2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • 286-os AT táp kondenzátor mérés

    Szétszedtem kitakarítani és lemérni egy 30 éves AT tápegységet, ami 286-oshoz volt használatos a '80-as évek végén és '90-es évek elején.

    Ezt a tápegységet Miki - általános iskolás osztálytársam - apjától kaptam a '90-es évek közepe- vége felé SEGA TV játék utánzat javításért, 286-os alaplappal és MFM vezérlővel együtt. Emlékszem ezek a megmaradt alkatrészek az előszobában a padlón, falnak támasztva vártak, de erről majd később...

    Térjünk is vissza a maiakhoz képest dupla / tripla méretű PC tápegységre:

    Ez a tápegység legalább 25 éve nálam van, 10 éve be sem kapcsoltam, így egy alapos takarítással kezdtem, majd inkább megmérem a kondenzátorokat mielőtt feszültség alá helyezném.

    Biztos vannak akik emlékszenek erre a piros karos kapcsolóra, ilyen volt az első fekvő 386SX gépünkön is:

    Egy kis takarítás után, már csak némi korrózió látható a vas felületeken.

    Folytatás...

    sidi 8 hónapja 2

  • LED-es óra javítás

    Az órában az eredeti kék LED-ekből több tönkrement. Szétszedtem, hogy cserélhetőek-e a LED-ek? Láttam már panelra integrált LED chip-eket is, arany hajszál vezetékkel…

    SENCOR SDC 120 típusban szerencsére SMD LED-ek vannak, ebben nem külön kijelzők vannak, hanem egyetlen nagy darab fehér műanyag (kék fóliával) takarja a panelen lévő LED-eket, ezt az egészet le lehet pattintani lapos csavarhúzóval.

    Először még csak a rossz LED-ek cseréltem ki, az alarm LED-eket felhasználva, de pár nap múlva ismét tönkrementek más LED-ek is, pedig cseréltem az előtét ellenállást is 2,2 ohm-ról 47 ohm-ra, ezt találtam a fiókban. Szerencsére a multiplex vezérlés miatt csak egy közös ellenállás van. Még így is elég erős az óra fénye, miközben huszadára csökkent az áram, mert nem lineáris a LED karakterisztika.
    (a halvány fényerősség ellenállása pedig 22 ohm volt, ez maradt, erre tranzisztor söntöli rá párhuzamosan a korábbi eredetileg 2,2 ohm-ot a maximális fényerősséghez.)

    Megfigyelésem szerint a kék LED-ek karácsonyi fényfüzérekben is tönkremennek, de a piros, zöld és sárga viszont nem, az utóbbi viszont halvány fényű. Ez a három a legrégebbi, kiforrottabb technológia, a kék jóval újabb, általános iskola végén jelent csak meg, aztán a fehérek még később…
    Így maradt piros vagy zöld kérdése, az utóbbira esett a választás.

    Folytatás...

    sidi 10 hónapja 4

  • 10.000rpm fordulatszámú winchester SSD helyett?

    Mindig is érdekelt mit tud egy 10.000 rpm-et forgó merevlemez és persze a hangja is. Napjainkban már olcsón hozzá lehet jutni Western Digital VelociRaptor HDD-hez, amiben az a legjobb, hogy ez is SATA csatolós, nem kell hozzá más drága vezérlő. Létezik belőle 150, 250, 500GB és 1TB kapacitású. Nekem 500GB-ost sikerült szereznem. Olcsóbb, mint egy SSD, ugyanazért az árért feleakkora SSD kapható.

    WD5000HHTZ: WD VelociRaptor, 10.000 rpm, 500GB

    Tesztnek feleségem régi Pentium 4 gépét használtam (P4 Dual-915GL, Prescott 3Ghz CPU, 2GB DDR RAM), ennek HDD tartalmát másoltam át Linux dd parancsával.

    Az előző HDD egy 160GB Samsung 7200rpm SATA HDD, erről a Windows 7 normál indítás során 1 perc 5 másodperc alatt töltött be a háttér megjelenéséig, láthatóan sokat világított némelyik szakaszon a HDD Led, valamint jól megszokottan zajos a sok apró fájl elérésekor, szerintem ez a régi Samsung HDD a leghangosabb a gépben.

    Folytatás...

    sidi 11 hónapja 57

  • Retro CPU / FPU gyűjtemény története

    Processzor gyűjteményem bár nem sok, mégis számomra különleges, mivel mindegyik egy-egy darabja a számítógépes korszakaimnak, amiről korábban írtam a Régi Gépterem blog sorozatban.

    Kép...

    Van itt 8087 és 287 FPU, továbbá 386 és 486 processzorok, ablakos EEPROM IC-k, fém oszcillátorok 286 és 386-os lapokhoz) de van egy kakukktojás is. Mindegyik IC kerámia, kivéve a Toshiba TMP… az plasztik tokban van, viszont különlegessége abban rejlik, hogy nem 40, hanem 64 lábú, valami nyomtatóból forrasztottam ki ha jól emlékszem.

    Az 5 db 386-os processzor különlegessége, hogy ezek közül 4 egyetlen alaplapban járt, kezdetnek intel 386DX-25 volt benne, amit inkább lecseréltem típus azonos AMD-re, amit később követett a két másik 33 és 40 Mhz-es is, végül azért is van mindegyik kiszedve mert sajnos meghibásodott az alaplapi memóriavezérlő, amiről 386DX bejegyzésnél írtam részletesen.

    Folytatás...

    sidi 1 éve 1

  • 486-os Laptop memóriabővítés

    Előző blogbejegyzésemben írtam a 486-os Laptop történetéről, amit egy évtizedig aktívan használtam, de csak 8 MB memóriával, közben kerestem bele való FPM RAM-ot de nem találtam.
    Itt még memóriavezérlő kérdése, hogy milyen RAM-ot kezel, a régebbi 486-osok általában csak FPM-et.
    Dell Latitude XP 4100T típusú laptopban integrált 8 MB FPM RAM van, valamint 2 üres foglalat bővítési lehetőségként, próbáltam de ebben nem működött az EDO, a laptop FPM memória pedig ritka...
    Dell katalógus szerint max 40 MB memóriát kezel, van az alaplapon integrált 8 MB + slotonként max 16 MB lehet.
    [link]
    Az utóbbi egy évtizedben pihent, közben néha azért elővettem és beüzemeltem egy kis nosztalgia erejéig.

    486-os Laptop memóriabővítés: EDO RAM átalakítása FPM szerű működésre

    Tavasszal HardverAprón találtam azonos gyártótól való 16 MB-os memóriákat, amit elsőre nem sikerült azonosítanom, hogy milyen típusú memória lehet, vagyis, hogy FPM vagy EDO, így szerencsét próbáltam, de eredeti állapotában nem működött...

    Folytatás...

    sidi 1 éve 0

  • 486-os Laptop története

    2000-es évek elején járunk, két öcsémmel még mindig csak egy közös géppel. Szakközépiskolához még nem volt szükséges számítógép, sem internet, így külön nem lehetett az íróasztalainkon. Csak egy közös gépünk volt az étkezőben vagy nappaliban, mint akkoriban sok más családnál.
    Már régóta szerettem volna egy régebbi laptopot, de 2001-ben még horror áron voltak.
    [kép]

    486-os Laptop története:

    Pár évet kellett még várni. 2004 év elején aztán 10.000Ft spórolt pénzből vettem egy 486-os Laptopot, a DrótPostaGalamb PC-cuccok csatornán megismert levelezőtárstól. Személyesen mentem el, az Árpád híd metróállomáson dolgozott a srác apja, így bejutottam a föld alatti bunkerba!

    De maradjunk is a Laptopnál, ami egy Dell Latitude XP 4100T típus, intel 486DX4-100 CPU, 8MB RAM, Cirrus Logic 1MB VGA, 510MB HDD, kisfloppy, 10.4” 640x480 felbontású színes LCD kijelző, hanyatt-egér, ez utóbbi TrackBall-t jobb szeretem, mint a későbbi Laptopok touchpad-ját.
    Érdemes megtekinteni a korabeli Dell katalógusban is: [link]

    Folytatás...

    sidi 1 éve 12

  • Régi Gépterem: II.486

    Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába…

    II. 486:

    Nagymamánál még egy 486-ost építettünk maradék alkatrészből kisebbik öcsémnek: VLB alaplap, AMD 486DX4-100, 16MB RAM, Adaptec 1542 VESA SCSI vezérlő + a 2db Quantum 240MB SCSI HDD került át bele, egy Sanyo 8x SCSI CD olvasó és 5.25” nagy floppy-meghajtó. Megjegyzem ekkor lecseréltem az eredetileg intel DX4-100 processzort, típus azonos AMD-re, csak azért, hogy AMD legyen :) Már csak monitor kellett hozzá… amit DrótPostaGalamb levelezőkliens PC-cuccok csatornáján meg is találtunk: egy színes EGA(!) monitort, mentünk is érte öcsémmel. Bár a monitor ingyen elvihető kategória volt, szembesültünk vele, hogy kell hozzá EGA videókártya is. Próbálkoztunk több félével, végül a Trident 8800 EGA/VGA kártya hozta meg a várt eredményt.

    Ez az EGA monitor túlélte még azt is, hogy már majdnem felértem vele a nagymamámhoz a 3. emeletre, amikor elestem az utolsó lépcsőfokon, mert azt hittem nincs több lépcső, szóval estem vele előre, a képcső felém, szerencsére a talpára ért és csak az nyomódott meg alig egy kicsit.

    Folytatás...

    sidi 1 éve 0

  • Régi Gépterem: K6/2

    Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába…

    386-osból K6/2:

    Ennek előzménye a fekvő öntöttvas házban lévő 386-os gép, ami ismét alaplapcserére várt, memóriavezérlő hiba miatt. A fekete-fehér VGA monitort lecseréltem egy ajándékba kapott 15” VGA monitorra, ami valamiért csak 640x480 felbontást tudott.
    Úgy emlékszem ideiglenesen a régi 486 VLB alaplap + AMD DX4-100 procit bele tettem a fekvő házba, de nem sok időre mert az új PCI SCSI szerzeménnyel kellett valamit kezdeni, amit korábban említettem, egyik alkalommal egy PC bontóban nem tudtam ott hagyni és eredetileg ezt az ISA/PCI alaplapos 486-osba akartam tenni, ekkor szembesültem vele, hogy rossz a PCI IRQ kezelése, emiatt csak a videókártyát viszi, de az is valami :)
    2000-es évek elején járunk, így felmerült az igény egy olyan gépre, amin nézhetünk videót is, sajnos az 5x86-oson kudarcba fulladt a barátom bátyától kölcsönbe kapott MPEG gyorsító PCI kártya használata, hasonlóan a PCI SCSI-hez...

    Folytatás...

    sidi 1 éve 3

  • Régi Gépterem: Szerver

    Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába…

    Unokabátyámtól kapott alkatrészek között volt egy AMD PCnet ISA II 10Mbit LAN, valamint találtam PC-bontóban félig rombusz alakú hasonló AMD PCnet ISA+ BNC kártyákat, így felmerült bennem, hogy jól jönne egy központi adatszerver.

    486 Szerver:

    Eredetileg ez a gép nagyobb öcsémnek épült, intel DX2-66 processzorral, hogy legyen saját gépe amin idegeskedhet :) de aztán nem sokat használta, így lett belőle szerver.

    Kezdetnek inkább egy AMD 486DX2-80Mhz CPU került bele, VESA alaplapban, 12MB RAM és 80MB HDD, mindez egy fekvő Baby házban, ami végre nem 60 cm széles :)
    Eleinte Debian Linux Samba szerverrel próbálkoztunk, ami működött is de a DOS-os TCP/IP kliensprogramok annyira nehézkesen és sok memóriát használva működtek, hogy nem lehetett mellette bármit csinálni. Végül kipróbáltuk Windows 3.11-el, de csak NetBeui-val, sokkal egyszerűbb lett a DOS kliens oldal is, ami az MSWGCN volt (DOS Client for Workgroup Networks), így ez a megoldás maradt, 4-5 gép volt a hálózaton, innentől hívtuk gépteremnek ezt a szobát.

    Folytatás...

    sidi 1 éve 5

  • Régi Gépterem: 5x86

    Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába…

    486-osból 5x86:

    2001-2 körül szüleink vettek otthonra AMD Athlon Thunderbird 1200Mhz processzorú számítógépet, 17” CRT VGA monitorral.

    Ezután a 486-osnak és alkatrészeknek mennie kellett, szerencsére a nagymama befogadta a további gépeket, így folytathatjuk kisebb öcsémmel a régi gépek szerelését és használatát.

    Visszatérve a retró gépekhez: 486-osnak később ki lett cserélve az alaplapja egy ajándékba kapott bár szintén 486-os lapra, de ezen ISA mellett már PCI is van, így került bele egy 4MB-os SiS 6326 VGA, valamint egy AMD 5x86-133Mhz-es (486DX5) procit vettem bontóban 1.500Ft-ért, így ez volt a 486-osunk csúcsa, a GTA-t már akadásmentesen viszi, na de a winchestert ehhez nagyobbra kellett cserélni. Nagy újdonság még, hogy találtam ISA hangkártyát is, bár a PC-Speaker is játéktól függően egész jól szólt, mivel ebben a gépházban is még rendes 6 cm körüli kis hangszóró van, nem csak csipogó, mint az újabbakban.
    Sajnos egyben visszalépés is volt, mivel ennek az 486-os ISA/PCI alaplapon nem volt VESA, így az SCSI vezérlő kimaradt, így ismét visszakerült a 80 MB Seagate HDD…

    Folytatás...

    sidi 1 éve 0

  • Régi Gépterem: 386DX

    Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába…

    386 fejlesztés:

    Mint sokaknál bekövetkezett korabeli PC tragédia, nálunk is eljött az idő és a fekvő öntöttvas házban lévő 386-os gépben kifolyt CMOS akku tönkretette az alaplapot. A CPU integrált 386SX, az első gépünk volt, amiből már csak ház+táp és az 5.25” nagy floppy-meghajtó maradt az eredeti. Innentől minden alaplapunkból kiforrasztottam a CMOS akkut és vezetékes lett. Bontóba vettem egy másik 386-os alaplapot, ebbe már cserélhető intel 386DX 25Mhz CPU volt, jobban is nézett ki így a gép kerámia processzorral, amit gyakran láttunk, mivel nagymama szerint többet szereljük a gépet, mint használjuk.” Igaz ami igaz, a CPU ki is lett cserélve AMD-re, csak azért, hogy AMD legyen :)

    Commodore 64 után DOS-os Qbasic-en programoztam tovább, mindenféle programokat létrehozva, így lett egyedi AMD logós képernyőkímélőnk a Dos Navigator-hoz.

    Folytatás...

    sidi 1 éve 0

  • Régi Gépterem: 286

    Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába…

    Olivetti 286 (M28):

    Ezt a gépet haverommal 2002-ben vettük a mogyoro PC bontónál, alkudtunk ám nagyon, még egy SCSI kártyát is kértünk mellé azé' a 2.000Ft-ért :) Az eladó mondta, van benne sok alkatrész és hátul meg egy 12cm-es venti, az önmagában megéri, de vigyétek, ennyiért Qlogic Fast SCSI ISA kártyát tudok adni mellé...
    Nagymamámhoz vittük, kitisztítottuk, fázisellenőrzés és mehet. Tök jó, vagy 600W-os a tápja és 12cm-es, 4cm vastag ventilátor hűti, 2db 5mm átmérőjű (+1mm szigetelő) vezetéken ment le az 5V az alaplapra, ilyet ritkán látni az biztos, baromira fűtött az egész :)
    Az alaplapon csak ISA slotok voltak, viszont oldalt volt egy hosszú csatlakozó ami lefele ment, így felfordítottuk a gépet és meglepődtünk: ennek levehető az alja… és bizony ott van alatta egy hatalmas panel, ami a gép teljes alját elfoglalja, azon van a 286-6Mhz processzor és sok DRAM + rengeteg IC… már értjük miért kellett ekkora táp :) Amúgy mindez viszonylag kicsi, 40cm széles fekvő gépházban van.
    Elindult és ad képet, Herkules monitorral ment, de merevlemez meghajtón nem volt semmi. Floppy be, bootol, "C:" semmi. Jó, Fdisk és Enter, hogy megnézzük látja-e a merevlemezt.

    Folytatás...

    sidi 1 éve 1

  • Régi Gépterem: XT

    Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába…

    XT:

    2001 körül PC-bontóban vettem egy komplett gépet: egy XT-t, 1.000Ft-ért + hozzá egy Herkules monitort 100Ft-ért. Bekapcsoltam és már bootolt is a DOS 5.0, 20MB-os MFM HDD-ről. Ezt szüleim nagyon hamar száműzték, szerencsére nagymamám befogadta. Na ez igazi retró, talán túlságosan is, de azért került bele egy 8 bites BNC LAN kártya is, ami csak fájlátvitelre volt jó, aztán újra kellett indítani, mert 640KB memória mégsem elég mindenre.
    További érdekessége a gépnek, hogy nincs BIOS utility amibe beléphetnénk, helyette az alaplapon van egy rakás DIP kapcsoló aminek segítségével és persze leírás alapján állíthatjuk be a floppy- és merevlemez meghajtókat, valamint a videó kártya típusát…
    Ennek előnye is van: nincs benne CMOS akku, így nem tud mi kifolyni, valamint soha nem felejti el a beállításokat, viszont valós idejű óra sincs, így lehet mindig DOS-on beállítani a dátumot és időt, ha jónak látjuk.
    Ez a gép 8 Mhz-es processzorral szerelt változat volt, teli DRAM-okkal, ki is próbáltuk rajta a 2002 szilveszterkor készülő Win95SE paródiát, ideiglenes VGA videokártyával, ezért is írtuk a program végére: „minimális rendszerkövetelmény: 8 Mhz XT proci” mert ezen teszteltük :)

    Folytatás...

    sidi 1 éve 4

  • Régi Gépterem: C64

    Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába...

    Commodore 64:

    Még a 486-osunk idején, általános iskola végén, haverommal és nagypapájával jártuk a rádióamatőr börzéket, valahol Újpesten találtunk egy Commodore 64-et, floppy és (audio)kazetta meghajtóval, zöld-fekete monitorral, úgy emlékszem 3.000Ft-ra alkudtuk és vittük nagymamámhoz, akinek nagyon tetszett ez a retró gép, főleg, hogy a 386-osból maradt Philips CGA monitorral is ment. Tulajdonképpen ez az első saját gépem, amit spórolt pénzemből vettem. Ezen a játékokon kívül inkább programozni tanultam Basic nyelven. Itt érdemes megjegyezni, hogy haverom nagyapja készségesen segített a programozásban, írt nekünk füzetbe példákat és elővette saját gépét is. Nagyon tetszett a kazettameghajtó is, kis programokhoz jól használható. Írtam rajta matekprogramot is véletlen számokkal kisöcsémnek, aztán ha végig csinálta indult is a helikopteres játék: a Choplifter.

    Joystick nem volt hozzá, de morze jeladó viszont igen, amit leginkább a helikopteres játékhoz használtunk, mivel így gyorsabban és többet lehetett lőni.

    Folytatás...

    sidi 1 éve 0

  • Régi Gépterem: 486

    Időutazás a Régi Gépterem következő korszakába...

    486:

    Az első otthoni gépünket általános iskola 6-7. osztályos korom (1998) körül vehették a szüleim 10.000Ft-ért, szintén ugyanattól a rokontól. Ez egy már álló házban lévő i486DX4-100Mhz volt, 16MB RAM, 420MB-os Quantum IDE winchester + VESA IDE vezérlő kártyával, 1MB Trident 8900C videókártya, valamint 3.5” kis floppy meghajtó és persze 5.25” nagy floppy is (a nagymama 386-osában csak az utóbbi volt) valamint egy Panasonic 4x CD olvasó. A géphez tartozott egy színes(!) 14” VGA (1024x768) monitor szűrő-üveggel, amin keresztül valóban jobb volt előtte hosszan nézni, mint anélkül. DOS 6.22 és Windows 95 volt rajta, ez nagy változás volt mind sebességben, mind a programokban. Ezen öcsém asztal-kiterjesztett virágot öntözött :) ezt a jópofa kis programot nagybácsikámtól kaptunk. Nagyon sokat játszottunk ezen is a korábbi Prince of Persia, Bumpy, Bomb (Tank Wars) és J-Bird sem maradhatott el, valamint kisebbik öcsém egyik kedvene a Turtles2, de itt már Lotus, Stunts, Terep2 és a monitor tönkremeneteléig játszott Dyna Blaster… ugyanis úgy kaptuk a gépet, hogy unokabátyám mondta ütni kell a monitort oldalát, ha elmegy a kép… nagyobbik öcsém egyik alkalommal addig játszott Dyna-val, hogy már hiába ütötte a monitort, bizony nem jött vissza a kép.

    Folytatás...

    sidi 1 éve 6

  • Régi Gépterem: 386

    Számítógép közelében általános iskolában ültem először, akkoriban még nem jutott minden diákra egy gép, így 2-3-an is ültünk egy fekete-fehér monitorral rendelkező 386-os előtt és tanultuk a DOS könyvtárszerkezetet módosítani meg fájlokat létrehozni, nem is nagyon értettem mi ez, végképp, hogy mire is jó. Arra emlékszem, hogy a fordított perjel az AltGr+Q, mert azt pont első plátói szerelmemtől kérdezték. Igazából csak akkor értettem meg jobban amikor nekünk is lett számítógépünk és ekkor nem is sejtettem mennyire fog még érdekelni.
    Menjünk is vissza az időben, lássuk milyen számítógépeink is voltak, nem könnyű összeszedni, de sokat segít, hogy a retró gépek szerelése hamar elkezdett érdekelni, ennek köszönhetően jobban is emlékszem a részletekre.

    386:

    Hárman vagyunk testvérek, 2 öcsém van. Az első számítógépünket általános iskola felsőben 5. osztályos korom (1997) körül nagymamám - testvére ajánlására - vette 5.000Ft-ért, hogy ismerkedjenek az unokái is a számítógéppel.

    Folytatás...

    sidi 1 éve 1

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.