Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3151) thyeby válasza Winner_hun (#3147) üzenetére


thyeby
őstag

Áhháá!

Akkor megvan a gyilkos!

A cellkolor egy dologra kiváló: A haragosodat prímán agyon lehet csapni vele. Semmi másra nem jó. (Ösmerem a fajtáját, hogy az ördög pörkölje meg! És az egy dolog, hogy alig akar megszáradni, de kétéves korában olyan vén a festés, mint ha legalább öt éves lenne. A színét se tartja sehol, egyedül a farmernadrágban. Nna, ami azzal egyszer be lett festve, abból olcsóbb újat készíteni, mint állandóan javítgatni. Exapósom faházának oromzatán 10 év alatt biztosan hízott a cellkolor vastagsága fél centit a sok újrapingálástól.)

Több fa van, mint asztalos!

(#3152) Winner_hun válasza thyeby (#3149) üzenetére


Winner_hun
félisten

Én az ecset meg a szórás közötti jobban tapadásban nem hiszek. Bármilyen szépen is lehet nekem ezt magyarázni, nem hiszem hogy meg lehet győzni. Nyomás az ecsetnél, ami fújásnál nincs? Azért van annak valamekkora ereje amikor nekirepül az anyagnak a festékrészecske:) Ha nyomod ha nem, a felülethez hozzáérve ugyan úgy hozzátapad, csak a minőségben és a megmaradt anyagban van különbség. Szvsz.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#3153) Winner_hun válasza thyeby (#3151) üzenetére


Winner_hun
félisten

Akkor ideje lenne végre kibökni hogy te milyen vizes festéket is használtál..:D

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#3154) thyeby válasza Winner_hun (#3152) üzenetére


thyeby
őstag

Tudod, én ezeket nem állítom, csak feltevés. Úgy is értelmezheted, hogy: Lehet, hogy...

Figyelj: Volt egy mérnök faszi, aki az NDK-ban az MZ motorok fejlesztését kapta feladatul. Komolyan vette a rábízott feladatot. Jól odafigyelt, h mi is történik a gázokkal, míg azok el nem hagyják a motort. Kitalált egy kipufogórendszert. Őt nem vették komolyan. Maradt a "józan paraszt" cső kipufogó.
Aztán a japánok szerződtették. Kipufogója ma is a nevét viseli: Jelentősen növelve teljesítményt, jelentősen csökkentette a fogyasztást, sőt a zajt is. És nem MZ-kel nyerték a motoros bajnokságokat, pedig nyerhették volna simán. Ennyi.

Szóval ez a faszi engem megtanított arra, h a józan paraszt ész hol nagy előny, hol pedig nagy hátrány. És óvatosabban ítélek, jobban odafigyelek jelentéktelennek tűnő dolgokra azóta.

Most sem tettem egyebet.

Több fa van, mint asztalos!

(#3155) thyeby válasza Winner_hun (#3153) üzenetére


thyeby
őstag

Pl: Sadolin :U

(De van még egy kedvenc festékem: A Tikkurilla. Abból játékhoz a Yalo.)

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#3156) Winner_hun válasza thyeby (#3154) üzenetére


Winner_hun
félisten

Egyszer tényként állítod, máskor meg már csak feltételezel. Na most akkor melyik is az álláspontod?:)

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#3157) Winner_hun válasza thyeby (#3155) üzenetére


Winner_hun
félisten

Thx. Akkor amelyik lesz a boltban majd azt veszem az ajánlottak közül:) Najó, lehet előtte átolvasom a leírásukat is:)

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#3158) thyeby válasza Winner_hun (#3157) üzenetére


thyeby
őstag

A Sadolin kültérre tutibb, (mert azt figyelni tudtam az udvarban ezen-azon) de van mégegy, aminek most nem jut eszembe a neve, pedig közismert és vizes. Holnap megnézem, mert van belőle több is a műhelyben. Eddig három évet kísértem figyelemmel, és elégedett vagyok vele. Vastaglazúr, picivel olcsóbb a Sadolinnál, és szép színeket ad. Itt van pedig a nyelvemen a neve.
Nna, lemegyek a munkahelyre cigizni, aztán beírom Neked.

Több fa van, mint asztalos!

(#3159) thyeby


thyeby
őstag

A Trilak LAZRÁN-ja.
Ez alapozás nélkül két rétegben két év után olyan, mint ha tegnap kentem volna le. Pedig veri az eső és a nap. Színtartó. Pasztellebb, nyugodtabb színeket ad. Megérte az árát! Ráadásul egyenletesebben terül sokkal a Sadolin-nál, könnyebb vele dolgozni. Viszont a kopásállósága gyengécske ahhoz, hogy ülő, járófelületet kenj le vele, vagy asztallapot.

Van még a Supralux: Ez kicsit ragadósabb, és ez is nagyon igényli az alapozást. Egy réteg három év után alapozás nélkül már viseltes. Pici fakulást is látok rajta. Ennek ellenére nem elvetendő - beltérre pedig príma. Most kellene újrakenni, mert később már csiszolni kellesz. Ez is vizes. Jó vastagot lehet kenni vele, és úgy is homogén marad.

A Sadolinnal legnehezebb szépen kenni, de megéri pepecselni vele, mert gyönyörű élénkebb színeket ad, és színtartó is. Husotlan ahhoz képest, h vastaglazúrnak árulják. Ennek ellenére elég kopásállónak ígérkezik.

A praktikeres ócsóságoktól ugyanúgy óva intelek, ahogyan tettem volna, mikor betette a kezed a kosárba a cellkolort. A LidL-s lazúrokat még nem próbáltam ki, aminek az az oka, hogy egy évben vagy három alkalommal kiteszik a polcra, de sose akkor, amikor kellene. (kinek jut eszébe pl februárban lazúrozni? :F )

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#3160) Dízeles válasza thyeby (#3134) üzenetére


Dízeles
aktív tag

CNC hát .Kézi. Asztalosok vagyunk vagy mi....

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#3161) mdk01


mdk01
addikt

A sadolint anno én is ecsettel kentem, de nagybátyámtól tanultam hogy hengerrel kell.
Lehet kapni ilyen szivacsos hengereket különböző méretben és gyönyörűen lehet vele dolgozni. Nagybratyó a beltéri betétes fenyőajtókat kente vékonylazúrral és szuper lett.

Pisztolyyal ezért nem fújnám a lazúrt mert hígítani kell, vagy min. 2,5-es dűzni kelll hozná, meg sok elmegy a levegőbe. Bár a pisztoly használata nagyban függ a fújandó anyag méretétől, az összes fújandó anyag mennyiségétől és a munka igényességétől.Ez a három dolog határozza meg lényegében, hogy érdemes e elővenni a pisztolyt.

Véleményem szerint qrvára nem befolyásolja a lazúr tartósságát az hogy ecsettel vagy pisztollyal fújjuk ki azt a felületre. Az elektrosztatikus fújás lényege pedig az hogy a hagyományos fújásnál mondjuk 20% megy el a levegőbe(ez azért nagyban függ a pisztoly minőségétől is) míg az elektrosztatikusnál csak 10% mivel oda vonzza a korábban elkóborolt festékszemcsék többségét.

Tűző napsütésben is lehet lazúrozni csak árnyékban kell csinálni és a festésre váró anyagnak is hűvösnek kell lenni. A lényeg hogy ne égjen rá az anyagra a lazúr.:)

Jah és a sadolinnak az alapozója megköti a felszíni szálakat , meg ugye kicsit fel is húzza azokat.Azt mondta a festő hogy ne csiszoljam meg de nem hallgattam rá. Nem tudom jól tettem e de én egy kicsit megcsiszoltam hogy ne legyen annyira érdes és így a fedő lazúr gyönyörű lett rajta.

(#3162) mdk01 válasza Dízeles (#3160) üzenetére


mdk01
addikt

Istenem, de jó hogy a kocsik motorblokkjait is cnc-vel marják manapság és nem kézzel::))
Nem tudtam kihagyni bocs.
Amúgy értem a mondani valód lényegét, nem kell válaszolni.

[ Szerkesztve ]

(#3163) Winner_hun válasza mdk01 (#3161) üzenetére


Winner_hun
félisten

Ez a ne csiszolgassuk dolog.. ahol most dolgozunk, lekenték az ajtókat (elég ronda lett szerintem, ennél már 10 évesen is szebbet festetem:U), aztán kész is van. Amikor rákérdeztek hogy ez mi, azt mondta a kedves kivitelező hogy ez a pác. Kár hogy nem voltam ott, azt hiszem bemutattam volna neki a csiszolópapírt. Meg annyi hibát hagytak még a házon hogy az hihetetlen, persze az új tulaj átvette, szép és jó, örö é bódottá van. Na meg lesz még gondjuk elég valószínűleg:(
Sok a kontár a piacon az a baj.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#3164) thyeby válasza Dízeles (#3160) üzenetére


thyeby
őstag

Annyira szabályosnak látszott, mint ha CNC szabta volna ki.
Ez a küllő nagyon megragadt bennem. Ha áldásod adod rá, lekoppintanám.

Több fa van, mint asztalos!

(#3165) thyeby válasza mdk01 (#3161) üzenetére


thyeby
őstag

Hálás dolog az a henger. Pláne ajtó ablaknál. Legutóbb ezt festettem:

Hát itt kenhettem volna a hajamra a hengerrel. Rém babrás volt. Majd dupla annyi időt töltött a pikturszektorban, mint az asztalosműhelyben. És itt ábrándoltam arról, hogy fújni kéne. Nagy düznivel, ahogy mondod.

"kente vékonylazúrral"

Kerestem vékonylazurt a nyáron. Az egész faluban kizárólag xiladekor volt - az meg nem tetszett.
Milyen vékonylazur létezik még?

Nem tudod, h mennyi hígítást enged meg a Sadolin?

"ne csiszoljam meg de nem hallgattam rá"

Hányas papírral horzsoltad?
Azért mondta, h ne csiszold, mert úgy sokkal tovább bírja a napot - és persze az alapozó is alaposabb akkor. Szerintem akkor, ha nyolcvanas, v durvább papírral húztad szálára, nem rontottál semmitse. Beltéri dolgokat pedig nyugodtan csiszolhatunk, gyalulhatunk, és még alapozó se kell úgy Sadolin esetén.

Több fa van, mint asztalos!

(#3166) L.Szilárd válasza thyeby (#3165) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Most lehet megköveztek, de lehet, hogy apám révén szakmai ártalom. DE én a 120-as papírnál finomabb csiszoló alkalmasságokat már száműztem a műhelyemből. És amikor azt hallom, hogy 60-80 papírral csiszol valaki, akkor feláll a szőr a hátamon. Az első réteg után, ha egyáltalán csiszolok akkor is már 180-as vagy annál finomabb papírral.
Amúgy a festékek kapcsán én is a lazuránt tudom ajánlani. Mert sajnos rá kellett már jönnöm, hogy az a legjobb.
Felhordáshoz, csak annyit tennék hozzá, hogy nálam a felhordás módját, nálam az elérni kívánt felület minősége határozza meg. Mondjuk egy tömörfa bútort sosem állnék neki, ecsettel festeni, de ablakot, meg nem festenék pisztollyal, főleg hamár be van építve. Lépcsőt, meg csakis ecsettel festek. Hengert mondjuk még nem használtam.

Csáó!

Ui.: Kíváncsi leszek a véleményekre. :B

[ Szerkesztve ]

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#3167) thyeby válasza L.Szilárd (#3166) üzenetére


thyeby
őstag

Ááá, úgy látom, mi félreértettük egymást:
A nyers fát szálracsiszolni gondoltam a 80-as papírt.
A festéket a rétegek közt evidens, h nagyon finom papírral kell. (és még véletlenül se géppel.)

Egyébként mondok valamit: 100-as papírral bútorminőséget lehet csiszolni. Ami annál finomabb, az már polírozás.

Több fa van, mint asztalos!

(#3168) L.Szilárd válasza thyeby (#3167) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Akkor én sem fogalmaztam, pontossan. A nyers fát sem szoktam 120-nál durvábbal. Ha egyáltalán csiszolom.
A polirozás meg nálam 2000-es papirnál, és polirpasztánál kezdődik. :DD

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#3169) thyeby válasza L.Szilárd (#3168) üzenetére


thyeby
őstag

Finomabbal csiszolni nem szakmaiatlan dolog, csak vesződséges.
A bútoripar az illesztések összecsiszolásához 100-as papírt tesz a gépbe.
Függ ez persze fafajtól is.
Jómagam a keményfához 80-as szemcsével már nagyon jó felületet kapok.
120-as papírral a bütük rendbetételekor meg is vesznék. Ilyen finom papírt egyedül akkor használok, ha az élt akarom picit megtörni úgy, h a sarkok azért kararakteresen maradjanak meg.
Sokkal fontosabbnak tartom, hogy az ember nagyon jó minőségű papírt használjon. Nem h a teszkós és a lidis papírt száműztem a műhelyből, hanem egyik másik fényező szaküzlet némely papírját is. Amikor egy smirglinek "hullik a szőre", azzal jól el lehet cseszni az anyagot.

Több fa van, mint asztalos!

(#3170) Longeye


Longeye
tag

Sziasztok!

Lenne egy gyors kérdésem:
A párkányokat szokták valahogy rögzíteni?
Fából készítettem, diófa színű lazurral kentem le mindkét oldalról, és két réteg parkettalakkot tettem még rá a kopásállóság kedvéért. Nagyon szépre sikeredett. Ha beteszem a helyére, akkor beszorul, nem mozog.
Van valami logikus oka, hogy rögzítsem valamivel és ha igen, akkor mivel?

A válaszokat előre is köszönöm!

Szerkesztés: Ja! Belső párkányról van szó.

[ Szerkesztve ]

/* Egy lelkes kontár */

(#3171) Winner_hun válasza Longeye (#3170) üzenetére


Winner_hun
félisten

Szilikonnal be lehet ragasztani, a széleknél meg körbehúzni, nehogy befolyjon valami nedvesség vagy bogár ne költözzön be.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#3172) Dízeles válasza thyeby (#3164) üzenetére


Dízeles
aktív tag

Háj
Ha áldásod adod rá, lekoppintanám. Keljetek hát egybe!

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#3173) Dízeles válasza mdk01 (#3161) üzenetére


Dízeles
aktív tag

A napi felhasználásnál-nem sorozat gyártás-a lazúr alapozóját vagy és első rétegét mindenképp ecsettel kell felhordani az utolsó réteget meg mindenképp ki kell húzni szálirányban.Két próbadarabot egymásmellé rakva konkrét különbség látható .
# 3162 :neked dobtam fel a labdát. Gondoltam lecsapod.

[ Szerkesztve ]

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#3174) Dízeles válasza Longeye (#3170) üzenetére


Dízeles
aktív tag

Ha már olyan szép lett ....Már csak azért el ne lopják.

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#3175) mdk01


mdk01
addikt

3165 thyeby:
Ezt összeragasztás előtt kellett volna lekenni ecsettel vagy hengerrel.

Nem tudom milyen vékonylazúrt használt.

Sztem nagyon minimálisat mert amit lehetett hígítani rajta azt már a gyárba elvégezték.
Leginkább a dűznis történet játszik sztem.

120-as papírral rántottam át de nem nevezném csiszolásnak. Amolyan egyszeri oda-vissza simogatás volt inkább.
Eleve a fát 120-as papírral csizsoltam tehát viszonylag sima volt. erre vittem fel az alapozót ami felhúzta kicsit a szálait és megkötötte. Elég volt csak hozzáérni papírral és már kész is volt.
Egyébként vallóban elkövetttem azt a hibát amit te is nem rég mondtál hogy nem szabad túlságos megcsiszolni a fát kültéri lazúr alá mert nem bírja a viszontagásgokat annyira.
Ha legközelebb csinálok vmit kültérre akkor azt max. 80-as papírral csiszolom és lehet nem csiszolom meg alapozás után de ezt még le kell tesztelnem, mert xart sem akarok csinálni. Vszont a 3-4x kenés a minimum.
Az időjárás nem viccel, pár év alatt tönkre vágja hónapok munkáját.
Kicsit maximalista vagyok meg szakmai ártalom hogy a kültéri dolgokat is asztalos minőségben csinálom.
Majd lefényképezem a teraszt amit csináltam, mielőtt megeszi az idő. :)

3170 Longeye
Úgy is jó ahogy WInner mondta, de én van mikor extra erős szerelési ragasztót(würth) használok, mert annyira xar a párkány alatti vakolat.
Sziloplaszt kinyomóba lehet rakni 3000 pénz felett van kicsivel egy tubus, de nagyon nagyon(még annál is jobban) ragad és egy kicsit dagad mint a purhab. Mivel dagad ezért kiszoktam ékelni pár léccel hogy ne emelje fel a párkányt.
Ha a jó a vakolatod akkor mindenképp a Winner féle megoldást használd mert lényegesen olcsóbb és egyszerűbb.

3173 Dízeles
Milyen különbség látható benne?
Én minden réteget ecsettel vittem fel és szálára húztam ki ahogy azt kell.

(#3176) thyeby válasza Longeye (#3170) üzenetére


thyeby
őstag

A logikus oka a feltétlen rögzítésnek legalább két tiplivel, hogy jön egy nagyobb szélvihar, a párkányod kupánvág6ja a Zsigarov miniszterúr lányát, Te pedig szirénázó rendőrautóval száguldol a börtönbe, és ott időzöl eladdig, amíg a műanyag lakat el nem rohad a rácsodon. Ott lesz időd rájönni, hogy erre ha hamarabb rájöttél volna...

Több fa van, mint asztalos!

(#3177) thyeby válasza Dízeles (#3172) üzenetére


thyeby
őstag

:DD :DD :DD

Több fa van, mint asztalos!

(#3178) thyeby válasza Dízeles (#3173) üzenetére


thyeby
őstag

"# 3162 :neked dobtam fel a labdát. Gondoltam lecsapod."

Tudtam én is, hogy a mi CNC-s mókamesterünk ezt nem fogja szó nélkül megállni. :D

Több fa van, mint asztalos!

(#3179) thyeby válasza Dízeles (#3174) üzenetére


thyeby
őstag

:DD :DD :DD

Ha így folytatod, híred megy, és a hetihetesben fogsz dolgozni, nem az asztalosműhelyben! :DDD

Több fa van, mint asztalos!

(#3180) thyeby válasza Longeye (#3170) üzenetére


thyeby
őstag

Most látom, hogy belső párkány. (Úgy látom, nem csak én látom...)

Az mááás!
Ha van gyerek, szegezd oda, ha nincs akkor maradhat így - legfeljebb a lábujjadra pottyan, ha idővel kilazulna. Ha viszont bakancsos bőrfejű vagy, akkor semmi dolgod.

Több fa van, mint asztalos!

(#3181) Dízeles


Dízeles
aktív tag

Ezt nem hagyhattam ki:

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#3182) Longeye


Longeye
tag

Sziasztok!

Köszönöm a párkánnyal kapcsolatos tippeket! Most mélyalapozóval lekentem a párkány alatti vakolatot. Nekem jónak tűnik, ezért szilikonnal akartam rögzíteni, de mivel ami itthon volt az beszáradt, lehet szétnézek a szerelési ragasztók között is. Nekem három párkányt kell rögzíteni, ha ennyire elég (kb. 4m összesen) a 3000 Ft-os ragasztó, akkor lehet az lesz.

Más: Elkezdtem csinálni egy postaládát és az alábbi kép szemlélteti az elejét:

A felső lécszerűség a bedobónyílás, az alsó pedig az ajtó. A kettőnek illeszkednie kellene. Külön-külön jól néznek ki, de ha egymás mellé rakom őket:

Jól láthatóak az illesztési problémák.
Beszúró fűrésszel vágtam ki mindkettőt, aztán csiszolgattam, de sehogy sem akarnak tökéletesen egymáshoz illeszkedni. Mondjuk ha kicsit lekerekítem az éleket, biztosan nem fog ez annyira látszani, de engem akkor is zavar.
Most csinálok ilyet életemben először. Eddig az íveknek nem kellett egymásba illeszkedniük. Pl. polc két oldala. Sőt, még csak közel sem kellett kerülniük egymáshoz, így nem látszottak a hibák.
Van rá valami technika, vagy trükk amivel pontosan ki lehet vágni a két illesztendő felületet?

A válaszokat előre is köszönöm!

:DD Egy lelkes kontár :DD

/* Egy lelkes kontár */

(#3183) Winner_hun válasza Longeye (#3182) üzenetére


Winner_hun
félisten

CNC.
Sablon: Megcsinálod egy farostlemezek a kellő ívet, rárajzolod a fára, nagyjából kivágod, de hagysz mindenhol a vonalból. A sablont a fához szorítod, majd felsőmaróval, egyenes, csapágyas késsel végigmész az anyagon. A csapágy a farostlemezt érje. Ha pontos az illesztésed akkor jó lesz.

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#3184) Longeye válasza Winner_hun (#3183) üzenetére


Longeye
tag

Húúúú...! Köszönöm! Ez nagyon jó ötlet....
És legalább most már tudom mire jók ezek a kések :))

Munka után rohanok haza, már alig várom, hogy kipróbáljam :DD

Ha minden jól megy, már nem kell sokáig bemenni a postára minden levelünkért :C

Mégegyszer köszönöm :R

/* Egy lelkes kontár */

(#3185) Energy52


Energy52
csendes tag

Sziasztok!

Régóta kacérkodom a gondolattal, hogy majd egyszer komolyabban akarok foglalkozni a fával. Most úgy fognak alakulni a dolgaim, hogy a közeljövőben talán lesz időm valóra váltani ezt a tervet.
Azt tervezem, hogy elmegyek egy szakmunkásképzőbe asztalosnak tanulni és megpróbálok majd egy kis mellék vagy főállást kialakítani ebben a szakmában.
Szeretnék majd lépésről-lépésre haladni, de úgy gondolom, hogy amíg nincs egy alap felszerelés addig semmit sem tudok kezdeni.
A kérdésem az lenne hozzátok, hogy mik azok amiket kezdésnek mindenképpen be kell szerezni (gépek, eszközök), és azokból milyen márkát érdemes megvenni? Kéziszerszámok terén a fórumot kicsit visszaolvasva már kaptam némi képet, de nagyobb gépek terén elég bizonytalan vagyok.
Ha minden jól alakul, akkor kezdetben olyan 800E-1M Ft-ot tudok majd költeni gépekre, szóval ilyen keretek között kellene mozogni. Ezen a pénzen inkább nagyobb gépet vagy gépeket gondoltam vásárolni, mert mint minden jobb háztartásban, némi kézi barkácsgépem azért már van, bár márkásnak egyik sem nevezhető.

(#3186) Madmax81 válasza Energy52 (#3185) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Nem az a lényeg hogy milyen márkás géped van hanem az hogy hogyan bánsz velük , nekem régen Skill és zöld Bosch gépeim voltak sokat nyüstöltem őket de tudtam hol a határ lehet hogy 5-10percel tovább tartott egy egy munka folyamat de ugyan olyan jó volt a végeredmény mint a márkás szerszámokkal .
Nagy Gép alatt mit értesz szalag fűrész egyengető gyalugép vastagsági ?????

1956-2010 07.22 Varga László

(#3187) Energy52 válasza Madmax81 (#3186) üzenetére


Energy52
csendes tag

Igen a nagy gépek alatt ilyenekre gondoltam. Egy házi gyártmányú 400-as szalagfűrészem lesz, bár egy kicsit helyre kell pofozni.
Nekem B&D és Kinzo kéziszerszámaim vannak (körfűrész, fúró, maró). Amire eddig használtam őket bőven megfeleltek, de ha komolyabban kell használni (napi használat) őket nem tudom meddig bírják.

(#3188) Madmax81 válasza Energy52 (#3187) üzenetére


Madmax81
aktív tag

A B&D egy nagyon jó kis márka elég tartós jó kitalált darabok .
A szalagfűrész kezdetnek nagyon jó még ha házi gyártmányú is , a helyre pofozgatás közben legalább megismered a gépet, talán lesznek jobb ötleteid a a gép kivitelezésében is .
Kell még mellé egy egyengető megy egy vastagsági .

1956-2010 07.22 Varga László

(#3189) Madmax81 válasza mdk01 (#2510) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Hali

Időközben megvettem a 9404 Makita csiszolót azóta nagy az öröm egy lépcső lapot fele annyi idő alatt csiszol le mint a kis Dewalt .
A másik nagy öröm akkor ért mikor nem tudtam bekapcsolni az órám szíját a nap végén annyira bedurrant az alkarom , pedig csak 4 órát használtam egyhuzamban tisztára olyan érzés mikor régen súlyzóztam .
Az ára is megfelelő volt 72ezerért megkaptam számlával :D
11
22
33
44

[ Szerkesztve ]

1956-2010 07.22 Varga László

(#3190) mdk01 válasza Winner_hun (#3183) üzenetére


mdk01
addikt

Nem kijavítva csak kiegészítés kedvéért.

Gondolom úgy gondoltad hogy kivágja az ívet egy farostlemezből, majd megcsiszolja és ezt az ívet átrajzolja egy másik farostlemezre amivel elkészíti az első sablon negatívját.
Azután a két sablont már lehet úgy használni ahogy írtad, maróval.
Ha nem így csinálja akkor a marókés átmérőjel miatt megint nem fog passzolni az ív.

Amúgy azért nem lett jó az ív mert az alsó és felső ív sugara nem egyenlő ugyanis kivágtál a két ív közül kb 2mm.
Akkor lenne tökéletes az íved ha egy láthatatlan vékonyságú lappal vágtad volna ketté a fadarabot. Mivel ezt nem lehet a tökéleteshez közeli illeszkedést egy lombfűrésszel tudnád elérni....ha nem vesszük figyelembe a cnc-t vagy a fent említett sablont.

Egyébként igen: CNC :DDD

Üdv.

(#3191) Winner_hun válasza mdk01 (#3190) üzenetére


Winner_hun
félisten

:R
Csak nagyon felületesen írtam, gondoltam ennyi csak elég lesz:B:D

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#3192) mdk01 válasza Madmax81 (#3189) üzenetére


mdk01
addikt

Hali!

Örülök hogy segíthettem jól dönteni.

A porzsákra érdemes figyelni mert elég jó ez elszívása és hamar megtelik.
Nekem 2x esett rá az elszívó zsákra 90cm magasról a gép amit kész csoda hogy kibírt törés nélkül. Jelentem a 3.-at nem bírta ki, és a műanyag elszívócsonk eltörött tőbe, de megoldottam. E téren is jól szerepelt de attól független vigyázz rá.
Amúgy többször is leesett már csak akkor nem az elszívó zsákra. Masszív cucc.
Más nincs vele.
Jah még1: 60-as papírt felesleges rá venned mert az elején(a többi papírhoz képest aránytalanul kevés ideig bírja) jól viszi a fát aztán ahogy a nagy kavicsok élei elkopnak a nagy durung kavicsok él nélkül már semmit nem visznek.
80-100-120-180-nal dolgozok.

Egyébként én is ennyiért vettem vmikor 2003 környékén azóta se szénkefe se grafit lap nem lett cserélve rajta pedig ezt a gépet rengetegszer használom, mert nincs más csiszolom.

Energy52:
Szalagfűrész 100-150k
kombinált gyalugép 300-400k
körfűrész 150-200k
A maradékból pedig egy kézi gyalugép, felsőmaró, csiszológép(ebből nem érdemes nagyot venni mert sok helyet foglal és nem használnád ki) behajtó gép, dekopírfűrész, lamellózógép.

Na mit hagytam ki?

[ Szerkesztve ]

(#3193) mdk01 válasza mdk01 (#3192) üzenetére


mdk01
addikt

Na mit hagytam ki?

Gyalupad 50k

Nekem 4 év után sikerült ingyen két lerobbant gy.padra szert tennem amiket felújítottam és az egyiket megtartottam a másikat eladtam. 65k ért.

Nagy fellélegzés volt hogy gy.padon dolgozhatom.

Persze akkor érdemes leginkább kiadni rá pénzt ha sok tömör fával dolgozol.

(#3194) Madmax81 válasza mdk01 (#3192) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Esetleg ezek közül választhat Holzman Hob ABS
Hob 260N
HOB 305PRO

HBS 300

Sajna nekem is esett az első nap :O de nem lett baja még időben elkaptam :D
Agyári 80 as papírt használom már három napja de nem akar elkopni 60 as papírt vettem a kereszt szálú ragasztó csiszoláshoz még nem vettem észre rajta amit mondtál .
Ha jól tudom két cég gyárt szalagot az egyik piros a másik bordó színűt gyárt nekem a bordó színű papírok kétszer tovább bírják mint a sima pirosak .
A rendes ára 88 lett volna de sikerült jó áron megszerezni :D

1956-2010 07.22 Varga László

(#3195) takee27


takee27
csendes tag

Sziasztok!

Hobbiból barkácsolok és szeretnék egy normális vastagsági gyalut venni. Szétnéztem a piacon és leginkább a metabo és a makita cuccaival van tele ez a termékkategória de ezeknek kicsit horror az ára nem beszélve a DEWALT-ról. Van a Güdének is feleannyiért de arról nem tudok semmit és a Güdés cuccokról nem sok jót hallottam. Szóval nem szívesen ugranék bele szar gépbe és nem tudom, hogy a márkás cuccok tényleg érik e az árukat. Ha esetleg van valamilyen márka ami nagyon bevált valakinek, szívesen venném a jótanácsot.

Köszike!

(#3196) Energy52 válasza Madmax81 (#3194) üzenetére


Energy52
csendes tag

Örülök, hogy ezeket a Holzman gépeket írtad, mert nézelődve a neten, árban én is ezeket találtam számomra elfogadhatónak.
Van nekem egy kicsi Holzman faesztergám amivel meg vagyok elégedve. Masszív kis szerkezet, már ami az öntötvas részeket és a csapágyazásait illeti. Sajnos vannak gyenge pontjai. Ilyen a motor, a késtartók és a műanyag rögzítők. A motorja melegszik, de amúgy semmi gond vele. A többi hibás dolog meg pótolható volt.
Van valakinek tapasztalata ezzekkel a Holzman gépekkel?
Másik kérdés, hogy milyen vásárlási stratégiát érdemes követni? Gondolok itt arra, hogy kezdésnek valami olcsóbb gépet/gépeket vegyek, amivel azért már elboldogulok, de kinőhetem és majd később fejlesztek. Esetleg mindjárt valami jobbat vegyek, amit nem kell lecserélni? Például az itt felsorolt gyaluk között van kétszeres árkülömbség. Megéri a nagyobbat venni, vagy érdemesebb az olcsóbbal kezdeni és később költeni egy komolyabbra?

(#3197) Energy52


Energy52
csendes tag

Még egy kérdés:
Mi a véleményetek az ilyen 5az1-ben gépekről?
Itt van pl. ez ami tulajdoképpen szétszedhető két gépre is:
K5 260

(#3198) Madmax81 válasza Energy52 (#3196) üzenetére


Madmax81
aktív tag

A Holzman gépek tulajdon képen Kinában legyártott termékek sajna még a fejlesztés is ott folyik csak a név kicsit Németes igy jobban megveszik .
Ha nagyon komolyan gondolod akkor vehetsz " márkás gépeket de egy gép ára kb annyi amit pont költeni szeretnél az összes gépre .
Kezd el valamilyen nem túl gagyi géppel aztán majd fejlesztesz , lehet hogy nem is jön be a számításod ( ne úgy legyen ) bele raksz egy csomó pénzt és semmi nem lesz a dologból .

1956-2010 07.22 Varga László

(#3199) Madmax81 válasza Energy52 (#3197) üzenetére


Madmax81
aktív tag

A kombinált gépek nagy hibája az hogy pl az egyengető asztal felhajtható ami asok mozgástól lassan kikopik lassan először csak pár tizedet aztán már nem tudsz rajta egyenest gyalulni mert az asztal lapok nem állnak egy síkba .
A sok szerelgetés sajna nem tesz jót nekik és ha egyszer valamivel baj van a többi részét sem tudod használni, kezdésnek persze jó lehet ha nincs hely a garázsban vagy ahová szánod a gépet .
Használt gépek Szegner Kft lehet hogy nem valami trendi gépek de jó konstrukciók ha elmentek 10 évet garantált hogy még ugyan ennyit futnak még .

1956-2010 07.22 Varga László

(#3200) Madmax81 válasza takee27 (#3195) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Ha barkácsolni akarsz akkor a Güde is jó gép ha pedig tényleg tertóssan használod akkor sajna meg kell fizetni az árát .
Talán próbáld meg az ujságokban apróhirdetésekben sok használt gépet árulnak csak meg kell találni a neked megfelelőt .
ITT is körbenézhetsz

1956-2010 07.22 Varga László

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.