Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Aktív témák
-
CptMisi
őstag
Elmondanátok nekem, hogy mire kell figyelni SSD vásárlás előtt? Melyik gyártókat ajánlanátok, és melyeket nem? 25-30k áll rendelkezésre
konkrét típusokat is mondhattok 
-
Sziasztok!
SSD vásárlás előtt állok, elég lenne egy 32GB-os darab, a Corsair M32-t és X32-t nézegettem, utóbbi még olcsóbb is, de nincsenek túl jó véleménnyel róla. A Rambazárba láttam még jó áron Patriot P-100-at, ennek nagyon jó a sebessége. Szerintetek? Árban 20-35k körül gondolkodtam, mint ezek.
-
Gorneck
legenda
Nem szabad...föleg mikor ilyen csöppségek vannak az ember gépébe...
chaplin: Computermode.
Van jobbos, balos, hagyományos és 90es, persze különböző méretekben. -
-
Zodicus
senior tag
Az Intelhez tudtommal szoktak adni keretet. Legalábbis az x25-v hez adtak.
-
Gorneck
legenda
-
-
canniball
nagyúr
-
hoolla
aktív tag
Sziasztok!
Mostanában gondoltam beruházok egy SSD-be. Elsőként, pár óra olvasgatás után ez tetszett meg: OCZ Vertex Series SATA II 2.5" SSD 30GB.
Szerintetek?
Vagy a sokszor említett: Intel X25-V?
Csak ennek "sokkal" lassab az írási sebessége.Ezek még elfogadható árban vannak és a méretük is tökéletes a Win7 alá.
Előre is köszönöm!

-
Enclave
aktív tag
Még annyi lemaradt az előző hsz-emből,h. esetleg létezik olyan normális áru ssd ami az Intel X25-M G2-őn túltesz 4k-s sebességben? (Intel X25-E-t láttam ami gyors de 700 dolláros árával kicsit meredek lenne otthoni felhasználóknak...)
Thx!
-
Enclave
aktív tag
Köszönöm az ssd-s infókat amiket kaptam... Végülis jogos,h. a 4k-s read-write sebességet kell nézni,mivel ha az oprendszer is ntfs során 4k-s cluster size-ot használ,akkor ennek van értelme...
1: Viszont itt csomó embernél látok erős eltéréseket ugyanazon Intel ssd esetén is...Ennek van valami értelmes oka? (különböző southbridge v. ilyesmik?)
A másik,h. néztem ilyen Intel 80gb-s ssd-t : Intel X25-M G2 80GB
2: Viszont úgy láttam,h. ebből is létezik többfajta gyári számú...Ezek között van valami nagy különbség?
SSDSA1M080G2XX
SSDSA1MH080G2XX
SSDSA2M080G2XX
SSDSA2J080G2XX
SSDSA2MH080G2XX
SSDSA2MJ080G2XX3: És én ilyen végűt láttam árlistában:
080G2R5
Ha jól értelmezem ez 80gb-s és második generációs "G2",ugye? (az "R5" valami revízió lehet?)
Köszi!
-
-
hool
aktív tag
Szerintetek mennyire kivitelezhető ötlet ibm t42-be vagy ilyen korabeli PATA-s laptopokba ssd-t rakni?
-
Mennyivel egyszerűbb beszerelni az SSD-t a gépbe, beindítani a Win7 telepítő DVD-t, megparticionálni, megformázni és feltelepíteni egy új rendszert. Igaz rámegy egy fél nap, mire az ember minden vackát felpakolássza, de cserébe kap egy új, friss összeállítást, kifejezetten SSD-re és nem kell szenvedni alignálással meg egyéb hülyeségekkel.
De ti tudjátok... -
proof88
addikt
-
AirBooms
addikt
fFlesS korábban írta, hogy ha minden kész, akkor írjuk ezt be: bootsect /nt60 x: /mbr (az x az SSD meghajtó betűjele)
A kérdésem az volna, hogy hová???

-
-
canniball
nagyúr
válasz
AirBooms
üzenetére
Ilyen szempontból pont olyan mint egy HDD: arra formázod amire akarod. Kivéve azt az egy-két "apró" különbséget amivel vagy törődsz vagy nem.
Ha hajlandó lennél újrarakni a 7-t az lenne a legegyszerűbb, az már úgy készíti elő a meghajtót ahogy kell.
Ha ragaszkodsz a ghostoláshoz akkor itt van fLeSs írása. -
AirBooms
addikt
válasz
HummeRC
üzenetére
Így van, X25-V-t kaptam, s egy PH-s srác ismerősének, az ismerőse (tudod, a szokásos történet) révén jutottam hozzá... Lényegében fogalmam sincs, hogy milyen forrásból, ezért nem is nagyon szeretnék erről nyilatkozni...
(#6359) radi8tor1: Köszi! Bár lényegében még mindig nem világos, hogy az alignálás, az egy szolgáltatás, vagy parancs? Hogy és hol érhetem ezt el? Mondjuk én már ott elakadtam, hogy hogyan formázzam meg Win7 alól? Ugyanis a Win7 nem látja egyelőre az SSD-t, persze felismerte, telepítette, meg minden... Látod, nagyon lúzer vagyok én ehhez...
-
AirBooms
addikt
válasz
radi8tor
üzenetére
Látod, máris nem tudom, mi az hogy alignálni. S ha nem ajánlod, máris meg vagyok lőve...
Totál nem értek hozzá. Szóval, hiába keresek rá valamire, s kezdek bele dolgokba, elöbb-utóbb kérdezgetés lesz belőle, én érzem... Hülyeséget meg nem szívesen csinálnék, elvégre a rendszerpartícmról van szó...
Nem mellesleg nagyon köszi!

-
AirBooms
addikt
válasz
radi8tor
üzenetére
Ööö, amíg ezt leírtad, addig valami hasznosat is pötyöghettél volna nagy gőgösen... vagy ha már falra szeretnél mászni, akkor inkább tetted volna azt, ahelyett, hogy ezt a nulla információt érő két sort kényszeredetten és akartod ellenére begépelted... Pisztolyt tartott valaki a feljedhez?

Szóval csak olyanoktól kérnék segítséget, akik önzetlenül is segítenek, nem kerül nekik fáradtságba, s nem érzik magukat kellően nagyképűnek, gőgösnek.
Amúgy, hogy keressek rá? Mert szerintem bárhogy is teszem, sosem fogok teljesen kielégítő választ kapni... Na mindegy...
-
AirBooms
addikt
Úgy néz ki, ma este meglesz az Intel X25-Y SSD-m...
A mostani, Raptoron lévő rendszerpartíciót egy az egyben át szeretném tenni az SSD-re. Leírnátok, hogy onnantól kezdve, hogy mivel és hogyan végezzem a másolást, mit kell még tennem, beállítanom, csinálnom, hogy minden a legnagyobb rendben legyen és a lehető legnagyobb sebességet, maximális biztonságot érjem el?

Előre is köszi!

-
proof88
addikt
ok de végül is számít a trim, elvileg a trim előbb volt, és utána vezették be a GC-t, szóval attól hogy nincs TRIM-ed bekapcsolva, pont a GC miatt jó lesz
ha egyik sem lenne, lehet akkor már más lenne a helyzet ... lehet h pl Gorneck azért nem hiányolja, mert slc-je van... -
Gorneck
legenda
Adatlapomon ott van minden...

Samsung 32gb SLC...kb 1,5 éves.
Ezen már fent van minden...szal nem mondanám szűznek, frissnek inkább pont két hetes...mivel nem telepítgetek rá így ez lassabb már nem lesz...max driver és progi friss van...Van mikor nem is látszik...amúgy ez a sebesség az új biosnak köszönhető...kicsit tweakeltek az MSIs srácok.
-
-
ffodi
veterán
A harmadik ponthoz annyit fűznék hozzá, hogy ha jól tudom, akkor a 325-ösön (valódi)Toshiba vezérlő van, a 425-ösön pedig ahogy Te is írtad "Toshiba által vezérelt jmicron".

(#6318) Gorneck23:
Milyen SSD-n volt a winfos amikor csináltad a videót? Szűz a Win? Már csak azért, mert kicsit gyorsan bejött(az üdvözöljük felirat szinte be se jött)

-
-
luciferk
senior tag
" Az Intel ill. drágább SSD-k meg a bench-ekben aratnak, amire neked kell ott nincs igazán nagy különbség. "
Egyet értek, bár nincs ( még ) SSD-m de a topikot olvasgatva nekem hasonló véleményem van.
Amúgy mi van a nagy SSd guru fleSs szakival, már lassan 2 hete nem ír ide okosságokat, vagy annyira lefoglalta a tesztelés, hogy nincs ideje rá? 
-
fagy53
nagyúr
Kikapcsoltam és nem látom a hiányát sem a gyakorlatban, sem a benchmarkokban. Már írtam korábban, hogy kísérletképpen kikapcsoltam várva, hogy romlanak az írási sebességek, de ez nem következett be, ill sok teszt egymásutáni lefutása után sem állok rosszabbul ezen a téren mint trim-mel.

-
-
fagy53
nagyúr
válasz
Bagira01
üzenetére
Akkor jó, mert a 425 Kingston sokkal jobb a gyakorlatban mint az előző SSD-d, vagy a HDD aminél persze nem kunszt jobbnak lenni
Az Intel ill. drágább SSD-k meg a bench-ekben aratnak, amire neked kell ott nincs igazán nagy különbség. A lényeg, hogy maradjon sok szabad nem használt helyed, mert így trim nélkül is remekül muzsikál nekem a Kingston 425. -
-
Bagira01
veterán
Abszolút nem érdekel a benchmark, azt akarom, h gyors legyen a rendszer. Ez előtt transcend 32gb-os jmicron-os ssd-m volt(jó rég) most ide 80gb-os ősrégi hdd van egy ideje, annál gondolom csak gyorsabb lesz
Ha nincs baj az snv425-s2-vel annak ellenére, h micron-os akkor lehet megtartom 
-
-
-
Bagira01
veterán
Sziasztok! Most kaptam garibol egy vadi uj, kingston snv425-s2 64gb-ot. Az lenne a kerdes, hogy megtartsam vagy inkabb vegyek intel x25-v-t ami kb 5k-val lenne olcsobb. Föleg win gyorsitasra kene az ssd es 1-2 jateknak. Win7 lesz ra telepitve.
-
cszn
őstag
Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy az Intel X25-V is tud trimet.
Azokat a dolgokat amiket kikapcsolsz vagy átállítasz az OS-ben, csak egyszer kell megcsinálni. Általában feleslegesek is az SSD-hez, de ha úgy hagyod se lesz baj. Kicsit már túl van misztifikálva már a dolog. -
DV
senior tag
válasz
Enclave
üzenetére
1. Kikapcsoltam a toredezettseg mentesitest es az indexelest az SSD-n, semmi mashoz nem nyultam es nem is pakoltam at mashova. Azert vettem, hogy gyors legyen a rendszer es nem azert, hogy majd "veterankent" is hasznaljam. Eddig 4850GB iras ment rajta tavaly augusztus ota es meg mindig megy...
Lehet "kimelni" is, ha ugy gondolod, de en nem fogom..2. Az Intelnek van egyedul olyan jo SSD vezerloje, ami veretlen volt eddig (SandForce vezerlo).
A 4K-s eredmenyeket nezd a tesztekben es akkor megerted, hogy miert Intel-t ajanlanak tobben is. A masodik generecios Intel (G2) tudja a trim-et es 34nm-en gyartjak a chipeket nem 50nm-en az elso generaciohoz kepest.
Egy ideig a Kingston arult 40GB-os SSD-t amiben Intel belso volt, nem volt trim tamogatasa es kesobb beszuntettek a forgalmazasat. Ugyanezt az SSD-t most megveheted az Inteltol X25-V (value) 40GB neven. (Az irasi sebessege erosen korlatozott ~40MB/s, de otthoni felhasznalasra meg jo, bar felhasznalonkent valtozhat.)3. Kijelolt SSD-k:
Az elso ami "Toshiba" vezerlos az egy "Toshiba altal felugyelt jmicron vezerlo", magyaran jmicron (ezt valahol ebben a megfogalmazasban olvastam).A masodikrol meg nem hallottam "SNM225-S2/80GB", de a honlapjuk az Intel oldalat linkeli, ami gyakorlatilag egy 80GB-os Intel SSD, Kingston nev alatt forgalmazva (mint korabban a 40GB-os).
A harmadik vallalati, mint ahogyan irtad.
4. jmicron
Ebbe belefutottam en is, van is ilyen SSD-m. Vista-val es win7-tel nem erezheto annyira a "lag" XP-vel annal inkabb.
A mai SSD-kben van cache (memoria) es igy mar nem erezni semmifele akadast. -
-
Gorneck
legenda
Raktem fel egy boot videót...annyira aszhem nem is vészes...

-
proof88
addikt
válasz
Enclave
üzenetére
firefox cache áthelyezése 1 perc, gugliban rákeresel, megtalálod, hogy be kell írni a címsorba, hogy about:config, enter, blabla óvatos leszel, létrehozol egy új mezőt és valamit beírsz, ezt konkrétan megtalálod ha rákeresel ... egyébként meg akár ki is kapcsolhatod itt a cache-t, sokat nem vesztesz vele... igazából maradhat a lapozófájl is az ssd-n, nem muszáj átrakni... élettartamát növeled vele, ha átrakod, de számítások alapján még így is 5+ évet kibír az ssd, ha megnézed milyen gyári adat van megadva, hány giga/nappal számolva és megnézed h nálad mennyi naponta az írás, rájössz h nem lesz gáz... de ha akarod, temp mappákat is áthelyezheted, környezeti változókat kell átírni csak ... amúgy ne parázz ezen.
-
proof88
addikt
csak azért, mert a topikban olvastam itt emberektől még régebben
és nem szidom, csak megemlítettem
De mondjuk én olyat is olvastam, hogy valaki csak winampban hallgatott zenét és akkor akadt meg a rendszer néhány mp-re...
Egyébként a raid-del kapcsolatban hasonló a véleményem, de ha valahol létrejön egy hibás szektor, az gáz lehet, ezért érdemes raid0-hoz megbízható háttértárakat szerezni... amikben jobban bízik az ember... pl nekem is voltak gond nélkül raptorok raid0-ban, de pl volt még régen 80-as maxtor és samsung egyben, 4 hónap után szétesett a tömb, mert a maxtoron lett 1 bad sector
egyébként vagy rossz helyen lett a bad sector, vagy sokat kellett a raid-vezérlőnek várnia a winyóra, miközben az hibajavítani próbált, ilyenkor a vezérlők szokták kidobni a háttértárat a tömbből.Most nekem is van 2 ssd-m raidben, de nem túl régóta és azért parázok, hogy ne essen szét.

szerk.: ja jmicronhoz annyit, hogy van olyan ssd, amiben 2 jmicron vezérlő van és az gyorsabban is működik ...
Enclave: én azt tudom, hogy Kingstonból volt 40 gigás átcímkézett, de azt nagyon elkapkodták egy idő után... az Intel volt asszem, a 64-es meg lassabb volt, mert az nem Intel...
a szekvenciális sebességeket felejtsd el, tök m1... az számít, hogy a véletlen elérési idő mennyi, olvasásban meg írásban... CrystalDiskMark meg ATTO Diskbench képeket érdemes nézegetni, van egy pár a topikban... mivel a rendszer meg a programok indulási sebességét az befolyásolja, hogy innen-onnan kis fájlokat milyen gyorsan olvas be a winyó, ezért nem számít itt a szekvenciális sebesség, ami meg van adva a gyári adatok között.Intelből van olcsóbb változat is, ha csak 1 oldalt visszaolvasol, látod.
A JMicronos ssd-k problémáját elvileg megoldja a Diskeeper nevű progi... -
Enclave
aktív tag
Hello!
Nemrég nézelődtem ssd árakat illetően, így elgondolkodtam 1 darabnak a beszerzésén, ami a rendszermeghajtómat helyettesítené (Win7 64 bit).
A topikban még nem volt alkalmam visszaolvasni több száz hsz-t, csak annyit láttam, a bevezetőben,h. a sok írást nem kedvelik ezek a meghajtók...Illetve,h. sokan az Intel-t favorizálják...
Pár kérdésem lenne:
1: Ha nem ajánlatos sokat írni egy ilyen ssd-re, akkor célszerű a swap file-t, az firefox cache-t, az utorrent resume.dat és msn cache stb-ket átpakolni egy másik meghajtóra? Hogy a swapfile-t áttegyem egy hdd-re, az nem gond...Viszont hogy a többi alkalmazás cache mappáját is át lehet-e pakolni,ez szerintem egy kicsit macerás...
Minden itteni ssd használó átpakolta az összes dolgait az ssd-ről vmelyik hdd-jéré?
2: Mindenki az Intel féle meghajtókat dícséri...Ahogyan én tudom,a legelső Intel féle ssd volt a "legütősebb", viszont ennek az ára is enyhén "súlyos" lett az átlagfelhasználóknak...
Amit néztem Kingston márkájú ssd-k,abból létezik Intel gyártmányú is "átcímkézve" (ha jól látom). A Kingston oldalán az adatok alapján nekem úgy tűnik,h. "nem olyan nagy szám" az inteles...

Erről a 2 fajtáról lenne szó:
Ez lenne a "jelölt":
KINGSTON 64GB SATA2 SSD 2,5" SSDNow V SNVP325-S2B/64GB "V+"
(netes tesztek szerint Toshiba vezérlős, a Kingston adatlapja alapján: Sequential Read Throughput — 230MB/s; Sequential Write Throughput — 180MB/s)Kingston Inteles:
SNM225-S2/80GB 80 GB SSDNow M-Series SATA2 2.5" Drive (Intel X25-M SATA Solid-State Drive)
(Kingston adatlap szerint: 250MB/sec. read, 70MB/sec write )Ami "brutálisabb" fajta lenne, az a SNE125-S2/64GB 64 GB SSDNow E-Series SATA2 2.5” Drive (Intel X25-E SATA Solid-State Drive) ám mivel ez vállalati környezetbe készült ha jól látom,az ára is "vállalati"... (4-szerese az asztaliaknak). (250MB/sec. read, 170MB/sec write)
Viszont ha az Inteleseket nézem, a puszta adatok alapján és árban is jobban járok a Toshiba vezérlőssel...
Ezek után elárulná valaki,h. miért rajong mindenki az Intel vezérlősért/gyártmányúért ?

(valami adatról, viszonyítási alapról, egyszerű hétköznapi tényről nem tudok?
)3: Még egy régi ssd tesztben olvastam,h. az akkori rendszer sokat "lag"-olt ("akadozott") a ssd miatt... Manapság is létezik ilyesmi vagy ez a régebbi ssd-k "gyermekbetegsége" volt? (lehet ez Jmicron vagy Samsung vezérlős volt)
Köszi!
-
-
Bodor
veterán
válasz
radi8tor
üzenetére
Érdekes ez a RAID 0-tól való félelem. Én több mint egy éve használok RAID 0-ban két ssd-t és még egyszer sem volt vele problémám, nem volt adatvesztés és nem esett szét a tömb sem.... Intel ICH10R RAID vezérlő egy gigabyte EP45-UD3R alaplapon....
A másik dolog, hogy fura, hogy mennyien (proof88, Qru) szidják a Jmicronos ssd-ket, azt nem tudom, hogy gyakorlatból teszik-e, vagy csak hallották és olvasták, pedig egyáltalán nem rosszak, én pl. sosem tapasztaltam több másodperces megtorpanásokat , és bátran lehet több szálon is futtatni programokat, nincs vele lelassulás.... ezek az én gyakorlati tapasztalataim...
Igaz, hogy nincs trim de a Diskeeper, ami egyébként is hasznos a gépben lévő hdd-k töredezettségmentesítése miatt, megoldja ezt a problémát is... 1 év használat után ugyanolyan olvasási és írási eredményeket kapok, mint az elején... és hozzáteszem, hogy nem sokan vagyunk akik 1 éve használunk aktívan ssd-t... -
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
AirBooms
üzenetére
Jmicron-ról: "A JMF602 B-nek az írási késleltetésekkel van baja, a chip kicsi, mindössze 32 kB-os gyorsítótárral gazdálkodik, emiatt folyamatosan torlódnak az újonnan beérkező és kimenő adatok, ami lelassítja a rendszert. Ezért szokták kritizálni azokat az SSD-ket, melyek a JMicron vezérlőjével készülnek, több alkalmazás egyidejű futtatására (pl. víruskeresés közben valami más program elindítása) alkalmatlanok."
-
fagy53
nagyúr
válasz
AirBooms
üzenetére
A HDD és az SSD közötti különbséget két SSD megmérettetésénél elfelejtheted.
Soha nem tapasztalni akkora sebesség különbséget, mint a legjobb HDD és a belépőszintű SSD között. Az SSD közötti nagyobb különbségek amik a szintetikus tesztekben tettenérhetők, az átlagos használatban elenyésznek, pár másodperces különbségek a legtöbb esetben észrevehetetlenek. A magyarázat az, hogy pl a többszálas feldolgozás ami az inteles vezérlők erőssége, elsősorban a szerverekben kamatozik, az átlag felhasználó csak a teszteknél lelkendezhet, hogy neki ilyet is tud a drágább SSD-e! 
Aktív témák
- CSX 2x2GB (4GB) DDR2 800 MHz kit
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB Red-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3984, 100% Akkumulátor
- 184 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5090 (ELKELT)
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4001
- Újszerű Dell Latitude 7400 14" FHD IPS, i5 8365U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
konkrét típusokat is mondhattok 
Van jobbos, balos, hagyományos és 90es, persze különböző méretekben.
Minek túlbonyolítani ezt a beépítőkeretes történetet?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)