Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
- bambano: A sor végén
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
veterán
válasz
Fücsök007
üzenetére
x4? Én úgy emlékeztem, hogy a legtöbb egy db pci-e sávból csinálja, tehát kvázi 1x-es agp sebességével fog menni
(kivéve persze azok a via lapok, amikben van natív agp, gondolom a képen látható ilyen).Az XP-hez, és XP-s szoftverekhez azért bőven elég a 2 mag 2 ghz mellett, úgyhogy nem hiszem, hogy azt olyan nagyon tuningolni kéne, ha valakinek erre van ingerenciája.
Viszont ironikus módon az AGP 1x/2x kártyák (3.3v, ahol a bevágás odébb van) nem mennek rajtuk, mivel fizikailag nem lehet belerakni. Ami miatt a retró értéke az egésznek lecsökken (voodoo3, matrox g200, tnt1, sis6326, i740, és hasonló első gen agp kártyák nem fognak menni benne). És pont ez az AGP legizgalmasabb része (szerintem).
DX9es kártyákból meg van már pci-e változat is (radeon x300, geforce 6200, matrox p akármik, mondjuk ez utóbbi egyenesen dx8-as), kb milkacsoki árban vihetők mindenhol.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Viszont a kombó lapok többsége nem stabil/tehát megválogatja milyen kártyákkal indul el, mivel a déli híd X4-es PCI-E sávjából "csinál" AGP-t. 2-3 minőségi lap van ami valós AGP-t ad, azok ritkák és drágák, a többi olcsóbb változatok nem tuningolhatóak! XP-re vagy Z77-es ivy platform való (akár IGP-vel!) vagy Sata3/USB3 kombós AM3+ alaplap. Hiába megy fel mókolt XP sokkal újabb cuccokra, de nem fog tudni minden hardvert használni rendesen, továbbá fölösleges is neki 6-8 magos proci.
-
Pikari
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
Hardveraprón szokott lenni időnként 1-1 ilyen AGP-PCIE kombó lap (lehet, hogy nem pont az, de hasonlók). Ezek is 10es körül szoktak menni, de mondjuk az elmúlt egy évben nem láttam (igaz, nem is figyeltem). Nyilván ezekből se lesz több, úgyhogy az olyan hardvert, amihez az ember vonzódik kicsit, nem szabad eladni, bármennyire is tűnik jó lépésnek - mert egyszerűen később nem lehet újra beszerezni. Sokszor már azok a dolgok is beszerezhetetlen, amiket az ember tizesével szokott eldobálni a kukába (m64 kártyák, jobb socket 370 lapok) úgyhogy ami egy kicsit is érdekes számomra, azok mennek egy dobozba.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Az előbb elírtam, nem X78 hanem X79.

Z270m-ITX/ac lapban volt oylan meglepi, hogy G4560 Penya csere i3-7350k-ra és eltűnt a dVGA a rendszerből.... a BIOS-ból is, üresnek látta az x16-os slotot.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Erre a megoldás, fel kellett tegyem az akkor még béta legújabb BIOS-t, azóta is okés, mostan i5-7600k van benne.
Régebbi lapjaik közül ez volt a kedvencem: Alive Dual Esata II (AM2/AM2+), használtam vagy 3 évig aztán el kellett adnom, azóta meg egyet sem találok sehol.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Egy pár éve én is, csak a játékra (is) használt gépeken van Windows, illetve az általános laptopom dual boot-os, hétköznapokra linux, autó diagnosztikára kell sajnos a Windows.
jokeph: Egy Z77N-ITX-em volt, nem ment benne az IGP. Azelőtt se szerettem, pedig csak egy barátomnál volt velük dolgom... ASRockkal az első tapasztalat AM3 időkben volt, Sempront próbáltam benne kétmagosítani, nem ment. Lecseréltem hasonló mATX MSI-re (meg sikerült oldani a bolttal, talán 2e forintot kellett ráfizetnem), abban se ment, nyilvánvalóan a proci miatt, úgyhogy eladtam félkonfigként. Semmivel se volt rosszabb már akkor az ASRock az MSI-nél ebben a kategóriában. Egy Kabinis lapom van tőlük kb 7 éve, többynire 24/7-ben ment, hibátlan, úgyhogy nem hezitáltam, amikor B550-et kerestem, az is ASRock lett. Az egyik lap, amit 1155-höz szerettem volna venni is ASRock volt, de sajnos lemaradtam róla

-
3shae
senior tag
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
Áhh az én tapasztalatom az, hogy nem fog elmenni, nagyon pang a piac. Ahogy envagyok fórumtárs is írta, nem egy álomalkatrészekből összerakott félkonfig. Tudom, mert hasonlót hirdetek, sokkal jobb paraméterekkel rendelkezőt, de még -horgásznyelven szólva- egy "mozdítás" sem volt rá

-
jokeph
nagyúr
válasz
Pista0001
üzenetére
Giga lapokból (szerintem ) azért van sok, mert az újkori áruk jó volt az MSI/Asus-hoz mérten, és nem voltak gyengék sem, az Asrock a kezdetekben még pici volt, s478-nál rengeteg volt a hibás/selejt és ez beivodott az emlékekbe.
Van itthon is jó pár túlélő Giga lap, s775/AM3-ból meg 2 db X58-as és egy X78-es ami így hirtelen eszembe jutott.
MSI-ből kevesebb akad nálam, Asus-ból van a legtöbb, P4-től kezdve.
Az Asrockot én s1155-től preferálom, napjainkig. -
Pista0001
addikt
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Biztos, mert Gigabyte...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nem tudom, mások hogy vannak vele, én nem szeretem. Az aprón az elmúlt 1-2 hétben akármilyen lapot kerestem, a nagyja Gigabyte volt. Most vagy mert annyira strapabíróak, hogy a többi már elpusztult, vagy mert a többit mindenki jobban szereti, és csak a Gigabyte-tól akarnak szabadulni, azt nem tudom, de nem sikerült olyan holmit szereznem, amit szerettem volna
Nálam a megmaradt nagy márkák közül továbbra is az MSI a kedvenc, az ASRock a második. Ha nincs más megoldás, még az Asus elfogadható, de Gigabyte nem kell. Még az ECS-t és a Biostart is előbbre tartom... 
Pikari és arn: Pont ezért pályázok alaplap téren inkább alsó házas, de minőségibb darabokra, processzor és VGA téren középkategóra felsőbb része a cél, ram-ból is az átlagos darabokra célzok. Nem egy adott korszak csúcsát szeretném gyűjteményi célból, inkább adott korszakok szoftvereihez, főleg játékaihoz használható gépeket, inkább a korszak végi hardvereket, akár egy-két generációval újabb vga-val.
Az adott korokra ez amúgy is jellemző volt. A Vista pl sokaknak (nekem is) kimaradt, XP-ről váltottam 7-re, mert egyrészt a gépem is régebbi volt (kivéve a vga), másrészt volt XP support bőven a Vista ideje alatt is. XP-s gépnek nekem használhatóbb most retróként is egy Vista korabeli hardver, és így olcsóbban, kisebb fogyasztással kaphatom meg ugyanazt a teljesítményt, felhasználói élményt.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok
üzenetére
A kapitalizmusban a kereslet és a kínálat határozza meg egy termék értékét, nem az, hogy esetleg van gyorsabb is annyi pénzért. Például egy voodoo1nél is van gyorsabb videókártya, mégis drágább a voodoo1 mint pl egy mx200. Az más kérdés, hogy most mekkora a kereslet az AM2 és Athlon64 kombókra. 1-2 éve egész jó volt, ilyesmi félgépből kb 7-8 darabot eladtam, főleg AM2, de jónéhány LGA 775-öst, és 939-es gépet is, mindegyik 10 körül ment el. Asszem a FoxiestFox által hirdetett alaplap is épp köztük volt, de volt ilyenből 2-3 küölnféle változatom. Igaz, én nem gyűjtői célból gyűjtöttem őket össze, hanem kizárólag irodai célból, olcsó netezős-officeozós-házifeladatos gépként, és ennek megfelelően is reklámoztam őket. Persze most nyilván a retró topikban vagyunk, így a retró komponense az érdekes ezeknek a hardvereknek, és a retróra valóban az az igaz, amit arm mond, hogy az adott generáció csúcsa a legérdekesebb.
-
Pikari
veterán
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Lehet, hogy azért nem viszik el, mert személyes átvételre állítottad a hirdetést.
-
envagyok
veterán
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Pedig az AM3-as ráadásul.
Ha Gigabyte fan lennék, vinném is gyűjteménybe.
Úgy gondolom ezek kb 10-15 év múlva fognak jelenlegi értéken kb 5-10k-ért menni.
Ha van hely, érdemes elrakni, ha nincs e-hulladék felvásárló simán ad érte 2-3000Ft-ot (lap kb 1300ft/kg ram kb 10000ft/kg, vga kb 3000ft/kg hűtés nélkül) -
Tanúsítom hogy AM2 lófszt sem érdekel, pár ezresért örökkévalóság óta hirdetek egy lapot és bele egy X4-es procit, nem viszik.
Nemrég áttettem ingyenesre, és még így se
-
envagyok
veterán
Nem is tudtam erről a játék patch oldalról.
Régi 30 éves DOS játékokhoz is vannak szuper patchek. -
envagyok
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
Menő az, csak nem ez a konfig.
Az M2N az egyik legfapadosabb lap, mondjuk egy dobozos Asus Crosshairért kisebb vagyont fizettem.
A 2x512 és 2x1 mezítlábas ram nálam marokszám van, eszembe se jut meghirdetni, az ha ddr2-1066 vagy annál gyorsabb lenne, vagy ha 800-as, de mondjuk CL3 késleltetésű, akkor érne valamit, bár inkább a 2GB-os modulok az értékesebbek.
A processzor az megint kb olyan típus, amit senki se keres.
Abból is a 6400+, vagy talán még pár évjárat szerint építő a korai 5000×, 5600+, fx-62 , amit keres.
A videókàrtya újan se volt az emberek álma, abból a sorozatból inkább a 2900pro, és xt, amik értékesek.
Egyéb komponensek miatt vásárolt számítógépeimben voltak ilyen cuccok, ki nem dobtam ezeket, azért félretettem, de meg se hirdettem, mert aki hasznàlni veszi, annak 10000ft körül már 3. Generációs i3 számítógép is található eladó, ssd-vel, ami még az integrált videójával is többet tud annál a konfignál.
Kíváncsi vagyok mennyiért fog elmenni, majd írd is be ide, de én valahová 3-4-5000Ft köré lőném be az árat.
Ha tényleg elmegy 10k-ért, rakok fel én is hasonló konfigokat eladni, mert nekem nincs rájuk szükségem. -
Pikari
veterán
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
Rakd ki egy 10-esért, aztán az alkudozás már a vevő dolga. De ne várj túl sokat, az AM2 most annyira épp nem menő.
-
Pikari
veterán
válasz
Jakuskacsa
üzenetére
Megnéztem, gondolom erről van szó. Én minden 939/am2/lga775 64 bites/kétmagos gépet 512 vagy 1gb rammal, hűtéssel kereken 10k-ért szoktam feltenni, ami vagy elmegy, vagy nem, de az igazság az, hogy ilyen félgépeket lehet venni már 3-5k körül is.
-
Jakuskacsa
senior tag
Sziasztok! A retro beárazós topic az aktív még? Mert írtam oda minap, de semmi aktivitás, aztán néztem, hogy nem túl aktív mostanság. Esetleg itt tudnátok segíteni egy félgép árában? Köszi!
-
-
Régen volt bekapcsolva, most bekötöttem az Acer mellé a HPL1965- öt is. BIOS- ban szerencsére lehet váltani melyik PCIe legyen az elsődleges.
HP IPS/6800GS/DVI-I->DVI-I(DSub analóg lényegében) : 720x400- at mutat a köztesekre és a 640 vagy felettire is
, viszont ezt a monitort megtartottam, mert 2 DVI-I(D) csati, USB HUB, forgatható, dönthető, emelhető nagy intervallumban. Képe már szép, persze az Acert nem éri el, viszont natív 4:3.Acer VA/GTX1650/HDMI->HDMI vagy DP->DP : minden felbontásra 1920x1080- at jelez, kis felbontások ok, 640 vagy nagyobbnál villogás, lassulás, ott használhatatlan, pedig 6800GS/DSub- al analógon jó, persze mindez DOS alatt, Win10-11 esetén minden rendben van. Így DOShoz is indokolt a két videokártya, Win98- hoz meg elkerülhetetlen.
Úgy emlékszem hogy a GTX1060 még ok 640 vagy felette DOSban, a 1650 úgy néz ki már nem, hacsak valamit el nem baltáztam a fenti próbák közben.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun
üzenetére
Valoszinuleg - en nagyon keves kutyut lattam, ami meg tudta kulonboztetni a 640x400at a 720x400tol. Crtnel ennek nem is volt jelentosege, ugyanugy huzta szet a kepet, max par pixellel el volt csuszva a szoveges mod, mint a 13h vga - de ez a fekete keret miatt fel sem tunt, pixelperfekt 4:3as lcdnel vagy capturenal inkabb.
-
Nyilván én sem a gépet nézegetem, esetleg néha rápillant az ember. A rendszeresen használt gépem viszonylag távol is van tőlem, hiába jó ventik, a szélzaj hallatszik messzebbről is.
#97863 : az biztos hogy ma is össze lehet állítani drága konfigot, akár bőven milla, 2milla, stb értékben. A jövedelmi viszonyok pedig még inkább differenciálódtak.
Nemrég nézegettem hogy látok-e valami anomáliát a belépő, olcsó Aceren, a próbapadnál, több féle felbontással. Nekem nem sikerült észrevennem. Igaz a régebbi még nem ledes tévén, némelyik retro DOS gameval, láttam érdekes sormintákat, a ledes IPS- en már nyoma sincs. Oled nemtom hol tart, valami beégési gondokról is hallottam.(#97864) jokeph : a kezdeti LCD- k olyan mattnak tűntek, kevés kontraszt, sok bevilágítás, kis betekintési szögre is a színek átmentek feketébe, szürkébe.
(#97866) arn : szemre néztem a kis felbontásokat, el is felejtettem az info OSDt, majd még megvizslatom, hogy pld 320x200- ra mit mutat.
-
arn
félisten
En ezt probaltam
Nagy otlet es elmeny az otthoni vrhez kepest. Pl amikor kialltal a folyo partjara, erezted a szelet, vagy ha odaalltal a kalyha melle, a meleget, vagy megfogtad a vr terben a fem racsot, es az fizikailag is ott volt - felskinneltek vrel a szobakat. Tobben lehet jatszani, latjatok egymast a terben. Kb a vr es a menekulo szoba otvozete, portalon belephettel a kozepkori pragaba. Azota annyi fejlodes volt, hogy csak wireless headset kellett (htc volt), nem kell a backpack.
-
-
vrob
aktív tag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Állat, azért elfogott az irigység

Megjelenítésben, furcsa, de nekem eddig az Oculus Rift CV1 hozta vissza leginkább a CRT retro érzést.
Próbáltam újabb VR seteket is, de azoknak a CRT kijelzője említést sem érdemel.
A CV1 az OLED kijelzős, a felbontása klasszikus részleteket idéz(1080x1200), a fekete fekete, a dinamika tartomány akkora hogy teljesen kilépsz a valóságból. Gyönyörűen jön a rácsszerkezet mint a linkelt képeken
Pont mint a CRT-nél, ha azt figyeled látod, amúgy meg egy varázslat a képe.
Mindez megfűszerezve a HL Alyx-ben a retro szobával.
Egy igazi retros csak ott eltölt egy órát, ki-be kapcsolgatva monitorokat, megvizsgálva a kártyákat az asztalon, a szervereket.
Hozzá tartozik, hogy kb 3 éve kezdtem neki, de még nem játszottam végig. Minden egyes pályáját ki akarom elemezni, full retro feeling az egész. Nagyon régen nem volt ilyen játék, aminek nem várom a végét, tényleg csak az élmény ami miatt újra is újra nekiállok. -
arn
félisten
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
A 320x200, az 640x400 v 720x400kent jelenik meg, mert a kijelzok nem nagyon tudnak kulonbseget tenni.
-
Retróra megpróbálok egy kissé overkill monitor megoldást.
Most a 19" 5:4-est használtam de jobb lenne a fő gép monitorát használnom második bemenetével mint külön egy monitort erre fenntartani.
Szóval van egy HP ZR30W monitorom ami natívan is támogat 1280x800-at ami úgy ahogy egy használható felbontás volt régen és azért támogatta jópár játék. (2560x1600 a normál natívja) Sajnos csak ez a kettő amit tud, nem vagyok benne biztos hogy adna képet más beállításon de jó lenne a 640x400-is elvileg. (meg az akkori 320x200 is elterjedt volt emlékeim szerint szóval az is talán jó lehetne)
Viszont DVI-I csatis szóval valami minimum videókártya kell neki. Dsub nincs rajta, kiesik egy rakás kártya sajnos.
Ha lesz időm foglalkozni vele beszámolok róla. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Azok tényleg nem voltak jók, az LG 520SI Studiowork már a 90-es évek vége, 2000-es vétel volt, akkoriban volt 50e. A komplett gép volt 200e, ebben volt egy Canon BJC 1000 nyomtató + egy Mustek A4-es lapscanner, asszem 1200CP volt.
Iskolában látam párat és hát nem voltam elborulva tőlük, én 2000-ig a TVC-met nyomattam, TV-n.
Az első LCD többsége hát finoman szólva is gyenguszka volt, már ami a képi megjelenítés minőségét illeti. -
arn
félisten
válasz
DarthSun
üzenetére
Marmint magyarorszagon? A 90es evekben sokkal olcsobb gepeket engedhettek meg maguknak a magyarok, most nem hiszem, hogy sokan koltenenek fel evi fizetest egy kozepszeru, v alsokategorias gepre. A monitorok epp ehhez illeszkedtek.
Az arkulonbseg most is megvan, ha 34+ oled, ips black 144+ hz stb monitort akarsz az nem lesz olcso.
Epp a samsung fele oled monitoron gondolkodtam multkor, hogy annak a pixelelrendezese mennyire hasonlo a shadowmaskhoz. Lehet nem lenne hulyeseg crtpotleknak.

-
válasz
jokeph
üzenetére
90- es években kevés jó monitor volt. Később szállingóztak, de elég drága volt az igazán jó minőségű, mondjuk ez relatív, nem biztos hogy én jó példa vagyok az akkori vásárló erőre, bár ma sem vagyok gazdag. Ma meg viszonylag olcsón van jó minőség. Az LCD- vel vagyok úgy most, hogy pld egy régebbi játék, vagy akár film is, teljesen más élmény, nem is kifejezhető mennyivel jobb. Volt nekem is 100Hz- es CRT, de akár az új kis 22- es Acer LCD is egy más világ. Mondjuk ezek is köhögve indultak, a koraiak még nemigazán tetszettek, de elég gyorsan kiforrtak és árban is kedvezőek lettek.
-
Amit még szeretnék a CRT kollekciómba, valamelyik nagyobbacska Belinea (aka Maxdata) pl egy 10 80 30-as, epic nagy shadow maskos szörny állat jó képpel.
-
jokeph
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére

#97857KROK640: 2000-2003 LG Studiowork 520 SI - 15" 800*600@85 HZ, 2003-2015 Samsung Syncmaster 765MB 17" síkképcső, 1024*768@100HZ és 1280*1024@85HZ.
2015-2018 Samsung Syncmaster 204B - kakukktojás, 1600*1200@60HZ LCD és 2018-napjainkban is LG 24GM79G - 24" 1920*1080@144HZ, freesync HDMI+DP-n Radeon VGA-vaé és adative sync DP-n nVidia VGA-val.
Ezek a mindenkori fő gépeim kijelzői, időben nagyjából.A 60HZ-en futó CRT-től minden időben jojóztak elég hamar a szemeim.
-
KROK640
nagyúr
Melyik világítósig? Mert kettő volt. Az első a fénycsöves olykor világító hűtős gépek ideje (2007-2009 tájéka), a másik pedig a mai full ledes technika (2019-től napjainkig).
Ezutóbbi baromi jól tud kinézni. Bár a gépem zárt házban van de ha kinyitom az oldalát (tőlem balra van) akkor a falra csodás fényeket vetít (épp ezért a jobb oldalamra nem tenném át, h ne terelje el a figyelmem / világítson az arcomba) illetve hátul a tápom a szemközti falra gyönyörű színes effekteket rajzol. Mikor megvette ma tápot, pár napig azon kaptam magham néha, hogy a film helyett a falat nézem
-
-
válasz
FoxiestFox
üzenetére

-
-
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Átdobod a típusát annak az adapternek, illetve hogy milyen felbontáson /hány Hz-en hajtod vele a Mitsubishit?

Néhány éve többféle aktív adaptert is kipróbáltam (Displayport-VGA fajtákat), de mindegyik ratyi volt, a legjobból sem tudtam 1600x1200 85Hz-et kisajtolni (ez volt a minimum elvárásom) még CRU-val sem, nemhogy fölötte.Most a PC-ben a fő GPU mellett bent van egy régebbi, amin van VGA csati, és úgy megy hogy az erősebb GPU számol, a gyengébbik pedig lövi a jelet a CRT-re megfelelő minőségben, de nem bánnám, ha el lehetne hagyni ezt a megoldást...
Startech DAC-eket ajánlgatnak ilyen célra amúgy, de elég drágák, és nem vágom, melyiket lenne érdemes megvenni...
-
válasz
envagyok
üzenetére
Szép konfigok. A funkcionalitás mellett természetesen sokat hozzátesznek a megvilágítások is, anélkül olyan élettelen volt az egész. Meg a régi házak is, emlékszem amikor megláttam az első 286- ost, mindjárt azt kérdeztem - ez egy modern számítógép, akkor miért ilyen semmitmondó fehér dobozban van?(ami később tudjuk hogy szorgalmasan sárgul), a későbbiek sokkal szebbek lettek, főleg a mai fekete tónusúak. A régebbi gépeket is próbálom minél újabb házba pakolni, pld a jobb légáramlat miatt is.
-
jokeph
nagyúr
válasz
FoxiestFox
üzenetére
A tuti CRT még semmi nem karcolta le az élről.
-
Megéri megmentened azt az Eizot, ha még nem késő neki, főleg, ha valami felsőkategóriás modell.
Bekapcsolás előtt mindenképp nézz bele, mi fészkelt bele, kapott-e vizet, stb.Nálam eléggé elszaporodtak mostanában a CRT-k, de csak azt tudom mondani, hogy szerelem.
Friss szerzemény Eizom másodmonitor szerepbe csapta vissza az LCD-t (és lekényszerített az asztalról két másik felső kategóriás CRT-t
), miután tudatosult bennem, PC-hez csak játszani ülök, szöveggel nem dolgozom, ami igényelné egy LCD tűéles betűit, játékra pedig nálam mindent üt egy high-end PC CRT, így csak annak illene középen lenni...Az eredmény:
Pár kép arról, hogy karcol játékban. Sajnos csak telefonnal, de a belezoomolt kép a játékban a mozaikról beszédes.
-
-
arn
félisten
jajj… nekem a vilagitos korszakig tartott a gepepites

-
-
envagyok
veterán
Csak az már nagyon nem korhű.
Ezért is gondoltam a p233-ast, az még belelóg a korszakba, és próbálom úgy alakítani, hogy a lehető legrégebbre el tudjak menni vele.
Meg mellé semmiképp ki nem hagynám a 486dx2 66-ost vlb lappal, az szerintem a DOS jàtékok csúcskorszakában volt egy mindenki àltal vágyott álom.Van itthon via c3 1ghz giga bx440 lappal, azt összevissza állíthatom szorzóügyileg is, de pont a korhűtlensége miatt engedtem el.
-
envagyok
veterán
A 233mmx elég jól tekergethető.
Persze minden nem fut rajta jól. -
envagyok
veterán
Szerintem így, hogy benne van egy ct3900, és egy ct1600, azèrt 92-97 között soundblaster részről kb minden le van fedve a legjobb minőségben.
Talán a héten lesz időm értelmesen megírni a konfigot.
Kezd alakulni a cucc különben, már bat fileokkal megy mind2 sb kártya .
Most éppen sc-55-ösöket tesztelek a konfiggal.
Ahány, mind különbözik egymástól
Ha megnézitek, mindegyiken más a felirat kicsit.
És az a vicc, jogy picit mindegyik máshogy szól.
Ennyire számítana a hangminőségbe a revízió?
[kép] -
envagyok
veterán
válasz
Fücsök007
üzenetére
Hát nálam azért van egy AMD FX-60 Sapphire rd480 fehér lappal x1950 pro crossfire windows xp-vel és egy AMD X2 4800+ DFI NF4 Sli lappal 7800gtx sli szintén xp-vel.
Bitang cuccok, imádom mindkettőt.Itt a sapphire még x1900xtx crossfire küldő átkötős.
Ház azóta fehérre lett cserélve.
Itt meg a DFI SLi:
-
Pikari
veterán
-
envagyok
veterán
válasz
Yutani
üzenetére
Mert mohó vagyok
Az sb pro2 a dos soundblaster kompatibilis játékok szinte 100%-ra jó, sőt jobb minden más kártyánál.
A Gravisra pont azért, amit írtál.
A midire ott az mpu-401 kártya +roland sc-55 és yamaha mu-50Az AWE arra a kb max tucatnyi játékra lenne jó, ami ténylegesen 16 bites digi hangot tud, illetve van pár játék, ami használja az awe hullámtábla ramot saját hangmintával.
Illetve hülyéskedésre feltöltött 8MB hangmintákkal, tesztelgetni hogy a Roland hogy szól, az awe hogy szól, esetleg a hanging note miatt úgy beállítani, hogy az awe a midi és az sb pro2 a digi eszköz.
Azt mondjuk nem tudom, hogy a saját ramos, romos hangmintákkal van-e hanging note bug, de a joystick porton, és a társkártya csatin úgy tudom, van. -
-
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
Persze programoztam ..
40 éve Commodore Basicet és assemblyt hexa kódokkal.
Már szinte mindent elfelejtettem abból is.
Középsuliban az xt-knél kb ms dos 3 lehetett, meg semmi kártya nem volt a gépben, csak floppy, talán egyben mfm hdd, meg mintha a végén lett volna valami kezdetleges tokenringes hálózat, de azt nem is tanultukNa mind1 ha lesz 2-3 szabad órám egyszer, megpróbálom átrágni magam ezen.
Ezek a DOS-os gépek is azért hetek óta készülnek, mert pár naponta tudok fél-egy órákat foglalkozni vele.
Ha összeáll, már jó lesz, mert csak indítani kell, játékra meg bőven elég 20-30 perc. -
válasz
envagyok
üzenetére
Pedig Te programoztál is...
Egyszerű mint egy Pascal kód(nézegetem a régi forrásokat), pld saját detect ISA SB- re, furmányos, fapados módszer(részlet) :
var m,savem:byte;
BEGIN
Copyright;
base:=$220;
savem:=getmixer($30);
if savem=184 then setmastervolume(160,160);
repeat
setmastervolume(184,184);
m:=getmixer($30);
if m<>184 then if base=$280 then
begin
copyright;abort('SB16 not found!,Volume not installed!');
end;
if m<>184 then
case base of
$220:base:=$240;
$240:base:=$260;
$260:base:=$280;
$280:;
end;
until m=184;
setmastervolume(savem,savem);A hangerő változtatása a megfelelő bázis nélkül hatástalan, a ciklus+kiválasztással pedig megvan a kártya, a bázissal együtt, ha nincs, kilép. DMA nem játszik, mert ha nem SB- re fut, az is hatástalan, nem fagy, működik.
A rezidens billentyűnél azért már bonyolódik kicsit(részlet) :
{$F+}PROCEDURE VOLUME;INTERRUPT;{$F-}var Shift : Byte absolute 0:$0417;
x,kx,ky : byte;
const
valtn: boolean=false;
valts: boolean=false;BEGIN
if OK then
begin
(******************************************************)if (Shift and 32 <> 32) then valtn:=false else
{ if (Shift and 32 = 32) then }
if not valtn then
beginBase:=$240;
{ResetMixer;}
IRQselect(imIRQ10);
DMAselect(dcDMA7,dcDMA3);
OutputSelect(dmOutputAll);
InputSelect(dmLeftAll,dmRightAll);
InputGain(Gain_2x,Gain_2x);
OutputGain(Gain_4x,Gain_4x);
MicAGC(Off);kx:=wherex;ky:=wherey;
x:=getmixer($30);
if x<240 then inc(x,$08);
if x>255 then x:=255;
if x<1 then x:=1;
setmastervolume(x,x);
textcolor(15);textbackground(3);
gotoxy(55,2);write(' VOLUME B240 I10 L3 H7 ');
gotoxy(55,3);write(' SB_AWE32_PNP * ');
gotoxy(55,3);write(' SB_AWE32_PNP * ',x);
gotoxy(kx,ky);{normvideo;}
valtn:=true;
end;
if (Shift and 16 <> 16) then valts:=false else
{ if (Shift and 16 = 16) then}
if not valts then
{ResetMixer;}
IRQselect(imIRQ10);
if x>10 then dec(x,$08);
setmastervolume(byte(x),byte(x));
gotoxy(55,2);write(' VOLUME b240 i10 l3 h7 ');
valts:=true;
end;(******************************************************)
if (Shift and 4=4) then
if (Shift and 1=1) then
begin
Base:=$220;
{ResetMixer;}
IRQselect(imIRQ5);
DMAselect(dcDMA5,dcDMA1);
setmastervolume(x,x);
gotoxy(2,2);write(' VOLUME B220 I5 L1 H5 ');
gotoxy(2,3);write(' SB_16 * ');
gotoxy(2,3);write(' SB_16 * ',x);
valtn:=true;
end;
if (Shift and 4=4) then
if (Shift and 2=2) then
begin
Base:=$220;
{ResetMixer;}
IRQselect(imIRQ5);
DMAselect(dcDMA5,dcDMA1);
if x>10 then dec(x,$08);
gotoxy(2,2);write(' VOLUME b220 i5 l1 h5 ');
gotoxy(2,3);write(' SB_16 * ');
gotoxy(2,3);write(' SB_16 * ',x);
valts:=true;
end;
if (Shift and 8=8) then
if (Shift and 1=1) then
{ResetMixer;}
IRQselect(imIRQ10);
setmastervolume(x,x);
gotoxy(55,2);write(' VOLUME B240 I10 L3 H7 ');
valtn:=true;end;
if (Shift and 8=8) then
if (Shift and 2=2) then
{ResetMixer;}
IRQselect(imIRQ10);
if x>10 then dec(x,$08);
gotoxy(55,2);write(' VOLUME b240 i10 l3 h7 ');
valts:=true;end;
end;
OriginalHandler;
END; -
envagyok
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
Lehet nem az, de már eleve a philscomputeres config.sys és autoexec.bat van, kezdőként azt se tudom, hova nyúljak.
Még azt se tudom a nec 4 lemezes váltómmal jó ledz-e ez a driver.Config.sys:
[COMMON]
DOS=HIGH,UMB
FILES=40
BUFFERS=40
LASTDRIVE=H
[menu]
menuitem=EMC, Expanded memory + Mouse + CD-ROM
menuitem=XMC, Extended memory + Mouse + CD-ROM
menuitem=CMC, Conventional Memory only + Mouse + CD-ROM
menuitem=EM, Expanded memory + Mouse
menuitem=XM, Extended memory + Mouse
menuitem=CM, Conventional memory only + Mouse
menuitem=E, Expanded memory
menuitem=X, Extended memory
menuitem=C, Conventional memory only
menudefault=EMC,10
[EMC]
DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS /TESTMEM:OFF
DEVICE=C:\DOS\EMM386.EXE RAM
DEVICEHIGH=C:\DRIVERS\VIDECDD.SYS /D:OPTICAL
[XMC]
[CMC]
[EM]
[XM]
[CM]
[E]
[X]
[C]Autoexec.bat:
@ECHO OFF
PROMPT $p$g
PATH C:\DOS
SET TEMP=C:\DOS
GoTo %config%
:EMC
:XMC
:CMC
LH C:\DOS\MSCDEX.EXE /D:OPTICAL
:EM
:XM
:CM
LH C:\DRIVERS\CTMOUSE.EXE /R2
:E
:X
:CEz az eredeti config.sys/autoexec.bat azóta bekerült a gravis, és az sbpro2 init.
Nekem ez kínai
Egycegy sort felfogok, de hogy áll össze ez, az nem. -
Felpakoltam a R3800X- re az XP- t. korábban már fent volt, de az a drive ment a kisebbik Zenbe.
Simán felment, evvel semmi gond nem volt. Win98 viszont xopacsozott, a QFX3450(6800GS) nem megy, vagyis megy csak instabil a szokásos BIOS settel, defaultot kellet visszalőnöm, avval ok. Valahol van egy custom beállításom amire allergiás.BIOS default 3.9GHz+turbo Win98SE 3DM01 :

Ha 4mag/SMT off, akkor már gond van. Valamint 4xPCIe sávot kap a x8- ban, hülyén osztották el ezen a lapon, bár a 3500 meg stabil volt, utóbbira viszont keskenyebb ventit kell sufniznom, mert nem fér el a konverter kártyája mellett. Bár még meggondolom melyik marad benne véglegesre.
-
envagyok
veterán
Itt van különben egy jó kis táblázat, hogy melyik játékok használják az SB16/AWE kártyák 16 bites digi hangját.
Nem túl hosszú a lista, ráadásul nagy részük csak kamu 16 bites, valójában 8biten alacsony mintavételezésű mintákkal dolgoznak, amit a végén felkonvertálnak.
Igazából sok értelme nincs az awe kártyáknak.
Csak a pár tényleg 16 bites játéknál hoz javulást, illetve kipróbálom 8MB-os General Midi / GS hangmintával, hogy összehasonlítsam a Roland SC-55-el.
Kíváncsiságból. -
envagyok
veterán
válasz
DarthSun
üzenetére
Ezt a jó kis leírást sikerült találnom : [link]
Azt szűrtem le ebből, hogy a CT3900 egy semi pnp kártya, azaz nem is teljesen jumperes, nem is teljesen plugnplay.
És nekem nincsenek az autoexec.bat-ban a
C:\SB16\DIAGNOSE /S
C:\SB16\MIXERSET /P /Q
parancsok.
A legjobb az lenne, ha az autoexec.bat-ba, vagy a config.sys-be be lehetne tenni egy menüt, hogy melyiket inicializálja, de ennyire most nem megy a DOS, hogy meg tudjam csinálni.
Lehet úgy írom meg az autoexec.bat-ot, hogy alapból a Soundblaster Pro2-est inicializálja, és csinálok egy awe32.bat file-t, amit indítva inicializálja az awe32-est.Amit írsz, két kártyára vonatkozik, azzal nincs is gondom.
Sb16/awe vagy sb pro2+ gravis párosítás nálam sem okoz problémát. -
válasz
envagyok
üzenetére
Hát ez nekem olyan 10perc, max 15 kb, sokmindent mondogattam, de hát...
Set Blaster, menüzés, kitüntetett állapotok. Duke esetén sokan belefutnak, ha jó a set akkor is. Nem a Duke- val kell indítani, hanem a game setuppal, magára lövi a DMA- kat is, és szól minden.
SB16/Awe/GUS összemadzagolva, dual aktív set megy DOS alatt, sokadszor : 220,5,1,5, 240,7,3,7(feljebb bizonytalan, mondjuk a Doom még a 10- es IRQ- n levő kártyát is látja, de a legtöbb DOS cím nem), ehhez külön kitüntetett állapotokat kell létrehozni más kártyákhoz, menüzés, config bemásolás, más set blaster, utóbbi csak közvetlen támogatáskor változhat, pld GUS...vagy egyéb.
Dual esetén az első leírt megy, +több kártya is, de ráhalmozva aktívra már nem, +kártya esetén azt külön kell aktivizálni. Amit nem használsz, de ütközne, viszont nem kap aktív lehívást, nem kavar be DOS alatt.Win9x alatt más a helyzet, az IRQ holder vagy meg tudja oldani vagy nem, de azért ott is lehet trükközni. Lásd B450 esetén az összes system drivert be tudtam illeszteni, ilyet még senkitől nem láttam(ok 98- hoz én értek csak, ill nagyképűsködök vele
). -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Hát a 754-es Sempron az tényleg nagyon gyenge volt, fülösleges volt rá a 64 bit egyáltalán. Támogatta, de minek?
X939 3800+-hoz volt anno szerencsém, a saját 2669MHZ-es Atlon XP-mmel összevetve kb hozta azt a sebességet, és ha futott valami a háttérben akkor messze jobb volt, de 2006 novemberében nekem ilyenre álmomban sem volt pénzem (még egy akkor vágyott 320GB-os HDD-t se sikerült összehozni
) ráadásul úgy éreztem ,hogy ki sem használnám.
Akkoriban azt láttam, hogy 2×1 szál ami az értelme, vagyis ha nem fut más is a játék mellett, akkor értelme sincs. Pont ezért a gondolkodásért meg a kis cache miatt pokoli rosszul öregedtek ezek a CPU-k.
Ma meg ugye olyannyira ezekre megyünk már, hogy elvileg a LITTLE.big architechtúrának (P meg E magok) pont ez lenne a lényege, hogy a sok kis folyamat elmegy a kis magon, tehermentesítve a nagy (amúgyis) HT-s magokat, simábban futtatva a erős és sok magos CPUkra készült programokat. -
envagyok
veterán
Egy Soundblaster Pro2 és a Gravis Ultrasound mellé hogyan initeljek be egy CT3900 nem pnp AWE32 kártyát?
Kicsit megvariáltam pár dolgot az eredeti irw dam elképzeléshez képest.
Először beraktam az SB Pro2-t A220 I7 D1 értékekkel
Majd az Ultrasoundot 260, irq3 dma7 értékekkel
És szeretném az awe32-est A240 I5 D3 P300 E620-al
De ahányszor próbálom installálni, mindig felülírja az eredeti SB Pro2 értékeket az autoexec.bat-ban
Ja meg awe32-vel a duke nukem 3d a 16 bit dma-nál 5 és 6 esetén is hibát jelez, pedig a diagnose.exe elfogadja, és a teszt is lefut. -
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
Igazából S754-től kezdve 2-2-2-5-1T az ideális Athlon 64 prociknak, még S939-nél is, ahol dual chanel megy. S478 PCI tuningban általában jobb, emiatt voodoo 2 SLI-hez ez ajánlott. Nálam tuning nélkül a 90nm-es mobil Athlon 64 száguld 1GB rammal XP SP2 alatt, S478 win98SE/Win2000 prof kombón megy.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Az első 2 magosom AM2-es Athlon A64 X2 5200+ volt, 2*1 MB L2 cache-val.

#97807Pikari: anno nem voltak ilyen gondolataim, hogy cibáljam.
2,8-as P4 Prescott után nem is éreztem szükségét, nagyon hajtotta az X1950GT AGP-s VGA-m.
PH!-n olvastam, hogy megjelentek a dupla L2 cache-s verziók, rákerestem és mondtam a boltosnak hogy csak az adott sorozatszámú verzió érdekel, ilyet hozzon.
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
Egyetértek. Az 1.8ghz körüli 1 magos athlon64 (sempron) procitól rémálmaim vannak a mai napig, pedig csak 1 hónapig használtam. Az athlon64 x2 (939, 1 megás) már jó szájízt hagyott, de a fél megás, AM2-es változata megint szörnyű
Az első igazán használható 64 bites, 2 magos proci a Pentium D 9xx széria volt (olcsó, gyors, keveset fogyaszt, tuningolható) -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Igen, később persze, kellett nagyobb cache, de amikor ezek a lefelezett cache-es procik jöttek még nem volt egyértelmű az irány.
De ezek is olyanok voltak mint az első 64 bites procik, hogy mire kijöttek az igazán 64 bitet kiaknázó programok, addigra a korai A64-ek és társai, egy szatyor száraz sós kiflit sem értek.Ezek az 512-es cache-es AMD procik mondom igazán két dologra voltak jók : ha régebbi játék mellett valamit csinálni akartál (konvertálás stb), vagy ha tuningolni akartál. Meg nem volt annyira elszállva a számozásuk "csak" kétszer annyi volt rájuk írva mint a valós órajelük volt.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Nem is vitás, hogy a VGA érdeme.
Azért a P4 s478-nál vidáman jobb a min. FPS.
W10x86 sokat elvesz ebből a setupból, XP-vel érezhetően jobb minden téren.
Számomra meglepő, de van jól működő alvó mód, azaz tényleg leolt mindent és csak a lap jelzi egy ledfénnyel hogy áram alatt van.
Kép/offline videó nézés szárnyal, bár ez meg gondolom részben az SSD érdeme.
Az első teszteléskor még valamikor tavaly megfigyeltem valamit: combosabb RAM itt sokat hoz a benchekben, az alap 2-3-3-6 -hoz képest a 2-2-2-5 űrrakéta.
-
válasz
Fücsök007
üzenetére
Nálam egy darab sincs
, majdnem teljesen kimaradtak az Intelek. Csak láttam többhelyen, pld a 3DMark listákban, vagy akár itt a topicban is, hogy jó léghűtővel 5GHz sem akadály.
E8500 és HaswellXeonnal pótoltam valamelyest az Intel hiányt, bár utóbbi lockos, de a 20MB kess kárpótol, valamennyire hasonlít az architektura a Core ixx procikra, illetve X99- ben mennek is.
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Elektromos autók - motorok
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Mercedes topic
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- 4 gen i 7 procik i7-4790 /i7-4790K
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 9700K 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 7 5800X3D 8-Core 3.4GHz (96M Cache Up to 4.5 GHz) AM4 Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 7600X AM5 processzor eladó doboz+gari
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Xbox Series S 512 GB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Xiaomi Redmi Note 9 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
(kivéve persze azok a via lapok, amikben van natív agp, gondolom a képen látható ilyen).
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)