Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- [K2]: Synology NAS és a felhő
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ezt csak úgy itthagyom!
-
KROK640
nagyúr
Azért ez nekem eléggé meredeken hangzik h a CPU hideg volt de a tartó csavarok izzottak. Lehet h a lap sem véletlenül szállt el akkor.
Egyébként nekem Prescott P4-esem saját napi használatra nem volt, sőt a korai lelkesedés után igyekeztem őket kerülni (mikor rájöttem h melegednek meg néha még lassabbak is, - hiába 2×L2 cache, HT és magasabb FSB - ).
Northwoodom viszont egy időben kettő is volt, párhuzamosan az Athlon XP-vel, és mindkét Northwood napira tuningban "hozta a kötelezőt" az egyiok 1600@2400MHZ-en a másik 1800@2660MHZ-en rótta köreit, extra melegedés nélkül. -
envagyok
veterán
Nálam 700 cumine cerka @1ghz-en ment, abból lett csere p4 2.4 nw-ra asus p4p800-al.
Nekem nem volt vele gondom, 2006 végéig használtam, akkor cseréltem c2quad q6600-ra először ASUS P5B volt, majd ABIT IP35.
Lehet most ha visszamennék, máshogy csinálnám, de akkoriban azért a s939 Athlon64 procik eléggé drágák voltak.
Retróba szeretem a p4-est, annyira, hogy 6 is van belőle (2000 p4 1.6ghz+gf2+rdram / 2002: p4 3.06ghz+gf4 ti4600 rambus/ 2003: p4 3.4ghz p875 lap radeon9800 / fx5950u 2004 s775 p4 3.46ghz EE + ABIT i925 + x800xt Dell XPS P4 670 + 7800GTX SLi) De még tervbe van véve Pentium D-re is egy 840EE és egy 965EE konfig is. -
válasz
Pikari
üzenetére
Érdemes ketté választani a 939 és AM2 vonalat.
A 939-ek simán mentek a gyári 2GHz helyett 2.4-et, de sok elballagott 2.7-ig, már ha a lap engedte. A sima egymagosokat jobban bírták a deszkák a fele fogyasztás miatt, szóval még csak nem is a HT volt a korlát. Ezekre nem lehet mondani, hogy határon mentek volna, mert 20-35% közötti tuning mindegyikben benne volt. Ahogy neked is a legtöbb napi szinten bírta a 2.4-et, a végéhez persze már feszelni és hűteni kellett őket. Ezeknél a 3800 hülye számozás volt. Az 1.8GHz-es egy magosra 3000-et írtak ami nagyjából OK is lett volna egy korabeli P4 ellen. Akkor ezeknek 3200 X2-nek kellett volna lenniük, 2.4GHz-en 3.6 GHz-es dual core P4-gyel vehették fel a harcot, de alap órajelen nem értem hogy találták ki a 3800-at. Amikor kijött a C2D AM2, akkor nagyon olcsó upgrade-t jelentett a 3000+ X2-re cseréje. Ez olyan 2007 elején lehetett amikor kijött a Supreme Commander ami sokat profitált is a több magból.
Az AM2 csak optimalizálgatás volt és a C2D széria ellen nem volt esélyük. Mondjuk az AM2 a 775 előtt 1-2 hónappal jött ki 2006 közepén, de az utóbbival az Intel visszatért a pástra. Az AM2-nél ezután ment a mindenféle vágogatás, 6000+-nál egekig emelt órajelezés stb. stb. A Phenomig nem is tudtak igazán kihozni semmi értelmeset, bár nagyon olcsó gépbe a Sempronok elmentek, mert annyira lement az áruk és egy P4 Celeron után megváltást jelentettek.
-
jokeph
nagyúr
DELL GX 260 SFF - Integrált Intel Extreme Graphics 2 sikeresen telepítve, UT2004DEMO bench indul... hááát, nem csalódtam.
-
Pikari
veterán
válasz
Fücsök007
üzenetére
Ha mégis kisérletezgetni akarnál, akkor esetleg a Pentium D 925-öt tudom javasolni (95w). Az kb a legolcsóbb, és lenni szokott az eladóknak is. De ha nincs, akkor tulajdonképpen bármelyik másik is jó. Pentium4-ből az 524-et tudom ajánlani, az megy a legrégebbi lapokban is, és relatíve könnyen beszerezhető (84w). Ha szerencséd van, ezek mennek 3.6ghz körül, vagy afölött is, de ha nincs, alapórajelen járatva is elég jók.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
Igen, ez így van, az athlon64 x2 procik kb az architektúra órajelimitjén jártak. Én annyira nem szoktam tuningolgatni a procikat, mert fontosabb számomra a stabilitás. Egy 939-es x2-esem volt, talán tavaly adtam el. 4400+ (2.2 ghz). Azt hiszem, az ment 2.4-en is (fsb állítással) de ennyi. Feszültséget nem szoktam állítgatni, mert nem akarom a cuccaimat kinyírni.
Van most egy - netezgetős family gépet építettem belőle - Athlon64 x2, de AM2 foglalattal (4500+) na az gyárilag 2.5 GHz, leherélt cache memóriával és elágazásbecslővel, viszont csak 65w. Azt is csak 2.7ghz-re bírtam, de lehet, menne 3 GHz-et is, csak a kukázott szar ramok miatt nem tudom az fsb-t feljebb húzni. Viszont konkrétan így 2.7-en gyengébb, mint a 939-es athlon64 x2 4400+, ami meg gyengébb, mint a pentium d 9xx széria. Szóval eléggé rossz csillagzat alatt születtek ezek a procik, pláne, mivel ennek már a core2 ellen kéne versenyeznie

-
Fücsök007
őstag
Pedig a NW procikkal sokan retróznak ma is, többnyire gyári Alu hűtővel 3-3,4GHz között vígan elmennek. (Most a nagyobb méretűre gondolok, de a prescott procikhoz adott rézmagos hűtővel simán mehet vele a tuning 3,8GHz-ig.) 3GHz-en 1GB 400MHz-es 2-2-2-5-1T ddr ram kit mellett nem zabál és van is ereje, kb. 2004-ig bármilyen játékhoz elég 6800GT/GS kártyával.
Késői lapok pl. abit AI7 mellé akár voodoo 2 SLI is mehet mellé tuningolt PCI órajel mellett, mivel win98SE támogatásban és stabilitásban (intel vonalon) a 865PE északi hidas lapok a legjobbak.
-
arn
félisten
addig volt tuningolt prescottom (2004rol beszelunk), amig a vizhutessel hutott konfigban a lap el nem durrant alatta (abit ic7). a proci huvos volt, a lap es a hutoblokkot tarto csavarok izzottak. az a64el semmi ilyen gond nem volt (a legelso is leghutessel siman ment 2.4-2.5on) onnan meg core2re valtottam 2006ban.
a p4et bottal sem piszkalom azota, meg retroban sem. a pentium 3 es a core2 kozott csak amd.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
A 64 bites HT-s prescott persze h leverte a sima Athlon 64-et.
De ha meggondolod az X2-nél a relative alacsony órajel is hátrány volt, meg a tuning lehetőségek is korlátozottabbak voltak, mint írtam a legtöbb Pentium D-ben "benne volt" a 4GHZ, de konkrétan nem egy 5GHZ-ig is emelhető példányhoz volt szerencsém. Ezzel szemben AMDben egyszer láttam egy 3500-ig emelt széthűtött példányt, ami 7000+ volt elvileg már a számozása alapján ehhez képest a 4GHZ-es Pentium D szinte mindenben verte.Azért azt nehezen tudom elképzelni, hogy azonos hűtés mellett egy 140W-os TDP-s proci kiemelkedően hűvösebb legyen mint egy 95W-os.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Én az első X2-est az akkori barátnőmnél láttam, egy 3800+-ot (2006 november). Mint kiderült a báttya nagy AMD fanatikus, a csaj meg nem értett hozzá, szóval lett neki ez. Viszont a körítés jó volt ahhoz képest, hogy csak Sims-ezett, mert 2GB RAM és 7600GT (meg 6Mbites internet, én 2Mbittel a királynak éreztem magam) abban az évben amikor én 640MB-ról 1GB RAMra váltottam, és mindez 7 hónappal a 7300GTre váltásom előtt (na meg nekem még 2669-es Athlon XP-m volt). Ez az élmény egyébként nagyon megmaradt (akkor voltam náluk először mellesleg és ismertem meg a családot is).
Igen, igen, pontosan a Prescott sokkal jobban melegedett, miközben előfordult, hogy még lassabb is volt mint a NW. Az OC nélkül 90 fokos CPU-tól meg engem is kitörne a frász, bár ezek már pont Throttlingoltak ha baj volt.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
nekem van prescottos pentium4 (64 bit+ht) és volt athlon64em is (ez utóbbit már eladtam). a prescott visszakézből feltörölte vele a padlót. a pentium d 9xx szintén leveri az am2-es athlon64 x2-met jónéhány százalékkal.
egy dologban volt az athlon64 és az x2 gyorsabb: szintetikus benchmarkokban kb 10%-al (3d markok, cinebenchek). minden másban 30-60%-al a pentium4 és a pentium d nyert, de van olyan workload, amiben a pentium d konkrétan kétszer gyorsabb.
csak az internet meg tele van hazudva olyan benchmarkokkal, ahol a 100 dolláros 95 wattos pentium d processzorokat 1000 dolláros, sorozatgyártásban nem létező 140w-os athlon64 x2 szerverprocesszorokkal mérik össze, aztán aláröfögnek, hogy a pentium d mennyire lassú, meg mennyire melegedik

-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
AMD első X2-eshez (s939):
Erre anno szívesen váltottam volna, de valami bűn volt az árazása, csakúgy mint a picivel későbbi jobb C2D-nek, és a lapok sem voltak occsók.
Úgyhogy maradt még picit az s478 Prescott 2,8 Abit IC7 G lappal, ezt a frissen kijött AM2-es cuccal váltottam, Athlon A64 5200+-al és egy Asrock Alive-Dual esata II-vel (ezt a lapot bánom hogy anno eladtam), a lap/cpu páros megvolt egy jobb C2D árából.
NW/Presi: Az NW-re 3 GHZ-en is elég volt a Titan belépő hűtő, a Presihez meg kellett egy egy komolyabbat néznem (alapon, semmi OC!), mert alapon is 50-60 fok, div x encode alatt meg ülve nyalta a 90 fokot ugyanazzal a Titan hűtővel.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
A korai Prescottok azonos órajelen (hiába a 800-as FSB + HT) egy szálon gyengébbek voltak a Northwoodoknál, és jobban is melegedtek. Paraméterek alapján impresszív fejlesztés volt (2× annyi L2 cache, 800-as FSB az 533-as helyett, HT) de gyakorlatban ez nem nagyon jött ki, ellenben tudtak melegedni rendesen.
A Celeron és Pentium D-kben azt szerettem, hogy a legtöbben benne volt a 4GHZ, és így már gyorsabbak voltak mint a 3400MHZ körüli NW-k, vagy Presscottok, sőt, ha a második szál is képbe jött, akkor meg pláne taroltak. Tudom, mert volt (igaz eladásra építettem őket) több Celeron D / Pentium D gépem is 2005-2006ban. Egyébként épp emiatt a tuningolhatóság miatt sokkal jobbak voltak mint az Athlon X2-esek, amikre általában az órajelük dupláját vagy néha még többet (1MB cache-es változat) írták rá + -ban ami a legritkább esetben jött ki a gyakorlatban. A 4200+ pl 2100MHZ-es volt, és bizonyos esetekben még a 3200+-os Bartont sem volt képes lenyomni, ehhez képest 1000+ -al több volt ráírva. Szerintem az AMD féle számozás ekkor szakadt el teljesen a valóságtól, és 5000+ felett már csak legyintettem, mert akadtak helyezetek, ahol egy 2660MHZ-es Pentium D805 is elverte tuning nélkül. (Az intellel szemben az X2-es Athlonokat meg nem vagy alig lehetett tuningolni).
A 6400+ persze komoly volt, már csak az alapórajelét nézve is, de addigra már gyakorlatilag a (második hullámos!) C2D-kkel kellett versenyezzenek, ami más liga volt. Eleinte aggódtam, hogy az E6300-as 1830MHZ-en mit keresne egy 2,2GHZ-es AMD ellenében, de a gyakorlat azt igazolta, hogy jobb választás volt, és lényegesen keresettebb is volt. Emlékszem, hogy a számtech boltban ahol dolgoztam kb 90%-ban inkább Intel C2D-t kértek mint X2-es Athlont. Ha valaki szigorúan alapórajelre gondolt, akkor versenyképes volt az X2, de ha képbe jött a tuning egyértelműen az Intel volt a jobb választás.A másik eset mikor az Athlonok számozásában megrendült a bizalmam, azok az Athlon XP alapú Sempronok (főleg Thortonok) voltak. Öcsém 2800+-osa pl egy az egyben mind értékeiben mind teljesítményében egy 2400+-os (2GHZ-es) Athlon XP volt, 2800+ néven forgalmazva. Bár az FSB 166-os volt 133 helyett, de érezhető javulást ez sehol sem hozott. Valójában kínos ráncfelvarrás volt ez, mivel az AMD még az Athlon 64-el hadilábon állt, de valamit fel kellett mutatni. Később persze jött a mese, hogy a PR-t már nem a P4-hez hanem a Celeronhoz kell érteni ezeknél a CPU-knál, de pl tömörítésben a 800MHZ-el alacsonyabb órajelű Celeronnal is holt versenyeket hozott, míg játékokban is épp hogy elérte egy 2800-as Celeron szintjét. Ez már eléggé kínos volt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, ha a nyer órajelet nézzük, akkor a Bartonok voltak akkoriban a legkeményebbek. Valahogy így alakult a sorrend :
P4 Celeron < P4 Prescott < P4 Northwood < Tualatin PIII < Duron < Athlon XP Thoroughbread < BartonVolt egyszer egy Bartonom (2500+ eredetileg) ami ment 11×250-et vagyis 250-es FSBvel 2750MHZ-et. Ez Barton mércével 4500+-ot jelentett. Sajnos eladtam 2004 nyarán, de abból lett a "Spieluhr" fantázia nevű konfig. Egy teljesen átlátszó plexiházba került egy NF2 Ultra chipsetes DeLuXe ASUS lapba, 2GB RAM társaságában, egy Radeon 9700Pro mellé, meg valami akkor kapható legnagyobb winyóval. Nagyon komoly kis gépezet volt, és évekig elégedetten használta tulaj, 2006 novemberében még tutira az volt a fő gépe. Végül egy jól meghúzott C2D E6300 váltotta le valamikor 2007-ben de az már azért teljesen más "kávéház" volt mint a Barton.
"3 GHZ-en emlékeim szerint semmilyen s462-es Athlon XP nem vette fel a versenyt vele" - raktad volna mellé az én 1466@2669MHZ (3400+)-es CPUmat, vagy a fentebb említett Bartont

Egyébként nekem is volt NW 1800A-m, 2660MHZ-en ment napira, ment volna 3GHZ-en is de akkor már brutálisan melegedett és hangos volt, így maradtunk 2660-on. (860MHZ sem volt rossz tuning akkoriban). Jó kis összehasonlítási alap volt a 2669MHZ-es Athlon XPvel szemben, ami minden létező dologban verte, miben jobban (pl játékok), miben kevésbé. A Tömörítés feküdt a legjobban a P4-nek ott szinte egy szinten voltak. (annyira minimális volt az AThlon XP előnye h kb mérési hibának is elment)
tapasztalatból azt mondom, a 3GHZ-es NW-d mellé téve a 2669-es Athlon XP-met vegyes lenne a kép. Játékban talán jobb lenne az Athlon, de pl tömörítésben már tuti kikapna. -
jokeph
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Az s462-es Bartonok a maguk idejében vitték a pálmát, és nem voltak drágák.
Ha találok itthon egy működő jobb s478-as lapot, akkor megnézem abban is a saját 1,8 GHZ-es P4 NW procimmal alapon és utána 3,0 GHZ-en is, Asus P4PE-ben évekig ment 3 GHZ-en, el volt egy közepes léghűtéssel.
Rá fogom gyúrni az XP-met egy pici SSD-re, sokat kell várnom a Maxtorra minden mozdításnál.
3 GHZ-en emlékeim szerint semmilyen s462-es Athlon XP nem vette fel a versenyt vele.Meg van egy elit FX5200-asom (Asus V9520 DDR 128 MB 128 bit), erre is kíváncsi leszek, hogy a 2 különböző Asus FX5200 között mekkora difi jön ki (még nem jártak ugyanabban a konfigban).
Asus V9520 FX5200, 4 féle procival:
S939 A64 3500+
S939 A64 X2 4400+
s775 Pentium Dual-Core E5200
AM2 Athlon X2 5400+
-
-
válasz
envagyok
üzenetére
Olvasgatom...
"Feltételezem, hogy akkor a NOEMS paraméter egyszerűen nem használható. Az EMM386-ot jobban dokumentálni kellene. Az EMS memóriának semmi köze a port trapping-hez, de lehet, hogy a port trapping funkció csak az EMS kód belső része, vagy ilyesmi.
Ez logikus, ha figyelembe vesszük, hogy az EMM386-nak csak a port-hozzáférések figyelésével kell törődnie, hogy elkapja a DMA-átvitelt a „hamis” EMS-oldalkerethez, amely valójában egy újraleképezett XMS-memória. Ha nincs EMS, akkor nincs oka a portok csapdájának."
Programozó hozzászólása. Ilyen szinten nem programoztam sosem, de már korábban rájöttem a hamis EMM lapkeret létrehozására. A gond az hogy madness gépen nem műkszik(ill nem sikerült még), a JEEM+SB EMU megy, gamek szólnak, de nemrég vettem észre hogy a trackerek némák, nemtom miért, de gondolom ennek is megvan a magyarázata. A CubicPlayer könyvtárában levő digidemo viszont szól, feltételezem hogy más scene is ok akkor.
Legjobb lenne ha a hamis lapkeret+Live szólna. Előbbi init lefut a Zenen is, de a Live nem fogadja el. 775 és X99- en jó volt még.
-
Pista0001
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Asus Terminator A7VT barebone-nal mértem ugyanilyen vga-val. Érdekes (nekem, de nem vagyok túl tapasztalt 3dmarkban), hogy a valós órajel különbséget tükrözi inkább az eredmény, nem az AMD "vélt" teljesítményét. Gyanítom, hogy egy 2500+ (1833MHz) már akár alul is marad az 1,8-as P4-gyel szemben. Később megcsinálom azzal is a mérést.

-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Akkor ez egy megerősítő tapasztalat, hogy a 2.00 általában jó, újabb vas+XP esetén. A korábbi verziók viselkedése is változó, van amelyik bugos vagy fagy XP alatt, van amelyik rendben műkszik.
PAE : 2féle verzióval találkoztam, egyik sima, másik bootmenüt készít, utóbbi talán praktikusabb, mivel könnyen indítható bármelyik, nem kell leszedni-felpakolni - mást nem változtat amúgy a rendszerben. Szegmentált RAM driver, úgy vettem észre ha fent van, akkor a többi drivernek is a moddoltnak kell lennie, hogy fusson minden, én custom ISOt készítettem a telepítéshez, belepakoltam az Intel-AMD AHCI-Fernando+az egyéb belefordítható újabb drivereket. 3DM03-05-06, az így telepített XP- n is fut trükkök nélkül, 99-01-2000- hez pedig patch- ek kellenek.
Valamint a PAE ha fent van, kicsit lassít a gépen, legalábbis a tesztekben, nem tudtam, mondták, ellenőriztem - 1-2%, tehát általános használatban nem jelentős.(#97274) jokeph : az eredmények alapján kb 2001- ig príma retro gép, a natív W98 támogatás miatt egy dualboot XP- vel jól állna neki.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
-
-
envagyok
veterán
Pár érdekes dolog DOS hanggal kapcsolatban:
FixMPU: Software solution for "hanging note bug" on SB16
MIDIto r12 (Midi and FM redirection, Mixer locking, Sound Blaster
fixes)
Ez sok funkciót tud.
Lusta voltam fordítani, itt a gépi:
A MIDIto más dolgokra is képes mint a midi port átirányítása. Késleltetést adhat az OPL portok eléréséhez, így az OPL2 kártyák gyorsabb rendszereken is használhatók. A MIDIto szükség esetén a CMS-sel felszerelt Sound Blaster 1.x és 2.0 kártyákat teljesen Game Blaster kompatibilissé is teheti. És van még más is. A MIDIto képes lezárni a Sound Blaster Pro és 16 keverőt, így a játékok nem tudnak szórakozni a hangerővel és a bemenetekkel. És végül a MIDIto Sound Blaster 16/32/AWE Sound Blaster Pro kompatibilissé teszi a Sound Blaster Pro módban a sztereó minták támogatásának rögzítésével (de vannak olyan játékok, amelyek nem támogatnák az SB16-ot is?).Illetve PCI hangkártyák DOS kompatibilitásáról egy jó táblázat:
[link] -
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Szerintem ez sokat fog segíteni

-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Visszafelé kompatibilis. Nem fontos a 64bitessel etetni, a 32- esnek is mennie kell szépen. Előbbivel ahogy olvasgattam régebben, lehetnek gondok(nem próbáltam). Mondjuk X79- el nincs tapasztalatom(nincs ilyen lapom), 775, X99, Zen gépekre pakoltam XP- t. CPUz- vel kísérletezni kell, nem mindegy melyik verzió. Régebbi általában jobb XP alá, itt pld a 2.00 Zenen, kiírt mindent.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Ahogy látom ez 32bites XP, de ide 64 bites kellene
-
Egy kis kérdésem lenne felétek...
X79-re felpakoltam az XP-t (Integral Edition 2023.06.16, sima Vanila iso), minden faszán megy, driverek is fent vannak, viszont CPU-Z-ben a Memória fülön nincs semmi, teljesen üres.
Ezzel lehet valamit kezdeni ? Ja igen, PAE patch-et is próbáltam, de akkor meg bármilyen benchmark vagy maga a CPU-Z is crashel már betöltésnél. Egyébként 4x4GB ram van a lapban.
-
ityam
őstag
Ma kíváncsiságból átraktam a VP560 at a korábbi tesztgépembe. az 1GHZes P3 as optiplexbe.
Érdekesség hogy itt nem lehet biosban AGP sebességet állítani, de csak 2X módban megy itt is.Viszont ebben a gépben egyszer sem fagyott meg a kártya. Ezeknél a játékoknál képhibák sem voltak.
Korábbi tesztsoromat kiegészítettem a VP560 al. Ezen mezőnybe még tud babért aratni magának.
-
arn
félisten
Szimpi cucc, de nem lesz egyszeru eletre kelteni.
-
arn
félisten
válasz
envagyok
üzenetére
Sebessegben dos alatt gyk azt tudja, amit a et4000w32p vagy a vision864, amik ujabb kartyak. Kompatibilitas meg passz - regen ilyen kartyam volt, akkor nem emlekszem gondra, de pl a lemmings ezen a kartyan nem megy, es vbe is csak 1.1. Mongy 93ban gyartott kartya, es akkoriban terjedt.
A kartya mentve lett, mert volt rajta szalszakadas korrozio miatt, lehet nem teljesen 100as, bar mas gondom eddig nem volt vele. 93as kartyak kozul szvsz az egyik legjobb vas, jo kepminoseggel.
-
Francia91
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
1 db 4 Gb-os modult dobtam át a Xeon X5460-as gépemből (BIOS képen látszik is), ebben nem voltak benne a RAM-ok. Tesztre, bekapcsolni meg kellett RAM, elfekvőben meg csak DDR2-es moduljaim vannak
Novemberben veszek hozzá egy 120-as SSD-t, feltelepítem, ott mehet minden teszt, ha jól szuperál, akkor pedig menni fog bele 4x4 GB RAM, és majd később videokártya, majd átépül egy normálisabb gépházba
-
envagyok
veterán
A táblázatodban láttsm, hogy Western Digital WD90C33-ZZ vga-t használsz a 93-as konfigban. Ez mennyire jó cucc dos kompatibilitásban?
Mintha lenne egy ilyen chipes vlb kártyám, ráadásul ide vezérlő + soros-párhuzamos kombi vezérlő.
Annyi gáz van vele, hogy hiányzik a BIOS chip, azt valahonnan jó lenne letölteni. -
Hat, a fene se tudja. 320x200-ban, ezen a TP 560 tipusu notebookon, 25.7 fps van (ez a mezony alja), 640x480-ban, pedig csak, 11.1 fps, mindez cache nelkul, Pentium 133MHz eseten. A 640x480-hoz kell univbe, mert ez a notebook egy 2D-s lassitot tartalmaz (Trident 9382
). Szova, szerintem, ezek 320x200-as eredmenyek. -
arn
félisten
Jo teszt, valszeg vga felbontas. Mar itt sem volt ertelme intelen kivul mast valasztani.
En is csinaltam hasonlo tesztet de csak fx-tx vonalon, mert tudtam, hogy a tobbi pentiumos chipset ratyi. Egy baratomnak volt anno opti viper p100al, 95ben o volt a csaszar vele, de a sis471es dx4 lenyomta 3dbenchben

A pb cache sokat dob, de socket5ben nem az volt a tipikus, socket7re meg default. Epp ezert epitettem socket5 konfigot, mert ott el lehetett vagni egyertelmuen, hogy mi fer bele, amugy socket7re szinte havi szinten jott vmi uj chipset, cache, proci… mint egy vodor takony, nem tudod elharapni az 233as mmxig, es akartam vmi behatarolhato pentium classicot. A masik a 200+hx lenne, de az mar sose volt csucskonfig, es ott volt az mmx kicsit kesobb.
A p120, wb cache, vision968 mind vagy 30%al lassabb, mint a par honappal kesobbi p133, pb cache, vmi gyorsabb kartya, es csak fele, mint a p233mmx txben. Jo lepcso a dx4 es a socket7 koze.
-
Ejjha, jo nagy szakadek van az "UMC 8891BF, 512k PB"-nel es mennyire beleolvad a az atlag-mezonybe a Pentiumos chipsetek eleje, az LX es az NX. Ez egyebkent 320x200? Siman a Phil-es benchmarkbol megnyomom a quaket es kesz? A Thinkpademben, pont 133MHz-s Pentium van, MX chipsettel, az IBM pedig "szemet" modjara, nem rittyentett melle cachet
Lefuttatom, kivancsisagbol, ha eleg a Phil-es benchmarkot letolni.Szerk: Mondjuk, ennek a felallasnak is van elonye. Nem jart teljesitmenycsokkenessel, amikor a gyari integralt 8 MB melle kapott egy 64 megas modult, igy tullepve, az elmeleti, cachelheto maximum meretet
. -
arn
félisten
-
-
jokeph
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Persze, a későbbi házak jó hozzájuk, de igazából a jó szellőzés mellé egy "anti sleeper" hatást is keltenek. Mikor a ház alapján belövöd a 2010-es évek második felét, aztán van benne egy mittudomén ... Pentium II ...
Az említett ház nekem azért is lett volan jó, mert anna kidején sok helyen láttam, a boltba mi is jó pár C2D (olykor Pentium D vagy A64) konfigot raktunk össze ilyenbe, így nekem ez fejben "összetartozik".
Az, hogy a táp modern, az meg persze
Az Athlon XP-mhez képest a Corsair CX400 is modern (gondolkodtam is, hogy inkább a C2D-vel lenne egy korú) a Coolermaster Elite V3 600W meg igazából mind az Athlon XPhez mind a C2Dhez bőven túl modern 
-
zsid
senior tag
Új szerzemény: Asus P5WD2-E Premium, dobozzal és mindennel amivel anno eladták ( manual,CD,kábelek).
-
ityam
őstag
Meglepetésemre ma megérkezett a kis vadmacskám.
Sajnos amire lehetett számítani driver szívás és buggzások vannak játékokban.
4XAGPvel már egy windows desktop betöltésnél is kékhalálozik(3 különböző driverrel is). Végül 2X AGPvel egészen eldöcög. Már 3dmark 2001 is 2ből 2x megfagyott. 3dmark 03 is 1 ből 1x megfagyot.
A 2000 végigment. Még gef3 as tesztem nincs a konfigban, csak Gef2Ti, de sejthető ebből is hogy a Gef3 kategória sebességben nem lesz meg, csak nagyon kivételes helyzetekben:
Quake3 ban egész megközelítette a Gef2TI-t 0024x768 highon. 91,6 FPS (VP560) vs 94,5 FPS (Gef2ti)
Quake2 ben nagyobb a lemaradás: 126 vs 173 FPSSzerk: 3DMark 99 ben nyert a VP:
-
Pikari
veterán
nekem fujitsu b24w-7led van. szép kép, ips, vga és dvi bemenet. 1920x1200.
kisebb felbontások esetén 75 hz-et is tud.
de az aspect ratio kezelése firmwareből bugos. pont ellenkező irányba nyújt, mint kéne, a fejlesztő értelmi fogyatékos volt. vagy pedig valami orbitális kompatibilitási probléma.
nem jöttem rá, hogy lehetne frissíteni a firmwaret rajta. valószínűleg sehogy. ezért lehetett ilyen olcsó: valami 25k volt egy éve. -
Elvileg, de saját tapasztalat alapján a teljesen fekete keretes monitorok már nem jók. Ahol az LCD körül fekete, az élnél meg alu színű az működik jól. Pedig ugyanaz a típusszám.
arn: Van 1 ilyen monitorom, de azon még kompozit bemenet is van. Sajna annak meg szinkron gondjai vannak, nem szereti néhány 8 bites gép nem szabvány jelét és ezért zizeg a képe.
DarthSun: 15k-ért vettem az utolsót. Nézegetem az aprót, mert 1-2 darab még elférne. Amiga-Acorn-Atari-TVC., tehát minden ami RGB kimenettel rendelkezik megköszönné a kiállításon.
-
Nehéz ügy. Az 1200p amúgyis ritkább, legalábbis itthon. Előnye hogy a klasszikus 1600x1200 is futhat, FHD panelnél csak az 1280x1024, feljebb már csak a wide. VGA azért még sok típuson van, sőt még tévén is. A 15Khz meg gőzöm sincs. DOS karakteres 720x400/70Hz esetén mennyi a teljes képfreki amúgy ?
-
válasz
frescho
üzenetére
Így hogy a kapcsolást kitaláltad, már nem is bonyolult összeforrasztgatni. És akkor elvileg bármilyen típusra jó.
Rákerestem a témában szereplőkre, a P2414H- t pld még itt is lehet kapni, bár ez használt. Újonnan is látok hasonlókat, jó nagy árkülönbségekkel, bonyolultak a típusszámok, épp ahogy Acernél is.
Meg a packout lista is, pld mikor vettem, nem is írtak kábelt, de VGA és DP is volt a csomagban. -
Itt nincs is ilyan, aminel lenne ertelme a VGA-nak. https://www.dell.com/hu-hu/lp/monitors#UltraSharp-monitorok Marmint, ami Q (1440p) es D(4k), az mind kiesik, meg se kell nezni, hogy van-e rajta VGA, nekunk itt "semmi" (azaz 16:10), vagy H (16:9, max fHD) illetve S(4:3 vagy 5:4) kene, de ilyet mar nem gyart a Dell. Tehat, ezek mar "tul jok".
-
-
válasz
envagyok
üzenetére
Ha nem kell a 27", akkor kevesebből is megúszhatod. Már leírtam blogban és itt pár alkalommal, hogy akár CGA-val, Amigával is össze lehet hozni a P2414H-t. Ha az apróban rákeresel, akkor számlával garival 30k. Amit CZo írt az is ugyanez a széria és kicsit kisebb, de még olcsóbb. Gyanítom, hogy ezeknél az elektronika megegyezik.
-
Szerkesztve2: itt van egy osszefoglalo!
-
válasz
envagyok
üzenetére
Az X feature flag a monitor melle adott kabelt jelentette regen a dellnel. U - sorozat (eloszor leirtam ide, hogy ultrafine, de a komment irasanak a vegen eszembejutott, hogy az lg, de most, mar rajottem, hogy naluk meg ultrasharp van), ez egy 27" monitor (27), 2022-bol (22), ami widescreen (H). Az X pedig azt jelenti, hogy alternativ kabel is jart hozza. Azaz, ha arn nem kapott a monitorral VGA kabelt, csak HDMI-t, akkor, ot atvertek, mert az X postfixu monitor tartozeka a VGA kabel is
igy o valojaban egy X mentes monitort kapott. Ha viszont HDMI kabelt sem kapott, akkor ez egy M postfixu monitor. Nekem az Amigat is tudo Dell-em, az egy widescreen ultrasharp, 2012-bol, 23" meretben, amihez nem jart kabel. Tehat, U2312HM 
szerk: megse, mert az M-es Delleimen nincs HDMI, de van DisplayPort es DVI. Akkor az M, a HDMI lyuk hianya lesz.
-
Hopp, 70Hz karakteres módban, 720x400- al tényleg...elírtam. Bár a függőleges frekinek nemigen van jelentősége LCD esetén. Valami 200+ Hz telefonok is jöttek, azt nem értem, minek
3D film sorszinkron esetén kéne, de azt elkaszálták a visszafelé fejlődés miatt 
Mindenesetre a DOS világ teljesen más az biztos, feszes pixelek és a tűélesség még a köztes felbontásokban is egy más világ. Rádöbbentem hogy csak most látom a retró címeket a teljes valójukban. -
arn
félisten
válasz
DarthSun
üzenetére
Vga kartyan mulik de a normal 80x25 text mod 720x400 70hz alapvetoen. Megneztem a dell specifikaciojat, 75hzig tud, freesyncet is. Ahol ez nincs, ott gondolom marad a 60hz.
Ezert lennek kivancsi az osscre is, majd raszanom magam, hogy a modern vrr kijelzokkel rendesen megy e, meg milyenek a modvaltasok. Azert egy oleden lenne az igazi, ha mar modern kijelzo, jo lenne a macre is rakotni - csak a jelenlegi oledeknek nem jo a szubpixel resze, rossz az karakter olvashatosag.
Most megneztem par problemas demot mindenfele egzotikus felbontassal (320x256, fake modok), szepen vitte mindet, egyedul egy magas frekvencias hackelt vga modot nem tudott. A modvaltasok is egesz gyorsak, szvsz digitalis crtn se lenne jobb.
Nagyon keves monitor tud vgat es 15khzet is, epp ez benne a poen. Crtbol is a broadcast monitorok meg par masik, de azok is a 80as evekbol vannak, tehat vgakent erosen kompromisszumusak. Ezzel a monitorral gyk le tudnam fedni a 87-2006 idoszakot.
Mostanaban csinalnak mindenfele scalert, ezert lenne egy ilyen monitort erdemes szetszedni, aztan a vga reszet lemasolni, nem hiszem el, ha az egesz monitort adjak 110 euroert, ne lehetne olcson megcsinalni. A filteropciot hianyolom belole, valszeg sima interpolacio, jo lenne vmi pixelszerubb.
-
konverzio nelkul - ezt sem tudom behatárolni, de tuti hogy annyira nem ástam bele magam, mint Te.
1024- ig tudja a 75Hz- et, ami DOS- hoz, az összes köztes felbontásokhoz is elég. FHD- ben persze 60Hz, olcsó belépő monitor, de a próbapadhoz több mint elég.
Karakteres üzemmódban, pld NC, DN, 75Hz- re áll be mint egy régebbi CRT is, legalábbis az OSD kijelzett szerint.
Bizonyos game/prg- ok szintén 75Hz- re váltanak runon, CRT- n vagy a régebbi HP LCD esetén 1024- ben, (800x600- ban még ok), fekete képernyő volt a jutalmam. Ugyanez pld Win3.11 alatt, ha feltettem a VLB kártya driverét. Aceren előbbi nincs, vagyis jó, gyanítom hogy utóbbi is rendben lesz, ha majd ismét előveszem a VLB 486- ot. Gondolom hogy a retro CRT, vagy a régebbi LCD, nem tud alacsony teljes képfrekit (15KHz, vagy ilyesmi, amit említettél), tehát evvel azt akarom mondani, hogy a modern kijelzőnél ez nem áll fenn, tehát a retróhoz illeszkedő összes szinkront is jobban tudja, mint maguk a tényleges retró monitorok. Mivel mióta ez van a próbaállomáson, nem tapasztaltam az említett bosszantó fekete képre váltást semmilyen kavarás esetén sem.Ívelt interferencia : fotózás esetén, valamint szabad szemmel is tapasztaltam a jelenlétét CRT esetén, LCD- n nyoma sincs, szerencsére ez is a múlté már.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun
üzenetére
Marmint konverzio nelkul? Amit en lattam eddig az mind konvertalta 60hzre, ez meg nativ 70hznek tunik. 60hzes kijelzon a 70hzes scroll nem szep folyamatos, hanem neha megroccen.
Elvileg az amiga 15khz is megy rajta, de meg nem probaltam, mert nincs hozza adapterem.
A kijelzo es a fenykepezo pixelek kozotti interferenciat latod, 27 col, es csak fullhd.
-
-
arn
félisten
Kivancsisagkepp megrendeltem azt az amiga comp dell monitort (110 eur volt), es egyre erdekesebb, ugy tunik a 70hzet is tudja dos alol.
Csak az tunt fel, hogy az osszes scroll smooth rajta.
-
Az itteni hirdetésekkel azért óvatosan, alapból nem engedélyezett. Mostanában visszafogtam a TG üziket, nem akarok vergődni rajta, de ha lehet inkább az engedélyezett vonalak : HA, privát, aláírás, localTopic. Mondjuk az ilyet privátban is elküldheti a kolléga, köszönöm !
-
válasz
KROK640
üzenetére
Én amúgy jobban kedvelem a későbbi házakat(persze ez nem von le semmit Francia91 kolléga monumentális szerzeményéből.
Igaz még nem kábelmanagement, de már a korhoz későbbiek :
P4 W98EE#0 : Edge open, Front
775 W98SEE#1 : Edge open, Front.
Utóbbi sztem sokkal jobb a 775 számára(HDD, ODD hely, stb), mint a korlátoltabb korábbiak, meg szebb is. Persze mindez a szokásos anti-naptárazós stílusomban - itt most a minél korábbi hardvert, minél újabb házba szlogen. Mondjuk a PCIe 775- höz pedig megvan már a modern kábelMgm- es ház, és természetesen szintén nem korhű FSP modern táppal.
Erről jut eszembe, lehet hogy még nem is említettem, hogy az XT- met ATX házba építettem
, jó persze az egy ritka ultramodern XT lap.
Új hozzászólás Aktív témák
- Veszélyben vannak az adataid? Gond van a WD népszerű HDD-ivel
- Diablo IV
- Képernyős trükkök növelik a notebookok üzemidejét
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Mini PC
- Condemned: Criminal Origins
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A32 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 1st : i5-3GEN I 8GB I 240SSD I 14" FHD I mDP I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Késői lapok pl. abit AI7 mellé akár voodoo 2 SLI is mehet mellé tuningolt PCI órajel mellett, mivel win98SE támogatásban és stabilitásban (intel vonalon) a 865PE északi hidas lapok a legjobbak.

05/06-nak már nem láttam értelmét.
Ennyi lenne a baja ? Mindegy ma már nem, viszont holnap rakok fel egy 64 bites XP-t aztán kiderül.
Ezzel lehet valamit kezdeni ? Ja igen, PAE patch-et is próbáltam, de akkor meg bármilyen benchmark vagy maga a CPU-Z is crashel már betöltésnél. Egyébként 4x4GB ram van a lapban.

3D film sorszinkron esetén kéne, de azt elkaszálták a visszafelé fejlődés miatt
Csak az tunt fel, hogy az osszes scroll smooth rajta.