- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- sziku69: Szólánc.
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz
Dízeles #3449 üzenetére
Ahham, ja!
Tök olyan!
De tekintve, h környékbéli, és én évente néhányszor megfordulok arra, nem fogok spórolni az idővel, hogy sajátszeműleg megtekintsem azokat a referenciamunkákat. Megmondom őszintén, hitetlenül forgattam ezen a fejemet, aztán azt mondta egy hang, amit a tulajdon vállalkozásom alapkövei közé építettem:
Tibi, nyitott légy mindenre! Hát ha mindenre nem is, mert szellemidézésre, jóslásra, asztaltáncoltatásra úrigellerkanalakra nem vagyok nyitott, ez viszont a határt súrolja. Egy megtekintést mindenképpen megér.
(Bár valószínűbbnek tartom, h fél év múlva arról fogok beszámolni itt a fórumon, h stüszivadász humbukk asztalos ez, mint kolompárorbán.) -
thyeby
őstag
Nna, ma olyat hallottam, hogy még csak nna!
Egy környékbéli srác - aki elég befutott asztalos - a következőképpen kezeli kültérre a fát:
Se alapozó, se lenolaj. Alapozó helyett a lazúrt nagyon felhígítja. Szárad. Csiszol. Lazúrt vékonyan festékszór. Szárad. Csiszol. Fedőrétegbe icipici lakkot kever. Szárad. Kész. A referenciamunkái időtállóak és szépek.
Magyarázata: Külhonban dolgozott sokat. Festékkaparás benzinlámpával. Ahol vastag a festék, felhólyagzik, kaparni se kell, lejön. Ahol viszont vékony, odaég, a fa is megpörkölődik, de a festék marad. Na, így kell festeni! Hogy a benzinlámpa ne hozza le.És nagyon elgondolkodtatott. Ha igazat beszél, hát jól elszakadt a gyakorlattól. Használta a tapasztalatát, jól megfigyelt, használta az eszét és újat hozott.
Volt egy esete, amikor a megrendelő a fogyasztóvédelemhez fordult, mondván, hogy nem azt kapta, amit kifizetett. Fogyasztóvédelem kivizsgált, és nem hogy elmarasztalt volna, elismerő szakvéleményt adott.Nna, erre varrjon gombot egy szakember!
-
thyeby
őstag
válasz
Longeye #3442 üzenetére
Ja! Ugyanazt tudom mondani, mint mdk01:
A lakkot kültéren elhagyom, mert a legjobb lakk is egyszer (max 4-6 év) elöregszik. Pattogzani, hólyagosodni kezd, repedezik. Innentől kezdve nem hogy védene, hanem árt. Szépen odakonzerválja a beszivárgó vizet, az meg aztán erózió a javából.
És lakkot lecsiszolni valahonnan, hát hamarabb elkészítem újból a faszerkezetet inkább.
Amikor elkészül egy lakkozott felület bárhol, akkor gyönyörű. Beltéren tartós is, ám kültéren a szépség már két év múlva odavész, öt év múlva pedig egyenesen ronda és kártékony. -
mdk01
addikt
thyeby:
[I]1 - Hányas papírral borzoljam fel az ajtót?
2 - a boltozatra (amin már szintén van lazúr, de csak át akarom újabb réteggel fedni) rákenjek-e alapozót a jobb tapadás érdekében, vagy ne?[/I]Én olyan 180 körüli papírral csiszolnám meg.
Az enél finomabb nem sokat visz a dúrvább meg kikoptatja a megkévő lazúrt.
Alapozót én sem kenném rá mert az egy hígabb történet ami azért olyan amilyen hogy beszívja a fa jó mélyre és úgy szilárduljon meg...sztem. Ennek ellenére após ellen cselekedni veszélyes de ha már ezen túl vagytok akkor nyugodtan hagyd el az alapozót
[I]
nem tudod véletlenül a 8-as tipli teherbírását?[/I]Azért kérded hogy mert kiváncsi vagy mennyit az összeállított bír a szekrény sarka?
Ha igen akkor nem a tipli szakítószilárdság a lényeg hanem hogy a bútorlap mennyit bír. Előbb szakad szét a lam. bútorlap és még a fenyő tömör fa ,18-as MDF is lapjára mint hogy a 40mm tipli eltörne. Kiváncsi volnék de sztem még egy tölgyfa is előbb szakad szét lapjára mint a tipli.Ez SkUp-béli faminta, vagy importáltál valahonnan?
SU alap textúra.
Próbálkoztam saját textúra készítésével is de nem bírta a gép rendesen forgatni a nagy felbontású képet és elkezdtem butítani. Majdnem annyira vissza kellett butítanom hogy jó legyen mint az alap textúra.
Nem adtam még fel de sztem nem nagyon fogom eröltetni a saját textúrát.Talán majd renderelt kép alá mert az állókép.[I]Olvastam egy riportot egy Amerikába szakadt hazánkfiáról, aki odakint befutott asztalos lett. [/I]
Rákérdezhetek?
Frank Klausz
Láttam én is régen azt a videót de azt csapozó keretes fűrésszel csinálta. Úgy még nekem is menne talán 2perc alatt ha összekapom magam. Na jó 4perc alatt biztos.Dízeles:
A bejárati ajtóból ki kell szedni a szigetelő gumikat!Ehhez csak annyit ha nem a csapos szigetelőgumi van az ajtóba hanem a manapság divatos öntapadós akkor annál arra kell figyelni hogy nincs az az öntapadós szigetelőgumi a földön ami a lazúrfestékkel kezelt felületre rátapad.
Kalman7:
Oké kilehet marni a közepét egyenes maróval csak azért hogy a gagyi fecskefark alaku marót eltudjuk tolni egyből, de ez a marókés ,forgatós sablonna,l xarakodós megoldás nekem nem jön be, még 5 fióknál sem. Hamarabb megcsinálom kézzel mint kitalálom hogyan lehet jól megeoldani. HA 50 fiókot kellene csinálnom valszeg vennék egy minőségi marókést és 20-30k-ért egy sablont a késhez, de ez utóbbit lehet lekoppintanám. Nem tudom ezen még nem gondolkodtam.
Egyébként ha már feldobtuk ezt a témát nem írnám le a technikát mert mint írtad a varázsszó a youtube és a dovetail.Íme két videó:
Ez a videó a Frank Klausz féle cinkelés(fecske fark alakú csapozás) meg ahogy én is tanultam.Ez pedig az ahogy ajánlom hogy mindenki megtanulja mert jóval gyorsabb a vésegetős megoldásnál. Sok időt lehet spórolni a lombfűrész használatával.
Egyszerűbb megnézni a videót mint hogy írogassak, de ha kérdés van persze válaszolok.
Thyeby:
Nemtuggya vki, h jó széles öntapadós tépőzárra hol lehet szert tenni itt az univerzum epszilon környezetében?A megoldás a csiszoló box-ra való öntapadós csiszpapír.
Jól tapad, jó minőségű vászon alapú és olyan 45 Ft körül van darabja amiből ki lehet vagdosni a géped talpára való papírt, lyukacsostól mindenestől.
Járj után talán jó lesz az én deltámra jó.
Jah bocs most olvasom hogy neked a tépőzárral van bajod. Azért értettem félre mert eszembe nem jut hogyan lehet azt hazavágni. Egyébként ettől független a fent írtaknak érdemes utána járni mert a csisz.papír sem olcsó a deltákra.Takee27:
Elképzelhető hogy rosszul is tároltad, de lehet alapból megvoltak csavarodva a szálai.
Viszont mivel az összes elvetemedett én az elsőre tippelnék.
Annyit tudsz tenni hogy ott ahol a legjobban meg van görbülve a deszka ott kettécsapod és könnyebben tudod tárolni addig amíg nem kell csinálnod vmi olyan remekművet amihez rövid deszkák kellenek.Longeye:
A bütü az a fának az a része, ahol keresztbe el van vágva a fa? Bocsánat, de nem tudom.
Meg mi az a citling?
Igen az a bütü(hírni) ami a deszka vége(kettévágod) a sok apró lyukkal/ponttal/évgyűrű ívével.
Citlinget más néven színlő pengének hívják. 1500Ft/db.Egy kb 120x70x1.5mm-es acéllap aminek a rövidebbik élét köszörűgéppel szokták úgy megélezni mint a vésőt. Ezt pl. a élfólia szintbe tisztításnál használják leginkább. A két hosszú élére pedig köszörű kővel(manapság divatos a fémreszelő használata)csinálnak sorját amit egyszer lelapítanak egy acélrúddal(pl. jó hozzá egy elkopott vasreszelő is) majd ugyan ezzel az acélrúddal felhúzzák ismét az élre ezáltal képződik egy eléggé éles (és ha jól csinálják tartós) él amivel úgy mond citlingelni szokták a fát. Régi felületkezelő(lakk/lazúr/polítúr) anyagok eltávolítására használják például leginkább. -
Dízeles
aktív tag
A festék az apró egyenetlenségekbe ragad.Ezért csiszoljuk.A régi festést is meg kell csiszolni tehát lesz nyers felület.Én nem alapoznám.Hagynám teljesen megszáradni az első réteget és finom papírral ismét át csiszantanám.
Ha após megveszi hát kend rá.De pár év múlva ismét festeni kell így is úgy is. -
Longeye
tag
válasz
kalman7 #3434 üzenetére
Hát...az az igazság, hogy eredetileg a besüllyesztést ki akartam vésni, de kb a 25%-ánál feladtam és felsőmaróval csináltam, meg Dremel-el kiigazítottam a hajlatokban.
Nem értem miért mondod, hogy bátor dolog, mert nem olyan nagy szám, persze ezt is el lehet rontani
Az oldalán a behajlást, ami az előlap vonalát követi, előbb kivéstem, majd csiszolóval elegyengettem. -
Longeye
tag
Köszönöm mindenkinek a dícsérő szavakat, de majd makrózok ki néhány dolgot, ami nem tetszik, mert valóban, így távolról nekem is tetszik, csak én tudom hol kell nézni
Valóban, emlékszem, már volt szó faápolásról a fórumon, vissza fogom keresni, mert emlékeim szerint alaposan körüljártátok a témát.
Vastaglazurban én is csak Sadolint használok, eddig nekem más nem jött be és most már nem is igazán akarok mással próbálkozni.
A bütü az a fának az a része, ahol keresztbe el van vágva a fa? Bocsánat, de nem tudom.
Meg mi az a citling?No, most nem felejtettem el lefényképezni, ezért megmutatom nektek az én nagy műhelytitkomat
:
Ezt még azelőtt készítettem, mielőtt kiokítottatok volna a "csapolás művészetéről", mert már nagyon untam, hogy mindig mind a két oldalt ki kell méricskélni és gondoltam így legalább az egyiket nem kell. Csak ráteszem a polcnak szánt deszka végére és fúrok 99%-ban merőlegesen.
Ez persze Nektek nem felene meg, mert kb. 100 fúrás után lehet újat készíteni (gondolom) mert kikopik, de szerintem én egész életemben nem fogok 100 polcot csinálni. Nekem betart életem végéig (no, azért azt remélem mégse).
A "készülék" másik hibája, hogy csak 18 mm-es lapokhoz jó, mert a horony benne ilyen széles.Felületkezeléshez:
Bentre csináltam korlátot, meg párkányt az ablakokhoz. Lekentem diófa színű lazurral, nagyon vékonyan, majd két réteg Sadolin parkettalakkot kentem rá. Minden réteg után fonoman megcsiszoltam a visszahajló szálakat (na vajon ezt is kitől tanultam) és gyönyörű lett. A lakk selyemfényű és a tapintása is nagyon kellemes. csaknem, mint az igazi fának. Erről is itt van néhány kép:
és a lakk:
A párkányról sajnos nem sikerült a kép, mert nem volt elég fény este és csak vakuval tudtam leképezni a fényt, úgy meg nem az igazi.
No, jó hétvégét mindenkinek!
-
thyeby
őstag
válasz
takee27 #3440 üzenetére
"Ki lehet hozni belőle még valamit?"
Ami egyenes belefér - ha belenézel az élébe - azt még ki lehet gyalulni belőle. (Apró fogásmélységekkel!) Használható rövidebbnek, ha az erős görbületnél elvágod, és visszagyalulod. A teknőst pedig léceknek lehet felszecskázni. Ami csavarodott is teknős is és görbül is, abból már nem lesz bídermájer.
"Ez természetes, vagy én nem tároltam jól?"
So-so.
Alapvetően természetes, de lehet helytelen tárolás is az oka.
Ha egy gyönyörű, de vizes fát a műhelyben a radiátor közelében a falnak dűtve tárolsz, az deszkának görbe lesz, szánkótalpnak meg túl egyenes.
Általában bajban van a tárolással az, aki kis mennyiségű fát kényszerül tárolni. Mert szellőző rakatban (szellőzőlécek közé rakva úgy, h minden irányból akadálymentesen járja a levegő - szellőzőlécek pont egymás felett, és a végekhez közel téve a szélsőket), magosra máglyázva (magyarul lesúlyozva) szakszerű tárolni a fát - kiváltképp, ha még vizes. Bizonyos százalék így is csavarodni, vetemedni fog, csak nem olyan erősen, mint ha nem kap súlyt. Ezért mondja a szakma, hogy légszáraz anyaggal dolgozz.
Aztán feldolgozás közben ismét sokat tud még vetemedni. Van, h egy nyílegyenes deszkát középen hosszára kettészelsz, és az egyik fele emerre, a másik fele amarra kajlul menten. Ez a fa belső feszültségéből adódik. Jellegzetesen akkor fordul elő, ha vaseret vágsz el. -
takee27
csendes tag
Sziasztok! Van néhány colos 4 m hosszú colos borovim, ami száradás közben megvetemedett, erre arra megcsavarodott, megteknősödött. Ki lehet hozni belőle még valamit? Ez természetes, vagy én nem tároltam jól?
-
thyeby
őstag
válasz
Longeye #3427 üzenetére
Már nagyon vártam ezeket a fotókat.
"Ti mivel kezelnétek le, hogy időtálló legyen. "
Vastaglazúrral és a saját alapozójával. Azt hiszem, én Sadolin-t tennék rá. A baumaxos, partikeres ócsóságoktól óva intelek! Lentebb valahol mdk01 és Dízeles részletesen kifejtették a kültéri favédelmet minden oldalról.
Ha a bütüket bekened méhviasszal, szinte örök életű lesz. És összeragasztáskor D3 vízálló ragasztót kenj a ragasztandó felületekre. Kend is jó alaposan szét, ne csak kinyomd, hogy majd a szorítástól úgyis szétterül, mert a bütü ha nincs jól lezárva, ott rengeteg vizet fel tud szívni."Gondolkodtam rajta, hogy a tetejére bitumenes zsindelyt teszek, de az elrontaná az összképet."
El.
Egyébként általában nem a tetejét kell félteni az esőtől, mint inkább az oldalát a naptól. A teteje megázik, de egyrészt a víz társadalmi rendszerünkben kvázi lefele igyekszik, másrészt a szél, a nap hamar meg is szárítják. Hanem ahol meg tud állni a víz. Résekben, az alján. Itt a szél sem szárít olyan szélsebesen, és hamar gombásodni, majd korhadni kezd, ha nincs szakszerű favédelem.
Helyedben én büszkén mutogatnám, ahogy József Attila szerette volna az új ruháját. Előttem nem tudsz kimosakodni: Neked kisebbrendűségi komplexusod van, komám!
Meglátod, a csiszolás mennyire feldobja majd!
-
thyeby
őstag
válasz
kalman7 #3437 üzenetére
"Elég erős az, amit a ruhán használnak?"
Tudi a búbánat! Azt tudom, h az apósom és a sógorom kezében elég gyenge a "gyári Bosh" tépőzár. Nekem még sosem sikerült tönkretenni egyet se, nekik egyetlen nap is elég hozzá.
Köszi a választ, én is erre gondoltam. (A fenébe, hát tavaly volt ilyen a lidibe, de kinek jutott akkor eszébe a deltacsiszoló?)
-
-
thyeby
őstag
válasz
Dízeles #3430 üzenetére
Hogy ez nekem nem jutott eszembe?!
Köszi!
Nem vagyok kész sajnos. Behalt a kis Bosh rezgőn a tépőzár, és várni kell, míg megjön - émmeg kézzel nem csiszolok
Egyébként most épp ezügyben ültem a PH elé:
Qrvadrága az a tépőzár, b@xxa+! Már a harmadikat veszem háromezerjével. (A pici delta talp)
Nemtuggya vki, h jó széles öntapadós tépőzárra hol lehet szert tenni itt az univerzum epszilon környezetében? Báni a fene, ha a párját is adják hozzá, még mindig léptékkel ócsóbb volna. De még azzal is kiegyeznék, ha nem öntapadós - felragasztom én pálmafix-el.
(A gumilap még kifogástalan, de csak együtt adják nagyász Boshék - ráadásul extraprofitot kérnek érte.) -
kalman7
csendes tag
válasz
Longeye #3427 üzenetére
Szuper a postaládád! Bátor dolog az a besüllyesztés az előlapon. Jó hogy bevállaltad. Az oldal lapot mivel süllyesztetted meg? A zár megvan, amit beleteszel? Sok csiszolás? Mióta megvan a citlingem, azóta minden anyagot áthúzok azzal. Sokkal könnyebb utána a csiszolás.
Kültérre nehéz tartós dolgot csinálni. Felületkezelőt nem tudok ajánlani, de sok múlik a tervezésen is. Egy csomó dolgot el kell kerülni. Ne legyen vízszintes felület, ahol megállhat cseppekben a víz. Bütü ne legyen fentről látható, stb. Szoktam nézegetni a fa kerítéseket meg kapukat, hogy hol feketednek el. Mindnek oka van, de nehéz olyat tervezni, ami minden hibát elkerül. Aztán az is nagyon fontos, hogy évente leápolja az ember. -
kalman7
csendes tag
A fecskefark közepét érdemes kimarni egyenes maróval, inkább az kopjon, és ahogy írtad a ff maró biztos könnyen törik. A ff marót meg már a végleges fix mélységgel érdemes csak használni, és csak a ferde rész kimarására. Szerintem fióktest szituációt vagy kézzel érdemes megcsinálni vagy valami profi komplett marósablonnal. Amire a marógép jó, az a hosszú, ff nút csapolás. Azt egyenes vezető mellett könnyű megcsinálni és értelme is van, mert azt meg kézzel eléggé nehéz lenne.
Ha vannak tippjeid, nyomhatod, aztán kitárgyaljuk.
-
Dízeles
aktív tag
-
Longeye
tag
Köszönöm a válaszokat srácok! Már megint sokat tanultam
Kalman! Itt van néhány kép, hogy hol tartok:
Hát én sajnos nem írhatom, hogy azért rakom fel, mert annyira jól sikerült, de nem vagyok annyira elégedetlen vele.Még össze kell ragasztani, meg sokat kell csiszolni rajta és persze majd felületkezelni a végén.
Mielőtt hozzáfogtam, keresgettem mintákat a neten, hogy milyen legyen, végül a kislányom választotta ki:
Ez nekem túl csicsás lett volna, ezért egyszerűsítettem rajta. A tetejének csak egyszerű ferde lapot gondolok, de azért tetszik rajta az a korona szerűség is. Csak az megfogná a havat télen. Merthogy szerintem eredetileg ez a láda falraszerelhető kivitel, de nekem a ház előtt fog állni egy fémrúdon.
Erről jut eszembe! Ti mivel kezelnétek le, hogy időtálló legyen. Gondolkodtam rajta, hogy a tetejére bitumenes zsindelyt teszek, de az elrontaná az összképet.
Az alábbi kép a vasalt feliratról:
Ez csak egy próbadarab volt, nem az, amit végül a ládára vasaltam, ezért kicsit elcsúszott, mert közben többször ellenőriztem, hogy a felirat mindenhol átment-e már. Miután kitapasztaltam a hőfokot (ez mondjuk a max volt), az eredetin már nem nézegettem annyit, így nem csúszott el, az szép lett.
És gravírozva:
Hát, nekem így sikeredett ...
-
thyeby
őstag
Olvastam egy riportot egy Amerikába szakadt hazánkfiáról, aki odakint befutott asztalos lett. Műhelyében ma is kézi módszerekkel dolgoznak. Egy fiók fecskefarkú illesztését (szabadkézzel!) berajzolással együtt valami két perc alatt készítette el.
Elmondása szerint ennek az az előzménye, hogy háború után nagy mennyiségben kellett koporsókat készíteniük a papájával, mert nagy mennyiségű halott volt. Nem volt idő sablonozni.
Mint ahogyan Te is mondtad régebben, hogy meg kell tanulni sablon nélkül odatenni azt a lamellózót. -
thyeby
őstag
Hűű, most vettem észre, hogy ezt jól elírtam. 32,5 mm-re emlékeztem, és köszönöm a helyesbítést!
S ha már itt tartunk:
Nem tudod véletlenül a 8-as tipli teherbírását? 1 db csap mekkora terhelésnél törik, v ilyesmi megközelítés. Persze ez nagyban függ attól is, h hova tesszük a súlyt. Van erre vmi egzakt?Nagyon korrekt a rajzod! Ez SkUp-béli faminta, vagy importáltál valahonnan? (Nem emlékszem ilyenre.)
-
thyeby
őstag
Dízeles, mdk01!
Ti vagytok ászok lazúrilag. A következő a hasfájásom:
Egy nagy pavilont kezelek épp, ami már volt kenve lazúrral. Kb 85%-ban visszacsiszoltam a fáig. Van azonban néhány hely, amit nem tudok csiszolni. Homorú boltozat, nincs mivel hozzáférni, és magos is nagyon. Arra csak rá akarok kenni. Van továbbá egy bejárati ajtó, amin a lazúr még szinte kifogástalan. Ez utóbbin csak fel akarom finomabb papírral simítani a festéket, hogy jobban tapadjon rá az újabb réteg.
Két kérdésem van:
1 - Hányas papírral borzoljam fel az ajtót?
2 - a boltozatra (amin már szintén van lazúr, de csak át akarom újabb réteggel fedni) rákenjek-e alapozót a jobb tapadás érdekében, vagy ne?(Apósom készítette ezt a pavilont vagy másfél évtizede. Ha kijön a lépés felteszek róla egy fotót, mert nem akárki tud ilyen szerkezetet alkotni. Egy asztalos feladta, hogy neki ez nem fog menni - az öreg pedig hozott egy másik szakit azzal a megállapodással, h majd ő ledirigálja, hogy mit, hova, hogyan kell mérni, szabni. És azóta is a szakmabeliek megállnak ácsorogni, hogy ez emberes munka. Megjegyzem, az após senem asztalos, senem ács. Fazekas mester.)
De jó lenne, ha valaki itt lógna a NET-en, mert reggel usgyi befejezni, amíg nem esik az eső!
-
mdk01
addikt
válasz
Longeye #3417 üzenetére
Én is próbálkoztam ezzel a gépi fecskefark alakú csapozással de nem sikerült igazán.
Gagyi hobbi felsőmaróba való késsel próbáltam de az xart sem ért. Több lépcsőbe kellett volna marni hogy normálisan vigye viszont azt ennél a marásos módszernél nem igazán lehet mert ahogy engeded lefele a kést úgy változik a csap szélessége. Ahhoz hogy jó legyen kb. 2x olyan szélesnek kell lennie a csap szélességének mint a kés átmérőjének.
Ezt most így nehéz érthetően leírni de sztem ezzel kér vesződni. Ezen olyankor érdemes filózni mikor 50 fiókot akar az ember összecsapozni. Normális kés+maró+sablon.Ha komolyan érdekel a fecskefarka alakú csapozás kézi elkészítése segíthetek leírás formájában.
Érdemes megtanulni mert hasznos és az elkészítése is élvezetes, legalábbis számomra.
Ha egy ilyet megtudsz csinálni szépen akkor már tudsz vmit, ha pedig teljesen takart formában is megcsinálod még meg is hajolok.Üdv.
-
mdk01
addikt
Gondolom 32mm-re gondoltál de igen.
Amúgy ha már tiplik távolságánál tartunk a szekrények esetében a tető/fenéknél és egyéb vízszintes választóknál a tipliket érdemes a polc első éléhez közelebb eső részén sűrűbben tenni mivel ott jobban igénybe van véve.
Persze ez a 32mm-es raszter(sorozatfúrok miatt van a 32mm-es raszter) nem aranyszabály de érdemes kb ezeket az arányokat tartani, viszont a kiosztás sokban függ az alkatrészek szélességétől is.
A lényeg hogy az elején kicsit sűrűbben legyen a 32mm meg nyugodtan lehet 30mm és máris könnyebb számolni.Üdv.
-
thyeby
őstag
válasz
kalman7 #3418 üzenetére
"a hobbi marófejek ennél kisebbek"
Egyszerűen kétszer marsz, ha kisebb a maród. A mélysége általában a hobbi-nak is elegendő. Csak az a gond a hobbi-val, hogy a kisebbek hajlamosak beletörni, ha picit is jobban tolod.
"Mérni ilyenkor nem nagyon lehet."
Dehogynem lehet. A subler mélységmérőjével. Jobb azt egy menetben kimarni. Előbb belövöd a gépet hulladék anyagon, asztán tolod élesben ezerrel. A fecskefarkú illesztés vájatát lehetetlen is több menetben marni.
Igaz, hogy marógépes alapszabály, hogy ha sokat kell kiszedni, akkor több menetben tegyük, hacsak lehetséges."Tehetnél bele függőlegesen egy tiplit. Akár teljesen átmenőt."
Te már kész szakember vagy, Kálmán! Ne is kérdezz tőlünk!
-
thyeby
őstag
válasz
Longeye #3417 üzenetére
"nagyon pontosra sikerült, meg is lepődtem."
Akkor ezt a részét már kipipálhatod. Ha kitartó vagy fognak gyülekezni a pipák.
"1. Van-e szabály, hogy milyen átmérőjű csapot használjak? Én most 6 mm-et használtam, mert a 8-asat már túl vastagnak gondoltam egy 18 mm vastag fához. Ezt 5 cm-enként tettem bele."
Pontosan úgy kell, ahogy csináltad: Harmadolunk. 6x3=18
A sűrűsége is jó. Picit lehet sűrűbben, ha komolyabb terhet visel, mint pl polc. A sorozatfúrók ha jól emlékszem, 3,25 mm-re furatoznak. Ezt mdk01től tudom, majd kijavít, ha rosszul emlékszem a tanítására.
"A csapnak mind a két oldalát be kell ragasztózni igaz? "
Igaz."az egyiket megpróbáltam kihúzni és beletört."
Gondolom, a szeggel jelölő tiplid tört bele - máskülönben minek kihúzni. Ennek én úgy szoktam elébe menni, hogy befogom a tiplit egy fúrógépbe, és picit lecsiszolok belőle, h könnyen járjon. Mármint a jelölős tiplit. A ragasztóst isten őrizz! Azon viszont jó, ha van enyvtáska, azaz rovátkolt. Ha nem az, belevájom a kombináltfogó recéit. Amikor szorul a tipli, van, hogy nem bírod beletolni a helyére, mert a ragasztó kitartja. De nem csak ezért jó a rovátkolás, hanem több, mint dupla felületen fog a ragasztó is akkor.
"de még csak meg sem mertem próbálni ilyet csinálni, mert ötletem sincs hogyan lehet ilyen pontosan kimarni mindkét oldalt."
Pofonegyszerű. Vezetőléc mellett tolod a felsőmarót. Gyakorolgasd hulladék anyagon, és fog az menni, mint az ágybavizelés.
"A Dremmeltől meg majd leszakadt a karom mire készen lettem, mert nincs hozzá gravirozo feltétem."
Nem tudom, milyen a gravírozó feltét. A Dremel-t ugyanúgy fogom, mint ha tollal írnék. A csuklómat letámasztom, és olyan lassan haladok, hogy ne legyen a fának ellenállása a sebes marás miatt. Így elég sokat tudok marni egy menetben. Ha már kezd fájni a kezem, leteszem, mert akkor rontok, ha nem vagyok ura az izmaimak. Az ember mindig talál olyan munkát, amivel kipihentetheti a kezeit.
-
kalman7
csendes tag
válasz
Longeye #3417 üzenetére
Hali!
1: Szerintem a 8-as nem túl vastag, de én is csak kontár vagyok, majd a többiek mondják a tuti méretezést. Az 5 centis térköz pedig sűrűbb a szükségesnél, de az a helyzet, hogy én is túl szoktam biztosítani a dolgokat, és jól van az úgy.
2: én arra szoktam figyelni, hogy a teljes felületen elkenjem a ragasztót (mind a két darabon) összeillesztés előtt. Sokan mondják, hogy összenyomáskor úgyis mindenhova odajut a ragasztó, de szerintem az nem ugyanaz.
3: a fecskefarkokra gondolsz? Vésővel csináltam. Gép már nem fért oda, mert amikor az osztóléceket csináltam, már be voltak ragasztva a polcok. Sorrend, a fene vigye el. Bár itt most az se segített volna, mert 20mm hosszú, 25mm széles a csap, a hobbi marófejek ennél kisebbek. Másrészt nem akartam átmenő fészket csinálni, mert ha végigzongorázod a teljes ragasztási felületet, egyetlen olyan lap van, ami "jó" felület vagyis nembütü ragasztódik nembütühöz. Ez pedig pont a fészek feneke. Szóval azt szépen ki kellett munkálni ahhoz, hogy a ragasztásnak jó tartása legyen. A kész szekrényen sajna nem lesz ilyen szembetűnő, rá fognak takarni az ajtók egy kicsit. Marógéppel úgy csinálnám, hogy ha az egyik oldal kész, akkor a másik oldalt apránként marnám beljebb-beljebb, amíg össze nem passzol. Mérni ilyenkor nem nagyon lehet.Az a lézer+gőz megoldás nagyon jó. Nemsokára használni fogom és is.
Bekarikáztam a múltkori képeden egy részt. Ha oda valami csuklót akarsz tenni, nekem van egy rossz érzésem, hogy könnyen eltörik szálirányban az anyag. Tehetnél bele függőlegesen egy tiplit. Akár teljesen átmenőt.
Kíváncsi vagyok most hogy néz ki a láda. Most nézem a képet, hogy íves ennek a lapnak a széle.
-
Longeye
tag
Sziasztok!
Összeeszkábáltam a postaláda oldalait. Csapolást használtam, úgy ahogyan már írtátok:
Beütöttem a csapot az egyik oldalba, kis szeget bele, teteje lecsíp, gumikalapács, bejelöl... stb.
Szuper lett, nagyon pontosra sikerült, meg is lepődtem. Korábban már írtam, hogy mindig mind a két oldalt vonalzóval és cerkával jelöltem be, de sosem sikerült ilyen pontosra mint most.
No ez eddig rendben is van, de azért lenne néhány kérdésem:1. Van-e szabály, hogy milyen átmérőjű csapot használjak? Én most 6 mm-et használtam, mert a 8-asat már túl vastagnak gondoltam egy 18 mm vastag fához. Ezt 5 cm-enként tettem bele.
2. A csapnak mind a két oldalát be kell ragasztózni igaz? Gondolom igen, csak azért kérdezem, mert az egyik oldalra annyira beszorult a csap (amelyikbe beütöttem), hogy az egyiket megpróbáltam kihúzni és beletört.
3. Te Kalman! Hogyan csináltad azokat a trapézos illesztéseket? Van ilyen alakú fej a felsőmarómhoz, de még csak meg sem mertem próbálni ilyet csinálni, mert ötletem sincs hogyan lehet ilyen pontosan kimarni mindkét oldalt.
Ja! Még valami: Megcsináltam a feliratokat: lézernyomat+vasalát+Dremmel. A végeredmény kontárhoz illő, de olvasható.
Gőzölős vasaló kellett hozzá, simán nem ment. Egyetlen görcs van az egész előlapban - naná, hogy a nevemnél - ott kézzel kellet rárajzolni két betűt, mert a vasalás nem vitte át ott. A Dremmeltől meg majd leszakadt a karom mire készen lettem, mert nincs hozzá gravirozo feltétem.Előre is köszönöm a válaszokat. (Meg az eddigieket is.
)
-
kalman7
csendes tag
Képek a késről. Kis gagyi teste van, lemezből hajlítva. Alacsony metszőszögű, nagy szájú, így kiszaggatja a fenyőt. Csak akkor használom, ha kicsi helyre kell bekanyarodni, pl most az osztóléceket legömbölyítettem hátulról, de a találkozásoknál szögletesre hagytam. Az átmenetnél a normál gyalu túl hosszú átmenetet csinált, ezzel tudtam rövidebbet csinálni. Aztán vésővel még rövidítettem rajta.
Háttérben a soproni szerzemény. Az esztétikára még este visszatérek. -
bbchris
senior tag
A vídiánál nincs forgács csak por mivel porkohászati úton készül ugye ami annyit jelent hogy Wolfram és egyéb kemény fémporokat közel 500 tonnás préssel sajtolnak össze és így keletkezik a vídialapka . Jól írod hogy előszőr oldalélezés van utána jön mellszög majd hátszög élezés . Általában szemben szokás élezni bár ugye vídiás fűrészlapnál ott a mellszögnél nincs jelentsége , hátszögnél pedig általában kifelé azaz ha váltós akkor a fogcsúcs felé forog a korong hogy ne kapja alá a fogakat .
Marókéseknél viszont már jobb az éllel szemben forgatni a korongot mert valóban így élesebb lesz a szerszám még a vídiás szerszámoknál is észrevehetőbb a különbség . -
kalman7
csendes tag
Tényleg szerencsém van. Azt hittem gyorsan végzek ezzel a szekrénnyel, és fűt-fát ígérgettem a családban. Jöttek is hogy mikor leszek már kész, de hetek hónapok múlásával szép lassan elmaradtak a követelések. Mindig mutatok valamit, hogy azért haladok.
Nézegettem a régi bútorokat olyan szemmel, hogy jé, abban az időben nem voltak nagy teljesítményű gépek, mégis milyen egyenes, párhuzamos, sík stb. pontos megmunkálásokat tudtak csinálni. Gondolom sok inas volt, elég idő és elég megbecsülés. Végülis ez a 3 dolog nálam is megvan. Először csak kíváncsi voltam, nem voltam biztos abban, hogy tudok pontos geometriákat kialakítani a kézi szerszámokkal, de be kell látni, hogy bármi megoldható, legfeljebb sokáig tart. Végülis csinálni jó, nem befejezni. Most itt tartok, sok-sok trükköt szeretnék még megtanulni. A legszebb szakma a Tiétek!
Esztétikát kellene még tanulni...
-
L.Szilárd
csendes tag
Üdv!
Elismerésem Kálmán. Igazat adok az előttem szólóknak. Csak egy valamit sajnálok, hogy ilyen munkából itt Magyarországon még nem lehet megélni.
Nyugaton, már lehet hogy elég jól megtudnál belőle élni. Ott van még becsülete a kézi munkának, és újra kezdik azt keresni az emberek. De a magyar emberek pénztárcája nem ehez van szabva.
De azért hajrá csak így tovább!
Csáó!
-
thyeby
őstag
Energy52 lázasan tervezi a jövőt. Linkelt nekem néhány jogszabált, gondoltam, megosztom Veletek:
Ha valaki még nem tunná, miből él egy fiskális, hát íme:
"A Kormány a kereskedelemről szóló és pontjában,
valamint az pontjában foglaltak tekintetében a rendőrségről
szóló pontjában kapott felhatalmazás alapján, az
pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket
rendeli el: 2005. évi CLXIV. törvény 12. § (1) bekezdés
és pontjában, valamint az pontjában foglaltak tekintetében
a rendőrségről szóló pontjában kapott felhatalmazás
alapján, az pontjában foglalt feladatkörében eljárva
a következőket rendeli el: h) és pontjában, valamint az
pontjában foglaltak tekintetében a rendőrségről szóló
pontjában kapott felhatalmazás alapján, az pontjában
foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:"ez még oldalakon át folytatódik, de ennyiből már minden bőven érthető.
(Hangsúlyozom, az idézőjelek között idézet van!) -
Madmax81
aktív tag
Érdekes néha hiányoznak azok a szép emlékek az első " nem tökéletes munkák " a tanulás a Mesteremtől .
Sok dolgot ott tanultam meg és szerencsére jó a problémamegoldó helyzetfelismerő képességem sajna itthon nincs sok gépem de amit kitalálok azt meg is valósítom .
kalman7 is jó úton halad hogy igazi szakember legyen , ha nem lesz áram majd tőle kérünk segítséget -
thyeby
őstag
válasz
Madmax81 #3401 üzenetére
"tanulóként meg kellett tanulnom hogy célszerszám nélkül is lehet dolgozni csak ki kell találni egy jó sablont vagy egy új eljárást"
...és ez az asztalosismeret, nem pedig az, hogy megnyomjuk a start gombot, és öntjük a fát a garatba...
(hiába ott van mindenkinek kéznél a zsebszámoló, azért nem butaság, hogy tanítják az iskolában az összeadást és a szorzást - legfeljebb az abakuszt és a logarlécet hagyják el)
-
Madmax81
aktív tag
válasz
kalman7 #3399 üzenetére
Nagyon ötletes megoldásaid vannak
" te sem a kitaposott ösvényen jársz "
Egyszerűbb lett volna valamilyen maróval dolgozni de te a nehezebb utat választottad ez dicséretes egy igazi szakember vagy aki tudja mit csinál és átlátja a megoldandó feladatot .
Sok asztalos csak irigykedne a munkád láttán ha ezt megcsinálod kézzel mire lehetsz képes ha egy jól felszerelt műhelyed lenne , csak így tovább -
Madmax81
aktív tag
Ahol én tanultam az egy klasszikus asztalos műhely ott még nem volt lapszabász gép ( Kb 10 éve lehetett amiről beszéltem )
A körfűrész is egy mezei gép volt nem volt valami nagyon felszerelt műhely akkor kezdtek bejönni a nagy szerszámgyártó cégek az első ami megtalált minket az a Leitz volt .
Akkor még híre sem volt a bútorlapnak ( Forgácslap ) csak fával dolgoztunk .
szélezetlen deszkákat
Mik meg ezen a sufni gépen 5-8 cm vastag anyagokat széleztünk 2-3m hosszan azok a régi szép időktanulóként meg kellett tanulnom hogy célszerszám nélkül is lehet dolgozni csak ki kell találni egy jó sablont vagy egy új eljárást nem volt egyhangú a meló
Új hozzászólás Aktív témák
- Sorozatok
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Raspberry Pi
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- Új Cosori Premium Air Fryer / forrólevegős sütő, 5.5L (CP158-AF-RXB)
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Ülőgarnitúra 3-2
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Nanni Equinox CoolMax 140x200 használt memóriahabos matrac
- Reolink Duo 3V PoE IP kamera - dupla lencse, 180 látószög, új
- Motoros nadrágtartó hózentróger. Széles pánt, erős krokodilcsipesz
- Nespresso kapszula átalakító adapter Nescafé Dolce Gusto kávéfőzőhöz
- Eladó KTM 26 Col-os Mountain-bike kerékpár!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- LG 24GQ50F-B - 24" VA / 1920x1080 FHD / 165Hz 1ms / AMD FreeSync Premium / Adaptive Sync / HDR 10
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple Watch Ultra 2 Titanium Szíjjal 49 mm Használt, újszerű
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest