Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3301) Winner_hun válasza thyeby (#3295) üzenetére


Winner_hun
félisten

"gyaluló körfűrész"

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#3302) Winner_hun válasza Dízeles (#3299) üzenetére


Winner_hun
félisten

Google SketchUp

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#3303) Sanyabá válasza thyeby (#3294) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Főt hajtok a találékonyságod előtt :K de nem kis munka ezt megcsinálni és alkalmazni.Szerintem nem éri meg kivitelezni azért a kevés keskeny lécért.Manapság már olcsó pénzért lehet venni kisipari gépeket,amik már évek hosszú sora alatt bizonyított. Én annak idején mikor felszabadultam,egy 200-as két késes abrcihtert tudtam megvenni aminek tölgyfából volt a váza,és 20mm-es textil bakelitből az asztallapja.Még most is működő képes,pedig már vagy 50 éves.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#3304) Energy52


Energy52
csendes tag

Srácok ezek a gépek mint a Holzman, Bernardo, Unimax-os gépek és még ki tudja milyen néven árult gépek teljesen ugyan azok csak a nevük más? Esetleg esnek át név szerint más és más minőség-ellenőrzésen esetleg bizonyos név alatt futó termék lehet jobb mint a másik nevű? Ha nem, akkor miért van árban ekkora eltérés két ugyan olyan fajta, de más nevű gép között?

(#3305) Sanyabá válasza Energy52 (#3304) üzenetére


Sanyabá
senior tag

Az van hogy a mai világban már minden iszli-faszli cég akinek meg van a lehetősége gyárt gépeket,melyeket lekoppintanak a nagy múltú gyártóktól.De ezeknek egypár év ,és már a nevükre sem emlékeznek.A tapasztalat azt bizonyítja érdemes az ismertebb és már a piacon régen prosperáló gyártóktól vásárolni.A biztonságról meg nem is szóltam.Találkoztunk már olyan gépekkel ami konténer számra érkezett az országba minden minőség tanúsítvány, és biztosítás nélkül.Gyenge anyagminőség,javíthatatlanság,pontatlanság stb. jellemzi őket.Tehát ha nem muszáj ne vegyük meg őket.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

(#3306) mdk01 válasza Energy52 (#3304) üzenetére


mdk01
addikt

Én azt gondolom hogy van egy gyártó aki gyárt bizonyos alkatrészeket amiket bizonyos cégek felvásárolnak és más alkatrészekkel kombinálva kiadnak egy terméket a saját nevükkel.

Tegyük fel hogy egy gyártótól 3 cég vásárolja meg a külső burkolatot viszont a belseje a gépnek némely dolgokban eltér. Ez lehet pl. fogaskerék amiből az egyik cég műanyagot rak a másik fémet.
Az burkolat kívülről ugyan az de mégis az egyikbe fém a másikba műannyag a fogaskerék.
Ezt ugye kívülről nem látjuk és ezek a dolgok akkor derülnek ki ha az ember megveszi és kipróbálja vagy az ehhez hasonló fórumokon utána kérdez. Viszont általában mire ezek a dolgok kiderülnek a gépet már nem is lehet kapni, mert azóta már egy újabb fejlesztést dobtak piacra.
Ezért van hogy nem feltétlen kell a márka után menni, mert lehet hogy vmelyik márka egyszer tévedett egy típusnál viszont a következő fejlesztése egy típuson belül pedig a legjobb minőséget képviseli a márkák között.
Ezért érdemes megbeszélni kinek melyik gép vált be, vagy melyiknek mi a gyengéje.

Egyébként ehhez még annyit hogy a múltkor beszélgettem az egyik gépeket forgalmazó bolt tulajdonosával és mesélte hogy voltak kint Svájcban egy szerszámgyárban.
Körfűrész tárcsák, dekorpír lapok, marókések. Azt mondta a gyártósorrol ugyanaz a minőségű szerszámok különböző márkanévvel jöttek le. Nem kis márkák mint pl. Bosch, makita, dewalt vagy mint forgalmazók berner, würth, stb.

Thyeby:
Most nem teljesen emlékszem csak látatlanban írom. hogy esetleg azt a vájatot érdemes késszélességűre csinálni hogy a gyalugép kése mindenhol egyenletesen kopjon.
Egyébként jól beleástátok magatokat ebbe a gyalulás dologba, most már megnézem miért is?

Üdv.

(#3307) Energy52 válasza mdk01 (#3306) üzenetére


Energy52
csendes tag

Köszönöm, én is valami hasonlóra tippeltem.

És akkor egy újabb kérdés. Két gyalura szűkítettem a kört ami majd szóba jöhet vásárláskor:

Metabo HC260C
Bernardo ADM260

Kíváncsi lennék, hogy ti hogy döntenétek és mi alapján. Thyeby elég rossz véleménnyel van a metaboról, de azért kíváncsi lennék, ha egy ilyen bernardo márka és a metabo között kellene választanod, akkor mit választanál?

A következő gépeket néztem még ki amire most majd szükségem lehet.
Makita MLT100
Makita 4329
DeWalt DW876 (ezt csak ha a kisipari szalagfűrész nem válik be)

Ezekről is szívesen hallanék véleményt.

(#3308) Madmax81 válasza Energy52 (#3307) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Hali

Szerintem a Bernardo ADM260 egy jó választás lehet
Thyeby nem kedveli a Metabo gépeket lehet hogy igaza van de ha megnézed a gépek kialakítását a Bernardo strapa bíróbbnak tűnik (a súlya és a gépállványa miatt is)

A Makita MLT100 egy jó választás de egy kicsit drága .

Makita 4329 jó fűrész de ne várj tőle túl sokat ( Faternak is ilyet vettem ) 2-3,5 cm vágás vastagságig jól boldogul de ez felett szegényke szinte használhatatlan .

[ Szerkesztve ]

1956-2010 07.22 Varga László

(#3309) thyeby válasza Energy52 (#3307) üzenetére


thyeby
őstag

"akkor mit választanál?"

Utóbbit.
Gyalultam már a HC260-al. Nem tetszik. Sután lehet állítani, könnyű, a gumihenger bedörzsöli magát a fába - arról nem beszélve, h ha elkopik, nna, azt javítsd meg! HC300-al dolgozok. Én még 350 ezerért vettem - akkor csak 90-el volt drágább a HC260-nál.
Javaslok viszont gyalugép terén egyet, gondolkozz rajta. 200-at kiadni egy kis xarért pénzkidobás. Vegyél inkább 3-400-ért egy olyat, mint Madmaxnak van. Használtan vette ő is, de 400-as, igazi ipari, nehéz öntvényből.
Ennél is drágábbat mondok, de fontold meg mégis: Gyárt a Felder Tirolban Hammer néven gépeket. Ezek kezdő vállalkozásra hangolt csúcsminőségű gépek. Van egy famegmunkálóközpontjuk (Ha jól emlékszek A3-31 a neve). Kb másfél millióért adják - karácsony után szokták akciózni. Öt dolgot tud, és mindet nagyon jól: 300-at egyenget, vastagol, körfűrészel (gyönyörűen), hosszlyukat fúr és dönthető tengelyes marógép van benne. 3 külön motor hajtja a gyalut, a fűrészt és a marót. Kis helyen elfér, és vadiúj! Értéktartó.
Ha én lennék olyan helyzetben, mint most Te, a mostani tapasztalatommal pontosan ezt venném meg. Többet költöttem gépekre, mint ennek az ára (mert külön-külön a Felder is majd háromszor annyiért számítja ugyanezt fel), de a gépeim együttvéve a közelében sem járnak annak, mint amilyet a Felder legkisebb kombi gépje tud produkálni. (Gyűjtenék még inkább egy félmillát)
De nézz be a Felder sümegi hasztáltgép üzletébe a net-en - nemrég pl láttam ott egy Lutz 260-as kombináltgyalut 100-ért. Nna, azt venném meg, nem a Bernardo-t.

Több fa van, mint asztalos!

(#3310) thyeby válasza Dízeles (#3299) üzenetére


thyeby
őstag

Winner megválaszolta helyettem. Tavaly ajánlotta mdk01. Azóta hálás vagyok neki érte. Ingyenes modellező program. Gyorsan tanulható, egyszerű kezelésű, s ami fontosabb, gyorsan elkészül a modell - akár mm pontossággal. Ma már szarni se tudok nélküle.

Több fa van, mint asztalos!

(#3311) Dízeles


Dízeles
aktív tag

Kösz .Már meg is rajzoltam Sacikám új szobáját.:
[link]
Csütörtökön betonozás.
Ugyanevvel a progival rajzoltok finomabb dolgokat is?P.L.: #3293

[ Szerkesztve ]

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#3312) thyeby válasza Dízeles (#3311) üzenetére


thyeby
őstag

aha
Legutóbb ezt rajzoltam vele (kb 15 perc alatt)

Majd küldök egy linket, ahol gyorsan meg lehet tanulni, mi mit jelent a menüben.

Több fa van, mint asztalos!

(#3313) bbchris válasza thyeby (#3295) üzenetére


bbchris
senior tag

Hmmm , egy jó tanács : Nem kell 20k-s lapot feltenni hogy táltos legyen a gép . A lényeg hogy ha gérvágóra veszel fűrészt akkor negatívban álljanak a fogak és váltófogazású kell és ugye persze sűrűfogú lap kell ( de nem keverendő a műanyagvágóval) . Ha asztali fűrészre veszel akkor ugye ha hosszában vágsz akkor ritkább fogú kell ugye átmérő 300mm -nél kb Z=36 fog vagy kevesebb , ha keresztvágásra akarsz akkor Z=48 vagy sűrűbb , itt már nem kell negatív fogazásúnak lenni . Szabászlapra ugye meg a trapéz-egyenes lap való vagy Z=72 vagy Z=96 foggal . Ez utóbbi lehet valószínű a gépeden mert ezek olyan drágák akkor teljesen reális áron vetted . Ha csak sima váltófogas van akkor viszont drágán vetted , lehet olcsóbban is kapni és van olyan jó minőségű mint a Gühde .
És abban megerősítelek hogy az olcsóbb ilyen 3k-s lap pl Falken és társai lehet hogy vágnak de ezekkel valóban nem lehet minőségben dolgozni . Arról nem is beszélve hogy ezeken rendkívül kicsik a vidialapkák kb 4 élezés aztán kuka a lapnak . Egy márkás lapot meg legalább ha ésszel van használva legalább 15× lehet élezni , persze ha valami szilűnkot elkapsz vele véletlenül ugye akkor csökken ez az idő .
Próbáltam egy kis tanácsot adni , érdekelne majd milyen kialakítású a vidia azon a fűrésztárcsán .

(#3314) thyeby válasza bbchris (#3313) üzenetére


thyeby
őstag

Megyek, lefotózom - úgyis ígéretet tettem, h felteszem a képet a lapkáról.

Több fa van, mint asztalos!

(#3315) thyeby válasza bbchris (#3313) üzenetére


thyeby
őstag



bükk hosszvágásra vettem
olasz freud D300 Z48 Kb 16K-ért

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#3316) thyeby válasza thyeby (#3312) üzenetére


thyeby
őstag

És már el is készült, amit rajzoltam:

Több fa van, mint asztalos!

(#3317) Vikusz77 válasza thyeby (#3315) üzenetére


Vikusz77
tag

Én félreértettem, azt hittem a gérvágódra vetted.
A típusszámát meg tudod adni? Vagy ha az nincs, akkor a lapon levő fogra vonatkozó jelöléseket.
Mert majd valamikor én is szeretnék egy jó hosszvágó lapot a gépemre.
Csak nekem max 235-ös méret kell.

(#3318) Vikusz77 válasza bbchris (#3313) üzenetére


Vikusz77
tag

Milyen márkát ajánlassz ami olcsóbb és van negatív váltottfogazású lapja?
Csak mert nem ártana nekem egy a keresztvágáshoz, de ilyet eddig csak nagy márkákból láttam.
Asztali körfűrészre keresztvágáshoz miért nem kell a negatív lap, ha a gérvágóra igen?

(#3319) L.Szilárd


L.Szilárd
csendes tag

Üdv!

Ha már ennyire belemrültetek a gépekbe akkor én is kérdeznék valamit. Milyen tipusba és milyen árba tudtok nekem kombinált gérvágót ajánlani. [link] Ehez hasonlóre lenne szükségem. Mivel ezzel nagyon sok helyszíni munkát el lehet végezni, és nem kellene hagyományos körfűrészt magammal vinnem, minden esetben.
Amúgy saját tapastalatom az, ha valakinek van rá lehetősége, és szeret minőségi munkát végezni, akkor érdemesebb a minőségi lapot meg venni. Sokkal többett ki bír. Majd leírom mit kibír egy valódi Felder lap, az olcsóbbakkal szemben.

Csáó!

Csak faipari témában tudok segíteni. Sorry! :-) Nem vagyok programozó. Inkább majd én kérek SOS-t számítógépes ügyekben. :-P

(#3320) thyeby válasza Vikusz77 (#3317) üzenetére


thyeby
őstag


Szerintem 200, 250, 300 - így lesznek a méretek
(nekem 315 kellett volna, de nem volt. csak kisebb)

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#3321) thyeby válasza Vikusz77 (#3318) üzenetére


thyeby
őstag

Mit jelent az, hogy negatív?

Több fa van, mint asztalos!

(#3322) Dízeles válasza thyeby (#3312) üzenetére


Dízeles
aktív tag

Állat a rajz.Atom a kész lovacska :K .MetálPower a körf lap.

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#3323) Dízeles


Dízeles
aktív tag

Inkább így.[link]
[link]

Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

(#3324) thyeby válasza Dízeles (#3323) üzenetére


thyeby
őstag

Gyakorlatilag ez egy élő kézikönyv - magyarul!
Eleinte minden nagyon szokatlan lesz, de idővel otthonosan mozogsz majd - úgy a SkUp fórumon, mint a programban.
(Használd egészséggel!)

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#3325) Madmax81 válasza thyeby (#3321) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Mit jelent az, hogy negatív?
A negatív fogkiképzéssel a lágy fémeket is lehet vágni minden probléma nélkül .
Sajna a pontos megfogalmazást én sem tudom.

1956-2010 07.22 Varga László

(#3326) Madmax81 válasza thyeby (#3320) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Ez egy nagyon király lap nekem is ilyen van csak nem váltó fogas hanem holkores

1956-2010 07.22 Varga László

(#3327) bbchris válasza thyeby (#3315) üzenetére


bbchris
senior tag

Igen , ismerős a Freud márka és szinte írhatom hogy az egyik legjobb itt az országban , ezüsttel bevont azért hogy ne tapadjon rá az égett faforgács és csökkenti a vágáskor a visszatülemkedő fa és a fűrészlap közötti súrlódást pl ugye nyár és egyéb hasonló puhafánál A te esetedben a bükknél ilen gond nincs és ugye zajcsillapított ahogy látom . Amúgy azért ilyen "drága" mert nagyobbak a vídialapkák így többször élezhetőek és sűrűbb a vídialapka szemcséje így éltartóbb is . Ha teheted érdemes tényleg ilyen márkára beruházni mert később visszajön az ára .
Miskolcon forgalmazzák de többet ugye nem írok mert no reklám .
Hát hosszvágásra már nem igazán tudnám ajánlani ezt a fogosztást ( lehet vele de kissé lassan ) . Ez már inkább a vegyes használatra való de leginkább keresztvágásra . Ha kimondottan hosszában akarsz vágni akkor átmérő 300mm-nél inkább ilyen Z=28 fog vagy Z=36 fog maximum . Ekkor fogja normálisan vinni az anyagot . Így csak sajna "porol" és csak kis forgácsokban vágja a fát .
Sajna ami a gépre hivatalosan lenne az átmérő 315mm ez egyedi méret pont ezért csinálják hogy horror áron kapjál rá lapot és csak a gép gyártójától . Általában 50mm-enként emelkednek az átmérők kivéve a kézigépekén ott is egyedi méretek vannak .

Vikusz77 Pl tudnám javasolni a Pilana tipusú ( Cseh gyártmány ) és ár-teljesítményben az egyik legjobb márka . Ők is forgalmaznak negatív dőlésű gérvágó fűrészlapot . Ugye a negatív fog annyit jelent hogyha oldalról nézed a fogakat akkor kissé hátraállnak a fogak . Ugye itt a fogak alja kap bele jobban az anyagba így kevésbé szakít . Gérvágón jobban javasolt mert ott ugye ingaszerű a vágás az asztali fűrészen pedig ugye vízszintes . Persze vannak negatív dőlésű lapok pl az Alu és műanyagvágásnál de ez már már téma és a fogazás is trapéz-egyenes . Ebben az esetben is pont az a lényeg hogy ne harapjanak annyira a fogak . Persze lehet minden fűrészlapot használni minden gépen csak a vágási minőség nem lesz olyan jó .

Madmax81 : A holkeres lap is jó de az inkább bútorlapvágásra való elővágó nélküli vágáshoz . Persze sajnos pár táblát bír csak ki elővágó nélkül utána már ehhez is kell elővágó . Ugyanúgy írom hogy lehet vele fát vágni de nem arra van kifejezetten és ha már ilyened van akkor csak keresztvágásra használd mert hosszvágáskor könnyen megéghet a hordozótest aztán utána már használhatatlan lesz .

[ Szerkesztve ]

(#3328) mdk01 válasza thyeby (#3315) üzenetére


mdk01
addikt

Én is kb. ilyet vettem 18k-ért de én finom keresztvágásokra és bútorlap vágáshoz, hogy ne szaggassa ki annyira mint a nagyfogú lapom.
Ez a lap nem való tömörfa hossz vágásra egyáltalán. Finoman vág, mert sok foga van de csak lassan lehet tolni neki mert felemeli az anyagot.
Ilyet adtak anno a gépemhez és nagyon jó. Általános lap hossz és keresztvágásra és mindkét területen megállja a helyét.
Viszont a speciális dolgokhoz speciális lap kell, mint pl. b.lap vagy tökéletes keresztvágás ezért vettem a sűrű fogazású lapot pluszba.

Itt találsz a fogképzésekről példákat.

Vikusz77 Te is nézd meg az oldalt ha lapot szeretnél venni mert itt jól rá lehet keresni a dolgokra.

Üdv.

[ Szerkesztve ]

(#3329) takee27 válasza thyeby (#3309) üzenetére


takee27
csendes tag

Theby! Erre a lutz gyalura gondoltál?
http://www.number-1-mm.com/?r=21

(#3330) takee27


takee27
csendes tag

Apropó! Erről a vastagolóról van valakinek tapasztalata?
http://bolthely.hu/gshop/id/00910_55008_GUDE_Szerelogyalu_GMH_2000

(#3331) thyeby válasza bbchris (#3327) üzenetére


thyeby
őstag

Köszönöm a részletekbe menő felvilágosítást! (Bizonyára rajtam kívül még sokan hasznát fogják venni ennek az írásodnak.) Ha ötven oldalt írtál volna, azt is szomjasan lefetyeltem volna.
Gondolom, sok fűrészlapot kipróbáltál már - irigykedek ezért kicsikét.

"azért ilyen "drága" mert nagyobbak a vídialapkák így többször élezhetőek"
Már előre dörzsöltem a markom, hogy jó sokszor élezhetek majd. Ám amikor hazahoztam, kibontottam, akkor vettem észre, hogy a vídialapkáknak oldalt van egy kb hattized vastag, és kb kéttizedre kiálló szoknyácskájuk. Ha jobban megnézed az alsó képet, ott elég tisztán látszik ez - bár épp egy nagyon szorulós fadarab után fotóztam, és kicsit égett por tapadt rá, ami zavaró.
Úgy gondolom, egy élezéskor legalább egy tizedet, tizenöt századot le kell koptatni a lapkából. Szerintem jelen esetben ez annyit tesz, hogy két - maximum 3 - élezés után már annyira elvéknyítjuk ezt a szoknyát, hogy veszélyessé válik.
Vígasztal azonban, hogy minőségi éltartó lapkák vannak rajta. Becslésem szerint ez a lap így is el fog menni nálam 3-4 évet. (Ha kevesebbet, az csak jó, mert akkor bőven lesz miből venni másikat :) )

"de többet ugye nem írok mert no reklám"

Írjál csak nyugodtan többet, mert ugye az a tolakodó reklám, ami sz@rt akar ránksózni. (Most épp egy medve sajtkrémes kenyeret tömök az arcomba, és de örülnék annak a reklámnak, hogy hol és mi a szar sajtkrémet vegyek, ami nemcsak nyomokban tartalmaz sajtot, hanem úgy az egész alles zusammen sajt.)

"Ez már inkább a vegyes használatra való de leginkább keresztvágásra ."

Sokat forgolódtam én, mire megszültem a nehéz döntést, hogy akkor milyen sűrű fogazásút is vegyek? Nagyon kevés rétegelt lemezen kívül szinte kizárólag bükk hosszvágásra kell - esetleg kevéske fenyőárut hosszravágni. Ezévben nem egészen 3 m3 szélezetlen bükköt kaszaboltam fel. Ez jövőre egészen biztos, hogy többre sikeredik, de nem lesz duplája. Szóval nem a vágás sebessége a releváns szempont, mint inkább a precizitása és főkképp a minősége. Ezért gondoltam én inkább Z48-ra.
Kétségtelenül jobban fog porolni, de cserébe nem szakít majd, és jobban kíméli a gépet. (A gyári fűrészlappal ha fél napot sikerült egyhuzamban dolgozni, az már jó volt. Van benne egy hőkioldó. Ha egymás után néhány összeszorulós fa következett, akkor porszívózhattam a motort fél órán át, míg kihűlt eléggé. Reményeim szerint ez nem fogja úgy "főzni a vizet".)
Józan paraszt logikával döntöttem így: Sűrűbb fogosztás = finomabb vágásfelület. És valóban: Csak azért kell rágyalulnom egy két munkánál, mert nem merem a fűrészt a végső méretre állítani - azt a vastagológyalu stabilabban hozza. Ez a kis Güde asztal nem egy precíziós ácsolmány. Így is szép tőle, hogy három-négy tizednél többet nem téved, ha figyelemmel tolom rá a fát. (mondjuk a gyalura meg figyelni se kell)
Egyébként nem sok tapasztalatom van még körfűrészelésileg. Ez az első nagyobbacska asztalom. De szeretnék én egy komoly precíziós körfűrészt tolóművel!

Azért szeretnék egyszer beruházni egy ugyanilyen korongra, csak Z36-osban. Most ennyire futotta - így is kevés a pénzem alapanyagra.

Szóval jó annak, akinek sok tapasztalata van már ebben.

Több fa van, mint asztalos!

(#3332) thyeby válasza mdk01 (#3328) üzenetére


thyeby
őstag

Köszönöm a linket!

(Az egy dolog, hogy nekem eléggé hiányosak az ismereteim ahhoz, hogy frankón eligazodjak ezen az általad ajánlott honlapon.)

Több fa van, mint asztalos!

(#3333) thyeby válasza takee27 (#3329) üzenetére


thyeby
őstag

Aha!


a linked nem ide mutatott, de gondolom, erre ezt nézegetted

2KW-os motorja van, kombinált és 250 mm-t tud vastagolni. Kezdésnek elég, de ha beindul a munka, akkor nagyon fogsz vágyni arra, hogy elküldd Sümegre, számítsák már be valami komolyabb gép árába. :)

Mégvalamit: Nekem ez sokkal imponálóbb, mint egy vadiúj metibó HC260 a kecskelábaival.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#3334) thyeby válasza takee27 (#3330) üzenetére


thyeby
őstag

De érdekes! Ez a késhengert mozgatja, nem az asztalt? :F

Nincs tapasztalatom felőle, de ez inkább ácsoknak való, mint asztalosoknak - szerintem.
Ám ha megtoldod az árát kicsikével - ott a kombigép. Igaz, az nem vastagol 300-at, csak 250-et. De a Te 42mm-ednek tök mindegy, nem?

Több fa van, mint asztalos!

(#3335) thyeby válasza Madmax81 (#3326) üzenetére


thyeby
őstag

Egyszer - ha unatkozol, tegyél már fel egy közeli képet arról a holker-esről! Miért olyat választottál?

Több fa van, mint asztalos!

(#3336) thyeby válasza Madmax81 (#3325) üzenetére


thyeby
őstag

Aha, megírták fentebb: Ha a fűrészlap sugarára jobbról zár a fog be szöget, az negatív, ha balról, az pozitív. De logikus is, csak én nem tudtam, hol kell a kakukktojást keresni.

Több fa van, mint asztalos!

(#3337) takee27 válasza thyeby (#3333) üzenetére


takee27
csendes tag

Bocs a link miatt! De egyébként tényleg erre gondoltam! Ezzel csak annyi gondom van, hogy használt cucc és nem tudom milyen rejtett hibái lehetnek.

(#3338) thyeby válasza takee27 (#3337) üzenetére


thyeby
őstag

Szerintem a Felder vérző nyakú gépet nem számít be még egy flakon ragasztó árába se.

Elmégy, megnézed. Ha érdeklődsz a honlapon (lehet visszahívást kérni), megmondják, hogy kipróbálható-e?
Bedugsz egy colos fát neki. Középre. Ne vigye se balra, se jobbra. Visszaméred a gyalult széleket sublerral: egy tizednél több eltérés nem lehet - ha előtte egyengetve volt. Bedugsz egy szélesebb pallót. Az jól megrázza a gépet. Nem állítódhat el (a vastagság), míg megy az anyag.
Egyébként minden hiba javítható. Fontosabb az, hogy kapsz-e belevaló kést valahol! Mert a Güdébe igen.
Száz rugó egy ilyen gépért bagópénz. Használhatatlan kisipari szarokat adnak 60-80-ért.

Mégvalamit: Forgácselszívó nélkül nem működik! Eltömődik. De van a Feldernek olcsó és jó elszívója is fémlapáttal - 200 euró alatt!

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

(#3339) Vikusz77 válasza thyeby (#3331) üzenetére


Vikusz77
tag

http://www.freud.it/page39b.do?par5q=468&link=oln3q.redirect

Ezt a lapot vetted. Egyébként létezik 315-ösben is csak gondolom nem tartanak a ritkább méretből. Ők univerzálisnak írják, tehát jó kereszt és hosszvágásra is. Gondolom hosszvágásra kicsit lassú, keresztvágáshoz meg kicsit finomabb is lehetne ( negatív homlokszög, több fog, stb).
Ennek a lapnak 15 fokos pozitív homlokszöge van. A linkelt képen alul lévő, a fűrészlapot oldalról bemutató ábrán a bal oldali!!! 15 fokos szög a homlokszög. Ha jól emlékszem. Azért írom így, mert a másik "jellemző"szöge is 15 fok a lapkának a rajzon, de annak más a neve.

Egy negatív lap nem harapja az anyagot, hanem szinte kaparja, nem tud belekapni.

Nem értem pontosan milyen szoknyáról írsz, de szerintem tévedsz hogy ne lehetne addig élezni míg elfogy a lapka. Szinte kizártnak tartom.
Szerintem nem úgy van ahogy írod, ha sok a fog, és olyan a fogazás hogy kevés anyagot választ le (kicsi, esetleg negatív homlokszög) akkor az jobban fog melegedni, mint egy harapós lap, és a gép is jobban erőlködik. A másik lapoddal akkor más gond lehetett vagy gagyi volt, vagy életlen, vagy mindkettő. Vagy a hasítóékkel volt gond.
Egy "finomabb" lap -szerintem- jobban leterheli a gépet mint egy durva, hosszvágó lap.
De ha nem így van javítsatok ki.

Szerintem ezzel pont olyat vettél ami neked hosszvágásra kell.
Alkalmas hosszvágásra, még nem éget, de kicsit lassú arra, viszont cserébe szép a vágásfelület, és keresztvágásra is jó -csak oda kicsit "durva".

(#3340) Vikusz77 válasza bbchris (#3327) üzenetére


Vikusz77
tag

Kösz, igen ismerem a pilanát, tényleg olcsóbb valamivel mint a Freud, Cmt, Dimar.
De azt hittem tudsz jó lapot(csak kisebb lapkával) 3-4 ezerért.

(#3341) Vikusz77 válasza mdk01 (#3328) üzenetére


Vikusz77
tag

Kösz a linket a lapokról!

(#3342) Longeye válasza thyeby (#3316) üzenetére


Longeye
tag

Thyeby! Mikor tudnék én ilyen falovacskát csinálni!? Ez egyszerűen tökéletes.
Marad a kontár felirat :))

Egyébként ez nem azt jelenti, hogy nem törekszem a pontosabb és szebb munkára, csak hát vannak korlátaim ...

Lenne megint két kérdésem hozzátok:

Winner mesternek hála már a postaláda elejét faragom, de nem tudom a feliratot hogyan gravírozzam bele. Windowsban kiválasztottam a betűtípust Comic ... nemtommi. Ez könnyen gravírozható, de hogy kerül rá a fára? Szabadkézzel átrajzolni, az kizárt, annyira nem vagyok ügyes. Most kinyomtattam papírra és nézegetm, de semmi ötletem sincs rá.

Másik: A fűrészgépekbe a tárcsák szabványosak? Tehát egy Güde gérvágóba be tudok szerelni egy Bosch-t vagy B&D-t, vagy Makitát, vagy bármi mást? Nem kell semmire figyelni a vásárláskor? Csak azért kérdezem, mert én is gondolkodom egy lapcserén...

/* Egy lelkes kontár */

(#3343) Energy52 válasza Longeye (#3342) üzenetére


Energy52
csendes tag

Ha valahogy ki tudod nyomtatni tükrözve a szöveget, akkor talán át lehet vasalni a fára. Balsafára vasaltam már át így laserel nyomtatot szöveget, ábrát.

(#3344) Longeye válasza Energy52 (#3343) üzenetére


Longeye
tag

Köszöönm a tippet.
Corel-ben csináltam, úgyhogy megoldható.
Sima papírra nyomtattad?

/* Egy lelkes kontár */

(#3345) philoxenia válasza Longeye (#3342) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Másik javaslat, kipontozni tűvel és átsatírozni, mint a hímzésnél.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#3346) Energy52 válasza Longeye (#3344) üzenetére


Energy52
csendes tag

Igen sima 80g-os papír volt.

(#3347) Longeye válasza philoxenia (#3345) üzenetére


Longeye
tag

Ez is jó ötlet, csak hát 60 betűnek a körvonalát kiszurkálni ... a tűt meg jól bele kéne nyomni a fába, mert különben nem látszik túl jól, a papírt meg akkor oda kellene ragasztani a fára, hogy ne csússzon el. Bár ez nem gond, mert festés előtt még megcsiszolom kicsit a felületet.
Szóval, köszönöm, ez is egy jó ötlet.

Ja! a betűtípus - közben megnéztem: Comic Sans Ms 48 pt-os méretben.

/* Egy lelkes kontár */

(#3348) Madmax81 válasza bbchris (#3327) üzenetére


Madmax81
aktív tag

keresztvágásra használd mert hosszvágáskor könnyen megéghet a hordozótest aztán utána már használhatatlan lesz .

Már 4 éve használom ezt a Leuco lapot ami holkeres 30 cm átmérőjű 60 fogas ( ha jól emlékszem " hosszvágásra direkt arra vettem de igazad van bútorlapra is nagyon jó .
Mostanság csak ilyen lapokat veszek nekem nagyon bejönnek .

1956-2010 07.22 Varga László

(#3349) philoxenia válasza Longeye (#3347) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

A nyomatot átfesteni ecsettel a friss festést ráilleszteni az anyagra? /iskolai vízfestékkel akár/

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#3350) Madmax81 válasza thyeby (#3335) üzenetére


Madmax81
aktív tag

Holnap teszek fel képet arról a lapról .
Egyébként van egy jó kapcsolatom a Leuco nál használt álló lapszabász lapokat amit max 4 szer élezhetőek már csak ezer forintért dobálják az ember után .
Egyből vettem hármat is majd lefényképezem őket ha hazaértem Debrecenből .
Lassan meg kellene ejtenünk azt a találkozót is .

1956-2010 07.22 Varga László

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.