2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A legváltozatosabb retro platform: SS7

CPU-tesztek és kalandozások a Super Socket 7 több mint két évtizeddel ezelőtti legendás, forrongó korából.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

'97-'99 környékén járunk. Az Intel Slot 1-re váltott, de az AMD még megpróbálja a Socket 7-et is fejleszteni, mivel még lát benne lehetőségeket, valamint hogy átvészelje a Slot A bevezetéséig terjedő időszakot.

Egy teszt, vagy nevezhetjük antológiának is, melyet régóta szerettem volna nyélbe ütni. El is kezdtem kétféle lappal, de mindegyiknél akadt némi hiányosság, aztán megérkezett az Epox MVP3G2. Gyakorlatilag a leggyorsabb SS7 lap, azonos FSB-n a G5 gyorsabb, de a nagyobb cache akadályozza már a 112-es FSB elérését is. Memóriakezelése az ALi lapoknak jobb, de abból csak 512k cache-es van, jól is megy, de nálam legalábbis nem képes a G2 eredményeire, valamint nem indul benne a R9800Pro.
A memóriakezelés azonban a G2 esetén is javítható, az ALi közelébe hozható, és dacára a kisebb átvitelnek, mégis jobb teljesítményt ad összességében a G2, valamint a driverezése, setelése is egyszerűbb (bár mindegyik komplex kissé, nehéz megtalálni az optimális BIOS/driver seteket), de ha megvan, akkor stabilan futnak overkill és korhű VGA-val is.

Tehát a G2-ben a konvencionális, régebbi S7 procikat is ki lehet próbálni magasabb FSB-n, és ezen tény + az overkill VGA, érdekes, néha meghökkentő következtetéseket von maga után, így több mint 20 év távlatából.
Anno S7/SS7-et többféle lappal, procival is használtam, tehát van nosztalgia-faktor, megkedveltem, és immár retroként is a fő kedvencek között van.

Kezdjük az időutazást, egy kis Wiki-idézettel, itt elég jól és tömören össze van foglalva a platform lényege:

"Super Socket 7
A Super Socket 7 (vagy Super 7) a Socket 7 egy módosított változata, amelyet az AMD tervezett. Támogatja a 100 MHz-es FSB-t és az AGP-t. A Super Socket 7-et az AMD K6-2 és K6-III használta, és néhány kései Cyrix M-II. Visszafelé kompatibilis a Socket 7-tel, és a Super Socket 7-re tervezett processzorok is használhatók a normál Socket 7-es alaplapokban, de ilyenkor a 100 MHz-es FSB hiányában lényegesen lassabbak. A Socket 5-tel lábkompatibilis, azaz fizikailag illeszkednek bele a Socket 5-ös CPU-k, de sok Super Socket 7-es alaplap nem támogatta az 5 V-os magfeszültséget, ami szükséges a Socket 5-ös processzorok működéséhez.

Amíg az AMD korábban kizárólag az Intel által tervezett processzorfoglalatokba tervezte a chipjeit, a Socket 7 volt az utolsó, aminek a használatára engedélyt kaptak. Az Intel úgy gondolta, hogy amikor befejeződik a Socket 7 termékciklusa, és ők váltanak a Slot 1-re, akkor az AMD-nek csak ez az elavult technológia marad, és így a processzoraik versenyképtelenek lesznek. Az FSB 66-ról 100-ra emelésével és az AGP támogatás beépítésével az AMD kipótolta az új foglalat hiányosságait, de hamarosan rájöttek, hogy saját foglalatot kell kifejleszteniük, ez lett a Slot A.

A Super Socket 7 321 tűs ZIF PGA foglalat, mely fogadja a 2,0-2,4 V-os magfeszültségű AMD K6-2 (300-550 MHz), K6-III, K6-2+, K6-III+, Cyrix M-II (PR366/250 MHz - PR433/300 MHz) és az IDT WinChip (200-250 MHz) processzorokat."

A S7 system alakítgatása – feszültségcsökkentés / FSB emelés / AGP port – összességében magával hozta azt a tényt, hogy egy jól felszerelt SS7 lap a mai napig tartja a csúcsot, ebbe tehető a legtöbbféle processzor, melyre a címben is utaltam. Retro kedvelőknek jó kis kaland, nekem pedig pláne, hiszen rendelkezem szinte minden akkori gyártó különféle processzoraival – anno még nagy volt a választék és a verseny. Ellenben mára már csak két nagy procigyártó maradt, a többiek feladták / fel lettek vásárolva / beolvadtak más nagy cégekbe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.