Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- hcl: Amúgy mi a terv?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- koxx: A bajnokok egere? Lamzu Maya Champions Edition 8K gamer egér
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Aktív témák
-
fLeSs
nagyúr
1. a cikkben Intel SSD-ről másoltam a teszt SSD-kre és a sandforce volt a második leglassabb. Tudom, elég ritka, hogy vki SSD-ről SSD-re másoljon, de ha meg akarjuk tudni, hogy melyik SSD mire képes akkor a szűk keresztmetszetet el kell tűntetni
2. a többit azért nem teszteltük a nehezen tömöríthető képfájllal IOMeter alatt, mert azok nem alkalmaznak tömörítést. Btw a cikkben ki lett számolva, hogy a Sandforce ~54 MB/s-kel másolt, az Intel meg pl. 80 MB/s-kel. Ehhez képest a Sandforceokra 260 MB/s-et írnak, az Intelre meg 80-at (valójában 70-et de mind1), szal ki mond igazat?
Btw az IOMeter csak egy benchmark, épp ezért mértem le az összes SSD-t az Acronis image és a Batmanes másolásokkal is, ott derült ki, hogy a Sandforce milyen lassú.
"Annak azért eléggé kicsi a valószínűsége, hogy nehezen tömöríthető, operációs rendszert tartalmazó képfájlt másolgatunk az ssd rendszerpartícióra."
Lásd előző bekezdés. A Batman nem image fájl, hanem egy szimpla játékprogram.
Egyébként ahogy írtad is "kicsi a valószínűsége", de nem kizárt.
És ha van olyan SSD ami a betöltésekben (amire az emberek többsége veszi az SSD-t) ugyanolyan gyors, másolásban meg jóval gyorsabb akkor inkább azt fogom ajánlani.Felesleges ezen vitázni, én nem vmi (ezesetben a sandforce) ellen vagyok, te viszont láthatóan mellette vagy mert nemtom, gondolom ilyet vettél. Te szubjektíven ítélsz, nekem viszont objektívnek kell maradnom.
Egyébként a netes tesztek többsége elég simán átsiklik efelett a téma felett (mármint a tömörítésről van szó), leírják mint a vezérlő sajátossága, az SSD-t letesztelik 8 féle benchmarkban amiben ez ritkán ütközik ki aztán kikiáltják a sandforceot az istenkirálycsászárnak. Hát én nem így tettem, ez van.

-
fLeSs
nagyúr
válasz
cowboy_bebop
üzenetére
Ezért kezdtem el a HDD-ket és az SSD-ket úgy tesztelni ahogy, mert mint itt is látszik (és a netes tesztek többsége ilyen) van a cikkben ~10 benchmark, de az nem derül ki, hogy mit tud igazából. ~10 benchmarkon keresztül ecsetelik, hogy brutálisan gyors, de hogy mondjuk mit nyújtana egy szerverben az nem derül ki.
Ezt az IBIS-t már nem igazán asztali felhasználással kéne tesztelni, hanem szerverekre jellemző terheléssel, meg is tudnám csinálni, mert a CPU-tesztekhez már készültem ilyenekkel (MySQL, Oracle, MS Exchange), csak hát nem egyszerű és az olvasottsága sem lenne magas. -
fLeSs
nagyúr
Na a cikk megszületett, innentől kezdve a megjelenés már tőlem független, a főszerkesztőn áll. Sztem nem lett rossz bár most így utólag látva van 1-2 dolog amit másként csinálnék, de ahhoz már késő. Nem baj, majd a következő nagy SSD-tesztben.

-
fLeSs
nagyúr
válasz
üzenetére
wow, úgy látom van aki használja a cikkünk táblázatát.

A barefoot felének magyarázata:
Az SSD-k mérete és sebessége ugye egyes esetekben összefügg.
Az Intelnél azért, mert annyi csatorna aktív a vezérlő felé ahány NAND-chip kapcsolódik rá, ezért van az, hogy az X25-V írásban fele olyan gyors mint az X25-M.
Viszont az Indilinxnél máshogy van: a Barefootnak van adott számú csatornája, és csak a NAND-chipek méretét változtatják ezért a Barefoot köré épülő 30 GB-os SSD ugyanolyan gyors mint a 60-as.
Az Amigosban lefelezték a csatornák számát ezért írásban fele olyan gyors, mint a Barefoot.Btw a nagy SSD-teszt elvileg a jövő héten megjelenik, majdnem az összes a piacon kapható vezérlő szerepelni fog benne (az ECO és az SF1500 nem).
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Colos1
üzenetére
na mind1, én simán telepítettem és így teszteltem vele.
igazából csak a crucial miatt kellett, mert az intel vezérlője csak sata 3gbps-es.
a magyarul írt AMD AHCI 1.0 meghajtót kicserélte AMD AHCI Controllerre, szal jó ez.
a trimet nemtom hogy támogatja-e de ezzel a driverrel az SB850 random io-ban nagyjából felnőtt az intelhez. -
fLeSs
nagyúr
AMD SB850-es déli hídhoz jó a legújabb AHCI driver (10-9_win7_32-64_ahci.exe)?
-
fLeSs
nagyúr
Úgy tűnik mégis lesz Crucial.

-
fLeSs
nagyúr
Úgy tűnik Crucial nem lesz a tesztben viszont a többit sikerült megszerezni és letesztelni.
-
fLeSs
nagyúr
Tudna vki kölcsönözni nekünk (a PH-nak) egy Crucial C300 64 GB-os SSD-t egy teszt erejéig? (1 nap)
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Chesterfield
üzenetére
Régebben egy ősrégi ghostot használtam, de egy ideje áttértem az Acronis Trueimagere, van egy bootolható pendriveom, és azzal csinálom a mentéseket/visszaállításokat, de nálam ez napi szintű.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Kroni1
üzenetére
"szubjektív érzés"
ez elég egyszerűen kivitelezhető.
fogsz egy stoppert, leülsz a gép elé és vársz x mp-et ami megfelel az SSD töltési idejének (leolvasod a PH-s grafikonról). utána megcsinálod ugyanezt a vinyó betöltési idejével és akkor érezheted, szubjektíven, a különbséget.
-
fLeSs
nagyúr
Ha deicidevel sikerül megegyezni akkor összejön a teszt
Indilinx Amigos
-------------
OCZ OnyxIndilinx Barefoot ECO
-------------
Corsair Nova (ez csak 50%)JMicron JMF612
------------------
A-Data S-596JMicron JMF618
-----------------
Kingston SNV425Samsung
-------------
Corsair PerformanceSandforce SF-1200
------------------
CSX SSDQ3 és OCZ Vertex2Toshiba T6UG1XBG
--------------------
Kingston SNVP325Toshiba TC58NCF602GAT
--------------------
Kingston SNV125-64 GB
Kingston SNV125-30 GB (RAID 0)Marvell/Micron
-------------------
Crucial RealSSD C300 - ezt egyelőre nem tudtunk szerezni+ az OCZ Revodrive
+ amiket már leteszteltem (X25-M, X25-V, X25-V RAID0, Indilinx Barefoot, JMicron JMF602). Más nincs is sztem jelenleg.
-
fLeSs
nagyúr
itt egy új AHCI driver AMD-hez
[link] -
fLeSs
nagyúr
válasz
Chesterfield
üzenetére
de gondolom nem te dolgozol ott.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Chesterfield
üzenetére
A CHS-sel nincs partneri viszonyunk.
-
fLeSs
nagyúr
Itt a lista ami a tesztbe kéne vezérlőkre bontva. Egy adott vezérlőből elég egy típust beszereznünk, akkor jók vagyunk. Ahol nem írtam méretet ott a 60/64 GB-os változatra gondolok. Melléjük írtam, hogy sikerül-e szereznünk.
Indilinx Amigos
-------------------
OCZ Onyx - nincsIndilinx Barefoot
-------------------
nem kell, már teszteltemIndilinx Barefoot ECO
-------------------
Corsair Nova - nincsJMicron JMF612
-------------------
Patriot Zephyr - nincs
Corsair Reactor - nincsJMicron JMF618
-------------------
Kingston SNV425S2 - nincsMarvell
-------------------
Crucial RealSSD C300 - nincsSamsung PB22-J
-------------------
Corsair Performance (CMFSSD) - van
Patriot Torqx M28 - nincsSandforce SF-1200
-------------------
OCZ Agility 2 - nincs
OCZ Vertex 2 - nincs
Corsair Force - nincs
Patriot Inferno - nincs
G.Skill Phoenix - nincsSandforce SF-1500
-------------------
OCZ Vertex LE 50 GB - nincs
OCZ Vertex 2 Pro 50 GB - nincs
OCZ Vertex 2 EX 50 GB - nincsToshiba T6UG1XBG
-------------------
Kingston SNVP325-S2 - nincsToshiba TC58NCF602GAT
-------------------
Kingston SNV125-S2/30 GB és 64 GB - nincsGyakorlatilag nem tudjuk megcsinálni a tesztet hacsaknem valami csoda történik.

Ha ki tudjátok egészíteni a listát más itthon kapható típusokkal, akkor hajrá! -
fLeSs
nagyúr
Nos, a PH-ra tervezett SSD-teszthez a következő SSD-ket nem tudjuk beszerezni boltból, szóval a fórumozók vagy más boltok segítsége kéne.
OCZ Onyx, Agility 60-64 GB
Corsair Force, Nova, Reactor 60-64 GB
Crucial C300 64 GBGyakorlatilag a lényeg.

Sajna eléggé meg vagyunk lőve, ebből egyelőre úgy tűnik, hogy nem lesz semmi.
Még a Kingstonok sem biztosak, ez is elég nagy baj. (snv125-s2-30 GB, snvp325-s2-64 GB, snv425-s2-64 GB)Szóval ki tud segíteni?
-
fLeSs
nagyúr
Összeírtam a listát
Kingston snv125-s2(bd)-30 GB
Kingston snv425-s2(bd)-64 GB
Kingston snvp325-s2(b)-64 GBOCZ Vertex 2 60 GB
OCZ Onyx 64 GB
OCZ Agility 2 60 GB
OCZ Revo 50 vagy 80 GBCorsair CMFSSD-64GBG2D 64 GB
Corsair Force 60 GB
Corsair Nova 64 GB
Corsair Reactor 60 GBIntel X25-V 40 GB
Crucial C300 64 GB
Silicon Power E10 64 GB
Patriot Zephyr 64 GB
Patriot Inferno 60 GBTudom, hogy vannak átfedések, ugyanolyan vezérlős típusok, csak a biztosítás végett mert úgysem sikerül mindet beszerezni.
X25-M és Indilinx vezérlős Patriot Torqx eredményem már van.
99,9% hogy nem tudunk szerezni: Crucial, Kingstonok.
A többire van esély.
Szóval aki tud és akar az segíthet. Nem magamnak készítem a tesztet.
-
fLeSs
nagyúr
Na ha minden jól megy akkor még karácsony előtt összehozok egy nagy SSD-tesztet.
Össze kéne írni, hogy mi legyen benne.
Sajna 99,9%, hogy nem fogunk tudni mindent szerezni ezért a fórumozókra is számítok!
Alapvetően én a 30/40/60/64 GB-osakat akarom megnézni, mert ezeket veszik most nagyon, már elég sok normális áron van (a hónapokkal ezelőtti árakhoz képest). -
fLeSs
nagyúr
-
fLeSs
nagyúr
Partícionálás szempontjából annyit javaslok, hogy az SSD-den csak a teljes méret ~80%-át kitevő méretű partíciót hozzál létre így a maradék helyet az SSD minden körülmények között tartalékterületként tud kezelni ami jót tesz az élettartamnak (ez Deicidera nem vonatkozik
). -
fLeSs
nagyúr
válasz
pszichiater
üzenetére
ezen gondolkozz egy kicsit.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
torma1981
üzenetére
a cloning szoftver gondolom egy klónozó szoftvert jelent.
talán az Acronist.
az USB to SATA kábel meg egy USB-ről SATA-ra átalakító vmi ilyesmi. gondolom ezzela SATA-s SSD-det rá tudod csatlakoztatni az USB-re. -
fLeSs
nagyúr
válasz
deicide
üzenetére
a következő oldalon vannak booteredmények is.
azt azért hozzáteszem, hogy ezek nem tisztán csak boot eredmények (amikor addig mérem az időt amíg megjelenik a win desktop) hanem megvártam amíg megjelennek az ikonok, betöltődnek a gadgetek és az alapból betöltődő programok (ESET smart security, ATI CCC, meg ami még ilyenkor elindul a háttérben és csak a feladatkezelőben látszanak). -
fLeSs
nagyúr
válasz
SpongyaBob
üzenetére
"Win7 logóig hogy a rendszer töltődik ott megáll több mint fél percre és csak áll, nem csinál semmit"
ez csak akkor van ha AHCI-ra van állítva? érdekes...
-
fLeSs
nagyúr
Minden gyorsabban indulna, a random elérés számít.
Viszont ezekben sztem JMicron JMF602x vezérlő van ami írásban nagyon gyenge és előfordulhatnak esetek amikor akad, ez főleg WinXP alatt érezhető, már sima netezés/IM közben is mondjuk amikor megnyitsz egy weboldalt. De mondjuk pendrive kiváltására baró ötletnek tűnik. -
fLeSs
nagyúr
válasz
SpongyaBob
üzenetére
nekem is ezt csinálja pedig én írtam a cikket.
fogalmam sincs mitől van.
a fájlt sima jobbkatt/elmentéssel kell lementeni, utána duplakatt és kész. -
fLeSs
nagyúr
válasz
cowboy_bebop
üzenetére
én a chipen TC58NCF602GAT feliratot látok, ezt be is írtam a táblázatunkba.
-
fLeSs
nagyúr
vki ránézne a táblázatra hogy jó-e? [link]
nem magamnak csinálom hanem az olvasóknak.
ez a toshiba és jmicron kavarás nem világos nekem. -
fLeSs
nagyúr
köszi.
és akkor az SNV425 pedig a JMicron JMF612? -
fLeSs
nagyúr
össze tudná nekem vki foglalni röviden, hogy melyik kingston ssd-ben milyen vezérlő van?
vmi ilyesmi formára gondoltamSNV125 - akármilyen vezérlő
SNV325 - másik vezérlő
stb.mert akkor beírnám a nagy SSD-s cikk végére a táblázatba.
-
fLeSs
nagyúr
ha fel akarom installálni az intel rst 9.6-ot akkor kapok egy ilyen hibaüzenetet: "ez a számítógép nem felel meg a szoftver telepítéséhez előírt minimális követelményeknek".
ilyenkor mi van?
ugyanerre a gépre már milliószor felinstalláltam az rst 9.6-ot. -
fLeSs
nagyúr
prefetch: nincs rá szükség, mert az SSD randomban gyors.
superfetch: dettó + még káros is lehet, mert a superfetch feljegyzi, hogy milyen progikat indítgacc el gyakran, mikor használod őket, szal loggol, lényegében feleslegesen a fenti dolog miatt.
egyébként egyik sem olyan nagyon lényeges.
a leglényegesebb a defrag kikapcsolása. -
fLeSs
nagyúr
Akkor ezexerint elvileg olcsóbb? Nagyszerű.
Az alacsony szekv. írási sebesség nem ellenérv, mert rendszer alá téve ez lényegtelen szempont (már az X25-V 35 MB/s-je sem fontos mégis sokaknak bántja a szemét).Van egy olyan tippem, hogy az Intel és eközött átlagfelhasználói szempontból érzésre nincs semmi különbség, otthonra már az Indilinx vezérlős sem érezhetően lassabb mint az Intel, és a régi JMicron sem vészes olvasásban, érzésre is csak picit lassabb pedig random olvasásban elég rendesen lemarad attól. A nagy, érezhető ugrás a HDD cseréje után van, az SSD-k között már nincs ilyen difi, sőt lényegében szinte semmilyen sincs.
A következő érezhető ugrás majd akkor következik be amikor az SSD utódja a memória sebességével fog olvasni és írni.
-
fLeSs
nagyúr
Az SSD nem azért lassul, mert elhasználódnak a cellák (tehát teljesen mind1, hogy az X25-V-re 50 vagy 5000 GB-ot írsz), hanem azért, mert egyszer már teliírtad, onnantól kezdve ha nincs TRIM, akkor minden egyes íráskor read-modify-write-ra van szükség, és ez lassítja.
Szóval ha egyszer már teliírtad (ami az X25-V esetében 40 GB írást jelent) és nincs lassulás akkor nem is lesz (legalábbis elméletben nem kéne, hogy legyen).
-
fLeSs
nagyúr
mi az a 8.7-es driver?
ugye a catalyst számozása most 10.5-nél tart.
amivel én teszteltem annak meg 1.2.0.164 KÉPszal ez a 8.7 milyen drivert takar?
és ott a fórumban ki is próbálták a TRIM-et?
mert én igen. jópár teszt után (amivel telítődnek a blokkok) lecsökkent a sebesség. csak azután állt vissza hogy leformáztam az SSD-t egy másik gépben, mivel az AMD AHCI driveres Win alatti formázás nem TRIM-elte végig. -
fLeSs
nagyúr
mit értesz erőteljes amortizáció alatt? csak mert azon az 1-2 emberen kívül akiknek az OCZ Vertexe állítólag gyorsan romlik - ami simán lehet hibás is - nem hallottam még olyanról, hogy leamortizálódott az SSD-je. 1,3 TB írásnál 2%-ot csökkent az állapotjelző kb. 3 hónap alatt, ha ilyen ütemben halad akkor még van hátra 150 hónapom, ami több mint 12 év. 12 év múlva hol lesznek már ezek az SSD-k? én arra sem emléxem milyen vinyóm volt 12 éve. azóta volt már milliónyi másik.
-
fLeSs
nagyúr
nekem is kb. ez a véleményem.
én febr. végén vettem az SSD-t, szal három hónap alatt jött össze az 1387 GB, de ebből kb. 400 GB tesztelgetésre ment el 2 nap alatt (az egyik cikkemhez), szal kb. 1 TB három hónap alatt a valós adatmennyiség, ez 90 napra levetítve kb. 11 GB/nap.
azt azért tudni kell, hogy a host writes-ban nincs benne a wear-leveling 1,1x-es szorzója, szal a valós írás elméletben a host writes 110%-a. -
fLeSs
nagyúr
Az SSD-men 1381 GB írás van, és a media wearout indicator még mindig 98-as értéket ad vissza (nemrég váltott 99-ről). Ilyen ütemben haladva egész sokáig jó lesz kivéve ha idővel hirtelen nagyokat esik.
-
-
fLeSs
nagyúr
1ébként ha jól emléxem megírtam ide amikor direkt kikapcsoltam a trimet (win7), mert a team fortress 2 akadozott és kíváncsi voltam hogy trim nélkül is akadozni fog-e.
utána egy idő után mértem sebességet és az írás lelassult.
aztán lefuttattam az ssd toolboxot és visszaállt az írási sebesség.
Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 12GB 256GB 14" FHD 1év garancia
- Samsung Galaxy S21 FE 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 9 Pro 64GB,Uj, Dobozaval,12 hónap garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3995, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest