Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3451) mdk01 válasza thyeby (#3448) üzenetére


mdk01
addikt

Az alapozó egy fajta impregnáló is és segít megvédeni a fát a gombáktól pl.
Ettől független nekem azért a felülete gombásodik innentől fogva nem tudom mi az igazság.
Meg hát az alapozó csinál egy fajta szálmegkötést is a felületen amire jobban tapad a lazúr.

Nem tudom mi az igazsága próbáld ki Thyeby aztán számolj be róla, mert azért minden szakmába vannak trükkök ami ellentmond a mérnököknek. :U

(#3452) kalman7


kalman7
csendes tag

Longeye! Kiemeled valami színezéssel a gravírozott nevet?
A citling szerintem a leghasznosabb szerszám a műhelyben. Olyasmi anyagból van, mint a fűrészed ott a munkapadodon, de azért egy kicsit mégis más, a célnak jobban megfelel.
A csúnya gépi gyalulást úgy lehet valóban síkra hozni a citlinggel, hogy gyakorlatilag a mérete nem változik, csak a huplikat metszi le a felületről. Amint eléred a völgyek alját, meg is állsz. Ha komoly élet csinálsz neki, akkor már úgy lehet vele forgácsolni, hogy méretet is vigyen mondjuk 1mm-ig. Nagy felületeket, pl asztallap is meg lehet dolgozni, mert meghajlik a lap és így nem fognak látszani a húzások szélei. A meghajlás miatt íves felületeken is jól boldogul. Nem poroz, a forgácsa elég nagy ahhoz hogy ne szálljon a levegőben. A gépekhez hasonlítva a rezgő és a szalagcsiszoló közt lehet hatékonyságban. Nemrég szedtem le a ceruza jelöléseket a szekrényről ezzel. Rezgőcsiszolóval tovább tartott volna, a szalagcsiszoló meg _szerintem_ elvitte volna a méretet.
Gyantás vagy olajos anyagot jobb citlingezni mint csiszolni. A konyhapultunkat szoktam ezzel tisztítani. Mivel az olajos, csiszolópapírral semeddig nem jutok. Párszor meg kell élezni de az csak kb 20 mp, ha csak finom élet csinálok. Ha jól rádurvázok, akkor viszont egész nap kitart, csak akkor agresszívebben visz, jobban kell figyelni. Aztán az első lakkréteg után is jobb egy acéllappal levágni a szálakat, mint egy csomó csiszoló anyagot elhasználni, meg telecsiszolni a levegőt műgyantával.
Ha a két összecsapozott anyag nincs szintben, vagy kilóg a tipli, nagyon ügyesen lemetszi a kilógást. Szinte nem is érzékeny a szálirányra. Ha a gyalu már szaggat, ezt még lehet a rossz irányban használni. Csomókon is gyönyörűen dolgozik. Bütün is használom, a keresztvágás hibáját ezzel javítom ki.
Én csak az egyik élét használom, így a másik mindig kéznél van egy egyenesélnek, meg egy kis derékszögnek. Leeseik, nem törik el, nem csorbul ki. Pesten vett a haverom 3-400 forintért, én Sopronban 200-ért. Van egy cserélhető pengés fűrészem. A fogai gagyik, viszont a penge fonákját megélezem mintha citling lenne, és akkor van egy 25 centis pengém, amit még jobban meg is tudok hajlítani. Szuper gömbölyítéseket csinál.
Péntekig tudnám dicsérgetni.

youtube-on a keresőbe: card scraper

Mdk01! Frank Klausz magyar származású?
A kézi ff készítésénél az a nagy titok, hogy hol lehet csalni. Ha mindent merőlegesen tudsz vágni, akkor oké összeáll a csapolás. De én úgy látom a videókon, hogy azért 1-2 helyen szépen alávágnak, hogy a látható felületen pontos legyen az illeszkedés, befele az anyagban meg biztos ne legyen ütközés. Úgy sejtem, hogy ahol bütüre kerül a ragasztó, az úgyse fog, azt lehet alávágni. Meg ilyesmi... Csodálom, hogy a fűrésszel végleges méretet vágnak. Én mindig utána javítottam vésővel. Azt is fontos lenne eldönteni, hogy a csapfogat vagy a résfogat érdemes először kivágni. Próbadarabokat kéne csinálni...

(#3453) thyeby válasza kalman7 (#3452) üzenetére


thyeby
őstag

Nna! Ezt vártam!
Hogy ne csak kérdezz, taníts már Te is valamit.

"Péntekig tudnám dicsérgetni."

Kár, hogy nem tetted.
Péntekig tudnám olvasgatni.

Több fa van, mint asztalos!

(#3454) Dízeles válasza kalman7 (#3452) üzenetére


Dízeles
aktív tag

És ne felejtsük a furnérozott felületeknél is elengedhetetlen szerszám.Bár ha van egy jó kontaktcsiszoló...

[ Szerkesztve ]

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#3455) mdk01 válasza kalman7 (#3452) üzenetére


mdk01
addikt

Igen Magyar származású.
Mikor idehaza volt pár éve vki elkapta egy riportra és onnan tudom.

Az FF csapozásnál mindent tip-top-ra kell vágni nem lehet sehol alávágni mert vagy kívül vagy belül látszik az alávágásod. Amit írsz az egyetlen hely ahol lehet csalni mikor kiböki vésővel a vonalhoz két oldalról de ott is az első szempont az hogy ne szakadjon ki a másik oldalon a fa.Viszont ha már két oldalról böki akkor érzéssel 1-2 tizedet alábök persze hogy ne középen feküdjön fel a csap.
Ha már elég sokat csinál az ember érzésre lehet tudni hogy a résfognál vagy a csapfognál a vonal melyik felén(vagy a vonalon) kell fűrészelni ahhoz hogy ne kelljen vésővel bökdösni. Mint szokták mondani minden csak gyakorlás kérdése.:)
Nekem úgy tanították hogy a résfogat kell először megcsinálni majd azt rajzolod át hogy kialakítsd a csapot. Frank Klausz is így csinálja tehát a miért-en sokat nem érdemes gondolkodni.
Nekem így fejbe nem jut eszembe semmi.
Viszont ha nagyon kíváncsi vagy a miért-re sztem próbáld meg megcsinálni fordítva és valószínű pillanatok alatt kiderül a titok.

Üdv.

[ Szerkesztve ]

(#3456) ABnormal


ABnormal
őstag

Hali,Ti mennyiért készítenétek egy ilyen szerkénysort? 4méter széles és 2.3méter magas 60centi mély. 18-as bútorlap,1mm abs élzárás. a korpusz legyen a legolcsóbb korpuszfehér a front meg valami átlagos...
Kíváncsian várom a válaszokat :D lehetőleg szakemberektől,csavarozásos összeépítés nem játszik most! :D

(#3457) L.Szilárd válasza ABnormal (#3456) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Úgy látom én leszek az első ajánlat tévő. :-) Gyors számolásom alapján olyan 150-200 Ft + szállítási (ha szükséges, távolság függő) költséggel tudnám megoldani. Ez az ár teljesen készre szerelt állapotott tükrőzi. Az ár a front résztől függ, milyen színt, vagy milyen frontot szeretnél? Részleteket, privátban megbeszélhetjük. A reglapomon van telefonszám is.

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#3458) Dízeles válasza ABnormal (#3456) üzenetére


Dízeles
aktív tag

Úgy átlagosan 160-260 e ft.

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#3459) thyeby válasza mdk01 (#3455) üzenetére


thyeby
őstag

"Viszont ha nagyon kíváncsi vagy a miért-re sztem próbáld meg megcsinálni fordítva és valószínű pillanatok alatt kiderül a titok."

Ez egy nagyon jó mondat.
Ajánlom Mindenki figyelmébe! Ha így használja valaki a nyakán levő hólyagot, akkor nem kell sokat kérdeznie.

Több fa van, mint asztalos!

(#3460) thyeby válasza ABnormal (#3456) üzenetére


thyeby
őstag

Már nem vállalok ilyet, de úgy 200 körül van az ára. Ez egy egészséges középút, de semmi extra.
Erősen részletfüggő dolog ez. Csak a fogantyúk, vasalások között lehet pluszminusz 50 ezer Ft különbség.

Tulajdonképpen egy bútorgyártó üzem szinte a feléért kínál hasonlót, úgyhogy csak annak éri meg rendelni kispályástól, aki ragaszkodik a részletekhez.

Több fa van, mint asztalos!

(#3461) kalman7 válasza mdk01 (#3455) üzenetére


kalman7
csendes tag

Ja, olvastam az indexen, hogy járt Magyarországon, de nem tudtam, hogy magyar. Arra az alábökésre gondoltam én is. Szóval máshol nem lehet csalni.
Szeretek a miérteken agyalni... Szerintem az egyik-másik sorrend közt azért nem olyan égbekiáltó a különbség. Azokon a gyors youtube-os videokon mindegyiken a csapfogat vágják ki először. Arra gondolok a nehezebb vágással érdemes kezdeni, mert akkor még nem kell illeszkedned az ellendarabhoz. Amikor átrajzoltad az első vágást, akkor már nincs mese, azt pontosan le kell követni, legalább a szálirány segítsen. Aztán hogy most 10 fokos vagy 0,5 fokos szögben könnyebb fűrészelni, ez megint egy jó kérdés. Saccra azért azt mondanám a csapfog iránya a nehezebb, viszont ha a résfogat csinálom akkor meg azon nyerek, hogy nem kell bütüre rajzolni. Én nem írnám le egyik sorrendet se olyan könnyedén.

(#3462) Energy52


Energy52
csendes tag

Sziasztok!

Lenne két kérdésem.
Úgy látom, hogy faipari szalagfűrész szalagoknál, a legtöbb helyen (vagyis ahol láttam mindenhol) ahol árúlnak szalagot 6mm-es a legkisebb. Lehet valahol kapni 3-4mm-est? Vagy ilyen csak fémre van? És ha igen akkor melyik fajta lehet esetleg jó még fához?
Másik kérdés, hogy ilyen kis szalagokat fel lehet tenni nagyobb 300-400-as gépekre?

(#3463) Dízeles válasza Energy52 (#3462) üzenetére


Dízeles
aktív tag

Esetleges használatra igen .De a védő berendezések legyenek hozzá igazítva .Huzamos ,tartós használatra NEM.Baleset veszélyes és költséges is.

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#3464) ABnormal


ABnormal
őstag

köszönöm a nagyra becsült kollégák válaszát :R

(#3465) mdk01


mdk01
addikt

Nem tudom ki mennyi energiát feccölt az árajánlat adásba(ha egyáltalán árajánlat kérés volt)de ha ez a szekrény ha valóban mindenhol 60cm mély lesz és az ajtók is front fehér b.lapból lesznek akkor gyors számításom szerint kb. 35-45m2 anyagot nyel be ami nt. 65-75e forint. Ehhez még hozzájön a kb. 100fm 1es élléc ami olyan nt. 20e
95e forintnál járunk ahol még nem számoltam a pántokat, fiókvasalatot, válfa tartó rudat, műanyag lábakat, üveget, fogantyút.
Ha mindent összeszámolunk akkor olyan nt.130e körül van az anyag.
Ha ezt brutósítjuk akkor olyan 160e körül járunk. Ebbe semmi extra vasalat sincs és még a frontok is front fehér b.lapból vannak ami 2009-ben háááát...inkább nem mondok semmit.
Ez az alap.

Ennyi pénzért még nem egyeztettem, nem terveztem, nem csináltam anyagkiírást és nem csináltam semmit.

Persze meglehet csinálni a dobozokat korpusz fehérből is meg lehet rakni műanyag fogantyút amiről lekopik 1 év után a festék és a 600mm mély fiókhoz sem illik az olasz 550-es görgős vasalatot felrakni mert akkora méretnél már a görgősből is BLUM kell.
Én személy szerint nem bírok xart kiadni a kezemből ezért az alap árat is a minimum elfogadható vaslatokkal számolom. Nem egyszer visszaütött már ez a gondolkodás módom de lexarom akkor sem adok ki xart a kezemből.

ABnomal:
Azt a 120cm hosszú lapot(tető/fenék/választó/polc) a TV felett sztem gondold át még egyszer mivel 80cm hosszabb lapot nem szoktunk csinálni 18-as lapból mert behajlik.
Ez mellett még az ajtó is 60cm széles ami egy kicsit sok bár ez inkább esztétikai probléma.

Kalman7:
Igen valóban a Rob Cosman videóban pont fordítva csinálja. Én nem mondom hogy egyik megoldás jobb mint a másik csak azt írtam hogy én úgy tanultam ahogy F.K. is csinálta.
Én sajnos nem fogom már fordítva csinálni mert azt tanultam és azt tudom csinálni.

Annyit mondtam még hogy én a F.K. féle módszerrel és a R.C. féle modern szerszámokkal és megoldással(gondolok itt a csapok kivágására) kombinálnám az FF készítést. Az meg hogy melyiket nehezebb megcsinálni teljesen mindegy mert egyforma nehéz. Az egyiknél így vágsz ferdén a másiknál úgy én nem tudok különbséget tenni nehézségben.Lehet aki kezdőként először próbálkozna a két megoldással jobban látná.

Ha már a sorrendeknél tartunk ki tudja hogy tiplizésnél miért az élbe fúrunk először és oda is ütjük be tiplit?:)
Ezt is csak az tudja aki kipróbálta vagy elmondta neki egy olyan aki már kipróbálta.:)

Üdv.

(#3466) Sanyabá válasza Energy52 (#3462) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Én évek óta használok 4mm-es fémvágó fűrészlapot 500-as gépen. Idáig két fognagyságú lappal találkoztam, én a nagyobb fogazatút használom elsősorban bútorlap idomra vágásánál.Érdemes a szalag sebességet alacsonyabbra átállítani,mert ha túl gyors akkor beéget.Fánál is használható alakra vágásnál.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#3467) ABnormal válasza mdk01 (#3465) üzenetére


ABnormal
őstag

köszi a felvetést,de ezt nem én terveztem,sőt én is felvetettem ezt :R ...,de ugysem lesz ebből semmi,mert ennyit tuti ,hogy nem szánnak rá...

(#3468) kalman7 válasza mdk01 (#3465) üzenetére


kalman7
csendes tag

Én tisztelem a hagyományokat, de muszáj megértenem hogy mi miért van. És ha a hagyomány megállja a helyét ma is, akkor extra tisztelet. Ha nem, akkor pedig fejlődünk. Az se rossz.
Tipli: az él közepét könnyebb kijelölni, mint a lapon az éltől x/2 mm-t.

(#3469) thyeby válasza kalman7 (#3468) üzenetére


thyeby
őstag

Kovalens kötés!

Több fa van, mint asztalos!

(#3470) thyeby válasza Energy52 (#3462) üzenetére


thyeby
őstag

Amit a képen látsz, minden ív a képen látható 6 mm-es szalaggal lett vágva.
Egy kis Güde (maga nemében príma) géppel. Legvastagabbat kb 90 mm bükköt vágtam vele eddig - igaz azt már igen lassan nyeste.
Apró és olcsó módosítással feltehető erre a kerékre 4 mm-es szalag is, de eddig még nem kínlódtam vele, mert a hatos is (mint láthatod) igen kicsi íveket korrektül kanyarít.
Hármas szalagfűrészlapról még nem is hallottam.

Még a kezdetekkor kipróbáltam egy 450-es szalagfűrészre 10mm-es lapot feltenni. Ugyan tudtam vele vágni, de nem korrektül, ugyanis még a 10-es szalag egyenes szakasza is annyira belebeg ekkora hosszon, hogy gyakorlatilag nem lehet tartani vele még egy egyenes ceruzavonalat sem, nemhogy kicsike ívet. Ezzel azt az aranyigazságot akartam megtoldani, amit Dízeles kolléga válaszolt Neked.

Sokat próbálkoztam én is azon, hogy mivel lehet kicsi íveket korrektül és gyorsan vágni: Egyedül szalagfűrésszel, v dekopírral. A szalagfűrész korlátairól már esett most szó.
Lehet kicsi ívet vágni még ún. ipari lombfűrésszel, aminek a lökethossza cca 6-8 cm. Erre a gépre sem való 4-esnél keskenyebb lapot tenni, és három hátránya van a szalagfűrésszel szemben:
- balesetveszélyesebb egy szalagtöréskor
- fele olyan sebességgel képes csak vágni, mint a szalagfűrész, hiszen a lapot fel kell húznia, hogy ismét vághasson
- a lapon a lökethossznak megfelelő számú fog kopik csak (és az elég gyorsan!), a többi érintetlen marad, ahogyan a dekorfűrészlapok is rossz hatásfokúak etéren.
Előnye viszont ennek a gépnek, h a tárgyasztalon jóval terjedelmesebb anyagot is forgathatunk - lévén lehetőség a felső tartó kart messzebbről belógatni a fűrészlap fölé, míg a szalagfűrészen a kerék sugara szab határt a tárgyasztal méretének.

Legmerészebb íveket a klasszikus lomb (vagy vonal) fűrészekkel lehet kivágni. Gyakorlatilag az anyagot egy pont körül meg lehet forgatni. De! Rém lassan és rém drágán. Ugyan egy lombfűrészlap ára csupán párszáz forint, de tudni kell, hogy kérészéletű - még a legjobb minőségű is. Gyönyörű vágásfelületet is ad szegénykém, de vért kell izzadni érte. Modellezők elmaradhatatlan készüléke ez. Aztalosok tudomásom szerint kizárólag intarziakészítéskor használnak ilyet.

Gondolkodhatsz még lézervágásban, ha annyi pénzed van, mint amennyi nincs. Itt a korlát az ív merészségét illetően az, amit egy CAD rajz képes megjeleníteni. A vágás sebessége nem szívderítő, ám automatikus, és majdnem ezredpontos. A fa (feltételezve, h a lézercső megfelelően lett vezérelve) jó esetben is megbarnul (akkor már jó, ha csak mogyoróbarnára), de inkább kávébarna szokott az lenni.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#3471) thyeby válasza Sanyabá (#3466) üzenetére


thyeby
őstag

Mennyire tartós, mennyire drága egy ilyen fűrészlap? 500-as gépen nem lebeg be?? Tudsz vonalat tartani vele? Mennyire gyors a vágás? Hol szerzed be a szalagot? Hol tudják forrasztani? Mennyire feszíted meg? Gondolom, szép vágásfelületet ad.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#3472) Longeye


Longeye
tag

Köszöönm mindenkinek a válaszokat fecskefark és citling ügyében. :R
Kalman leírását nagy élvezettel olvastam, azt hiszem beszerzek én is egyet.
Megnéztem a videókat nekem mindegyik nagyon tetszik, látszik, hogy nem ma kezdték a szakmát. Nekem sokat lehet belőlük tanulni.

Most jön az infantilis rész :C :
Ne haragudjatok, de életemben először csinálok csapozásokat a Ti útmutatásaitok alapján és annyira el vagyok ragadtatva, hogy végre mindig pont oda esik a tipli és a lyuk ahová kell, majdnem tökéletesen illeszkednek egymáshoz. Azt hiszem gyremekkoromban örülhettem ennyire valami kis piros autónak vagy hasonlónak. Megcsináltam a postaláda tetejét és a csapozás nagyon pontos lett. Én is megcsiszoltam kicsit a tipliket, ahogy Theybey mondta és így már könnyen ki lehet őket szedni.

Más: Na! A lakkról jól lebeszéltetek. Persze én sem parkettalakkra gondoltam, de a kezelést a következő módon terveztem:
Sadolin alapozó + Sadolin vastaglazur + csónaklakk
Egy réteg lazur+két réteg lakk, vagy fordítva lett volna, de most lehet lakkot nem teszek rá.
A vastaglazur után (a lakkozás előtt), a gravirozott részből kiszedtem volna száradás után a lazurt így oda már csak a világosabb lakkréteg ment volna, ami kiemeli a neveket.

/* Egy lelkes kontár */

(#3473) Dízeles válasza Longeye (#3472) üzenetére


Dízeles
aktív tag

Először lazúrozd le.Sadolin alapozó + Sadolin vastaglazúr .És hagyd úgy.Ezután készíts el egy darab faanyagon a Sadolin alapozó + Sadolin vastaglazúr + csónaklakk kombót.És tedd ki májusig olyan helyre ahol a postaláda lesz.Ha nincs semmi gond vele ,jó.Ha csúf lett megspóroltál egy csomó időt. :K

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#3474) Sanyabá válasza thyeby (#3471) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Ami a tartósságát illeti,folyamatosan dolgozva én kb.4-5 órára saccolom.Tekercsbe (50fm) 1300ft/m, a végtelenítés hegesztéssel történik.Amíg nem kopnak a fogak addig szépen,egyenesen lehet vágni vele,de ahogy elkezd kopni egyre lassabban és nehezebben megy. A lap vastagságának megfelelően feszesre húzom,érzéssel.Hogy honnan vesszük ,azt majd megkérdezem.Ha a gép jó, szépen, egyenesen fut ,sőt, halkabb és simább a futása is.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#3475) didros


didros
senior tag

Sziasztok! Fantasztikus, hogy itt ilyen topic is létezik! :-) Régi álmom egy pipatartó szekrény készítése / készíttetése. Valami ilyesmire gondolok: [link]
Csak fele mérettel kb 80-100 pipa számára. Szerintetek mekkora anyagköltséggel számolhatok és mennyiért vállalná el egy asztalos a munkát? Esetleg én is megpróbálkozhatnék az elkészítésével időm és kedvem az lenne hozzá, de megfelelő szerszámom már nem biztos... és nagy valószínűséggel csak elbarmolnám a jó anyagot. :-(

(#3476) L.Szilárd válasza didros (#3475) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Úgy látom megint én leszek az első aki ajánlatott tesz. :-) Pontos ajánlatott így nem tudok tenni mivel sokmindentől fűgg az ár. De én olyan 40ezer Ft-tól tudnám legyártani. Az anyag költség sokmindentől függ. Tehát így arra nem tudok mit írni. :-( Arra meghogy neked érdemese belevágni egy ilyen szekrény gyártásába nem tudok igazán mit mondani. De nincs hozzá semilyen felszerelésed akkor szerintem nem igazán, mert egy darab szekrényre nem érdemes beruházni. De esetleg több mindent is szeretnél otthon barkácsolni akkor el lehet rajta gondolkodni. :U

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#3477) thyeby válasza Sanyabá (#3474) üzenetére


thyeby
őstag

Köszönöm! Ez nagyon érdekelt.

"folyamatosan dolgozva én kb.4-5 órára saccolom"

Ám ez rám nézve sajnos annyit jelentene, hogy naponta cseréljem a szalagot olyan munkaszakaszokban, amikor vágni, vágni és vágni kell.

Igaz, hogy 3500 Ft körül fizetek egy másfél méteres végtelenített 6-os szalagért, azonban úgy a tízszeresére saccolom az élettartamát. Kihegyeztem a fülem, hogy milyen lehet 4-es vasfűrésszel fát vágni. A gépem sebességét egyenlőre nem tudom változtatni, de már tervbe van véve egy kétsebességes - hogy csiszolni tudjak vele. Lehet, h akkor kipróbálom ezt a lapot majd én is.

Több fa van, mint asztalos!

(#3478) Energy52


Energy52
csendes tag

Köszönöm én is a válaszokat a szalagokkal kapcsolatban.
Én ilyen 3-as szalagot valamilyen videón láttam. 1/8"-es volt a szalag. De, hogy fém vagy fa azt nem tudom.

(#3479) mdk01 válasza kalman7 (#3468) üzenetére


mdk01
addikt

Tipli:
Az sem rossz de még egy ok amiért az élbe kell először fúrni.
Konkrétan arra gondoltam hogy élbe mindig nehezebb pontosan kifúrni egy lyukat mivel elmászik a fúró. Tömör fánál még talán vmennyire sikerül központos fafúróval ,de a fenyő évgyűrűje még ott is elviheti vmerre a fúrót, de ha bútorlapról van szó ott még a központos fúró sem segít oda fúrni ahova akarunk. A bútorlap átka még hogy az élébe nem látszódik a tipliző tüske jelölése.
A lényeg hogy élbe oda megy a fúró ahova akar, majd azt a lyukat jelöljük a lapra ott nem tud félre menni a fúró meg látszik a jelölés is.
A tipli beütés is egyszerű mivel a központi hegy kb 1mm-re áll meg a b.lap másik lapjától és a fúró vágóéle meg kb 2mm-re ha oda verjük a tiplit simán átszakad az anyag. Általában nem is a tipli lyukasztja át hanem a lyukba gyűrt ragasztó.

Akkor ha jól gondolom ez pont olyan hogy:
"És ha a hagyomány megállja a helyét ma is, akkor extra tisztelet." :)

Üdv.

(#3480) Sanyabá válasza thyeby (#3477) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Felhívnám szíves figyelmed arra a tényre, hogy én kimondottan bútorlap alakra,(íves,kerek,nem egyenes)vágására használom.Ezért az a idő nem olyan kevés,amit effektív vágásra használok.Hidd el, megéri ráfordítani azt az összeget,mert a további műveleteknél időben,minőségben megtérül. :K

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#3481) thyeby válasza Sanyabá (#3480) üzenetére


thyeby
őstag

Köszönöm!
Változatlanul nyitott vagyok a dologra.
(A puding próbája az evés.)

Több fa van, mint asztalos!

(#3482) mdk01


mdk01
addikt

Beltérre szeretnék 3nm nikecell-t felragasztani a falra. A kérdés hogy ki mit ajánl?
Van pár ötletem,de érdekelne hogy vki csinált-e már ilyet és tud e egy tuti tippet.
Kizárólag vmi sziloplaszt kinyomóba illő tubusos izé érdekelne mert nem akarok kevergetni semmi trutyit.

Köszönöm
Üdv.

[ Szerkesztve ]

(#3483) ABnormal válasza mdk01 (#3482) üzenetére


ABnormal
őstag

oldalfalra?

én próbáltam egyszer a rendes faipari ragasztóval (synturit) a mennyezetre ragasztani,simán jó volt,amikor le akartam szedni a próbadarabot akkor jött vele a vakolat is...

(#3484) thyeby válasza ABnormal (#3483) üzenetére


thyeby
őstag

és azóta is ott a nikecelled a plafonon?

Több fa van, mint asztalos!

(#3485) ABnormal válasza thyeby (#3484) üzenetére


ABnormal
őstag

nem,végülis gipszkarton lett...de a próbadarabot nagyon jól megfogta a synturit,fentvolt kb 2 hónapig :D

(#3486) Vikusz77 válasza mdk01 (#3482) üzenetére


Vikusz77
tag

Milyen célból?
Belső oldali hőszigetelés fokozottan nem ajánlott, de gondolom ezt tudod.
Én valami építési ragasztóval tenném fel.

(#3487) L.Szilárd válasza Vikusz77 (#3486) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Miért is nem ajánlott? Mi számít belső szigetelésnek?
Csak azért kérdezem, mert én is tervezek belső szigetelést, a külső szigetelésen kívül. Plussz akkor egy valamit nem értek, akkor miért csinálnak úgynevezett Thermo falat. Részletek a linkben:[link] Itt kívül bellül van szigetelés, és ezzel a módszerrel lehet a legjobb szigetelést elérni egy házon. De a te véleményed ennek ellentmond. Szeretnék tisztán látni. :K

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#3488) L.Szilárd válasza mdk01 (#3482) üzenetére


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Falra még csak a saját ragasztójával ragasztottam nikecelt, de fára viszont a sima faragasztó is felragasztja. A pince-, és szuterén ajtómra is azza rasztottam fel, és mind a kettőn már lassan egy éve fenn van. CSAK A RAGASZTÓ FOGJA!!! Szerintem nem is tudnám már csak úgy leszedni. :C Pedig az egyik ajtó még lakkozva is van, és a lakk nem is lett megcsiszolva. :D Úgy hogy nem tudom, szerintem a falon is megfogná, a sima faragasztó. De ez csak TIPP! Amúgy még egymáshoz is ragasztottam vele őket és kitünően össze ragadtak. Annyi, hogy én vízálló /D3/ ragasztót használok.

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#3489) bbchris válasza thyeby (#3471) üzenetére


bbchris
senior tag

Általában a fémipari szalagok tartósabbak mint a faipariak . Persze ez is a gép beállítástól függ ha rossz a gép akkor minden szalagot megeszik azaz berepedezik idő előtt . A lényeg ahogy Sanyabá is írta hogy lejjebb kell venni a fordulatot mert különben eltömítődnek a fogak és idő előtt tönkremegy a szalag . Ha lassabban forog a gép akkor nem lebeg be , és vastagabb is a fémipari szalag a faiparinál - faipari ugye kb 0,4mm a fémipari pedig 0,9 mm körüli . 4mm szalagtól ne várd azt hogy tartsa a vonalat mert ugye ez kimondottan kanyarításra van de szerintem ha óvatosan vágsz akkor tartja .
Ez a szalag nem kimondottan gyorsvágáshoz van tehát nem termelékeny . Szép felületet ad mert sűrűk a fogak .
Pesten talán a Boronkay úrék tudnak adni vagy a Pilana-Tools kft de persze ott a Wikus gyártmány is erre keress rá google-val . Ha javasolhatom akkor a Bi-Metall féle szalagot válaszd , igaz hogy drágább de könyebb végteleníteni és tartósabb is ezek színe olyan matt szürke .
Azok az fényes acélkék színű szalagok hamar tönkremennek és valami gyalázat végteleníteni őket én inkább hanyagolnám ezt a fajtát mégha olcsóbb is .
Ha netán beruházól akkor próbálj meg minnél vékonyabbat venni belőle .
Röviden ennyi . Előszőr inkább csak próbáld ki , hogyan tudsz vele vágni stb .

(#3490) thyeby válasza L.Szilárd (#3487) üzenetére


thyeby
őstag

"Miért is nem ajánlott?"

Oka egyszerű: Ha egy téglafalat (netán vályogfalat!) mindkét oldalról lezársz, akkor bezártad oda a vizet. Nem tud szellőzni, és igen gyorsan penészedésnek, oszlásnak, bomlásnak indul. A szendvics belsejében szavatolod a gombák életteréhez szükséges állandó hőmérsékletet és páratartalmat.
És a fal fajlagos hőátadási együtthatója számszakilag ugyanannyi marad, ha egyik oldalon annyival vastagítod a meglevő szigetelést, mint amennyit a másik oldalra tennél fel.

Ha gomba kell, telepíts a pincédbe csiperkét - az egészséges, ehető gomba.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#3491) thyeby válasza bbchris (#3489) üzenetére


thyeby
őstag

Köszönöm!
Útmutatásod szerint fogok eljárni. (csak lenne már egy jó gépem hozzá!)

Több fa van, mint asztalos!

(#3492) Vikusz77 válasza L.Szilárd (#3487) üzenetére


Vikusz77
tag

Ha belülről szigeteled a falat, a lakótérből a pára lecsapódhat az eredeti falon (a szigetelés mögött), és ez penészesedéshez vezet. Valamint a belső szigeteléssel leszigeteled a bent termelt hőt is, extrém esetben elfagyhat akár a falban menő vízcső is.

De a páralecsapódás miatt nem ajánlott elsősorban, -amennyire én tudom.
De nézz utána, pl az indexen van egy építkezés-felújítás topic, ott ez visszatérő téma volt.

De pár év alatt lehet hogy már van rá technológia, az se kizárt:)

(#3493) thyeby válasza Vikusz77 (#3492) üzenetére


thyeby
őstag

"De pár év alatt lehet hogy már van rá technológia, az se kizárt"

Ja! Szellőző szigetelésinnovácijó!

Nna, erről az egyszeri nyomorultak meséje jutott eszembe, akik még sosem láttak királyt, de most látni készülnek:

Az egyszeri szegények hírül veszik, hogy hírül vette nyomorúságukat a király, ezért meglátogatni készül őket Őkegyelme.
Összehívják hát a nyomorult bölcsek bölcs tanácsát, hogy megtanácskozzák, mitévők legyenek. Így szól a főnyomorult főbölcs főtanácsadó:
- A királyt illő fogadtatásban illik részesíteni!
Kérdést vet fel az egyik altanácsadó:
- De honnan tudjuk meg, hogy mely erre járó idegen lesz a király?
Tanácskoznak ezen, míg egy tanácsadó ezt tanácsolja:
- A király arany cipőben jár. Keressük az aranycipőt az idegeneken. Az lesz a király!
Susmognak, pusmognak, míg megszólal a legokosabb nagyokos:
- Igen ám, de ősz van. Esős, sáros idő. A király nem fogja besározni az aranycipőjét!
Megtanácskozzák, hogy ezesetben mi is légyen a követendő tanács:
- Hát a király kalucsnit húz az aranycipőjére, hogy az ne tudjon besározódni.
Az egyik tanácstalan tanácsadó azt mondja:
- De hisz akkor nem látszik az aranycipője!
Tovább tanácskoznak hát, és arra jutnak, hogy a király ezesetben lyukas kalucsnit húz, hogy látszódjon az aranycipője. Végül megállapodnak a követendő legfőbb főtanácsban:

- Ha erre jár egy idegen, akinek a lábán lyukas kalucsni van, akkor azt illő fogadtatásban kell részesíteni, mert Ő a Király!

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#3494) mdk01


mdk01
addikt

Köszönöm az infókat.
Igen a befülledéssel tisztában vagyok,csak kis dekorációra van szükségem.

Ha már a faipari ragasztót ketten is ajánlották akkor feltételen ki kell próbálnom. Pláne hogy az van is pár kiló.:)

Köszönöm.

(#3495) Dízeles válasza mdk01 (#3494) üzenetére


Dízeles
aktív tag

Akrilos sziló .(fehér)Én 4 éve ragasztottam a falra.Az egyik lap le jött festékkel együtt .Vissza ragasztottam újra .Azóta jó.Jövőre le kell szednem átalakítás miatt .Penészedésről akkor többet tudok.
3487 Vikusz77 kolléga írja :K

[ Szerkesztve ]

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#3496) Dízeles válasza L.Szilárd (#3487) üzenetére


Dízeles
aktív tag

A termófal technológia betonos tehát ...?Utólagos szigetelés más.

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#3497) mdk01 válasza Dízeles (#3495) üzenetére


mdk01
addikt

Igen ezt ajánlották még ezért ezzel csináltam volna ha itt semmi okosat nem tudtatok volna írni. Így viszont meg van a megoldás.
Kipróbáom még azért a faragasztót is bár annyi kétségem van azzal, hogy ott elvileg mindkét ragasztandó anyagnak nedvesség elszívónak kellene lenni.

Na majd meglátjuk.

Köszönöm

(#3498) kalman7 válasza mdk01 (#3479) üzenetére


kalman7
csendes tag

Tipli: így szeretem a dolgokat. Ha kapok egy ilyen frankó magyarázatot, nem is fogom máshogy csinálni. És van miről megjegyezni - nem utolsó szempont. Az FF sorrend még kétesélyes.
Jó forgácsolást mindenkinek, egy hétig nem leszek. Majd lesz mit olvasni egyben...

(#3499) kalman7 válasza mdk01 (#3497) üzenetére


kalman7
csendes tag

Volt egy "folyékony szög" nevű ragasztó. Szerintem a sima fehér faragasztó volt kocsonyásítva. Én azzal ragasztottam hungarocellt a garázsajtó festett acél peremeire illetve másik HC lapra. Nem feszegetem, de nem is lazult le sehol.

(#3500) Dízeles válasza kalman7 (#3499) üzenetére


Dízeles
aktív tag

Az egy sz@r :P :D

[ Szerkesztve ]

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.