
FoBCRaistlin
üzenetére
Igazából semmi, a C300 se sokkal halajda meg a SATA2 által elérhető maximális sebességet.
-
FoBCRaistlin
őstag
Olyankor mi van ha sata2-es csatolóra dugom a sata3-as vaddisznó C300-ast?
csak a sebességében befolyásolja, vagy lehet más gondja is?
-
S.O.S.
senior tag
Szent habakukk,
még jó hogy nincs ilyen kütyüm
mert begolyóznák a sok állítgatástól 
Valaki összeszedhetné az összes linket ami kapcsolatos az ssd beállításával.Tudom ,hogy ez nagy munka de ez jól jönne egy pár embernek,többek között nekem is.
De mivel előbb vagy utóbb nekem is lesz, így múszály vagyok olvasgatni én is.Üdv :

-
tomic
addikt
Az biztos, hogy ez egy nagyon jó dolog. De egy átlag felhasználó biztos küzd vele, ha nem olvassa a fórumot.
Fless írása sokat segített, és ez[link]
A reg fájlal küzdöttem a legtöbbet. De sikerült és így megy a trim. De fogalmam nem lett volna honnan tudtam volna még letölteni.
Aztán a beállítások, hogy növeljük az élettartalmát.
Na igen a gyártó is picit tájékoztatna minket, microsofték legalább a töredezetség mentesítést kikapcsolták. -
SpongyaBob
veterán

Ez pedig az én kis újdonsült Intelem (X25-V), de ilyet biztosan láttatok már

Szerk: nem tom miért lett ilyen nagy a kép

-
S.O.S.
senior tag
Aktív témák
- Projektor topic
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- Vezetékes FEJhallgatók
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Ezt nézed TikTokon és YouTube-on a telefonodon
- Interactive Brokers társalgó
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Számotokra mi volt az év játéka 2025-ben?
- Horgász topik
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- iPhone 12 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3581
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- MacBook Air M1 13" 16GB RAM 256GB SSD 27% áfás számla, (0228)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Legalább fény derült erre is. Akkor telepíthetek megint 
utána kell AHCI módban indítani nem?
Hát akkor nekem tényleg nem jó valami 

)
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)